Telegram Web Link
تاریخ ما - ایران باستان | هخامنشیان | ساسانیان
🏛 @tarikhema | تاریخ ما
پر هیبت ترین تهدید تاریخ متعلق به نادرشاه(بروید وگرنه می آیم)

بعد از شکست خفت بار هند ، محمدشاه امان خواست، نادر در قبال کلید خزانه سلطنتی، هندوستان و محمدشاه را رها کرد و فاتحانه با غنائمی ارزشمند و پرشمار به ایران بازگشت.

نادر ﺷﺎﻩ ﺑﻪ ﺩﺭﺑﺎﺭ ﻋﺜﻤﺎﻧﯽ ﺍﺧﻄﺎﺭ ﺩﺍﺩ ﮐﻪ ﺧﺎﮎ ﺍﯾﺮﺍﻥ ﺭﺍ هرچه سریعتر ﺗﺮﮎ ﮐﻨﺪ.ﺍﻣﺎ ﺩﺭﺑﺎﺭ ﻋﺜﻤﺎﻧﯽ گستاخانه ﺷﻌﺮ ﺯﯾﺮ ﺭﺍ ﺁﻥ ﻫﻢ ﺑﻪ ﺯﺑﺎﻥ ﻓﺎﺭﺳﯽ ﺑﺮﺍﯼ ﻧﺎﺩﺭ میفرستد :
ﭼﻮ ﺧﻮﺍﻫﯽ ﻗﺸﻮﻧﻢ ﻧﻈﺎﺭﻩ ﮐﻨﯽ

ﺳﺤﺮﮔﻪ ﻧﻈﺮ ﺑﺮ ﺳﺘﺎﺭﻩ ﮐﻨﯽ

ﺍﮔﺮ ﺁﻝ ﻋﺜﻤﺎﻥ ﺣﯿﺎﺗﻢ ﺩﻫﺪ

ﺯﭼﻨﮓ ﻓﺮﻧﮕﯽ ﻧﺠﺎﺗﻢ ﺩﻫﺪ

ﭼﻨﺎﻧﺖ ﺑﮑﻮﺑﻢ ﺑﻪ ﮔﺮﺯ ﮔﺮﺍﻥ

ﮐﻪ ﯾﮑﺴﺮ ﺭﻭﯼ ﺗﺎ ﺑﻪ ﻣﺎﺯﻧﺪﺭﺍﻥ

و ﻧﺎﺩﺭﺷﺎﻩ ﻫﻢ ﺩﺭ ﭘﺎﺳﺦ مینویسد :

ﭼﻮ ﺧﻮﺭﺷﯿﺪ ﺳﻌﺎﺩﺕ ﻧﻤﺎﯾﺎﻥ ﺷﻮﺩ

ﺳﺘﺎﺭﻩ ﺯ ﭘﯿﺸﺶ ﮔﺮﯾﺰﺍﻥ ﺷﻮﺩ

ﻋﻘﺎﺏ ﺷﮑﺎﺭﯼ ﻧﺘﺮﺳﺪ ﺯ ﺑﻮﻡ

ﺩﻭﻣﺮﺩ ﺧﺮﺍﺳﺎﻥ ﺩﻭﺻﺪ ﻣﺮﺩ ﺭﻭﻡ

ﺍﮔﺮ ﺩﺳﺖ ﯾﺰﺩﺍﻥ ﺩﻫﺪ ﺭﻭﻧﻘﻢ

ﺑﻪ ﺍﺳﮑﻨﺪﺭﯾﻪ ﺯﻧﻢ ﺑﯿﺮﻗﻢ


ولی قضیه به اینجا ختم نشد...

بدون تردید ﭘﺲ ﺍﺯ ﻋﺜﻤﺎﻧﯽ ﻧﻮﺑﺖ ﺭﻭﺳﯿﻪ ﺑﻮﺩ، ﺩﺭ ﺍﻭﺍﺧﺮ ﺟﻨﮓ ﺑﺎ ﻋﺜﻤﺎﻧﯽ ﺩﺭ ﻣﻨﻄﻘۀ ﻗﻔﻘﺎﺯ

ﻧﺎﺩﺭﺷﺎﻩ ﭘﺲ ﺍﺯ ﺷﮑﺴﺖ ﺳﻬﻤﮕﯿﻨﯽ ﮐﻪ ﺑﻪ ﺍﺭﺗﺶ ﻋﺜﻤﺎﻧﯽ ﻭﺍﺭﺩ ﮐﺮﺩﻩ ﺑﻮﺩ ﺭﻭﯼ تخته ﺳﻨﮕﯽ ﻧﺸﺴﺖ ﻭ ﺩﺳﺘﻮﺭ ﺩﺍﺩ ﺳﻔﺮﻩ ﺍﺵ ﺭﺍ ﭘﻬﻦ ﮐﻨﻨﺪ ﻭ ﺩﺭ ﺁﻥ ﺗﮑﻪ ﺍﯼ ﻧﺎﻥ ﻭ ﭼﻨﺪ ﭘﯿﺎﺯ نهاده بودند .

ﺩﺭ ﻫﻤﺎﻥ ﺣﺎﻝ فرمان ﺩﺍﺩ ﺳﻔﯿﺮ ﺭﻭﺳﯿﻪ " ﮔﺎﻟﯿﺘﺰﯾﻦ " ﺭﺍ ﮐﻪ ﻫﻤﺮﺍﻩ ﺍﺭﺗﺶ ﺍﯾﺮﺍﻥ ﺑﻮﺩ ﺑﻪ ﺣﻀﻮﺭﺵ ﺍﻭﺭﺩﻧﺪ ، ﺩﺭ ﺣﺎﻟﯽ ﮐﻪ ﭘﯿﺎﺯ ﺭﺍ ﺑﺎ ﺷﻤﺸﯿﺮ ﺧﻮﻧﯿﻦ ﺩﻭ ﻧﯿﻢ میکرﺩ ﺑﻪ ﺻﺤﻨﻪ ﻧﺒﺮﺩ ﻭ ﮐﺸﺘﻪ ﻫﺎﯼ ﻋﺜﻤﺎﻧﯽ ﺍﺷﺎﺭﻩ ﮐﺮﺩ ﻭ ﮔﻔﺖ :

ﺍﻗﺎﯼ ﮔﺎﻟﯿﺘﺰﯾﻦ ، ﺳﺮﯾﻌﺎ ﺑﻪ ﺩﻭﻟﺖ ﻣﺘﺒﻮﻋﺘﺎﻥ ﺍﻃﻼﻉ ﺩﻫﯿﺪ ﮐﻪ ﺍﺭﺗﺶ ﺭﻭﺳﯿﻪ ﺑﺎﯾﺪ ﺧﺎﮎ ﺍﯾﺮﺍﻥ ﺭﺍ هرچه سریعتر ﺗﺮﮎ ﮐﻨﺪ ﻭﮔﺮﻧﻪ ﺗﻤﺎمی سپاهیانتان ﺭﺍ از دم تیغ گذرانده ﻭ ﺍﺟﺴﺎﺩﺷﺎﻥ ﺭﺍ ﺑﻪ ﺩﺭﯾﺎ ﻣﯽ ﺭﯾﺰﻡ .

ﮔﺎﻟﯿﺘﺰﯾﻦ ﺳﺮﺵ ﺭﺍ ﺧﻢ ﮐﺮﺩ ﻭ ﻫﻤﺎن ﺮﻭﺯ ﺑﺮﺍﯼ ﻣﻠﮑﻪ ﺭﻭﺳﯿﻪ ﻧﻮﺷﺖ :

" ﻧﺎﺩﺭ ﺭﺍ ﺩﯾﺪﻡ ﺩﺭ ﺣﺎﻟﯽ ﮐﻪ ﺑﻮﯼ ﺧﻮﻥ ﻣیداد "

"چه بسا این مرد قادر است روسیه و حتی اروپا را به تصرف دراورد، ﺻﻼﺡ ﺍﯾﻦ ﺍﺳﺖ هرچه سریعتر ﺧﺎﮎ ﺍﯾﺮﺍﻥ ﺭﺍ ﺗﺮﮎ ﮐﻨﯿﻢ "

ﺍﺭﺗﺶ ﺭﻭﺳﯿﻪ ﭘﯿﺮﻭ ﺁﻥ ﻧﺎﻣﻪ ﺩﺭ ﮐﻤﺘﺮ ﺍﺯ ﯾﮑﻤﺎﻩ ﺧﺎﮎ ﺍﯾﺮﺍﻥ ﺭﺍ ﺑﺪﻭﻥ ﻫﯿﭻ ﺟﻨﮕﯽ ﺗﺮﮎ کرد.

این پر هیبت ترین تهدید تاریخ بود.

وقار و بزرگی نادرشاه به طوری بود که تا اخر سلطنتش هیچ کشوری حتی جرات نزدیک شدن به مرز های ایران زمین را نداشت.

درود بر روان پاک نادر ایران زمین

🏛 @tarikhema | تاریخ ما
🔴 ‏ردِ ستارگان بر آسمان پارسه
🏛 @tarikhema | تاریخ ما
فرانکلین ملقب به پدر امریکا و فردی که تصویرش روی دلار قراردارد، حداقل 10 اختراع مهم مانند اجاق گاز داشت اما هیچکدام از آنها را ثبت نکرد معتقد بود اختراعاتش بخششی به دیگران است.


🏛 @tarikhema | تاریخ ما
آیا معنی کلمه "سپاس" را میدانید؟

سپاس کلمه ی ایرانیست و یادگار زرتشت،
که همواره میگفت؛
سه چیز را پاس بدارید؛
پندار نیک "پاس یک"
گفتار نیک "پاس دو "
کردار نیک "پاس سه"

"سه پاس" یعنی پاسداشت و پاسداری
از سه "نیک"
و ایرانیان با گفتن "سپاس"
به همدیگر یاد آور این سه مورد
مهم می شدند....!

🏛 @tarikhema | تاریخ ما
اجنبی که فقط روس‌ و بریتانیا نیست ، هر آﻥ کس که برای غاﺭت ایراﻥ تفنگ خود را بر سر من و شما گرفته است تا آزاﺩی فراموش‌مان گرﺩد اجنبی‌ست!

●ميرزا كوچک خان
🏛 @tarikhema | تاریخ ما
‍ اسکندر مقدونی پس از فتح ایران به توصیه استادش «ارسطو» میان طوایف ایرانی تفرقه انداخت و در هر استان طایفه ای را فرمانروا کرد تا دائم با هم در جدال باشند و خود آسوده بر آنان حکومت کند!

پس از این اقدام در ایران حکومت «ملوک الطوایفی» پدید آمد و فرهنگ و تمدن ایرانیان آشفته شد. و هر گوشه به جدال با گوشه دیگر برخاست و حتی اشکانیان نیز مجبور به کنار آمدن با سیستم ملوک الطوایفی شدند.

نهایتاً پس از ۵۰۰ سال اردشیر بابکان ملوک الطوایفی را از بین برد و با اتحاد استان های ایران پایه گذار سلسله قدرتمند ساسانیان شد!

🏛 @tarikhema | تاریخ ما
ژان شاردن، تاریخ پژوه و تاجر فرانسوی که در زمان سلسله صفویه به ایران آمده است، در مورد درفش و پرچم ایران در آن زمان مینویسد:
1)درفش ایرانیان به شکل نوک تیزی برش یافته و از انواع رنگها و انواع پارچه های گران ساخته شده است. این درفش خواه برای سواره نظام و خواه برای پیاده نظام یکسان است.
......

2)بر روی درفش ها یا عبارات قرآنی، یا عبارت شهادتین، یا شمشیر دو سرِ علی(ع) ، یا یک شیر با خورشیدی که بر پشت آن ایستاده است، نقش بسته است.
منبع: کتاب سیاحتنامه شاردن، ترجمه عباسی جلد ۸ صفحه ۲۲۲
🏛 @tarikhema | تاریخ ما
سرنوشت عجیب سرباز بدشانش جنگ جهانی دوم!

"کیونگ جونگ یانگ" جوان 18 ساله کره ای بود که در سال 1938 توسط ارتش ژاپن از کشور اشغال شده کره به خدمت اجباری فراخوانده شد.

ارتش ژاپن او را برای جنگ مقابل شوروی به جبهه ها اعزام نمود اما او پس از مدتی توسط ارتش سرخ به اسارت گرفته شد و ارتش سرخ نیز وی را در سال 1942 به جبهه های شرقی و مقابل آلمان نازی فرستاد.

از بخت بد جونگ یانگ در سال 1943 به اسارت نیروهای آلمانی درمی آید و آلمانی ها نیز او را در سال 1943 و به منظور مقابله با نیروهای متفقین به ساحل نرماندی میفرستند.

باز هم جونگ یانگ در سال 1944 و در جریان جنگ با نیروهای متفقین اینبار به اسارت چتربازان آمریکایی در می آید و نهایتا در سال 1945 توسط انگلیسی ها آزاد میشود.

او باقی عمر خود را تا سال 1992 در Illinois آمریکا مستقر میشود.

فیلم my way بر اساس زندگی او ساخته شده است.

عکس مربوط به فردای روز اسارتش توسط نیرو های آمریکایی در ژوئن 1944 می‌باشد.

🏛 @tarikhema | تاریخ ما
مقایسه خط عربی و خط پهلوی!

🏛 @tarikhema | تاریخ ما
افسانه حمام و جن در تاریخ ایران

علاقه ایرانیان به پاکیزگی و استحمام همیشه زبانزد عام و خاص بوده است. در این بین افسانه‌های فراوانی که از حضور جنیان در حمام‌ها حکایت می‌کند.
بـوده‌اند کسانی که از ترس‌ جن به‌ صحن حمام‌ گام‌ نمی‌نهاده‌اند، در آثار مکتوب و منقول ما فراوان است.

شاید جالب‌ترین آنها حکایت مظفر الدین شاه قاجار باشد که هروقت هوس حمام‌ در سـر می‌پخت، امیر بهادر جنگ، وزیر دربار خـود‌ را بـه حمام می‌فرستاد تا اجنّه را از آنجا دور کند. گاه برای راندن جنیّان از جام چهل‌کلید استفاده می‌کردند و البتّه این‌همه را نباید برخاسته از بیم صرف یـا‌ تـوهّم‌ بـاطل انگاشت، بلکه فضای‌ تاریک و پیچ‌درپیچ حمّام که بـخش زیـرینش آتش بود و شیطان نیز از آتش‌ است و بخش رویین به سیه‌چال و زندان می‌مانست، خواه‌ناخواه، وجود شبح‌ها و گاه موجوداتی غیرانسانی را‌ بـه‌ اذهـان مـتبادر می‌ساخت.

منبع: دار الخلافه‌ی تهران اثر ناصر نجمی

🏛 @tarikhema | تاریخ ما
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
مولانا:پس زخم هایمان چه؟
شمس:عاقبت نور از میان این زخم ها وارد خواهد شد...

همانند همیشه پاینده بمان مادرم ایران زمین

🏛 @tarikhema | تاریخ ما
دیروز گاو سنگی بزرگی را که در روزهای اخیر پیدا شده با تاسف تماشا میکردم در حدود دوازده هزار کیلو وزن دارد تکان دادن چنین توده عظیمی بدون تجهیزات غیر ممکن است بالاخره نتوانستم به خشم خود مسلط شوم.
پُتکی به دست گرفتم و به جان حیوان سنگی افتادم.ضرباتی وحشیانه به او زدم سرستون در نتیجه ضربات پُتک مثل میوه رسیده از هم شکافت.

_خاطرات مادام ژان دیولافوا باستان شناس فرانسوی از تخریب سرستون سنگی کاخ آپادانا شوش
او و همسرش در دوره ناصرالدین شاه از سوی دولت  فرانسه برای انجام کاوش‌های باستان‌شناسی به ایران آمدند که در نهایت اشیای باستانی پرشماری را از کاخ‌های هخامنشی داریوش بزرگ و اردشیر دوم  در شوش به موزه لوور پاریس انتقال دادند، که اکنون در معرض نمایش قرار دارد.

🏛 @tarikhema | تاریخ ما
تصویری غم انگیز از معاهده هایی که باعث جداشدن سرزمین های ایران شد و همچنین بعضی از مناطقی که از عمان و عثمانی و انگلیس (بریتانیا) پس گرفته شده است.

🏛 @tarikhema | تاریخ ما
ناصرالدین شاه در بخشی از خاطراتش درباره ی ماه رمضان و روزه گرفتن دربار سال 1308قمری(بهار 1270خورشیدی)می نویسد:

کسانی که روزه می خوردند اول خودمان بودیم که به هزار دلیل عقلی و نقلی و شرعی نمی توانستیم روزه بگیریم. مجدالدوله هم ناخوش است می خورد .... امین الملک، قبل از رمضان ناخوش شده بود و حقیقتا خیلی ضعیف و لاغر بود، نمی توانست روزه بگیرد، می خورد. میرزا حسین خان مشّرَف بنایی هم ناخوش نبود، پدر سوخته می خورد و راه می رفت و می گفت ناخوشم. صنیع الملک معمارباشی ابدا عیبی نداشت و روزه می خورد ولی می گفت دُنبل دارد‌....اعتماد السلطنه هم گویا روزه می خورد. زین دار باشی هم اصلا روزه نمی گرفت. اقبال الدوله هم به جهت خوردن روزه به محمدآباد رفته بود که تماما بخورد...امین اقدس هم ناخوش بود و روزه می خورد. گلین خانم هم روزه نمی گرفت. زاغی هم روزه نبود. امین السلطان هم به واسطه ی درد چشم که ناخوش شد ده دوازده روز روزه خورد.

منبع:روزنامه خاطرات ناصرالدین شاه از ربیع الاول ۱۳۰۸ تا ربیع الثانی ۱۳۰۹قمری، به کوشش مجید عبدامین و نسرین خلیلی، ص ۱۹۹ و ۲۰۰

🏛 @tarikhema | تاریخ ما
کمبوجیه پادشاه هخامنشی قاضی ای را که رشوه گرفته بود را محکوم به مرگ کرد و حتی دستور داد پوست قاضی رشوه ای را کنده و بر مسند او قرار دهند.و بعد پسرش را بر آن مسند گذاشت تا پوست پدر درس عبرتی برای پسر باشد.
پادشاهان هخامنشی در مورد رشوه گیری قضات سخت گیر بوده اند.
منبع:کتاب تاریخ ایران زمین تالیف دکتر محمد جواد مشکور

🏛 @tarikhema | تاریخ ما
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
روزی که مردم آذربایجان به سمت وطن آمدند.

‏اسفند سال ۷۰ با فروپاشی شوروی ساکنین مناطق شمالی ایران مشتاقانه برای بازگشت سرزمینشان به وطن اصلی و الحاق به ایران در کنار رود ارس تجمع کرده بودند. در این سوی رود ارس نیز هموطنان ایرانی به استقبال آنها رفته‌ بودند.

🏛 @tarikhema | تاریخ ما
حکیم بنی عباس، لقب کدام خلیفه عباسیان بود؟
Anonymous Quiz
43%
هارون الرشید
15%
مهدی
18%
متوکل
24%
مامون
رابطهٔ شپش و پاکدامنی!

از جمله اعتقادات عوام در دوره قاجار این بود که دختر باید شپش داشته باشد! اکثریت مردم بر این باوربودند که دختر حق ندارد موی خود را تا قبل از ازدواج شانه بزند! عدم استحمام نیز به این موارد کمک می‌نمود ‌و لابلای موهای دختران شپش پشتک می‌زد! مردم می‌گفتند دختری که سرش شپش نداشته باشد احتمالا سر و گوشش جنبیده و خود را برای پسری تمیز کرده است.

منبع: کتاب تهران قدیم جلد اول نوشته جعفر شهری

🏛 @tarikhema | تاریخ ما
این متن در سال ۱۳۰۱ نوشته شده...

از مردمی که هنوز مشاورشان رمال و جادوگر است و طبیب‌شان جن‌گیر احیا اقتصادی‌شان را از فکرهای عامیانه توقع دارند و استقلال‌شان را با حرف می‌خواهند نشان بدهند‌ از چنین فلک‌زده مردمی چه انتظار میشود داشت؟ هیچ
ایرانی به میل خود آدم نخواهد شد. سعادت را بر ایران باید تحمیلکرد.

منبع: علی‌اکبر داور یادداشت یومیه

🏛 @tarikhema | تاریخ ما
2024/05/16 03:42:03
Back to Top
HTML Embed Code: