Telegram Web Link
#دعوت_به_ارائه
#همایش_یادگیری_و_تفکر_سیستمی_در_مدرسه

موفقیت نظام‌های آموزشی در پرورش نسلی توانمند، نیازمند اندیشه‌های قوی و تصمیم‌گیری‌های درستِ مدیران رده‌بالا، کادر آموزشی، دانش‌آموزان و خانواده‌های ایشان است.
تفکر سیستمی به عنوان نوعی ابزار، نگرش و جهان‌بینی در قوت اندیشه و افزایش کیفیت تصمیم‌گیری موثر است و در این مسیر یادگیری مهارت‌های نرم دیگر نیز یک ضرورت به شمار می‌رود.
در این راستا، به امید خداوند گروه پژوهشی تفکر سیستمی دانشگاه صنعتی شریف و گروه آموزشی و پژوهشی آسمان، سومین همایش «یادگیری و تفکر سیستمی در مدرسه» را ۲۹ آبان ۹۹ به صورت مجازی برگزار خواهد کرد.

همایش سوم با تعدادی ارائه آنلاین و آفلاین و بخش های مکمل دیگر به صورت رایگان برگزار خواهد شد. طول مدت هر ارائه 20 تا 30 دقیقه است. از شما دعوت می‌کنیم دانش و تجربه‌تان حول محورهای همایش را با ما تا ٢٣ مهر به اشتراک بگذارید تا با هم قدمی مؤثر در این مسیر برداریم.

برای ثبت‌نام جهت ارائه و ارسال چکیده از لینک زیر استفاده کنید:
http://bit.ly/stconference1399
کانال تلگرام:
@systemsthinking
اینستاگرام:
@systems_thinking_conference
سلام بر...
خسته نباشی! بهتر است به جای خسته نباشی، بگویم امیدوارم «شاد» باشی!
من که خیلی خسته‌ام اما شادم و خاطرم آسوده است.

آنچه برای تو فقط بیست دقیقه فیلم آموزشی است برای من معنای دیگری دارد. این فیلم‌ها پشت صحنه دارد! پشت صحنه‌ای که می‌شود ساعت‌ها از آن فیلم ساخت و حکایت نوشت!

برای من بیست دقیقه فیلم آموزشی
یعنی:
تبدیل کردن گوشه اتاق خواب و استراحتم به یک استودیوی کوچک ضبط صدا و تصویر!
یعنی دانلود کردن عکس تک تک بچه‌ها از پروفایلشان و مجسم کردن چهره یکایک آن‌ها هنگام ضبط صدا و فیلم!
(گرچه یک بار حضوری آنها را دیده‌ام اما صورتی که نیمش پشت ماسک پنهان شده باشد مرا یاد نیمه پنهان ماه می‌اندازد.)
بیست دقیقه فیلم یعنی ساعت‌ها سعی کردن برای نوشتن سناریوی نجوای زمزمه‌ی محبت واقعی در فضایی مجازی در گوشی‌های بچه‌ها!
یعنی جستجوی نظرات و تصاویر و محتواها و ارتباط با آن سوی دنیا که بفهمم آنها برای این روزها چه کرده‌اند.
یعنی کم کردن اوقات حضور در کنار خانواده‌ام.
یعنی صبوری و همراهی بچه‌ها و همسرم!
یعنی فرصت کمتر برای صحبت تلفنی با پدر و مادرم!
یعنی در خواب و بیداری فکر کردن روی شیوه انتقال یک مفهوم!

هفت ماه است مغزم در خواب هم استراحت نکرده و صبح که بیدار می‌شوم جواب سؤالهایی که با آنها به خواب رفته‌ام را پیدا کرده‌ام.

آقای «شاد» هیچ منتی ندارم چون از روزی که معلم شده‌ام سوگندنامه‌ای بین خودم و خدایم امضا کرده‌ام!
فقط و فقط یک خواهش دارم. در حد امکانات خودت، این محتواها را جدی بگیر و درست مدیریت کن «درست مدیریت کن» فقط همین!
ارادتمند پروانه بهزادی آزاد🌹
@systemsthinking
«ناصر جهانگیری» در دانشگاه صنعتی شریف کارشناسی مهندسی برق خوانده و فارغ‌التحصیل کارشناسی ارشد مهندسی برق از دانشگاه تهران است. او بیش از ۱۲ سال است که به عنوان مهندس ابزار دقیق و مسوول راه‌اندازی پروژه، در پروژه‌های پالایشگاهی و نفتی ایران و عراق فعالیت دارد.

«من مدتی برایم سوال بود که چطور ساختارهای مختلفی که باهاشون سروکار داشتم به وضعیت کنونی ختم می‌شوند؛ و چرا بعضی وقتها تصمیم‌های مدیران تغییر قابل توجهی در وضعیت نمی‌دهند؛ و حتی در بیشتر مواقع تاثیر منفی دارند؛ و چطور میشه عوامل موثر بر نحوه عملکرد یک ساختار را در یک مدل مدنظر داشت تا تخمینی از اثر تصمیمات مختلف قبل از اجرا بدست اورد.

تا اینکه با تفکر سیستمی و دینامیک سیستم‌ها آشنا شدم و نه تنها آنرا چنان ابزار قوی جهت بررسی عملکرد سیستمهای مختلف یافتم بلکه نحوه دید آدم را از اتقاقات سطحی به لایه‌های زیرین شکل دهنده این اتفاقات تغییر می‌دهد. همه اینها در کنار معلمی ممتاز و تسلط عالی استاد درس هم علاقه‌ای دوچندان برای فراگیری به آدم می‌دهد.»

متن فوق بازخورد «ناصر جهانگیری» در مورد تجربه شرکت در دوره «از تفکر سیستمی تا دینامیک سیستم‌ها» است.

اطلاعات بیشتر در مورد دوره:
bit.ly/st1399
«جواد میثاقی» کارشناس ارشد نظام‌های بهره‌وری شرکت بهره‌برداری نفت و گاز شرق است و این روزها در دانشگاه تهران در حال دفاع از پایان‌نامه دکتری مدیریت قراردادهای بین‌المللی نفت و گاز است.

«گذر زمان ما را با خود می‌برد و اکثریت‌مان به قول سهراب سپهری در حال "... آب تنی در حوضچه اکنونیم" و از یاد می‌بریم که انتخاب‌های گذشته و مسیری که پیموده‌ایم ما را به وضعیت کنونی‌مان رسانده است.

علی رغم مطالعات پیشین، من با این کلاس، تکه‌های در هم ریخته تفکر سیستمی را منظم کردم و گام به گام تجربه عملی کار با نرم افزار ونسیم را آموختم.

آشنایی با تفکر سیستمی کمک می‌کند تا ضمن پرهیز از سطحی اندیشی و درک تاثیر متقابل و گاه با تاخیر برخی اقدامات بر یکدیگر، بدانیم که علاوه بر اینکه گاهی خود ما بخشی از مشکل هستیم، رفع مشکل بدون اینکه تلاش کنیم خودمان نیز، بخشی از راه حل باشیم، امکان پذیر نیست...

امیدوارم تمامی علاقه‌مندان به این حوزه فرصت یابند تا شیرینی فهم تفکر سیستمی و پویایی‌های سیستم از محضر استادی مبرز و مسلط به این حوزه را در دوره کوتاه و مفید طراحی شده، بچشند و گام عملی برای پیاده سازی آن در حوزه های زندگی شخصی و کاریشان بردارند.»

متن فوق بازخورد «جواد میثاقی» در مورد تجربه شرکت در دوره «از تفکر سیستمی تا دینامیک سیستم‌ها» است.

اطلاعات بیشتر در مورد دوره:
bit.ly/st1399
«علیرضا ادیبی» کارشناس ارشد مدیریت کنترل پروژه‌های کیفیت شبکه در همراه اول است و این روزها مشغول دفاع از پایان‌نامه کارشناسی ارشد مهندسی صنایع در دانشگاه تهران است.

«اگر به دنبال این هستید که بفهمید رفتار شما در درازمدت چه نتیجه‌ای در یک سیستم به همراه خواهد داشت و با توجه به فرآیند موجود، در گذر زمان سیستم به چه سرانجامی خواهد رسید، دوره تفکر سیستمی و دینامیک سیستم‌ها برای شما بسیار جذاب خواهد بود.

در این دوره با لایه‌های عمیق‌تری از نتایج تصمیمات خود در محیط کار و زندگی آشنا می‌شوید.

طی این دوره ضمن آموختن این سبک از تفکر به کمک نرم‌افزار Vensim، با الگوهای ذهنی مهم و برخی الگوهای تفکری که وضعیت کنونی جهان و جامعه ما را طی سالیان به این نقطه رسانده است، آشنا می‌شوید.

بیان زیبای استاد و داستانهای جذابی که در طی دوره مطرح می‌شود، به درک این موارد بسیار کمک کرده و نرخ آموختن را افزایش می‌دهد. نکته قابل توجه این دوره برگزاری جلسات با هدایت استاد و آموزش سرفصل‌ها توسط دانشجو‌های حاضر در کلاس بود که شما را با سبک جدیدی از آموزش که تا کنون تجربه نکرده‌اید آشنا می‌کند.

در آخر این نکته را اضافه می‌کنم که دینامیک سیستم‌ها به شما دید کلی نسبت به مسئله پیش‌رو می‌دهد و کمک می‌کند تا مسیر اصلی را شناسایی کرده و با الگوی رفتار سیستم آشنا بشوید؛ اثر متغیر‌ها را بر روی عملکرد سیستم بررسی کنید؛ و با دید کلی که بوجود می‌آید، می‌توانید با اطمینان بیشتر به بررسی و حل مسائل جزئی سیستم بپردازید و اثرات آن را بر روی عملکرد سیستمی که طراحی کرده‌اید مشاهده کنید.

متن فوق بازخورد «علیرضا ادیبی» در مورد تجربه شرکت در دوره «از تفکر سیستمی تا دینامیک سیستم‌ها» است.

اطلاعات بیشتر در مورد دوره:
bit.ly/st1399
خبرت خرابتر کرد جراحت جدایی
چو خیال آب روشن که به تشنگان نمایی 🍂

@systemsthinking
آشنایی با ابزار کوه یخ برای شناخت و حل مساله

«کوه یخ» یکی از «ابزارهای تفکر سیستمی» است که برای تحلیل مساله استفاده می‌شود. این ابزار مساله را در چهار سطح «رویداد»، «روند»، «ساختار» و «مدل ذهنی» بررسی می‌کند و در هر سطح رویکرد متفاوتی به «حل مساله» ارایه می‌کند.

https://systemsthinker.ir/iceberg

نام گذاری «کوه یخ» از این ایده آمده است که کمتر از ۱۰ درصد یک کوه یخ بالای سطح آب و قابل مشاهده است و همین مساله باعث خطا در برآورد ابعاد یک کوه یخ برای دریانوردان می‌شود. به همین ترتیب، وقتی با یک مساله مواجه می‌شویم، فقط بخش کوچکی از آن برای ما قابل مشاهده است و ابعاد پیچیده‌تری از آن در نگاه اول پنهان است. همین مساله باعث خطا در برآورد ابعاد مساله می‌شود و کمتر از آنکه لازم است به پیچیدگی ابعاد مساله توجه می‌شود. در نتیجه راه‌حل‌هایی که برای مسایل ارایه می‌شوند، تناسب لازم را ندارند و منجر به بهبود وضعیت نمی‌شوند.

ابزار «کوه یخ» بر مبنای «تفکر ساختار به عنوان علت» شکل گرفته است. به این ترتیب، این ابزار به رویدادها و پدیده‌ها در بستر زمان و به عنوان بخشی از «روند»هایی توجه می‌کند که نشان دهنده «رفتار سیستم» هستند و خود بر پایه «ساختار سیستم» شکل گرفته‌اند. به همین ترتیب، ساختار سیستم هم ناشی از «مدل ذهنی» افرادی است که این ساختارها را طراحی کرده‌اند و در آنها فعالیت می‌کنند.
@systemsthinking
یکی از کتاب‌هایی که در دو جلسه اول درس #اخلاق_کسب_و_کار در دانشگاه تهران با دانشجویان می‌خوانیم، کتابی است با عنوان:
When Doing the Right Thing is Impossible

این کتاب را با معرفی یکی از دوستان خوبمان که مشغول تحصیل در دانشگاه هاروارد است انتخاب کردیم و به نظرم بعضی نکاتش قابل توجه است.

نویسنده کتاب خانم لیزا تسمان در طول کتاب به بیان شرایطی می‌پردازد که:
۱- انجام کار درست برایمان غیر ممکن است.
۲-نمی‌توانیم خودمان را به خاطر انجام ندادن آن ببخشیم.

نویسنده به چنین شرایطی «معضل اخلاقی» می‌گوید.

مثلا شرایطی را در نظر بگیرید که کسی می‌خواهد فرزندش را درمان کند، اما پول لازم برای درمان فرزندش را ندارد. او نمی‌خواهد دزدی کند و نمی‌خواهد ربا بگیرد. اما می‌خواهد فرزندش را درمان کند. در این شرایط، چه انتخاب او این باشد که دزدی کند یا ربا بگیرد که فرزندش را درمان کند و چه انتخاب او این باشد که دزدی نکند و ربا نگیرد و در نتیجه نتواند فرزندش را درمان کند، نمی‌تواند خودش را ببخشد.

در بخشی از کتاب به نظرات خانم مارتا نازبام پرداخته می‌شود که معتقد است بخشی از معضلات اخلاقی، نتیجه فعالیت‌های دولت و جامعه است. خانم نازبام معتقد است که جامعه نباید افراد را در شرایطی قرار دهد که در معضلات اخلاقی گرفتار شوند و ده توانمندی اساسی را مطرح می‌کند که فراهم نشدن آنها، منجر به گرفتاری افراد در معضلات اخلاقی می‌شود.

سوال ۱:
آیا جامعه‌ای که ما در آن زندگی می‌کنیم، انسان‌ها را به طور سیستماتیک با معضلات اخلاقی مواجه می‌کند، یا به آنها در خروج از شرایط معضل اخلاقی کمک می‌کند؟

سوال ۲:
نقش سازمان‌های مردم نهاد در این زمینه چیست؟

سوال ۳:
نقش من در این زمینه چیست؟
منبع: @esmaeilzadehasl

@systemsthinking
چند ماهی است که دوره‌های آموزشی آنلاین تفکر سیستمی در حال برگزاری هستند.

در دوره «از تفکر سیستمی تا دینامیک سیستم‌ها» طی ۳۲ ساعت آموزش آنلاین به دنبال شناخت عمیق از سیستم‌های اقتصادی و اجتماعی هستیم:
- د رمرحله اول می‌خواهیم بدانیم چطور می‌شود مشکلاتی که در سطح کسب و کار و سازمان یا در سطح کشور با آنها مواجه هستیم را بهتر بفهمیم و این مشکلات و معضلات را به مساله‌هایی روشن تبدیل کنیم.
- در مرحله دوم می‌خواهیم بتوانیم این مساله‌ها را به مدل‌های روشنی تبدیل کنیم که به سهولت برای دیگران قابل فهم باشد. در این مدل‌ها حتی اثرات ادراک و عواطف انسانی، منافع تصمیم‌گیرندگان و محدودیت‌های دسترسی به اطلاعات در کنار ساختارهای فیزیکی و قواعد تصمیم‌گیری موجود قرار می‌گیرند تا شناخت دقیق‌تری ایجاد کنند.
- و در مرحله سوم این مدل‌ها را با استفاده از نرم افزارهای کامپیوتری شبیه‌سازی می‌کنیم تا رفتار سیستم و اثرات سیاست‌های مختلفی که پیشنهاد داده می‌شوند را متوجه شویم. در این مرحله هدف این است که موثرترین سیاست‌ها را پیدا کنیم.

نکاتی که در طی این مراحل یاد می‌گیریم، شناخت عمیق‌تری از دنیایی که در آن زندگی می‌کنیم برایمان ایجاد می‌کند که در تمام مراحل زندگی و حتی در روابط خانوادگی‌مان به دردمان می‌خورد.

دوره جدیدی که تحت عنوان «آشنایی با تفکر سیستمی» معرفی شده و ۱۶ ساعت آموزش آنلاین برای آن در نظر گرفته شده است، بیشتر به مراحل اول و دوم می‌پردازد و کمتر به سراغ شبیه‌سازی کامپیوتری می‌رود. این دوره برای افرادی مناسب است که به دنبال شناخت دنیای سیستم‌ها برای استفاده در زندگی‌شان هستند و می‌خواهند افق دیدشان را گسترده‌تر کنند.

جهت دریافت اطلاعات بیشتر و ثبت نام در دوره‌ها می‌توانید از این لینک استفاده کنید:
bit.ly/st1399
Systems Thinking pinned Deleted message
رحلت پیامبر صلح و بخشندگی،
بر جهانیان تسلیت باد.

@systemsthinking
#کرونا همچنان مشغول قربانی گرفتن است.
همانطور که پیش بینی می‌شد، پاییز با شدت گرفتن بیماری همراه شده است.
بی‌عملی و بی‌برنامگی دولت عملا کل کشور را عرصه تاخت و تاز ویروس قرار داده.

از اخبار منتشر شده، به نظر می‌رسد که بیمارستان‌ها همین حالا هم ظرفیتشان تکمیل است و نمی‌توانند خدمات متناسبی به بیماران ارایه دهند.

روزهای آینده روزهای سخت‌تری خواهد بود.
- تعداد بیماران به شدت در حال افزایش است. از روزی ۲ هزار نفر به روزی ۳ هزار و چهار هزار و حالا ۵ هزار بیمار جدید رسیده‌ایم و این روند می‌تواند به روزی ۵۰ هزار بیمار جدید هم برسد.
- با تکمیل ظرفیت بیمارستان‌ها، بیماران کرونایی نمی‌توانند خدمات مناسبی دریافت کنند و آمار مرگ و میر افزایش پیدا می‌کند. آماری که از زیر ۱۰۰ نفر به بالای ۲۰۰ و ۳۰۰ نفر رسیده، به سادگی می‌تواند به بیش از روزی ۱۰۰۰ نفر برسد.
- سایر بیماران هم در شرایط فعلی نمی‌توانند خدمات متناسبی دریافت کنند و آمار سایر مرگ و میرها هم در کشور افزایش خواهد یافت.

آیا راه چاره‌ای هم وجود دارد؟
بله این راه می‌تواند روند را تغییر دهد: سه گانه «قرنطینه عمومی»، «رهگیری اطلاعاتی» و «قرنطینه هوشمند»

۱- قرنطینه عمومی: سه هفته قرنطینه شدید اجرا شود تا زنجیره بیماری قطع شود.
۲- رهگیری اطلاعاتی: طی این مدت، بسترهای موجود برای رهگیری افراد بر مبنای داده به گونه‌ای یکپارچه شود که بتوانیم موقعیت هر فرد طی یک هفته گذشته را ردیابی کنیم.
۳- قرنطینه هوشمند: پس از دوران قرنطینه، هر بیمار جدیدی بلافاصله رهگیری شود و افرادی که طی هفته گذشته با او در تماس بوده‌اند به صورت هوشمند شناسایی و قرنطینه شوند.

ویروس کرونا با کسی تعارف ندارد و بدون استفاده هوشمند از تکنولوژی، بسیاری از مردم کشورمان مثل برگ درختان خزان زده، به زمین خواهند ریخت.
@systemsthinking
🔹 نکوداشت چهار دهه نهادسازی آموزشی و آغاز فصل نوینی از ارزش آفرینی دکتر علینقی مشایخی

🔺 زمان برگزاری: پنجشنبه 8 آبان ماه 1399 ساعت 14

🔻 پخش زنده از 3 طریق زیر:
1. اینستاگرام انجمن فارغ التحصیلان شریف به آدرس:
Instagram.com/sharifevents

2. اینستاگرام آقای دکتر مشایخی به آدرس:
Instagram.com/ali_n._mashayekhi

3. اتاق سمینار دانشکده مدیریت و اقتصاد به آدرس:
https://vc.sharif.edu/ch/business-research
ماه فرو ماند از جمال محمد (ص)
سرو نباشد به اعتدال محمد (ص)

وعده دیدار هر كسى به قیامت
لیله اسرى شب وصال محمد (ص)

آدم و نوح و خلیل و موسى و عیسى
آمده مجموع در ظلال محمد (ص)

عرصه گیتى مجال همت او نیست
روز قیامت نگر مجال محمد (ص)

شمس و قمر در زمین حشر نتابد
نور نتابد مگر جمال محمد (ص)

چشم مرا تا به خواب دید جمالش
خواب نمى‏گیرد از خیال محمد (ص)

سعدى اگر عاشقى كنى و جوانى
عشق محمد (ص) بس است و آل محمد (ص)

سعدى شیرازی
قصیده شماره ١٦

@systemsthinking
Systems Thinking pinned Deleted message
Sharif Daily 866 (23 Aban 1399).pdf
8.9 MB
گفتگو با دکتر علینقی مشایخی در روزنامه شریف
۲۳ آبان ۱۳۹۹
@sharifdaily

- «آموزه‌هایی از تفکر و روش کار و زندگی در محضر دکتر علینقی مشایخی» به قلم‌ محمدعلی اسماعیل‌زاده‌اصل

- همراه با گزارشی از مراسم نکوداشت چهار دهه نهادسازی آموزشی دکتر علینقی مشایخی
@systemsthinking
آموزه‌هایی از تفکر و روش کار و زندگی در محضر دکتر علینقی مشایخی
نویسنده: محمدعلی اسماعیل زاده اصل - عضو شورای راهبری گروه آموزشی و پژوهشی آسمان در دانشگاه صنعتی شریف

نوشته شده به عنوان سرمقاله روزنامه شریف - ۲۳ آبان ۱۳۹۹

جریان‌های متفاوتی از یادگیری به طور همزمان در دانشگاه به طور عام و در هر دانشکده به طور خاص وجود دارد.
- یکی از این جریان‌ها که معمولا بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرد، یادگیری مطالب علمی در کلاس‌های درس است. این تنها جریان یادگیری است که مورد سنجش قرار می‌گیرد و در نهایت مدرک تحصیلی هم بر پایه همین جریان یادگیری به فارغ التحصیلان دانشگاه ارایه می‌شود.
- جریان یادگیری دومی که در دانشگاه وجود دارد، مربوط به شکل گیری باورهایی در مورد خودم، ارتباطم با دیگران، ارتباطم با دنیای پیرامون، و ارتباطم با خداوند است. این جریان یادگیری است که می‌تواند به دانشجویان و فارغ التحصیلان یک دانشگاه «اصالت» منحصر به فردی بدهد و آنها را از دانشجویان و فارغ التحصیلان دانشگاه‌های دیگر متمایز کند. در این جریان یادگیری که معمولا کمتر به آن توجه می‌شود، مشاهداتمان در ارتباط با اساتید، کارمندان، دانشجویان و فارغ التحصیلان دانشکده و دانشگاه نقش موثری دارد. معمولا این مشاهدات می‌تواند نشان‌دهنده وجود یک فرهنگ غالب در کنار خرده فرهنگ‌های کوچک‌تر باشد.

در دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف، این فرهنگ غالب بر پایه تفکرات دکتر علینقی مشایخی شکل گرفته است. ایشان‌ از یک سو به عنوان بنیان‌گذار این دانشکده ساختارهایی را در این دانشکده نهادینه کرده‌اند و از سوی دیگر در طی زمان به عنوان یک استاد برجسته و مورد احترام، همواره مورد توجه دانشجویان، کارکنان و سایر اساتید این دانشکده بوده‌اند و الگوی فکری و رفتاری ایشان بخش مهمی از فرهنگ غالب دانشکده را شکل داده است.

- تواضع در عین مرتبه بالای علمی: اولین ویژگی بارزی که در استاد وجود دارد و درجاتی از آن را می‌توان در میان اساتید و فارغ التحصیلان دانشکده مدیریت و اقتصاد هم مشاهده کرد، این است که در عین برخورداری از تخصص و خبرگی، بسیار متواضع هستند و با دقت به سخنان دیگران گوش می‌دهند. چیزی که این تواضع را شکل می‌دهد، این باور است که «من دانای کل نیستم» و «هر کسی چیزی برای یاد دادن به من دارد» پس باید آماده یادگیری از او باشم و به او مثل یک معلم احترام بگذارم.

- تلاش برای اثرگذاری در عین داشتن صبر و باور به توانمندی برای تغییر: وطن دوستی و تلاش برای حل مساله‌های کشور، یکی از مشخصه‌های بارز دکتر علینقی مشایخی است. ایشان معتقد هستند که باید به حل مساله‌های ایران بپردازند و همواره تلاش کرده‌اند بیشترین اثرگذاری ممکن را بر بهبود وضعیت مردم داشته باشند. مساله‌ها ممکن است توسط مسوولین کشور مطرح شوند یا ممکن است به تشخیص خودشان مساله مهمی را انتخاب کنند و برای حل آن اقدام کنند. در این مسیر، بزرگی ابعاد مساله برای ایشان نگرانی ایجاد نمی‌کند و هرچه مساله بزرگتر باشد، تلاش برای رفع آن برای ایشان اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. نگاهشان به مسایل فارغ از ساختارهای سازمانی موجود در کشور، نگاهی ملی و در بعد زمان است. در تلاش برای حل مساله، خیلی معمول است که به طراحی ساختارهایی بپردازند که طی بیست، سی یا پنجاه سال آینده مساله را بهبود دهند. این نگاه باعث تلاش خستگی‌ناپذیر ایشان طی چهل سال گذشته شده است و نتایج بزرگی هم در طی زمان برای کشور ایجاد کرده است. استاد معتقد هستند که فرصتی برای استراحت نیست و اگر بخواهیم ایران ساخته شود، نخبگان کشور باید بیش از دیگران کار و تلاش کنند تا بتوانند شرایط بهتری برای تمام مردم کشور به وجود آورند.

(ادامه در پست بعد...)
@systemsthinking
آموزه‌هایی از تفکر و روش کار و زندگی در محضر دکتر علینقی مشایخی (بخش دوم)

- دوست بودن با دیگران، حتی با کسانی که ناآگاهانه به خودشان و به ما و دیگران صدمه می‌زنند: در نگاه استاد، آسیبی که دیگران به خودشان و ما و دیگران می‌زنند،‌ ناشی از عدم آگاهی آنهاست. حتی فردی که عامدانه دست به تخریب می‌زند، فرد ناآگاهی است که اگر به رشد فکری می‌رسید، این کار را انجام نمی‌داد. برای همین وقتی با چنین افرادی مواجه می‌شوند، مساله را از جایگاه «معلمی دلسوز» می‌بینند. بعضی از این افراد ممکن است مسوولیت‌هایی در کشور داشته باشند و به دلیل ناآگاهی، با تصمیم‌های غلط به کشور صدمه بزنند. بعضی از این افراد ممکن است سیاستمدارانی باشند که در کشاکش رقابت‌های سیاسی، منافع بلندمدت مردم را قربانی منافع کوتاه مدت خودشان کنند. اما نگاه «معلم دلسوز» باعث می‌شود استاد هیچ وقت پا پس نکشند و به هر جناح سیاسی یا هر مسوولی در کشور که از ایشان کمک بخواهد، مشورت بدهند که چگونه می‌شود مسایل کشور را حل کرد. حتی در مواردی که در گذشته توسط برخی گروه‌های سیاسی و در رسانه‌های عمومی به شخص ایشان یا نهادهایی که ایشان پایه‌گذاری کرده‌اند هم تعرض شده، با احترام و با رویکردی دلسوزانه پاسخ داده‌اند و همین حملات را بهانه‌ای برای افزایش سطح آگاهی جامعه قرار داده‌اند.

- باور به سخت‌کوشی برای دستیابی به آموزش با کیفیت برای همه: در نگاه استاد، این آموزش با کیفیت است که در طی زمان گروه بزرگی از فارغ التحصیلان توانمند را شکل می‌دهد که خودشان راهبری مسایل کشور را به دست می‌گیرند و می‌توانند وضعیت بهتری برای مردم کشورمان بسازند. دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف یکی از جاهایی است که این نگاه را در آن دنبال کرده‌اند. اساتید دانشکده در طی زمان تمرکزشان بر آموزش با کیفیت و مساله محور حفظ شده است و ضمن طراحی مستمر برنامه درسی با کیفیت بر مبنای جدیدترین یافته‌های حوزه‌های مختلف علوم در دنیا، بر کاربرد این آموزه‌ها در حل مسایل واقعی تاکید دارند. دانشجویان این دانشکده طی سال‌هایی که در این دانشکده تحصیل می‌کنند، حجم تلاش و مطالعه بسیار زیادی باید داشته باشند تا بتوانند انتظارات دانشکده را برآورده کنند. از طرف دیگر، این نگاه که «وظیفه ما حل مسایل کشور است» باعث شده که در اغلب دروس دانشکده، دانشجویان در گروه‌های سه تا پنج نفره، پروژه‌هایی انجام دهند که بر پایه مسایل واقعی سازمان‌های تولیدی، خدماتی یا عمومی کشور است. با این حال تلاش‌های استاد در حوزه آموزش، فقط به این دانشکده و فقط به آموزش دانشگاهی محدود نیست. طی چهار دهه گذشته فعالیت‌های بسیاری در حوزه آموزش با کیفیت در ایجاد رشته‌های جدید مانند «مهندسی سیستم‌های اقتصادی و اجتماعی» یا در حوزه ایجاد موسسات آموزشی و پژوهشی مانند «موسسه نیاوران» داشته‌اند. در کنار اینها از فعالیت‌های متعدد دیگری در حوزه «توسعه عدالت آموزشی» یا تشکیل و حمایت از نهادهایی برای آموزش مهارت‌های فکری و سایر مهارت‌های نرم در آموزش و پرورش مانند «گروه آموزشی و پژوهشی آسمان» می‌توان نام برد که تهیه فهرستی از آنها هم از حوصله کلمات محدود این نوشته خارج است.
@systemsthinking
2025/07/11 22:07:12
Back to Top
HTML Embed Code: