Telegram Web Link
حتما تا به حال بعضی از روان‌شناس‌ها را دیده‌اید که ادعا کرده‌اند یک روش خاص (معمولا ابداعی خودشان هست) از همه‌ی روش‌ها برای درمان فلان بیماری بهتر است.
به نظر شما از چه طریق می‌توان فهمید این ادعا درست هست یا نه؟ و اصولا از چه طریق می‌توان برتر بودن یک درمان بر درمان‌های دیگر را نشان داد؟ در این موارد از چه روش‌های پژوهشی باید استفاده کرد؟

لطفا تجربیات خود را در قسمت کامنت‌ها بیان کنید

به آکادمی روان‌تحقیق بپیوندید💙
👇👇👇👇
@psycho_research_academy
آکادمی روان تحقیق
حتما تا به حال بعضی از روان‌شناس‌ها را دیده‌اید که ادعا کرده‌اند یک روش خاص (معمولا ابداعی خودشان هست) از همه‌ی روش‌ها برای درمان فلان بیماری بهتر است. به نظر شما از چه طریق می‌توان فهمید این ادعا درست هست یا نه؟ و اصولا از چه طریق می‌توان برتر بودن یک درمان…
🔗 متا آنالیز شبکه‌ای (Network Meta-analysis)

روشی نسبتا جدید است که برای مقایسه‌ی اثربخشی درمان‌های مختلف یک اختلال استفاده می‌شود. با این روش می‌توان تمام درمان‌های موجود را مقایسه کرد.

این روش به صورت سیستماتیک ریویو انجام می‌شود و از این جهت در هرم شواهد نسبت به ترایال‌ها جایگاه بالاتری دارد

با توجه با تحلیل‌های آماری پیچیده و روش انجام دشواری که دارد کمتر توسط پژوهشگران استفاده می‌شود. انجام این روش نیازمند دانش آماری و متدولوژی بالا است.



به آکادمی روان‌تحقیق بپیوندید💙
👇👇👇👇
@Psycho_Research_Academy
آکادمی روان تحقیق
🔵 علم‌سنجی و بررسی اعتبار علمی اساتید 🔷 معمولا یکی از مشکلاتی که دانشجوهای روان‌شناسی دارند این است که نمی‌توانند متوجه شوند کدام یکی از اساتید توان بالایی در پژوهش دارند. متأسفانه تعدادی از اساتید روان‌شناسی بدون شایستگی به دلایلی که اینجا جای ذکر آن نيست…
📌اولین بررسی_کد شماره 01
آقای دکتر محمداحسان تقی‌زاده
عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور


H Index Google Scholar: 6
H Index Scopus: 2

🔷 ایشان مدعی هستند روشی جدید برای درمان لکنت زبان ابداع کرده‌اند. همچنین مدعی هستند این روش تنها روش درمان قطعی و بدون بازگشت لکنت زبان است.

🔷 وقتی پروفایل ایشان را در پایگاه اسکوپوس جست‌و‌جو کردیم 12 مقاله از ایشان پیدا کردیم. حین بررسی به یک نکته جالب برخوردیم. از 12 مقاله‌ای که در اسکوپوس با نام ایشان وجود داشت 10 مقاله در مجله‌هایی منتشر شده بودند که اسکوپوس دیگر آن‌ها را نمایه نمی‌کند.

🔹مجله‌های Social Sciences (Pakistan) و Research Journal of Medical Sciences تا سال 2016 در اسکوپوس نمایه شده بودند و ایشان هم دقیقا در همان سال در هرکدام از این مجله ها یک مقاله منتشر کرند.
🔹مجله ی Life Science Journal هم تا سال 2014 در اسکوپوس نمایه بود که ایشان در سال 2013 دو مقاله در آن منتشر کردند.
🔹ببیشترین تعداد مقاله‌ی ایشان مربوط به مجله‌ی Der Pharmacia Lettre است. این مجله تا سال 2016 در اسکوپوس نمایه بوده است و آقای دکتر تقی زاده 4 مقاله در سال 2015 و 2 مقاله در سال 2016 در آن منتشر کردند. یک نکته ی جالب دیگر نیز این است که این مجله مربوط به حیطه های دارویی است و نه روان شناسی.

🔷ایشان ادعا می‌کنند لکنت زبان مبنای ژنتیکی ندارد و روانی است (ببینید: https://civilica.com/doc/612980 ) درحالی که پژوهش‌ها خلاف این موضوع را نشان داده‌اند ( ببینید: https://doi.org/10.1002/mgg3.276 و https://doi.org/10.1016%2Fj.xhgg.2021.100073 ). مشخص نیست این نظر ایشان بر چه مبنایی است. آیا ایشان به عنوان یک پژوهشگر و عضو هیات علمی دانشگاه نمی‌دانند بدون شواهد نباید همچین ادعایی کنند؟ به نظر می‌رسد این ادعای ایشان نه تنها علمی نیست بلکه ضدعلم نیز هست.

🔷 ایشان همچنین ادعا می‌کنند روش ایشان تنها روش درمان قطعی لکنت زبان در دنیا است. تیم آکادمی روان‌تحقیق در اسکوپوس عبارات Mind simulation model و MSMMET را جست‌وجو کرد اما فقط یک مقاله پیدا شد که اثربخشی این روش را بررسی کرده بود. در منابع فارسی هم انگشت شمار بودند مقالاتی که اثربخشی این روش را بررسی کرده بودند. آن ها هم پژوهش‌هایی نبودند که از لحاظ متودولوژی قوی باشند.

‼️ کارآزمایی‌هایی که اثربخشی این نوع درمان را بررسی کرده بودند ضعف‌هایی داشتند از جمله:
1. آقای دکتر آقای تقی‌زاده از نویسنده‌های بعضی از مقالاتی هستند که اثربخشی این روش را سنجیده‌اند. با توجه به این که بنیان‌گذار این روش ایشان هستند باید در تضاد منافع این را ذکر می‌کردند. یعنی ابداع‌کننده‌ی این روش همچین پژوهشی را انجام داده است.
2. در اکثر مقالات مبنای قابل قبولی برای تعیین حجم نمونه نداشتند و مشخص نیست چرا این تعداد حجم نمونه؟
3. در بعضی از مقالات سوگیری‌ها و روش کنترل آن‌ها ذکر نشده بود
4. متد مقالات شفافیت لازم را نداشته و با جزئیات نوشته نشده بودند. متد و ریزالت مهم‌ترین قسمت است و باید باجزئیات و دقیق نوشته شود.
5. از رویکردهای نوین برای طراحی کارآزمایی استفاده نکرده بودند

🔷 لازم است بدانید طبق یکی از دسته‌بندی‌ها ما سه سطح کارآزمایی داریم.
1. اکتشافی: طرح‌های اکتشافی معمولا زمانی اجرا می‌شوند که ما دانش زیادی از درمان مورد نظر نداریم.
2. تاییدی: وقتی طرح‌های اکتشافی انجام شوند باید برای تایید اثربخشی از این نوع کارآزمایی استفاده کنیم. معمولا شرایط سخت‌گیرانه‌تری دارد مثل حجم‌نمونه‌ی بالاتر
3. پراگماتیک: برای سنجش کاربرد و اثربخشی روش درمانی در زندگی واقعی است.

🔷 بعد از جست‌وجو در گوگل اسکالر متوجه شدیم مطالعاتی که اثربخشی درمان مبتنی بر ذهن را بررسی کرده بودند جزو مطالعات اکتشافی هستند و ما هیچ مطالعه‌ی تاییدی یا پراگماتیک پیدا نکردیم. این یعنی برای نتیجه‌گیری اثربخشی و مفید بودن این روش هنوز راه زیادی وجود دارد.


نتیجه‌گیری: آقای دکتر تقی‌زاده مدعی هستند تنها روش درمان قطعی و بدون بازگشت لکنت زبان را ابداع کرده‌اند. ایشان با همین درمانی که شواهد کافی ندارد شروع به درمان مردم کردند و هزینه‌ دریافت می‌کنند.


به آکادمی روان‌تحقیق بپیوندید 💙
👇👇👇👇
@Psycho_Research_Academy
دوستان عزیز💙

تا کنون چندین نفر به ما جهت خرید مقاله پیام دادند. لطفا توجه کنید ما مقاله‌ای برای فروش نداریم. این کار علاوه بر این که غیر اخلاقی هست و اعتبار علم را زیر سوال می‌برد، در صورت لو رفتن برای افرادی که مقاله را خریدند، نتایج غیرقابل جبرانی خواهد داشت (مخصوصا برای افرادی که قصد مهاجرت دارند).
بعضی از خدمات را با توجه به نیاز پژوهشگران انجام می‌دهیم مثل منتورینگ طرح‌های پژوهشی، ترجمه‌ی مقالات، اصلاح مقالات و یا آموزش روش‌‌تحقیق و آمار اما به هیچ وجه مقاله‌ای برای فروش نداریم

پیشنهاد هم می‌کنیم کسی دنبال این‌گونه دور زدن و سریع رسیدن به مقصد نباشد. تجربه نشان داده است عاقبت خوشی در انتظار این افراد نیست. یک مقاله‌ اگر رترکت شود برای همیشه آبروی نویسندگان آن رفته است. مدتی قبل رئیس دانشگاه استنفورد با آن عظمت علمی به همین علت مجبور به استعفا شد


به آکادمی روان‌تحقیق بپيونديد💙
👇👇👇👇👇
@Psycho_research_academy
CV EN - 1403.03.21.pdf
120 KB
در این مدتی که کانال آکادمی روان‌تحقیق را راه‌اندازی کردم دوستان زیادی خواستند رزومه‌ی پژوهشی بنده را ببینند. بنابر این تصمیم گرفتم رزومه‌ را در کانال بارگذاری کنم تا دیگر نیاز به ارسال رزومه به تک تک افراد درخواست‌کننده نباشد

🔷 اما دو نکته

۱. این رزومه شامل مقالات کنگره‌ای نمی‌شود. در صورتی که تمایل دارید مقالات کنگره‌ای را ببینید اسم بنده را در Civilica سرچ کنید

۲. این رزومه شامل مقالات سابمیت شده و طرح‌های در دست اجرا نیست


ارادتمند
سیدمحمدمهدی مهدوی‌نور
🔔 گروه روانشناسی جوانه با همکاری آکادمی روان‌تحقیق برگزار می‌کند:


📌دوره‌ی آنلاین روش تحقیق مقدماتی

📚(اولین قدم برای انتشار مقاله)

🔹سرچ و سینتکس‌نویسی
🔹رفرنس‌نویسی
🔹علم سنجی مقدماتی
🔹متدولوژی مقدماتی مطالعات
🔹ساختار مقاله
🔹پروپزال نویسی
🔹ساختار پایان‌نامه
🔹اخلاق در پژوهش


مدرس: سیدمحمدمهدی مهدوی‌نور
🔹پژوهشگر برجسته‌ کشوری سال ۱۴۰۰
🔹پژوهشگر برتر نهمین جشنواره طبری
🔹داور Certified ناشران بین‌المللی ( Springer , Wiley, Dove medical press)
🔹مؤسس آکادمی روان‌تحقیق


⌛️مدت دوره: 8 ساعت

🕐زمان برگزاری: ۲۲ و ۲۹ تیر

📌هزینه:
🔹دانشجویان با ارائه‌‌ی تصویر کارت دانشجویی: ۳۰۰ هزار تومان
🔹شرکت‌کنندگان آزاد: ۴۰۰ هزار تومان


🔗آی دی تلگرام جهت ثبت نام
👇👇👇👇👇
@JPG_Admin



به آکادمی روان‌تحقیق بپیوندید 💙
👇👇👇👇
@Psycho_research_academy
اگر قرار بود فقط یک مقاله داشته باشید تا با آن شانس خود را برای گرفتن پذیرش تحصیلی از دانشگاه‌های معتبر بین‌المللی امتحان کنید، چه نوع پژوهشی را ترجیح می‌دادید؟
Final Results
11%
Cohort
7%
Case Control
8%
Cross-sectional
6%
Case report
25%
Trial
23%
Systematic review
5%
Narrative Review
15%
Qualitative Research
آکادمی روان تحقیق
اگر قرار بود فقط یک مقاله داشته باشید تا با آن شانس خود را برای گرفتن پذیرش تحصیلی از دانشگاه‌های معتبر بین‌المللی امتحان کنید، چه نوع پژوهشی را ترجیح می‌دادید؟
📝سیدمحمدمهدی مهدوی‌نور

📌برای جواب دادن به این سوال باید ببینیم کدام یک از انواع پژوهش‌ها بهتر می‌تواند مهارت‌های شما را نشان دهد

🔷 برای انجام مطالعات سیستماتیک ریویو نسبت به بقیه انوع مطالعات، به مجموع گسترده‌تری از مهارت‌ها نیاز است. 

📚برای انجام یک سیستماتیک ریویو به مهارت‌های زیر نیاز است:
🔹 سرچ و سینتکس‌نویسی 
🔹 آشنایی با متودولوژی مطالعات مختلف
🔹 دانش آماری پایه
🔹 توانایی غربالگری مقالات
🔹 طراحی چک‌لیست استخراج دیتا
🔹 آشنایی با گایدلاین‌های مختلف برای مطالعات مختلف
🔹 آشنایی با سامانه‌های Pre-registration 
🔹 آشنایی با ابزارهای Quality Assessment و استفاده از آن‌ها
🔹 علم سنجی
🔹 نگارش مقاله


در واقع برای انجام این نوع از مطالعه باید اکثر مهارت‌های پایه‌ی پژوهش را بدانیم. به علاوه معمولا باید مهارت‌ کار تیمی هم داشته باشیم

به همین دلیل به نظر می‌آید سیستماتیک‌ریویوها یکی از بهترین انواع مطالعات برای اثبات توانایی‌های پژوهشی باشند.


⁉️ پی‌نوشت:  تعداد زیادی از مقالات سیستماتیک ریویو را در ژورنال‌های ایرانی ( و بعضی از ژورنال‌های بین‌المللی ) می‌توان دید که ضعف‌های متعددی دارند. این نوع مطالعات مانند شمشیر دو لبه عمل می‌کنند. می‌توانند دقیقا نشان دهند شما چه نقاط قوت و ضعفی دارید. همچنین اشتباه در بعضی قسمت‌ها مثل سرچ یا غربالگری خیلی راحت می‌تواند منجر به رترکت مقاله شود



به آکادمی روان‌تحقیق بپیوندید 💙
👇👇👇👇
@Psycho_Research_Academy
بیش از ۲۴۶ سال طول خواهد کشید تا این ژورنال انتشارات الزویر مقاله‌ی شما را داوری کند😁


به آکادمی روان‌تحقیق بپیوندید 💙
👇👇👇👇👇
@Psycho_Research_Academy
📌به یک نفر جهت همکاری در یک پژوهش Umbrella review نیازمندیم

حیطه: اختلالات کودک و نوجوان، اپیدمیولوژی

شرایط:
🔹 تسلط به مطالعات مرور سیستماتیک
🔹 تسلط به زبان انگلیسی


در صورت داشتن شرایط و علاقه به همکاری لطفا به آی دی @PRA_Admin پیام دهید و رزومه‌ی خود را ارسال کنید

🔹 لازم به ذکر است این طرح زیر نظر مرکز تحقیقات روانشناسی و روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در حال انجام است
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
گاهی پیش می‌آید که یک ژورنال شاخص‌های علم‌سنجی مناسبی دارد مثلا ایمپکت فاکتور بالایی دارد یا در پایگاه‌های معتبر بین‌المللی نمایه شده است؛ اما ناگهان به عنوان ژورنال غارتگر یا Predatory Journal معرفی می‌شود.

چه‌گونه باید بفهمیم یک ژورنال‌ که شاخص‌های علم‌سنجی مناسبی دارد چه قدر احتمال دارد در آینده به عنوان ژورنال غارتگر معرفی شود؟


پی‌نوشت ۱: قسمتی از دوره‌ی جامع "علم‌سنجی " که در تابستان سال ۱۴۰۲ توسط یکی از مدارس عالی مهارتی روانشناسی برگزار شد
پی‌نوشت ۲: این کارگاه اولین کارگاهی بود که به صورت مجازی آموزش دادم


به آکادمی روان‌تحقیق بپیوندید💙
👇👇👇👇
@Psycho_Research_Academy
🔔 آکادمی روان‌تحقیق با همکاری انجمن علمی روانشناسی دانشگاه محقق اردبیلی برگزار می‌کند:

📌دوره‌ی روش‌های پرکاربرد پژوهش در روان‌شناسی

📚 (دومین قدم برای انتشار مقاله)

سرفصل‌ها:
🔹 مطالعات کوهورت
🔹 مطالعات کیس‌کنترل
🔹 مطالعات بررسی مقطعی
🔹 مطالعات روانسنجی
🔹 کیس‌ریپورت
🔹 ترایال‌ها
🔹 ریویوهای سیستماتیک و غیرسیستماتیک


مدرس: سیدمحمدمهدی مهدوی‌نور
🔹 کارشناس ارشد روان‌شناسی بالینی
🔹پژوهشگر برجسته‌ کشوری سال ۱۴۰۰
🔹پژوهشگر برتر نهمین جشنواره طبری
🔹داور Certified ناشران بین‌المللی ( Springer , Wiley, Dove medical press)



⌛️مدت دوره: ۸ ساعت

🕐زمان برگزاری: ۱۹ و ۲۶ مرداد

با ارائه‌ی گواهی رسمی و قابل ترجمه

📌هزینه:
🔹 دانشجویان : ۴۰۰ هزار تومن
🔹 افرادی که در دوره‌ی روش‌تحقیق مقدماتی شرکت کرده‌اند: ۳۵۰ هزار تومان
🔹شرکت‌کنندگان آزاد: ۵۰۰ هزار تومان
🔹 دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی با ارائه‌‌ی تصویر کارت دانشجویی: ۵۰ درصد تخفیف


🔗آی‌دی تلگرام جهت ثبت نام
👇👇👇👇👇
@PRA_Admin



به آکادمی روان‌تحقیق بپیوندید 💙
👇👇👇👇
@Psycho_research_academy
قصد دارید آمار را از ابتدا یاد بگرید؟

🔹این کانال آپارات را دنبال کنید
https://www.aparat.com/hmahdavinoor
آکادمی روان تحقیق
🔔 آکادمی روان‌تحقیق با همکاری انجمن علمی روانشناسی دانشگاه محقق اردبیلی برگزار می‌کند: 📌دوره‌ی روش‌های پرکاربرد پژوهش در روان‌شناسی 📚 (دومین قدم برای انتشار مقاله) سرفصل‌ها: 🔹 مطالعات کوهورت 🔹 مطالعات کیس‌کنترل 🔹 مطالعات بررسی مقطعی 🔹 مطالعات روانسنجی…
❗️چرا در دوره‌ی "انواع روش‌های پژوهش پرکاربرد در روان‌شناسی" شرکت کنیم؟

👇👇👇👇👇


🔹 برای انجام انواع مختلف مطالعات سیستماتیک ریویو باید مطالعات پایه را شناخت‌. در واقع بدون شناخت انواع مطالعات نمی‌توان یک مطالعه‌ی سیستماتیک ریویو قوی انجام داد.

🔹 بسیاری از افراد برای پژوهش‌، مطالعات کارآزمایی یا به اصطلاح "اثربخشی" را انتخاب می‌کنند. این نوع مطالعات پیچیدگی زیادی دارند و در صورتی که با این پیچیدگی‌ها آشنا نبود نمی‌توان انتظار انتشار آن‌ها را داشت. برای مثال باید بدانیم پژوهشی که می‌خواهیم انجام دهیم اکتشافی است یا تاییدی یا پراگماتیک یا در هر فاز مطالعه بر چه مبنایی حجم نمونه را محاسبه کنیم.

🔹 برای این که بتوانیم با توجه به سوال پژوهشی که داریم بهترین نوع مطالعه را انتخاب و اجرا کنیم باید با متدهای مختلف آشنا باشیم.

🔹در مطالعات روانسنجی معمولا اشتباه‌هایی رخ می‌دهد که می‌تواند مانع از پذیرش مقاله شود. برای مثال وقتی زیرمقیاس‌های یک پرسشنامه یک بار پیدا می‌شوند، برای هنجاریابی آن پرسشنامه در فرهنگ‌های دیگر نیازی نیست تحلیل عاملی اکتشافی انجام شود. ابتدا باید تحلیل عاملی تاییدی انجام شود و سپس اگر عامل‌ها تایید نشدند تحلیل عاملی اکتشافی و سپس به طور مجدد تحلیل عاملی تاییدی انجام شود. این موردی هست که حتی بسیاری از اساتید دانشگاه هم به آن دقت نمی‌کنند.

🔹 یکی از ساده‌ترین انواع مقالات کیس ریپورت‌ها هستند که در روان‌شناسی معمولا کسی توجهی به این مطالعات ندارد. در صورتی که فردی با این نوع مطالعات آشنا باشد به راحتی می‌تواند رزومه‌ی خود را تقویت کند

🔹 در نهایت بسیاری از دانشجویان و فارغ‌التحصیل‌های روانشناسی قصد مهاجرت دارند. دانش متودولوژی بالا می‌تواند یک امتیاز مهم در مصاحبه‌‌ با کمیته‌ها و اساتید دانشگاه‌های خارجی باشد.

👇👇👇👇

در واقع این دوره یکی از گام‌های ابتدایی برای انجام پژوهش و نوشتن مقاله است که بسیاری از افراد به دلیل دانش ناکافی در این زمینه موفق به انتشار مقاله در ژورنال‌های معتبر بین‌المللی نمی‌شوند


⁉️ آیا با این دوره می‌توان مقاله نوشت؟
قطعا خیر. اطلاعات این کارگاه یک قدم برای انجام پژوهش است و نه همه‌ی آن. البته دانش ناکافی در این زمینه می‌تواند مانع انتشار مقاله شود.


به آکادمی روان‌تحقیق بپیوندید💙
👇👇👇👇👇
@Psycho_Research_Academy
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
کارگاه مسیر پژوهش

🔷قدم اول برای شروع پژوهش
🔷چگونگی پیدا کردن عنوان مناسب برای انجام پژوهش
🔷مهارت‌های مورد نیاز برای پژوهش

توضیح اضافی: افرادی که پژوهش را شروع می‌کنند در ابتدای مسیر، نمی‌دانند کدام طرفی حرکت کنند. انگار مه همه‌جا را گرفته باشد و مسیر را تشخیص ندهند. این شرایط باعث گیج و سردر گم شدن آن‌ها می‌شود. کارگاه مسیر پژوهش برای روشن شدن مسیر پژوهش است


به آکادمی روان‌تحقیق بپیوندید 💙
👇👇👇👇👇
@Psycho_research_academy
فرض کنید پژوهشی انجام دادید ولی نتایج آن معنی‌دار نبود. آیا آن را منتشر می‌کنید؟ با توجه به این که وقتی نتایج معنی‌دار نباشد، انتشار آن سخت است، چه خواهید کرد تا پژوهشتان منتشر شود؟
📚 آیا اگر نتایج پژوهش معنی‌دار نشد، می‌شود آن را منتشر کرد؟

📝سیدمحمدمهدی مهدوی نور


⁉️ فرض کنید احتمال می‌دهید بین افسردگی و قمار ارتباط مثبت معنی‌دار وجود دارد. حالا پژوهشی را برای این ادعا طراحی و اجرا می‌کنید. نتایج شما نشان می‌دهد ارتباط بین افسردگی و قمار معنادار نیست. حالا با این نتایج چه می‌کنید؟ اگر این ارتباط معنی‌دار شده بود احتمالا خیلی از ژورنال‌ها می‌توانستید آن را منتشر کنید اما حالا که معنی‌دار نشده چه‌طور؟

تا چند سال پیش تقریبا بسیاری از ژورنال‌ها فقط نتایجی را که معنی‌دار بودند منتشر می‌کردند. پژوهشگران به تدریج متوجه شدند حتی‌ نتایجی که معنی‌دار نیستند هم اهمیت دارند ( مخصوصا در متاآنالیزها). بنابر این کم کم رویکرد ژورنال‌ها تغییر کرد. در همین راستا بعضی از ژورنال‌ها فقط با هدف نشر همچین مقالاتی شروع به انتشار کردند.
برای مثال ژورنال‌های زیر فقط همچین مقالاتی را منتشر می‌کنند:

🔹 Positively Negative (PLOS One)

🔹 Journal of Negative Results in Biomedicine

🔹 Journal of Pharmaceutical Negative results


همچنین رویکرد بسیاری از ژورنال‌های دیگر هم تغیر کرد به طوری که بیش از اهمیت دادن به نتایج به روش(Method) اهمیت می‌دهند.

نکته‌ی دیگری که باید ذکر کرد پر اهمیت شدن نقش اندازه‌اثر (Effect Size) در پژوهش‌ها است. در پژوهش‌ها اگر همراه با P-value اندازه اثر مرتبط هم ذکر شود دیگر معنی‌دار بودن یا نبودن اهمیتی نخواهد داشت. اندازه اثر علاوه بر این که وابسته‌ به حجم نمونه نیست می‌تواند قدرت رابطه را نیز نشان دهد. از این جهت چندین سال است ژورنال‌های بین‌المللی معتبر معمولا مقالاتی را که تنها P-value را گزارش می‌کنند منتشر نمی‌کنند. در عوض مقالاتی را منتشر می‌کنند که علاوه بر P-value، افکت سایز مربوطه را نیز گزارش می‌کنند. ژورنال‌های BMC Psychology و BMC Psychiatry نمونه‌هایی واضح از این رویکرد هستند.


👈پی‌نوشت: البته بعضی از دوستان نیز ترجيح می‌دهند نتایجی را که معنی‌دار نشده، معنی‌دار کنند تا راحت‌تر منتشر شوند. با این کار اعتبار علم زیر سوال می‌رود و درصورتی که بعدا ژورنال متوجه این مسئله شود عواقب خوبی برای فرد نخواهد داشت.

به آکادمی روان‌تحقیق بپیوندید💙
👇👇👇👇👇
@Psycho_research_academy
2025/07/01 00:34:58
Back to Top
HTML Embed Code: