Telegram Web Link
وَلَوْ شَاءَ رَبُّكَ لَآمَنَ مَنْ فِي الْأَرْضِ كُلُّهُمْ جَمِيعًا أَفَأَنْتَ تُكْرِهُ النَّاسَ حَتَّى يَكُونُوا مُؤْمِنِينَ
﴿یونس، ۹۹﴾

twitter.com/tourjan/status/1572680732782526464

@taqriraat
Audio
🕋آخرین‌ها پیام‌ها در آخرین ماه‌ها
(فایل صوتی کامل، ۷۸ دقیقه، ۲۹ مگ)

✍️روایت ماه‌های پایانی زندگانی رسول‌الله(ص)

🎧 #پادکست_هان_فصل_سوم

نویسنده: علی‌اشرف فتحی
گوینده: محسن حاج‌کریمی

📖متن نوشتاری این فایل را در اینجا بخوانید.

@radiohaan
@taqriraat
Forwarded from تقریرات
The last messages in the final months.pdf
486.4 KB
🕋آخرین‌ها پیام‌ها در آخرین ماه‌ها

(متن کامل + منابع)

✔️روایت ماه‌های پایانی زندگانی رسول‌الله(ص)

🎧 #پادکست_هان_فصل_سوم

علی‌اشرف فتحی

🎙فایل صوتی این روایت را در اینجا بشنوید.

@radiohaan
@taqriraat
🔸زنان؛ نقطه عطف تحول

برای وقایع تلخ اخیر و برای اتفاق دردناک دیشب دانشگاه صنعتی شریف مناسب دیدم که مقاله‌ سال گذشته‌ام در نشریه دانشجویی دانشگاه شریف را در اینجا منتشر کنم. این مقاله با عنوان «زنان؛ نقطه عطف تحول دینداری» دی ماه سال 1400 در شماره 17 نشریه «فروغ» منتشر شده است.
متأسفانه به دلیل فیلترینگ شدید نتوانستم مقاله را به صورت Instant view اینجا بگذارم. می‌توانید با دانلود فایل کامل مجله در اینجا این نوشته را نیز بخوانید.
@taqriraat
.
📚دیکتاتورها مثل برف آب خواهند شد!

آخرین مذاکرات سران ارتش پهلوی در آخرین هفته‌های حیات حکومت (اینجا) واقعا عبرت‌آموز است. هرچند به قول هگل؛ بزرگ‌ترین درسی که از تاریخ می‌شود گرفت این است که کمتر کسی از آن درس می‌گیرد!
@taqriraat
Forwarded from کتاب‌های سرو
#تازه_های_نشر

بیست‌وهفتمین عنوان از مجموعه‌ی کتابهای سرو (مطالعات اجتماعی شیعه) منتشر شد:


📗مباحثی در جامعه‌شناسی تشیع در ایران 📗
(مجموعه مقالات)


نویسندگان مقالات (به‌ترتیب الفبا): فهیمه بهرامی، آرمان ذاکری، کمال رضوی، زهره سروش‌فر، نرگس سوری، راضیه شیخ‌رضائی، ریحانه صارمی، علی‌اشرف فتحی و شیما کاشی
با مقدمه‌ی سارا شریعتی


چاپ اول: آذر ۱۴۰۱
رقعی ـ ۴۰۰ صفحه
از مجموعه #کتابهای_سرو
دبیر مجموعه: محسن‌حسام مظاهری
نشر آرما


این کتاب، مجموعه مقالاتی است به قلم گروهی از پژوهشگران جامعه‌شناسی تشیع درباره‌ی مسائل و موضوعات تشیع در دوره‌ی معاصر که در تحقیقات دانشگاهی مورد توجه بوده‌اند. مسائلی مانند: تقویم شیعی و مدیریت زمان ، تصویر زنان اهل‌بیت در گفتمان شیعی، توسعه‌ی امامزاده‌ها و مکان‌های زیارتی، مواجهه‌ی جریان‌های مذهبی با مفهوم انتظار، پیامدهای آموزه‌ی «غیبت»، بسط کمّی و مفهومی زیارت و تغییرات جایگاه اجتماعی روحانیت.

#نشر_آرما
#کتابهای_سرو

@sarvbooks
@nashre_arma
Forwarded from کتاب‌های سرو
#تازه_های_نشر
#تازه‌_های_کتاب_دین


فهرست مقالات کتاب

📗مباحثی در جامعه‌شناسی تشیع در ایران📗



نویسندگان مقالات (به‌ترتیب الفبا): فهیمه بهرامی، آرمان ذاکری، کمال رضوی، زهره سروش‌فر، نرگس سوری، راضیه شیخ‌رضائی، ریحانه صارمی، علی‌اشرف فتحی و شیما کاشی
با مقدمه‌ی سارا شریعتی


چاپ اول: آذر ۱۴۰۱
رقعی ـ ۴۰۰ صفحه
از مجموعه #کتابهای_سرو
#نشر_آرما

@sarvbooks
@nashre_arma
🔸منتظری؛ فقیه اومانیست

علی‌اشرف فتحی

▪️ بازنشر به مناسبت ۲۹ آذر؛ سالگرد رحلت مرحوم آیت‌الله‌العظمی منتظری

پس از درگذشت آیت‌الله طالقانی در نخستین ماه‌های حیات جمهوری اسلامی، گروهی از انقلابیون منتقدش نگران بودند که پس از او، دوست قدیمی و همفکرش آیت‌الله سید ابوالفضل زنجانی به امامت جمعه تهران برگزیده شود. آنها پیش‌دستی کرده و آیت‌الله منتظری را به رهبر انقلاب پیشنهاد کردند و بدین‌سان زنجانی و منتظری در نخستین چالش درونی حکومت جدید، در برابر هم مطرح شدند.
اما گردش روزگار، این دو فقیه برجسته را در کنار و همسوی یکدیگر قرار داد. منتظری در آخرین جلسات درس خارج فقه خود که پس از پایان حصر پنج ساله، در سال۸۲ برگزار کرد، تفسیری از «انسان» ارائه داد که زنجانی در سال ۵۶ در قالب متن «حقوق بشر اسلامی» خود عرضه کرده بود. زنجانی آن متن را به مناسبت تأسیس «کمیته ایرانی دفاع از آزادی حقوق بشر» و به عنوان یکی از مؤسسان این گروه منتقد پهلوی انتشار داد و در ماده اول آن نوشت: «کرامت و شرف انسانی به موجب آیه کریمه "و لقد کرمنا بنی آدم" از طرف آفریدگار جهان مسجل شده و شامل همه اعضاء خانواده بزرگ بشری است و اعتراف به آن و به حقوق انسانی، زیربنای آزادی‌ها و عدالت و صلح جهانی و هم‌زيستی مسالمت‌آميز است...همه افراد بشر،عضو خانواده بزرگ انسانی و دارای احترام و حقوق متقابل هستند».
زنجانی از آیه ۷۰ سوره إسراء برداشتی حقوقی عرضه کرد. این آیه اگرچه از مهم‌ترین آیات قرآن محسوب می‌شود، ولی همواره مورد ارجاع نویسندگان کتب تفسیری، فلسفی یا اخلاقی قرار داشت و در نوشته‌های حقوقی و فقهی بدان ارجاع داده نمی‌شد؛ چرا که فقها معتقد بودند این آیه به ویژگی تکوینی انسان می‌پردازد و امکان برداشت تشریعی از آن وجود ندارد. یک نمونه معاصر، تفسیر علامه طباطبایی در المیزان بود که این آیه را به عقل و اختیار انسان معنا می‌کرد که امتیاز انسان از دیگر جانداران یا فرشتگان است(ترجمه المیزان، ج۱۳، ص۲۱۵). در میان مفسران و متکلمان اهل سنت نیز وضع تقریبا به همین منوال است و از جمله ابومنصور ماتریدی (متکلم و مفسر نامدار قرن چهارم) این تکریم مورد اشاره قرآن را به معنای زیبایی‌های ظاهری و جایگاه ویژه انسان در نظام خلقت دانسته و استفاده فقهی از آن نکرده است(تفسیر ماتریدی، ج۷، ص۸۶).
بنابر این آیت‎الله ابوالفضل زنجانی را باید نخستین مجتهدی دانست که دست به برداشت حقوقی از این آیه زد و آیت‌الله منتظری نیز نخستین فقیه برجسته‌ای است که در درس خارج فقه و نیز اثر فقهی‌ مهمش یعنی «حقوق انسان و سب و بهتان» از این آیه به عنوان یکی از مهم‌ترین ادله فتوایی خود در باب ارزش ذاتی انسان بهره گرفت. از نظر منتظری: «قرآن که مى‎گويد "لقد کرمنا بنی آدم" منظور این است كه‏ ‏بنی‌آدم به اعتبار اینكه بنی‌آدم هستند کرامت دارند. اینكه گفته مى‎شود‏ ‏حقوق انسان، یعنی انسان بما هو انسان شرافت دارد ولو اینكه كافر‏ ‏باشد، چون ذاتا انسان نزد خداوند احترام دارد و این صریح آيه است».
از سال ۸۲ که آیت‌الله منتظری این بحث را وارد مباحث فقهی کرد،به تدریج در برخی استدلال‌های فقهی شاهد تمسک به این آیه بوده‌ایم. مثلا دهه پیش آیت‌الله حسن جواهری از علمای جوان عراقی حوزه نجف در بحث حریم خصوصی بیماران به این آیه استناد کرد(اینجا). همچنین چند سال پیش آیت‌الله محمد سند از علمای جوان بحرینی حوزه نجف در بحث سبّ به همین آیه تمسک کرد (اینجا). در قم نیز آیت‌الله محمدی قاینی که یکی از علمای جوان و از شاگردان مرحوم منتظری بوده است، دهه پیش در اثر فقهی‌اش درباره مسائل پزشکی به همین آیه استناد کرده است(اینجا).
البته هنوز این بحث در میان فقها چندان جدی گرفته نشده و حتی برخی همچون آیت‌الله شبیری زنجانی همچون اغلب فقها و مفسرین مسلمان معتقدند که منظور از تکریم انسان در این آیه، همین عقلی است که فارق میان آدمی با سایر حیوانات است و بیش از این تکریم را از این آیه نمی‌شود اثبات کرد(مجله تقریرات،ش۳،ص۱۰).
با این حال،آیت‌الله منتظری در امتداد برداشت فقهی‌اش از این آیه و برخی ادله نقلی دیگر، فتواهایی در پایان عمرش درباره لزوم رعایت حقوق غیر شیعیان و غیر مسلمانان صادر کرد و برخی شاگردانش نیز از این تحول فتوایی با عنوان «اومانیسم اسلامی» یاد کردند که به انسان (فارغ از هر دین و تفکری) بها می‌دهد و البته معتقد است این ارزش را خدا اعطا کرده و به رسمیت شناخته است. آقای منتظری در صفحه ۱۶۴کتاب «انتقاد از خود» که یکی از آخرین نوشته‌های اوست،گفته است:«در بُعد علمی، یکی از مهم‌‏ترین اشتباهات ما این بود که حقوق انسان بما هو انسان را در تحقیقات فقهی مورد عنایت قرار ندادیم و از سنّت سلف صالح خود پیروی کردیم و برخی از بحث‌‏ها دربارۀ کرامت و حقوق ذاتی بشر را سوغات غرب دانستیم، درحالی‌که بسیاری از این مسائل مأخوذ از شرع بلکه مورد تأکید آیات و روایات است».
@taqriraat
🔰مدرسه مطالعات دین باشگاه اندیشه برگزار می‌کند:

📚فقه شیعه و سیاست مدرن: متن‌خوانی تنبیه‌الامة اثر میرزای نائینی

🔸با ارائه‌ی:
دکتر رضا تاران (پژوهشگر در پژوهشکده اندیشه دینی معاصر)
علی‌اشرف فتحی (پژوهشگر و مدرس تاریخ در حوزه علمیه قم)

📆پنجشنبه‌ها از ۲۰ بهمن تا ۲۵ اسفند ۱۴۰۱
🕖ساعت ۱۰:۳۰ تا ۱۲:۳۰

🗂تعداد جلسات: ۶ جلسه
🧮هزینه دوره: ۳۰۰.۰۰۰ تومان
🌐وضعیت تشکیل: حضوری

🔍برای اطلاعات بیشتر و ثبت‌نام:

🔸پیام در تلگرام: ۰۹۲۰۶۴۸۰۷۱۷
🔹نام کاربری تلگرام: مدرسه‌های باشگاه اندیشه
🔸تماس با شماره تلفن:
۰۹۱۰۹۳۷۴۰۷۷
۰۲۱۶۶۴۸۰۷۱۷

💬درباره‌ی دوره را این‌جا بخوانید.

#زمستان۱۴۰۱ #مطالعات_دین #باشگاه_اندیشه
@bashgahandishe
تقریرات
🔰مدرسه مطالعات دین باشگاه اندیشه برگزار می‌کند: 📚فقه شیعه و سیاست مدرن: متن‌خوانی تنبیه‌الامة اثر میرزای نائینی 🔸با ارائه‌ی: دکتر رضا تاران (پژوهشگر در پژوهشکده اندیشه دینی معاصر) علی‌اشرف فتحی (پژوهشگر و مدرس تاریخ در حوزه علمیه قم) 📆پنجشنبه‌ها از ۲۰…
💬معرفی دوره‌ی فقه شیعه و سیاست مدرن: متن‌خوانی تنبیه‌الامة اثر میرزای نائینی

📝رضا تاران
📝علی‌اشرف فتحی

بسیاری از مسائل محل نزاع در جنبش مشروطه به عنوان یک تحول بی‌بدیل و تاریخ‌ساز در تاریخ ایران، هنوز هم مسأله زمان ما محسوب می‌شود. این حرکت را می‌توان ذیل رویارویی جامعه دینی ایران با دنیای جدید، بهتر درک کرد. ما بیشتر درباره فرجام مشروطه‌خواهی شنیده‌ایم و خوانده‌ایم، ولی اینکه اهالی اندیشه و قلم چه مطالباتی در جنبش مشروطه داشتند، ما را با مسائل اصلی آنان و نسبت میان آنان با مسائل زمانه ما بیشتر آشنا می‌کند.

رساله «تنبیه‌الامة و تنزیه‌الملة» اثر فقیه نامدار شیعه؛ میرزا محمدحسین نائینی اگرچه تأثیری در پیروزی مشروطه‌خواهان نداشت و در واپسین روزهای استبداد محمدعلی‌شاهی به دست ایرانیان رسید، ولی گزارش‌گر مهمی از استدلال‌ها، مطالبات و دغدغه‌های فکری مشروطه‌خواهان مذهبی شمرده می‌شود.

در این دوره می‌خواهیم این رساله را بخوانیم و درباره زمینه‌های اجتماعی و اندیشه‌ای و نیز نظام ذهنی نائینی در این اثر به گفتگو بنشینیم.

#زمستان۱۴۰۱ #مطالعات_دین #باشگاه_اندیشه
@bashgahandishe
.
🔰دوره‌های آزاد باشگاه اندیشه برگزار می‌شوند:

📚قرائت و ترجمه‌ی متون عربی علوم اجتماعی

🔸با ارائه‌ی: علی‌اشرف فتحی
پژوهشگر و مدرس تاریخ در حوزه علمیه قم

🕟پنجشنبه‌ها از ۲۰ بهمن ۱۴۰۱ تا ۷ اردیبهشت ۱۴۰۲
ساعت ۱۵ تا ۱۷

🗂تعداد جلسات: ۱۰ جلسه
🧮هزینه دوره: ۴۰۰.۰۰۰ تومان
🌐وضعیت تشکیل: حضوری و مجازی (اگر تعداد داوطلبان حضوری به پنج‌نفر برسد دوره آغاز می‌شود).

🔍برای اطلاعات بیشتر و ثبت‌نام:
🔸پیام در تلگرام: ۰۹۲۰۶۴۸۰۷۱۷
🔹نام کاربری تلگرام: مدرسه‌های باشگاه اندیشه
🔹تماس با شماره تلفن‌ها:
۰۹۱۰۹۳۷۴۰۷۷
۰۲۱۶۶۴۸۰۷۱۷

💬معرفی دوره را این‌جا بخوانید.

#زمستان۱۴۰۱ #دوره_آزاد #باشگاه_اندیشه
@bashgahandishe
تقریرات
🔰دوره‌های آزاد باشگاه اندیشه برگزار می‌شوند: 📚قرائت و ترجمه‌ی متون عربی علوم اجتماعی 🔸با ارائه‌ی: علی‌اشرف فتحی پژوهشگر و مدرس تاریخ در حوزه علمیه قم 🕟پنجشنبه‌ها از ۲۰ بهمن ۱۴۰۱ تا ۷ اردیبهشت ۱۴۰۲ ساعت ۱۵ تا ۱۷ 🗂تعداد جلسات: ۱۰ جلسه 🧮هزینه دوره: ۴۰۰.۰۰۰…
💬معرفی دوره‌ی قرائت و ترجمه‌ی متون عربی علوم اجتماعی

📝علی‌اشرف فتحی

یکی از مهم‌ترین مسائلی که دنیای عرب را در دوران معاصر دچار چالش کرد، موضوع زنان بود که محصول زوال امپراتوری اسلامی و آشنایی با تحولات سیاسی و اجتماعی معطوف به زنان در غرب شمرده می‌شد. برخی فعالان جهان اسلام با این رویکرد که بدون نقش‌آفرینی فعال زنان در عرصه‌های مختلف اجتماعی نمی‌توان جامعه‌ای توسعه‌یافته و مدرن داشت، در پی تغییر نگاه جامعه خود نسبت به زن برآمدند.

متفکران علوم اجتماعی در کشورهای مختلف عربی به این موضوع به گونه‌های مختلفی پرداخته‌اند که آشنایی با آرای آنان می‌تواند در بینش ما نسبت چنین مسأله‌ای اثرگذار شود؛به‌ویژه آن‌که بسیاری از تحولات فکری در ایران نسبت به دنیای عرب دچار تأخر است و متأثر از مواجهه آنان با اندیشه‌های غربی صورت پذیرفته است.

در این دوره که ادامه‌ی دوره آشنایی با متون معاصر علوم اجتماعی به زبان عربی در مرکز آموزش زبان‌های خارجی دانشگاه تهران است، خواهیم کوشید به برخی دیگر از متفکران و آرای شاخص در زمینه زنان بپردازیم.

منابع دوره:
۱. دراسات عن الرجل والمرأة في المجتمع العربي (نوال سعداوی)
۲. مشكلات المرأة في البلاد العربية (ابراهیم عبدالله محی)
۳. المرأة العربية بين ثقل الواقع وتطلعات التحرر (مریم سلیم، عبدالقادر عرابی، دلال بزری، لیلی عبدالوهاب و...)
۴. المرأة العربية في ميدان البحوث الاجتماعية (لیلی ابو لغد، ثریا ترکی، ستنای شامی و...)
۵. دراسات عن المرأة العراقية المعاصرة (عبدالرحمن سليمان دربندی)
و نیز
۶. کتاب «النساء والإرهاب: دراسة جندریة» (امال قرامی و منیة العرفاوی) با قرائت و ترجمه‌ی دکتر مریم حقی

#زمستان۱۴۰۱ #دوره_آزاد #باشگاه_اندیشه
@bashgahandishe
.
🔸 در شماره ۱۶ دوره جدید مجله حوزه که به مناسبت صدمین سالگرد تأسیس حوزه علمیه معاصر قم منتشر شده، مقاله‌ای با عنوان «نسبت تأسیس حوزۀ معاصر قم با دنیای مدرن؛ چرایی و چگونگی» نوشته‌ام که می‌توانید از اینجا دریافت و مطالعه کنید.
@taqriraat
📖 جلسه نقد و بررسی کتاب

🔻جَنگ زنجان؛
جنگ بابیه زنجان در دوران قاجاریه

با حضور نویسنده کتاب؛ دکتر پرویز فتح‌الله‌پور

ناقد: علی‌اشرف فتحی

مکان: زنجان، سالن کتابخانه سهروردی
زمان: سه‌شنبه، ۱۸ بهمن ۱۴۰۱، ساعت ۱۷
@taqriraat
Forwarded from نشر آرما
انتشار نسخه‌ی الکترونیک کتاب
"مباحثی در جامعه‌شناسی تشیع در ایران"
با مقدمه‌ی سارا شریعتی
در اپلیکیشن طاقچه

لینک:
https://taaghche.com/book/143783

#نشر_آرما
#کتابهای_سرو
@nashre_arma
@sarvbooks
Audio
🔸مناجات و ربّنای مرحوم استاد شجریان

🌙اجرا در تیر ماه ۱۳۵۸

🔺اشعار مولوی در مایه مثنوی افشاری
🔺ربناهای قرآن؛ مرکب‌خوانی در سه‌گاه و ماهور (گوشه عراق)
@taqriraat
#اختصاصی

🟢«خانه اندیشوران جوان»  در شب های ماه مبارک رمضان برگزار می‌کند

✔️سلسله  بحث هایی با  عنوان :

  «آینده دینداری در ایران؛ راهکارها و چالش‌ها»


🗓 زمان: از شب هشتم ماه مبارک رمضان(۱۰ فروردین ۱۴۰۲)

هر شب ساعت ۲۱


🔸 پخش برنامه  از صفحات مجازی پژوهشکده اندیشه دینی معاصر خواهد بود

📍اینستاگرام:
https://instagram.com/andishedinimoaser

📍آپارات:
https://www.aparat.com/andishedinimoaser

📍تلگرام:
@andishedinimoaser
2024/06/01 04:55:20
Back to Top
HTML Embed Code: