Telegram Web Link
♦️اتهام زن‌ستیزی به حسن محدثی به خاطر نقد خودمداری‌ی ایرانی: جهت ثبت و ضبط منتشر می‌شود

حسن محدثی‌ی گیلوایی
۲۹ فروردین ۱۴۰۴


این هم یکی از تبعات نقد خودمداری‌ی ایرانی است. پرونده‌ی اتهامات در حال تکمیل است. مبارک‌ها باشد! این‌جا منتشر می‌کنم تا به‌یادگار بماند که بیماری‌ی خودمداری‌ی ایرانی چه‌قدر ریشه‌دار و گسترده و شایع است.

🔻منتشر کننده‌گان این اتهام در اینستاگرام:
۱. مجتبی نریمان
۲. سمیرا نیک‌نوروزی




🔻پس‌نوشت: جمله‌ی من در باره‌ی "اهل و عیال" که مطلقا در آن توهینی وجود ندارد، واکنشی بوده به آقای مجتبی نریمان برای وارد کردن زن دکتر محمدرضا باطنی به بحث در باره‌ی زبان فارسی (البته نه به‌عنوان زبان‌شناس بل‌که به‌عنوان زن او و در واقع مالک آثار او). بنگرید به استوری‌ی بالا!

#زن‌ستیزی
#زبان_فارسی
#مجتبی_نریمان
#سمیرا_نیک‌نوروزی
#خودمداری_ایرانی
@‌NewHasanMohaddesi
👎84👍1👏1
♦️استوری‌ی سمیرا نیک‌نوروزی و بازنشر آن توسط مجتبی نریمان: جهت ثبت و ضبط
۲۹ فروردین ۱۴۰۴


#زن‌ستیزی
#زبان_فارسی
#مجتبی_نریمان
#سمیرا_نیک‌نوروزی
#خودمداری_ایرانی
@‌NewHasanMohaddesi
👍6👎31
♦️در دفاع از روشن‌گری و گفت‌وگوی نقادانه

دکتر محسن محمودی
استادیار فلسفه
۲۹ فروردین ۱۴۰۴

در روزگاری که برچسب‌ زنی جای گفتگو را گرفته و سوءتعبیر، ابزار حذف شده است، جای شگفتی نیست اگر اندیشمندی چون دکتر حسن محدثی—که سالهاست با شجاعت و دقت، خودمداری، توهم و نابرابریهای ریشه‌دار در جامعه‌ ما را نقد می‌ کند—به نادرست متهم شود.
اتهام زن‌ ستیزی به ایشان، نه تنها بی‌پایه، بلکه نشانه‌ واژگون‌ سازی حقیقت و واکنشی تدافعی در برابر صداقت ریشه‌ای نقد اوست، نقدی که به‌ درستی متوجه ساختارهای قدرت، شکل‌ های نمادین سلطه و بیماریهای هویتی‌ است که هم مردان را از عقلانیت تهی می‌ کند و هم زنان را در بند کلیشه‌ها نگه می‌ دارد.

فراموش نکنیم: نقد ریشه‌ای، دشمن نیست، دعوتی است به آگاهی. پاسداشت اندیشه، پاسداری از امکان زندگی بهتر برای همه ماست.

#حسن_محدثی
#آزادی_اندیشه
#نقد_خودمداری
#زن‌ستیزی_اتهام_نادرست
#روشنگری
#گفت‌وگوی_نقادانه
#جامعه_شناسی
#فلسفه_و_جامعه
#هویت_و_قدرت
#از_تفکر_نترسیم

@NewHasanMohaddesi
7👎4👏4👍2
🔸🔸🔸نقد🔸🔸🔸



♦️بازرگان و جامعه‌شناسی ایرانی

دکتر سیدعبدالمجید الهامی

۲۹ فروردین ۱۴۰۴

   سخن دکتر محدثی عزیز در رابطه با جامعه شناسی وچهار اندیشمندی که در این حوزه موثر بودند بیان شد، با احترام کامل به نظر ایشان که از دیدگاه وی ابراز گردید، که با باورهای وی همخوانی دارد. باید عنوان نمایم اگر رشته جامعه شناسی به این مرحله از رشد رسید با عنایت و استعانت از اندیشه های مهندس بازرگان بوده است.

   این نوشتار تعرضی به هیچ دیدگاهی در این رابطه ندارد اما باور دارد که باید نقش مهندس بازرگان را مورد نظر قرار داد. به همین منظور عرض می شود، لطف جامعه شناسی و جامعه شناس از منظر بنده در این امر نهفته است که بتواند گلوگاه های یک جامعه عقب مانده جهان سومی را به بهترین وجه ممکن آنالیز نماید. یکی از این روش‌ها شناخت روحیه وخصلت های انسانهای آن  جامعه و مملکت است. همچنین یکی از مصادیق این شناخت که سر به تاریخ می ساید این است که ریشه عدم موفقیت تحول ساختاری در جامعه را کشف نماید.

    یکی از بهترین کسانی که توانست این موضوع را روشن کند. مهندس بازرگان، که به بهترین وجه به این خصلت ها پرداخت و خود تبدیل به معلم خیلی از اندیشمندان ایرانی در حوزه جامعه شناسی گردید. در همین راستا با توجه به این موضوع مهندس بازرگان درباره روح ایرانی و خصوصیت آن می نویسند: بردباری و پوست کلفتی که آن را تحمل منفعلانه می نامد. شلختگی که لاابالگری بدون نظم و دقت واینکه کار امروز را به فردا وا نهادن. وارهائی، سپردن امور به عوامل متافیزیکی و جوی ونگاه به آسمان وطلب مال وکمک از عنصری که در دنیا نیست و از او خواهان مدد یا به عبارتی پارتی بازی است.

   نوسانهای زندگی، بروز حوادث شدید زندگی، قحطی، امراض، بلایایی طبیعی که منجر به توسل به پیر، پیغمبر و حادث شدن گشاد بازی وقناعت پیشگی می شود. زمین گیری، وابستگی شدید به زمین ونبود الترناتیو دیگر در زندگی اقتصادی و اجتماعی که منجر به قبول هر مشقت وخفتی می شود، بعبارتی حاضر است برای حفظ وضع موجود تن به هر خفتی بدهد.

    تک زیستی اتکای به خود قوم وخویش و فرقه، نیازی به رجوع به مردم را نمی بیند و از همزیستی با دیگر مردم فراری است، در نتیجه اجتماع را از بین برده، این امر به عدم اتحاد وهمبستگی اجتماعی منجر می شود. این موارد با دیگر موارد تکمیل شده تا روح مسلط بر ایرانیان را مشخص می کند.

     سازگاری که از ترکیب تاثیرهای مستقیم، برد باری، نوسانهای زندگی و زمین گیری متآثراست، این خصلت کلی وعمیق ایرانی را ساخته که تن به هر نکبتی می دهد. چهار راه تاریخ تمدن بودن و در مسیر تجارت و تهاجم دیگران بودن به خصلت سازگاری کمک کرده است. سر بقای ایران را هم همین می دانند. مهندس عنوان می کند این سر بقا پفیوزی ما است. وقتی بنا شد ملتی در مقابل تهاجم مقاومت نکند وتبدیل به قوم مهاجم شود.

   وقتی در هر زمانی به رنگ تازه وارد درآمدن و بهر کس خدمت کردن از اصول ما محسوب شود ملت منفعل ومغلوب هر تمدنی می شویم.

    التهایم می نویسد، قالب روحی هیچ ملتی را ساخته وپرداخته در گهواره نمی گذارند. برای تحصیل آن باید تلاش وسعی وافر نمود وجان داد. مهندس اضافه می کند ما اهل نبرد وکوشش برای رقابت وجهد با دیگران و اهل جنگیدن با دیگر ملتها و فرهنگ آنها نیستیم تقلید وسازگاری را ترجیح می دهیم. بنابرین قالب روحی مستقل نداریم.

    روح مذهبی وارهایی و انصراف از مسئولیت وانتظار و رو به قضا وتقدیر شدن ربط اساسی با روح مذهبی وصوفی مسلکی دارد. نوسانهای زندگی هم به این امر کمک رسان است. تاریخ ایران هیچگاه خالی از روح دینداری نبوده و اسلام که از فرهنگ دنیای عرب برآمده بود را دو دستی به آغوش کشید.

    اما این روح ثابت وهمیشگی نبوده بلکه در متون ادبی، ما در کنار دین داری از بزم و نرده عشق باختن، می وشراب سخن گفتن بوفور شاهد هستیم. تجمیع دین داری و دنیاداری که روح کاسب کاری را تولید کرده از نبوغ ایرانیان است. مهندس اضافه می کند که ایران اسلام را پذیرفت وتشیع را که اصولاً چیزی جز مغز ومقصد اسلام نیست پرورش داد ولی در زمینه نژادی و روحی خودش، رو به خدا ودینی آورد که برای پناهندگی ونجات روز معصیت باشد، عبادتش یکنوع استخدام و استفاده شخصی حساب شود اما دست او را برای عیش ونوش در روزهای خوش وتعدی و تملک در مواقع زورمندی باز بگذارد.

     بعبارتی علی را می سازد تا او و فرزندانش جایگاه خدا را بگیرند. ائمه و امامزده درست می کند تا شفیع او در روز حساب شود بارگاه عبادت می سازد تا بتکده ومعابد باستان را تداعی کند ومردم را تخدیر آن کند تا وحدانیت خدا وتلاش برای کمال و روزی را از یاد ببرند و در غیاب وحدانیت به هر موجود زورگویی زمینی متوسل وملجا، شود.

ادامه دارد.👇👇👇

#علی_ملک‌پور
#احمد_کسروی
#علی_شریعتی
#مهدی_بازرگان
#مصطفی_ملکیان
#عبدالکریم_سروش
#روشن‌فکری_دینی
@NewHasanMohaddesi
2👏2👍1
👆    این موضوعات عامل برتری یافتن دغل کاری‌ها وسیطره استبداد وخودکامگی وعدم رشد وبالندگی جامعه بسوی توسعه وتمدن است، که خود حدیث مفصل دارا می باشد.



@majidelhami_nazar


#علی_ملک‌پور
#مجید_محمدی
#احمد_کسروی
#علی_شریعتی
#مهدی_بازرگان
#مصطفی_ملکیان
#عبدالکریم_سروش
#روشن‌فکری_دینی
@NewHasanMohaddesi
2👏2👍1
🔸🔸🔸مقاله‌ی وارده🔸🔸🔸


♦️[در باره‌ی اهل و عیال دکتر محمدرضا باطنی]

افشین بدری

۲۹ فروردین ۱۴۰۴


«فمنیست» ها عمدتا به نوعی روان رنجوری و بیمارگونه گی در عرصه ادبیات بویژه ادبیات محاوره ای دچارند. نزد کثیری معنادار از آنان حتا ترتیب اول با دوم آوردن واژه زن، می تواند بیانگر ستیزش با زنان باشد!
مبادا نخست واژه مرد بیان شود!

اکنون عبارت رایج «اهل و عیال» که فارغ از هر قضاوتی به افراد تحت تکفل یک مرد متاهل اشاره دارد، علامت نقض استقلال زن است! طرفه این که خانمی که آقای محدثی بدو اشاره کرده است، خودش با برداشتن فامیل شوهرش مشکلی ندارد اما دیگران آن را هم حمل بر نفی موجودیت زن می کنند!

طرفه تر اینکه اگر آن خانم را به فامیلی دوره مجردی اش صدا بزنیم طبق همین منطق معترضان، باز هم حق وی ادا نشده چون آن هم فامیلی پدرش است!!

فمنیست، بدین جا که برسد خود را زیر گرانی توهمات بیمارگونه خود خرد و خاکشیر می بیند و چرا نباید پیوسته در پیچش و بدبینی و تهمت زدن باشد؟؟

اگر من نوعی بخواهم رابطه خانم باطنی با آقای باطنی را به هر دلیل تعریف و مورد اشاره قرار دهم، چرا نباید بگویم: « زن/ خانم/ همسر آقای باطنی»؟

مگر نه غایت امر تزویج به ادعا و آرزوی قاطبه مردمان مزدوج، همین «یکی» شدن است؟

نزد ایشان، گویا واژه «زن» حامل توهین است. اگر با همین دست فرمان برانند بعید نیست تابلوی پزشکان مرتبط را بدین شرح تغییر دهند:

پزشک‌ متخصص انسان های مظلوم اکنون به پا خواسته که به هیچ‌کس وابسته نیستند_ ( زنان و زایمان سابق!)

اطلاق واژه زن، شاید در ادبیات عامه دورانی سپری شده بار معنایی خوشی نداشت. اما اگر ما مدعی روشن اندیشی هستیم آن را به واقعیت وجودی انسان اطلاق می کنیم و مخاطب ما بویژه مخاطب خاص می فهمد که بار منفی ندارد.

طبق قانون و عرف، مردان متکفل و موظف به تکفل زنان و فرزندانند. در بیان عامه افراد تحت تکفل را عیال، و مرد خانواده را عیالبار «کسی که بار تکفل عیال را باید بپذیرد می دانند.

این وابستگی حقوقی و قانونی و عرفی در اکثریت جوامع بشری ست. واقعیتی که فاقد حیثیت و احترام هم نمی باشد.

#زن‌ستیزی
#زبان_فارسی
#افشین_بدری
#مجتبی_نریمان
#سمیرا_نیک‌نوروزی
#خودمداری_ایرانی
@NewHasanMohaddesi
👎6👍4
Audio
🔰📌گروه جامعه‌شناسی اقتصادی انجمن جامعه شناسی ایران برگزار کرد:

🎙نقد و بررسی کتاب اخلاق پروتستانی و روح سرمایه‌داری

سخنران:
دکتر حسن محدثی

باحضور:
دکتر علی اصغر سعیدی

تسهیلگر:
دکتر میناشیروانی ناغانی


#جامعه‌شناسی_اقتصادی
#کتابخوانی


🌐جامعه‌شناسی اقتصادی و توسعه
@sociology_development_economic


@iran_sociology
#انجمن_جامعه_شناسی_ایران

@NewHasanMohaddesi
3
2
♦️آموزش به زبان مادری حق اولیه‌ی هر انسان است

دکتر محمدرضا باطنی

۳۰ فروردین ۱۴۰۴

👇👇👇


#خودمداری
#خودمداری_ایرانی
#محمدرضا_باطنی

@NewHasanMohaddesi
👍40👎91
♦️آموزش به زبان مادری حق اولیه‌ی هر انسان است:
سخنان دکتر محمدرضا باطنی در یک گفت‌وگوی چندنفره


بازنشر: ۳۰ فروردین ۱۴۰۴

تاریخ نشان داده که هر وقت در هر جای دنیا با زور بخواهند با زبان برخورد کنند، واکنشش غیرمطلوب خواهد بود. برای این که اقوامی که به زبان های دیگر صحبت می کنند، برای یک مدتی زیر این حاکمیت تاب می آورند و به محض این که اوضاع عوض شد، و یا این که شرایط تغییر کرد، آن وقت آنها تلافی می کنند و این بارها در اروپا اتفاق افتاده و باعث خون و خونریزی های شدید شده است.

ولی این مطالبی که دوستان فرمودند، مربوط به تاریخ است. ما باید به آنچه که الان با آن روبرو هستیم، برخورد کنیم و ببینیم که در شرایط فعلی چکار می شود کرد. مورد ما که کشوری هستیم با یک موزائیک زبانی، منحصربه فرد نیست. کشورهای دیگر هم همینجور هستند. نود میلیون آدم در ایالات متحده اسپانیایی حرف می زنند، زبان مادری شان اسپانیایی ست ولی قانون گفته زبانی که می شود با دولت طرف شد و حرف زد، زبان انگلیسی ست. یا فرض کنید تمام مهاجرانی که رفتند به اسرائیل همه زبان خودشان را دارند، کامیونیتی های ایرانی، روسی و …. دولت اسرائیل در مقابل این آمد و گفت همه می توانند با زبان خودشان حرف بزنند، بنویسند، ولی اگر با دولت کار داشتید باید با زبان عبری حرف بزنید، یعنی در واقع آن کاری که رضاشاه با خشونت کرد، اسرائیلی ها با نرمش و از روی تدبیر و مآل اندیشی انجام دادند و الان تقریبا این جای گفت وگو ندارد که زبان رسمی یا Official Language در اسرائیل عبری ست. مثلا شما انگلیس را نگاه کنید، مردم فکر می کنند در انگلستان همه انگلیسی حرف می زنند، اینطور نیست. مردم ولز، ولش صحبت می کنند ولی پذیرفتند که در امور دولتی با زبان انگلیسی صحبت کنند. در اسکاتلند، لهجه های خاص خودشان را دارند. حالا ما سئوالمان این است که آیا دوستانی که متعلق به گروه های زبانی متفاوت هستند، مثل کردها، آذربایجانی ها، عرب ها، بلوچ ها، این واقعیت را می پذیرند که در ایران یک زبان رسمی باشد یا نه؟ و آیا در ایران فارسی می تواند زبان رسمی باشد یا نه؟ این یک سئوال اساسی ست که زیر پرده است.

...

یکی از کارهایی که باید بشود، این است که باید نشان داده شود که بچه هایی که در کردستان یا در آذربایجان، یا جاهای دیگر می آیند سر میز مدرسه می نشینند، نسبت به یک بچه ی تهرانی که می آید سر میز مدرسه، برای آن اولی ها چه رنجی ست که برای دومی نیست. یک بچه ی اصفهانی یا بچه ی تهرانی که می آید به مدرسه، زبان فارسی را بلد است، آمده خط و نوشتن یاد بگیرد. ولی یک بچه ی کرد که توی ده بوده، یا یک بچه آذربایجانی که با پدر و مادرش بوده و همش ترکی حرف زده، روی نیمکت که می نشینه هم می خواهد زبان فارسی را یاد بگیره و هم خط و نوشتن را، و این بچه بعدها می خواهد با یک بچه ی تهرانی در کنکور رقابت کند. یعنی اول باید اینها را برای مردم روشن کرد. اول باید درددل این مردم را فهمید که چرا می گویند مشکل داریم؟ راست می گویند. به اینها دارد ظلم می شود. به نظر من باید داخل حیطه ی مناطق زبانی بومی، مثل کردستان و آذربایجان، زبان مادری شان در مدارس درس داده شود، از کودکستان، که وقتی می خواهند با زبان فارسی آشنا شوند، از دو سرمایه برخوردار باشند، یعنی موازی هم پیش بروند. یعنی اولین کاری که باید به نظر من بشود، باید زبان فارسی و زبان کردی به موازات هم در کردستان درس داده شود. این عقده نیست، یک مشکل واقعی ست و نمی شود که آدم چشمش را ببندد. حالا دولت نمی خواهد بفهمد، نفهمد، ولی باید اینها گفته و آشکار شود.

...
https://www.tribunezamaneh.com/archives/14938


#خودمداری
#زبان_مادری
#محمدرضا_باطنی
#خودمداری_ایرانی



@NewHasanMohaddesi
👍24👎4🤪1
آقای دکتر حسن پور می دانند، توی نوشته هام هم هست، من همیشه از این قضیه دفاع کرده ام. این مردم باید در زبان خودشان آزادی داشته باشند، اما یک دست صدا ندارد. آنها که زبانشناس هستند یا روشنفکر یا جای نرم نشسته اند و صداشان از جای گرم بلند می شود، اصلا شاید این مشکل به مخیله اش هم نرسیده باشد. تابع یک نوع احساسات ملی هستند که اینها معمولا به نظر من در مقابل واقعیت ها باید رنگ ببازد. باید واقعا این حرف زده شود که ممکن است فارس زبان ها اکثریت نباشند، حالا موقعیت اش نیست، نباشد. به عناوین مختلف باید این حرف زده شود که در مناطقی که زبان مادری شان متفاوت است، زبان و فرهنگشان نباید سانسور شود. منتها آدم هایی که حرفشان یک جایی تاثیر دارد اینها باید شروع کنند بگویند و عوض این که لج آنها را دربیاورند، باید یک نوع همدلی ایجاد کنند. یعنی این حرفی که الان من می زنم که این بچه ترک یا کرد مشکل دارد، این به عوض این که بغض آن ها را بیشتر کند، همدلی ایجاد می کند و می بینند که ما مشکل آن ها را می فهمیم، بنابراین به قول معروف باید فرهنگ سازی شود و این فکر که این مردم، این بچه ها رنج می برند، از روی تفنن و شیکی خواهان زبان مادری شان نیستند.
...

حالا بگذارید قضیه را از دید دولت نگاه کنیم. کشور ما را اگر نگاه کنید هر منطقه اش که با یک زبان صحبت می کند، یک رقیب آن طرف مرز دارد که آماده نشسته است که ببیند موقعیت کی فراهم می شود که انگولکی بکند. آذربایجان را نگاه می کنید، آن طرف یک آذربایجان است. کردستان، آن بغل یک کردستان است. بلوچستان، آن طرف پاکستان است، خوزستان را می بینید، آن طرف یک کشور عربی ست. یعنی قضیه را از دید دولت مرکزی هم باید نگاه کرد. من با تعدادی از آن ها صحبت کردم، می گویند دادن آزادی بیشتر به این ها، مساوی ست با یک نوع جدایی، (من معتقد به این نیستم و تنها دارم از دید آنها می گویم) و به محض این که بگوییم بیایید دانشگاه ترکی درست کنید، می گویند ما که آن طرف دانشگاه ترکی داریم پس بیایید با هم باشیم. کردها می گویند در موصل که ما دانشگاه داریم. عرب ها که از زمان صدام حسین خوزستان را جزو نقشه شان کشیده بودند. و فقط اصفهان می ماند و تهران و قم و ساوه و همان حرف شاه که گفت می شود ایرانستان.
این مشکل را از طرف دولت هم درنظر داشته باشید.
...

من فکر می کنم خیلی کم. حتی تو ذوق بعضی از روشنفکران و “آزادیخواهان” می خورد که شما چنین حرفی بزنید. مثلا من همین مطالب را که می نویسم و می گویم، در مورد من گفته اند حرف هایش بوی تجزیه طلبی می دهد، چون در یکی از تحلیل هایم گفته بودم چاره ی ایران یک دولت فدراتیو است.

آموزش به زبان مادری حق اولیه هر انسان است
استنباط من این است که در حرکت های روشنفکری، این فکر جا نیفتاده. یعنی مشکل را نمی فهمند. اگر من یک کودک آذربایجانی را با یک کودک تهرانی مقایسه می کنم، کارم این است چون زبان شناس هستم. ولی کسی که دارد کار دیگری می کند، اصلا مسئله اش نیست و باید حالیش کرد.

https://www.tribunezamaneh.com/archives/14938


#خودمداری
#زبان_مادری
#محمدرضا_باطنی
#خودمداری_ایرانی


@NewHasanMohaddesi
👍19👎41
♦️ایران بدون اتنیک‌هایش بی‌معنا است

حسن محدثی‌ی گیلوایی

۳۰ فروردین ۱۴۰۴

اگر اعتقاد داریم که همه برادر و خواهر هم و همه برابر هم هستیم، وظیفه داریم از ایران متکثر دفاع کنیم. ایران بدون اتنیک‌هایش بی‌معنا است و بدون اتنیک‌هایش وجود نخواهد داشت.

حقوق برابر برای همه‌ی اتنیک‌ها و زنده‌گی‌ی بدون هر نوع تبعیض و انحصارگرایی در ایران، آرمان ما است.

ایران یعنی رنگین‌کمان اتنیک‌ها و فرهنگ‌ها. این ایرانی است که من می‌شناسم، دوست اش دارم، و با جان و دل از آن دفاع می‌کنم.

حالا چه کسی ایران‌ستیز است؟!

#ایران
#اتنیک‌ها
#کثرت‌گرایی
@NewHasanMohaddesi
41👍17👎7👏3👌1
♦️دین و موسیقی در ایران معاصر: ۱۳۵۰ تا ۱۳۹۶؛ اثر جدید ما

حسن محدثی‌
۳۰ فروردین ۱۴۰۴


نسخه‌هایی از کتاب جدید ما به‌لطف ناشر محترم امروز به‌دست من رسیده است. آقای دکتر حسین سروی در این اثر به‌مدت سه سال زیر نظر ام این پژوهش را به‌انجام رسانده اند. با این کتاب تاریخ رابطه‌ی دین و موسيقی در ایران معاصر ثبت و ضبط و تحلیل شده است.

این پژوهش با روی‌کرد مرکب یا چندروشی انجام شده است:

۱. تحلیل محتوای متون فقهی
۲. تحلیل محتوای مطبوعاتی در باره‌ی رابطه‌ی دین و موسیقی‌در پنج دهه‌ی گذشته
۳. مصاحبه با مطلعین کلیدی در حوزه‌ی موسيقی
۴. تحلیل داده‌های آماری درباره‌ی تولیدات و آثار موسیقایی.


دکتر حسین سروی موسیقی‌دان و نوازنده است و رساله‌ی دکترای جامعه‌شناسی‌ی خود را در تهران مرکز زیر نظر ام نوشته است و اینک پژوهش او تقدیم علاقه‌مندان می‌شود. همت او قابل ستایش است!

به‌اطلاع می‌رسانم هشت جای مقدمه‌ای که بر این کتاب نوشته ام، توسط وزارت ارشاد حذف شده است.

این اثر به‌زودی در بازار نشر عرضه می‌شود و در اختیار علاقه‌مندان قرار می‌گیرد.

#دین
#موسیقی
#حسین_سروی
#جامعه‌شناسی_هنر
#جامعه‌شناسی_موسیقی
@NewHasanMohaddesi
👍103👎1👌1
به سوی استقلال نهاد هنر در ایران.pdf
432.8 KB
♦️به سوی استقلال نهاد هنر در ایران (مقدمه‌ی کتاب دین و موسیقی در ایران معاصر)

✍️حسن محدثی‌ی گیلوایی

۱ اردی‌بهشت ۱۴۰۴

در نسخه‌ی منتشر شده از کتاب دین و موسیقی در ایران معاصر، مقدمه‌ی فوق با هشت مورد حذف منتشر شده است.


#دین
#موسیقی
#حسین_سروی
#جامعه‌شناسی_هنر
#جامعه‌شناسی_موسیقی
@NewHasanMohaddesi
👍62
Ethnicity Historical AspectsI.pdf
133.3 KB
♦️اتنیسیتی و گروه‌های اتنیک: جنبه‌های تاریخی‌

✍️بس ماتیاس
۱ اردی‌بهشت ۱۴۰۴


#اتنیک
#اتنیسیتی

@NewHasanMohaddesi
👍1
🔸🔸🔸مطلب وارده🔸🔸🔸




♦️متفکران تأثیرگذار /۱

✍️ دکتر احمد فعال

۱ اردی‌بهشت ۱۴۰۴

🎋 در دنیای غرب گفته می‌شود چهار تن از متفکران جامعه شناسی وجود دارند که اینها چهار ستون‌پایه جامعه شناسی محسوب می‌شوند. اندیشمندانی چون اگوست کنت، کارل مارکس، امیل دورکیم و ماکس وبر، اینها چهار ستون‌پایه جامعه شناسی هستند. دلیل آن هم روشن است، هیچ متن جامعه شناسی نمی‌یابید که از این چهار تن یاد نکرده باشد. آقای دکتر حسن محدثی به عنوان یک جامعه شناس چهار تن از اندیشمندان ایرانی را به عنوان اثرگذارترین متفکران ایرانی معرفی کرده است که شامل احمد کسروی، عبدالکریم سروش، علی شریعتی و مصطفی ملکیان می‌شوند. قصد دارم تکمله‌ای بر این یادداشت ایشان داشته باشم.

🎋 متفکران ایرانی را به سه دسته می‌توان تقسیم کرد، یکی همین عنوان کلی متفکران، دوم بزرگترین متفکران، و سوم اثرگذارترین متفکران. متاسفانه بعضی‌ها با هر متنی سعی می‌کنند سیاسی برخورد کنند. برخوردهای سیاسی خالی از حب و بغض نیست. انسان باید قدر اندیشه‌گران کشور خود را فارغ از گرایش‌های سیاسی آنها و فارغ از نوع تأثیرگذاری‌ها ارج بگذارد. کارل پوپر یکی از منتقدین سرسخت کارل مارکس است. او در کتاب جامعه باز و دشمنانش سه فیلسوف به نام‌های افلاطون، هگل و مارکس را زیر تندترین انتقادات قرار می‌دهد. اما همین پوپر وقتی نظریه ارزش اضافی مارکس را نقد می‌کند می‌نویسد: «اگر هم این تحلیل مارکس معیوب باشد، به نظر من کوشش او در تبیین پدیده استثمار سزاوار برترین احترامات است». در جای دیگر می‌نویسد: «به نظر من، مارکس از صمیم قلب بر جامعه باز و آزاد ایمان داشت». ریمون آرون هم که به فیلسوف ضدمارکسیسم شهرت دارد، در کتاب مراحل اساسی جامعه شناسی در ستایش مارکس می‌نویسد: «مارکس در قیاس با جامعه شناسان موسوم به عینی امروزه، هم دانشمند بود و هم پیغمبر و مرد عمل، باری باید صداقت داشت و انکار نکرد که تغییر وضع موجود و قضاوت در باره وضعی که باید به وجود بیاید همیشه با هم پیوند دارند». ریمون آرون وقتی وضعیت شوروی سابق و چین را بررسی می‌کند، حساب مارکس را از این نظام‌ها با این عبارت تفکیک می‌کند: «مارکس از هر نوع تعبیر و روایتی از این جوامع که خود را طرفدار او می‌دانستند، خرسند نمی‌شد».
🎋 اجازه بدهید مختصری به تاریخ اندیشه در ایران بازگردیم. قرن دوم تا پنجم هجری اوج شکوفایی جریان اندیشه‌ورزی در ایران بوده است، از ابن مقفع با نام اصلی برزویه تا خواجه نظام الملک طوسی. همه این اندیشه‌ورزان یا کارگزار دستگاه خلافت و امارت بودند و یا در خدمت قدرت سیاسی. اغلب آنها هم فیلسوفان و اندیشه‌ورزان بزرگ بودند، و هم تأثیرگذارترین. از همه اینها خواجه نظام الملک طوسی برجسته‌ترین و تأثیرگذارترین دانشمند در علوم سیاسی بود. این خواجه  وزیر ملکشاه سلجوقی بود. دکتر سید جواد طباطبایی در ستایش اندیشه ایرانشهری او یک کتاب نوشته، و در آثار دیگر فصول مفصلی به شرح اندیشه‌های خواجه پرداخته است. دشمنی خواجه با جنبش‌های اجتماعی و سیاسی زمان خود مانند قرمطیان و خرمدینان، مهمترین و پرحجم‌ترین فصل کتاب سیاستنامه است. برای ملکشاه سلجوقی هم شجره‌نامه‌ای جعل می‌کند که به قول طباطبایی خواجه: «با جعل نسب برای پادشاهان آل سلجوق و تعمیم نظریه شاهی آرمانی به افراسیاب تورانی سلطان را متوجه سنت ملکان عجم کند». طباطبایی اندیشه سیاسی خواجه نظام الملک را بزرگترین اندیشه‌ای می‌داند که امتداد دهنده اندیشه و فرهنگ ایرانشهری است.

🎋 حالا داستان خواجه نصیرالدین طوسی از این هم جالب‌تر است. این خواجه‌ی دومی فیلسوف اسماعیلی مسلک بود و حدود 26 سال در قلعه‌های اسماعیلی زندگی می‌کرد. کتاب خود را با عنوان اخلاق ناصری به نام ناصرالدین محتشم حاکم قهستان می‌نویسد و به او تقدیم می‌کند.  وقتی مغول‌ها حمله می‌کنند و قلعه‌های اسماعیلیان را به تصرف در می‌آورند، همین خواجه با یک رندی خاص صفحه اول کتاب را که به ناصرالدین محتشم تقدیم کرده بود پاره می‌کند و سپس آن را به هلاکوخان تقدیم می‌کند. خدماتی که خواجه نصیر به مملکت کرد، هیچکس نکرد. او مغول‌های وحشی را در نسل سوم، با ادب و آداب ایرانی آشنا کرد، به طوریکه بعد از آن همه خونریزی‌ها از زمان هلاکوخان مغول، در عمران و آبادی کشور و ترویج و فرهنگ و زبان فارسی کوشیدند. رصدخانه مراغه هم از آثار زرین اوست.

برای آگاهی از تحلیل‌های نظری در سیاست و جامعه شناسی به کانال بیان آزادی بپیوندید
https://www.tg-me.com/bayane_azadi


🔸محدثی: خواجه نصیر طوسی رصدخانه‌ی مراغه را به دستور هلاکوخان و به خاطر باور اسطوره‌ای اش به سعد و نحس ایام و گردش روزگار ساخت و این ربط مستقیمی به اسطوره داشت نه علم.



ادامه دارد.👇👇👇


#احمد_فعال
#مجید_محمدی
#احمد_کسروی
#علی_شریعتی
#مهدی_بازرگان
#مصطفی_ملکیان
#عبدالکریم_سروش
#روشن‌فکری_دینی
@NewHasanMohaddesi
👎32🤣1
♦️متفکران تأثیرگذار /۲

✍️دکتر احمد فعال

۱ اردی‌بهشت ۱۴۰۴

🎋 یکی از عادات بدی که در این دوران رواج پیدا کرده است، نفرت‌پراکنی و پرونده‌سازی نسبت به اندیشه‌ورزان است. جامعه ما در این دوران به شدت سیاست‌زده شده است. همه چیز را و حتی اندیشه‌های فلسفی و جامعه شناسی  را به معیارها و اغراض‌های سیاسی به محک می‌گذاریم. ما می‌توانیم ضمن ارج‌گذاری به اندیشه‌ورزان، نقدهای رادیکال خود را خالی از اغراض‌ها و نفرت‌های سیاسی ادا کنیم. اگر بخواهیم از دید آن دو خواجه به اوضاع زمانه نگاه کنیم، شاید درست این بود که دکتر سروش در همان شورای انقلاب فرهنگی می‌ماند، و دکتر بنی صدر به جای سرشاخ شدن و ترک وطن، اندکی مماشات می‌کرد و رئیس جمهوری باقی می‌ماند. منظور من توجیه وضع موجود و نفی مبارزه کردن نیست. مبارزه کردن و ایستادگی در برابر خودکامگی و بی‌عدالتی، فضیلت آدمیان است. منظور من این است که اولاً انسان یا ورود به یک نظام سیاسی را نمی‌پذیرد، و یا اگر وارد شد با پذیرش الزامات سیاست‌ورزی رفتاری مانند آن دو خواجه + با چاشنی ملاحظات اخلاقی و تلفیقی از ظرفیت‌های جامعه و نظام سیاسی انجام می‌دهد. مثال می‌زنم، اگر از من درباره رئیس جمهوری خاتمی و پزشکیان بپرسید، می‌گویم، این دو تن ظرفیت جامعه را نادیده گرفتند و می‌گیرند، چنانچه مرحوم بنی‌صدر ظرفیت نظام را در نظر نگرفت.

🎋 متاسفانه بنیاد نفرت‌پراکنی را دو تن از اندیشه‌ورزان برجسته یکی آرامش دوستدار و دومی دکتر سید جواد طباطبایی گذاشتند. هر دو دشمنان روشنفکری دینی بودند و هر نوع فحش و فضاحت نثار روشنفکران دینی کردند، نه تنها این، بلکه تا توانستند جریان‌های فکری و فلسفی در ایران را با هر سنخیتی به باد ناسزا بگیرند. از نظر من طباطبایی یکی از برجسته‌ترین دانشمندان در حوزه علوم سیاسی است، و کارهای ایشان صرفنظر از خطاهای اساسی قابل تقدیر هستند، و اندیشه و آثار آرامش دوستدار نیز درخور توجه هستند. از زمان آن دو مرحوم سیاست‌زدگی و نفرت‌افکنی که از تبعات سیاست‌زدگی است، رونق بیشتری در بازار سیاست پیدا کرده است. یادتان می‌آید تا یک دهه قبل هزاران و شاید صدها هزار جوک قومی علیه اقوام مختلف دهان به دهان می‌گشت؟ یکی از تفریح‌های ما ایرانیان وقتی گرد هم جمع می‌شدیم، جوک گفتن علیه اقوام بود. اکنون شما اثری از جوک گفتن نمی‌یابید. شبکه‌های اجتماعی صنعت جوک‌سازی را از میان برداشت، لیکن پتانسیل آن را به سمت ناسزاها و نفرت‌پراکنی‌های سیاسی تغییر داد.

🎋 واقعیت این است که از دوران مشروطه تا کنون ایران با اندیشه‌گران مختلفی مواجه بود، اما تأثیرگذارترین آنها روشنفکران دینی بودند. غیر از این هم نمی‌توانست باشد و تا آنجا که من می‌فهمم هرگز هم نخواهد توانست. چون تنها دین است که دو ظرفیت بزرگ هم برای تحمیق مردم و هم برای روشنگری جامعه در اختیار دارد. از سید جمال‌الدین اسدآبادی تا مستشارالدوله و تا شریعتی و سروش، اینها اثرگذارترین اندیشه‌ورزان در ایران بودند. می‌توانیم به همه اینها نقدهای جدی و اساسی داشته باشیم، اما تأثیرگذاری آنها را در ایران نمی‌توان نادیده گرفت. نقدهای تیز و رادیکال شریعتی به اسلام سنتی و اسلام روضه خوانی، مثل بمب جامعه آگاه دینی را ترکاند. و نقدهای سروش به اسلام فقاهتی ماندگارترین جریان فکری در میان اندیشه‌ورزان دینی تا حوزه‌های دینی محسوب می‌شود.


🔸محدثی: ضمن سپاس از دکتر فعال عزیز به‌خاطر ارسال یادداشت‌شان، عرض می‌کنم که به نظر من دلیل این‌که بزرگ‌ترین متفکران قرن اخیر ما از میان روشن‌فکران دینی برخاسته اند، این بود که در اغلب دهه‌های قرنی که گذشت، ما ایرانیان در جامعه‌ی دینی می‌زیستیم. اما اکنون ایران وارد عصر پسادینی‌ی خود شده است. به‌همین دلیل هم هست که اکنون میزان تاثیرگذاری‌ی روشن‌فکران دینی به‌نحو چشم‌گیری افول کرده است.

#احمد_فعال
#مجید_محمدی
#احمد_کسروی
#علی_شریعتی
#مهدی_بازرگان
#مصطفی_ملکیان
#عبدالکریم_سروش
#روشن‌فکری_دینی
#جامعه‌ی_پسادینی
@NewHasanMohaddesi
👍112👎2🤣2👏1
sefr_alef_farsi_bateni.PDF
230.6 KB
♦️"این زبان [فارسی] برای واژه‌سازی علمی زایایی لازم را ندارد" (نقل از صفحه‌ی ۵۶ مقاله)

دکتر محمدرضا باطنی

زبان‌شناس
۱ اردی‌بهشت ۱۴۰۴


بازنشر مقاله‌ی زبان‌شناس برجسته‌ی کشور دکتر محمدرضا باطنی برای مطالعه‌ی علاقه‌مندان.

#زبان
#زبان_فارسی
#محمدرضا_باطنی
#عقیم_بودن_بالفعل_زبان

@NewHasanMohaddesi
👏8👎7👍31
♦️واکنش آقای سعید رحیمی نصیری دانش‌جوی ارشد فلسفه بعد از بازنشر مقاله‌ی دکتر محمدرضا باطنی
۱ اردی‌بهشت ۱۴۰۴

#زبان
#زبان_فارسی
#محمدرضا_باطنی
#سعید_رحیمی_نصیری
#عقیم_بودن_بالفعل_زبان

@NewHasanMohaddesi
👎13👌6🤣3
2025/07/14 09:45:41
Back to Top
HTML Embed Code: