Telegram Web Link
به ناگزیر نوشتم...

🔘"به ناگزیر نوشتم"، عنوان نشست مشترکی است که به همت سه گروه تخصصی انجمن جامعه‌شناسی ایران، یعنی گروههای جامعه‌شناسی تفسیری، جامعه‌شناسی نظری، و جامعه‌شناسی درمانی و به میزبانی نشر اندیشه احسان از ساعت ۱۸ تا ۱۹:۳۰ روز سه‌شنبه ۱۴۰۳/۰۲/۲۵ در سرای علمی و فرهنگی ناشران دانشگاهی نمایشگاه بین المللی کتاب برگزار شد.

در این نشست آثار و آرای دکتر ح.ا. تنهایی در شاخه جامعه‌شناسی تفسیری، جامعه‌شناسی نظری و جامعه‌شناسی درمانی مورد نقد و گفتگو قرار گرفت.

☑️دکتر غلامرضا آذری، از اهمیت زیست علمی ح.ا. تنهایی و نسبت آن با شیوه تفکر جامعه‌شناختی او سخن گفت به طوری‌که وقتی از پارادایم تفسیری سخن گفته می‌شود، ح.ا. تنهایی در جایگاهی است که سهم خود را از عمری خدمت به جامعه‌شناسی کشور به نحوی گسترده و شایسته ادا کرده است.

☑️دکتر غلامرضا خاکی بر ضرورت و اهمیت فکر پرگمتیستی در مطالعات میان رشته‌ای جامعه‌شناسی و مدیریت تأکید و تصریح کرد. او بر نقش دکتر تنهایی در بسط اندیشه پرگمتیستی تأکيد نمود.

☑️دکتر حسین ابوالحسن تنهایی بر ناگزیری از نوشتن به‌دلیل تعهد علمی خود در برابر غفلتی سخن گفت که در آموزش و یادگیری صحیح دستگاه‌های نظری متفکرین کلاسیک جامعه‌شناسی صورت گرفته است؛ او بیان داشت که چرا و چگونه بخش قابل توجهی از عمر خود را صرف نوشتن از مارکس، وبر، مید، بلومر، استراوس، شیبوتانی و... کرده است.

🔻گزارش مفصل این نشست را در لینک زیر بخوانید، با این قید که واژه "اغفال" به واژه "غفلت" در متن گزارش تصحیح می‌گردد.
🔗https://tibf.ir/fa/news/664489b62100002800f996ae

گزارش ادمین: بی‌تا مدنی


#ح_ا_تنهایی
#غلامرضا_آذری
#غلامرضا_خاکی
#انجمن_جامعه‌شناسی_ایران
#جامعه‌شناسی_تفسیری
#جامعه‌شناسی_نظری
#جامعه‌شناسی_درمانی
#اندیشه_احسان
@hatanhai
Forwarded from عکس نگار
💢«جامعه شناسی علم شناخت واقعیت اجتماعی است»

🌎اتحادیه جامعه شناسان ایرانی در تلگرام (اِجادَت)، فهرست زیر را در حوزه های گوناگون علوم اجتماعی تدارک دیده است. با انتشار آن در کانال های مختلف، به ترویج بینش جامعه شناختی کمک کنیم.

💢💢💢💢💢💢💢💢💢💢💢

مهران صولتی
💢نقد رادیکال جامعه ایران
🆔@solati_mehran

مینا شیروانی ناغانی
💢جامعه‌شناسی اقتصادی و توسعه
🆔@Sociology_Development_economic

سودابه حیدری
💢رادیولوگ؛ پادکستِ اجتماعی، علمی و فلسفی
🆔@Radio_Log

مصلح فتاح پور
💢تحلیل آسیب های اجتماعی
🆔@Analysisisocialproblems

سعید معدنی
💢هفت اقلیم
🆔@Saeed_Maadani

مسعود زمانی مقدم
💢نوشته‌ها، مقالات و دوره‌های آموزشی
🆔@masoudzamanimoghadam

کاوه فرهادی
💢انسان‌شناسی یاریگری، توسعه پایدار و زیست‌بوم‌داری
🆔@kaveh_farhadi

بی‌تا مدنی
💢فمینیسم تفسیری پرگمتیستی
🆔@sociology_of_sport

نعمت الله فاضلی
💢تحلیل فرهنگی جامعه ایران
🆔@Drnematallahfazeli

حسین پرويز اجلالی
💢جامعه شناس ایرانی
🆔@iransociologista

محمدحسن علایی
💢آکادمی وفاق؛ رویکردهای جامعه‌شناختی
🆔@sociologicalperspectives

حسین شیران
💢جامعه‌شناسی شرقی
🆔@OrientalSociology

فریبا نظری
💢جامعه‌شناسی گروه‌های اجتماعی
🆔@Sociologyofsocialgroups

مسعود زمانی مقدم
💢روش و پژوهش کیفی
🆔@qualitative_methodology


ح.ا.تنهایی
💢جامعه شناسی تفسیری و نظری و درمانی ایران
🆔@hatanhai

هادی خانیکی
💢مجله رسانه فرهنگ
🆔@resanefarhang

علی نوری
💢خانواده ایرانی و مسائل اجتماعی
🆔@iranian_familyy

رضا تسلیمی طهرانی
💢جامعه شناسی عمومی
🆔@taslimi_tehrani

آرش احدی مطلق
💢جامعه‌شناسی و اخلاق
🆔@Sociology_of_Ethics


احمد فعال
💢تحلیل های نظری در جامعه شناسی و سیاست
🆔@bayane_azadi

عادل سجودی
💢جستاری در جامعه شناسی
🆔@GILsociologist


💢💢💢💢💢💢💢💢💢💢💢

🔗Click here to join us:

🆔 @madanibita
🆔 @dr_shirinvalipouri
🆔 @Mohamadzeinaliun
📚معرفی کتاب

بافته موی مادربزرگ

نویسنده: آلینا برونسکی
مترجم: مهشید میرمعزی

لحظه ای را که پدربزرگم عاشق شد دقیقا به خاطر دارم. او در چشم من فرد بسیار پیری بود که بیش از پنجاه سال داشت و این راز جدید و همراه با احساساتش موجی از تحسین در من برانگیخت که البته آمیخته با نوعی بدجنسی هم بود. تا آن زمان فکر می کردم من تنها مشکل پدربزرگ و مادربزرگ هستم.
حدس می زدم که مادربزرگ نباید چیزی بفهمد. او به دلایل بسیار بی اهمیت تر مثلا وقتی سر شام خرده نان از دست پدربزرگ می ریخت، تهدید می کرد که او را می کشد، شش ساله بودم و با عشق هم آشنایی داشتم. گاهی هم همزمان عاشق چند نفر بودم. در ساختمان نه طبقه ای که قبل از مهاجرت در آن زندگی می کردیم دختری زیر هجده سال نبود که دست کم مدتی به او نظر نداشته باشم. وقتی مادربزرگ در خیابان متوجه نگاه من به موج دامن ها ودم اسبی آنها می شد دستش را جلوی چشم هایم می گرفت و می گفت : «چشات در نیاد، هیچ وقت یکی از اینا نصیبت نمیشه!»
#فمینیسم_تفسیری_پرگمتیستی
مطالعات فمینیستی تفسیری پرگمتیستی بارویکرد فرودبه زمین
Photo
🔰تحقیر و تقدس زن، دو روی یک سکه
بی‌تا مدنی

ایولین رید به‌درستی بر این باور است که"تقدس و تحقیرِ اجتماعی، دو روی یک سکه‌ی محرومیتِ اجتماعی زنان در جامعه‌ی طبقاتی هستند."

در تصویر عجیب و غریب به پیوست، شاهد مراسم استقبال دانش‌آموزانِ یک مدرسه از #علیرضا_فیروزفر شهردارِ محترم زنجان هستیم. درواقع  دانش‌آموز-کودک دختر پیش‌ِ پایِ یک نرینه از فرادستان حاکمیتی، به عنوان نمادی واضح و آشکار از زن‌ستیزی و خشونت نهادینه علیه زنان، وادار به تعظیم و گلباران کردن قدوم مبارک ایشان شده‌اند. این تصویر از این رو حیرت انگیز است که بازسازیِ کاملِ و دقیق بدوی‌ترین مناسکِ بیعت جماعت زنانه با نرِ مسلطِ قبیله می‌باشد.

یک روی این سکه، تحقیر از طریق توحش و خشونت عریان علیه زنان توسط کارگزاران ایدئولوژی سلطه است که این روزها اختاپوس وار، با چند دست فعالیت می‌کند: یک دست در مدرسه دخترانه دختران را به تعظیم وامی‌دارد؛ دستی دیگر به صورت زن سیلی می‌زند، او را  برهنه می‌کند، لای پتو می‌پیچد و به زور می‌برد؛ دستی دیگر توصیه به فرزندآوری می‌کند؛ و دست دیگر پوستر روز دختر را در میدان شهر می‌زند تا در قاب یک تصویر بر نقشهایی از زن تأکيد کند که مرتبط با باروری، تیمارداری، و خدمات خانگی است و بس. فرمان نرِ جبار  ظاهرا در راستای سلطه بر نیمی از اندامواره جامعه از طریق سلطه بر بدن زنانه صادر می‌گردد. زیردستی و فرودستی زن طی روند اجتماعی شدن در مدرسه بدین شکل نهادینه و در وجود تک‌تک دختران درونی سازی می‌شود. بیست سال بعد دانش‌آموزان دختر این مدرسه و سایر مدارس مشابه، زنانی می‌شوند تحقیر شده، فرودست، سرخورده و یا در بهترین حالت چسبیده به ساخت مردسالار قدرت جهت بازتولید مؤلفه‌های فرودست انگاری زن در درازنای تاریخ.

روی دیگر سکه تقدس مآبی نظام سلطه است به‌طوری‌که هر آنچه مقدس نام می‌گيرد اتفاقا به سراشیبی باتلاقی می افتد که کژکارکردی و کارکردهای پنهان آن مسیری خلاف جهت تقدس پیدا می‌کند: از طرفی این سنخ کنشهای نانمادی وارد طنز و کنایه مردم در محاورات روزمره می‌شود؛ نرخ دین‌گریزی افزایش می‌يابد؛هسته‌های کنش مقاومت و نافرمانی مدنی علیه مؤلفه‌های دین شکل میگیرد و سامان می‌یابد.  پس در جایی که ظاهرا هدف، القاء و ترویج "عفت" و "کرامت" به زن مسلمان ایرانی است‌، حجم گسترده خشونت علیه زن در کوی و برزن در جایی که به غلط خاکریز معرفی شده، و زن-شهروند دشمن فرض شده، اعمال می‌شود. در چنین شرایطی که هدف وسیله را توجیه می‌کند، شاهدیم زن را در کشمکش خیابانی با عمال تقدس مآبی، برهنه می‌کنند تا به او کرامت ببخشند! چنین تناقضاتی صرفا به محرومیت اجتماعی زن ختم نمی‌شود بل‌که باور عام را نسبت به راهها و اهداف دینی نظام حکمرانی بیشتر تضعیف کرده، تضاد منفی را تحکیم می‌بخشد.

نکته دیگر اینکه در خلال کشمکش‌ها و جنگ تن به تن با زن در خیابان، نهاد روحانیت آنقدر منفعل، خاموش و حتی در مواردی هم‌سو با مسیر حرکت ماشین سرکوب شده است که حتی امیدی به نجات نهاد لگدمال شده دین نیز نمی‌رود؛ در چنین شرایطی خشونت ساختاری که نرِ کبیر مقدس با انتقام از زنان و دختران می‌گيرد، هیچ نسبتی با کرامت انسانی ندارد، هیچ نسبتی با شریعت، با نهج و منش دینی، مسلمانی، و یا قرآنی هم ندارد.

عملکرد گشتاپوی شریعت در خیابانها دقیقا همان‌ "چیز"ی‌ را  از زن می‌خواهد که درواقع  یک جور "باربی اسلامی" است. حاکمیتی که با مخدوش کردن رتوریک‌های ضدِ سرمایه‌داری از جمله مبارزه با #کالاسازی_زنان، خود زن را چیزی بیش از یک باربیِ اسلامیزه‌ شده نمی‌خواهد؛ باربی‌ای کفن‌پیچ‌شده در حجاب اسلامی، غایب از صحنه‌ی کنشگری اجتماعی، مطیع و تحتِ انقیاد و در یک کلام، ماشینِ معاشقه و تولید مثل برای امتِ شیعه.

در قاموسِ زن‌ستیزی تهی سازی زنان از سوژگی معنای تکریم زن می‌دهد.
زن به‌مثابه‌ی مادرِ زاینده‌ی نیروی کار ارزان‌قیمت و البته سرباز رایگان برای جنگ‌آوری و دفاع از منافع غارت‌گران است. در چنین موقعیتی هرجا که حاکمِ شرع بگوید: "خواستار تکریم زنانیم"،  درواقع خواهانِ انسان‌زدایی کامل از زن است.

#زن_ستیزی 
#زن_زندگی_آزادی
#جامعه‌شناسی_تفسیری
#فمینیسم_تفسیری_پرگمتیستی
#نفی_خشونت_علیه_زنان
🔰بینی شیطان به خاک!
بی‌تا مدنی‌

جرج هربرت مید بین دو مفهوم تفاوت قائل می‌شود‌:ایفای نقش یا role play، گرفتن نقش یا role take. در جامعه توسعه یافته یا جامعه I که به‌سمت تفکیک یافتگی بیشتر می‌رود، ورود افراد به نظام تقسیم اجتماعی کار طی فرایندی سامان می‌يابد که آگاهانه و مخیرانه است. این کار نقش گیری نام دارد. گرفتن نقش یعنی فهمیدن و برساختن آن طوری‌که از مؤلفه‌های جامعه me دورتر و به I نزدیکتر شود.

آخوند ‏«نوید ابراهیمی» متولد ۶۹ است که همزمان ۴زن و ۹بچه دارد. در ایتا کانالی به‌نام «پایگاه تبیین چندهمسری اسلامی» را دایر کرده، سمینارهای«چند همسری»برگزار می کند. در اینستاگرام می‌نویسد همسران زینبی اش بینی شیطان را به خاک مالیده دو زن ۱م و ۴م به تولد بچه‌های زن۳م و ۲م کمک می‌کنند. در یک چنین فضایی از کنشهای نانمادی، سخن گفتن از توسعه اجتماعی و نقش گیری آگاهانه امری بعید به نظر می‌رسد. دیگراینکه صرفا نر مسلط مسئول چنین چرخشی به جامعه me نیست بل‌که "آگاهی جنسیتی" زنان جامعه نیز به‌همان نسبت برفرایند نقشگیری اثرگذار است.
.
🔗https://is.gd/7nM6QU

#نفی_خشونت_علیه_زنان
#فمینیسم_تفسیری_پرگمتیستی
#جرج_هربرت_مید
💢جرج اورول نویسنده کتاب 1984،
در حال خواندن کتاب 2024

🔺اثری از گئورگیوس ساکالاتوسکا، کاریکاتوریست لیتوانیایی

#فمینیسم_تفسیری_پرگمتیستی
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
فرنسیس فورد کاپولا از شاهنامه به‌عنوان منبع الهام‌بخش خود در ساخت فیلم پدرخوانده یاد می‌کند؛ داستان پسری که هرگز به پدرش خیانت نکرد و پدری که همیشه به پسرش خیانت ‌می کرد.

#پاتریارکی
#پدر_پسری
#فروید
#فمینیسم_تفسیری_پرگمتیستی
🔰سعدیا مرد نکونام نمیرد هرگز
رحیم قمیشی

من به مرحوم ابراهیم رئیسی رای نداده بودم، چون احساس کردم انتخابات مهندسی شده است و به زور او را می‌خواهند رئیس جمهور کنند.
ولی ایشان به موقعیت ریاست جمهوری رسید و کشور عملا سه سال تمام در اختیارش بود.

سه سال برنامه‌های خود را پیاده کردند.
در اقتصاد، در فرهنگ، در روابط با جهان، در کاهش تورم، در افزایش اشتغال، در ساخت مسکن برای ضعفا، در کاهش فقر، در جلوگیری از فساد و اختلاس و دزدی در سیستم دولتی، در مردم‌داری، در حفظ وجهه ایران و مردمش، در راه‌اندازی صنایع، در جلوگیری از اخراج اساتید، در حفظ حرمت زنان و دختران، در جمع کردن گشت ارشاد، در ایستادگی در مقابل زیاده‌خواهی‌ها، در توزیع عادلانه موقعیت‌ها، در جذب نخبگان و دلسوزان، در ایجاد فرصت و امید برای آحاد مردم و بویژه جوانان، در تقاضای عفو عمومی برای همه ایرانیان، در داشتن برنامه برای محیط زیست مظلوم ایران، در احیای دریاچه ارومیه و کارون و منابع آب کشور،
در بسیاری زمینه‌ها که اختیار کامل داشت.
حال او در بین ما نیست.
و نزد خدا یا پاداش می‌بیند یا جزا.
مسیری که همه می‌روند...

باور داریم مردم زبان خدا هستند؟
باور داریم مردم عائله خدا هستند!
اینک روح اوست و دعاهای مردم...
او اگر خدمت کرده تا ابد نامش به نیکی خواهد رفت
و اگر مردم محزون نشدند
و اگر مردم با بی‌تفاوتی خبر را دریافت کردند
چرا دیگران عبرت نمی‌گیرند؟

در اختیار داشتن منابع سرشار یک کشور
و مردم بی‌تفاوت به سرنوشت او
یعنی زنگ خطر بلند.
یعنی از میان رفتن خیلی از ارزش‌ها
یعنی دل‌هایی که دیگر با هم نیست!

همه کشور صدا و سیما نیست
مقامات رسمی نیستند
مزد بگیران نیستند
لطفا به میان مردم بروید
آیا مرد نکونام بوده‌اند؟
و همیشه زنده!
اگر بوده است
خوشا به سعادتش

#فرود_به_زمین_واقعیت_اجتماعی
#فمینیسم_تفسیری_پرگمتیستی
مطالعات فمینیستی تفسیری پرگمتیستی بارویکرد فرودبه زمین
🔰سعدیا مرد نکونام نمیرد هرگز رحیم قمیشی من به مرحوم ابراهیم رئیسی رای نداده بودم، چون احساس کردم انتخابات مهندسی شده است و به زور او را می‌خواهند رئیس جمهور کنند. ولی ایشان به موقعیت ریاست جمهوری رسید و کشور عملا سه سال تمام در اختیارش بود. سه سال برنامه‌های…
این پست موجز از جناب قمیشی به دو دلیل بازنشر می‌شود:
نخست اینکه جان کلام را در کمترین عبارات گفته است.
دوم اینکه در جامعه‌شناسی تفسیری رجوع به‌ تفسیر مردم از واقعیت اجتماعی، یعنی زنان، جوانان، کسبه،کارکنان و طیفهای کنشگران ملاک و معیار سنجش است که به‌قول فروغ فرخزاد هر روز زنبیلی در دست از کوی و برزن می‌گذرند و بار تصمیم‌گیری‌های مسئولین را آنها هستند که به دوش می‌کشند.
در پارادایم تفسیری پرگمتیستی فهم مشترک برخاسته از تجربه‌ی زیسته اهمیت دارد، نه تأویل شخص سنجشگر یا پژوهشگر.

#فرود_به_زمین_واقعیت_اجتماعی
#فمینیسم_تفسیری_پرگمتیستی
#جامعه‌شناسی_تفسیری
4_5935905202644193389.pdf
929.6 KB
📚نشریه‌ی علمی-تخصصی سره
دور‌ه‌ ۱۸ شماره ۳

📌آزادی
🔅 هنر، ادبیات و زنان

📆 اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳

#فمینیسم_تفسیری_پرگمتیستی
🔮زنان شاهنامه به روایت حامی

*⃣تصویرگر: پریسا اکبری شهرکی

✴️افتتاحیه: پنج‌شنبه ۱۰ خردادماه ۱۴۰۳ از ساعت ۱۸ تا ۲۰:۳۰

❇️اختتاميه: جمعه ۱۱ خردادماه ۱۴۰۳، از ساعت ۱۷ تا ۲۰:۳۰

☑️با نقالی: مهرآفرین

📍نشانی: گالری بهارین خیابان کریم‌خان زند، خیابان حافظ، نبش ورشو، پلاک ۵۰۹، طبقه یکم، واحد۳

#فمینیسم_تفسیری_پرگمتیستی
زنان بازیگر «دانه انجیر معابد» با شعار «زن، زندگی، آزادی» در جشنواره کن
تعدادی از بازیگران زنان فیلم «دانه انجیر معابد» ساخته محمد رسول‌اف با انتشار عکسی از حضور خود در جشنواره کن خبر دادند. در این تصویر ستاره ملکی، امینه آرانی، مهسا رستمی و نیوشا اخشی با پیراهنی که بر رویش شعار «زن، زندگی، آزادی» نوشته شده، دیده می‌شوند. ستاره ملکی با انتشار این عکس در اینستاگرام نوشته: «جای همه همکاران عزیزمون خالیه... تا ابد زن، زندگی، آزادی»
ستاره ملکی در یک استوری دیگر همچنین به صورت تلویحی از ضبط گذرنامه‌اش از سوی حکومت جمهوری اسلامی خبر داده و به کنایه نوشته است: «هویت من تو اون پاسپورتی نیست که ازم گرفتینش. قابش کن.»

همزمان ده‌ها هنرمند و فیلمساز بین‌المللی  در بیانیه‌ای با این کارگردان مخالف جمهوری اسلامی اعلام همبستگی کرده و نوشتند: «از جامعه جهانی فیلم می‌خواهیم که صدای خود را علیه دیکتاتوری اسلام‌گرا که به‌طور سیستماتیک، همهٔ جنبه‌های زندگی جامعه ایران را سرکوب میکند، بلند کند».
#فمینیسم_تفسیری_پرگمتیستی
از شمار دو چشم یک تن کم
وز شمار خرد، هزاران بیش

درگذشت همکار فرهیخته و استاد گرانقدر جناب دکتر سید وحید عقیلی را به همسر محترم و دختر نازنین ایشان، همچنین به جامعه علمی کشور به‌ویژه گروههای علوم اجتماعی و علوم ارتباطات تسلیت عرض می‌کنیم. روح پاکشان قرین آمرزش الهی و آرامش ابدی، و صبر خانواده بر این اندوه بزرگ پایدار باد.

شورای مدیریت گروه جامعه‌شناسی تفسیری
Forwarded from مهران صولتی
🔹 در دفاع از جامعه شناسان!

@solati_mehran

مهران صولتی


بالاخره زخم کهنه سرباز کرد و جامعه شناسان در قاب ضد ملی ترین رسانه کشور به بی اعتنایی نسبت به تحلیل رویدادهای سیاسی متهم شدند. مجری برنامه شمشیر از نیام برکشید و با طرح این پرسش که؛ چرا جامعه شناسان در قبال حضور ده میلیونی مردم در مراسم وداع با ابراهیم رئیسی سکوت کرده‌اند؟ آن‌ها را به بی‌شرفی و بی‌ادبی متهم کرد!

پیش‌تر در یادداشتی به این پرسش پاسخ دادم که؛ چرا جامعه شناسان از دانشگاه اخراج می‌شوند ولی روان‌ شناسان به کار ادامه می‌دهند؟ اکنون اما به نظر می‌رسد که نظام سیاسی یک قدم فراتر نهاده و قرار است به استادان این رشته دیکته کند که باید درباره چه موضوعاتی بیندیشند یا درباره چه رویدادهایی بنویسند!! این یادداشت اما بنا دارد که به همان پرسشی که خانم مجری در تلویزیون مطرح کرد پاسخ گوید:

اولویت تحلیل فرآیندها بر رویدادها: جامعه شناسان کنش‌ها، رفتارها و سازمان‌ها را مورد مطالعه و بررسی قرار می‌دهند تا بتوانند آن‌ها را فهم، تبیین و قاعده‌مند سازند. از این منظر پدیده‌ها و رویدادها در متن فرآیندهاست که برای یک جامعه شناس مهم و معنادار جلوه می‌کنند. بنابراین روشن است که اگر رویدادهای سیاسی نتوانند در چارچوب مقولاتی مانند اقتدارگرایی، دموکراتیزاسیون، جنبش‌ها و انقلاب‌ها قرار گیرند برای جامعه شناسان از ارزش تحلیلی برخوردار نخواهند بود.

بهره برداری جناحی از رویدادهای سیاسی: برخی از جامعه شناسان معتقدند که نظام سیاسی با مداخله در رویدادها آن‌ها را برای بهره‌برداری های جناحی آماده می‌کند. به باور ایشان حکومت برخی از رخدادها را به چشم یک مانور سیاسی برای ساکت کردن منتقدان نگریسته و اجازه نمی‌دهد که رویدادها در فرآیند طبیعی خود ظاهر شده و تداوم یابند. با این توصیف بدیهی است که جامعه شناسان برای متهم نشدن به همراهی با نظام سیاسی برای تحلیل چنین رویدادهایی پیش‌قدم نمی‌شوند.

لکنت در بیان واقعیت‌ها: جامعه شناسان به دلیل بیان برخی از واقعیت‌ها تاکنون هزینه‌های سنگینی پرداخته اند. آمار اخراجی‌ها در همین سه سال پرتعداد بوده و شمار محدودیت‌های آکادمیک برای آنان روزافزون شده است. همین واقعیت باعث شده که حضور جامعه شناسان حوزه عمومی در رسانه‌ها همراه با لکنت و خودسانسوری باشد. امری که موجب شده تا جامعه شناسان به دلیل محدودیت در ارائه تحلیل‌های خویش از ورود به عرصه بررسی رویدادهای سیاسی پرهیز نمایند.

عدم دسترسی به داده‌های موثق: تحلیل رویدادهای سیاسی نیازمند دسترسی به اطلاعات و داده‌های دقیق و معتبر است حال آن‌که در کشور بسیاری از نتایج پژوهش‌ها و پیمایش‌های ملی حتی در حوزه آسیب‌های اجتماعی هم تا مدت‌ها جنبه محرمانه دارد. حال اگر حساسیت حکومت نسبت به واقعیت‌های عرصه سیاست را نیز لحاظ کنیم روشن است که جامعه شناسان در عمل ناچارند تا صرفا مبتنی بر پاره ای از گمانه‌ها به تحلیل رویدادهای سیاسی بنشینند که می‌تواند در جای خود نادقیق و غیر مفید باشد.

🔹 نکته پایانی: جامعه شناسان امروزه در وضعیت دشواری گرفتار آمده‌اند، از یک‌سو نظام سیاسی آن‌ها را متهم می‌کند که مسائل جامعه خود را با عینک غربی‌ها می‌بینند و از همین رو در صدد تاسیس علوم اجتماعی اسلامی است، و از سوی دیگر رسانه‌های حکومتی برای تزئین ویترین پروپاگاندای تبلیغاتی خود به تحلیل‌های سیاسی و تاییدآمیز آن‌ها چشم دوخته اند. جامعه شناسی در ایران اما به رغم تمام مضایق در راه پرسنگلاخ فراروی خود به آرامی و استواری پیش می‌رود.

@solati_mehran

#جامعه_شناسان
#صدا_و_سیما
2024/05/28 01:55:15
Back to Top
HTML Embed Code: