Telegram Web Link
هپاتیت B :
آزمایش‌های سرولوژیک پیش از واکسیناسیون برای بررسی عفونت قبلی:
برای اغلب افرادی که به دلیل شغلی در معرض خطر هستند، ضروری نیست؛ مگر اینکه بیمارستان یا سازمان بهداشتی، این آزمایش را از نظر اقتصادی مقرون‌به‌صرفه بداند.

اما برای کارکنان نظام سلامت (HCP) و در برخی گروه‌های پرخطر، حتی بدون توجه به وضعیت واکسیناسیون، انجام این آزمایش‌ها توصیه می‌شود.

همه افراد واکسینه‌نشده‌ای که در محل کار یا آموزش خود، به‌طور منطقی در معرض تماس با خون یا سایر مایعات آلوده بدن قرار دارند (مانند کارکنان مراکز درمانی، خانه‌های سالمندان و نیروهای امدادی)، باید سری کامل واکسن هپاتیت B (حداقل ۳ دوز) را دریافت کنند.

افرادی که واکسیناسیون ناقص دارند، محافظت‌شده محسوب نمی‌شوند و باید واکسیناسیون را کامل کنند.

به دلیل خطر بالاتر ابتلا در دوران آموزش حرفه‌ای، توصیه می‌شود سری کامل واکسن پیش از تماس دانشجو با خون، تکمیل شود؛ این واکسیناسیون باید در مدارس پزشکی، دندانپزشکی، پرستاری، علوم آزمایشگاهی و سایر رشته‌های مرتبط با سلامت انجام شود.

برای تعیین نیاز به واکسیناسیون مجدد و راهنمایی جهت پیشگیری پس از تماس، باید برای کارکنان نظام سلامت با ریسک بالای تماس از طریق پوست یا مخاط با خون یا مایعات بدن، پس از واکسیناسیون، آزمایش سرولوژیک پس از واکسن انجام شود.

این آزمایش بین ۱ تا ۲ ماه پس از آخرین دوز واکسن انجام می‌شود و باید سطح آنتی‌بادی محافظتی ضد HBs (یعنی ≥۱۰ mIU/mL) را اندازه‌گیری کند.

افرادی که بعد از واکسن، آنتی‌بادی با غلظت ≥۱۰ mIU/mL دارند، ایمن محسوب می‌شوند و نتیجه تست باید ثبت شود.

افراد سالم از نظر سیستم ایمنی، حفاظت بلندمدت دارند و نیازی به انجام تست دوره‌ای مجدد برای بررسی سطح آنتی‌بادی ندارند.

برای افرادی که در معرض خطر پایین تماس با خون هستند (مانند برخی کارکنان بدون تماس مستقیم با بیمار)، انجام تست پس از واکسن از نظر هزینه، به‌صرفه نیست؛ اما این افراد باید آموزش ببینند که در صورت مواجهه با خون، بلافاصله برای آزمایش اقدام کنند.

افرادی که بعد از سری اول واکسن، سطح آنتی‌بادی آن‌ها زیر ۱۰ mIU/mL است، باید مجدداً واکسن کامل ۳ دوزه دریافت کنند.

انجام تست بعد از هر دوز اضافی عملی نیست؛ بنابراین، دریافت یک سری کامل ۳ دوز دیگر و سپس تست سطح آنتی‌بادی، ۱ تا ۲ ماه بعد از دوز سوم سری دوم، منطقی‌تر است.

افرادی که حتی پس از ۶ دوز واکسن (۲ سری کامل) هم به سطح حفاظتی (≥۱۰ mIU/mL) نمی‌رسند، باید از نظر HBsAg و anti-HBc بررسی شوند تا وضعیت ابتلا مشخص شود.

اگر هر دوی این تست ها منفی باشد این افراد بعنوان«غیرپاسخ‌دهنده» شناخته می‌شوند و در برابر HBV آسیب‌پذیر هستندوباید در مورد رعایت اصول پیشگیری از ابتلا آگاه شوند و در صورت مواجهه، ایمونوگلوبولین اختصاصی هپاتیت B را (HBIG) دریافت کنند.
در صورت مثبت بودن این دوتست فرد به هپاتیت B مبتلا بوده و باید برای ارزیابی بیشتر (مانند اندازه‌گیری بار ویروسی)، درمان و مراقبت‌های تخصصی به متخصص ارجاع داده شود.

اگر anti- HBc مثبت و HBsAg منفی باشد نشانه عفونت قبلی HBV است .این افراد نیاز به درمان یا دریافت واکسن ندارند

افرادی که HBsAg مثبت هستند و روی پروسیجرهای تهاجمی کار می‌کنند، باید با گروهی از متخصصان مشورت کنند تا درباره نوع کارهایی که می‌توانند بدون خطر انجام دهند، تصمیم‌گیری شود.
این افراد نباید از کار محروم شوند.
CDC
.
اصطلاحات مهم:
HBsAg:
B آنتی‌ژن سطحی هپاتیت
(نشانه وجود ویروس فعال)
anti-HBs:
آنتی‌بادی علیه آنتی‌ژن سطحی (نشانه ایمنی)
anti-HBc:
آنتی‌بادی علیه هسته ویروس (نشانه تماس قبلی یا عفونت)
HBIG:
ایمونوگلوبولین محافظ در برابر هپاتیت B

HCP:
کارکنان نظام سلامت

#هپاتیت
گردآوری و تنظیم:
کانال مطالعات تخصصی طب کودکان
با نظارت دکتر منصور شیخ‌الاسلام
🔗 https://www.tg-me.com/pediatricarticles
2025/07/07 05:10:45
Back to Top
HTML Embed Code: