Telegram Web Link
بسیار می‌بینم افرادی را که وقتی می‌پرسی حالت چطور است و اوضاع و احوال چطور است سریعاً پاسخ می‌دهند اوضاع خراب است و حالمان هم بد است. ابتدا که آمده بودم به ایران نمی‌فهمیدم که چرا این حد از منفی‌بافی در بین خیل کثیری از افراد است اما تدریجاً به یک نکته‌ای رسیدم و شاید بتوانم بگویم که "توصیه‌هایی سازنده" برای درمان این حالات فردی و اجتماعی دارم. در پاسخ به این وضع از فرد یا افراد مقابل خود بپرسید آخرین کتابی که خواندی یا آخرین فیلمی که دیدی یا آخرین تئاتری که رفتی یا آخرین گالری نقاشی که دیدی یا آخرین کلاسی که رفتی ... کی بود و چی بود ... . اکثراً با یک نگاه عاقل اندر سفیه جوابت می‌دهند که آقا "دل و دِماغی" مونده که به این "جفنگیات" بپردازیم. عزیز من؛ اگر اینها را از زندگیت حذف کنی اصلاً دلی نخواهی داشت دِماغی نخواهد ماند که بتوانی احوال خود را دریابی و فهمی از اوضاع داشته باشی. کمی تامل کنیم و با نوجوانان و جوانان درباره این موضوعات گفتگو کنیم.

سیدجواد میری


@seyedjavadmiri
زمان برخلاف آنچه می‌پندارند رو به انحطاط دارد. (داوری، ۱۴۰۲. ۳۲۹)

#گفتگوهایی با سایه‌ام



@seyedjavadmiri
گفتم کسانی که با تجدد و اصول آن مخالفند اهل نظر نیستند. در باب تجدد می‌توان تحقیق کرد و به آن اعتقاد نداشت و حتی از آن ناراضی بود اما تاریخ را نمی‌توان نفی کرد. اکنون تجدد در همه جا -به درجات- هست و تا وقتی که نظم دیگری آغاز نشود روح غالب بر جان و جهان مردمان است. گفت پس شما مخالف تجدد نیستید؟ گفتم من سعی کرده‌ام تجدد را بشناسم و در حد فهم خود اوصاف ذاتی آن را بیان کرده‌ام. (داوری، ۱۴۰۲. ۳۳۶)

#گفتگوهایی با سایه‌ام



@seyedjavadmiri
"کوی طریقت: حالات و کلمات و تحقیقات شیخ صفی‌الدین اردبیلی" کتابی است نوشته صمد موحد و در سال ۱۴۰۱ به چاپ رسیده است. در این اثر ما با بخشی از تاریخ حکمت و عرفان و تصوف آذربایجان آشنا می‌شویم که تاثیرات مهمی بر جهان اسلام و جغرافیای غرب آسیا از دارالارشاد اردبیل تا مرکز جهانی بکتاشیان در آلبانی داشته است. این اثر در کنار آثار دیگری که تدریجاً به آنها خواهیم پرداخت ما را در فهم جایگاه و اهمیت "سنت خطائی" کمک خواهد کرد.


سیدجواد میری





@seyedjavadmiri
"صوفیان نخستین در ادبیات ترک" یکی از آثار کلیدی در فهم عرفان و تصوف در خراسان بزرگ و ماوراء‌النهر و آسیای مرکزی و اوراسیا می‌باشد. این کتاب با اینکه صد سال پیش توسط کوپریلی تالیف شده است اما کماکان یکی از کتب مهم در این حوزه می‌باشد و در بحث ما در باب "سنت خطائی" می‌تواند مفید واقع گردد.


سیدجواد میری


@seyedjavadmiri
در کتاب "گفتگوهایی با سایه‌ام" دکتر داوری در بخش "آیا پیشرفت آغاز و پایان دارد" می‌گوید

"البته پیشرفت به معنی عام لفظ، محدود و متعلق به امور شخصی و جزئی و اشخاصی خاص در همه‌جا و همه‌وقت است و به زمان و جامعه‌ای خاص اختصاص ندارد. ولی وقتی پیشرفت، پیشرفتِ کلی جامعه باشد، قانون و قاعده و نظمی خاص می‌خواهد و با هر قاعده و قانونی حاصل نمی‌شود" (۱۴۰۲. ۳۴۳).


اگر این سخن مبنای تحلیل قرار بگیرد آنگاه باید پرسید مفاهیمی چون "پیشرفت اسلامی" یا "پیشرفت ایرانی" یا "پیشرفت ایرانی-اسلامی" و حتی "اسلامی-ایرانی" وجهی در ساحت تاریخی دارند؟‌ پاسخ داوری به این پرسش این است که اگر پیشرفت را به دو صورت "اصطلاح خاص" و "اصطلاح رایج" متمایز کنیم و سپس "پیشرفت شخصی" و "پیشرفت اجتماعی" را از هم تمییز دهیم آنگاه می‌توان -در خوانش داوری- به ضرس قاطع گفت که مباحثی که در وضع توسعه‌نیافتگی در بین ما متداول شده است "... اشتباه [است و ریشه این اشتباهات این است که ما پیشرفت را] ... معمولاً با معنی رایجش اشتباه [گرفته‌ایم] و با این اشتباه در بخث و نظر، سوء‌تفاهم‌هایی پدید می‌آید. به عبارت دیگر، اگر ما بخواهیم از "وضع رایج" و از "موقعیت شخصی" در مباحث مربوط به پیشرفت (که با زمان تجدد کوک می‌شود) عبور کنیم آنگاه داوری به ما تذکار می‌دهد که

"پیشرفت منظم و دائم با اراده سازنده و خرد دنیابین و دنیادار متناسب با آن اداره می‌شود. اقوام و کشورهایی هم که صورت غربی و جدید پیشرفت را می‌خواهند جز با رفتن به زمان و تاریخ غربی نمی‌توانند به آن نائل شوند؛ زیرا خرد ناظر به پیشرفت کلیِ تاریخ در اروپا پدید آمده و وجهی از فرهنگ اروپا است" (۱۴۰۲. ۳۴۳)


نکته‌ای که اینجا در رویکرد داوری نامفهوم باقی مانده دو مفهوم "خرد دنیابین" و "خرد دنیادار" است. آیا اولی ترجمه همان کوژیتو و دومی سکولار است؟


سیدجواد میری


@seyedjavadmiri
هر چه دقیق‌تر "گفتمان داوری" را مورد خوانش قرار می‌دهم به این نکته واقف می‌شوم که او تلاش دارد "فهمی از وضعِ" ما را در جغرافیای عالمیت جدید ترسیم کند. شاید بتوان گفت او "فیلسوفِ موقعیت" است.

سیدجواد میری

#رضا_داوری_اردکانی


@seyedjavadmiri
Audio
تاملاتی پیرامون مفهوم باز-گشت به "قانون اساسی"


گفتگوی سیدجواد میری با وطن امروز

۱۲ خرداد ۱۴۰۳



@seyedjavadmiri
💢 آیا حاضرید در ازای کسر حقوق خودروی برقی اجاره‌ای داشته باشید؟

خودروهای برقی به عنوان یک مزیت برای جذب کارمندان جوان و طرفدار محیط زیست، در برخی از شرکت‌های بریتانیایی ارائه می‌شوند.

ایده این است که کارمندان با ثبت نام در طرحی به نام «قربانی کردن حقوق»، می‌توانند از طریق شرکت خود، یک خودروی برقی اجاره کنند.

طبق آخرین گزارش نیروی کار پایدار شرکت اقتاپوس ای وی، کارمندان نسل زد(Z) و هزاره به طور فزاینده‌ای تمایل دارند برای شرکت‌هایی کار کنند که دارای ارزش‌های زیست محیطی و اجتماعی هستند.

بر اساس این پژوهش ارزش‌ها و مزایای سبز یک شرکت می‌تواند عامل تعیین کننده‌ای برای پذیرش یا رد پیشنهاد شغلی توسط متقاضی به شمار رود.

بیشتر بخوانید: https://tinyurl.com/4r8fy6ue

@euronewspe
عقل تکنیکی و عدم نسبت آن با حقیقت

دکتر داوری در "گفتگوهایی با سایه‌ام" مسئله‌ای را مطرح می‌کند که از سطح ایران و وضعِ توسعه‌نیافتگی فراتر می‌رود و به نوعی در باب "آینده بشریت" است و ما را معطوف به آینده "وضعِ انسانی" در این جهان می‌کند. او می‌گوید


"اکنون آدمی امکان‌های تکنیکی و آزادی‌هایی دارد که هرگز نداشته و در مقابل، باید محدودیت‌هایی را، که تکنیک آشکارا و پنهان در زندگی پدید آورده است، تحمل کند. و چه بسا وقتی هوش مصنوعی بیاید، خردی که در راه پیشرفت-به‌تدریج- به هیئت و صورت تکنیک نزدیک می‌شد یکسره تکنیکی شود و تکنیک یکسره جای خرد را بگیرد. تفاوت عمده خرد با تکنیکِ جانشین آن این است که این صورتِ خرد دیگر با اراده به حقیقت نسبتی ندارد و در راه خود به شک و تردید نمی‌افتد و صرفاً حکم می‌کند و فرمان می‌دهد. مردم -همه- در رِبقه حکومت تکنیک درمی‌آیند و با اعتقاد و یقینی که به تکنیک دارند اجرای دستورهای آن را عین آزادی می‌انگارند. سیاست هم بیشتر و کاملاً برده تکنیک می‌شود و در خدمت آن قرار می‌گیرد" (۱۴۰۲. ۳۴۵).


در اوائل قرن بیست و یکم مفهومی ابداع شد با عنوان Post-Truth یا "پسا-حقیقت" و این مفهوم به نوعی وضع انسانی و جامعه بشری را ترسیم می‌کند که حقیقت در آن محلی از اِعراب ندارد بل تکنولوژی‌های مدیریت هستند که وضع ما را تنظیم می‌کنند و اگر این وضع موقعیت وجودی ما را تسخیر کند آنگاه پرسش از انسان و سوال از آزادی و طرح اختیار چه معنایی خواهد داشت؟‌ بحث داوری را من در مستوای آینده بشریت که فیلسوفان جهانی مطرح کرده‌اند درک می‌کنم.


سیدجواد میری


@seyedjavadmiri
شماره 32 مجله «غروب»

شماره 32 مجله غروب در 330صفحه و با قیمت 300 هزار تومان- تا اواخر خرداد ماه- عرضه خواهد شد. علاقمندان می توانند برای پیش خرید نسخه کاغذی مجله (به همراه ارسال پستی) مبلغ 330 هزار تومان به شماره کارت 5859831065829292 (بانک تجارت/ علی حامد ایمان) واریز کرده و تصویر فیش واریزی را برای ما ارسال نمایند.
آنچه در این شماره از مجله «غروب» می خوانید:
👤@goroobonline
👇
■ امضا
- جمهوریت بی چهره!، چگونه جامعه می تواند چهره خویش را بازیابد؟/ علی حامد ایمان
■ پرونده
- نصرت الله فتحی، تاریخ نگاربرجسته مشروطیت/ رضا همراز
- ستارخان به روایت نوراله‌خان/ دکتر محمدحسن پدرام
- یادی از نصرت اله فتحی/ جواد ابوالحسنی
- شهریارا تعظیم/ حمید واحدی
- دیداری کوتاه با مرحوم نصرت الله فتحی در شب شعر شهریار/ ابوالفضل علیمحمدی
- یک نامه منتشر نشده از استاد نصرت الله فتحی به علی ترابی اورموی/ جمشید ترابی
- دو نامه از استاد نصرت الله فتحی به علامه جعفر سلطان القرائی/ محمد امین سلطان القرائی
- رفتار عجیب امیرکبیر با ناصرالدین شاه/ نصرت الله فتحی
■ اندیشه
- چامسکی، اندیشمندی کلیدی در فلسفه زبان/ نویسنده: جان کالینز، ترجمه: داود کوهی
■ دیدگاه
- محمود افشار، مبدع ایده پان ایرانیسم در ایران، علی بابا زاده اورموی
■ نگارگری تاریخ
- اندیشه های کارآفرینی میرزا حسن خازن لشکر (ناشناخته های دارالسلطنه تبریز- بخش سوم)/ دکتر رضا طهوری
■ تاریخ شفاهی
- خاطرات ناگفته اکبر گهرخانی از تسخیر رادیو و تلویزیون تبریز به دست حزب خلق مسلمان/ گفتگو: حسن علیزاد پروین
■ تاریخ
- از تبریزِ عباس میرزا تا تبریزِ فیروز/ یعقوب اسعدی
- اولین اقدام ملی پارلمان ایران برای تاسیس بانک ملی (وجه تمایز نمایندگان صدوبیست سال پیش با نمایندگان امروزی)/ ناصر شفیعی
- چند سند منتشر نشده از حمزه میرزا حشمت الدوله/ رضا بالابیک نژاد
- شواهد و قرائن در منشأ آذربایجانی و ترک بودن صلاح الدّین ایوبی/ دکترحسین فیض اللهی وحید
- تقویم در فلات ایران باستان/ دکتر امیرعلی نثار نوبری
- خط ترکی باستان برآمده از هزاره های فلات  ایران و آذربایجان/ مهدی حسنی اردبیلی
- اونودولمایان توپونیملر (ارمنستان توپونیملری)/ دوقتور فیروز رفاهی علمداری
- دیدگاه و عملکرد شیخ محمد خیابانی در ترویج زبان ترکی/ یاشار ناهیدی آذر
- کئچه‌نین ملّی گئییم مدنیتی‌نین انکشافیندا یئری/ یازیچی: گلزاده عبدل‌اوْوا- کؤچورن: یوسف شیرین‌پور
- اهمیت شهر باسمنج و روستاهای همجوار آن/ جعفر سامعی پتاوا
■ شعر جهان
- از پس توفان تا احوال دنیا، گفتگوی «نورای سالمان» با «متین چنگیز»/ ترجمه: مجتبی نهانی
- اشعاری از: طغرل کِسکین- عمر بورچین اوزکیشی- الهامی باتی- هاکان کایا- اِدیز سروان اردینچ- عثمان بوزکورت- حیدر اَرگولَن- تورگوت اویار
■ تئاتر
- سخن دبیر سرویس تئاتر/ فرزاد تقی لر
- رد پای تفکر پاد آرمانشهر بر درام کشورهای بلوک شرق، بعد از فروپاشی کمونیست/ صحرا فیروزی- ائلمان نیکمندان
- اشمئزاز، «یک اتفاق نرم بیست در بیست»/ مرتضی ولی زاده
■ هنر
- اشعار ترکی در آثار خوشنویسان بزرگ تاریخ/ محمدنقی نوعی پور
■ ادبیات کلاسیک
- شیخ نصیرالدین ابوالحقایق محمود ابن احمد الخویی (اخی ائورن)/ دکتر محمدرضا کریمی
- اشعار ترکیِ جغتایی واله داغستانی/ علی برقی
- سبک آذربایجانی حلقۀ مغفولۀ سبک شناسی شعر فارسی/ دکتر محمّد بهرامی اصل
- حسن اوغلو فاجیعه نین آرتیق بیر یاشی اولور/ دوقتور فیروز رفاهی
- شرح حال شتابزده استاد سخن مرحوم آقا میرزا رضا عدل امینی/ صالح سجادی
■ روایت
- شب حاج حسین آقا نخجوانی، به مناسبت پنجاهمین سال درگذشت/ مجله غروب با همکاری اتاق تبریز برگزار کرد
■ نقد کتاب
- سعادتین آدی سئوگیدیر! («اکبر رضاپور» یازمیش «قار گؤیلومه دوشوب» کیتابیندان «اؤزومو قویوب گلمیشم» حیکایه‏سی‏نین آیدینلاماسی)/ محمد رمضانی
- این زن «بی‌نام» است، (نگاهی به «نکته جزئی» اثرِ عدنیه شبلی)/ سارا مصطفی‌پور
- پزشک-شاعری که دغدغه جامعه دارد (به بهانۀ انتشار «کوچه‌ی تاریک جهان»، گزیدۀ اشعار دکتر رضا نعمتی)/ غلامرضا رزمی
■ نگاه
- میشا، خزان ندارد/ باقر رشادتی
■ کتابگردی
■ نکته ها

■ راه های ارتباطی با مجله
- واتساب/ تلگرام: 09147760366
- آدرس ما در صفحات مجازی: goroobonline
- ایمیل: [email protected]
کتاب جدید ما با عنوان علی شریعتی: نظریه اجتماعی انتقادی و تلاش برای استعمارزدایی.


Ali Shariati: Critical Social Theory and the Struggle for Decolonization, edited by Dustin J. Byrd and Seyed Javad Miri

This forthcoming volume is a collection of essays on the continual relevance of the work of Ali Shariati, the Iranian intellectual who was at the forefront of the Islamic Revolution of 1979. It will explore, expand, and develop his political theology, sociology, and thoughts on Shi’i Islam and social change.

Contributors: Dustin J. Byrd, Seyed Javad Miri, Joseph Alagha, Esmaeil Zeiny, Vahideh Sadeghi, Bijan Abdolkarimi, Raewyn Connell, Carimo Mohomed, Tanveer Azamat, Teo Lee Ken, Milad Dokhanchi, Fatemeh Shayan, Ali S. Harfouch, M.S. Kolbadi, and Mohammad Masud Noruzi.


به مناسبت چهل و هفتمین سال شهادت دکتر علی شریعتی

@seyedjavadmiri
یکی از مفاهیم کلیدی که دکتر داوری در آثارش از آن استفاده می‌کند مفهوم "شرایط تحقق" است.


سیدجواد میری


@seyedjavadmiri
تجدد و تاسیس فلسفه تجدد؟

در کتاب "فارابی، فلیسوف فرهنگ" داوری به نکته‌ای در باب "تاسیس فلسفه" توسط فارابی اشاره می‌کند که تفصیلش در آن کتاب موجود است. اما نکته مهم در این بحث مفهوم "تاسیس" است که کمتر به آن التفات شده است. استدلال داوری این است که تاسیس فلسفه توسط فارابی یک "رخداد تاریخی" است و فهم این رخداد می‌تواند ما را در وضع کنونی تجدد یاری کند. او در آثار خود به این مسئله پرداخته است اما در سطور پایانی "گفتگوهایی با سایه‌ام" به نکته‌ای اشاره می‌کند که قابل تامل است. او سخن از سه رویکرد به توسعه به میان میآورد و بر این باور است که هر سه دشواری‌هایی دارند ولی

"... صاحبان رای اول که پیشنهادشان پیمودن راه طی‌شده غرب است نمی‌دانند که این تکرار، اگر ممکن باشد، آسان نیست؛ زیرا راه رفته بسته شده است و مثلدان اگر می‌توانند، باید دوباره راه را بگشایند" (۱۴۰۲. ۳۵۶)

ظاهر این سخن شاید مذموم و یا حتی سلبی به نظر برسد اما فهم من این است که داوری در اینجا به نکته عمیقی اشاره می‌کند و آن این است که از "تجدد" گریزی نیست ولی برای ما که شراکت در تجدد نیز ممکن نشده است و اکنون هم که تجدد به زمستان خود رسیده است چه راهی باقی مانده است؟ به نظر میآید او با توجه به فهمی که از فارابی ارائه کرده بود و نقشی که فلسفه در جهان اسلام توسط فارابی ایفاء شده بود و فارابی "مُجدد عهد فلسفی" شده بود و دست به "تاسیس" زده بود به همان وجه باید تجدید عهدی صورت گیرد و مدرنیته را دوباره در خاک ایران "تاسیس" کرد. برداشت من از سطور مجمل و پایانی "گفتگوهایی با سایه‌ام" در نسبت با مفهوم تاسیس که شصت سال پیش مطرح کرده بود این نکته را می‌فهمم. شاید فهمم نادرست بوده است.


سیدجواد میری

@seyedjavadmiri
2024/06/02 07:30:36
Back to Top
HTML Embed Code: