Telegram Web Link
بازدهی ۱۵۵ درصدی بورس در سال ۱۳۹۹

🔹
سال ۹۹ با وجود تمام فرازوفرودها اما بورس صدرنشینی خود را در لیگ بازارها حفظ کرد. به این ترتیب پرونده بازار سهام در این سال با رشد ۱۵۵درصدی شاخص کل بسته شد.

🔹 بورس در ۵ ماه نخست این سال به لطف سیل خروشان نقدینگی، ابرنوسان بیش از ۳۰۰درصدی را ثبت کرد؛ اما در ۷ ماه پایانی بخشی از این حباب بزرگ‌شده، تخلیه شد اما همین موضوع هم باعث نشد که بورس جایگاه اول را از دست بدهد.

🔹 در دیگر بازارهای دارایی، دلار سال را با قیمت ۲۴هزار و ۸۲۰تومان به پایان رساند و در نتیجه بازدهی بازار ارز در این سال به ۵۴درصد رسید.

🔹 نفع خرید سکه اما بیشتر از دلار بود و با حفظ قیمت خود در سطح ۱۱میلیون تومان توانست سود ۸۳ درصدی را ثبت کند.

🔹 در بازارهای جهانی، رمزارزها یکه‌تازی کردند و صدرنشین بازارهای جهانی لقب گرفت.

🔹 در فضای اقتصاد کلان نیز امید به تداوم رشد اقتصادی مثبت همراه با نگرانی از تورم بالا به چشم می‌خورد و رشد بالای نقدینگی به یکی از چالش‌های ثبات اقتصاد تبدیل شده است. (دنیای اقتصاد)
@monitoreconomy_ir
انرژی جهان به کدام سو میرود؟

✍🏻 دکتر روح‌اله کهن‌هوش‌ نژاد، تحلیلگر اقتصاد انرژی

🔷
انرژی جهان در یک نقطه گذار قرار دارد و با طیفی از چالش‌های رو به رشد مواجه است. کشورها مطابق توافقنامه تغییرات اقلیمیِ سال ۲۰۱۴ متعهد به کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و تمرکز مجدد بر کربن‌زدایی از بخش انرژی شدند. به علاوه، به منظور برآوردن تقاضای جهانی رو به رشد برای انرژی در بسیاری از اقتصادهای در حال ظهور، خدمات انرژی باید گسترش یابد و برای بیش از یک میلیارد نفر امکان دسترسی به خدمات نوین انرژی فراهم شود.

🔷 همزمان با تحول بازارها و گسترش زیرساخت انرژی، امنیت و پایداری زیست‌محیطی انرژی باید در شرایطِ افزایش ریسک‌ها و چالش‌های تاب‌آوری حفظ و تقویت شود.

🔷 به هرحال، صنعت جهانی انرژی بسیار پرتحول بوده و کشور ایران به عنوان دارنده رتبه اول مجموع ذخایر نفت و گاز باید نسبت به آینده تحولات صنعت بیش از سایر کشورها حساسیت داشته باشد.

🔷 دوره‌ ۱۹۷۰ تاکنون دوره‌ای با رشد اقتصادی جهان، رشد زیاد جمعیت و رشد سریع نیروی کار همراه بود. در طول این مدت، سازمان توسعه و همکاری اقتصادی (OECD) گرایشی به سمت مصرف انبوه و داشتن یک طبقه‌ متوسط با رشد سریع را تجربه کرد. از دهه‌ ۱۹۸۰، کشورهای غیر OECD –خصوصا چین و هند- از رشد جمعیت سریع و توسعه اقتصادی مشابهی بهره بردند. نتیجه این که یک طبقه ‌متوسط بزرگ شروع به ظهور کرد که برای رسیدن به سبک زندگی انرژی‌بر کشورهای OECD تلاش می‌کرد.
دوبرابر شدن جمعیت و رشد اقتصادی سریع، تقاضای انرژی را در طول این دوره حدود ۳ برابر کرد. در طول این مدت، در نتیجه‌ کاهش سهم سوخت فسیلی در انرژی اولیه، و همچنین سهم رو به افزایش گاز بین سوخت‌های فسیلی، که گازهای گلخانه‌ای کمتری در مقایسه با نفت و خصوصا زغال سنگ منتشر می‌کند، اقتصاد جهانی حدود سالانه یکدرصد کربن‌زدایی شده است.

🔷 از دهه‌ ۱۹۷۰، نگرانی‌های زیست‌محیطی به شدت در رویه‌های کاری ملی و جهانی افزایش یافته است. توسعه‌ پایدار در اواخر دهه‌ ۱۹۸۰ و همچنین تغییر اقلیم، با تأسیس هیئت بین‌دولتی در مورد تغییر اقلیم در ۱۹۸۸ مورد توجه قرار گرفت. پروتکل کیوتو در سال ۱۹۹۷ به بحث گذاشته شد. اگرچه همه‌ کشورها آماده‌ متعهد شدن نبودند، اما بسیاری توانستند با موفقیت انتشار گازهای گلخانه‌ای را کاهش دهند و در کربن‌زدایی از طریق توسعه‌ برق هسته‌ای، کاهش مصرف زغال سنگ (تا حدی به خاطر جایگزینی گاز) و اخیرا،‌ گسترش پروژه‌های انرژی تجدیدپذیر و استفاده از خودروها و فناوری‌های برق گرمایی کارآمدتر  پیشرفت کنند.

🔷 در سال ۲۰۱۵، دولت‌ها برای محدود کردن افزایش دمای متوسط جهانی به کمتر از ۲ بالاتر از سطح پیشاصنعتی و اتخاذ تلاش‌هایی برای محدود کردن افزایش دما به ۵/۱ توافق کردند. در صورتی که این تعهدات اجرا شوند، چگونگی و زمان انجام آن‌ها اثر قابل توجهی بر آینده تقاضای انرژی و ترکیب انرژی خواهد داشت.

🔷 در طول دوره‌ مورد بحث، مسائل سلامت عمومی مربوط به صنعت انرژی نیز در معرض توجه بود. سرب در بنزین، اکسید نیتروژن از خودروهای دیزلی، ذرات ریز از سوزاندن کربن و استفاده خانگی از سوخت‌های جامد در مناطق روستایی آگاهی عمومی نسبت به اثر صنعت انرژی بر سلامت را بالا برده است. عموم مردم در بسیاری از کشورها در مورد برق هسته‌ای به خاطر وقوع چند حادثه معروف (مانند چرنوبیل) بسیار محتاط و هوشیار شده‌اند.

🔷 بسیاری از متخصصان از سرعت تغییر در چند سال گذشته، خصوصا انقلاب نفت شیل آمریکا، پیشرفت‌ها و کاهش هزینه‌های فناوری خورشیدی، ژئوپلتیک در حال تغییر خاورمیانه و تکامل تولید و سیستم‌های توزیع‌شده، شگفت‌زده بودند. آن‌ها انرژی خورشیدی، الکترودینامیک، شبکه‌های هوشمند، ذخیره و دیجیتالی شدن را به عنوان فناوری‌های برافکن توصیف کردند که می‌توانند مدل‌های موجود کسب و کار، و احتمالا تمام سیستم‌ها، را هم در تأمین برق و هم در حمل و نقل بی‌اعتبار کنند. علاوه بر این، آن‌ها تعدادی از عوامل کلیدی را برای آینده‌ سیستم‌های انرژی، حیاتی توصیف کردند.

🔷 این عوامل شامل مدیریت پیچیدگی و عدم قطعیت، جمعیت‌شناسی، اقتصاد جهانی، تغییر اقلیم، ساختارهای بازار و نوآوری فناورانه می‌شوند. این مسائل نقطه تمرکز تحقیقات اولیه در مورد آینده محتمل انرژی شدند.

🔷 جمعیت جهان از سال ۱۹۷۰ تا کنون بیش از دوبرابر شده اما این رشد به دلیل کاهش نرخ باروری کندتر خواهد شد. تا سال ۲۰۶۰، انتظار می‌رود جمعیت به حدود ۱۰.۲ میلیارد برسد. این رشد در حال کند شدن به رشد بسیار کمتر نیروی کار نسبت به آن‌چه در ۵۰ سال گذشته شاهد بوده‌ایم و همچنین انقباض واقعی نیروی کار در کشورهایی مانند چین، ژاپن، کره‌ جنوبی، روسیه و بیشتر حوزه یورو تبدیل می‌شود.
(ادامه مطلب در پست بعدی...)
@monitoreconomy_ir
انرژی جهان به کدام سو میرود؟ (ادامه مطلب)

✍🏻 دکتر روح‌اله کهن‌هوش‌ نژاد، تحلیلگر اقتصاد انرژی

🔷 در بخش فناوری، در وسیع‌ترین سطح شاهد تغییرات عمده در صنعت انرژی خواهیم بود.

🔷 این تغییرات عبارتند از: شهرهای هوشمند، در جهانی که ۷۰ درصد آن تا سال ۲۰۶۰ شهری شده، اتوماسیون، هوش مصنوعی و رباتیک، افزایش بهره‌وری دیجیتالی، کارآمدی انرژی و رفتار سمت تقاضا، نوآوری حمل و نقل خودکار و بدون کربن، شبکه/ذخیره یکپارچه و انرژی بادی و خورشیدی و خودروهای برقی. خلاصه اینکه، فناوری‌های غالبی که صنعت انرژی را در گذار بزرگ به پیش می‌رانند از آن‌چه در طول ۵۰ سال گذشته به کار رفته است، بسیار متفاوت خواهند بود.

🔷 باتوجه به سناریوهای مختلفی درخصوص جهان تا سال ۲۰۶۰ توسط سازمان‌های بین‌المللی مورد مطالعه قرار گرفته، به نظر می‌رسد در جهان ۲۰۶۰، اقتصادی بسیار پیچیده و پرسرعتی شکل می‌گیرد که به خاطر نوآوری‌های سریع فناوری پیوسته در حال تغییر و تحول است.

🔷 زندگی به سبک شهری، متحرک و بسیار وابسته به فناوری است. مردم در هر منطقه‌ای بیش از پیش بهم و به خانه‌ها و اداراتشان پیوسته‌اند. فناوری‌های در حال ظهور برای سیستم‌های انرژی فوق‌العاده برافکن هستند و به تنوع‌بخشی قابل توجه انرژی اولیه منجر می‌شوند. در حمل و نقل، نفوذ گاز طبیعی و خودروهای الکترونیک به ترکیب متنوع سوخت منجر می‌شود. راه‌‌حل‌های انرژی خورشیدی، بادی و ذخیره‌‌سازی نفوذ سیستم‌های توزیع شده در برق را افزایش می‌دهد. مصرف انرژی نهایی کل تا سال ۲۰۳۰، سالانه حدود ۲ درصد رشد خواهد کرد. فشار برای این رشد مصرف عمدتا ناشی از افزایش فعالیت‌های صنعتی، تقاضای در حال رشد برای حمل و نقل و افزایش دسترسی به انرژی است که به افزایش مصرف مسکونی و تجاری منجر می‌شود.

🔷 پیشرفت‌های فناوری که سیستم‌های انرژی سنتی را مختل می‌کنند، بازدهی انرژی را ارتقا می‌دهند. برای مثال، روش‌های تولید پیشرفت‌های همچون پرینت سه بعدی تقاضا برای حمل و نقل را کاهش می‌دهد.

🔷 مصرف‌کنندگان با سبک‌های زندگی هوشمندتر دارای خودروی الکتریکی، دارای وسایل ارتباطی راه دور بیشتر و دارای وسایل برقی پربازده‌تر و خانه‌ها و ادارات بهم‌مرتبط، بازدهی استفاده از انرژی را ارتقا می‌دهند. در نتیجه، مصرف نهایی پس از سال ۲۰۳۰ شدیدا شروع به کندشدن می‌کند و تا سالانه کمتر از نیم درصد کند می‌شود.

🔷 بازار نفت در مواجهه با قیمت‌های پایین خود را از طریق کاهش عرضه یا افزایش تقاضا مجدداً متعادل می‌کند. با توجه به حفظ سطح تولید اوپک و کاهش هزینه‌های عرضه‌کنندگان غیراوپک، قیمت نفت در یک تعادل به صرفه قرار دارد. این امر به سبب می‌شود که عرضه نفت تا سال ۲۰۳۰ با نرخ سالانه یک درصد رشد کند. بخش‌های حمل‌ونقل و پتروشیمی مهمترین محرک‌های رشد هستند و تقاضا برای نفت در این بخش‌ها تا سال ۲۰۳۰ سریعترین رشد را دارد. اما افزایش رقابت برای سوخت‌های حمل‌ونقل جایگزین، این رشد را تعدیل می‌کند. این افزایش رقابت به کنار گذاشتن بنزین و سوخت دیزل از حمل‌ونقل سبک و سنگین منجر می‌شود.

🔷 این روند تا سال ۲۰۴۰ سریعا کاهش می‌یابد و با کندشدن رشد اقتصاد و جمعیت، سرعت می‌یابد و عرضه نفت در سال ۲۰۶۰ به مقدار ۸۰ میلیون بشکه در روز (کمتر میزان کنونی آن) می‌رسد.

🔷 از سوی دیگر، استفاده رو به رشد از سوخت‌های غیرفسیلی در انرژی و حمل‌ونقل سهم آنها از ترکیب انرژی اولیه را افزایش می‌دهد. تا سال ۲۰۶۰ عرضه این انرژی‌ها با نرخ سالانه حدود ۲ درصد رشد خواهد کرد. بیشترین رشد در بخش انرژی‌های بادی و خورشیدی اتفاق خواهد افتاد. در طول این دوره و در پی افزایش ظرفیت نصب‌شده خورشیدی، تولید انرژی خورشیدی، بادی و زمین‌گرمایی، با نرخ رشد سالانه بیش از ۵ درصد، سریعتر از هر منبع سوخت دیگری در انرژی اولیه رشد می‌کنند. ادامه پیشرفت‌های فناوری سبب می‌شود که هزینه‌های سرمایه‌ای برای فوتوولتانیک و انرژی‌های خورشیدی تا سال ۲۰۶۰ بیش از ۷۵ درصد کاهش یابد.

🔷 کارآفرینانی که بر انرژی‌های پاک تمرکز دارند و سرمایه‌گذاری در استانداردسازی، مدرنسازی و نوآوری در علم مواد را ترغیب می‌کنند نقش مهمی در این کاهش هزینه‌ها دارند.
@monitoreconomy_ir
امیدوارم سال ۱۴۰۰، سالی سرشار از خیر و برکت، همراه با سلامتی برای شما دوستان و همراهان گرامی باشد.

◽️ ناظر اقتصاد
@monitoreconomy_ir
❇️ سال ۱۴۰۰، سال «تولید؛ پشتیبانی‌ها، مانع‌زدایی‌ها»
@monitoreconomy_ir
📈 #نرخ_تورم #اسفند ماه ۱۳۹۹، ۳۶.۴ درصد

🔶 تورم نقطه به نقطه ۴۸.۷ درصد

مرکز آمار ایران اعلام کرد:

🔸 در اسفند ماه ۱۳۹۹ عدد شاخص کل (۱۰۰=۱۳۹۵) به ۲۹۸.۱ واحد رسید که نسبت به ماه قبل ۱.۸ درصد افزایش نشان می‌دهد.

🔸 در این ماه درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل ۴۸.۷ درصد می‌باشد؛ یعنی خانوارهای کشور به طور میانگین ۴۸.۷ درصد بیشتر از اسفند ماه ۱۳۹۸ برای خرید یک «مجموعه کالا و خدمات یکسان» هزینه کردند که نسبت به این اطلاع در ماه قبل (۴۸.۲ درصد) ۰.۵ واحد درصد افزایش یافته است.

🔹 درصد تغييرات شاخص كل (نرخ تورم کالاها و خدمات مصرفی خانوار) در دوازده ماه منتهی به اسفند ماه سال ۱۳۹۹ نسبت به دوره مشابه سال قبل برای کل کشور ۳۶.۴ درصد است.
#تورم
@monitoreconomy_ir
قطب‌نمای دیجیتال مک‌کینزی

❇️ هشت پیشران ارزش اصلی و اهرم‌های صنعت ۴.۰
مرکز نوآوری اتاق تهران
@monitoreconomy_ir
گزاره_برگ_برنامه_همکاری_جامع_ایران_و_چین.pdf
455.5 KB
🔵 گزاره برگ برنامه همکاری جامع ایران و چین
@monitoreconomy_ir
ویرایش_نهایی_برنامه_همکاری_جامع_ایران_و_چین.pdf
11.2 MB
متن کامل برنامه جامع همکاری ۲۵ ساله ایران و چین
@monitoreconomy_ir
🏠 تحولات بازار معاملات مسکن شهر تهران در اسفند ماه ۱۳۹۹

🔶 افزایش ۹۳.۷ درصدی قیمت مسکن نسبت به ماه مشابه سال گذشته

🔸 بر اساس اعلام بانک مرکزی، در #اسفند ماه سال ۱۳۹۹ متوسط قيمت خريد و فروش يک متر مربع واحد مسکونی در شهر تهران به ۳۰ ميليون و ۲۷۴ هزار تومان رسيد که نسبت به ماه قبل ۶.۶ درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل ۹۳.۷ درصد افزايش نشان می‌دهد.

🔹 تعداد معاملات آپارتمان‌های مسکونی شهر تهران در اسفند ماه سال ۱۳۹۹ به ۵۲۷۳ واحد مسکونی رسید که نسبت به ماه قبل ۳۴.۶ درصد افزایش و نسبت به ماه مشابه سال قبل‌ ۴۸.۴ درصد کاهش نشان می‌دهد.

🔸 در ميان مناطق ۲۲ گانه تهران، بيشترين متوسط قيمت يک متر مربع زيربنای مسکونی معامله شده معادل ۶۸ ميليون تومان به منطقه ۱ و کمترين آن با ۱۲ ميليون تومان به منطقه ۱۸ تعلق داشته است.

◽️ متن کامل گزارش بانک مرکزی از تحولات بازار معاملات مسکن شهر تهران؛ اسفند ماه ۱۳۹۹
#مسکن
@monitoreconomy_ir
🔴 آخرین وضعیت نرخ بیکاری در کشور (زمستان ۱۳۹۹)

🔸 کاهش ١۵۱۴ نفری اشتغال در بخش کشاورزی و ۶۸١ هزار نفری در بخش خدمات در زمستان ۱۳۹۹ نسبت به زمستان سال قبل

🔸 نرخ بیکاری زمستان ۱۳۹۹: ۹.۷ درصد
(کاهش ۰.۹ درصدی نسبت به زمستان ١٣٩۸)

🔸 نرخ بيكاری جوانان ١۵ تا ۲۴ ساله: ۲٣.۶ درصد
( کاهش ۲.۱ درصدی اين نرخ نسبت به فصل مشابه در سال قبل)

🔸 نرخ بيكاری جوانان ١٨ تا ٣۵ ساله: ١۶.۸ درصد
( کاهش ۱.۰ درصدی اين نرخ نسبت به زمستان ١٣٩۸)

🔸 نرخ بیکاری فارغ‌التحصیل آموزش عالی: ۱۴.۱ درصد (٩۶۰,۶۲۶ نفر)

🔶 کاهش نرخ مشارکت اقتصادی:
- ۴۶.۴ درصد در سال ۱۳۸۴
- ۴۴.۱ درصد در ۱۳۹۸
- ۴۱.۸ درصد در تابستان ۱۳۹۹
- ۴۱.۴ درصد در پاییز ۱۳۹۹
- ۴۰.۹ درصد در زمستان ۱۳۹۹

🔹بررسی اشتغال در بخش‌های عمده اقتصادی نشان می‌دهد كه در زمستان ۱۳۹۹، بخش #خدمات با ۵۰.۴ درصد بيش­‌ترين سهم اشتغال را به خود اختصاص داده است. در مراتب بعدی بخش‌های #صنعت با ۳۳.۸ درصد و #كشاورزی با ۱۵.۸ درصد قرار دارند.
@monitoreconomy_ir
🔴 تامین مالی ۲۳۰ هزار میلیارد تومانی دولت از بازار سرمایه در سال ۹۹

🔸 رشد قابل ملاحظه تامین مالی دولت از محل انتشار اوراق بدهی و همچنین درآمد ناشی از نقل و انتقال سهام.

🔹 دولت به خوبی به پتانسیل بازار سرمایه اشراف پیدا کرد. تردیدی نیست که باید تعامل دو طرفه باشد و حاکمیت و دولت به بازار سرمایه و بورس کمک کند.
@monitoreconomy_ir
🔵 پیش‌بینی نرخ رشد اقتصادی ۲.۵ درصدی برای اقتصاد ایران در سال ۲۰۲۱

🔹 صندوق بین‌المللی پول در گزارش جدید «چشم‌انداز اقتصادی جهان» نرخ رشد اقتصادی ایران و جهان در سال جاری میلادی را به ترتیب ۲.۵ و ۶.۰ درصد پیش‌بینی کرده است.

🔹 صندوق بین‌المللی پول در گزارش قبلی خود نرخ رشد اقتصادی ایران در سال‌های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ را به ترتیب ۳.۰ و ۲.۰ درصد پیش‌بینی کرده بود. نکته قابل‌توجه این است که صندوق بین‌المللی پول نرخ رشد اقتصادی ایران در سال گذشته میلادی را ۱.۵ درصد اعلام کرده است تا ایران جزو معدود کشورهایی باشد که سال سخت ۲۰۲۰ را با رشد اقتصادی مثبت پشت سر گذاشته‌اند.

🔹 صندوق بین‌المللی پول همچنین نرخ رشد شاخص قیمت مصرف‌کننده در ایران طی سال‌های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ را به ترتیب ۳۹.۰ و ۲۷.۵ درصد پیش‌بینی کرده است.

🔹 بر اساس گزارش جدید صندوق بین‌المللی پول، پیش‌بینی می‌شود نرخ بیکاری در ایران که در سال گذشته میلادی ۱۰.۸ درصد بوده است، در سال ۲۰۲۱ به ۱۱.۲ درصد و در سال ۲۰۲۲ به ۱۱.۷ درصد برسد.
@monitoreconomy_ir
🔹موسسه مطالعات دین و اقتصاد برگزار میکند.

🔹سخنرانی آقایان دکترحمید پاداش و دکتر روح الله کهن هوش نژاد(مترجم) ومهندس سیدمحمد بحرینیان کارآفرین تحت عنوان: اقتصاد سیاسی صنعتی شدن درعصرشتاب تاریخ به مناسبت رونمایی از کتاب «هنرجهش اقتصادی»



لینک سخنرانی👇
🟧https://www.instagram.com/p/CNCQoxZhsz4/?igshid=1ekx5fcmet7mt

🔹سخنرانی روز پنج شنبه ٢۶ فروردین از ساعت ۱۴ الی ۱۶ به صورت لایو و از طریق پیج اینستاگرام موسسه دین و اقتصاد برگزار خواهد شد.

🔹 کانال موسسه مطالعات دین و اقتصاد
🆔 @dinoeqtesad

🔹اینستاگرام موسسه مطالعات دین و اقتصاد
🆔 din_o_eqtesad

🔹 تلگرام نشر نهادگرا
🆔 @nashr_nahadgara

🆔 @nahadgara_admin
Audio
🔵 نسخه صوتی سخنرانی آقایان دکتر حمید پاداش و دکتر روح‌اله کهن‌هوش نژاد (مترجمان) و مهندس سیدمحمد بحرینیان صنعتگر و پژوهشگر توسعه تحت عنوان: اقتصاد سیاسی صنعتی شدن در عصر شتاب تاریخ به مناسبت رونمایی از کتاب
«#هنر_جهش_اقتصاد»

❇️ لینک نسخه ویدیویی سخنرانی:
🟧 https://aparat.com/v/15w27
@monitoreconomy_ir
🔴 شکاف قابل توجه بین افزایش قیمت‌ها و افزایش حداقل دستمزد از ابتدای سال ۹۷ با خروج آمریکا از توافق‌نامه برجام و شروع دوره جدید تحریم‌ها تا ابتدای سال ۱۴۰۰
▫️ موسسه مطالعات اقتصادی بامداد
@monitoreconomy_ir
از غول چراغ جادو تا پازل چهل هزار تکه‌ی توسعه

✍🏻 امیر کرمانی، دانشیار دانشگاه برکلی

احتمالا روزی نیست که بسیاری از ما از به دنبال یافتن «مهم‌ترین کاری که وضع اقتصاد ایران را بهتر می‌کند» نباشیم.
انگار در پس ذهن‌مان غول چراغ جادویی هست که به ما گفته که فقط یک آرزویت را برآورده می‌کنم و ما هم سخت در تلاش که این یک عدد کوپن غولمان را چگونه خرج بکینم. و در این تمرین ذهنی شاید در هر دوره‌ای به جواب متفاوتی رسیده‌ایم.

در واقع بدنه‌ی سیاسی کشور هم در دهه‌های اخیر جواب‌های مختلفی به این سوال داده. پاسخ‌هایی که در دوره‌ای سازندگی و سرمایه‌گذاری بیشتر، در دوره‌ای‌ توسعه‌ی سیاسی، دوره‌ای مبارزه با فساد و بازتوزیع منابع، و در نهایت هم اصلاح رابطه با غرب بوده. اما انگار در انتهای هر دوره با سرخوردگی از جواب قبلی‌مان به سوال جناب غول چراغ جادو از وی می‌خواهیم که لطفا یک فرصت دیگر به ما بدهد.

از سیاسیون که بگذریم، احتمالا اگر امروز این سوال را از اندیشمندان و دغدغه‌مندان کشور عزیزمان هم بپرسیم جواب سوالمان یکی از این گزینه‌ها خواهد بود:
حل مساله محیط زیست و آب، اصلاحات ساختاری بودجه، کاهش مداخلات قیمتی دولت، اصلاح قیمت حامل‌های انرژی، اصلاح نظام مالی (شامل نظام بانکی و بازار سرمایه)، اصلاح سیاست پولی، اصلاح نظام ارزی کشور، اصلاح نظام حکمرانی کشور، مبارزه با فساد، اصلاح نگاه‌مان به رابطه‌ی اقتصادی با دنیا، توسعه‌ی شهری و افزایش ساخت و ساز، افزایش بهره‌وری، توسعه‌ی آی‌تی و زیرساختها‌یش، توسعه‌ی دانش‌بنیان محور،‌ چتر حمایتی واحد، اصلاح نظام بازنشستگی، اصلاح قوانین بازار کار، اصلاح آموزش و پرورش،‌اصلاح نظام درمانی کشور، ....
واقعا این‌بار کدام اینها را از غول چراغ جادو بخواهیم؟

👈آن‌قدری که من از تجربه‌ی توسعه‌ی کشورهای مختلف یاد گرفتم، توسعه‌ و رشد اقتصادی بیشتر شبیه درست کردن یک پازل چهل‌هزار تکه است تا پی بردن به یک راه حل جادویی که یکباره همه چیز را درست ‌می‌کند.
گذار از نگاه غول چراغ جادویی به نگاه پازلی به توسعه باعث می‌شود که متوجه بشویم:

🔷 ۱- درست کردن پازل دو نوع کار نیاز دارد: درست کردن تک‌تک قسمت‌های پازل و کنار هم قرار دادن این قسمت‌ها. خیلی وقت‌ها شاید درست کردن تک تک قسمت‌های پازل نتیجه‌ی محسوسی در زندگی مردم نداشته باشد و فقط کنار هم گذاشتن این قسمت‌ها باشد که منجر به نتیجه‌ی نهایی بشود. اما در عین حال پیش‌نیاز کنار هم گذاشتن این قسمت‌ها، درست شدن خود اجزای پازل هست. در نتیجه اگر در دهه‌های اخیر کلی اتفاقات خوب مثل توسعه‌ی آموزش، زیرساخت‌ها و راه‌ها، اینترنت پرسرعت، فولاد و پتروشیمی، بازار سرمایه و اوراق و ... افتاده اما اثر محسوسش را در زندگی مردم ندیدیم فکر نکنیم که این‌ها مهم نبوده. بالعکس. همه‌ی این‌ها بسیار مهم بوده و همه‌ی این‌ها بخشی از پازل توسعه است. اما از طرف دیگر چون ما نتوانستیم قطعات این پازل را به درستی در کنار هم بگذاریم آن تاثیر محسوسی که باید را در زندگی مردم نگذاشته.

🔷 ۲- توسعه هم نیازمند آدم‌هایی هست که تک تک قطعات این پازل را بسازند (قطعه‌سازان) و هم نیازمند آدم‌هایی که این قطعات را کنار هم بگذارند (پازل‌سازان). در واقع در بسیاری از کشورها مانع اصلی توسعه،‌عدم وجود مجموعه‌هایی از افراد پازل‌ساز و قطعه‌‌ساز بوده که بتوانند در کنار هم کار بکنند. درست است که معمولا برای هر کشوری می‌توان به برخی افراد کلیدی اشاره کرد که بر مسیر توسعه‌ی آن کشور به شدت تاثیر گذار بوده‌اند –مثل کمال درویش در ترکیه، مانهومان سینگ در هند، دنگ شیاپنگ در چین- اما این افراد معمولا نوک کوه یخی هستند که پشتوانه‌ی تک‌تک آن‌ها صدها و هزاران اقتصاددان و تکنوکرات و بروکرات متخصص بوده‌اند که در کنار این افراد توانستند مجموعه‌ی منسجمی از اصلاحات را در یک بازه‌ی چند ساله اجرا بکنند.

🔷 ۳- عاملی که ساخت پازل توسعه را می‌تواند به شدت تسریع بکند ترسیم شمای کلی این پازل و توافق بر سر آن است. اگر کشوری بتواند شمای کلی پازل خودش را پیدا کند آن وقت می‌تواند تمام نیروهای کارایش را هم در همان راستا بکار گیرد. اما اگر کشوری این شمای کلی را پیدا نکرد، همچنان می‌تواند تمرکزش را بر روی کارهایی بگذارد که مطمئن است در هر صورت بخشی از آن پازل نهایی خواهد بود.


به شخصه باور دارم که در حال حاضر اقتصاد ایران بیش از هر چیز نیازمند گروهی است که:
🔹 ۱- بتوانند شمای کلی پازل توسعه‌ی اقتصاد ایران ۱۴۰۰ در جهان در حال گذار را ترسیم کنند.
🔹۲- بتوانند به بهترین نحو قطعات موجود را در راستای پازل ایران ۱۴۰۰ در کنار هم بگذارند.
🔹۳- بتوانند به صورت هدفمند نیرو‌های کشور را متمرکز بر ساختن مهم‌ترین قطعات گم‌شده‌ی این پازل بکنند.
@monitoreconomy_ir
🔵 وبینار ریسک‌ها ‌و استراتژی‌های کسب و کار ایران ۱۴۰۰

▫️ چهارشنبه ۱۴۰۰/۰۲/۰۱
▫️ زمان: ۲۱:۰۰-۲۲:۳۰
▫️ لینک ثبت نام:

https://eseminar.tv/wb25539
@monitoreconomy_ir
📈 #نرخ_تورم #فروردین ماه ۱۴۰۰، ۳۸.۹ درصد

🔶 تورم نقطه به نقطه ۴۹.۵ درصد

مرکز آمار ایران اعلام کرد:

🔸 در فروردین ماه ۱۴۰۰ عدد شاخص کل (۱۰۰=۱۳۹۵) به ۳۰۶.۱ واحد رسید که نسبت به ماه قبل ۲.۷ درصد افزایش نشان می‌دهد.

🔸 در این ماه درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل ۴۹.۵ درصد می‌باشد؛ یعنی خانوارهای کشور به طور میانگین ۴۹.۵ درصد بیشتر از فروردین ماه ۱۳۹۹ برای خرید یک «مجموعه کالا و خدمات یکسان» هزینه کردند که نسبت به این اطلاع در ماه قبل (۴۸.۷ درصد) ۰.۸ واحد درصد افزایش یافته است.

🔹 درصد تغييرات شاخص كل (نرخ تورم کالاها و خدمات مصرفی خانوار) در دوازده ماه منتهی به فروردین ماه سال ۱۴۰۰ نسبت به دوره مشابه سال قبل برای کل کشور ۳۸.۹ درصد است.
#تورم
@monitoreconomy_ir
🔵 شرکت‌های فناوری آسیایی چند سال قدمت دارند؟

🔹 شرکت ژاپنی توشیبا با ۱۴۵ سال قدمت، قدیمی‌ترین شرکت فناور آسیایی محسوب می‌شود.
@monitoreconomy_ir
2025/07/08 18:15:06
Back to Top
HTML Embed Code: