Telegram Web Link
⁉️چگونه جلوی رانت و فساد را در حیطه‌ی محیط زیست بگیریم؟

در فضایی که هر فعالیت محیط‌زیستی ظن دستگاه‌های امنیتی را برمی‌انگیزد، چگونه می‌توان فعالیت مفید و موثری داشت؟

#شهرام_اتفاق کارشناس و محقق محیط‌زیست و انرژی در گفتگوی با دیدارنیوز، چاره کار کشور را تغییر و اصلاح قانون اساسی کشور و برقراری حاکمیت قانون می‌داند.

ایشان در ادامه می‌گوید: روند کنونی حکمرانی، به نابودی تمام منابع محیط زیستی کشور می‌انجامد. برخورد امنیتی با جامعه مدنی به زیان کشور است. نظامی که خوداصلاح‌گر نباشد، هم خود و هم منابع کشور را نابود می‌کند.

#شهرام_اتفاق، کارشناس و محقق محیط‌زیست و انرژی است و کتاب‌های تغییر اقلیم و اقتصاد بازار‏، گفتارهایی درباره اقتصاد سیاسی محیط‌زیست، محیط‌زیست، سرمایه داری یا سوسیالیسم؟، طبقه و محیط‌زیست و اقتصاد سیاسی محیط‌زیست را رشته تحریر در آورده‌است.

برای دیدن این برنامه به لینک زیر مراجعه کنید:
https://youtu.be/NOJyhoLbXbg?si=P0Id2ZHtvE3y2mvG

#رانت
#فساد

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
8👍3
😷تغییر استاندارد کیفیت هوا در اتحادیه اروپا و نقدی بر تعیین استاندارد در ایران

پارلمان
اتحادیه اروپا در تاریخ ۱۳سپتامبر۲۰۲۳ طرحی را تصویب کرد که به‌موجب آن استاندارد ⁧کیفیت هوا⁩ در این اتحادیه تا سال ۲۰۳۵ به مقدار تعیین‌شده توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) برسد.

‏باید توجه داشت که استاندارد WHO بسیار سختگیرانه است.


دوستان عزیز:
در ایران هم در زمان ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد در سال ۱۳۸۸ تغییر در استاندارد هوای آزاد تصویب شد به‌طوری‌که در عرض ۳ سال (از سال ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۰) حد سلامت از مقداری تعیین‌شده در آن زمان به حد WHO برسد!

هر چند در سال ۱۳۹۵ در دولت حسن روحانی مجددا استاندارد هوای پاک بازنگری شد و حد سلامت از استاندارد WHO به استاندارد آژانس حفاظت از محیط‌زیست آمریکا (EPA) - که استاندارد کمتر سختگیرانه‌تری هست - تغییر پیدا کرد.

نکته مهم در تغییر استاندارد، زمان کافی‌دادن برای اعمال شرایطی است که بتوان به استاندارد جدید رسید چون هدف بهبود کیفیت هوا هست! چرا که بحث تغییر استاندارد هوای آزاد، صنایع و خودروها یک بحث حکمرانی هست که باید تمامی جوانب توسعه اعم از اقتصاد، سیاست، قدرت صنایع، انعطاف‌پذیری صنایع و موارد دیگر را در نظر گرفت.

متاسفانه در ایران، حکمران و مدیران ارشد هنوز درک درستی از تعیین حد استاندارد برای هوای آزاد، صنایع، و خودروها ندارند و به‌راحتی با این اعداد بازی می‌کنند که فشار بسیار بر اقتصاد و صنایع وارد می‌کنند که آنها را به‌سمت دورزدن قانون و عددسازی هدایت می‌کنند.

مثلا در دوره احمدی‌نژاد، به یکباره تصویب شد که در ۳ سال به حد سلامت WHO که بسیار سختگیرانه هست برسیم ولی چگونه و با چه زیرساختی؟ آیا توسعه و صنایع و اقتصاد شما کِشش این تغییر بزرگ در استاندارد هوای آزاد آن هم در عرض ۳ سال را دارد؟

و از طرفی در ایران تعیین حد استاندارد هوای آزاد و صنایع و خودروها بدون کوچکترین کار کارشناسی و با بودجه‌ای بسیار اندک انجام می‌شود که درنهایت مجبور به کپی‌برداری از یک کشور توسعه‌یافته شده که روند توسعه و سیاست آنها کوچکترین شباهتی به کشور ما ندارد.

نویسنده: #محمودرضا_مومنی، متخصص آلودگی هوا و تغییر اقلیم
تماس با نویسنده:
@mhrzmomeni

#اروپا
#استاندارد_هوای_آزاد
#کیفیت_هوا

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
👍9
😷ریزگرد⁩ در مسیر ⁧تهران⁩

‏ایستگاه‌های⁧ کیفیت هوا⁩ از وقوع ریزگرد در دشت‌های اطراف ⁧کرج⁩ خبر می‌دهند به‌طوریکه کیفیت هوا از ⁧ایستگاه آبیک⁩ تا ⁧اسلامشهر⁩ خطرناک گزارش شده‌است.

کیفیت هوای شهر کرج هم با شاخص ۵۰۰ ⁧ خطرناک⁩ گزارش شده‌است.

‏ایستگاه‌های غربی تهران هم کیفیت هوای ⁧ ناسالم⁩ را نشان می‌دهند که احتمالا به‌زودی ریزگرد کل تهران را نیز در بَر می‌گیرد.

‏⁧ ⬅️ آلاینده‌ شاخص در اکثر این ایستگاه‌ها ذرات معلق (PM10) گزارش شده‌است. آلاینده PM10 نشان از طوفان گردوغبار (ریزگرد) دارد.

#اخبار_کیفیت_هوا

#کیفیت_هوا
#شاخص_کیفیت_هوا
#ذرات_معلق
#ریزگرد
#کرج

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
😱8😢2
تغییر اقلیم و آلودگی هوا
😷ریزگرد⁩ در مسیر ⁧تهران⁩ ‏ایستگاه‌های⁧ کیفیت هوا⁩ از وقوع ریزگرد در دشت‌های اطراف ⁧کرج⁩ خبر می‌دهند به‌طوریکه کیفیت هوا از ⁧ایستگاه آبیک⁩ تا ⁧اسلامشهر⁩ خطرناک گزارش شده‌است. کیفیت هوای شهر کرج هم با شاخص ۵۰۰ ⁧ خطرناک⁩ گزارش شده‌است. ‏ایستگاه‌های غربی تهران…
😷ریزگرد⁩ به ⁧تهران⁩ رسید!

‏⁧ کیفیت هوا⁩ی امروز به‌تاریخ ۲۴شهریور۱۴۰۲ در تهران: ⁧خطرناک

‏و بلاخره ریزگرد حاصل از حکمرانی غلط سرزمینی، نادیده‌گرفتن ⁧ تغییر اقلیم⁩ و مدیریت غلط و ناکارمد منابع آبی خود را به مسئولان و مدیران ارشد تهران رساند تا با چشم خود ناکارامدیشان را ببینند.

⬅️ از این به بعد ریزگرد جزیی از زندگی پایتخت‌نشینان هست و ریه‌ها پُر از خاک خواهد شد!

#اخبار_کیفیت_هوا

#کیفیت_هوا
#شاخص_کیفیت_هوا
#ذرات_معلق
#ریزگرد
#تهران

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
😱8👍5
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
💪هوایی پاک و آزاد در راه رسیدن به ایران

سامانه‌های پیش‌بینی کیفیت هوا نشان می‌دهد که به‌زودی هوای پاک و آزاد و آزادگی در ایران حاکم خواهد شد.

#مهسا_امینی
#ما_ملت_کبیریم_ایران_رو_پس_میگیریم

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
15😁1
📚 نقشه جدید

کتاب «The New Map» نوشته‌ی #دانیل_یرگین که یکی از متخصصان برجسته در زمینه‌ی انرژی و روابط بین‌الملل است به تحلیل چگونگی تحولات جهانی در زمینه‌ی انرژی و نقش آن در سیاست، اقتصاد، جنگ و صلح می‌پردازد.

این کتاب با بهره‌گیری از مطالعات عمیق و داده‌های آماری، بازنمایی جامعی از منابع انرژی جهان ارائه می‌دهد و نشان می‌دهد که چگونه این منابع بر روی قدرت‌های جهانی، تعاملات بین‌المللی و امنیت جهانی تأثیر می‌گذارند.

نویسنده در این کتاب، نقش نفت، گاز طبیعی، فناوری‌های نوظهور مانند گاز و نفت شیل و انرژی‌های تجدیدپذیر را مورد بررسی قرار می‌دهد و به تحلیل تأثیرات آن‌ها در رقابت بین قدرت‌ها و روابط بین‌المللی می‌پردازد. همچنین، نقش انرژی در نبردهای جهانی و تأثیر آن در امنیت جهانی در این کتاب مورد بحث قرار می‌گیرد.

در کتاب «نقشه جدید»، یرگین به‌طور جامع به بررسی نقش کشورهایی مانند آمریکا، چین، روسیه و کشورهای خاورمیانه پرداخته و تأثیر آن‌ها در انرژی جهانی و روابط بین‌المللی را بررسی می‌کند. او همچنین به بررسی چالش‌ها و فرصت‌های ناشی از تغییرات در صنعت انرژی می‌پردازد.

این کتاب به‌عنوان یک منبع ارزشمند برای درک بهتر مسائل مربوط به انرژی جهانی و تأثیرات آن بر جوامع بین‌المللی شناخته می‌شود.

کتاب ارزشمند «The new map» اثر آقای دانیل یرگین با عنوان فارسی «نقشه جدید» توسط آقای مهندس #ابوالفضل_مالکی، ترجمه و منتشر گردیده و فایل PDF آن طبق آنچه توسط مترجم محترم در صفحه ۴ فایل پیوست توضیح داده شده، به‌صورت رایگان در اختیار علاقمندان قرار گرفته‌است.

لازم به‌ذکر است کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا، برای اطمینان از حفظ حقوق مترجم، اجازه نشر این فایل را از ایشان گرفته‌‌است.

#معرفی_کتاب
#نقشه_جدید

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
8👍5
⁉️قانون یا فرهنگ؟
برای مردم قانون‌گریز ناآگاه!!؟؟

از سال ۱۳۵۸ تا کنون قریب به ۴۴ سال می‌گذرد و قانون‌های متعددی در زمینه حفظ محیط‌زیست داشته‌ایم از اصل پنجاهم قانون اساسي به‌عنوان مترقي‌ترین اقدام در زمینه حفاظت از محیط‌زیست گرفته تا قانون هوای پاک، قانون مدیریت پسماند، قانون حفاظت و مدیریت تالاب‌ها، اصلاح قانون حفاظت و بهسازی محیط‌زیست، استقرار نظام ارزیابي زیست‌محیطي پروژه‌ها و طرح‌های بزرگ عمراني، تصویب و اجرای قوانین خروج خودروهای فرسوده، معاینه فني خودرو، ارتقای کیفیت سوخت با حذف سرب از بنزین، تصویب و اعطای جایزه ملي محیط‌زیست و . . . و در پایان تصویب و ابلاغ سیاستهای کلي محیط زیست مقام معظم رهبری به‌عنوان بالاترین مقام تصمیم‌گیرنده حاکمیتی

اما تخریب‌ها و آلودگی‌های محیط‌زیستی نه تنها کاهش نیافته بلکه به‌میزان قابل توجهی نیز افزایش پیدا کرده‌است.

در پاسخ به اینکه راه حل چیست به دو سخن ناب متخصصان محیط‌زیستی اشاره می‌کنیم:

🔸جاکوب ورنیر در کتاب محیط‌زیست خود گفته: 
کمبود آگاهی مردم در سواد زیست‌محیطی،  مانع از شکل‌گیری و اجرای هرگونه سیاست زیست‌محیطی است
Vernier Jacques – (Environment 1997)

🔸و پان لندر پایه گذار سواد محیط‌زیستی در ایالات‌متحده می‌گوید:
هیچ قانون و مالیاتی مردم را مجبور نمی‌کند که به محیط‌زیست احترام بگذارند. احترام به محیط‌زیست فقط نتیجه آموزش سواد محیط‌زیستی است.
Pam Landers – 2002

عملکرد مثبت محیط‌زیستی قبل از وضع و اجرای قانون نیازمند به خرد جمعی و فرهنگ‌سازی است.

نویسنده: #مزدا_عرفانی، محقق اقلیم و موسس آکادمی محیط‌زیست آشا
تماس با نویسنده:
@Mazdaenvironment

#سواد_محیط‌زیستی
#قانون
#فرهنگ

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
👍8
🥵گرم‌ترین تابستان در تاریخ بشر

گرم‌ترین تابستان در تاریخ بشر از زمان ثبت داده‌ها در تابستان سال ۲۰۲۳ رُخ داد!

در تابستان امسال (سال ۲۰۲۳)، رکوردهای دمای جهانی، یکی پس از دیگری شکسته شد.

در امسال، گرم‌ترین ماه آگوست پس از گرم‌ترین ماه جولای و ژوئن، منجر به گرم‌ترین تابستان (با اختلاف) در نیم‌کره شمالی در تاریخ بشر از زمان ثبت داده‌ها شد.

‏⁧ #تغییر_اقلیم
#گرمایش_جهانی
‏⁧ #گرمترین_تابستان
#تابستان

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
😱10
💶اتحادیه اروپا فاز اول مکانیسم تنظیم مرز کربن را شروع کرد

اتحادیه اروپا از روز یکشنبه اول اکتبر ٢٠٢٣ (٩ مهر ١۴٠٢) فاز اول مکانیسم تنظیم مرز کربن (Carbon Border Adjustment Mechanism, CBAM) را شروع کرد. اما CBAM چیست؟

هدف اصلی از قرارداد سبز (green deal) اتحادیه اروپا که در دسامبر ۲۰۱۹ ارائه شد این است که اتحادیه اروپا تا سال ۲۰۵۰ به اولین قاره خنثی اقلیمی (climate neutral) تبدیل شود.

منظور از خنثی اقلیمی دستیابی به انتشار خالص صفر گازهای گلخانه‌ای از طریق متعادل‌کردن این انتشارات است به‌طوری که آنها برابر (یا کمتر از) انتشاراتی باشند که از طریق جذب طبیعی حذف می‌شوند. به این منظور و در مرحله اول، میزان کاهش انتشار کربن، تا افق ۲۰۳۰، به میزان ۵۵ درصد، نسبت به‌سطح سال ۱۹۹۰، کاهش خواهد یافت.

برای دستیابی به‌اهداف تعیین‌‌شده، اقدامات متعددی در قرارداد سبز گنجانده شده‌است. بخشی از این اقدامات، شامل انواع مختلف مالیات است. مکانیسم تنظیم مرز کربن یکی از این اقدامات مالیاتی است.

طبق این مکانیسم، کالاهای وارداتی به اتحادیه اروپا، که فرایند تولید آنها همراه با انتشار کربن قابل توجهی است مشمول مالیات می‌شوند. هدف اصلی از این اقدام، جلوگیری از نشت کربن (carbon leakage) است.

نشت کربن به وضعیتی اطلاق می‌شود که ممکن است به‌دلایل هزینه‌های مربوط به سیاست‌های اقلیمی، واحدهای تولیدی، خط تولید خود را به کشورهای دیگر با محدودیت انتشار کمتر منتقل کنند. این انتقال، می‌تواند در مجموع، منجر به افزایش انتشار گردد. از سوی دیگر، این مکانیسم، سایر کشورها را تشویق می‌کند تا سیاست‌های قیمت‌گذاری کربن را برای مبارزه با تغییرات اقلیمی ایجاد کنند.

کالاهایی که در مرحله اول (از ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۵) مشمول این مکانیسم شده‌اند عبارتند از آهن، فولاد، آلومینیوم، سیمان، کود، برق و هیدروژن. در این مرحله که دوره گذار (transitional period) نیز نامیده‌شده، هیچ تعهد مالی تحمیل نمی‌شود.

واردکنندگان تنها باید هر سه ماه یکبار، مقدار کالای وارداتی و آلاینده‌های واقعی مرتبط را با جزییات انتشار مستقیم و غیرمستقیم و همچنین قیمت کربن (احتمالی) پرداخت‌شده در کشور مبدأ، به‌مقام ملی صلاحیت‌دار اعلام کنند. روش‌های محاسبه انتشارات، در مستندات مربوطه ارایه شده‌است.

در فاز دوم که از ژانویه ۲۰۲۶ شروع می‌شود، CBAM به‌طور کامل اجرا می‌شود. در این مرحله، واردات آهن، فولاد، آلومینیوم، سیمان، کود و برق تنها در صورتی مجاز خواهد بود که واردکنندگان (کشورهای غیرعضو اتحادیه اروپا) بتوانند مجوز مقامات ذیصلاح را دریافت کنند. مجوز واردات در مقابل خرید گواهی‌های CBAM صادر می‌شود.

لازم به‌توضیح است، در اظهارنامه CBAM، واردکننده ممکن است به‌دلیل محاسبه و پرداخت قیمت کربن در کشور مبدأ، کاهش تعداد گواهی‌های CBAM مورد نیاز را درخواست کند. این بدان معناست که نهاد صادرکننده گواهینامه، باید مکانیسم‌های قیمت‌گذاری کربن در کشور مبدأ را در نظر بگیرد.

همان‌طور که در شکل پیوست مشاهده می‌شود، این مکانیسم از سال ٢٠٣٠ بخش‌های دیگری مانند نفت را نیز شامل خواهد شد.

منابع:
[1] cece.eu
[2] consilium.europa.eu
[3] unctad.org
[4] ec.europa.eu
[5] cer.eu
[6] taxation-customs.ec.europa.eu
[7] woodmac.com

نویسنده: #سید_احسان_مرعشی، کارشناس انرژی
تماس با نویسنده:
@ehsan_marashi

#مالیات_کربن
#مکانیسم_تنظیم_مرز_کربن
#خنثی_اقلیمی
#نشت_کربن
#CBAM

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
👍91
😷ریزگرد در مشهد⁩ ⁩

‏ایستگاه‌های⁧ کیفیت هوا⁩ی مشهد دیروز از وقوع ریزگرد در این شهر را خبر داده‌اند به‌طوریکه کیفیت هوا مشهد بسیار ناسالم گزارش شده‌است.

‏⁧ ⬅️ آلاینده‌ شاخص در اکثر این ایستگاه‌ها ذرات معلق (PM2.5) گزارش شده‌است.

باید توجه داشت که آلاینده PM10 در ایستگاه‌های مشهد گزارش نمی‌شود که ممکن است به علت خرابی سنسورها باشد. اگر PM10 گزارش می‌شد مطمینا کیفیت هوای مشهد را وضعیت خطرناک نشان می‌داد.

⚠️ ریزگرد دیگر تبدیل به یک واقعیت دردناک در کشور ما شده و تمامی کشور درگیر این پدیده هست. علت اصلی ریزگرد در کشور بی‌اهمیت جلوه‌دادن تغییر اقلیم و گرمایش جهانی و مدیریت غلط منابع آبی است.

#اخبار_کیفیت_هوا

#کیفیت_هوا
#شاخص_کیفیت_هوا
#بسیار_ناسالم
#ریزگرد
#مشهد

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
😱6👍1
💡خانواده استانداردهای سیستم مدیریت انرژی

سازمان بین‌المللی استانداردسازی (ISO)، در سال ٢٠١١ میلادی، اولین ویرایش استاندارد سیستم مدیریت انرژی (ISO 50001) را منتشر کرد. ویرایش دوم این استاندارد نیز در سال ٢٠١٨ میلادی منتشر شده‌است. این استاندارد چارچوبی از الزامات را برای سازمان‌ها، به‌منظور دستیابی به اهداف زیر، فراهم می‌کند:
1️⃣توسعه یک سیاست برای استفاده کارآمدتر از انرژی،
2️⃣تعیین مقاصد و اهداف برای دستیابی به سیاست‌های تعیین‌شده،
3️⃣استفاده از داده‌ها برای درک بهتر استفاده انرژی و تصمیم‌گیری درباره آن،
4️⃣اندازه‌گیری و ارزیابی نتایج به‌دست‌آمده،
5️⃣بازنگری سیاست‌ها و برنامه‌های تعریف‌شده،
و در نهایت
6️⃣دستیابی به‌بهبود مداوم عملکرد انرژی.

البته در مقدمه استاندارد ISO 50001، تأکید شده‌است:

پیاده‌سازی الزامات این استاندارد، می‌تواند به سازمان‌ها در دستیابی به اهداف کلی در ارتباط با تغییرات اقلیمی، از طریق کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای، کمک کند.

سازمان بین‌المللی استانداردسازی (ISO)، به‌منظور اثربخشی الزامات استاندارد ایزو 50001 و پاسخگویی به نیازهای کاربران در خصوص این الزامات، تاکنون استانداردهای مختلفی را تدوین کرده که مجموعه این استانداردها، به خانواده استانداردهای سیستم مدیریت انرژی شناخته می‌شوند (فایل پیوست).

لازم به‌ذکر است، بعضی از این استانداردها شامل الزامات هستند و برخی دیگر جنبه راهنما دارند. برخی نیز به‌صورت تخصصی به یک حوزه خاص مانند ساختمان یا نیروگاه اختصاص دارند.

در حال حاضر، با توجه به افزایش تقاضای انرژی در کشور، محدودیت منابع مالی برای ایجاد نیروگاه‌ها و پالایشگاه‌های جدید، قطع برق در تابستان و قطع گاز در زمستان، اهمیت مدیریت انرژی بیش از پیش خودنمایی می‌کند. از اینرو، ضروری است موضوع استقرار اثربخش سیستم مدیریت انرژی به‌عنوان بخشی از راه حل مشکلات موجود، در اولویت برنامه‌های سازمان‌ها قرار گیرد.

منبع:
www.iso.org

نویسنده: #سید_احسان_مرعشی، کارشناس انرژی
تماس با نویسنده:
@ehsan_marashi

#انرژی
#مدیریت_انرژی
#ISO

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
3
📺معرفی یک کانال مفید

کانال آرشیو گزارش‌های اقتصادی، سیاسی، محیط‌زیست، و انرژی گفتگوها و بحث‌های پیرامون این موضوعات را به‌اشتراک می‌گذارد و می‌تواند منبع خوبی در این زمینه باشد.

برای عضویت در این کانال می‌‌توانید از لینک زیر استفاده کنید:
https://www.tg-me.com/PEEnvEnr

#معرفی_کانال

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
👍71
🍽️ غذا و آلودگی هوا

کشاورزی از عوامل اصلیِ آلودگی هواست. انتشارهای گوناگون برخاسته از سامانۀ غذا باعث‌و‌بانی حدود ۲۲.۴ درصد از مرگ‌ومیر جهانیِ مرتبط با آلودگی هواست. با این حال، در بحث‌های مرتبط با آثار محیط‌زیستی و سلامتیِ خوردوخوراکِ انسان، معمولاً به آلودگی هوا توجهِ درخوری نمی‌شود. ۱۶ اکتبر روز جهانی غذا بود و به همین مناسبت پرداختن به رابطۀ غذا و آلودگی هوا اهمیت دارد.

جنگل‌زدایی به هدف تولید محصولات کشاورزی، کوددهی به محصولات زراعی برای مصرف انسان یا دام، شخم‌زدنِ اراضی، ماشین‌آلاتِ کشاورزی، فضولات حیوانات پرورشی، و خاکچال‌ها باعث انتشار و تشکیل آلاینده‌هایی همچون آمونیاک (NH3)، اکسیدهای ازت (NOx)، دی‌اکسید گوگرد (SO2)، مونوکسید کربن (CO)، ترکیبات آلی فرّارِ غیرمتان (NMVOCs)، اُزن (O3)، متان (CH4) و برخی ذرات معلق می‌شود.

با توجه به اینکه پیش‌بینی شده‌است در ۵۰ سالِ پیش رو جمعیت انسان‌ها به حدود ۱۰ میلیارد نفر برسد و تقاضا برای غذا افزایش یابد، کاستن از سهم سامانۀ غذا در آلودگی‌ هوا اهمیتی روزافزون دارد و مجموعه‌ای از راهکارها به این منظور ارایه شده‌است:

🔹کاهش ضایعات و پسماند مواد غذایی
🔹کاهش شخم‌زنی، سوزاندن پوشش گیاهی، و انتشار ماشین‌آلات
🔹بهبود راه‌و‌روش‌های استفاده از کودهای کشاورزی
🔹بهبود مدیریت فضولات حیوانات
🔹تغییر در خوردوخوارک انسان و برگزیدن رژیم‌های گیاهی‌تر
 
بنابراین هم برای مصرف‌کنندگانِ مواد غذایی و هم برای تولیدکنندگانشان راه‌حل‌هایی وجود دارد تا به کمک آن‌ها از آثار منفیِ سامانۀ غذا بر آلودگی هوا بکاهند. از آنجا که اکثر آلودگی هوای ناشی از تغذیه به تولید و مصرف محصولات حیوانی برمی‌گردد، تحول‌بخشی به رژیم‌های غذایی یکی از مؤثرترین راهکارهای پیش رو است.

طبق برآورد گروهی از پژوهشگران اگر مردمِ ایالات متحدۀ آمریکا به رژیم غذاییِ وگان (عاری از هرگونه مواد حیوانی) روی آورند میزان مرگ‌و‌میرِ مرتبط با آلودگی هوای ناشی از کشاورزی در این کشور ۸۳ درصد کاهش می‌یابد که این یعنی کم‌شدنِ حدود ۱۳ هزار مورد از مرگ‌های سالانه به‌خاطر ذرات معلقِ برخاسته از تولید غذا.

مجلۀ نیچر کامیونیکیشن ده روز پیش مقاله‌ای به چاپ رساند که در آن جمعی از پژوهشگران برای اولین‌بار کوشیده‌اند آثار روی‌آوردن به سه رژیم غذایی گیاهی‌تر (فلکسترین، وجترین، وگان) را بر کیفیت هوای دنیا و پیامدهایش روی سلامت مردم و اقتصاد بررسی کنند (تصویر پیوست). بهترین عملکرد متعلق به رژیم وگان بود که کاهش ۷ درصدیِ مواجهه با ذرات معلق را در پی داشت و تشکیل آلایندۀ اُزن را نیز ۴ درصد کمتر می‌کرد. بهبود کیفیت هوا باعث کاهش مرگ‌و‌میرِ زودرس هم می‌شود و طبق یکی از سناریوهای این پژوهش، چنانچه مردم دنیا تا سال ۲۰۳۰ وگان شوند، با کاهش آلودگی هوا می‌توان از حدود ۲۳۶٫۰۰۰ مرگ زودرس جلوگیری کرد. بهبود کیفیت هوا همچنین افزایش بازدهیِ نیروی کار را به همراه دارد. طبق یافته‌های این پژوهش درصورت از پیش گرفتنِ رژیم غذایی وگان، ارزش اقتصادی ناشی از بازدهی بیشترِ نیروی کار به علت بهبود کیفیت هوا معادل ۱.۳ تریلیون دلار آمریکا خواهد بود.

💡پیش از این نشان داده شده‌است که رژیم‌های قاعده‌مندِ گیاهی‌تر، می‌توانند پایدارتر و سالم‌تر از الگوهای غذایی کنونی باشند چراکه اراضیِ کمتری اشغال می‌کنند، آلودگی آبیِ کمتری به بار می‌آورند، از انتشار گازهای گلخانه‌ای می‌کاهند، و همراهند با افزایش کیفیتِ تغذیه‌ای و کاهش مرگ‌و‌میرِ ناشی از بعضی بیماری‌ها. درنتیجه متحول‌کردنِ رژیم‌های غذایی مخرب کنونی، راه‌حلی کارامد است برای مقابله با مشکلات گوناگون محیط‌زیستی از جمله تغییر اقلیم و آلودگی هوا.
 
منابع:
[1] Lelieveld et al., 2015.
[2] Crippa et al., 2022.
[3] Domingo et al., 2021.
[4] Springmann et al., 2023.
[5] Springmann et al., 2018.
 
نویسنده: #علی_بنی‌اسد، کنشگر حیوانات و محیط‌زیست
تماس با نویسنده:
@BaniasadAli

#کیفیت_هوا
#ذرات_معلق

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
👍113
💡 چشم‌انداز انرژی جهان

آژانس بین‌المللی انرژی (International Energy Agency, IEA)، گزارش سال ٢٠٢٣ خود تحت عنوان چشم‌انداز انرژی جهان (World Energy Outlook) را روز سه‌شنبه ٢۴ اکتبر (٢ آبان) منتشر کرد. این گزارش که فایل آن به‌پیوست تقدیم می‌شود معتبرترین منبع تجزیه‌وتحلیل و پیش‌بینی روند تغییرات سیستم انرژی در سطح بین‌المللی است.

گزارش چشم‌انداز انرژی جهان، از سال ١٩٩٨ تا کنون، هر سال منتشر شده و حاوی داده‌های عینی و تجزیه و تحلیل‌های بی‌طرفانه در مورد عرضه و تقاضای انرژی جهانی، در سناریوهای مختلف و با توجه به پیامدهای مربوط به امنیت انرژی، اهداف اقليمی و توسعه اقتصادی است.

اهم مطالب در گزارش اخیر، به‌شرح زیر است:

1️⃣ هرچند برخی از فشارها ناشی ازبحران جهانی انرژی کاهش یافته‌است، اما بازارهای انرژی، ژئوپلیتیک و اقتصاد جهانی همچنان نا آرام هستند و خطر اختلال بیشتر در آنها وجود دارد.

2️⃣ قیمت سوخت های فسیلی نسبت به اوج خود در سال ٢٠٢٢ کاهش یافته، اما بازارها همچنان متشنج و بی‌ثبات هستند.

3️⃣ ادامه جنگ در اوکراین، بیش از یک سال پس از تهاجم روسیه، اکنون با خطر طولانی‌شدن درگیری در خاورمیانه همراه شده‌است.

4️⃣ وضعیت کلان اقتصادی با تورم افسارگریخته، هزینه‌های استقراض بالاتر و سطح بالای بدهی، شکننده است.

5️⃣ میانگین دمای سطح جهانی در حال حاضر حدود ١/٢ درجه سانتیگراد بالاتر از سطح پیش از صنعتی‌شدن است، که باعث موج گرما و سایر رویدادهای شدید آب‌وهوایی شده و این درحالی است که انتشار گازهای گلخانه‌ای هنوز به اوج خود نرسیده است.

6️⃣ بخش انرژی همچنان علت اصلی آلودگی هواست و بیش از ٩٠ درصد از جمعیت جهان در معرض این آلودگی قرار دارند.

7️⃣ روندهای مثبت در بهبود دسترسی به برق و پخت و پز تمیز در برخی کشورها کند شده یا حتی معکوس شده‌است.

8️⃣ ظهور یک اقتصاد جدید برای انرژی‌های پاک، به رهبری انرژی خورشیدی و خودروهای برقی (EVs)، امیدی را برای آینده ایجاد کرده‌است. سرمایه‌گذاری در انرژی پاک از سال ٢٠٢٠ تا ۴٠ درصد افزایش یافته است. فشار برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای یک دلیل کلیدی برای این امر است، اما تنها دلیل نیست. امنیت انرژی، به ویژه در کشورهای واردکننده سوخت، نیز عامل مهم دیگر است. در سال ٢٠٢٠، از هر ٢۵ خودروی فروخته شده، یکی برقی بوده است. در حالیکه در سال ٢٠٢٣، این رقم به یک به ازای هر ۵ خودرو رسیده‌است. از طرف دیگر، تا پایان سال ٢٠٢٣، بیش از ۵٠٠ گیگاوات (GW) به ظرفیت نصب‌شده تولید انرژی‌های تجدیدپذیر اضافه خواهد شد که یک رکورد جدید محسوب می‌شود.

9️⃣ براساس سناریوی مبتنی بر انجام برنامه‌ها و سیاست‌های اعلام‌شده کشورها، دو نتیجه مهم در این گزارش اعلام شده‌است:
🔸یک- سهم زغال‌سنگ، نفت و گاز طبیعی که برای دهه‌ها در حدود ۸۰ درصد مانده بود شروع به کاهش کرده و در سال ۲۰۳۰ به ۷۳ درصد خواهد رسید.
🔸دو- میزان تقاضا برای انرژی‌های تجدیدپذیر در حال افزایش است. به‌طوریکه، هشتاد درصد از ظرفیت جدید نصب شده تولید برق، به نیروگاه‌های تجدید پذیر اختصاص خواهد یافت.

⁉️سؤال قابل تأمل، در این میان، این است که نقشه راه گذار انرژی ایران تا سال ٢٠٣٠ و پس از آن چیست؟ آیا برنامه ای برای دوران پسا نفت وجود دارد؟ ... وقت زیادی باقی نمانده‌است.

نویسنده: #سید_احسان_مرعشی، کارشناس انرژی
تماس با نویسنده:
@ehsan_marashi

#انرژی
#چشم‌انداز_انرژی
#IEA

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
👍81
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
💵اقتصاد سیاسی کربن‌محور

یکصدوهفتمین نشست سرا - سیر رهیافت آگاهی - در سالن اجتماعات انجمن مدیریت کیفیت ایران در تاریخ یکشنبه  ۳۰ مهر ماه ۱۴۰۲ برگزار شد.

در این نشست آقای #شهرام_اتفاق، کارشناس و محقق محیط‌زیست و انرژی، درباره اقتصاد سیاسی کربن‌محور به‌گفت‌وگو پرداخت.

در ویدیو پیوست می‌توانید این گفت‌وگو را مشاهده نمایید (حجم ویدیو ۱۰۰MB). روش‌های دیگر مشاهده فیلم:
در یوتیوب:
https://youtu.be

در اینستاگرام:
https://www.instagram.com

⬅️ برای مشاهده سایر آرشیو‌ها به کانال آرشیو گزارش‌های اقتصادی، سیاسی، محیط‌زیست، و انرژی مراجعه فرمایید:
@PEEnvEnr

#سرآ
#توسعه_پایدار
#کربن

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
4👍2
😵قطع دسترسی به داده‌های آلودگی هوا در اقدامی عجیب!

در اقدامی عجیب و غیرقانونی، شرکت کنترل کیفیت هوا دسترسی آزاد به اطلاعات آلاینده‌های هوا در تهران را قطع کرد!

این کار با بهانه درآمدزایی برای شرکت کنترل کیفیت هوا بیان شده ولی داده‌هایی که بیشتر مخاطب آن دانشجویان و محققان هستند، چه میزان درآمدی برای این شرکت می‌تواند داشته باشد؟

شرکت‌های که با پول مالیات مردم اداره می‌شوند موظف هستند که اطلاعات را به‌صورت رایگان در اختیار عموم قرار دهند.

⁉️چه کسانی قرار هست از این رانت اطلاعاتی برخوردار باشند و از این اطلاعات برای خودشان پروژه و مقاله و رزومه بسازند؟

#آلودگی_هوا
#شرکت_کنترل_کیفیت_هوا

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
😱21😢4👎2
💡جایزه ملی مدیریت انرژی

دبیرخانه جایزه ملی مدیریت انرژی با هدف اشاعه فرهنگ صرفه‌جویی و ایجاد زمینه‌هایی برای ارتقای سطح توانمندی و توسعه مدیریت و کمك به هم‌افزایی دانش و تجربه سازمانها در زمینه مدیریت انرژی، از تمامی شرکتهایی که قصد دارند مسیر خود را با رویکردی داوطلبانه و التزام عملی به مسئولیتهای اجتماعی خود، در سطحی بالاتر از حداقل‌های استاندارد ادامه دهند، جهت ثبت نام در «نهمین دوره جایزه ملی مدیریت انرژی» دعوت به‌عمل می‌آورد.

برنامه زمانی نهمین دوره جایزه ملی مدیریت انرژی در فایل پیوست مشخص شده‌است.

جهت کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به وبسایت دبیرخانه جایزه ملی مدیریت انرژی به آدرس:
http://Iran-Ema.imi.ir
مراجعه و یا با تلفن دبیرخانه ٨٨۶٠۴٣۴٢ (٠٢١) تماس حاصل فرمایید.

#جایزه_ملی_مدیریت_انرژی
#مدیریت_انرژی

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
👍5
تغییر اقلیم و آلودگی هوا
😵قطع دسترسی به داده‌های آلودگی هوا در اقدامی عجیب! در اقدامی عجیب و غیرقانونی، شرکت کنترل کیفیت هوا دسترسی آزاد به اطلاعات آلاینده‌های هوا در تهران را قطع کرد! این کار با بهانه درآمدزایی برای شرکت کنترل کیفیت هوا بیان شده ولی داده‌هایی که بیشتر مخاطب آن…
👺رانت اطلاعاتی به داده‌های آلودگی هوا هم رسید!

در 👈[این مطلب] در کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا برای اولین بار بیان شد که شرکت کنترل کیفیت هوا⁩ دسترسی آزاد به اطلاعات آلاینده‌های هوا را قطع کرده‌است.

در اینباره شرکت کنترل کیفیت هوا⁩ تایید کرد که دسترسی به آرشیو غلظت آلاینده‌های تهران قطع شده و تنها گروه‌های هدف و مخاطبان این اطلاعات با ثبت‌نام می‌توانند به این آرشیو دسترسی داشته باشند ولی در عمل گویا موضوع چیز دیگری‌ست.

چندسالی هست که ارگان‌هایی دولتی دسترسی داده‌هایی که باید به‌صورت آزادانه دراختیار عموم قرار گیرند را محدود کرده و در برخی مواقع، مانند سازمان هواشناسی، این داده‌ها را با قیمت‌های بسیار بالا به‌فروش می‌رسانند و یا با گفتن این اطلاعات امنیتی هست، مانند اکثر زیرمجموعه‌های شهرداری تهران، به‌دروغ با برچسب امنیتی‌بودن اطلاعات از ارایه آن خودداری می‌کنند.

دلیلی اصلی این‌کار را می‌توان در ایجاد رانت اطلاعاتی برای خودی‌ها دید که شاید با شرکت‌هایی که (به‌طور غیرقانونی) در خارج از مجموعه دولت دارند و یا در مراکز پژوهشی خود یا دوستانشان در یکی از دانشگاه‌ها بتوانند پروژه‌‌ای برای آن مجموعه تعریف کنند و از نعمت سفره انقلاب برخوردار بوده و مقاله‌هایشان فقط با نام خود چاپ کنند.

در گذشته برای شرکت کنترل کیفیت هوا این اتفاق افتاده بود و برخی خودی‌ها از رانت‌های اطلاعاتی این شرکت برخوردار بوده و ‌پروژه‌ها گرفته و مقاله‌ها چاپ کردند. ولی گویا این سیری ناپذیری هنوز وجود دارد و حتی به آرشیو اطلاعات غلظت آلاینده‌ها هم رحم نکرده و آن را هم برای خود می‌دانند در صورتی که این مالیات و عوارض سلامت مردم هست که این مجموعه‌ها را زنده نگر داشته‌است.

مخاطبین این اطلاعات اکثرا جامعه دانشگاهی و دانشجویان هستند که برای کار پژوهشی‌شان نیاز به این داده‌ها دارند ولی گویا آلودگی هوا هم امنیتی و رانتی شده و به سفره انقلاب به‌عنوان دِسِر اضافه شده‌است.

‏سکوت عجیب اکثر رسانه‌ها و جامعه دانشگاهی در این موضوع بسیار مهم جای تعجب دارد و به‌زودی سرنوشت مطالعات آلودگی هوا هم مانند تغییر اقلیم و هواشناسی خواهد شد که سازمان هواشناسی نیز دسترسی آزاد اطلاعات هواشناسی را قطع کرد و یک گَپ بزرگ علمی درخصوص مطالعات تغییر اقلیم و هواشناسی در کشور ایجاد کرد.

نویسنده: #محمودرضا_مومنی، متخصص آلودگی هوا و تغییر اقلیم
تماس با نویسنده:
@mhrzmomeni

#شرکت_کنترل_کیفیت_هوا
#داده

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
👍20🔥2
هفتمین کنفرانس بین‌المللی تغییر اقلیم

📆 تاریخ‌های مهم:
مکان و زمان: تهران- ۹ و ۱۰ بهمن‌ماه ۱۴۰۲

مهلت ارسال چکیده مقالات: ۳۰ آذرماه ۱۴۰۲

⬅️ از مقالات برتر تقدیر می‌شود و در نشریات علمی-پژوهشی همکار انتشار می‌یابد.

🌐 نشانی سایت: ICCC7.ir

☎️ تماس با دبیرخانه: ۰۲۱۴۴۹۹۱۱۶۷

#کنفرانس

کانال تغییر اقلیم و آلودگی هوا 🍀🍀🍀
ID: @CC_AP
👍43
2025/07/10 03:25:32
Back to Top
HTML Embed Code: