Telegram Web Link
باده‌ستی یارمه‌تیدانت درێژ نه‌بووبێت ، خۆ ده‌ستیشت له‌كه‌س پان نه‌كردۆته‌وه‌
بانووسه‌رو قسه‌بێژێكی دیار نه‌بووبیت ، خۆ خوێنه‌رو بیسه‌رێكی باش بوویت
باسه‌ركه‌وتنی گه‌وره‌ت به‌ده‌ست نه‌هێنابێت، خۆ له‌دوای شكست هه‌ستاویته‌وه‌
بۆیه‌ هه‌میشه‌ خۆت له‌چاوی خۆتدا جوان ببینەو ، هەرگیز خۆت بەکەم مەزانە

🌺💐🕌🕌🥀 بەیانی رۆژی هەینی هەموو لایەک پڕ بێت لە خێرو بەرەکەت 🌺💐🕌🕌🥀

┏━━━━━━ 💐     ━┓
🆔 @Sozimihrab 🕋
┗━     🌹 ━━━━━━┛
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🟢خود آزمایی - بیشتر بدانیم (۲۱) آسان

در جریان هجرت پیامبر به مدینه، همسفر آن حضرت کدام صحابی بود و کدام صحابی در بستر ایشان خوابید؟
Anonymous Quiz
10%
الف. ابوبکر . عمر
1%
ب. عمر . عثمان
86%
ج. ابوبکر . علی
3%
د. علی . حمزه
سورة الكهف .
القارئ: أحمد خضر .
بشنویم ....
تلاوت سوره کهف
با صدای دلربای احمد خصر


      
#سۆزی‌میحڕاب


═══‌‌‌‌༻🍁༺‌‌‌═══
🕋
@Sozimihrab🌹 
═══‌‌‌‌༻‌🍁༺‌‌‌═══
من بە فیدای ئەو زاتە بم، بەو؛ ئەو شەوە بوو بەم شەوە

تا قیامەت هەر حەسەد با بەو شکۆهـ و شانە ڕۆژ

ـ مەحوی




#سۆزی‌میحڕاب🕌

═══‌‌‌‌༻🍁༺‌‌‌═══
🕋
@Sozimihrab🕌
═══‌‌‌‌༻‌🍁
═══
طلع البدر علينا -لحن تركي
ya rasoul allah
🎧 بشنویم...

طلع البدر علینا....

با لحن ترکی

#سۆزی‌میحڕاب

═══‌༻🍁༺═══
🕋
@Sozimihrab🌹
═══‌༻‌🍁༺═══
📩 #هجرت پیامبر ﷺ از مکه به مدینه درس‌های زیادی به ما می‌دهد که شاید از مهم‌ترین این درس‌ها آن است که:
اولویت بی‌قید و شرط از آنِ عقیده و اصول است تا آنجا که به خاطرش باید ترک وطن کرد.
دكتر عبدالكريم بكار




#سۆزی‌میحڕاب🕌

═══‌‌‌‌༻🍁༺‌‌‌═══
🕋
@Sozimihrab🕌
═══‌‌‌‌༻‌🍁༺═══
پۆلیسی ئەمریكا لە ویلایەتی ئەریزۆنا، پیاوێكی جولەكەی تەمەن 51 ساڵی دەستگیركرد كە لەسەر ملی بە زمانی عیبری و بە شێوەی تاتۆ نوسیبوی ‏(יהוה) واتە (الله) .

ئەم كەسە هەستاوە بە ڕفاندنی قەشەیەكی مەسیحی تەمەن 76 ساڵ، لە خاچی داوە، تاجێكی دڕكاوی كردووەتە سەری و هەردوو دەستیشی بە بزمار بە خاچەكەوە داكوتاوە تا مردووە .

لەدوای دەستگیركردنی، ناوبراو دانی بە تاوانەكەیدا ناوە و وتویەتی "تا ئێستا 14 قەشەی لە 10 ویلایەتی جیاجیای ئەمریكا ڕفاندووە و هەمووشیانی بەوشێوەیە لە خاچداوە" و ئەوەشی بە "ڕاسپاردەی یەكەم" ناوبردووە .

تاوانباری ناوبراو لە دانپێدانانەكانیدا وتویەتی "تەنها باوەڕی بە تەورات هەیە، هیچ باوەڕێكی بە ئینجیل یان پەیمانی نوێ نیە، هەست بە پەشیمانیش ناكات لەسەر ئەوەی كردویەتی، چونكە شوێن شەریعەتی خوا كەوتووە، ئەو لێی خۆشدەبێت چونكە هەڵساوە بە پاككردنەوەی ئیسرائیل لە شەڕ و خراپە" .

بە پۆلیسی وتووە "هەر ئێستا لەسێدارەم بدەن، هەتا بڕۆمە بەهەشت" .

ئەوەی مایەی هەڵوەستەیە، تا ئێستا حكومەت و پۆلیس و دەزگا ئەمنیی و هەواڵگرییەكانی ئەمریكا، هیچ تۆمەتێكی "تیرۆر"یان نەداوەتە پاڵ ئەم جولەكەیە و میدیای خۆرئاواش بەهیچ شێوەیەك باس لە ئاین و بیروباوەڕی بكوژ و تاوانبارەكە ناكات .

لەبەرئەوەی جولەكە و زایۆنییە و هیچ پەیوەندییەكی بە ئیسلامەوە نیە، هەم تاوانەكەی دەشارنەوە هەم بیروباوەڕیی تەنانەت ئامادەش نین كۆمەڵكوژییەكەی وەك كردەوەی تیرۆریستی بناسێنن .

#روون_میدیا



#سۆزی‌میحڕاب🕌

═══‌‌‌‌༻🍁༺‌‌‌═══
🕋 @Sozimihrab🕌
═══‌‌‌‌༻‌🍁༺═══
طاغوت‌پرستی در لباس توحید: بررسی چهره‌ی واقعی مدخلیه

مدخلیه، عنوانی برای یکی از جریان‌های نسبتاً نوظهور در فضای فکری اهل سنت است که در دهه‌های پایانی قرن بیستم میلادی (دهه ۱۹۸۰ به بعد) در عربستان سعودی شکل گرفت. این جریان نه در شرایط آزاد فکری و مردمی، بلکه در بستر بسته و امنیتی حکومت آل‌سعود رشد کرد؛ جایی که دین از بالا کنترل می‌شد و دستگاه مذهبی رسمی در خدمت بقای نظام سیاسی سلطنتی قرار داشت.
جریان موسوم به مدخلیه، برخلاف بسیاری از جریان‌های اسلامی که از بطن مردم و دغدغه‌های واقعی امت مسلمان پدید می‌آیند، در محیطی کاملاً متفاوت شکل گرفت. این جریان، نه در میدان‌های جهاد، نه در دل محرومیت‌های اجتماعی، نه در درون حوزه‌های سنتی مستقل، بلکه در آزمایشگاه‌های امنیتی نظام آل‌سعود متولد شد؛ جایی که هر گونه حرکت فکری، سیاسی، یا دینی، باید زیر ذره‌بین حاکمان باشد و از خط قرمزهای «نظام سلطنتی» عبور نکند.
عربستان سعودی، از زمان تأسیس خود، نوع خاصی از «دین رسمی» را پرورش داده است؛ دینی که در آن فُرم بر محتوا غلبه دارد، اطاعت از حاکم مهم‌تر از عدالت‌طلبی است، و حفظ نظم سیاسی از اقامه حق، ارجح‌تر شمرده می‌شود.
در چنین بستری، وقتی فشار جریان‌های اصلاح‌طلب، جهادی و بیدارگر بر حکومت افزایش یافت—اعم از اخوان‌المسلمین، جهادگران افغانستان، و یا دعوت‌گران عدالت‌خواه—نیاز به جریانی احساس شد که در لباس دیانت و با ادبیات حدیثی و سلفی، اما مأمور در خدمت قدرت سیاسی باشد.
مدخلیه، دقیقاً چنین مأموریتی را بر دوش گرفت.
این جریان به ظاهر با الفاظی چون «سنت»، «جماعت»، «توحید»، «سلف صالح»، و «بدعت‌ستیزی» صحبت می‌کرد، اما محتوای اصلی دعوت آن نه مبارزه با شرک و بدعت، بلکه مبارزه با عدالت‌خواهان، نهی‌کنندگان از منکر، و مجاهدان فی سبیل‌الله بود.
در جامعه‌ای که هیچ انتخاباتی نیست، آزادی بیان سرکوب شده، و قدرت مطلقه در دست خاندان سلطنتی است، مدخلیه برخاست تا به مسلمانان بگوید:

اطاعت از پادشاه، اگر فاسق، ظالم و مزدور باشد واجب است.
خروج بر حاکم اگر ستم‌کار باشد،فتنه است.
امر به معروف و نهی از منکر اگر با زبان نرم باشد،اگر علیه دولت باشد، بدعت است.

این سخن نه تنها با روح دین و رسالت انبیاء ناسازگار است، بلکه توهینی به سنت صحابه، ائمه و علمای راستین اسلام است که در طول تاریخ در برابر ظلم ایستادند، از امام حسین (رضی الله عنه) گرفته تا احمد بن حنبل، ابن تیمیه، ابن عبدالسلام، و علمای بزرگ دیگر.

پایه‌گذار اصلی این جریان، فردی به نام شیخ ربیع بن هادی عمیر المدخلی است. او از اهالی جنوب عربستان (منطقه جازان)، و از دانش‌آموختگان دانشگاه اسلامی مدینه بود. وی مدتی با برخی علمای اهل سنت ارتباط داشت، اما به تدریج رویکردی سخت‌گیرانه و افراطی در پیش گرفت که نتیجه آن، شکل‌گیری جریان فکری خاصی شد که به نام خودش، یعنی «مدخلیه» شناخته شد.
شیخ ربیع بن هادی المدخلی، برخاسته از منطقه‌ای نسبتاً محروم به نام جازان در جنوب عربستان است. این منطقه، از لحاظ تاریخی، چندان جایگاه چشمگیری در معادلات مذهبی و فقهی عربستان نداشت، اما دانشگاه اسلامی مدینه، فرصتی برای ربیع فراهم کرد تا به عرصه علم وارد شود.
در ابتدا، ربیع مانند بسیاری از طلاب، با آثار علمای حدیث، فقه و عقاید آشنا شد. اما دو ویژگی در مسیر او نقش اساسی ایفا کرد:

۱. وابستگی شدید به دستگاه رسمی مذهبی
او هرگز استقلال فکری نداشت. به جای تربیت‌یافتگی در حلقه‌های علمی سنتی و مردمی، به تدریج جذب ساختار رسمی حکومت شد.
۲. شدت در مخالفت با گروه‌های اصلاح‌طلب اسلامی
او با نگاه تند و گزنده، به جنگ فکری با چهره‌هایی مانند سید قطب، حسن البنا، عبدالله عزام، و حتی برخی علمای سعودی مستقل برخاست. به جای بحث علمی، آن‌ها را «اهل بدعت»، «خوارج»، «فتنه‌گران» و «مفسدان فی‌الارض» نامید.
ربیع، با این مواضع، توجه دربار سعودی را جلب کرد. حکام سعودی دریافتند که او ابزار مفیدی است برای مقابله با موج‌های فکری انقلابی و بیدارگر.
پس به تدریج، ربیع، سخنگوی رسمی جریان مذهبی نظام شد. پیروانی جمع کرد، کتاب‌هایی نوشت که سراسر تخریب بود، نه تعلیم. و شاگردانی تربیت کرد که از سلف صالح، فقط ظاهر کلمات را گرفتند و از حقیقت آن، تهی ماندند.
به همین دلیل است که امروز مدخلیه یک نام نیست؛ یک خط انحراف است.
مدخلیه پدیده‌ای است که به ظاهر، با نام حدیث و سنت آغاز شد، اما با اهداف امنیتی و سیاسی حاکمان عربستان سعودی تغذیه شد. مؤسس آن ربیع المدخلی شخصیتی است که به جای ترویج اندیشه‌ی توحید و مبارزه با ظلم، به ابزاری تبدیل شد برای ساکت‌کردن علما، تخریب دعوت‌گران، و تثبیت سلطه‌ فاسد دیکتاتورهای عرب.
این جریان، به ظاهر در لباس دین حرکت می‌کند، اما حقیقت آن، دفاع از سلطه و خیانت به رسالت است

#گرداونده_عطار_قلیزاده


#سۆزی‌میحڕاب🕌

═══‌‌‌‌༻🍁༺‌‌‌═══
🕋
@Sozimihrab🕌
═══‌‌‌‌༻‌🍁༺═══
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
با آغاز سال ۱۴۴۷هجری
در مراسمی با شکوه پرده کعبه تعویض شد.
*اولین ماه سال هجری ماه محرم است و آخرین ماه ذی الحجه است*

سال جدید هجری مبارک

#سۆزی‌میحڕاب🕌

═══‌‌‌‌༻🍁༺‌‌‌═══
🕋 @Sozimihrab🕌
═══‌‌‌‌༻‌🍁༺═══
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
ڕۆژمێری نەهرۆ
یان ڕۆژمێری موسڵمانان

ئەوە شێخ نەهرۆ خەریکی چیە؟!




#سۆزی‌میحڕاب🕌

═══‌‌‌‌༻🍁༺‌‌‌═══
🕋
@Sozimihrab🕌
═══‌‌‌‌༻‌🍁༺═══
بێ خه‌م نین ئه‌وانه‌ی زۆربه‌ی كات خه‌نده‌ له‌سه‌ر لێویانه‌
ته‌نها ئه‌وه‌نده‌یه‌ تێگه‌یشتوون كه‌ ئه‌مه‌ دنیایه‌و ده‌بڕێته‌وه
لەباوەڕیانەوە هه‌ست ده‌كه‌ن شادیی و خۆشییان دۆزیوه‌ته‌وه‌
ده‌زانن له‌سه‌رده‌می خه‌مدا زه‌رده‌خه‌نه‌یه‌كیش كه‌م نییه‌ بۆ به‌خشین


🌺💐 بەیانیت باش 🌺💐

#سۆزی‌میحڕاب


═══‌‌‌‌༻🍁༺‌‌‌═══
🕋 @Sozimihrab🌹 
═══‌‌‌‌༻‌🍁༺‌‌‌═══
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
ئینکاری خۆشبەختی خێزان لەناو دەبات.

Halala Almas - هەڵاڵە ئەڵماس

#هاوکارمانبن_لە_بڵاوکردنەوەی♻️
#بۆهاوسەرانBoHawsaran




#سۆزی‌میحڕاب🕌

═══‌‌‌‌༻🍁༺‌‌‌═══
🕋
@Sozimihrab🕌
═══‌‌‌‌༻‌🍁
═══
#سخن_روز

:احمد منصور، روزنامه‌نگار و تحلیل‌گر ارشد الجزیره

این جنگ خارق‌العاده که در تاریخ بی‌سابقه است، هیچ پایان یا نتیجه‌ معمولی نخواهد داشت، بلکه جهان را تغییر خواهد داد؛ موازنه قدرت در جهان را تغییر خواهد داد؛ برخی رژیم‌ها را سرنگون و برخی دیگر را بالا خواهد برد؛ و برخی ملت‌ها نیز را تحقیر و جایگاه برخی دیگر را ارتقا خواهد داد. کافی‌ست به تغییرات عظیمی که از زمان وقوع #طوفان_الاقصی تاکنون در منطقه و جهان رخ داده است، نگاه کنید تا متوجه شوید که آن‌چه در راه است بسیار بزرگتر از آن چیزی‌ست که تاکنون گذشته است. جهان توسط پروردگار کائنات اداره می‌شود، نه قدرتمندان، و اینکه طوفان ممکن است از #غزه آغاز شده باشد، اما در سراسر جهان گسترش خواهد یافت و تمام زمین را دربر خواهد گرفت و نویدبخش تولدی جدید است که در پی بازگرداندن بشریت به طبیعت طبیعی انسانی خود است.

#سۆزی‌میحڕاب🕌

═══‌‌‌‌༻🍁༺‌‌‌═══
🕋
@Sozimihrab🕌
═══‌‌‌‌༻‌🍁༺═══
................ سالمندآزاری ............!

🤏 ســــۆزی میــــحڕاب 


ــ به گزارش سازمان بهداشت جهانی، نزدیک به ده درصد جمعیت ایران را سالمندان تشکیل می‌دهند، اما در سال ۲۰۵۰ یک سوم جمعیت ایران سالمند خواهند بود.
افزایش روزافزون سالمندان در تقریبا تمام جوامع بشری، موضوع سلامت و رفاه آنها را در دوران پیری به مسئله‌ای تبدیل کرده که دولت‌ها اکنون با آن دست به گریبان هستند و اگر برای آن چاره‌ای مناسب نیندیشند روز به روز ابعاد آن گسترده‌تر خواهد شد. اما وضعیت زندگی سالمندان در ایران چگونه است و آیا آنها با عزت و احترام و مراقبتی که در خور آنها است زندگی می‌کنند یا اینکه قربانی آزار و خشونت هستند، در حالی که معروف است ایرانیان رئوف و خانواده دوست هستند و احترام موی سپید را دارند.
در ایران احترام به والدین و حتی حاکمیت آنان بر امور زندگی حتی مسایل خصوصی فرزندان مانند انتخاب همســر، انتخاب محل زندگی و غیره بخشی از فرهنگ و آداب و سنن است و مخالفت با آنها به منزله بی‌احترامی است و نوعی سوءرفتار احساسی تلقی می‌شود.
واقعیت این است که در سال‌های اخیر نه فقط در ایران بلکه در کشورهای مختلف دنیا به پدیده سالمندآزاری توجه نشده و هنوز در بسیاری از کشورهای دنیا آمار درستی در این باره وجود ندارد. علاوه بر این ناتوانی‌ها و وابستگی‌های سالمندان هم امکان تهیه آمار درست را محدود می‌کند. با این حال با توجه به تحقیقاتی که در ایران صورت گرفته، سعی می‌کنیم سالمندآزاری در ایران را بررسی کنیم.
سالمندآزاری
در دنیا در سال گذشته از هر شش سالمند یکی قربانی سالمندآزاری شده است. بنا به تعریف، ۶۰ سالگی شروع سالمندی در نظر گرفته می‌شود، هرچند در کشورهای توسعه یافته سالمندی را بعد از ۶۵ سالگی در نظر می‌گیرند.
انواع سالمندآزاری؛ برگرفته از تحقیق فاطمه استبصاری و همکاران
ساده‌ترین تعریف سالمندآزاری: هر نوع اقدام عمدی یا غیرعمدی یا عدم اقدام -چه یک بار چه بارها- که باعث آسیب و آزار سالمند شود بخصوص از طرفی کسانی که سالمند با آنها رابطه نزدیک دارد و انتظار می‌رود به آنها اعتماد داشته باشد. سوءرفتار با سالمندان یکی از پنهان‌ترین اشکال خشونت در خانواده است.


🧷ادامە مطلب...


#سۆزی‌میحڕاب🕌

═══‌‌‌‌༻🍁༺‌‌‌═══
🕋
@Sozimihrab🕌
═══‌‌‌‌༻‌🍁
═══
حکم طول دادن نماز صبح تا بعد از طلوع خورشید: آیا نماز ادائی است یا قضائی؟

🌿 سلام علیکم و رحمة الله،

در اینجا یک مسئله فقهی مهم در مورد نماز صبح را بررسی می‌کنیم که ممکن است برای بسیاری از مؤمنین پیش بیاید:

سؤال:
من برای نماز صبح بیدار شدم—الحمدلله—وضو گرفتم و ۸ دقیقه تا طلوع خورشید باقی مانده بود. در حین نماز، به دلیل شیرینی و حلاوتی که داشت ، غرق در عبادت شده بودم و متوجه گذر زمان نشدم تا اینکه یک دقیقه از طلوع خورشید گذشته بود. آیا گناهکار هستم؟ و آیا نماز من در چنین مواردی قضا محسوب می‌شود؟
با تشکر از پاسخ شما

پاسخ:
سپاس و ستایش از آنِ خداوند است، و درود و سلام بر پیامبر خدا صلی الله علیه وآله وسلم و اهل بیتش و اصحاب کرام رضوان الله تعالی علیهم اجمعین.

در پاسخ به سوال شما باید بگوییم که اگر شما تکبیر الاحرام را پیش از پایان وقت نماز گفته‌اید، اما نماز را آن‌قدر طول داده‌اید که زمان آن به پایان رسیده است، در این صورت:

۱. اگر یک رکعت از نماز را پیش از طلوع خورشید خوانده باشید:
نماز شما ادائی محسوب می‌شود، نه قضائی.

۲. اگر کمتر از یک رکعت را پیش از طلوع خورشید خوانده باشید:
در این باره بین فقها اختلاف‌نظر وجود دارد. برخی بر این باورند که در این صورت نماز قضا محسوب می‌شود، اما برخی دیگر معتقدند که حتی اگر تکبیر الاحرام در وقتش گفته شود، نماز همچنان ادائی خواهد بود.

دیدگاه فقها:

کتاب المراقی:
امام مالکی رحمه الله در کتاب "المراقی" بیان کرده است:
"وكونه بفعل بعض يحصل لعاضد النص هو المعول وقيل ما في وقته أداء وما يكون خارجًا قضاء"

«این‌که نماز ادائی محسوب شود تنها با انجام بخشی از آن در وقت نماز، طبق نص شرعی معتبر است. همچنین برخی گفته‌اند: هر چیزی که در وقت نماز انجام شود، ادائی است و آنچه پس از آن انجام شود ،قضا است .»
کتاب نشر البنود:
در کتاب "نشر البنود" آمده است:
این‌که ادائی بودن نماز تنها با انجام بخشی از آن در وقت نماز حاصل شود، نظری است که بر اساس نص (دلیل شرعی) مورد تأیید قرار گرفته است.
این نظر به حدیثی از صحیحین استناد دارد که پیامبر (صلى الله عليه وسلم) فرمودند:
"کسی که یک رکعت از نماز را درک کند، پس نماز را درک کرده است."

در مذهب مشهور امام مالکی رحمه الله :
در مذهب مشهور امام مالکی که خلیل رحمه الله نیز به آن اشاره کرده است، آمده است که اگر فرد یک رکعت از نماز صبح را در وقت خود بخواند، کل نماز ادائی محسوب می‌شود.

اما درباره کمتر از یک رکعت، دو دیدگاه وجود دارد:

دیدگاه ابن عبدالسلام رحمه الله:
شیخ ابن عبدالسلام می‌گوید: در مذهب ما وجود ندارد که نماز باید به‌طور کامل در وقتش خوانده شود تا ادائی محسوب گردد.

دیدگاه سحنون رحمه الله:
سحنون گفته است: "هر بخشی از نماز که در وقتش خوانده شود، ادائی است و آنچه پس از آن خوانده شود، قضا محسوب می‌شود."

دیدگاه امام شافعی رحمه الله:
در کتاب "المجموع" آمده است که اگر کسی نماز را آغاز کند و وقت کافی برای ادای کامل آن دارد، اما آن را طول دهد تا زمان پایان یابد، سه نظر مختلف وجود دارد:

نظر اول: این عمل حرام نیست و حتی مکروه هم نیست، اما خلاف اولی است.

نظر دوم: این کار مکروه است.

نظر سوم: برخی گفته‌اند که این کار حرام است.

دیدگاه شربینی شافعی رحمه الله:
در کتاب "مغني المحتاج" آمده است که طول دادن نماز جایز است و این نظر صحیح‌تر است. دلیل این نظر هم این است که حضرت ابوبکر صدیق رضی‌الله‌عنه روزی نماز صبح را طولانی کرد و وقتی به او گفته شد که "نزدیک بود خورشید طلوع کند"، پاسخ داد که : "اگر طلوع می‌کرد، ما را غافل نمی‌یافت."

نتیجه نهایی:
با توجه به نظر امام نووی  و شربینی شافعی رحمهم الله، شما با طول دادن نماز تا خروج وقتش، گناهکار محسوب نمی‌شوید.

و الله أعلم.

📜 مشخصات فتوا:

عنوان: حکم طول دادن نماز صبح تا بعد از طلوع خورشید: آیا نماز ادائی است یا قضائی؟

نویسنده: د. علی محمد الصلابی

مترجم: عطار قلی‌زاده

منابع: کتاب‌های فقهی مانند "المراقی"، "نشر البنود"، "المجموع"، و "مغني المحتاج".

منبع: اسلام وب - فتوا شماره ۵۰۷۲۶۸
فتوا شماره ۵۰۷۲۶۸



#سۆزی‌میحڕاب🕌

═══‌‌‌‌༻🍁༺‌‌‌═══
🕋
@Sozimihrab🕌
═══‌‌‌‌༻‌🍁༺═
══
🔺نقض غرض بزرگ!
#صابر_گل_عنبری


هدف تجاوز اخیر اسرائیل و آمریکا به ایران صرفا برنامه هسته‌ای نبود، اما این برنامه در کانون اهداف بود. پرواضح است که طرف‌های مقابل علی رغم توقف درگیری و لو به اشکال دیگری برنامه خود را علیه ایران دنبال می‌کنند.

هنوز دیتای قابل اتکایی درباره میزان خسارت وارده به تاسیسات هسته‌ای ایران وجود ندارد؛ تا بتوان به ارزیابی تقریبی درباره میزان موفقیت یا شکست حملات در تحقق هدف نابودی برنامه هسته‌ای رسید.

در این خصوص طرف ایرانی از زبان سخنگوی وزارت خارجه و سپس خود وزیر در سخنانی قابل تامل میزان خسارت را «زیاد و جدی» توصیف کرده‌اند. معمولا در چنین مواقعی تمایلی به اعلام خسارات گسترده وجود ندارد؛ اما اکنون به نظر می‌رسد که سخن گفتن از آن فراتر از آن که منعکس کننده واقعیت نتایج حملات باشد، احتمالا اهداف دیگری هم دارد که در آینده می‌توان درباره آن‌ها سخن گفت.

در طرف مقابل، دونالد ترامپ مدعی نابودی تاسیسات و برنامه هسته‌ای ایران است. در این رابطه نخست می‌توان گفت که تجربه نشان داده که ادعاهای ترامپ معمولا بیشتر از آن که واقعیت یک مساله را بیان کند، معطوف به تصویرسازی است. دوم این که ارزیابی اولیه اطلاعات درزیافته (از آژانس اطلاعات دفاعی DIA بازوی اطلاعاتی پنتاگون) در سی ان ان این است که حملات نظامی آمریکا به سه تاسیسات هسته‌ای ایران (نطنز، فردو و اصفهان) نتوانسته‌ بخش‌های اصلی برنامه هسته‌ای ایران را نابود کند و احتمالا تنها فعالیت آن‌ها را برای چند ماه به تاخیر انداخته‌ است.

حالا اما صرف نظر از هزینه فایده برنامه هسته‌ای ایران و صحت و سقم روایت دو طرف، از شواهد و قراین پیداست که اولا برنامه هسته‌ای ایران تفاوتی ماهوی با برنامه مشابه عراق و لیبی دارد و از این جهت به عنوان یک علم اکتسابی بومی صرفا با حمله نظامی نابود نمی‌شود؛ گرچه ترور دانشمندان یقینا به آن آسیب می‌رساند، اما تجربه 15 سال گذشته هم نشان می‌دهد که ممکن است برای بازه‌ای زمانی تاخیری ایجاد شود، اما باعث توقف آن نشده و سیر پیشرفت هسته‌ای ایران از سال 2010 که زنجیره ترورها شروع شد تا قبل از حملات اخیر موید این مدعاست.

ثانیا طبق همان ارزیابی اطلاعاتی آمریکا و شواهد دیگری از حیث تاسیساتی نیز و نه صرفا دانش هسته‌ای، حملات فعلا تنها وقفه‌ای چند ماهه در فعالیت‌های هسته‌ای ایران ایجاد کرده است. این بدان معناست که از سرگیری این فعالیت‌ها به چند ماه زمان نیاز دارد.

اما مساله اینجاست که فعالیت‌های هسته‌ای ایران بعد از آن به احتمال زیاد وارد دوره «ابهام» می‌شود که تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌تواند پیش درآمد آن باشد. اینجاست که می‌توان گفت بمباران تاسیسات هسته‌ای «اشتباهی بزرگ» بود؛ چون نه تنها این برنامه را نابود نکرد؛ بلکه کاملا از دسترسی و نظارت بین‌المللی خارج می‌سازد. در همین حال هم احتمالا ایران با ارزیابی ابعاد فنی مختلف حمله، تاثیرات ان و خسارت‌ها به ویژه در تاسیسات زیرزمینی تدابیر حفاظتی و استحکام‌بخشی را به شکل بی‌سابقه‌ای اعمال و تاسیسات خود را کلا به اعماق صدها متری زیر زمین منتقل کند.

اینجا می‌توان گفت که آمریکا با این کار خود در واقع نقض غرض کرد؛ اگر هدف طبق اعلام ترامپ عدم دستیابی ایران به بمب اتم بود که تحقق آن در سایه نظارت بین‌المللی و دسترسی به تاسیسات هسته‌‎ای ایران میسرتر بود؛ اما ورود برنامه هسته‌ای ایران به دوره ابهام در نتیجه حملات اخیر آن هم در تاسیساتی مستحکم‌تر در اعماق بیشتر زمین مسیر حرکت در جهت تولید سلاح اتمی را برای ایران هموار می‌کند. اما این که خود ایران در این زمینه چه تصمیمی بگیرد مساله دیگری است.

طبیعتا شروع احتمالی «ابهام هسته‌ای» پیامدهای خاص و سنگین خود را هم برای ایران به ویژه در تشدید فشارهای اقتصادی و امنیتی به همراه خواهد داشت که فعال‌سازی اسنپ بک در آینده نزدیک احتمالا بخشی از آن خواهد بود.

در چنین وضعیتی چه بسا دو راه و انتخاب بیشتر فراروی دو طرف ایرانی و آمریکا و غرب نباشد؛ نخست این که تلاش کنند طی ماه‌های آینده با کنترل تنش به یک توافقی مرضی‌الطرفین دست یابند که به موجب آن دوباره برنامه هسته‌ای با از سرگیری همکاری با آژانس تحت نظارت بین‌المللی قرار گیرد. دوم این که هر کدام از دو طرف راه خود را بدون توافق برود؛ ایران مسیر ازسرگیری و توسعه فعالیت‌های هسته، قطع همکاری و ابهام هسته‌ای را طی کند و طرف مقابل نیز راه تشدید تنش و کشمکش در ابعاد مختلف امنیتی، سیاسی و اقتصادی را دنبال کند.

#سۆزی‌میحڕاب🕌

═══‌‌‌‌༻🍁༺‌‌‌═══
🕋
@Sozimihrab🕌
═══‌‌‌‌༻‌🍁༺═══
احتیاط در همنشینی

امام ابن قدامه مقدسی، رحمت خداوند بر او باد، فرموده است:
از همنشینی با مردم برحذر باش، زیرا کمتر پیش می‌آید که در معاشرت با آنان چیزی جز افزونی حرص بر دنیا، غفلت از آخرت، آسان‌گیری در گناه، و کاهش اشتیاق به طاعات نصیب تو گردد. اما اگر مجلسی یافتی که در آن ذکر خدا جاری باشد، آن را رها مکن، زیرا چنین مجلسی، گنجینه‌ای ارزشمند برای مؤمن است.
نکات ودروس ارزشمند :

این فرموده ی امام ابن قدامه مقدسی حاوی نکات و درس‌های ارزشمندی درباره تأثیر معاشرت بر قلب، و روح و روان انسان است.
از جمله :

الف) احتیاط در همنشینی
ـ افراد باید در انتخاب دوستان و مجالس خود دقیق باشند، زیرا معاشرت‌های نامناسب ممکن است انسان را به دنیاطلبی، غفلت از آخرت، و سهل‌انگاری در گناه سوق دهد.
    ب) تأثیر محیط بر باورها و رفتارها
– انسان به طور ناخودآگاه روح و روانش، تحت تأثیر تفکرات و رفتارهای اطرافیانش قرار می‌گیرد، بنابراین باید مراقب باشد که خود را در محافلی قرار دهد که او را به یاد خدا نزدیک‌تر کند.
    ج) ارزش مجالس ذکر
– تأکید بر اهمیت حضور در مجالسی که در آن یاد خدا زنده می‌شود. چنین مکان‌هایی قلب را آرامش می‌بخشند، ایمان را تقویت می‌کنند، و انگیزه‌ای برای انجام اعمال نیک به انسان می‌دهند.
    د) لزوم مراقبت از ایمان و اخلاص
– این گفته به ما یادآوری می‌کند که ایمان و اخلاص نیاز به محافظت دارند، و یکی از راه‌های حفظ آن، انتخاب صحیح دوستان و محیط‌های اجتماعی است.
این آموزه‌ها همواره در زندگی انسان کاربرد دارند و می‌توانند راهنمایی برای رشد معنوی و ارتقای روحی باشند.

منبع: مختصر منهاج القاصدین
ـ حمزه خان بیگی





#سۆزی‌میحڕاب🕌

═══‌‌‌‌༻🍁༺‌‌‌═══
🕋
@Sozimihrab🕌
═══‌‌‌‌༻‌🍁
═══
مەحوایا با بەس بێ شیرکی تەشەببوس بەموبەو

بگرە بەس دامەنی تەوحیدی( هو اللە احد)

ـ مەحوی




#سۆزی‌میحڕاب🕌

═══‌‌‌‌༻🍁༺‌‌‌═══
🕋
@Sozimihrab🕌
═══‌‌‌‌༻‌🍁
═══
2025/07/09 04:30:28
Back to Top
HTML Embed Code: