Telegram Web Link
🩺 ۱۱ بیماری لاعلاجی که به کمک ژن‌درمانی در آستانه درمان قطعی قرار گرفته‌اند!


🏷 در این پست، به بررسی بیماری‌های لاعلاجی پرداختیم که ژن‌درمانی توانسته روند پیشرفت آن را متوقف کند، کیفیت زندگی بیماران را بهبود بخشد و حتی در برخی موارد درمان قطعی به‌همراه داشته باشد.


🤔 آیا دست‌ورزی‌های ژنتیکی ممکنه چهره خطرناکی داشته باشه؟

🔍کدام بیماری ممکنه در آینده نزدیک به درمان قطعی، نزدیک‌تر بشه؟

✨️ این پست رو مطالعه و نظرتون رو کامنت کنید.

✔️ مشاهده پست اینستاگرام


📍Instagram | Linkedin | Support

─━⊱🧬 آکادمی ژنتیک ایران
─━⊱🧬
@ir_Genetics_academy
ویروس‌های خاموشی که در دل DNA فعال می‌شوند!


🦠 ویروس‌ها به استفاده از دستگاه ژنتیکی سلول‌های انسانی برای تکثیر خود شهرت دارند. آن‌ها در جریان این فرآیند، بقایایی را در سراسر ماده ژنتیکی (ژنوم) انسان برجای می‌گذارند. این بقایا که به آن‌ها «عناصر قابل جابجایی» گفته می‌شود، قطعاتی از ماده ژنتیکی هستند که حتی ساده‌تر از خود ویروس‌ها عمل می‌کنند و از سامانه سلول میزبان برای تکثیر استفاده می‌برند.

🧬 بیشتر این «ژن‌های جهنده» در ژنوم انسان غیرفعال شده‌اند؛ اما برخی از آن‌ها، مانند LINE-1، هنوز قادرند از طریق یک RNA واسطه، خود را کپی کرده و در ژنوم حرکت کنند. LINE-1 حدود ۲۰ درصد از ژنوم انسان را تشکیل می‌دهد و بر دگرگشت سلولی تأثیر می‌گذارد. با‌این‌حال، اگر این عناصر وارد ژن‌های حیاتی شوند یا پاسخ‌های ایمنی را تحریک کنند، می‌توانند موجب بیماری‌هایی مانند سرطان، اختلالات عصبی و پیری شوند. برای آنکه LINE-1 بتواند خود را کپی کند، باید به داخل هسته سلول، جایی که DNA در آن نگهداری می‌شود، نفوذ کند.

📑 پژوهشی تازه که در نشریه Science Advances منتشر شده است، نشان می‌دهد که LINE-1 زمانی به DNA سلولی متصل می‌شود که هسته در جریان تقسیم سلولی برای مدت کوتاهی باز می‌شود. در این زمان، LINE-1 می‌تواند تغییراتی در DNA ایجاد کند که احتمالاً به بقا و ترمیم بافت‌ها در روند پیری کمک می‌کند.

🔬 این مطالعه نشان داده‌است که RNA حاصل از LINE-1 هنگام تقسیم سلولی با پروتئینی به نام ORF1p ترکیب شده و خوشه‌هایی تشکیل می‌دهد. این خوشه‌ها که به آن‌ها کاندنسیت یا تجمع گفته می‌شود، به اتصال LINE-1 به نواحی خاصی از DNA درون هسته کمک می‌کنند. این ساختارها LINE-1 را از آسیب مصون نگه می‌دارند و باعث می‌شوند این عنصر ژنتیکی بتواند RNA خود را در نزدیکی توالی‌های مشخصی از DNA قرار داده و در ژنوم ادغام شود.

این فرآیند به LINE-1 امکان می‌دهد از مکانیسم‌های دفاعی سلول فرار کند. یافته‌های این پژوهش می‌توانند به طراحی راهکارهایی برای جلوگیری از اثرات مضر LINE-1 بر ژنوم در آینده کمک کنند.

▫️نگین قره‌خانی
Phys


📍Instagram | Linkedin | Support

─━⊱🧬
آکادمی ژنتیک ایران
─━⊱🧬
@ir_Genetics_academy
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
رونویسی mRNA

فرآیندی زیستی است که طی آن بخشی از DNA به RNA پیام‌رسان (mRNA) رونویسی می‌شود.

این فرآیند در هسته سلول‌های یوکاریوتی و در سیتوپلاسم سلول‌های پروکاریوتی رخ می‌دهد.

▫️نگین قره‌خانی▫️


📍Instagram | Linkedin | Support

─━⊱🧬 آکادمی ژنتیک ایران
─━⊱🧬
@ir_Genetics_academy
کشف ژن‌های تعیین‌کننده فنوتیپ صفات مندلی در گیاه نخود فرنگی

در قرن 19 میلادی، Gregor Mendel 28000 گیاه نخود فرنگی (Pisum sativum) را با هم پیوند زد تا با بررسی فنوتیپ صفات هفت‌گانه در نسل‌های بعدی این گیاهان، قوانین توارث ژنتیکی را کشف کند.

👨‍🔬با وجود انجام تحقیقات گسترده روی نخود فرنگی و انتشار ژنوم مرجع آن در سال 2019، ژن‌های تعیین‌کننده فنوتیپ سه صفت آن مجهول مانده‌ بود. اخیراً، تیمی به سرپرستی Shifeng Cheng توانسته است ژن‌های تعیین‌کننده فنوتیپ صفات رنگ غلاف، شکل غلاف و آرایش گل‌ها را در P.sativum کشف کند.

این دانشمندان ژنوم حدود 700 گیاه را توالی‌یابی کردند و آن‌ها را با ژنوم مرجع مقایسه کردند. با انجام دگرآمیزی‌های انتخابی و مطالعات GWAS، نشان داده‌شد که ژن صفت رنگ غلاف با سنتز کلروفیل مرتبط است. همچنین، دو ژن معین با تاثیرگذاری بر ضخامت دیواره سلولی، شکل غلاف را تعیین می‌کنند. سپس، مشخص شد که جهش حذفی در ژن دیگری نیز می‌تواند آرایش گل‌ها را در نخود فرنگی تغییر دهد. 

✍🏻 گردآوری و ترجمه: سامان قاجار
📥 منبع
Nature


📍Instagram | Linkedin | Support

─━⊱🧬 آکادمی ژنتیک ایران
─━⊱🧬
@ir_Genetics_academy
🧬 نقشه‌ی کامل سلولی برای درمان لوسمی


🩸پژوهشگران نقشه‌ای جامع از بیان ژن در سلول‌های خونی تهیه کردند تا درک بهتری از رفتار سلول‌ها در لوسمی میلوئیدی حاد (AML) به‌دست آورند. این مطالعه با بررسی بیش از ۶۲۰ هزار سلول نرمال و بیش از ۱.۲ میلیون سلول از ۳۱۸ بیمار مبتلا به انواع مختلف لوسمی نشان داد که چگونه تمایز غیرطبیعی سلول‌های بنیادی خون‌ساز می‌تواند به بروز و پیشرفت AML منجر شود.

🔬 این پژوهش با شناسایی دست‌کم ۱۲ الگوی تمایز سلولی مختلف در بیماران AML، نشان داد که جهش‌های ژنتیکی خاص می‌توانند براساس نوع سلول اولیه یا همراهی با جهش‌های دیگر، نتایج بسیار متفاوتی داشته باشند. به این ترتیب، این یافته‌ها توضیح می‌دهد که چرا بیماران دارای جهش‌های مشابه، ممکن است علائم یا پاسخ‌های درمانی کاملاً متفاوتی داشته باشند.

💻 پژوهشگران امیدوارند این داده‌ها بستری را برای استفاده از نشانگرهای زیستی جدید فراهم کنند تا در تشخیص دقیق‌تر بیماری و درمان هدفمند بیماران موثر باشند.

✍🏻 مترجم: صبا قیدارپور
📥 منبع: genengnews


📍Instagram | Linkedin | Support

─━⊱🧬 آکادمی ژنتیک ایران
─━⊱🧬
@ir_Genetics_academy
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
اندازه DNA چقدر است؟!


🧬این انیمیشن، کوچک‌بودن ابعاد DNA را به ما نشان می‌دهد.

▫️نگین قره‌خانی▫️


📍Instagram | Linkedin | Support

─━⊱🧬 آکادمی ژنتیک ایران
─━⊱🧬
@ir_Genetics_academy
انقلابی در پزشکی: پیش‌بینی بیماری کبدی با یک آزمایش خون ساده!

👩🏼‍🔬پژوهشگران ۵ پروتئین خون (CDHR2, FUOM, KRT18, ACY1, GGT1) را شناسایی کرده‌اند که می‌توانند تا ۱۶ سال قبل از بروز علائم، خطر ابتلا به بیماری کبد چرب (MASLD) را پیش‌بینی کنند. میزان مرگ‌و‌میر در مبتلایان به این بیماری تا دو برابر بیشتر از افراد سالم است.

📚در مطالعه‌ای روی ۵۰ هزار نفر از بانک زیستی بریتانیا، ترکیب این پروتئین‌ها با دقت ۸۳.۸% بیماری کبد چرب را ۵ سال زودتر و با دقت ۷۵.۶% تا ۱۶ سال زودتر تشخیص داد که با افزودن شاخص‌هایی چون BMI، این روش با دقت ۹۰.۴٪ قادر به پیش‌بینی بیماری ۵ سال زودتر و با دقت ۸۲.۲٪ تا ۱۶ سال قبل از درگیری کبد است.

🔬هرچند این مطالعه هنوز ارتباط مستقیم بین این پروتئین‌ها و بیماری را اثبات نکرده است، اما گامی بزرگی در جهت توسعه روش‌های غربالگری جدید و تشخیص زودهنگام این بیماری محسوب می‌شود.

✍🏻 مترجم: محدثه کوچی
📥 منبع: scitechdaily


📍Instagram | Linkedin | Support

─━⊱🧬 آکادمی ژنتیک ایران
─━⊱🧬
@ir_Genetics_academy
📽 معرفی فیلم

🎞 "Our Friend" (دوست ما)


📒 فیلم "دوست ما" یک درام عاشقانه بر اساس واقعیت است که از مقاله‌ای در مجله Esquire در سال ۲۰۱۵ الهام گرفته شده است.

🗒 خلاصه فیلم:
این فیلم داستان یک زوج جوان به نام‌های "متیو و نیکل" را روایت می‌کند که به همراه دو دخترشان زندگی می‌کنند. متأسفانه نیکل به سرطان تخمدان بدخیم مبتلا شده و تنها ۶ ماه فرصت زندگی دارد. مسئولیت مراقبت از بچه‌ها و بار زندگی بر دوش متیو می‌افتد و به تدریج فشارهای زندگی بر او افزایش می‌یابد. در این شرایط، بهترین دوستشان "دین" تصمیم می‌گیرد که زندگی خود را وقف آنها کند، که این تصمیم تغییرات غیرمنتظره‌ای را به دنبال خواهد داشت.

•حدیث محمدی•


📍Instagram | Linkedin | Support

─━⊱🧬
آکادمی ژنتیک ایران
─━⊱🧬
@ir_Genetics_academy
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
زنجیره انتقال الکترون

در این ویدئو زنجیره انتقال الکترون (ETC)، مجموعه‌ای از کمپلکس‌های پروتئینی و مولکول‌های تعبیه‌شده در غشای داخلی میتوکندری را باهم بررسی می‌کنیم.

▫️نگین قره‌خانی▫️


📍Instagram | Linkedin | Support

━⊱🧬 آکادمی ژنتیک ایران
─━⊱🧬
@ir_Genetics_academy
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
سم باکتری عامل ایجاد سرطان روده در جوانان

دانشمندان به‌دنبال جست‌وجوی علت افزایش نگران‌‌کننده سرطان روده در جوانان به عامل مرموزی برخوردند؛ سم باکتریایی به‌نام «colibactin» علت ابتلا به سرطان روده بود. تماس با سم کولی باکتین در کودکی خطر ابتلا به سرطان روده را افزایش می‌دهد.

🌍 یک تیم بین‌ المللی از محققان، با تجزیه‌وتحلیل نمونه‌های بافت سرطانی، از ۹۸۱ نفر در ۱۱ کشور به دنبال جهش‌های DNA بودند. در اکثر موارد، جهش‌ها با آسیب‌های ناشی از سم colibactin مطابقت داشت. این سم توسط سویه‌های خاصی از باکتری‌ e.coli در روده تولید می‌شود.

👧🏻 یکی از احتمالات دانشمندان این است که عفونت‌های روده در کودکی سم colibactin تولید می‌کنند و به DNA سلول‌های روده آسیب می‌زنند پس از ناپدید شدن کولی باکتین، سرطان روده ایجاد می‌شود. داده‌ها نشان می‌دهند قرارگرفتن در معرض خطرات در ۱۰ سال اول زندگی اتفاق می‌افتد. سبک زندگی، رژیم غذایی و عوامل محیطی در اوایل زندگی می‌تواند در ابتلا به سم colibactin موثر باشد.

✍🏻 مترجم: سما سلطانی
📥 sciencealert

📍Instagram | Linkedin | Support

─━⊱🧬 آکادمی ژنتیک ایران
─━⊱🧬
@ir_Genetics_academy
الگوریتمی الهام‌گرفته از شبکه‌های اجتماعی، برای کشف رازهای بیماری‌ها

🧬 پژوهشگران دانشگاه Ben-Gurion الگوریتمی به‌نام "WGAND" طراحی کرده‌اند که با تحلیل ساختار شبکه‌های زیستی، قادر به شناسایی پروتئین‌های کلیدی در بافت‌های مختلف بدن است؛ الگوریتمی که از روش‌های تحلیل شبکه‌های اجتماعی الهام گرفته شده‌است!

📊 نکته برجسته این پژوهش آن است که همان الگوریتم‌هایی که در حوزه امنیت سایبری برای تشخیص رفتارهای غیرعادی یا تقلب در شبکه‌های اجتماعی به کار می‌روند، اکنون در شناسایی الگوهای غیرمعمول در تعاملات پروتئینی سلول‌ها به کار گرفته شده‌اند. این رویکرد می‌تواند نقش مهمی در کشف عوامل مولکولی بیماری‌ها، به‌ویژه در بافت‌هایی چون مغز و قلب ایفا کند.

🔍 الگوریتم WGAND با دقتی فراتر از روش‌های سنتی، پروتئین‌هایی را شناسایی می‌کند که پیش‌تر از دید پژوهش‌ها پنهان مانده بودند. انتشار این الگوریتم به‌صورت متن‌باز، امکان بهره‌برداری گسترده از آن را در مطالعات زیست‌پزشکی و توسعه درمان‌های بافت‌محور فراهم می‌کند.

✍🏼مترجم: هستی ایزدیار
📥 phys.org


📍Instagram | Linkedin | Support

─━⊱🧬
آکادمی ژنتیک ایران
─━⊱🧬
@ir_Genetics_academy
| Cancer BioTalent
رویداد دانش، فناوری و نوآوری
🎗️سرطان را به خاطره‌ها می‌سپاریم

رویداد Cancer BioTalent یک برنامه علمی و استعدادیابی در حوزه سرطان است که با هدف شناسایی استعدادهای جوان و حمایت از تجاری‌سازی ایده‌های نوآورانه برگزار می‌شود.

💡این رویداد با حضور سرمایه‌گذاران، اساتید، متخصصان، بستری مناسب برای ارائه ایده‌ها، جذب سرمایه‌گذار و تجاری‌سازی و مهم‌تر از همه یادگیری اصول کارآفرینی و ورود به این عرصه است.

در این پست با موارد زیر آشنا خواهید شد:
۱. اهداف بایوتلنت
۲. بایوتلنت‌های برگزارشده
۳.مهم‌ترین آورده‌های این رویداد
۴.چگونگی ثبت ایده
۵.نحوه ثبت‌نام حضور در این رویداد

مهلت ثبت طرح و ایده: فقط تا ۱ خردادماه
ظرفیت باقی‌مانده حضور در رویداد: فقط ۲۰۰نفر


─━⊱ آکادمی سرطان ایران
┏━━━━━━
    ♋️ @ir_cancer_academy🍀
┗━━━━━━
❗️آیا می‌دانستید تقریباً هر دو دقیقه یک زن به سرطان تخمدان مبتلا می‌شود؟!


◽️ به مناسبت ۸ می، روز جهانی سرطان تخمدان، نگاهی انداخته‌ایم به مسیر پُر امیدی که ژن‌درمانی در پیش گرفته است؛ از ویروس‌درمانی تا ترکیب نانوذرات با CRISPR/Cas9.

🧬 پیشرفت‌های درمان‌های نوین ژنتیکی، دیگر فقط رویا نیستند؛ به‌ویژه وقتی پای درمان یکی از مقاوم‌ترین سرطان‌ها وسط باشد.


📍Instagram | Linkedin | Support

─━⊱🧬 آکادمی ژنتیک ایران
─━⊱🧬
@ir_Genetics_academy
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🛑تکنیک‌های مهندسی ژنتیک
-قسمت اول: جداسازی DNA

آیا می‌دانستید زمانی که DNA برای اولین بار کشف شد، اصلاً به این نام شناخته نمی‌شد!؟

🧪در سال ۱۸۶۹، فردریش میشر اولین استخراج DNA را در طول آزمایش‌های خود انجام داد. او یک ماده اسیدی مرموز غنی از فسفر را از هسته گلبول‌های سفید خون جدا کرد و آن را "نوکلئین" نامید!

✴️سال‌ها از اولین استخراج DNA می‌گذرد و امروزه، دانشمندان پیشرفت‌های فوق‌العاده‌ای در طراحی روش‌های استخراجی داشته‌اند. روش‌هایی که قابل اعتمادتر، آسان‌تر و سریع‌تر، مقرون به صرفه‌تر و با بازده بالاتر هستند.

☑️در مهندسی ژنتیک، جداسازی DNA اولین گام حیاتی است که می‌تواند برای اهداف مختلفی مورد استفاده قرار گیرد؛ از جمله فناوری DNA نوترکیب، کلونینگ، توالی‌یابی کل ژنوم، مهندسی ژنتیک گیاهان و جانوران و یا پزشکی قانونی.

🧑🏽‍💻در این ویدئو مراحل مختلف این تکنیک را یاد می‌گیریم.

✍🏼ساغر صنعتی


📍Instagram | Linkedin | Support

─━⊱🧬 آکادمی ژنتیک ایران
─━⊱🧬
@ir_Genetics_academy
2025/07/04 03:59:44
Back to Top
HTML Embed Code: