Telegram Web Link
۲ تغییر مهم در کابینه روسیه: شویگو به شورای امنیت ملی رفت، بلوسوف به وزارت دفاع

🔹با تصمیم ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه سرگئی شویگو به جای آندری پاتروشف به عنوان دبیر شورای امنیت ملی منصوب شد.

🔹آندری بلوسوف، معاون اول نخست وزیر و مشاور اقتصادی پوتین نیز به وزارت دفاع رفت./جهان دیپلماسی

@SaMassoumi
وزیر دفاع منتخب پوتین کیست؟

🔹بلوسوف ۶۵ ساله در سال ۱۹۸۱ با درجه ممتاز از دانشکده اقتصاد دانشگاه دولتی مسکو فارغ‌التحصیل شد.

🔹در سال ۲۰۰۰ به عنوان مشاور غیر قراردادی نخست‌وزیر روسیه منصوب شد و ۶ سال بعد به عنوان معاون وزیر به وزارت اقتصاد روسیه پیوست. از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۲ سال‌هایی که پوتین نخست‌وزیر بود، او مدیر بخش اقتصاد و دارایی این وزارت‌‎خانه بود.

🔹بلوسف در سال ۲۰۱۲ وزیر اقتصاد روسیه شد. او از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۰ مشاور رئیس‌جمهور روسیه بود و از سال ۲۰۲۰ در سمت معاون اول نخست‌وزیر مشغول به کار بوده است. هنگامی که میشوستین، نخست‌وزیر روسیه در سال ۲۰۲۰ به کرونا مبتلا شد، بلوسوف برای مدت کوتاهی وظایف او را برعهده گرفت.

🔹در سال ۲۰۱۷، بلوسوف یکی از مقاماتی بود که پوتین را متقاعد کرد اقتصاد دیجیتال و بلاک‌چین blockchain برای آینده روسیه ضروری است.

🔹بلوسف که تصور می‌شود به پوتین نزدیک باشد، در جوانی ورزش رزمی روسی سامبو و همچنین کاراته کار می‌کرد و سابقه خدمت در نیروهای مسلح را ندارد./ فارس

@SaMassoumi
⭕️ گزارش نیویورک تایمز از مرد مرموز حماس در غزه؛ یحیی سنوار

⭕️ اسرائیل غیرمستقیم با سنوار مذاکره کرده است/ زنده ماندن سنوار یعنی شکست جنگ اسرائیل

⭕️ آیا سنوار معمار عملیات هفت اکتبر بود؟/ مردی که همه می گویند غیرمعمولی است


♨️نیویورک تایمز: صلاح الدین الاووده یکی از اعضای حماس و تحلیلگر سیاسی که با سنوار در زمانی که هر دو در دهه 1990 و 2000 در اسرائیل زندانی بودند، دوست بود، می گوید: هیچ تصمیمی نمی تواند بدون مشورت با سینوار گرفته شود. سینوار یک رهبر معمولی نیست، او فردی قدرتمند و معمار بسیاری از اتفاق ها است. او مدیر نیست بلکه رهبر است.

♨️ یک مقام ارشد غربی آشنا به مذاکرات آتش بس ادعا کرد: در حالی که رهبری حماس در بیرون از غزه در برخی مواقع بیشتر مایل به مصالحه بوده، سنوار آمادگی کمتری برای واگذاری زمین به مذاکره‌کنندگان اسرائیلی دارد، زیرا می‌داند چه جنگ به پایان برسد یا نه، احتمالاً کشته خواهد شد.

♨️ این مقام مدعی شد که حتی اگر مذاکره‌کنندگان یک توافق آتش‌بس را امضا کنند، اسرائیل احتمالاً یحیی سنوار را تا آخر عمر تعقیب خواهد کرد./جماران

https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1631560

@SaMassoumi
⭕️ ریشه‌های خصومت
🔶 آیا ایدئولوژی سیاسی تنها عامل دشمنی میان ایران و اسرائیل است؟

✍️ شهاب شهسواری

🔹 پاسخ به این سوال که آینده منازعه ایران و اسرائیل به کجا می‌انجامد، نیازمند صبر و رصد تحولات آینده خواهد بود. اما به نظر می‌رسد که پاسخ این سوال که پیشینه این منازعه و خصومت چیست و از کجا پدید آمده‌است، به همان اندازه پیچیده و مشکل باشد.

⭕️ هویت‌های سیاسی متخاصم
✍️ رحمن قهرمان‌پور، تحلیل‌گر مسائل بین‌الملل

🔹 ریشه‌های خصومت ایران و اسرائیل را می‌توان در مفهوم سیاست هویت جست‌وجو کرد. هم در اسرائیل و هم در ایران سیاست خارجی به‌شدت متأثر از هویت است. جمهوری اسلامی مسئله اسرائیل را در قالب گفتمان اسلام‌گرایی خودش تعریف می‌کند. در طرف مقابل هم در اسرائیل، گفتمان صهیونیسم و نیروهای ناسیونالیست که خودشان را صاحب اصلی گفتمان صهیونیسم می‌دانند، از منظر مفهوم «بقای قوم یهود» به مسئله جمهوری اسلامی ایران نگاه می‌کنند و ایران را به‌عنوان تهدید اصلی موجودیت قوم یهود تلقی می‌کنند.

⭕️ بدبینی تاریخی حاکمان ایران به اسرائیل
✍️ مجید تفرشی، پژوهشگر تاریخ

🔹 در طول تاریخ معاصر و از زمان تاسیس اسرائیل تعامل و مخالفت ایران با اسرائیل، فرازوفرودهایی را پشت سر گذاشته‌است. بعد از جنگ جهانی دوم، ایرانی‌ها، نه‌فقط مذهبی‌ها و چپ‌گراها، بلکه دولتمردان دوران پهلوی هم، اینگونه تصور می‌کردند که تشکیل دولت یهود به معنای ایجاد یک کانون فتنه جدید در منطقه است که باعث می‌شود منطقه خاورمیانه یا غرب آسیا روی ثبات و آرامش را نبیند.

⭕️ رقابت قدرت در خاورمیانه
✍️ علم صالح، استاد دانشگاه ملی استرالیا

🔹 ایران و اسرائیل به دنبال توازن قدرت هستند که یا اطمینان پیدا کنند به آنها ضربه‌ای وارد نمی‌شود یا اینکه تلاش کنند قدرتمندتر از رقیب خودشان شوند. به سیاست نخست واقع‌گرایی تدافعی (Defensive Realism) گفته‌می‌شود و به سیاست دوم واقع‌گرایی تهاجمی (Offensive Realism) گفته‌می‌شود. در حالت دوم دو طرف وارد بغرنج امنیتی می‌شوند که در مورد نخست توضیح دادم، در این شرایط رقابت پایان‌ناپذیر است و با هر گام قوی‌تر شدن یک طرف، طرف دیگر هم احساس تهدید بیشتری می‌کند و سعی می‌کند که قدرتمندتر شود. نقدی که معمولاً بر واقع‌گرایی تهاجمی-هجومی وجود دارد این است که این سیاست می‌تواند به ناامنی و بی‌ثباتی بیشتری منجر شود.

https://hammihanonline.ir/fa/tiny/news-16054
@SaMassoumi
جهان دیپلماسی pinned «⭕️ ریشه‌های خصومت 🔶 آیا ایدئولوژی سیاسی تنها عامل دشمنی میان ایران و اسرائیل است؟ ✍️ شهاب شهسواری 🔹 پاسخ به این سوال که آینده منازعه ایران و اسرائیل به کجا می‌انجامد، نیازمند صبر و رصد تحولات آینده خواهد بود. اما به نظر می‌رسد که پاسخ این سوال که پیشینه…»
⭕️ صفر تا صد قرارداد 10 ساله ایران و هند

⭕️ آیا هند این بار در برابر تحریم های آمریکا مقاومت می کند؟

⭕️ هند چابهار را به‌عنوان یک قطب مواصلاتی حیاتی می‌بیند


✍️ سارا معصومی

🔸مهرداد بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی جمهوری اسلامی ایران و ساربانادا سونووال وزیر کشتیرانی هند یک قرارداد ده ساله برای تجهیز و بهره‌برداری از پایانه‌های کانتینری و کالاهای عمومی بندر شهید بهشتی چابهار امضا کردند. این قرارداد ۱۰ ساله جایگزین قرارداد اولیه ۲۰۱۶ می‌شود که هر ساله تمدید می‌شد و دقیقا بر عملیات تجهیز و توسعه بندر شهید بهشتی چابهار توسط هندی‌ها متمرکز بود.

👈امضای این توافق میان ایران و هند با واکنش های بسیاری در رسانه ها روبه رو شده است.

♨️ رویترز در این باره نوشت: وزیر کشتیرانی هند، «قرارداد حیاتی» را با ایران امضا کرد که اجاره طولانی مدت بندر چابهار را به هند می دهد. وزیر خارجه هند نیز در این باره گفته است که دهلی نو بندر چابهار را به‌صورت موقت اداره می‌کند. در حالی‌که توسعه بندر به دلیل تحریم های آمریکا علیه ایران کند شده، هند در نظر دارد بندر چابهار را به یک مرکز ترانزیتی تحت کریدور بین‌المللی حمل و نقل شمال - جنوب (INSTC) برای دسترسی به کشورهای CIS تبدیل کند. هند خواهان صرفه جویی در جابجایی بار با آسیای مرکزی است و بندر چابهار به عنوان یک مرکز ترانزیت تجاری برای منطقه عمل می‌کند.

♨️بلومبرگ نیز در گزارشی کوتاه به انعکاس خبر امضای این توافق میان ایران و هند اشاره کرده و نوشت: امضای قرارداد ۱۰ساله هند با ایران برای توسعه بندر چابهار موجب هموار شدن زمینه سرمایه‌گذاری‌های مهم‌تر خواهد شد. انتظار می‌رود که توافق جدید راه را برای سرمایه‌گذاری‌های مهم‌تر در بندر هموار کند چیزی که سوبرامانیام جایشانکار وزیر امور خارجه هند نیز در کنفرانسی که در بمبئی برگزار شد، از آن سخن گفته است.

♨️ وبسایت هندی دی‌ان‌ای، با انعکاس بخش هایی از سخنان وزیر کشتیرانی هند در مراسم امضای این توافق در چابهار به نقل از او نوشت: «با امضای این قرارداد، پایه‌های مشارکت بلندمدت هند را در چابهار گذاشته‌ایم. امضای این قرارداد تاثیر چند برابری بر جایگاه بندر چابهار خواهد داشت. چابهار نه تنها نزدیکترین بندر ایران به هند است، بلکه از نظر دریایی نیز یک بندر عالی است.»

این اولین بار است که هند مدیریت یک بندر خارج از کشور را بر عهده می‌گیرد. هند و ایران، چابهار را به عنوان یک مرکز کلیدی برای کریدور حمل و نقل بین‌المللی شمال - جنوب پیش‌بینی کرده‌اند. کریدور حمل و نقل بین‌المللی شمال و جنوب یک پروژه حمل و نقل چندجانبه به طول ۷۲۰۰ کیلومتر برای جابجایی کالا بین هند، ایران، افغانستان، ارمنستان، آذربایجان، روسیه، آسیای مرکزی و اروپا است.

♨️ تایمز هند در گزارشی در این باره با اشاره به وجود تحریم های ایران از سوی آمریکا نوشت: روابط هند و ایالات متحده در شرایط "دوستانه" قرار دارد و مقامات هر دو طرف به تعمیق روابط بین هند و ایالات متحده اذعان دارند. این رابطه نه تنها بر اساس منافع مشترک و جاه طلبی های مشترک شکل می گیرد، بلکه به واسطه پیوند شخصی بین رهبران آنها، نخست وزیر نارندرا مودی و رئیس جمهور جو بایدن، شکل گرفته است.

البته وزیر امور خارجه هند از این توافق استقبال و تاکید کرده است که ایالات متحده هیچ نگرانی در این زمینه ندارد. او در جمع خبرنگاران در بمبئی گفت: «ایالات متحده هیچ مشکلی با چابهار ندارد. و صادقانه بگویم، اگر چیزی بین من و ایران باشد، بین من و ایران است. هند سال ها در تلاش بود تا ایران را در مورد نیاز به یک توافق بلندمدت متقاعد کند و اکنون این اتفاق رخ داده است.»

♨️ از سوی دیگر، The Cradle نیز در گزارشی در این باره می نویسد: پیش بینی می شود صادرات کالا از طریق از طریق بندر چابهار زمان ترانزیت بین هند و اروپا را در مقایسه با مسیر کانال سوئز 15 روز کاهش دهد.

توسعه چابهار همچنین به ایران اجازه می دهد تا تحریم های ایالات متحده را دور بزند و به افغانستان امکان دسترسی بهتر به اقیانوس هند را بدهد. البته در میان سد تحریم های امریکا هم وجود دارد. این تحریم ها پروژه ساخت خط لوله ای را برای انتقال گاز طبیعی ایران به پاکستان را هم به تاخیر انداخته است.

🔸این قرارداد متوقف شده خط لوله که در سال 2010 امضا شد، تامین روزانه 750 تا یک میلیارد فوت مکعب گاز طبیعی از میدان گازی پارس جنوبی ایران به پاکستان را به مدت 25 سال پیش بینی کرده بود. ماه گذشته، اسلام آباد گفت که به دنبال معافیت از تحریم های آمریکا برای ادامه خط لوله است. با این حال، مقامات آمریکایی علنا اعلام کردند که از این پروژه حمایت نمی کنند و به پاکستان در مورد خطر تحریم در تجارت با تهران هشدار دادند./ جماران

https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1631725
جهان دیپلماسی pinned «⭕️ صفر تا صد قرارداد 10 ساله ایران و هند ⭕️ آیا هند این بار در برابر تحریم های آمریکا مقاومت می کند؟ ⭕️ هند چابهار را به‌عنوان یک قطب مواصلاتی حیاتی می‌بیند ✍️ سارا معصومی 🔸مهرداد بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی جمهوری اسلامی ایران و ساربانادا سونووال وزیر…»
جهان دیپلماسی
📝گزارش جماران از مذاکرات رافائل گروسی در ایران ؛ ⭕️باز هم تلاش برای مدیریت موقت تنش ⭕️راه حل نهایی در دسترس نیست ✍️سارا معصومی 🔹«من مطمئنم اگر به خوبی پیش برویم جوانانی که دیشب در خیابان‌های اصفهان دیدم، شاد می‌شوند.» رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی…
🎙️رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی
⭕️تهران مایل به گفت و گوی جدی با آژانس است

⭕️هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد ایران به سمت یک برنامه تسلیحاتی حرکت کرده است

⬇️رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، به فایننشال تایمز گفت:

🔹ایران برای اولین بار در بیش از یک سال گذشته تمایل خود را برای شرکت در گفتگوی جدی با آژانس بین المللی انرژی اتمی نشان داده است .

🔹می توان گفت که ممکن است ما و ایران ،که چندماه رابطه پرتنش را تجربه و تحمل کردیم، پس از مذاکرات اخیر من با مقام های ایرانی وارد مرحله جدیدی شده باشیم.

🔹به نظر می رسد تهران مایل به گفت و گو درباره موضوعات مشخص است. فرصتی برای حل و فصل برخی موارد اختلاف، از جمله بهبود توانایی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای نظارت بر فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران وجود دارد.

🔹من در مقام های ایرانی این درک/ تحلیل را می بینم که بهتر است کمی تعامل داشته باشیم تا اینکه به مسیر کاملاً متفاوت که می تواند منجر به تشدید بیشتر و شاید خطر جنگ هم شد، ادامه دهیم.

🔹واشنگتن و تهران همچنان به باز نگه داشتن یک "کانال دوجانبه" برای گفت و گوها ادامه می دهند.

🔹ایران از زمان حمله حماس در 7 اکتبر و حمله اسرائیل به غزه ، مقیاس یا سرعت فعالیت هسته ای خود را تغییر نداده است.

🔹هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد ایران به سمت یک برنامه تسلیحاتی حرکت کرده یا در حال حرکت یا برنامه ریزی برای چنین حرکتی است.

🔹تهران اکنون مواد شکافت پذیر کافی برای تولید حدود سه بمب هسته ای در عرض چند هفته را در اختیار دارد.

🔹در تولید 60 درصد اورانیوم غنی شده نوساناتی وجود داشته، اما هیچ چیز چشمگیری نیست. آنچه ما می بینیم این است که یک روند ثابت وجود دارد.

🔹آنها در گذشته ( در برنامه هسته‌ای) سریع‌تر بوده‌اند، اما چیزی که ما می‌بینیم یک سرعت منظم است، حالتی مانند دویدن. البته بدون شک برنامه هسته ای ایران در حال توسعه و گسترش است.

🔹مذاکرات فنی بین آژانس بین المللی انرژی اتمی و مقامات ایرانی از زمان بازگشت من از ایران ادامه داشته است.

🔹آنچه مهم است اطمینان از حفظ این رابطه و عدم قطع کامل این ارتباط است. / جماران

@SaMassoumi
⭕️ ایران و بازیگران غیردولتی از گذشته تا امروز
🔶 بررسی چگونگی ارتباط شاه با گروه‌های کُرد عراقی و شیعیان لبنان در جلسه رونمایی کتاب «شاه و شطرنج قدرت در خاورمیانه»

✍️ شهاب شهسواری

🔹 کتاب «شاه و شطرنج قدرت در خاورمیانه» ترجمه کتابی است که آرش رئیسی‌نژاد، استاد مدعو دانشگاه علوم اقتصاد و سیاسی لندن سال ۲۰۱۶ با عنوان «شاه ایران، کردهای عراق و شیعیان لبنان» منتشر کرد. این کتاب پس از ۸ سال توسط پریسا فرهادی ترجمه و به وسیله نشر نی در ایران منتشر شده‌است. ترجمه فارسی کتاب دومین ترجمه از این کتاب است که پیش از این به کردی هم ترجمه شده‌بود.

🔹 رئیسی‌نژاد که دکتری روابط بین‌الملل خود را از دانشگاه بین‌المللی فلوریدا گرفته‌است، از سال ۱۳۹۸ به ایران آمد و در دانشگاه تهران مشغول به تدریس شد. دوران حضور آرش رئیسی‌نژاد در ایران کوتاه بود و پس از موج تصفیه اساتید غیرهمسو در دانشگاه‌ها، او نیز یکی از قربانیان قطع همکاری دانشگاه تهران شد و پس از چندی ایران را ترک کرد.

🔹 «شاه و شطرنج قدرت در خاورمیانه» دومین کتاب رئیسی‌نژاد است که در ایران منتشر می‌شود. سال ۱۴۰۰ نیز کتاب «ایران و راه ابریشم نوین» توسط نشر دانشگاه تهران از او منتشر شده‌بود. به گفته نویسنده ترجمه این کتاب بدون تعدیل در ایران منتشر شده‌است و گرفتار تیغ سانسور نشده‌است.

🔹 این کتاب به‌صورت ویژه روابط حکومت شاه با کردهای عراق و مصطفی بارزانی و همچنین حمایت شاه از تلاش‌های امام موسی‌صدر برای ایجاد همبستگی و ارتقای جایگاه شیعیان در لبنان را بررسی می‌کند و نشان می‌دهد که حکومت شاه به صورت ویژه از تلاش‌ها برای تقویت بازیگران غیردولتی برای رسیدن به اهداف منطقه‌ای‌اش به ویژه مقابله با قدرت گرفتن ناسیونالیسم عربی و نفوذ کمونیسم استفاده کرده‌است.

🔹 جلسه رونمایی کتاب «شاه و شطرنج قدرت در خاورمیانه» که با حضور کاوه بیات، تاریخ‌پژوه و مجید تفرشی، سندپژوه و همچنین حضور آنلاین آرش رئیسی‌نژاد، نویسنده کتاب در نشر نی برگزار شد. گزارش سخنرانی‌های این نشست را در لینک زیر بخوانید.

https://hammihanonline.ir/fa/tiny/news-16137
@SaMassoumi
🔴 صدر، عضو مجمع تشخیص: رهبری تولید و استفاده از سلاح هسته ای را حرام اعلام کرده اند

🔴 وزارت خارجه باید جایگاه ایران در جامعه جهانی را ارتقا دهد/ بدون مذاکره با طرف مقابل، تحریم ها برداشته نخواهند شد

🔴 تاریخ ایران گواه عدم تجاوز ما به کشورهای همسایه است/ باید در رابطه با همسایگان به سمت تنش زدایی برویم

🔻سیدمحمد صدر، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام به جماران گفت:
طبیعی است که زمانی که دشمن شما را تهدید می کند، باید پاسخ مناسب را بدهید و هر اقدام او را با اقدام مشابه یا شدیدتر پاسخ بدهید.

🔻اگر اسرائیل روزی تصمیم به حمله به تاسیسات هسته ای ایران بگیرد با عکس العمل شدیدی رو به رو خواهد شد.

🔻ما توانستیم با واکنشی که به حمله رژیم اسرائیل به مقر دیپلماتیک ایران در سوریه داشتیم بازدارندگی را احیاء کنیم./ جماران

https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1631750

@SaMassoumi
نخست‌وزیر اسلواکی ترور شد

🔹بر اساس گزارش رسانه‌های محلی، رابرت فیکو امروز هدف حمله مسلحانه قرار گرفت و از ناحیه سر و سینه زخمی شده است.

🔹فیکو که در حال حاضر در بیمارستان بستری است از جمله رهبران اروپایی نزدیک به روسیه بود اما مقاومت زیادی برای ارسال کمک به اوکراین نشان نمی‌داد.

🔹رابرت فیکو، نخست‌وزیر اسلواکی در ژانویه 2024 گفته بود اوکراین باید بخشی از خاکش را به روسیه بدهد تا جنگ پایان یابد. /جهان دیپلماسی

@SaMassoumi
♨️اخوان المسلمین اردن: ادعای همکاری با ایران برای قاچاق اسلحه مردود است

🔸سخنگوی رسانه ای اخوان المسلمین اردن با رد ادعاهای خبرگزاری ‌رویترز مبنی بر قاچاق سلاح به اردن امنیت این کشور را از اصول ملی این جنبش خواند.

🔸معاذ الخوالدة سخنگوی جنبش اخوان المسلمین شاخه اردن خبر منتشر شده رویترز را مردود خوانده و تاکید کرد که اخبار منتشر شده برخلاف اصول حرفه‌ای خبری و به نقل از منابع مجهول الهویة بوده و هیچ تلاشی از سوی آن خبرگزاری برای تماس با رهبران جنبش جهت صحت سنجی ادعاهای مطرح شده صورت نگرفته است.

🔸خوالدة تاکید کرده است که تغییری در سیاست این جنبش رخ نداده است و امنیت و ثبات اردن از اصول اساسی این جنبش است و تغییری در آن رخ نداده است.

🔸وی افزود که این جماعت در طول دهه ها تاریخ خود خلاف این را انجام نداده است.

🔸الخوالده درج نامش در چنین وقایعی که ربطی به این جماعت ندارد را به شدت محکوم کرد.

🔸وی افزود: انتشار این اخبار در این بازه زمانی با اهداف ناصوابی صورت گرفته است که به دنبال اختلاف افکنی بوده و امنیت و ثبات اردن را هدف قرار داده است.

🔸خوالدة در ادامه گفت: در حالی که در باریکه غزه با یک نسل کشی با بیش از ۱۰۰ هزار شهید و زخمی روبرو هستیم و در ۷۵ امین سالگرد نکبت، وظیفه همگی آن است که به مسئله فلسطین بپردازیم و مقابله با تروریسم رژیم صهیونیستی را دستور کار قرار دهیم.

پیشتر خبرگزاری رویترز مدعی شده بود که ایران با همکاری برخی گروههای اردنی به دنبال انتقال سلاح به این کشور بوده است./ جماران
@SaMassoumi
📝نوشتاری از استفان والت؛
🔴چرا تهران از آستانه هسته‌ای عبور نمی‌کند؟

🔹آیا ایران به سلاح هسته‌ای دست خواهد یافت؟ اگر این کار را بکند چه اتفاقی می‌افتد؟ به نظر می‌رسد که پاسخ به سوال اول مثبت است. اما جواب سوال دوم مثل همیشه مبهم است.
🔹بر اساس آخرین مقاله منتشر شده توسط کنت والتز، ساده‌ترین راه برای ایجاد ثبات در منطقه، دستیابی ایران به یک بازدارنده هسته‌ای است. او استدلال می‌کرد که داشتن زرادخانه هسته‌ای ترس‌های امنیتی ایران را کاهش می‌دهد، به ایران دلایل کم‌تری برای ایجاد دردسر برای دیگران می‌دهد و رقبای منطقه‌ای‌اش را مجبور می‌کند تا از توسل به زور علیه ایران به نحوی که ممکن است ناخواسته به تبادل هسته‌ای منجر شود، خودداری کنند. همانطور که وینستون چرچیل در سال‌های اولیه جنگ سرد بیان کرد، ثبات «فرزند وحشت است».
🔹والتز منطق اصلی این استدلال را در یک مقاله بحث برانگیز در سال 1981، با تکیه بر نظریه ابتدایی بازدارندگی هسته‌ای بیان کرده بود. او با این فرض واقع‌گرایانه آشنا شروع کرد که دولت‌های درگیر هرج‌ومرج در وهله اول نگران امنیت هستند. در دنیای بدون سلاح‌های هسته‌ای، چنین ترس‌هایی اغلب منجر به اشتباه محاسباتی، رفتارهای مخاطره آمیز و جنگ می‌شود. سلاح‌های هسته‌ای این وضعیت را تغییر دادند -با تهدید سطحی از قدرت مخرب که حتی بلندپروازترین یا متجاوزترین رهبران نیز باید به آن احترام بگذارند.
🔹او بازدارندگی هسته‌ای را تضمین نهایی امنیت می‌دانست: هیچ رهبر معقولی برای اشغال یا سرنگونی حکومت یک رقیب دارای سلاح هسته‌ای تلاش نمی‌کند، زیرا انجام این کار ناگزیر خطر حمله هسته‌ای را در پی خواهد داشت. هیچ دستاورد سیاسی قابل تصوری ارزش از دست دادن تعدادی از شهرهای خودی را ندارد و حتی احتمال کم واکنش هسته‌ای برای جلوگیری از حمله مستقیم به استقلال یک کشور دیگر کافی است. احتمال محاسبات نادرست کم‌تر خواهد بود زیرا برای هر فرد با حداقل هوش آسان است که بفهمد یک تبادل هسته‌ای چه تاثیری خواهد داشت. بنابراین، کشورهایی که دارای قابلیت حمله دوم قابل اطمینان هستند، نگران بقای خود نخواهند بود و رقابت بین آن‌ها با ترس متقابل محدود می‌شود (اگرچه پایان نمی‌یابد).
🔹اگر سطح کنونی خصومت ادامه پیدا کند، سخت است باور کنیم که ایران در نهایت تصمیم نمی‌گیرد که به یک بازدارنده هسته‌ای نیاز دارد، و اینکه در آن صورت چه اتفاقی می‌افتد، موضوع حدس و گمان است [کما این‌که برخی مقامات در ایران اخیرا چنین هشدارهایی را داده‌اند] و این ممکن است جرقه جنگ دیگری در خاورمیانه شود که آخرین چیزی است که هر کسی به آن نیاز دارد. اگر ایران در این مسیر قرار گیرد، می‌تواند کشورهایی مانند عربستان سعودی یا ترکیه را به آن سمت سوق دهد./ اکو ایران
🔽متن کامل را در لینک زیر بخوانید:
https://www.ecoiran.com/fa/tiny/news-63533
@samassoumi
جهان دیپلماسی
📝گزارش جماران از مذاکرات رافائل گروسی در ایران ؛ ⭕️باز هم تلاش برای مدیریت موقت تنش ⭕️راه حل نهایی در دسترس نیست ✍️سارا معصومی 🔹«من مطمئنم اگر به خوبی پیش برویم جوانانی که دیشب در خیابان‌های اصفهان دیدم، شاد می‌شوند.» رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی…
🎙️بلومبرگ: آژانس اتمی ارزیابی خود از فعالیت‌های هسته‌ای ایران را به اعضا ارائه داد / در این گزارش آمده که پیشرفت‌های اندکی در حل و فصل مسائل باقی‌مانده پادمانی حاصل شد

🔹وبگاه شبکه خبری  بلومبرگ به بخش‌هایی از گزارش سالانه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اشاره کرده و مدعی شده دیده‌بان هسته‌ای سازمان ملل گفته علی‌رغم افزایش بازرسی‌ها در ایران در سال گذشته درک این سازمان از برنامه‌های هسته‌ای ایران مخدوش شده است.

🔹گزارش آژانس در آستانه نشستی کلیدی که قرار است ماه آینده میلادی در وین برگزار شود در میان دیپلمات‌ها توزیع شده است.

🔹رافائل گروسی، مدیر کل آژانس اتمی در این گزارش ۱۱۲ صفحه‌ای که بلومبرگ مدعی شده آن را رویت کرده نوشته است: «علی‌رغم ادامه بازرسی‌های منظم، پیشرفت‌های اندکی در حل و فصل مسائل باقی‌مانده پادمانی حاصل شده است.»

🔹در ادامه این گزارش آمده است: «آژانس، مگر در صورتی که ایران به شفاف‌سازی درباره این مسائل باقی‌مانده بپردازد قادر به ارائه تضمین درباره ماهیت صرفاً صلح‌امیز برنامه هسته‌ای ایران نیست.»

🔹بلومبرگ نوشته بازرسی‌ها در ایران سال گذشته ۸ درصد افزایش یافته‌اند و میزان نظارت‌ها بر برنامه هسته‌ای ایران در سطحی بالاتر از زمان قبل از حصول برجام قرار دارد اما آژانس مدعی شده که درکش از برخی فعالیت‌های هسته‌ای ایران کاملاً مخدوش شده است.

🔹گروسی نوشته است: «آژانس پیوستگی دانش را در زمینه تولید و فهرست سانتریفیوژها، روتورها، آب سنگین و کنسانتره اورانیوم از دست داده است.»

🔹این ادعاها در «گزارش اجرای پادمانی» آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مطرح شده‌اند. این گزارش، یکی از دو سند اصلی‌ای است که قبل از نشست سوم ژوئیه در وین در میان اعضا توزیع می‌شوند. 

🔹گزارش دیگر، گزارش فصلی آژانس اتمی است که بلومبرگ می‌گوید ناظران در حال تهیه آن هستند. آن گزارش به توضیح درباره تحقیقات انجام‌شده درباره ایران و اندازه ذخایر اورانیوم ایران می‌پردازد.  

🔹برخی از نکات دیگر گزارش جدید آژانس که بلومبرگ به آنها اشاره کرده موارد زیر را شامل می‌شوند:

📍بازرسان آژانس مجبور شدند ماه گذشته بازرسی‌های ایران را به دلیل احتمال حمله اسرائیل موقتاً متوقف کنند. 

📍حتی وقتی که بازرسان در میدان حضور ندارند، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با تصویربرداری از راه دور فعالیت‌های هسته‌ای ایران را رصد کنند./ انتخاب

@samassoumi
جهان دیپلماسی pinned «🎙️بلومبرگ: آژانس اتمی ارزیابی خود از فعالیت‌های هسته‌ای ایران را به اعضا ارائه داد / در این گزارش آمده که پیشرفت‌های اندکی در حل و فصل مسائل باقی‌مانده پادمانی حاصل شد 🔹وبگاه شبکه خبری  بلومبرگ به بخش‌هایی از گزارش سالانه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اشاره…»
📝گفت و گو با مرتضی موسوی خلخالی ، دیپلمات بازنشسته درباره سفر نیچروان بارزانی به تهران
🔴کردها برای عدم برخورد با اسرائیل در اقلیم از سوی امریکا تحت فشار هستند
🔴مدیریت روابط با دولت مرکزی عراق و اقلیم کردستان برای ایران بسیار دشوار است
🔴مردم عراق و کردها به ما اطمینان ندارند
🔴امروز نفوذ ما در همه کشورها نیم‌بند است
🔴باید مسائل‌مان را با واشنگتن حل کنیم

✍️فاطمه کلانتری
🔹غالباً از سمت خانواده بارزانی، نچیروان به ایران سفر می‌کند چراکه مسعود بارزانی معتقد است باید در کشورهای مختلف از او در جایگاه رهبر کردستان استقبال شود که ایران با توجه به حساسیت دولت عراق و ملاحظات خودش این کار را انجام نمی‌دهد. کردها در عراق در شرایطی قرار دارند که آمریکا، اروپا و حتی اسرائیل در تلاش برای حفظ و افزایش سطح روابط با این منطقه هستند.

🔹در منطقه نیز با ترکیه به نوعی و با ایران به نوع دیگری روابط دارند و مدت‌هاست که در اقلیم کردستان شاهد این هستیم که عناصر خارجی با ورود به این منطقه در تلاش برای ایجاد مزاحمت برای ایران هستند؛ گاهی این مزاحمت به‌صورت نظامی، گاهی سیاسی و گاه امنیتی و جاسوسی است.

🔹همین مسائلی که در اقلیم کردستان موجب شده تا گاهی از سوی ایران مورد اصابت موشک و پهپاد قرار بگیرند که آخرین مورد آن نیز دی‌ماه سال گذشته بود، یکی از اهداف سفر نچیروان بارزانی به ایران بود. ایران معتقد است گروه‌های تجزیه‌طلب کُرد و اسرائیلی‌ها در منطقه اقلیم کردستان عراق حضور دارند که من صریحاً نمی‌توانم بگویم بارزانی‌ها با فعالیت این‌ها موافق هستند چراکه می‌دانند این مسئله به روابط‌شان با ایران آسیب می‌زند و از کمک‌های تهران محروم می‌شوند اما همزمان از سوی آمریکا و اروپا هم برای عدم برخورد، تحت فشار هستند و بنابراین به ایران اعلام می‌کنند این مسائل مورد حمایت و تایید ما نیست.

🔹مدیریت روابط با دولت مرکزی عراق و اقلیم کردستان برای ایران بسیار دشوار است به این معنا که نه عراقی‌ها و نه کردها خیلی به ما اطمینان ندارند و می‌خواهند از رقابت‌های منطقه‌ای و تحولات آن در امان باشند. حال اما برای حل مسئله فروش نفت اقلیم کردستان از ایران هم کمک می‌خواهند که دارای یک مؤلفه ایران، عراق و ایالات متحده است.

🔹آمریکا که بدون دریافت هزینه برای کشوری در منطقه ما کاری انجام نمی‌دهد و در این شرایط از فروش نفت اقلیم کردستان حمایت می‌کند تا بتواند هزینه حمایت آمریکایی‌ها را پرداخت کند. به همین علت هم ایالات متحده هیچ‌گاه از منطقه ما خارج نخواهد شد مخصوصاً از عراق که با ساقط کردن صدام، خود را دارای حق مادام‌العمر می‌داند و البته مردم عراق هم اگر حشدالشعبی را کنار بگذاریم، دید بدی نسبت به آمریکا ندارند، درحالی‌که نسبت به ما بسیار حساس هستند و از قدیم ایران را کشوری می‌دانند که می‌خواهد بر دیگر کشورها مسلط باشد اما متاسفانه امروز نفوذ ما در همه کشورها نیم‌بند است و در نتیجه دولت مرکزی عراق و اقلیم کردستان همچنان برنامه کاری خود را از ایالات متحده می‌گیرند.

🔹اینکه سفر نچیروان بارزانی بتواند موجب کاهش تنش و اطمینان‌سازی در روابط تهران و اربیل شود به مؤلفه‌های متعددی بستگی دارد که از آن جمله مسئله حضور گروه‌های تجزیه‌طلب و نیروهای اسرائیلی در این منطقه است و همچنین به پاسخ این سوال بستگی دارد که آیا فروش نفت از سوی اقلیم کردستان موجب آغاز تحریک کردهای ایرانی از سوی اقلیم نخواهد شد؟آیا می‌توانیم در آینده خوش‌بین باشیم؟ همه این مسائل دارای یک گره است و آن گره مسئله روابط ما با آمریکاست که باید مسائل‌مان را با واشنگتن روشن کنیم تا بتوانیم روابط‌مان را با همسایگان‌مان هم بهبود ببخشیم. / هم میهن
🔽متن کامل را در لینک زیر بخوانید:
https://hammihanonline.ir/fa/tiny/news-16175
@samassoumi
جهان دیپلماسی pinned «📝گفت و گو با مرتضی موسوی خلخالی ، دیپلمات بازنشسته درباره سفر نیچروان بارزانی به تهران 🔴کردها برای عدم برخورد با اسرائیل در اقلیم از سوی امریکا تحت فشار هستند 🔴مدیریت روابط با دولت مرکزی عراق و اقلیم کردستان برای ایران بسیار دشوار است 🔴مردم عراق و کردها به…»
🔴 23 گروه بزرگ «تروریستی» در افغانستان تحت اداره طالبان فعالیت می‌کنند

🔴رهبری اصلی القاعده در افغانستان است

🔴جنبش اسلامی ترکستان شرقی از خاک افغانستان برای انجام حملات علیه چین استفاده می‌کند

🔹روزنامه تایمز اوراسیا: هم‌اکنون ۲۳ گروه بزرگ «تروریستی» در افغانستان فعال هستند. در این گزارش از گروه‌های مانند تحریک طالبان پاکستان، داعش خراسان، القاعده، جنبش اسلامی ترکستان شرقی، جنبش اسلامی ازبیکستان، تحریک طالبان تاجیکستان و گروه بلوچ راجی آجوی سنگر، نام برده شده که بر اساس گزارش هر کدام شاخه‌های متعددی زیر چتر خود را دارد.

🔹طالبان پیش از این وجود گروه‌های هراس‌افکن در افغانستانِ زیر اداره شان را رد کرده‌اند. اما در این گزارش آمده است که این گروه‌ها در افغانستان فعال هستند و علیه منافع کشورهای دیگر تحرکاتی انجام می‌دهند.
در این گزارش آمده است: «رهبری اصلی القاعده در افغانستان است و توانایی عملیاتی خود را بسیج می‌کند».

🔹از طرفی هم پیش از این ملل متحد گزارش داد که القاعده ۸ کمپ آموزشی جدید در ولایت‌های غزنی، لغمان، پروان و ارزگان افغانستان ایجاد کرده است.

🔹در این گزارش همچنین گفته شده که القاعده همه گروه‌های فعال هراس‌افکن در افغانستان به‌شمول تحریک طالبان پاکستان (تی‌تی‌پی) را آموزش می‌دهد و برای سربازگیری این گروه‌ها را حمایت و کمک ایدیولوژیک می‌کند. شبکه القاعده هم‌اکنون در حال آموزش بمب‌گذاران انتحاری احتمالی تحریک طالبان پاکستان در ولایت کنر، تحت رهبری حکیم المصری است.

🔹در حال حاضر، «داعش خراسان تنها در ولایت‌های کابل، نورستان، ننگرهار و کنر، حدود ۱هزارو۵۰۰ تا ۳هزار نیرو دارد. القاعده با طالبان افغانستان مسیرهای که از طریق آن‌ها موادمخدر قاچاق می‌شود را کنترول می‌کنند و میلیاردها دلار از این طریق به دست می آورند.

🔹جنبش اسلامی ترکستان شرقی از خاک افغانستان برای انجام حملات بیرون‌مرزی علیه چین استفاده می‌کند و طالبان افغانستان از گروه جدایی طلب اویغور نیز به نوعی حمایت می‌کنند.
جنبش اسلامی ترکستان شرقی اخیراً پایگاه خود را از بدخشان به ولایت بغلان انتقال داده و دامنه عملیاتی خود را گسترش داده است.

🔹این روزنامه در مورد ظهور و فعالیت تحریک طالبان تاجیکستان نیز نوشته است که این گروه وابسته به القاعده است و به طالبان افغانستان وفادار است. این گروه در حال برنامه‌ریزی برای سرنگونی حکومت سکولار تاجیکستان و تحمیل شریعت در این کشور است.

🔹این در حالی است که پیش از این سازمان پیمان امنیت جمعی طرح پیش‌نهادی تاجیکستان برای تحکیم مرزهایش جهت جلوگیری از تهدیدهای هراس‌افکنی از افغانستانِ زیر اداره طالبان را تایید کرد.
در آخرین مورد، رییس جمهوران ایران و پاکستان نیز در یک اعلامیه مشترک، پس از سفر ابراهیم رییسی به اسلام آباد گفتند که حضور گروه‌های «تروریستی» در افغانستانِ زیر اداره طالبان، تهدید جدی برای امنیت منطقه و جهان است.»
@samassoumi
🔴تاثیر تحولات میدانی در غرب آسیا بر توافق جدید ایران و هند
🔴آیا دهلی باز یک گام جلو و دو گام به عقب می رود؟
🔴هند امیدوار به دریافت معافیت تحریمی درباره چابهار است

🔹از زمانی که هند و ایران روز دوشنبه قراردادی 10 ساله برای راه اندازی یک پایانه بزرگ در بندری که برای دهلی نو اهمیت استراتژیک و اقتصادی زیادی دارد، امضا کردند، سر و صدای تازه ای درباره این بندر و البته این همکاری دوجانبه به راه افتاده است. چابهار در 72 کیلومتری غرب بندر گوادر در استان بلوچستان پاکستان واقع شده است. این بندر توسط یک شرکت چینی اداره می شود و بخشی از کریدور اقتصادی چین - پاکستان است که در قلب طرح کمربند و جاده رئیس جمهور چین ، شی جین پینگ قرار دارد.

🔹هند از سال 2018 کا در بندر شهید بهشتی چابهار را آغاز کرده اما این بندر ترافیک باری مدنظر دهلی را متحمل نشده است. اکنون برخی امیدوار هستند که یک توافق طولانی مدت، معادله را تغییر دهد. دهلی نو امیدوار است تا پایان ماه جاری عملیات باربری کامل را در چابهار آغاز کند. قرارداد جدید دو کشور به این پروژه کمک می کند و انگیزه تازه ای را برای افزایش تجارت، نه تنها با افغانستان، بلکه در بازارهای آسیای مرکزی فراهم می کند. چابهار ارتباط هند با کریدور حمل و نقل شمال-جنوب، پروژه مشترک ایران و روسیه را بهبود می بخشد و مناطق وسیعی را برای تجارت و فعالیت اقتصادی باز می کند.

🔹چابهار به دلیل تحریم‌های فلج‌کننده‌ای که دولت‌های متوالی آمریکا علیه ایران اعمال کرده‌اند، در چند دهه گذشه همواره در حالت در حال شکل گیری قرار داشته است. این پروژه در سال 2003 آغاز شد، زمانی که آتل بیهاری واجپایی، نخست‌وزیر سابق و محمد خاتمی، رئیس‌جمهور وقت ایران، نقشه راه همکاری استراتژیک بین ایران و هند را تعریف و امضاء کردند. با این حال، به لطف دوستی دهلی نو با ایالات متحده، مدت هاست که در روابط هند و ایران، دو کشور یک گام به جلو و دو گام به عقب رفته اند.

🔹بنابراین، شور و شوق برای اجرایی کردن برنامه‌ها و پروژه های به تعویق افتاده باید با بررسی واقعیت در مورد وضعیت در حال تحول در غرب آسیا و تحریم‌های جدید اعمال شده علیه ایران پس از حملات پهپادی و موشکی این کشور به اسرائیل همراه باشد. خیلی چیزها به چگونگی تحول در وضعیت غرب آسیا و روابط ایران با ایالات متحده و همچنین اسرائیل بستگی دارد. باد مخالفی که هنوز در عرصه بین المللی پیرامون ایران وجود دارد می تواند پروژه چابهار را خنثی کند، زیرا هند همچنان تلاش می کند تعادلی میان روابط استراتژیک رو به رشد خود با واشنگتن و متحدان اروپایی‌اش و ضدیت ایران با ایالات متحده ایجاد کند.

🔹در سال 2018، هند از تحریم های آمریکا علیه ایران برای پروژه چابهار معاف شد. آیا آن رویه همچنان ادامه خواهد داشت؟ در آن زمان شرایط متفاوت بود، زیرا نیروهای آمریکایی از افغانستان خارج نشده بودند، یک دولت دموکراتیک در کابل برقرار بود، و پروژه بندر یک ترتیبات حمل و نقل جایگزین برای هند برای رسیدن به افغانستان بود. پاکستان اجازه دسترسی هند به افغانستان را از طریق خاک خود نمی دهد. هدف هند از چابهار رسیدن به کالاهای ضروری از طریق چابهار و سپس از طریق جاده به افغانستان بود. دهلی نو جاده 218 کیلومتری دلارام را که غرب افغانستان را به زرنج در مرز ایران و افغانستان وصل می کند با هزینه 100 میلیون دلار ساخته است. در آن زمان کارگران هندی در حین ساخت این جاده چندین بار مورد حمله طالبان قرار گرفتند. اما اکنون طالبان به اهمیت چابهار پی برده و خواهان موفقیت این پروژه است.

🔽متن کامل را در لینک زیر بخوانید:
https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1631857
@samassoumi
جهان دیپلماسی pinned «🔴تاثیر تحولات میدانی در غرب آسیا بر توافق جدید ایران و هند 🔴آیا دهلی باز یک گام جلو و دو گام به عقب می رود؟ 🔴هند امیدوار به دریافت معافیت تحریمی درباره چابهار است 🔹از زمانی که هند و ایران روز دوشنبه قراردادی 10 ساله برای راه اندازی یک پایانه بزرگ در بندری…»
2024/05/16 10:48:53
Back to Top
HTML Embed Code: