Telegram Web Link
⭕️ چهار سناریوی احتمالی برای آینده مذاکرات ایران و آمریکا

👤‌حسن بهشتی پور در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹چهار سناریوی متفاوت برای آینده مذاکرات ایران و آمریکا در بازه شش‌ماهه آینده پیش‌بینی شده‌اند که از بن‌بست کامل تا توافق محدود یا جامع را در بر می‌گیرند.

🔹سناریوی بدبینانه (بن‌بست و درگیری محدود):

▫️ایران بر تداوم غنی‌سازی و رفع کامل تحریم‌ها پافشاری می‌کند، که باعث بن‌بست مذاکرات می‌شود. در واکنش، اسرائیل با چراغ سبز یا سکوت آمریکا، حملات نظامی محدود علیه تأسیسات هسته‌ای ایران را آغاز می‌کند.
▫️احتمال وقوع: ۵٪
▫️آمریکا در حال حاضر تمایلی به ورود به جنگ جدید ندارد، مگر در صورت جهش ناگهانی ایران در فعالیت‌های هسته‌ای. پیامدهای منطقه‌ای نیز مانع اقدام نظامی فوری هستند.

🔹سناریوی خوشبینانه (توافق جامع و کنترل‌شده):

▫️غنی‌سازی ایران در سطح زیر ۵٪ باقی می‌ماند، غرب نیز آن را رسمی می‌پذیرد و نظارت آژانس شدت می‌گیرد. برای این توافق، اراده سیاسی قوی در هر دو طرف لازم است.
▫️احتمال وقوع: ۲۰٪
▫️موانع شامل بی‌اعتمادی متقابل، مخالفت بخشی از سیاستمداران آمریکایی و اصولگرایان ایرانی است. در صورت تحولات غیرمنتظره دیپلماتیک یا طرح‌های خلاقانه، امکان تحقق آن افزایش می‌یابد.

🔹سناریوی محتمل (توافق موقت و محدود):

▫️تعلیق غنی‌سازی بالای ۵٪ از سوی ایران، در برابر تعلیق برخی تحریم‌ها مانند تحریم‌های نفتی و بانکی. این توافق منافع فوری و کم‌هزینه‌ای برای دو طرف دارد.
▫️احتمال وقوع: ۶۰٪
▫️این سناریو به‌دلیل امکان کاهش تنش‌ها و بهبود نسبی اقتصادی بدون تغییر بنیادین در سیاست‌ها، محتمل‌ترین گزینه محسوب می‌شود.

🔹سناریوی تداوم وضعیت موجود:

▫️مذاکرات بدون پیشرفت خاصی ادامه می‌یابد و هیچ‌کدام از طرفین حاضر به پذیرش ریسک‌های سیاسی لازم برای تحول نیستند.
▫️احتمال وقوع: ۱۵٪
▫️ این وضعیت گرچه از نظر هزینه‌های فوری کم‌هزینه است، اما در بلندمدت خطر تشدید تنش و فرسایش اعتماد را به‌همراه دارد.

@rasad_tahlil
👍5
⭕️ توهم آمریکا درباره برنامه هسته‌ای ایران چگونه برملا شد؟

👤‌مسعود براتی در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹 رهبر انقلاب خواسته‌ی آمریکا برای غنی‌سازی صفر را رد کرده و آن را زیاده‌خواهی دانست. این درخواست به معنای حذف کامل برنامه هسته‌ای ایران است که با تلاش و هزینه‌های فراوان از جمله جان دانشمندان حاصل شده است.

🔹 ایران طبق معاهده NPT حق غنی‌سازی دارد و تجربه گذشته نشان داده تأمین سوخت از خارج قابل اعتماد نیست. در مذاکرات قبلی، کشورهای غربی از فروش سوخت ۲۰٪ برای راکتور تهران خودداری کردند.

🔹 ایران ناچار شد با تکیه بر توان داخلی سوخت را تولید کند. آمریکا با طرح غنی‌سازی صفر، نه‌تنها برنامه نظامی که حتی برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران را هدف گرفته و به‌دنبال حذف کامل آن است.

🔹 برخی در داخل به‌اشتباه تصور می‌کنند توافق با آمریکا منجر به رفع تحریم‌ها می‌شود، اما سابقه مذاکرات ثابت کرده این نگاه توهم‌آمیز است و تحریم‌ها با مذاکره از بین نمی‌روند، بلکه شدیدتر می‌شوند.

🔹 تجربه برجام نشان داد که حتی با توافق نیز تحریم‌ها لغو نشدند. رئیس‌جمهور آمریکا اختیار کامل ندارد و تحریم‌های اصلی در اختیار کنگره است. تجربه دولت رئیسی نشان داد می‌توان بدون انتظار برای توافق، کشور را اداره کرد.

@rasad_tahlil
👍10👎2
⭕️ دولت به یک قوهٔ عاقله‌ی فکری و راهبردی نیازمند است

👤مهدی جمشیدی نوشت:

🔹 دولت، محتاج قوه‌ی عاقله است؛ جمعی که به‌عنوان نظریه‌پردازان پشت‌صحنه، کنش و سیاست دولت را طراحی کنند و نشان بدهند که دولت دچار روزمرگی نشده است.

🔹این هسته‌ی فکری، اندیشه‌های بنیادین و خطوط اساسی را در قاب نظریه قرار می‌دهد تا وجه فکری دولت، تثبیت شود. آن‌گاه، اصحاب روایت از راه می‌رسند و برداشت همدلانه از مدار و مسیر دولت ارائه می‌دهند تا ذهنیت جمعی، ربوده نشود. هر آنچه که در عرصه‌ی واقعیت رخ می‌دهد، اگر در بازی روایت لیبرال‌ها قرار بگیرد، نتیجه‌ی متضاد خواهد داد. ازاین‌رو، بسندگی به واقعیت خطاست.

🔹اگر ذهنیت جمعی به حال خویش رها شود، حیات اجتماعی دولت نیز دچار فروپاشی خواهد شد. میراث روحانی، فاجعه‌‌ی محض بود و رئیسی توانست حاکمیت را از آن رها کند، اما این شاهکار، جامه‌ی روایت مؤثر و بسیج‌گر به تن نکرد. یک حلقه‌ی معرفتی باتجربه و عالم در عمق دولت، می‌توانست این نقصان را علاج کند، اما تفکری که این ضرورت را دریابد، در میان نبود.

@rasad_tahlil
👍3
⭕️ اروپا در برابر اسرائیل

👤صابر گل‌عنبری در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹مجموعه اقدامات بی‌سابقه اروپا علیه اسرائیل شامل تحریم، احضار سفیر، تعلیق همکاری‌ها و محکومیت‌های تند، بازتابی از تغییر رویکرد آن‌ها در قبال جنگ غزه است.

🔹در حالی که اروپا خواستار توقف نسل‌کشی و ارسال کمک‌های بشردوستانه به غزه است، اسرائیل آن‌ها را به حمایت از حماس و یهودی‌ستیزی متهم می‌کند.

🔹فشارهای جهانی هنوز نتیجه ملموسی نداشته اما تجربه مشابه جنگ ویتنام نشان می‌دهد این نوع فشارها در بلندمدت می‌تواند مؤثر باشد.

🔹مواضع تند اروپا (به‌جز آلمان) حاصل تغییر افکار عمومی در غرب است که با شدت گرفتن فجایع غزه و اعتراضات حتی در داخل اسرائیل تقویت شده است.

🔹گرچه واکنش‌ها هنوز با عمق فاجعه تناسب ندارد، اما تغییر تاریخی در نگاه جهانی به مسئله فلسطین در حال شکل‌گیری است و روایت اسرائیل تضعیف شده است.

🔹ادامه جنگ از سوی نتانیاهو نه‌تنها به تحقق اهداف اسرائیل کمک نکرده، بلکه باعث افزایش فشار جهانی و کاهش حمایت متحدان شده است.

🔹نتانیاهو با جهانی در حال تغییر به زیان اسرائیل مواجه است و جنگ پس از هفتم اکتبر به تهدیدی استراتژیک برای خود اسرائیل بدل شده است.

🔹عادی‌سازی روابط اسرائیل با کشورهای منطقه متوقف شده و مطالبه جهانی برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین تقویت شده است؛ نتانیاهو متهم به انزوای عامدانه اسرائیل است.

@rasad_tahlil
👍6
⭕️ «نقش هوشیاری ملی در تقویت دیپلماسی هسته‌ای ایران»

👤حسین نجفی در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹مذاکرات ایران و آمریکا با تنش‌های سیاسی متوقف شده‌اند؛ آمریکا با خواسته‌های افراطی روند گفت‌وگو را مختل کرده، اما کارشناسان ادامه مذاکرات را ابزاری برای مدیریت بحران می‌دانند.

🔹آمریکا با وجود تهدیدات نظامی، به دلیل هزینه‌های درگیری با ایران و تبعات منطقه‌ای، از اقدام مستقیم خودداری کرده و به راهکارهای غیرمستقیم روی آورده است.

🔹در صورت شکست مذاکرات، انسجام داخلی و پرهیز از اختلافات سیاسی اهمیت دارد تا جلوی سوءاستفاده رسانه‌ای دشمن و تضعیف روحیه ملی گرفته شود.

🔹کاهش وابستگی به خارج از طریق اقتصاد مقاومتی و همکاری منطقه‌ای، راهی برای مقابله با تحریم‌ها و حفظ ثبات اقتصادی است.

@rasad_tahlil
👍4👏1
⭕️ صهیونیسم زخم‌خورده

👤علیرضا تقوی‌نیا در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹گروهی از دیپلمات‌های اروپایی و عربی در جریان بازدید از جنین هدف تیراندازی نظامیان اسرائیلی قرار گرفتند. اسپانیا و ایتالیا بلافاصله اقدام اسرائیل را محکوم کردند.

🔹اسرائیل از زمان حملات ۷ اکتبر ۲۰۲۳ دچار بحران موجودیتی شده و با ناتوانی در کنترل تهدیدات، خشم جهانی و تهدید به تحریم از سوی اروپا مواجه است.

🔹اسرائیل برای جلوگیری از فروپاشی داخلی، هرگونه عقب‌نشینی در غزه را رد کرده و حتی فشارهای خارجی را نیز تحمل می‌کند. تل‌آویو حتی واکنش‌های دیپلماتیک نرم اروپایی‌ها را نیز برنمی‌تابد و با تیراندازی به دیپلمات‌ها پیام تهدیدآمیزی به آن‌ها فرستاد.

🔹اسرائیل سابقه‌ بی‌احترامی به میانجی‌گری‌ها را دارد، چنان‌که در ۱۹۴۸ شاهزاده سوئدی برنادوت توسط افراط‌گرایان یهودی ترور شد. صهیونیست‌ها به دلیل باورهای ایدئولوژیک، هیچ دخالت خارجی را در سرزمین‌های ادعایی‌شان نمی‌پذیرند.

🔹جنین که طبق قطعنامه‌های بین‌المللی باید از اشغال خارج شود، همچنان تحت سلطه اسرائیل است و این رژیم حتی به دیپلمات‌ها نیز در آنجا شلیک می‌کند.

🔹صهیونیست‌ها در باورهای خود نه برای اسلام و نه برای مسیحیت احترام قائل‌اند و اساساً ادیان دیگر را نفی می‌کنند.

🔹اسرائیل برای حفظ موجودیت خود، دیگر حتی ظاهر قواعد دیپلماتیک را رعایت نکرده و چهره واقعی‌اش را نمایان ساخته است.

@rasad_tahlil
⭕️ «اسرائیل در آستانه جنون استراتژیک»

👤‌نواصولگرا نوشت:

🔹رژیم صهیونیستی پس از یک‌ونیم سال جنگ ویرانگر، بار دیگر به‌دنبال شکست حماس است؛ اما برخلاف ادعاهای مکرر پیروزی، واقعیت نشان می‌دهد که به هدف اصلی خود نرسیده، هرچند تخریب شدید غزه و فجایع انسانی به وقوع پیوسته است.

🔹اسرائیل در بن‌بست است و به‌سمت اشغال دائم غزه می‌رود، اقدامی که آشکارا ناقض قوانین بین‌الملل است. فشارهای حداقلی غرب مانند صدور بیانیه‌ها و تعلیق همکاری‌ها اگرچه کافی نیست، اما نشان‌دهنده تغییر در مواضع پیشین آنهاست.

🔹خروج آمریکا از جنگ یمن و فشارهای نظامی انصارالله بر اسرائیل، مانند هدف قرار دادن فرودگاه بن‌گورین، رژیم را تحت فشار قرار داده است؛ در عین حال، بحران‌های داخلی اسرائیل همچنان پابرجاست و فعلاً به نقطه انفجار نرسیده.

🔹نتانیاهو برای حفظ قدرت مجبور به امتیازدهی به افراطی‌ها شده و با فقدان دستاورد واقعی، به اقدامات نمادین متوسل می‌شود. احتمال رفتارهای خطرناک از سوی او وجود دارد و ایران باید هر اقدام رژیم را معادل اقدام آمریکا تلقی کند تا بازدارندگی حفظ شود.

🔹اسرائیل به مرز انفجار رسیده، گزینه‌هایش محدود شده و تصمیماتش جنون‌آمیزتر شده‌اند؛ این وضعیت ناپایدار نمی‌تواند طولانی‌مدت ادامه یابد.

@rasad_tahlil
👍1
⭕️ «نه به جنگ، آری به توافق»

👤‌محمد خواجویی در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹 قطر همواره و سعودی‌ و امارات اخیراً به این جمع‌بندی رسیده‌اند که تبعات هرگونه اقدام نظامی علیه تأسیسات هسته‌ای ایران، متوجه این کشور‌ها هم خواهد شد.

🔹این هنر قطر است که همزمان هم متحد آمریکا است و هم با دشمن آمریکا یعنی ایران روابط نزدیکی دارد همه نشانه‌ها دال بر این است که شانس توافق بیشتر از عدم توافق است.

🔹مهمترین عاملی که این شانس را بالا می‌برد حمایت‌های منطقه‌ای از توافق است.

@rasad_tahlil
👎5
⭕️ «خرافه در لباس تحلیل»

👤‌عبدالرضا خزایی در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹محسن رضایی سقوط بالگرد رئیس‌جمهور را به طوفانی آسمانی ربط داده و این حادثه را معنادار دانسته؛ این گفته در ظاهر احساسی اما در واقع حاوی گرایش به خرافه‌گرایی و قدیس‌سازی سیاست است.

🔹این نوع نگاه فراتر از یک جمله ساده است؛ نشانه‌ای از سیاستی است که به‌جای پاسخ‌گویی عقلانی، به تعابیر ماورایی پناه می‌برد و این رویه، نشانه‌ای از انحطاط فکری است.

🔹سخنان رضایی نوعی طفره‌رفتن از مسئولیت است؛ تفسیرهای عرفانی از حادثه، توهینی به عقل و شعور عمومی تلقی می‌شود.

🔹اشاره به طوفان و عدد هشت، اسطوره‌سازی به‌جای تحلیل واقعی است. در شرایطی که نیاز به تخصص و منطق است، گرایش به عرفان‌زدگی، پاسخ‌گویی را از بین می‌برد.

🔹وقتی سیاستمداران به‌جای شفاف‌سازی، دنبال تفسیر نشانه‌های آسمانی می‌روند، پاسخ به پرسش‌های واقعی و عملی درباره حادثه گم می‌شود. سؤال‌های مهم درباره پرواز بالگرد هنوز بی‌پاسخ مانده‌اند، اما تمرکز افکار عمومی به‌اشتباه بر مسائل غیرواقعی مانند طوفان و عدد افتاده است.

🔹اگر طوفانی بوده، تنها نشانه‌ی گسترش خرافه در فضای سیاست ایران است، نه معنای متعالی. معنای واقعی حادثه، سقوط عقلانیت و علم در نتیجه‌ی سلطه‌ خرافه و نمادسازی در سیاست است.

@rasad_tahlil
👍4🔥1
⭕️ «کلید توافق در تهران نیست، در واشنگتن گم شده است»

👤رضا نصری در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹شگفت‌انگیز است که ایالات متحده و متحدان اروپایی‌اش، با وجود سال‌ها تعامل با ایران، هنوز به یک حقیقت ساده اما بنیادین پی نبرده‌اند:

🔹اندک موارد مقطعی موفقیت که در دیپلماسی با ایران حاصل شده، نه از مسیر فشار و زیاده‌خواهی، بلکه از مسیر احترام متقابل و پذیرش حقوق، حاکمیت، استقلال و شأن ملی ایران بوده است.

🔹دینامیک بن‌بست‌سازی که رابطه‌ فعلی را تعریف می‌کند، نتیجه‌ مستقیم اتکای بلندمدت به تاکتیک‌های تهدیدمحور هستند—از جمله تهدید به تحریم، ارعاب نظامی، فشار روانی و اتهامات بی‌اساس—که در طول چهار دهه‌ گذشته به‌طور مستمر از سوی آمریکا به کار گرفته شده‌اند.

🔹آقای ویتکاف، اگر آنگونه که گفته می‌شود، چهره‌ای کارآمد در عرصه توافق‌سازی هستید، دولت‌تان را تشویق کنید تا آن الگوی شکست‌خورده را کنار بگذارد و راهبردی تازه در پیش گیرد. مانع اصلی در تهران‌نیست، در واشنگتن است.

@rasad_tahlil
👍7👎1
⭕️ «کمپ صلح دوباره فریاد می‌زند»

👤‌احمد زیدآبادی در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹تشدید حملات اسرائیل و محاصرۀ غذایی غزه موجب فعال شدن دوبارۀ صدای کمپ صلح در داخل اسرائیل شده است.

🔹یائیر گولان، رهبر حزب دموکرات و ژنرال بازنشسته، دولت نتانیاهو را به بی‌اخلاقی و جنایت علیه غیرنظامیان متهم کرده و با واکنش شدید جناح‌های راست مواجه شده است.

🔹حزب کارگر که زمانی حزب حاکم اسرائیل بود، به همراه حزب مرتز به حاشیه رفته و به سختی در صحنه سیاست باقی مانده‌اند.

🔹عملیات ۷ اکتبر حماس که کیبوتص‌های طرفدار چپ را هدف قرار داد، ضربۀ سنگینی به کمپ صلح وارد کرد، اما اکنون با شدت گرفتن حملات دولت نتانیاهو، این کمپ دوباره صدای اعتراضش را بلند کرده است.

🔹بی‌رحمی‌های اخیر دولت، زمینه را برای اعتراض شدید کمپ صلح فراهم کرده و گولان با مواضع شفاف خود توانسته جایگاه حزب دموکرات را در نظرسنجی‌ها تقویت کند.

🔹سخنان صریح گولان، چهره‌هایی مانند اولمرت و برخی دولت‌های اروپایی را نیز به انتقاد از دولت نتانیاهو واداشته و مسئلۀ محاصرۀ غزه را به بحران بین‌المللی تبدیل کرده است.

🔹در جامعه اسرائیل، این باور تقویت شده که هدف نتانیاهو از ادامه جنگ نه نجات گروگان‌ها، بلکه حفظ قدرت سیاسی خودش است.

@rasad_tahlil
👍4
⭕️ معنا‌فروشی به سبک غرب

👤‌عبدالله گنجی نوشت:

🔹‏امروز ترامپ علت کشتن دو صهیونیست دو آتیشه در آمریکا را یهودی ستیزی دانست.
‏دانشجویان تظاهر کننده آمریکا را نیز یهودی ستیز اعلام کردند...

🔹‏حمایت از ملت فلسطین را اینطور معنا می کنند! نمی دانم چرا برای شهادت۵۵هزار غزه ای کسی از عبارت ‌ مسلمان‌ ستیزی⁩ استفاده نمی کند؟
‏تروریست و حقوق بشر را نیز همینطور معنا دهی می کنند.

@rasad_tahlil
👍4
⭕️ غنی‌سازی برای معامله یا بن‌بست؟

👤‌‌مصطفی نجفی در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹‏در این دو دهه، غنی‌سازی نه برای بمب بوده و نه برق، بلکه برای مذاکره و معامله بوده است!

🔹بنابراین ایران به خوبی می‌داند اگر غنی‌سازی را تعطیل کند، هیچ‌ اهرمی برای هر معامله‌ای در آینده یا حفظ هر معامله و توافق وجود نخواهد داشت!

🔹با این حال، باید دانست که صرف غنی‌سازی نمی‌تواند تا ابد اهرم مذاکره باقی بماند! کشور برای اهرم‌سازی نیازمند طرحی نو است!

@rasad_tahlil
👍4👎2
⭕️ واقعیت در تاریکی یا نمایشی برای انحراف؟

👤‌‌حسین سلاح‌ورزی در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹 طبق ادعای معاون شرکت توانیر، ماینرهای غیرمجاز در سال جاری به‌اندازه چهار برابر تولید نیروگاه اتمی بوشهر برق مصرف کرده‌اند؛ معادلی برای مصرف برق چند استان.

🔹 مشخص نیست که آیا ماینرها واقعاً عامل بحران برق‌اند یا اینکه آمارهای ارائه‌شده بزرگ‌نمایی شده‌اند تا واقعیت‌های دیگر پنهان بماند.

🔹 اگر مصرف ماینرها این‌قدر بالا بوده، چطور توانسته‌اند مدت‌ها پنهان بمانند؟ این سؤال، تردیدهایی درباره دقت آمار و صحت روایت‌ها ایجاد می‌کند.

🔹 با وجود حجم بالای مصرف ادعاشده، هنوز مراکز غیرمجاز شناسایی نشده‌اند؛ گویی کشف چند مزرعه قرار است همه مشکلات برق را حل کند.

🔹 تردید وجود دارد که آیا واقعاً ماینرها مقصر اصلی فشار بر شبکه‌اند یا تنها پوششی برای ضعف‌های زیرساختی؛ در حالی که برنامه‌ای شفاف هم ارائه نشده است.

@rasad_tahlil
🤯1
⭕️ دیپلماسی آشکار، اهداف پنهان

👤‌‌حسین پاک در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، محمود عباس، در پاسخ به دعوت رسمی رئیس‌جمهور لبنان، جوزف عون، به بیروت سفر کرد.

🔹در بیانیه‌ای مشترک، دو طرف بر تقویت روابط دوجانبه، حمایت از ملت فلسطین و مقاومت در غزه، محکومیت جنایات اسرائیل، توقف تجاوز به لبنان، اجرای کامل قطعنامه ۱۷۰۱، آزادی اسیران لبنانی، مخالفت با اسکان و کوچ اجباری آوارگان فلسطینی و تأکید بر حق بازگشت طبق قطعنامه ۱۹۴ تأکید کردند. همچنین، ادامه حمایت از آنروا، تشکیل کمیته‌ای مشترک برای رسیدگی به وضعیت اردوگاه‌ها، حفظ حاکمیت لبنان، ممنوعیت استفاده نظامی از خاک آن و انحصار سلاح در دست دولت لبنان از دیگر محورهای بیانیه بود.

🔹اما در ورای ظاهر دیپلماتیک و آراسته این سفر، اهدافی نهفته است که به‌روشنی در راستای مهار مقاومت در لبنان و فلسطین قابل تفسیر است. این بیانیه عملاً مقدمه‌ای برای خلع سلاح گروه‌های مقاومت فلسطینی در لبنان، از جمله جنبش جهاد اسلامی و حماس، و تخلیه تدریجی اردوگاه‌ها از عناصر مقاومت تلقی می‌شود؛ گامی خزنده در مسیر پروژه‌ای بزرگ‌تر که ممکن است به تضعیف پایگاه‌های مقاومت و تکمیل پازل امنیتی رژیم صهیونیستی در منطقه بینجامد.

@rasad_tahlil
👍6
⭕️ «بازخوانی دوم‌خرداد؛ هشداری برای امروز»

👤‌‌عباس عبدی در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹 دوم‌خرداد ۷۶ با پیروزی غیرمنتظره خاتمی، نگاه تحلیلگران به جامعه ایران را تغییر داد.

🔹 عده‌ای آن را موقتی دانستند و مخالفت کردند، برخی دیگر بیش‌ازحد خوش‌بین بودند؛ نتیجه‌اش ورود به دوره‌ای تاریک در سال ۱۳۸۴ شد.

🔹 مهم‌ترین درس دوم‌خرداد، غیرقابل حذف بودن نیروهای سیاسی و اجتماعی است؛ حذف یک جریان، خطر افراطی‌ترها را به‌دنبال دارد.

🔹 اصلاح‌طلبان نیز باید بپذیرند که حذف اصولگرایان ممکن نیست؛ تنها راه، پذیرش متقابل و هم‌زیستی سیاسی است.

🔹 دو نسل از دوم‌خرداد خاطره ندارند و شکاف نسلی عمیق، تجربه‌ناپذیری و تکرار اشتباهات گذشته را در پی داشته است.

🔹 اعتماد مردم به دولت باعث اصلاحات اقتصادی موفقی مانند تک‌نرخی کردن ارز شد که بدون تنش اجتماعی اجرا شد.

🔹 کاهش رانت و اجرای برنامه توسعه با مشارکت عمومی انجام شد اما با تغییر مجلس و توقف آن، مشکلات امروز ریشه گرفتند. دولت دوم‌خرداد شاخص حاکمیت قانون را بهبود داد و آمار اشتغال‌زایی بالایی نسبت به دولت بعدی داشت.

🔹 ثبات اقتصادی، کاهش فساد، تورم پایین و احترام جهانی نتیجه عقلانیت حاکم بر آن دولت بود. اعتماد متقابل دولت و مردم ثمرات زیادی داشت، اما ناتوانی در حفظ آن دستاوردها، کشور را دچار بحران کرد.

@rasad_tahlil
👎8👏2
⭕️ «قدرت موشکی یمن تا کجای اسرائیل می‌رسد؟»

👤‌علیرضا تقوی نیا در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹بندر حیفا مهم‌ترین بندر اسرائیل است و ۳۵٪ از تجارت این رژیم از طریق آن انجام می‌شود. این شهر، دومین شهر پرجمعیت اسرائیل و محل استقرار تأسیسات مهم نفتی، پالایشگاهی و نیروگاهی است.

🔹با وجود موفقیت انصارالله در تعطیلی بندر ایلات، دسترسی نداشتن به دریای مدیترانه مانع از تأثیر مشابه بر حیفا شده، هرچند تهدید آن می‌تواند بر تجارت اسرائیل اثر بگذارد.

🔹انصارالله تاکنون تأسیسات حیاتی مانند نفت، برق و پالایشگاه‌های اسرائیل را هدف نگرفته که می‌توانست فشار بیشتری به اسرائیل وارد کند. نیروگاه حیفا برق حدود ۳ میلیون اسرائیلی را تأمین می‌کند و هدف قرار دادن آن، فشار سنگینی بر اسرائیل وارد خواهد کرد.

🔹 اصابت به پالایشگاه و مخازن آمونیاک حیفا ضربه‌ای راهبردی خواهد بود، اما فعلاً توان یمنی‌ها بیشتر در ایجاد ناامنی روانی و اقتصادی است.

🔹 به‌دلیل فاصله زیاد حیفا از یمن، امکان تعطیلی کامل بندر با نرخ فعلی شلیک بعید است، ولی فشار روانی و اقتصادی قابل‌توجهی ایجاد می‌شود.

🔹 ایستادگی و ادامه عملیات موشکی یمن با وجود فشار سنگین آمریکا و اسرائیل، خود یک موفقیت چشمگیر به شمار می‌آید.

@rasad_tahlil
👍3🤔1
⭕️ سایه سنگین اسرائیل بر مذاکرات!

👤‌صابر گل‌عنبری در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹امروز دور پنجم مذاکرات میان ایران و آمریکا در «رم» برگزار می‌شود؛ دوری بسیار مهم و حساس پس از بالا گرفتن اختلاف میان دو طرف درباره غنی‌سازی اورانیوم.

🔹حضور متغیر اسرائیلی در این مذاکرات در دو شکل و قالب پررنگ‌تر و سنگین‌تر از همیشه به نظر می‌رسد؛ نخست درز اطلاعاتی «هدفمند» در آستانه این دور مذاکراتی مبنی بر تصمیم اسرائیل به بمباران تاسیسات هسته‌ای ایران در صورت فروپاشی مذاکرات و دوم نیز حضور دو مقام عالی‌رتبه اسرائیلی ـ رئیس موساد و وزیر امور راهبردی ـ در رم است که امروز در حاشیه مذاکرات ایران و امریکا، با ویتکاف دیدار و گفتگو خواهند کرد.

🔹شکی در این نیست که اسرائیل مخالف دیپلماسی ترامپ با ایران بوده و هست و نتانیاهو شروع مذاکرات را ضربه‌ای به سیاست خاورمیانه‌ای خود می‌داند؛ اما این بدان معنا هم نیست که ترامپ کلا اسرائیل را کنار گذاشته و بی‌خیال امنیت آن شده و توافقی را امضا می‌کند که به ضرر آن تمام شود.

🔹ظاهرا ترامپ توانست که نتانیاهو و اسرائیل را به ضرورت مذاکره و دیپلماسی قانع کرده یا آن را بقبولاند؛ اما در مقابل هم به نظر می‌رسد که این «وعده» را داده است که توافقی را بدون در نظر گرفتن دغدغه‌های اسرائیل امضا نمی‌کند. این که تا چه اندازه به این وعده خود پایبند خواهد ماند، اکنون نمی‌توان قضاوت کرد و روند مذاکرات و سرنوشت آن در آینده نشان خواهد داد؛ اما مطالبه صفرسازی غنی سازی اورانیوم به ویژه از دور سوم مذاکرات بر خلاف مواضع اولیه ویتکاف، «فعلا» نشانگر حرکت در این مسیر است.

@rasad_tahlil
👍6
⭕️وقتی غنی سازی صفر باشد...

👤غلامرضا علیزاده در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹به باورِ من، مواضع هیات حاکمه ایالات متحده، در  دو سریِ اخیر مذاکرات، سرسخت‌تر شده است. بدین معنا که تیم مذاکره‌کننده آمریکایی به رهبری استیو ویتکاف از پذیرش چرخه غنی‌سازی اورانیوم از عدد ۳.۶۷ ٪ به غنی‌سازیِ صفر شیفت داد.

🔹وقتی غنی‌سازی صفر باشد، و گازدهی به آن‌ها انجام نشود، وجود مُشتی سانتریفیوژِ بلا‌استفاده، تاسیسات غنی‌سازی را به محلی برای تجمع آهن‌پاره و ضایعاتِ آلومینیومی تبدیل می‌کند. آن‌هم وقتی مراد ذهن طرفِ غربی، نه تعلیق که تعطیلِ ابدی باشد.

🔹آنچه که تاکنون از فحوای نقطه‌نظرات مذاکره‌کنندگان آمریکایی مستفاد می‌شود، تنها وجود رآکتورهای هسته‌ای همانند راکتور اتمی بوشهر یا مرکز تحقیقاتی امیرآباد تهران است و تجهیزات و تاسیسات نطنز و اصفهان و فردو به زعم آنان، می‌بایست جمع گشته و بارِ اشتر و یا عرشه‌ی کشتی شوند!

@rasad_tahlil
👏8👍2👎1
⭕️ بی‌اعتنایی دیپلماتیک

👤‌آتلانتیک نوشت:

🔹نتانیاهو که خود را نماد امنیت و سیاست‌ورزی در اسرائیل می‌دانست، با بی‌توجهی ترامپ پس از پیروزی‌اش، ضربه‌ای سنگین به اعتبار خود دید، برخلاف انتظار حامیان راست‌گرایش که به حمایت بی‌قید ترامپ دل بسته بودند.

🔹ترامپ در سفر اخیرش به خاورمیانه، عملاً اسرائیل را نادیده گرفت، بدون اشاره‌ای به آن در سخنرانی‌اش، مذاکرات با ایران را از سر گرفت و برخی اقدامات مهم را بدون هماهنگی با نتانیاهو انجام داد.

🔹نتیجه این بی‌توجهی‌ها، تضعیف شدید جایگاه نتانیاهو در میان حامیانش و فروپاشی دو ستون اصلی اعتبار او یعنی امنیت‌سازی و دیپلماسی پس از حمله حماس و بی‌اعتنایی ترامپ بوده است.

🔹به دلیل ناتوانی اسرائیل در تأمین امتیازات مالی‌-‌‌سیاسی برای ترامپ و مخالفت نتانیاهو با طرح‌های او، جایگاه نخست‌وزیر اسرائیل ضعیف‌تر شده و همراه با نارضایتی گسترده داخلی، افسانه سیاسی‌اش رو به پایان است.

@rasad_tahlil
👍5👎1
2025/07/13 01:29:42
Back to Top
HTML Embed Code: