Telegram Web Link
🔶 استقبال برادرم #مهدی_سیار، از کتاب #سبکشناسی_هنر_انقلاب، در گفتگو با خبرگزاری فارس:
http://l1l.ir/4g4i

🔹فضای دیگری که پیش روی سبک‌شناسی شعر انقلاب است، مقایسه شعر انقلاب در مقابل دیگر هنرهاست. تاریخ شعر فارسی از این جهت فقیر است. به طور مثال، ندیده‌ام کسی سبک خراسانی را با هنرهای هم‌دوره خود مقایسه و تاثیرات آن‌ها بر هم را واکاوی کند. از این جهت کسی بررسی نکرده که موسیقی و معماری چه بده‌بستان‌هایی با هم داشته‌اند. در همین راستا می‌توان در حال حاضر هم به این موضوع اشاره داشت که به طور مثال شعر انقلاب با موسیقی و سینمای انقلاب چه نسبتی دارد و چه تاثیراتی بر هم داشته‌اند.

🔹کوشش قابل تقدیری در این زمینه در اثری به نام «مقایسۀ سبک‌شناختی نقاشی انقلاب و شعر انقلاب» صورت گرفته است. این پژوهش را محمدرضا وحیدزاده انجام داده که توسط سوره مهر قرار است منتشر شود و هوای تازه‌ای را ایجاد خواهد کرد. در این اثر سعی شده که مولفه‌های سبک‌شناسی نقاشی و هم شعر انقلاب و نسبت‌های این دو با هم بررسی شود. (متن کامل گفتگو را در اینجا بخوانید: http://l1l.ir/4g4v)

🔸سبکشناسی هنر انقلاب، اثری است پژوهشی از انتشارات سورۀ مهر و به قلم اینجانب، در حوزۀ مطالعات هنر و ادبیات معاصر

💭 www.tg-me.com/rezavahidzadeh
📚🔸کتاب «سبک‌شناسی هنر انقلاب اسلامی» منتشر شد.🔸📚

📙 این اثر «سبک» را ویژگی‌های تکرارشونده و مشخص صوری و ساختاری یک اثر یا مجموعه‌ای از آثار می‌داند که عوامل اجتماعی و فرهنگی و به‌ویژه نحوۀ اندیشیدن مؤلف یا مؤلفان آن آثار تاثیر بسزایی در ایجاد و کیفیت آن‌ها دارد، در نتیجه می‌پندارند با وقوع انقلاب اسلامی، فصل تازه‌ای در تاریخ این سرزمین آغاز شده که دامنۀ تأثیرات خود را در گسترۀ وسیعی از حوزه‌ها، از مسائل سیاسی و اجتماعی تا مسائل فرهنگی و هنری بسط داده است.

📙بر همین اساس انسان عهد انقلاب اسلامی نیز دارای جها‌ن‌بینی خاصی است که طرز نگرش او را به هستی و پدیده‌های آن متفاوت می‌سازد. این طرز نگرش متفاوت، تاثیرات مستقیمی در هنر و ادبیات این دوره خواهد گذاشت و منجر به شکل‌گیری سبک تازه‌ای در هنرمی‌شود. همچنین انتظار می‌رود این سبک تازه در حیطه‌های مختلفی همچون شعر و نقاشی تاثیری مشترک و مشابه برجای بگذارد.

📙از این روی به نظر می‌رسد مطالعۀ هنر و ادبیات این دوره و بررسی آن با گفتمان فکری حاکم، منتج به کشف ویژگی‌های سبکی مشترک و تکرارشوندۀ آثار ادبی و هنریِ مرتبط با انقلاب خواهد شد و می‌تواند مشخص کنندۀ سبک هنر انقلاب اسلامی باشد. نگارنده در این اثر تلاش دارد با نگاهی به آرای منتقدان و صاحب‌نظران هنر و ادبیات انقلاب اسلامی و با روشی مشخص به احصا و تبیین ویژگی‌های سبکی این هنر نائل آید.

📙کتاب «سبک‌شناسی هنر انقلاب اسلامی» با نگاهی تطبیقی به شعر و نقاشی دورۀ انقلاب اثر محمدرضا وحیدزاده از سوی نشر سورۀ مهر در 320 صفحه با قیمت 20هزار تومان روانه بازار کتاب شده است.

http://l1l.ir/4g4i
شور: حضرت مادر | حاج میثم مطیعی
@MeysamMotiee
🎙حضرت مادر... ( #شور)
🔺بانوای: حاج میثم مطیعی
🔺با شعر: محمدرضا وحیدزاده
📄 متن شعر: meysammotiee.ir/post/1595

(دهه دوم فاطمیه ۱۳۹۶)

☑️ @RezaVahidzade
☑️ @MeysamMotiee
فرقی نمی‌کند، گاهی شهید #محسن_حججی در سوریه و گاهی #رضا_مرادی در #گلستان_هفتم، سر خود را می‌دهند برای امنیت و عزت ما؛ سربلندی این خاک را بی‌سر شدن سروهای راست‌قامتی چون آنان ضمانت کرده
#دواعش_گنابادی
🔲شهادت مالکوم ایکس برای ما به معنای یک اعلام جنگ بود

◼️ خاطره شهادت مالکوم ایکس در کلام دوست شاعرش، امیری باراکا، به مناسبت ۲۱ فوریه، سالروز شهادت این مبارز نستوه آمریکایی

▪️ بخشی از مقاله «چه‌کسی امریکا را به آتش کشید؛ شعرهای امیری باراکا در ستیز با آمریکا»

▪️امیری باراکا در سال 1960 پس از سفری که به کوبا داشت با مالکوم ایکس دیدار کرد و به شدت تحت تأثیر افکار او قرار گرفت. او خود دربارۀ ارتباطش با مالکوم ایکس می‌گوید: «مالکوم فقط یک چهرة مردمی که کشته شد نبود؛ او کسی بود که ما سوگند خورده بودیم با او باشیم و او به نوعی شکل دهندة افکار ما بود... او نظر من را دربارة آمریکا عمیقاً عوض کرد. او به من نشان داد آمریکا را طوری ببینم که قبل از آن هرگز ندیده بودم، کاری کرد که خودم را طوری ببینم که پیش از آن ندیده بودم... کشتن او برای ما به معنای یک اعلام جنگ بود...» پس از این دیدار مالکوم ایکس به او پیشنهاد می‌کند که نامش را به امیر برکت که نامی اسلامی است تغییر دهد و او نیز می‌پذیرد.

https://www.tg-me.com/rezavahidzadeh/132

#مالکوم_ایکس
#امیری_باراکا

▪️متن کامل یادداشت 👈 http://yon.ir/29Tc
📽 برای تماشا و دریافت قسمت #هشتم، #نهم، #دهم، #یازدهم، #دوازدهم، #سیزدهم، #چهاردهم، #پانزدهم و #شانزدهم از برنامۀ #بدون_توقف، به این نشانی‌ها بروید: 👈
8. http://www.telewebion.com/episode/1767533
9. http://www.telewebion.com/episode/1768123
10. http://www.telewebion.com/episode/1768588
11. http://www.telewebion.com/episode/1770522
12. http://www.telewebion.com/episode/1772088
13. http://www.telewebion.com/episode/1772658
14. http://www.telewebion.com/episode/1773252
15. http://www.telewebion.com/episode/1774326
16. http://www.telewebion.com/episode/1774981
#بدون_توقف
📺 گفتگوی داغ توحید عزیزی، الیاس قنبری، علیرضا سمیعی، میکاییل دیانی و محمدرضا وحیدزاده با حسن رحیم‌پور
📝 دربارۀ انسداد سیاسی، حجاب‌ اجباری، عدالت‌ قضایی، رضاخان و...
📆 12 تا 4 اسفند، شبکۀ 3، ساعت ۱۹:۳۰

🔰 برنامۀ تلوبیون را می‌توانید از کافه‌بازار یا گوگل‌پلی نصب کنید.
🔰 همچنین برای #دانلود کامل شانزده برنامه‌، به کانال #بدون_توقف مراجعه فرمایید: https://www.tg-me.com/bedounetavaghof/27
سلام ما به تو سردار، تو ای تو مالک و مختار
شده است مقتدر این خاک ز اقتدار شهیدان

#سلام_سردار
مدافعان حرم فقط مدافعان خاک نیستند؛ بلکه مدافع حریم حرمت انسانیت‌اند. اگر آنان تن به بلا نداده بودند و جان خود را سپر جان‌ها نکرده بودند آنچنان مصیبتی این کرۀ خاکی را فرا می‌گرفت که غیر از مصیبت کربلا همۀ مصیبت‌ها به فراموشی سپرده می‌شد.
پیام سردار سلیمانی برای جشن تولد فرزندان شهدای مدافع حرم


تو از دیار شهودی، تو از تبار شهیدان
نه، خود یلی ز یلانی و از شمار شهیدان

گداخت از دم گرمت دوباره غیرت این قوم
که پرچم تو بلند است به اعتبار شهیدان

نشسته بر دل تنگت هزار داغ پیاپی
نشسته‌ای و شکسته دلت کنار شهیدان

به دست باد سپردی، هزار لالۀ پرپر
هزار غنچه دمید و شدی هَزار شهیدان

تو ایستاده‌ای اما هنوز راسخ و نستوه
به انتظار سواری، به انتظار شهیدان

سلام ما به تو سردار، تو ای تو مالک و مختار
شده است مقتدر این خاک ز اقتدار شهیدان

به هر دکان که رسیدم، نداشت جز خبر از مرگ
که نیست زیستن الّا در انحصار شهیدان

در این کویر عطش‌بار، غریب‌وادیِ تب‌دار
خوشا دلی که نشسته است به سایه‌سار شهیدان

الا هرآنکه شنیدی همین چکامۀ ناچیز
ز جای خویش به پا خیز به افتخار شهیدان

#سلام_سردار
www.tg-me.com/rezavahidzadeh/315
Forwarded from شهرستان ادب
🔻 #انجمن_شعر_شهرستان_ادب
با حضور #علی_محمد_مودب ، #محمدرضا_وحیدزاده و #محمدحسین_نعمتی

امروز چهارشنبه از ساعت ۱۷:۳۰ در موسسه شهرستان ادب میزبان عموم علاقه‌مندان است.

☑️ @ShahrestanAdab
🔺تدوین موضوعی بیانات رهبر انقلاب دربارۀ شعر به زودی منتشر می‌شود🔻

🔸به گزارش ادارۀ روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، «تدوین موضوعی بیانات رهبر انقلاب دربارۀ شعر» نام جدیدترین اثر جناب آقای محمدرضا وحیدزاده، از محققین محترم مرکز پژوهش‌های جوان است که درآینده‌ای نزدیک توسط سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشۀ اسلامی به زیور چاپ آراسته خواهد شد. در ادامه و به همین بهانه یادداشتی از ایشان تقدیم می‌گردد:

🔹به اعتقاد بسیاری از صاحب‌نظران، آرا و نظرات مقام معظم رهبری در زمینه ادبیات و به‌ویژه شعر را باید بسیار فراتر از یک مخاطب جدی و علاقه‌مند ارزیابی کرد. در واقع همه‌ کسانی که تجربه‌ حضور در جلسات شعری ایشان را داشته‌اند، متفق‌القول معتقدند، حضرت‌ آیت‌الله خامنه‌ای با تسلط و نگاه موشکافانه‌ای که به مقوله شعر دارند، نه تنها به خوبی شعر امروز کشور را می‌شناسند، بلکه با طرح نکات دقیق و ارائه راهکارها و راهبردهای هوشمندانه و اجرایی، ثابت نموده‌اند که توجه و تسلطشان بر شعر امروز کشور از گستره قابل توجهی برخوردار است.

🔹در عمل نیز نظرات کارشناسی و بیانات راهگشای ایشان در کنار سیرۀ عملی معظم‌له توانسته است تأثیر عمیق و تعیین‌کننده‌ای بر شعر پس از انقلاب بگذارد. این در حالی است که برخلاف انتظار هنوز کار علمی و دقیقی در زمینۀ گردآوری و احصای دیدگاه‌های ایشان در حوزۀ شعر و همچنین تحلیل و بازخوانی آن‌ها انجام نگرفته است و علاقه‌مندان بسیاری را می‌توان سراغ گرفت که برای مراجعه به این نظرات، با مشکل نبود منبع مناسب روبرو هستند.

🔹از این روی جمع‌آوری، تدوین، بررسی و تحلیل نظرات مقام معظم رهبری در حوزۀ شعر می‌تواند پاسخگوی یک خلأ جدی در این زمینه باشد و نیاز بسیاری از علاقه‌مندان و دوستداران شعر را برای دسترسی آسان به نظرات و دیدگاه‌های رهبری در موضوعات مختلف شعر معاصر برطرف نماید. هدف از این کار ارائۀ یک اثر قابل استفاده و خواندنی از صحبت‌های مقام معظم رهبری در جمع شاعران، با تنظم و طبقه‌بندی مناسب و ارائه تحلیل دقیق برای استفاده مخاطبان علاقه‌مند است.

http://farsi.khamenei.ir/ndata/news/33335/B/13950323_1433335.jpg

🔸به نقل از: http://iict.ac.ir/vah/
📽 نشست نقد مستند #بزم_رزم، مشهد، پردیس سینمایی هویزه

🎙 مردم‌گرایی یکی از ویژگی‌های اصلی هنر انقلاب است. هنرمند واقعی نمی‌تواند در انزوا و دور از مردم باشد.

📃 متن کامل گزارش 👈 http://l1l.ir/4r77
☔️ از سطرهای یک دفتر شرجی ☔️
نگاهی به مجموعه‌شعر #در_کلماتم_باران_می‌بارد

🔹در کلماتم باران می‌بارد، به عنوان آخرین مجموعه‌شعر #علی‌رضا_قزوه سند معتبری است بر جوشان بودن طبعی که هنوز بعد از 26 سال از حرکت بازنایستاده است، از نخلستان تا امروز، تا باران. مجموعه‌ای در برگیرندۀ تجربه‌هایی جدید از شاعری که هنوز غبار کهنگی بر روی شعر و طبع روانش ننشسته است. کتابی است دربارۀ زندگی؛ با همۀ توسع و گونه‌گونی‌اش؛ چنانکه به اقتضای سخن گاه کلمات و سطرها و معناها نیز در آن مُوسع می‌شوند، به‌سان بال‌های پروانه‌ای در لحظۀ خروج از پیله و در تمهید پروازی رقص‌گون.

🔹از واژه‌ها بزرگ‌ترینش دریا نیست
اقیانوس‌ها
از واژه‌های کوچک من هستند
بعد مادر
من هم که کوچک همۀ واژگان خودم هستم

🔹در کلماتم باران می‌بارد کتابی است در ستایش هرچه از آن عطر زندگی به مشام می‌رسد، خواه رودها و کوه‌ها، خواه دستان مادری که برای کوه‌ها کلاه می‌بافد و خواه سطرهای شعری که خود از جنس اشهد ان لا اله الا الله است؛ و کتابی است در نکوهش هرچه با زندگی در ستیز است، خواه اغوای هزاررنگ سینما، خواه ساعتی بی‌عقربه و خواه یک چایی سردشده. کتابی است که شاعر آن در اثر زیستنی بی‌وقفه با شعر، زیبایی شعر را نیز شاعرانه‌ترین زیبایی‌ها یافته و واژه‌ها را به رازگشایی از آن فراخوانده است:

🔹تنها شاعرانند
که از واژه
باران می‌سازند
از واژه، چتر
از واژه، گریه می‌سازند
از واژه تکیه‌گاه
گاهی هم
به واژه تکیه می‌کنند و بلند می‌شوند
و واژه واژه خدا را تسبیح می‌کنند

http://l1l.ir/4j2u
#زلزله_کرمانشاه
#فصل_شکفتن_گل

در این #بهار محبت شکوفه خواهم داد
دلم شکسته ولی از نفس نیفتاده

🖌 طراح: کارگاه طراحی سه در چهار
🖊 شاعر: محمدرضا وحیدزاده

@khattmedia
غزلی به یاد مردم صبور #قصر_شیرین و #سرپل‌ذهاب در روزهای بهاری پیش رو

دلم شکسته ولی از نفس نیفتاده‌
به پای هیچ‌کسی، هیچ‌کس، نیفتاده‌

دلم پرندۀ مغرورِ جسته از دامی است
به خون نشسته ولی در قفس نیفتاده

شکست گر که هر آیینه باز هم برخاست
دلیر باش که در تیررس نیفتاده

هنوز معرکه گرم است با رجزهایش
صداش می‌رسد از دور، پس نیفتاده‌

نترس، چیدن هر زرد رویشی تازه است
به خاک، هیچ گلی با هرس نیفتاده‌

در این بهار محبت شکوفه خواهد داد
دلم شکسته ولی از نفس نیفتاده‌

www.tg-me.com/rezavahidzadeh/321
💠 #چهل_سال_در_بیعت_آفتابیم

👈 امروز در رواق امام خمینی (ره) و پیش از سخنرانی #مقام_معظم_رهبری، غزل مثنوی #دربیعت‌آفتابیم با مداحی حاج #میثم_مطیعی به پیشگاه زائران امام هشتم و ملت ایران هدیه خواهد شد.

#منتظر_باشید

ساعت ۱۵:۰۰

@MeysamMotiee
🔲 #غزل‌مثنوی_نوروز 🔲

🔺 شعرخوانی حاج #میثم_مطیعی
💠 قبل از فرمایشات #مقام_معظم_رهبری
📌 روز اول فروردین ۱۳۹۷، حرم مطهر رضوی

📜 متن شعر:
سلام ای بهارانِ از ره رسیده
چه گل‌ها که در پیشوازت دمیده
سلام ای که باران و لبخند با توست
که عِطرِ سلامِ خداوند با توست
بهارانِ من! چشمِ عید از تو روشن!
دلِ مادرانِ شهید از تو روشن!
چه گل‌های سرخی‌ست در آستینت
چه سروی‌ست هم‌سفره‌ی هفت‌سینت

بهارا! به چشم حرم، آشنایی
که از زائران امامِ رضایی
«سلام على آل طه و يس
سلام على آلِ خَيرِ النّبيين
سلامٌ على رَوضَةٍ حَلّ فيها
امامٌ يُباهى بِهِ المُلكُ وَ الدّينُ
على بن موسى الرضا كز خدايش
رضا شد لقب چون رضا بودش آيين»
بهارا، بده جامی از نور جنت
به خاک پریشان بده، شور جنت
نترسیده‌ایم از زمستان، بهارا!
بیا گل بنه یک‌به‌یک شاخه‌ها را
ببین باز کردیم مشتِ خزان را
رجزخوان شکستیم پشتِ خزان را
بهارا تمام است کارِ زمستان
نماندیم ما زیرِ بارِ زمستان

سرآغاز امسال، نامی ست زیبا
مبارک شد از نام فرزند زهرا
شد امسال از نام هادی معطر
به مهدی رسد کاش و باشد نکوتر
قسم می‌دهیمت خدایا به نامش
به او که تو خود می‌فرستی سلامش
به حق امام‌النقی، حضرت جان
بلا را از این بوم و بر دور گردان

دوچندان شده شور نوروزی ما
که این سال شد سال پیروزی ما
دمَت گرم سردار ما حاج قاسم
علمدار پیکار ما حاج قاسم
جوانمرد این سال هم محسن ما
که سرمایه عاشقی کرد سر را
که سر داد و سر داد با دلپسندی
سرود سرافرازی و سربلندی

خوش آنان که همسفره با بی‌کسانند
به اندوه همسایه، دلواپسانند
به دل‌های ایتام چون راه دارند
به هرکوچه، سیر الی الله دارند
در این سال نو، حال نو نیز دارند
به همت، پر و بال نو نیز دارند
در این راه روشن، توقف ندارند
و با اهل دنیا تعارف ندارند
بلند آرمان‌های پایین نشینند
شهیدان فردای ایران زمینند
سزاوار نور و امیدند مردم
سزاوار صبح سپیدند مردم
ولی نعمتان را مبادا تکدّر
مبادا که نان کسی گردد آجر
مبادا فراموشی درد مردم
غم کارگرها مبادا شود گم
مبادا که ظالم بخسبد به سایه
و ملت دلش پر شود از گلایه
مبادا کشاورز ما خسته گردد
و دست عدالت دمی بسته گردد

از آن سو به اسم عدالت دکان‌ها
مبادا شود سبز و افتد به جان‌ها
عدالت اگر عطر تقوا ندارد
سرانجام جز فتنه، معنا ندارد
بسا مرد اهل عدالت که امروز
شده طعمه‌ی فتنه ای خانمان سوز
اگر سیف الاسلام‌، اگر فخر اسلام
ز ما نیست گر شد گرفتار "من من"
به کبر و ریا، خرمنش رفت بر باد
ز چشم همه دوستان نیز افتاد
مبادا نفاق جدیدی بجوشد
و آنگه ردای عدالت بپوشد

به مردم دریغ است تندی و خامی
به مردم دریغ است بی‌احترامی
در این روزگار رکود و تورم
مبادا طلبکار؛ دولت ز مردم
عطایی ست دولت به مردان خدمت
نه دكّان دنیا که میدان خدمت
کسی که گرفته ست سکان خدمت
وفا باید او را به پیمان خدمت
چه بسیار خدمتگزاران گمنام
که از فکر مردم ندارند آرام
خوشا دل سپردن به این عهد و پیمان
خوشا دسترنج عزیزان ایران
مگر رونق کار و تولید میهن
میسر شود جز به عزم تو و من؟
مکن گرم بازار بیگانگان را
مخر جنس وامانده‌ی این و آن را
به دستان سرد غریبه میاویز
به زانوی خود دست‌گیر و به پا خیز
سراپا بهار است فردای میهن
چه باک از هیاهوی هر روز دشمن
بود سایه مِهر حق بر سر ما
چهل ساله شد نخل بارآور ما
چهل سال، در بیعت آفتابیم
بگو تا ابد نیز با انقلابیم
چهل‌ساله شد عهد ما با شهیدان
ببین بی‌شمارند مردانِ میدان
بگو تا که دشمن بداند سرانجام
که خوابش بود یکسر اضغاث احلام

مگو حاصل ما ز برجام هیچ است
مگو سود این سعی ناکام هیچ است
مگویید این چند ساله هدر شد
مگویید آن رنجها بی‌ثمر شد
چه سودی ازین بهتر و پر بهاتر
که رسوا شده خصم دون بار دیگر؟
شد امروز بر خلق، چون روز، روشن
نباید به این گرگ خو دست دادن
چنین است اگر شیوه‌ی گفت و گویش
نماند به رخ، رنگی از آبرویش
بزرگی چنین گفت و گفتار نغزیست
که این گفت و گو غیر "دیوانگی" نیست
که دشمن نه عهد و نه پیمان شناسد
نه حرف خوش و روی خندان شناسد
مگر گرگ جز چنگ و دندان شناسد؟
مگر دزد جز چوب چوپان شناسد؟
بجز مرگ، دردش چه درمان شناسد؟
خداناشناسی که شیطان شناسد
دگر نیست جای شک و استخاره
بگو "مرگ بر آمریکا" را دوباره

.............................................
www.MeysamMotiee.ir
@MeysamMotiee
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
دگر نیست جای شک و استخاره
بگو "مرگ بر آمریکا" را دوباره....

🎼شعرخوانی پرشور حاج #میثم_مطیعی در رواق امام خمینی (ره) حرم رضوی

@Rahnava_ir
Forwarded from هفت راه
🔺🔺پهلوان‌کُشی در میان معرکه
🔹دربارۀ نقدهای تندی که این روزها علیه آثار مهم اکران‌ نوروزی می‌خوانیم

🖌 #محمدرضا_وحیدزاده

🔸این روزها و با اکران نوروزی فیلم‌های «لاتاری» و «به وقت شام» پیوسته شاهد واکنش‌ها و اظهار نظرهای مختلف مخاطبان این فیلم‌ها در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی هستیم؛ آثاری که با داغ شدن بحث‌ها و گفتگوهای پیرامونشان موجب گرمی بازار سالانۀ سینمای کشور در این ایام شدند. در این میان اما گاهی نقدهایی به قلم برخی فعالان فرهنگی همچون محسن حسام مظاهری، میلاد دخانچی و دیگران نیز دیده می‌شود که بر خلاف رویۀ معمول، با ادبیاتی تند و خوانشی متفاوت، به شدت و با خشم به این آثار تاخته‌اند؛ چنانکه گاهی آن‌ها را محافظه‌کارانی نان به نرخ روز خور نامیده و گاه روسپیانی در پی هم‌خوابی با همۀ طیف‌های فکری و سیاسی. یک زمان هوسبازانی به دنبال طنازی تکنیک‌های سینمایی خوانده و زمانی دیگر پا گذارندگان بر خون پاک شهدای مدافع حرم.
goo.gl/uMikBA
🔸این در حالی است که مجمع نویسندگان و منتقدان سینمای انقلاب در اسفند سال گذشته طبق نظرسنجی سالانۀ خود از چهل منتقد سینمایی، این دو فیلم را جزء سه اثر برگزیدۀ خویش اعلام کرده بود. به راستی دلیل این همه تفاوت نگاه در چیست؟ چه می‌شود که آثاری را برخی از منتقدان چنین تلخ و بی‌مهبا می‌نوازند و گروهی دیگر همان آثار را در صدر فهرست برگزیدگان خود قرار می‌دهند. مشابه این ماجرا عیناً در سال‌های گذشته و در مواجهه با دیگر آثار شاخص و تأثیرگذار سینمای انقلاب نیز رخ نموده بود؛ چنانکه با مرور آن‌ می‌توان تکرار این روال را در سال‌های آتی و با ظهور آثار شاخص دیگری در سینمای انقلاب اسلامی و مواجهۀ برخی فعالان فرهنگی و رسانه‌ای با این آثار به آسانی پیشبینی کرد. حتی می‌توان مطمئن بود اگر در کنار این دو فیلم، به حسب اتفاق «تنگۀ ابوقریب» هم در فهرست اکران‌های نوروزی قرار می‌گرفت، بر او نیز همان می‌رفت که بر لاتاری و به وقت شام می‌رود.

🔸به نظر می‌رسد ماجرا پیش از ارتباط با حوزۀ نقد فنی و هنری، در حیطه‌های فرهنگی و اجتماعی می‌گنجد. اتفاقاً نگاهی به مجموع اسامی منتقدان مندرج در فهرست منتشرۀ مجمع منتقدان سینمای انقلاب، به استثنای صاحب این قلم، نشان می‌دهد عمدۀ چهره‌های رأی‌دهنده در این فهرست افرادی هستند که به دلیل اشتغالات و دغدغه‌های کاری و شخصی خود، در طول سال و به صورت مستمر با اتفاقات مختلف سینمایی ارتباط نزدیک دارند. بسیاری از این اسامی افرادی هستند که مکرراً نام آن‌ها را در باقی ایام و پای نقد و بررسی عموم آثار به نمایش‌درآمده و نیامده دیده‌ایم. بیشتر این‌ها افرادی هستند که با جدیت هم پای تماشای «به وقت شام» می‌نشینند و هم وقت هم خود را صرف دیدن آثاری مثل «اتاق تاریک»، «امیر» و «جاده‌قدیم» می‌کنند. هم دربارۀ «لاتاری» قلم می‌زنند و هم برای نوشتن از «هایلایت»، «کار کثیف» و «کامیون» وقت می‌گذارند.

🔸به بیان دیگر نگاه این گروه نگاهی فانتزی و رمانتیک به سینمای کشور نیست. نه در پی غول‌کشی و به برکت این غول‌کشی نام‌آوری‌اند، نه قصد دارند با نگاه متفات و خوانش حیرت‌انگیز و خلاف‌آمد و بر خلاف جریان آب خود، از قبل نمدِ سینمای بی‌رمق و محتضر ایران کلاه اعتبار و ارجی برای خویش بدوزند. آن‌ها هم بالای این سینما را دیده‌اند و هم پاینش را. بر سر شاخۀ نام‌آوری دو فیلم پرهیاهو و توجه‌برانگیز ننشسته‌اند که بی‌اعتنا به بضاعت کلیت این درختِ لاغر بن شاخه را ببرند. تصوری واقعی از قد و قوارۀ این درخت دارند و قیمتِ برآمدن شاخه‌ای چنین برومند و پربار را نیک می‌دانند. این چنین است که نه همۀ کمبودها و ناداشتنی‌های سنگین خود را بر این یکی دو شاخۀ برومند می‌آویزند و نه از ظرفیت تأویل‌پذیری ذاتی آثار هنری بهره‌ می‌کشند تا با آوار فجیع‌ترین و دورازذهن‌ترین و بدبینانه‌ترین خوانش‌های ممکن، تحسین و حیرت و وحشت مخاطبان خود را هم‌زمان برانگیزند.

🔸قصد نگارنده در این مجال تنگ، کوبیدن بر طبل تک‌صدایی و کانالیزه‌کردن سیستماتیک همۀ نگرش‌ها و خوانش‌ها نیست. چنانکه رنگارنگی گزینش‌های همین چهل نفر نیز خود شاهدی بر تلون نگاه‌ها و تفاوت سلایق است. اما از آن سو نیز باید به شدت نگران فاصلۀ عمیق میان واقعیت‌های موجود و برخی نگاه‌های ایده‌آلیستی و فانتزی در فضای رسانه‌ای و آدرس‌های غلطی بود که از قِبل آن‌ها به مخاطبان این آثار ارائه می‌شود. مخاطبانی که ممکن است متأثر از ذائقه‌سازی‌های رسانه‌ای پیرامون خود نقش مهمی در تعیین مسیر حرکت کلی سینمای کشور در سال‌های پیش رو ایفا کنند.
goo.gl/RqQaX9

🔰
@HAFTRAH
⭕️#کوپال؛ روایت شکار انسان مدرن به دست مدرنیته⭕️

▪️ کوپال، ساختۀ کاظم ملایی، فیلمی دربارۀ نسبت انسان و محیط زیست است. این فیلم به داستان زندگی مردی به نام دکتر احمد کوپال می‌پردازد. او یک شکارچی حرفه‌ای است که با شکار قانونی حیوانات و فروش آن‌ها به صورت تاکسی‌درمی یا زنده به موزه‌ها، باغ‌های وحش و مراکز تحقیقاتی، روزگار می‌گذراند. کوپال از طریق همین فعالیت‌ها توانسته با ثبت برند خاص خود، یعنی «کوپال» خانه و زندگی شگفت و قلعه‌واری برای خود بسازد که نشانه‌های علاقه و اشتغال او بر همۀ در و دیوار آن آویخته است. حیاط خانه مملو از قفس پرندگان مختلف و داخل خانه پوشیده از سرها و پیکره‌های تاکسی‌درمی‌شدۀ حیوانات است. هر گوشۀ خانه یک دوربین مداربسته نصب شده و اتاق‌ها با درهای فوق مدرن و مجهز از یکدیگر جدا شده‌اند. خانه تا بن دندان مجهز به جدیدترین تکنولوژی‌های روز دنیاست و هر سوی خانه‌ می‌توان نشانه‌ای از حیات وحش و شکار و محیط زیست را یافت. اما گویی ساخت این قلعه به منزلۀ شروع ویرانی امپراتوری کوپال نیز بوده است.

▪️کوپال با توجه به بازیگران محدود و لوکیشن اندک و قصۀ عجیبش به نوعی فیلمی هنری و تجربی و به تعبیر دیگر بیشتر از سنخ آثار هنر و تجربه است. با این‌همۀ نحوۀ روایت این فیلم و جذابیت‌های بصری و شکل ایجاد تعلیقش به نوعی است که می‌تواند عموم ببیندگانش را با خود همراه سازد و برخلاف بسیاری از این آثار، مخاطبان خود را منحصر به قشر محدودی از علاقه‌مندان به سینما نمی‌کند. فیلمساز به راحتی در مقدمۀ فیلم به معرفی شخصیت‌ و فضای مورد نظر خود می‌پردازد و در ادامه با ایجاد گره لازم، قهرمان داستان را درگیر بحرانی استعاری می‌کند و با مهارت قصۀ سادۀ خود را در موقعیت محدود مکانی و با بهره‌گیری از حداقل امکانات موجود پیش می‌برد و در پایان نیز با گره‌گشایی صحیح و به موقع ساختار اثر را تکمیل می‌کند. این در حالی است که کوپال از همۀ مؤلفه‌های مورد نیاز برای تبدیل شدن به اثری جشنواره‌ای و آوانگارد بهره‌مند است.

▪️کوپال فیلمی استعاری است که در لایۀ زیرین خود می‌تواند به نقد نسبت انسان و محیط زیست و نحوۀ تعامل بشر امروز با دنیای پیرامونش بپردازد و البته این ظرفیت را هم دارد که در ژرف‌ساخت، مسئله‌ای کلان‌تر و فلسفی‌تر را نیز کند و کاو کند. در این فیلم خانۀ قعله‌گون کوپال می‌تواند استعاره‌ای از دنیای مدرن و جهان تکنولوژیکی باشد که آمده است همه‌چیز را برای انسان امروز دردسترس و آسان سازد، اما خود تبدیل به زندانی هولناک و تسخیرناپذیر شده است. از این منظر گرفتاری کوپال در زیرزمین خانه و حبس شدن صدای او در عمق این دنیای تا دندان مجهز کاکردی نمادین خواهد داشت. همچنین است نمایش تصاویری از شکار حیوانات و قصۀ تنازع بقا در حیات وحش در زمانی که کوپال برای زنده ماندن با خود دست به گریبان است. او شکارچی‌ای است که شکار شده است. در همین راستا حتی به نظر می‌رسد سگ کوپال را نیز بتوان به شکل‌های مختلفی تفسیر کرد. سگ، هم نشانه‌ای از علقه‌ها و دلبستگی‌های اوست و هم در نگاهی عمیق‌تر و با تکیه بر متون ادبی و فلسفی ما، استعاره‌ای از نفس سالک که در هر دو صورت جز با کشتنش و عبور از آن نمی‌توان به رهایی رسید.

▪️ با این وجود می‌توان از نحوۀ روایت فیلم اشکالاتی را هم گرفت و نوع فیلم‌برداری و بیان فنی فیلم را در تعارض با هدف غایی آن دانست. چراکه به نظر می‌رسد فیلم در اثنای نقد جهان تکنولوژیک و مدرن کوپال، خود با نحوۀ فیلمبرداری و بازنمایی تصاویر، به نوعی در حال نثار شیفتگی و ستایش خویش به پای تکنولوژی است. به بیان دیگر فیلم در روایتی پارادوکسیکال با دست پس می‌زند و با پا پیش می‌کشد. در مضمون مدرنیته را نقد می‌کند اما در فرم آن را می‌ستاید. در مجموع فیلم کوپال اثر ارزشمندی است که می‌تواند مخاطبان خود را از علاقه‌مندان محدود سینمای هنر و تجربه فراتر ببرد و در این میان حرف‌های ارزشمند و قابل استفاده‌ای هم برای بیان داشته باشد. به ویژه با پایان روشن، امیدوار، اصلاحگر و رو به جلویی که فیلمساز به رغم رویکرد مأیوس و خستۀ سینمای ایران در این سال‌ها برای فیلمِ عاقبت به خیر خود رقم زده است.

http://yon.ir/GjgjR
Forwarded from شهرستان ادب
دهمین میزگرد #بوطیقا در شهرستان ادب

🔖خلاصه:
www.tg-me.com/shahrestanadab/2692

📖مشروح و 📸گزارش تصویری این نشست به زودی منتشر خواهد شد.

☑️ @ShahrestanAdab
2025/07/08 20:09:07
Back to Top
HTML Embed Code: