Telegram Web Link
🔺 سفید یا سیاه
🔻دکتر محمدرضا منجذب



♻️ در عالم سیاست دو گرایش معروف اصول گرا و اصلاح طلب بیشتر از احزاب در ایران شهرت یافته و جا افتاده است. لزوما این دو گرایش از منظر اقتصادی صاحب و طرفدار مکتب اقتصادی خاصی نیستند. بیشتر از منظر نگاه به مسایل سیاسی و اجتماعی تفاوت هایی را دارند.

♻️ بطور معمول مردم هم با توجه به سلایق و عقاید خود گرایش به یکی از این دو و یا هیچکدام دارند. نکته مهمی که در اینجا سعی دارم به آن اشاره کنم، اینکه، بعضا طرفداری از هرکدام منجر به افراطی گری در تحلیل ها و نظرات میشود. بطوریکه برخی افراد طرفدار یک گروه، فقط نظرات افراد و طرفدار یا سیاستمدار آن جناح را می شنود و قبول دارد. این طرز نگاه مشکل مهمی که ایجاد میکند اینست که اگر حرف یا تحلیل یا پیشنهاد درستی از سوی جناح مقابل طرح گردد، از قبل محکوم و تخطئه شده است. چه بسا آن تحلیل از منظر علوم مختلف اقتصاد، حقوق ، جامعه شناسی، ... صحیح باشد و منافع ملی را در نظر گیرد.

♻️ این نوع دیدگاه هر تحلیل را با عینک خاص خود سفید یا سیاه (صفر یا یک) می بیند. کامل می پذیرد و یا کامل رد میکند. حال اینکه حالات بسیار دیگری بین ایندو طیف ممکن است در واقع وجود داشته باشد و منافع ملی در آن نهفته باشد.

♻️ سیاستگذاران و مردم باید بتوانند این نوع نگاه را کنار گذارند. در آن صورت حقایق علمی و غیرعلمی به معنای واقعی دیده می شود، و در تصمیمات، منافع علمی پررنگ تر رویت می شود. این نوع نگاه هست که بدور از تعصبات مضر می تواند اقتصاد کشور را به سمت تعالی سوق دهد. مثل معروفی است که می گوید: نبین که کی میگه، ببین که چی میگه؟




🌐
کانال دکتر منجذب
👍1👏1
💠 کاهش رشد ارزش افزوده بخش های مولد (صنایع، معادن و کشاورزی) در سال ۱۴۰۲ پس از تکانه ارزی سال ۱۴۰۱

▫️کاهش رشد اقتصادی ایران در پس هر تکانه ارزی در سال های پس از جنگ تحمیلی رویداد جدیدی نیست.

▫️مسئله این است: چرا سیاست گذاران اقتصادی کشور با یک خطای سیستماتیک در مقاطعی از زمان دست به سرکوب ارزی می زنند و اقتصاد ایران را آماده تکانه ارزی بعدی می کنند؟!

۲۴/تیر/۱۴۰۳
علوی راد / کانال نگاه اقتصادی
AlaviRad_Economics
Forwarded from کافه اقتصاد‌
ونزویلا و رهایی از تورم
👎2👍1
Forwarded from قلم بیداری (ح - درویشی)
♻️به این دو خبر توجه کنید: 
اول: مصرف برق در ترکیه از مرز یک میلیون مگاوات گذشت و با افتخار این خبر را اعلام کردند.
دوم در ایران:  مصرف برق به ۷۷ هزار مگاوات رسید و نیمی از استان ها را تعطیل کردیم و در بسیاری از مناطق روزانه تا ۶ ساعت خاموشی مردم را کلافه و گرفتار کرده است. این در حالی است که ما دومین دارنده ذخایر گاز در جهان هستیم و ترکیه وارد کننده‌ی گاز است.

دلایل اصلی این‌هاست: منابع تولید برق در ترکیه متنوع است و ایران به رغم شرایط متنوع جغرافیایی نه.

چرا ترکیه با یک میلیون مگاوات مصرف برق، آخ نگفت

در ترکیه تنها 21.4 درصد برق از گاز تامین می‌شود در حالی که 36.3 درصد برق خود را از زغال سنگ و 19.6 درصد را از منابع آبی و 10.4 درصد از باد - بله باد- تأمین می‌کنند.  5.7 درصد هم از انرژی خورشیدی و 3.4 درصد از انرژی زمین‌گرمایی و 3.2 درصد از سایر منابع.

در ایران هم باید سهم انرژی خورشیدی و باد اضافه شود اما نشده چرا؟ چون متخصص می‌خواهد و متخصصین در حال مهاجرت‌اند. فناوری می‌خواهد و گرفتار تحریم‌ایم.

آن کاندیدای محترم که می‌گفت 11 سال در سایه نشسته کاش به آفتاب می‌اندیشید و دولت هم‌سو را به استفاده از منابع متنوع تشویق می‌کرد تا در ماه آخر با این وضعیت تحویل ندهند و تازه اسم این را می‌گذارند: اسب زین شده!

احتمالا به یاد دارید که در خانه‌ها در دهه‌ی 70 روشنایی گاز هم پیش‌بینی می‌شد اما به مرور نیاز به آن رفع شد چون به صنایع برق و نیروگاه‌ها توجه نشان دادند و به مرور هر چه وضعیت ارزی و مشکلات بیشتر شد مطالبات شرکت‌های برقی را هم نپرداختند و حالا خیلی‌هاشان حاضر به هم‌کاری نیستند.

این که مردم  دست رد به سینه‌ی شعارهای توهمی و تخیلی زدند و آدم غیرمتوهم را رییس جمهور کردند به خاطر این هم بود که برق می‌خواهند تا مثل ترکیه مصرف کنیم نه این که وقتی از 77  هزار مگاوات بالا زد عزا بگیریم.  آب می‌خواهیم نه این که آب را صرف صادرات خیالی صیفی‌جات به روسیه کنیم.

خاموشی‌های این روزها یک تلنگر جدی است تا بدانیم در دنیای واقعیت‌ها زندگی می‌کنیم و باید - باید - با دنیا رابطه برقرار کنیم و به تعبیر دکتر پزشکیان از این قفسِ خود ساخته بیرون بیاییم.

کسب و کار و ساخت وسازها بر اساس برق است و دولت جدید باید خود را از گرفتاری‌ها خلاص کند و به امور اساسی برسد. به جای این که اداره‌ی امور را به فارغ‌التحصیلان یک دانشگاه خاص بسپارد از متخصصین برجسته استفاده کند.

هیچ اتفاقی نمی‌توانست وضعیت کشور را به اندازه‌ی خاموشی‌های اخیر و جاری توضیح دهد تا روشن شود اسب زین شده زمین‌گیر است و خدا را شکر که گرفتار توهمات نشدیم و تصور کنید باید به دنبال عمق راه‌بردی برق هم می‌گشتیم!

بازگشت به زندگی مستلزم بهبود سریع رابطه با جهان است. ما برق و روشنایی می‌خواهیم. آن بنده‌ی خدا هم حق دارد همچنان در سایه بنشیند و به معامله با سریلانکا و صادرات صیفی‌جات به روسیه بیندیشد اما مردم ایران می‌خواهند زندگی کنند. با دنیا رابطه داشته باشند و از آفتاب و انرژی آفتاب بهره ببرند. /عصر ایران

https://www.tg-me.com/darvishane49
👍3
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
عاشورا بر شما تسلیت باد
💔5
❄️ چرا در سیاستگذاری اقتصادی موفق نیستیم؟
✍️ دکتر محمدرضا منجذب


🔻یکی از مباحث مهم و مطرح اقتصاد ایران اینست که چرا سیاست های اقتصادی کارآیی لازم را دارا نیست؟ و یا اینکه چرا این سیاست ها اثر مطلوب را مانند سایر اقتصادهای دنیا ندارد. برخی در پاسخ متوجه اساتید و فارغ التحصیلان این رشته می دانند و برخی مسایل و دلایل دیگری را مطرح می کنند. در صورتی که اساتید و ایرانیانی هستند در خارج از ایران یا بعنوان اقتصاددان و یا سیاستمدار موفق هستند. همچنین شبیه به این سیاستها در آنجا پاسخگو است. بنابراین در پاسخ بسوال مزبور باید بدنبال پاسخهایی دیگر باشیم، از قبیل:
1- تحریمها اقتصاد را سیاست زده کرده است، لذا ابتدا باید مشکلات سیاسی اقتصاد را برای دوره ای بلندمدت حل کنیم و تثبیت کنیم، و سپس به سیاستگذاری اقتصادی بیاندیشیم.
2- سوء مدیریت و گماردن مدیران ضعیف یا بی ربط در پست های تخصصی، این تفکر حاکم است که با شش ماه در یک پست اقتصادی چم و خم کار و تصمیم گیری را یاد می گیریم
3- کم تجربگی مدیران در سمت های اجرایی محوله
4- تحول گرا نبودن مدیران اقتصادی
5- عدم استفاده کاربردی از اساتید و اهل فن در عمل
6- روزمرگی و احساسی تصمیم گرفتن و عمل کردن
7- بی برنامگی و نداشتن برنامه بلندمدت اصولی، و عدم پای بندی به برنامه
8- نفت زدگی اقتصاد، در تحریم که درآمد نفتی کم میشود با معجزه نقدینگی بدنبال حل مشکلات هستیم، با گشایشهای نفتی هم افراطی واردات داریم چه کالاهای مصرفی و چه واسطه ای، بدون ایده و تفکر بلندمدت و بصورت روزمره
9- دولت خود را متولی یکه تاز اقتصاد در تمامی مشکلات و در فرایند رشد می داند، و حل تمامی مشکلات اقتصادی را دولت می داند. این در میان مردم هم یک فرهنگ شده، و لذا اهمیت و سهم عمده و مهمی برای بخش خصوصی قائل نیستیم.
10- بدلایل فوق بودجه دولت در تاریخ صدساله خود دچار مشکلات ساختاری بوده و هست، و بودجه در مسیر توسعه صد سال است که قفل شده است.
11- پوپولیسم الگویی بوده که در سال های اخیر بشدت سیاستگذار داخلی را تحت تاثیر قرار داده و اجازه تفکر و سیاستگذاری اصولی را از وی گرفته است.
12- وجود نهادهای عمومی و غیرعمومی غیر دولتی که سهم بالایی از اقتصاد ایران را در اختیار دارند و تابع سیاست های دولت و امثالهم نیستند.


🌐 کانال دکتر منجذب
👍1
❄️ دکتر قدرت امام وردی، اقتصاددان، درباره تورم انتظاری ناشی از رئیس جمهورشدن ترامپ، به «انتخاب» گفت: تورم انتظاری،همان طور که از اسم آن مشخص است، براساس انتظارات پیش‌رو جامعه شکل می‌گیرد.طبیعی است که با آمدن ترامپ انتظارات منفی در بازار شکل میگیرد و به افزایش قیمت‌های پیش از موعد دامن می‌زند. افزایش تقاضا باعث افزایش قیمت زودهنگام می‌شود. اما این طرف قضیه خوشبتخانه یک دولت میانه‌رو داریم که معتقد به مذاکره و دیپلماسی اقتصادی است. دولت پزشکیان اثر مثبتی بر روند تورم خواهد کذاشت. ترامپ یک چهره اهل معامله و توافق است. او با رهبر کره شمالی هم مذاکره کرد تا مشکل آنجا را هم حل کند. اگر این طرف انعطافی نشان دهند تا با ترامپ گفتگو کنند؛ روی کار آمدن ترامپ به عنوان یک سرمایه دار اهل معامله و روی کار آمدن یک دولت میانه‌رو،میتواند تورم انتظاری را کاهش دهد.

وی در ادامه درباره راهکار‌های دولت برای جلوگیری از شوک‌های اقتصادی ناشی از تحولات آمریکا بیان کرد: انتظاراتی که در جامعه شکل می‌گیرد، ناشی از اثر تحریم‌ها و شوک های خارج است. اگر بتوانیم رابطه مناسبی با همسایه‌ها و اروپا برقرار کنیم،انتظارات تورمی تا حدی سست می‌شود. تغییراتی که در داخل بازارها نیز رخ می‌دهد بر این موضوع موثر است. آقای پزشکیان مدعی اتحاد و کار کارشناسی است، این دو عامل می‌تواند یک شرایط آرام ایجاد کند که نوسانات کاهش یابد. اعمال سیاست‌های مبارزه با فساد و ایجاد شفافیت در بانک مرکزی و وزارت اقتصاد می‌تواند جلو تورم را بگیرد. تک نرخی کردن ارز نیز می‌تواند به شفافیت اقتصاد و جلوگیری از رانت کمک کند. اگرچه شاید این موضوع شوک های نسبی داشته باشد اما در درازمدت به نفع مردم است. مخالفین این ایده حتما سودی از چند نرخی شدن دارند.

امام وردی درباره لزوم کاهش دخالت دولت در اقتصاد گفت: وعده‌های دولت چهاردهم در اقتصاد گویای اجتناب دولت در قیمت‌گذاری است. تک نرخی کردن ارز، سیگنال مثبتی است که نوید یک اقتصاد آرام و شفاف در دولت پزشکیان را می‌دهد. وقتی دخالت دولت را نداشته باشیم، مقداری از تنش‌های بازار حل می‌شود. بزرگترین مشکل اقتصادخود دولت است و اگر طبق شعارهای پژشکیان عمل شود، اتفاقاتی مثل‌روی کار آمدن ترامپ اثر منفی برجای نخواهد گذاشت.






🌐 کانال با اساتید اقتصاد
👎3👏1
🔹 سرمقاله امروز «دنیای اقتصاد»:

احتمالا قهرمانی در کار نیست

👤 مهدی فیضی

✍️ در روزهایی که نامزدهای ریاست‌جمهوری در مناظره‌‌ها و گفت‌وگوهای انتخاباتی از انواع شعارها و برنامه‌‌های عموما اقتصادی خود رونمایی می‌کنند، مساله بسیار مهم «قابلیت و توانمندی کشور برای حل چالش‌‌ها و مسائل پیش‌رو» به‌‌کلی مغفول مانده است.

✍️ مساله تنها این نیست که چه کسی کارشده‌‌ترین برنامه کارشناسی را برای درمان اقتصاد ایران دارد، بلکه همچنین مهم است که چه‌‌کسی می‌‌تواند درنهایت کمترین شکاف را بین دستاوردهای ملموس خود با برنامه‌‌های اعلام‌شده‌‌اش داشته باشد.

✍️ در غیر‌این صورت، تا زمانی که دغدغه اجرایی‌‌شدن برنامه‌‌ها روی زمین وجود نداشته باشد، سقفی برای انواع وعده‌‌ها وجود نخواهد داشت.

✍️ برمبنای شاخص توانمندی، ایران دارای توانمندی میانه اما در حال تنزل است.

✍️ دولت آینده باید تصمیم‌‌های سخت و گاه عاجلی بگیرد که پیش از این به دلیل رویکردهای عوام‌‌گرایانه به تعویق ‌افتاده‌‌اند.

✍️ اجرای برنامه‌‌ها و سیاست‌‌های اصلاحی در کشور برای حل چالش‌‌های اقتصادی و زیست‌‌محیطی، نیازمند بدنه‌‌ای توانمند در ساختار حکمرانی کشور است که توان کشیدن بار سنگین اصلاحات اساسی و گاه ساختاری را داشته باشد.

✍️ در غیر‌این صورت بابرنامه‌‌ترین و مناسب‌‌ترین گزینه ریاست‌جمهوری نیز ناگزیر در دام‌‌های قابلیتی (Capability Traps) می‌‌افتد.

✍️ افتادن در این دام‌‌های قابلیتی درنهایت جامعه را ناامیدتر و فسرده‌‌تر و حکمرانی اقتصادی ضعیف پیشین را فرسوده‌‌تر و ناتوان‌‌تر می‌کند.

✍️ بنابراین، چنین شرایطی می‌‌طلبد کسی سکان‌‌دار قوه اجرایی کشور باشد که دست‌‌کم در وهله‌‌ اول نشان دهد از جایگاه توصیه‌‌های کلی هنجاری با کلمه کلیدی «باید»، مانند «باید فقر ریشه‌کن شود»، گذر کرده و صورت‌‌بندی دقیقی از چالش‌‌های اقتصادی-اجتماعی کشور و اولویت‌‌های پرداختن به آنها دارد.

✍️ سپس از سویی متوجه توان موجود در بدنه سیاستی و اجرایی کشور برای حل این مسائل باشد و از سوی دیگر برنامه مشخصی برای توانمندسازی نظام حکمرانی کشور داشته باشد.

🔗متن کامل سرمقاله

#دنیای_اقتصاد #سرمقاله #انتخابات #قابلیت_حل_چالش_ها #قهرمان

کانال رسمی روزنامه دنیای اقتصاد👇
@den_ir
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
*تحریم‌های کلان و تدابیر خرد*

دکترحجت میرزایی/اقتصاددان

آثار تحریم‌های دهه اخیر با آهنگی انباشتی و از مسیرهای مستقیم و غیرمستقیم هم عملکرد نهادی (فساد، حقوق مالکیت، رقابت‌پذیری و...) و هم عملکرد اقتصاد کلان را تحت تأثیر جدی قرار داده است.
*برآوردها حاکی از آن است که تحریم‌ها حدود هزارو 200 میلیارد دلار به اقتصاد ایران آسیب زده و درآمد سرانه ایران سالانه حدود هزارو 500 دلار کمتر شده است.*
درآمد ارزی ایران (و در پی آن حجم تجارت خارجی) در سال 1400 نسبت به 1390 (10 سال پیش از آن) تا یک‌سوم کاهش یافته است. این آثار را ایرانیان با گوشت و پوست خود در زندگی روزمره و کسب‌وکارهای خود تجربه کرده و این سال‌ها با آن زیسته‌اند.

پژوهش‌های معتبر حدود 60 تا 80 درصد (بسته به کشور مورد مقایسه) از شکاف عملکرد اقتصادی ایران با همسایگان را پیامد تحریم‌ها می‌دانند اما همین پژوهش‌ها حدود 20 تا 40 درصد این شکاف را به کیفیت حکمرانی و عملکرد سیاست‌های اقتصادی و مالی دولت‌ها در این دوره نسبت می‌دهند.
اما و هزار اما که مهم‌‌تر از آثار و پیامدهای گذشته و جاری، پیامدهای ادامه‌دار تحریم‌ها در کاهش ظرفیت بالقوه تولید و فعالیت و تجارت خارجی در سال‌های آینده است؛ بدین معنا که اگر همین امروز هم تصمیم به توقف تحریم‌های 12ساله گرفته شود، اینرسی حرکتی ناشی از آن سبب خواهد شد این آثار و پیامدهای ویرانگر تا سال‌های درازی دیرپا و پابرجا بماند.

حدود هشت ماه پیش جنت یلن وزیر دارایی آمریکا در گزارشی به کنگره گفت که «تحریم‌های ما علیه ایران باعث بحران واقعی اقتصادی در این کشور شده و ایران به دلیل این تحریم‌ها از نظر اقتصادی دچار رنج زیادی شده است... اما آیا این باعث تغییر رفتار شده؟ پاسخ این است که تأثیر آن خیلی کمتر از ایدئال مورد نظر ما بوده است».
روشن است که منظور او از «تغییر رفتار»، رفتار و سیاست‌های دولت در عرصه داخلی و جهانی است اما شگفت آنکه برخی صاحبان تریبون آن را به ثبات رفتار و همراهی مردم با این وضعیت تعبیر کردند!

از سوی دیگر از موضع حفظ انسجام اجتماعی و پویایی اقتصاد ملی انتظار می‌رفت در دوره تحریم‌های اقتصادی و مالی طولانی‌مدت، کم‌سابقه و فزاینده، دولت برای کاهش آسیب‌های ناشی از آن گام‌هایی بزرگ برای بهبود کیفیت حکمرانی بردارد، شفافیت را به طور محسوسی بهبود بخشد، پاسخ‌گوتر شود، در بازسازی ساختار و کارکرد نظام سیاست‌گذاری و بوروکراسی اجرائی برای مدیریت شرایط نوین بکوشد و قدرت نظارت و تنظیم‌گری دولت را تا حد زیادی افزایش دهد. *به زبان روشن‌تر برای عبور کم‌آسیب‌تر اقتصاد ملی از کمند تحریم‌ها و شاید دستیابی به عملکردی (کمی) نزدیک به عملکرد بلندمدت 40ساله دولت از همین فردا این سیاست‌ها را در پیش گیرد:*

• رابطه خود را با بازار و جامعه مدنی به طور آشکاری بهبود بخشد و تعاملی مسئولانه (و نه فرصت‌طلبانه) و مبتنی بر همکاری میان سه حوزه «سیاست- اقتصاد- اجتماع» را  دربست بپذیرد.

• مسیر خروج نهادهای نامربوط و صاحب قدرت از اقتصاد و رقابتی‌کردن بازارهای اقتصادی را در پیش گیرد.

• حفظ و گسترش بازارهای منطقه‌ای را در دستور کار اصلی خود قرار دهد و پایش چهارچشمی تداوم جریان تجارت خارجی و مبادلات مالی را لحظه‌ای فرو نگذارد و هر نوسان و کاهشی را با دقت نظر و وسواس تمام دنبال کند.

• توسعه و ارتقای کسب‌وکارهای دانش‌بنیان و وابسته به سرمایه خلاق را محور اصلی فعالیت خود قرار دهد و با هر قیمت و قباله‌ای از خروج نوآوران و انقلابیون سپهر فناوری و تولید پیشگیری کند و راه را بر فرار سرمایه از هر در و روزنی ببندد.

• خردمندترین و تواناترین مدیران خود را به مأموریت حفظ و نگهداشت ظرفیت‌های لجستیک به ویژه شبکه حمل‌ونقل ریلی و دریایی و زیرساخت‌های سخت و نرم پشتیبان تجارت خارجی و جابه‌جاگری داخل سرزمین بگمارد ‌(که اینک هزاران بار تأسف و اندوه را بر جای گذاشته است).    

• برای حفظ ظرفیت تولیدی موجود و مهار بسامد بلندمدت تحریم‌ها، بنگاه‌های اقتصادی بخش عمومی به ویژه هلدینگ‌های بزرگ فولاد، پتروشیمی، دارو و صنایع غذایی (نظیر هلدینگ‌های شستا، خلیج فارس، غدیر، صندوق بازنشستگی کشوری، گروه توسعه ملی، ستاد اجرائی و بنیاد مستضعفان و...) را با هر شکل و هر هزینه‌ای از آسیب‌های ناترازی انرژی، آب و... دور بدارد و بنگاه‌های بزرگ این بخش را به مدیرانی دوراندیش، کارآزموده در مدیریت بنگاه‌های اقتصادی و سازوکارهای نظارتی دقیق و کارآمد مجهز و برخوردار کند.

به كانال قواعدبازي بپیوندید؛
https://chat.whatsapp.com/FYQJdmqJMtUL7A9Ua4Pc8Z
وضع موجود صنعت خودرو کشور چه نتیجه تصمیمات نادرست، چه مدیریت ناکارامد دولتی و چه حضور مافیا گونه و داشتن صندلی در هیئت های مدیره و ...، بانیان مشخص از بیش از سه دهه پیش دارد که گویا دور رییس جمهور محترم منتخب، جمع شده اند. بازار خودرو و مردم را دوباره اسیرشان نکنید

https://x.com/Fparvizian48/status/1814233287616831747?t=DjlBuZjC2h4cfCc05HFINA&s=35

T.me/Economedia
👤 حسین سلاح‌ورزی: توصیه‌هایی به رئیس‌جمهور مشورت‌پذیر

▫️آقای پزشکیان! امروز که می‌توان شما را آقای رئیس‌جمهور (منتخب) خطاب کرد؛ چشم‌انداز اوضاع کشور خیلی بهتر از ماه پیش که رقابت‌های انتخابات ریاست‌جمهوری آغاز شد، نیست و البته خدا را شاکریم که با آمدن شما ان‌شاءالله می‌توان امیدوار بود اوضاع خیلی بدتر از ماه پیش هم نخواهد شد. امید تا حدود زیادی به مردم بازگشته است و احتمال و امکان ترمیم اعتماد هم نسبت به گذشته بیشتر و دردسترس‌تر به نظر می‌رسد.

▫️افسانه ایجاد اشتغال را رها کنید
در ازای هر شغل دارای کارآیی پایین که با حمایت‌های دولتی و بخشنامه‌بازی و حیف‌ومیل منابع کشور ایجاد می‌شود، حداقل یک شغل واقعی و پایدار و با بهره‌وری بالا در نظام اقتصادی ایران می‌میرد. اشتغال،  یک متغیر سیستمی در اقتصاد کلان است و مدعیان تغییر معنادار و درازمدت آن از طریق مداخلات ساختاری مستقیم، اگر هدف دیگری نداشته باشند، قطعا ناآگاه هستند. از آنها حذر کنید. وظیفه اصلی دولت در حوزه اشتغال، پس از پرهیز از مانع‌تراشی در راه رشد (به‌عنوان موتور اصلی خلق شغل‌های پایدار)، ارتقای کارآیی بازار کار است.

لینک متن کامل

#سلاح_ورزی #اشتغال #مسکن #پزشکیان

تحلیل داده‌های اقتصادی دارایان
@daraian   |     daraian.ir
👎2👍1
👍2
گزارش جماران از تشریح مهمترین اولویت دولت در چهار سال آینده؛
مسعود نیلی: با وجود شکافهای اجتماعی و مشکلات خارجی، اصلاحات اقتصادی بازی با آتشی خطرناک است / چنبره ناترازی‌ها به شدت به یکدیگر گره خورده‌/ با این حجم بزرگ مشکلات جایی برای تخریب‌های سیاسی نیست
بدون تردید تداوم ناترازی‌ها، کشور را گرفتار بحران‌های بزرگ خواهد کرد. در شرایط موجود حرکت سریع و خطرناک کمبودهای در مقیاس بزرگ انرژی را شاهد هستیم. بخش فزاینده‌ای از ارزی که با دشواری‌های زیاد از محل صادرات نفت به دست می‌آوریم، باید به واردات بنزین اختصاص دهیم و قطعی‌های برق و گاز صنایع و فعالیت‌های اقتصادی هم بی‌نیاز از توضیح است. از این طریق خالص صادرات نفت روز به روز کوچکتر می‌شود و با تشدید فشارهای ناشی از تحریم، عرضه ارز هم با مشکل مواجه خواهد شد که جهش‌های بعدی نرخ ارز را به دنبال خواهد داشت و با جهش‌های بزرگتر نرخ ارز، هدر رفت انرژی بیشتر خواهد شد و بنابراین چنبره ناترازی‌ها به شدت به یکدیگر گره خورده‌اند.


B2n.ir/n43071

انجمن اقتصاد ایران (انجمن اقتصاددانان ایران سابق)
@IR_Economists_A
با تاکید بر ضرورت تقویت جامعه مدنی در ایران عنوان شد؛
اظهارات تکان دهنده میدری درخصوص خطاهای مخرب سازمان برنامه: دولتها و سازمان برنامه واقعیتهای اقتصاد ایران را آشکار نمی کنند/ بحران های اقتصادی به صراحت به مجلس گفته نمی شود
« دروغی که سال‌ها در بودجه ما تکرار می‌شود این است که ما همیشه منابع را خیلی بیشتر می‌بینیم و مصارف را خیلی کمتر. سازمان برنامه و دولت واقعیت‌های اقتصاد ایران را آشکار نمی‌کنند و بر سر آن نمی‌ایستند و به نمایندگان مجلس توضیح نمی‌دهند که واقعیت‌های اقتصاد ایران چیست و ادامه این راه ممکن نیست. آنها تصویر ساده‌ای ارائه می‌دهند. بحران‌های اقتصاد ایران معمولا به صراحت گفته نمی‌شود. متاسفانه سازمان برنامه و ابزار کارشناسی آن، این دروغ را ابزار قدرت می‌بیند؛ تا به واسطه آن شرایط به گونه ای باشد که دستگاه اجرایی باید به سازمان برنامه برود و بگوید تخصیص من را به جای ۵۰ درصد ۷۰ درصد بدهید! تخصیص بودجه صراحتا دندان‌های سازمان برنامه است!»


B2n.ir/u58159

انجمن اقتصاد ایران (انجمن اقتصاددانان ایران سابق)
@IR_Economists_A
1
Audio
فایل صوتی کامل نشست:
دولت چهاردهم: چالش‌ها و افق پیش‌رو

سخنرانان:
دکتر مسعود نیلی
دکتر احمد میدری


بحث‌کننده: دکتر جعفر خیرخواهان

برگزارکننده:
انجمن اقتصاد ایران

انجمن اقتصاد ایران (انجمن اقتصاددانان ایران سابق)
@IR_Economists_A
👍1
آیا صحت دارد؟
www.tg-me.com/Economedia
حلقه امیرآباد

🔷احتمال دارد اقتصاددانانی از دانشگاه تهران مهم‌ترین پست‌های اقتصادی دولت چهاردهم را در اختیار بگیرند. سازندگی ویژگی‌های این تیم را بررسی کرده است


🔰همان روزها که جواد ظریف کت از تن درمی‌آورد تا به انتخابات شور‌وحال ببخشد و مسعود #پزشکیان را برای یک بازی بزرگ یاری کند، علی طیب‌نیا تازه کت‌وشلوار آبی نفتی به تن کرد و به رقابت‌های انتخابات پیوست.

علی #طیب‌نیا کیست و حضورش در دولت پزشکیان چه اثری دارد؟

◽️طیب‌نیا متولد ۱۳۳۹ در اصفهان است و دانش‌آموخته اقتصاد. تز دکترای او در مورد #تورم ساختاری در ایران بوده و اکنون استادیار دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران است.طیب‌نیا در دولت دوم میرحسین موسوی مشاور او بود و در دولت دوم هاشمی، دبیری کمیسیون اقتصادی دولت را بر عهده گرفت و در دوره خاتمی، مشاور کمیسیون اقتصادی دولت شد.دردوره احمدی‌نژاد طیب‌نیا مجبور به خروج از سازمان مدیریت شد.

#طیب‌نیا با توصیه اصلاح‌طلبان وارد دولت اول روحانی شد و سکان وزارت امور اقتصادی و دارایی را در دست گرفت. تیم اقتصادی حسن روحانی ظرف یک سال موفق شدند نرخ تورم را از حوالی ۴۰ درصد به کمتر از ۱۵ درصد برساند و پس از آن تورم به مدت چند فصل تک‌رقمی شد.

🔹همکاری او و حسن روحانی به دولت دوازدهم نکشید، هرچند قرار بود طیب‌نیا دوستان نزدیکش را از حلقه امیرآباد فراخواند و به دولت پیوند دهد.

◽️این احتمال وجود دارد که طیب‌نیا ریاست سازمان برنامه ‌و بودجه را بر عهده گیرد و عبد‌الناصر همتی هم به وزارت امور ‌اقتصادی و دارایی برود. در این صورت احتمال دارد که حمید پورمحمدی ریاست بانک ‌مرکزی را بر عهده گیرد. تا اینجای کار، فرماندهی‌اش بر تیم اقتصادی پزشکیان مسجل شده است.

اما این کار برای طیب‌نیا چه منافع و چه زیان‌هایی دارد؟

🔷احتمال زیادی دارد که مسعود پزشکیان سه پست مهم اقتصادی دولت خود را به اقتصاددانان نزدیک به حلقه امیرآباد بسپارد. عبدالناصر همتی هم یکی دیگر از اعضای این حلقه است. او سابقه ریاست بیمه مرکزی را در دولت دوم حسن‌ روحانی دارد.
فرهاد دژپسند نیز یکی دیگر از اعضای این حلقه به‌شمار می‌رود که در دولت دوم حسن روحانی، وزیر امور اقتصادی و دارایی شد.

الیاس نادران هم یکی دیگر از اعضای این حلقه است که سابقه نمایندگی مجلس را دارد. این پنج نفر با وجود گرایش‌های سیاسی و اقتصادی متضاد، دوستانی صمیمی هستند. البته حلقه امیرآباد اقتصاددانان دیگری هم دارد؛ یکی از آنها اکبر کمیجانی است که سال‌ها قائم‌مقام بانک مرکزی بود.

ابراهیم شیبانی هم که در دولت دوم سیدمحمد خاتمی و پس از درگذشت محسن نوربخش، رئیس‌کل بانک مرکزی شد، و محمد خوش‌چهره که سال‌ها نماینده مجلس بود، به‌عنوان دیگر اعضای حلقه امیرآباد نام برد.

ویژگی‌های حلقه امیرآباد

🔵دولت‌های مختلف از طیف‌های مختلف اقتصاددانان استفاده می‌کردند. دولت میرحسین موسوی بیشتر به اقتصاددانان دانشگاه شهید بهشتی اعتماد داشت. دولت اکبر هاشمی‌رفسنجانی به اقتصاددانان آزادی‌خواه که بعدها پایه‌گذار موسسه نیاوران و دانشکده اقتصاد دانشگاه شریف شدند، اعتماد کرد. خاتمی ترکیبی از اقتصاددانان مختلف را به کار گرفت. احمدی‌نژاد هم مثل موسوی به اساتید دانشگاه‌های شهید بهشتی و علامه طباطبایی اعتماد کرد.
◽️حسن روحانی اما پست‌های مهم اقتصادی را بین طیف‌های مختلف تقسیم کرد. رئیسی اقتصاددانان دانشگاه امام صادق(ع) را فراخواند و به نظر می‌رسد مسعود پزشکیان قصد دارد به اساتید دانشگاه تهران اعتماد کند.

اما ویژگی اقتصاددانان این حلقه چیست؟


در حلقه امیرآباد،
⬅️ ابراهیم شیبانی تفکرات چپ اسلامی دارد و در انتخابات اخیر کنار سعید جلیلی ایستاد.
⬅️ فرهاد رهبر نسخه معتدل‌تری از ابراهیم شیبانی است که مبنای فکری‌اش اقتصاد اسلامی است.
⬅️ الیاس نادران اقتصاددانی رادیکال‌تر از رهبر و شیبانی است که البته این روزها مشی متعادل‌تری در پیش گرفته است.
⬅️ محمد خوش‌چهره را می‌توانیم جزو این قسمت حلقه امیرآباد بدانیم.

این افراد طیف اصولگرای حلقه امیرآباد را تشکیل می‌دهند.

طیف اصلاح‌طلب این حلقه را عبدالناصر همتی و علی‌ #طیب‌نیا و تا حدودی فرهاد دژپسند تشکیل می‌دهند. همتی و طیب‌نیا مدافع بازار آزاد هستند.

🔰اقتصاددانان دانشگاه تهران چند تفاوت اساسی با دیگر دانشگاه‌ها دارند. برخلاف اغلب اقتصاددانان تئوری‌پرداز دانشگاه شهید بهشتی که گرایش چپ اسلامی دارند، اعضای حلقه امیرآباد، بازار آزاد را قبول دارند اما این علاقه به اندازه اقتصاددانان دانشگاه شریف و موسسه نیاوران نیست.

جمع‌بندی

🔹علی #طیب‌نیا از شهرت خوبی در جامعه برخوردار است و اگر در سازمان برنامه مسئولیت هماهنگی تیم اقتصادی را بر عهده گیرد یا معاون اقتصادی رئیس‌جمهور شود، خیلی برای اقتصاد مفید خواهد بود.
آیا علی طیب‌نیا می‌تواند انتظارها را برآورده کند؟/روزنامه سازندگی
🔗https://chat.whatsapp.
👍21
2025/07/11 19:23:24
Back to Top
HTML Embed Code: