Telegram Web Link
ناصرالدین شاه و امین السلطان


این که ناصرالدین شاه تبار مذهبی و قومی و موقعیت طبقاتی افراد را در اعطای سمت به آنان دخالت نمی داده ، قطعا امتیازی بزرگ برای وی است و این که عده ای این خردمندی او را به تمسخر می گرفتند نشانه عقب افتادگی آنان است ، اما این که در زمان حاضر هنوز این چنین دیدگاهی وجود داشته باشد تا حدی نابخشودنی است . این را نگاه کنید که پستی در کانال تلگرامی شخصیت فرهیخته و محترمی است و امیدوارم برداشت من از طعن در نشر این سخنان ، اشتباه باشد :

از پولیتیکات عظیم ناصرالدین‌شاه برای استقلال سلطنتش! – 1343 ه.ق.

تعجب نکنید ازینکه پسر زال (میرزا علی‌اصغرخان صدراعظم*) در دربار سلطنت ایران، امین السلطان بشود. زیرا که پدر من یکی از پولیتیکات عظیمی که برای استقلال سلطنتش بخاطر رسیده بود، این بود: اشخاصِ پست بی‌علم را مصدر کار نماید. گویا تاریخ «رولسیون فرانسه» را زیاد خوانده بوده است که خانواده‌های بزرگ را باید مضمحل و نابود کرد، و اقتدار علم را با جهل نیست و نابود ساخت. غافل ازینکه: جهل مدتی رواج، و پس از آن علم به هر نحوی که شده ظهور نموده، اثرات خود را خواهد بخشید. (تاج‌السلطنه، 1361: 46)

*این صدراعظم و شخص اول مملکت، نوه‌ی «زال» یک گبر است؛ و از طرف مادری هم یهودی. پدرش در اوایل سلطنت پدرم، آبدار و خیلی بی‌عرضه بوده است. (تاج‌السلطنه، 1361: 46)

مأخذ: تاج‌السلطنه. 1361. خاطرات تاج السلطنه. به‌ كوشش منصوره اتحادیه (نظام مافی) و سیروس سعدوندیان. تهران: نشر تاریخ ایران‌.


برخلاف ادعای غرض ورزانه تاج السلطنه، امین السلطان قطعا یکی از بزرگترین سیاستمداران تاریخ معاصر ایران است و بسیاری از بزرگان بعدی سیاست ایران به نوعی در مکتب او سیاستمدار شدند . از مخبرالسلطنه و مستوفی و مشیرالدوله تا حتی فروغی و قوام و مصدق و....

یک اعتبار بزرگ برای ناصرالدین شاه ، اعتماد به امین السلطان در جوانی وی است .

https://www.tg-me.com/bahmanighajar
17👍15👎3👏3
فتحعلی شاه و ترکمان چای



دوستی  در توئیتر خود چنین توئیتی منتشر کرده است :

شاه قاجار آن‌همه ولایت جواهر را به تزار وانهاد ولی احمقانه دل‌خوش بود که در ننگین‌نامه‌ی ترکمانچای «اعلیحضرت کیوان رفعت خورشیدرایت، خسرو نامدار، پادشاه اعظم با اقتدار ممالک ایران» خوانده شده


در ذیل این توییت از ایشان پرسیدم :


‏میشه مستند ادعای خود را بفرمایید که فتحعلی شاه ،  به  القاب ذکر شده برای وی در عهدنامه ترکمان چای که البته القاب و عناوین متعارف هم بوده و هیچ امتیاز و منزلتی برای شاه ایران نبوده ، دلخوش بوده است ؟!

تاکنون پاسخی مرقوم نکردند،  اما این ادعایی که ایشان کردند هیچ دلیل و مستندی ندارد، 
فتحعلی شاه پس از شکست ایران از روسیه و عهدنامه ترکمان چای نه تنها دلخوشی  به ذکر القابی که متداول برای شاه ایران بود ، نداشت،  بلکه از شکست بسیار خشمگین و افسرده بود ، نامه فتحعلی شاه به عباس میرزا که پس از شکست ایران از روسیه و در آستانه انعقاد عهدنامه ترکمان چای نوشته شده است،  ابعاد  خشم و حسرت فتحعلی شاه را نشان می دهد،  این نامه که در منشات قائم مقام هم منتشر شده است نشان می دهد که شاه ایران چه قدر از این شکست ناراحت بوده و در صدد جبران آن و دفاع از بقایای مملکت بوده است،  فتحعلی شاه برخلاف روایت های ساختگی و مصنوعی هیچ گاه در اندیشه آغاز جنگ دوم با روسیه نبود و در طول جنگ نیز از هیچ هزینه ای برای پیروزی ایران دریغ نکرد خودش در نامه به عباس میرزا می نویسد که نزدیک هشتاد کرور سکه طلا ( یعنی ۴۰ میلیون سکه طلا )  خرج و هزینه جنگ گرده است ، برخلاف روایت های جعلی فتحعلی شاه در صلح با روسیه دنبال شعارهای پوچ نبود ، در فکر آرامش و امنیت ایران بود در نامه خطاب به عباس میرزا می نویسد :

بعد از آن که به فضل الله تعالی ، ممالک آذربایجان تخلیه شد و آن فرزند دوباره استقلال و استقراری در آن جا حاصل کرد ، خدماتی در ازای این همه نعمت ها خواهد نمود از قبیل : استرضای مردم و استعداد لشکر و تحصیل دعای خیر و حسن سلوک  با دولت های همسایه که برخلاف سابق مایه حصول نام نیک دولت باشد و خلاف دستورالعمل اولیای این حضرت نباشد ، یا باز از یک طرف به حرف هر بی مایه ، بنای برهم زنی با هر همسایه خواهد بود و.‌‌‌.... تا عاقبت به جایی رسد که این بار دیدیم و رسید ....

از این نامه مشخص است که جنگ با روسیه برخلاف نظر فتحعلی شاه بوده اما او پشت ارتش ایران را خالی نکرده و از سپاهیان ایران همه جانبه حمایت کرده است ولی واقعیت شکست از روسیه را قبول گرده و حاضر به مصالحه با تن دادن به هزینه های آن بوده و تاکید داشته که امنیت ایران حفظ گردد و بار دیگر جنگی رخ ندهد .
اما فتحعلی شاه تسلیم هم نبود مقاومت هم می کرد ، صلح را برجنگ ترجیح می داد ولی به هر صلحی نیز تن نمی داد در ادامه نامه می نویسد :

به زودی مصالحه را بگذران ، زیاده بر این طول مده ، حکم همان است که کرده ایم و پول همین است که داده ایم ، اگر صلح می جویند حاضر و آماده ایم و اگر جنگ می خواهند تا همه جا ایستاده ایم .

لنا سلم لمن سالم و حرب لمن حربا ، اگر کار به جنگ کشید ، فرزندی شجاع السلطنه با جیوش خراسان و جنود دارالمرز و دارالخلافه حاضرند و محمد تقی میرزا با جمعیت خود در زرند و سپهدار با سپاه عراق در ساوه و شیخعلی میرزا با سپاه خود و دسته جات خمسه و قراگوزلو و شاهسون  در مقدمه ، به حدود زنجان تعیین شده تا ده هزار سوار و سرباز همدان و کرمانشاهان و گروس و کردستان و غیره از سمت گروس مامور است به امداد آن فرزند بیاید،  هر نوع اجتماعی که از آذربایجان مقدور است هم آن فرزند در فکر باشد  و در آن حدود مشغول جدال و جهاد شود .

راز عقب نشینی روسیه از آذربایجان و حفظ آذربایجان برای ایران،  درک و ایستادگی فتحعلی شاه بود او شکست را پذیرفت و هزینه آن را هم متحمل شد ، ضمن این که آمادگی خود برای جنگ را هم به حریف نشان داد و در نتیجه توانست روس ها را وادار به خروج از آذربایجان نماید .‌


https://www.tg-me.com/bahmanighajar
👍45👎2110👏8
16👍4👎1
نشست گفتگوی آزاد سیاسی، از مجموعه نشست‌های مشترک هفته‌نامه نیم‌روز و موزه تصاویر معاصر، به موضوع
«جزایر ایرانی خلیج فارس»
و تحولات سیاسی اخیر که پیرامونِ آن شکل گرفته، اختصاص یافته است.

تبیین نظام حقوقی و حق تاریخی حاکمیت ایران بر جزایر ایرانی این خطه آبی در نشستی با حضور کارشناسان و صاحب نظران مورد بررسی قرار خواهد گرفت و به پرسش‌های حاضران در این نشست پاسخ داده خواهد شد.

در این نشست با میزبانی

محمدجواد حق‌شناس،
آقایان بهزاد شاهنده
(استاد دانشگاه تهران)
جهانگیر کرمی
(استاد دانشکده مطالعات جهان) و محمد علی سبحانی
( سفیر پیشین ایران در قطر)
حضور بهم می‌رسانند.

این نشست روز

شنبه ۱۶ دی ۱۴۰۲، 
از ساعت ۱۶ تا ۱۸ 
در موزه تصاویر معاصر ایران
به نشانی خیابان وصال شیرازی بن‌بست شیرین بیانی  (مریم)
برگزار خواهد شد.

برای حضور
و اطلاع بیشتر می‌توانید با شماره ۰۹۹۴۴۹۲۱۲۶۷ هماهنگی کرده یا به سایت تیوال مراجعه فرمایند.

@nimroozmagazine
5👍2
Forwarded from اکوایران
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
📹 خواب سرخ برای گپ سبز/ پیامد همدستی روسیه با اعراب علیه جزایر سه گانه

نسخه صوتی

▫️امارات در ماه‌های اخیر تلاش کرده تا بار دیگر ادعاهای خود را درباره جزایر ایرانی تنب کوچک، تنب بزرگ و ابوموسی پررنگ کند. ابوظبى حتى توانست نظر چين و روسيه را نيز به اين خواسته ادعايى خود جلب كند و آنها خواستار ارجاع اين اختلاف به ديوان بين المللى دادگسترى شده اند.

▫️آيا امارات با همراهى قدرت هاى بزرگ مى تواند ايران را ملزم حل اين اختلاف كند؟ ايران چگونه مى تواند اين موضوع را با ابوظبى حل و فصل كند؟

▫️محمدعلى بهمنى قاجار، پژوهشگر حقوق بين الملل و مرضيه قبادى، مدرس دانشگاه در ميزگردى به بررسى ابعاد حقوقى و سياسى اين موضوع پرداختند. طرفين ضمن تاكيد بر حق حاكميتى ايران بر جزاير گفتند كه به هيچ وجه ايران نبايد اين اختلاف را بپذيرد زيرا اختلافى وجود ندارد.

▫️اين كارشناسان معتقد هستند اگر درخصوص تماميت ارضى كشورها قطعنامه الزام آورى صادر يا به ديوان ارجاع شود ، باب بدى را در روابط و حقوق بين الملل باز مى كند كه ممكن است دامنگير ديگر كشورها هم شود.

#راهبرد

📺 @ecoiran_webtv
👍132👎2
ریاست محترم قوه قضائیه گفته اند که باید اعتماد را به ایرانیان خارج از کشور بازگرداند ، یک راهکار مشخص برای تحقق این هدف دارم که اتفاقا میسر  آن از مسیر قوه قضائیه می گذرد ، حداقل آن دسته از هم میهنان که بی گناهی شان در دادگاه‌های انقلاب ثابت شده ولی به بهانه حق سرپرستی و خمس ، اموالشان توقیف و به نهادهایی مانند ستاد اجرایی فرمان امام و ...واگذار شده است،   اموال شان به آنان مسترد یا قیمت روز آن  به ایشان پرداخت گردد، اگر چنین شود حس امنیت مالی در میان ایرانیان خارج از کشور ایجاد می‌ گردد و نه تنها به ایران باز می گردند بلکه در ایران سرمایه گذاری خواهند کرد ، این روش را امتحان کنید که هم خیر دنیا دارد و هم آخرت .
https://www.tg-me.com/bahmanighajar
👍24👏51👎1🤬1
پرتره ناصرالدین شاه در کنار دو نفر از بزرگترین شاهزاده های قاجار، علیقی میرزا اعتضادالسلطنه وزیر علوم همان که کتاب فلک السعاده را نوشت و اعتقاد به نجوم و سعد و نحس ایام را که در ایران رسمیت داشت ، لغو کرد و گامی بزرگ در راه مبارزه با خرافات برداشت و سلطان مراد میرزا حسام السلطنه فاتح هرات که بارها افغان ها و ترکمن ها و ازبک ها را شکست داد و هم هرات را فتح کرد و هم حاکم بحرین را مطیع ساخت و در خط مقدم مبارزه با استعمار بریتانیا در ایران بود ‌
@qajariranhistory
26👍8👎2👏1
Forwarded from اکوایران
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎥 چهار دهه تلاش امارات براى اجماع سازى

▫️ادعاهای امارات متحده عربی علیه جزایر سه‌گانه ایران مربوط به امروز و دیروز نیست و مدت‌هاست که این کشور عربی این ادعاها را علیه تمامیت ارضی ایران تکرار می‌کند.

▫️محمدعلی بهمنی قاجار، پژوهشگر حقوق بین‌الملل در این رابطه می‌گوید این ادعاهای امارات را به چهار دوره می‌توان تقسیم کرد؛ درواقع از ابتدای تشکیل امارات یعنی سال ۵۰ تا به امروز این ادعاها مطرح بوده است.

▫️وی با اشاره به اینکه مقطع آخر به بعد از خروج ترامپ از برجام، تشدید تحریم‌ها و جنگ روسیه علیه اوکراین مربوط می‌شود، افزود:« در سال‌های پیشین امارات فقط توانسته بود چند کشور عربی و غربی را با ادعاهای خود همراه کند اما امروز روسیه و چین هم به نوعی با این کشور همراه شده‌اند.»

نسخه کامل در تلگرام

نسخه کامل در سایت

📺 @ecoiran_webtv
👍143👎2
Forwarded from اکوایران
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🎥 اكران اسناد مالكيت ايران بر جزاير سه‌گانه/ در كانون وكلاى دادگسترى بررسى شد

نسخه صوتی

▫️ابراهيم بيگ زاده، استاد حقوق بين الملل دانشگاه شهيد بهشتى، يوسف مولايى، استاد روابط بين الملل دانشگاه تهران، كوروش احمدى، ديپلمات بازنشسته و محمدعلى بهمنى قاجار، مدرس دانشگاه در نشستى با عنوان بررسى ابعاد حقوقى حاكميت ايران در جزاير سه گانه ابوموسى و تنب بزرگ و كوچك كه روز يكشنبه دهم دى ماه در كميسيون بين الملل كانون وكلاى دادگسترى مركز برگزار شد به بررسى اسناد تاريخى كه دلالت بر حاكميت ايران بر اين جزاير دارد پرداختند.

▫️آنها طی این نشست اين جزاير را جز لاينفك كشورمان توصيف كردند.

📺 @ecoiran_webtv
👍194👎2
⚠️جنایتکاران سگ پرور امیرعلی را در مسیر خرید کادوی روز پدر کشتند

حسین آخانی استاد دانشگاه

🔺مدت‌هاست قاتلان و شیادانی به نام حامی حیوانات (البته حیوان از نظر اینها فقط سگ است و گربه است) با فضا سازی رسانه‌ای و با کمک یک شبکه تلویزیونی منسوخ شده جلوی جمع آوری سگ‌ها را می‌گیرند.

🔺آن‌ها با سازماندهی گسترده و جمع آوری پول غذارسانی انبوه کرده و هر کس در مورد سگ‌ها بنویسد را بی‌آبرو می‌کنند.

🔺روش آن‌ها خیلی شبیه خود سگ‌هاست، پاچه می‌گیرند و سر و صدا می‌کنند. من کاری به آن اندک انسان‌های مهربان ندارم که از روی ناآگاهی و تحت تاثیر تبلیغات به حیوانی غذا می‌دهند، می‌دانم با گفتگو و آگاهی براحتی قانع شده و دست از کارشان می‌کشند.

🔺حرف من آن گروه خشن و اغلب کاسب و بیماری است که منطق ندارند و متاسفانه توانسته‌اند با لات بازی همه را بترسانند‌. البته این‌ها آدم‌هایی دارند که مرتب لابی می‌کنند. از پایین فشار می‌آورند و در بالا با برخی مقامات نوشابه باز می‌کنند.

🔺نتیجه عملکرد این جماعت را همه می‌بینیم. همه جا پر سگ است. روز جمعه که به شهر قدس رفته بودم، در یک کوچه ۹ سگ جمع بودند. آدم وحشت می‌کند، والا در پارک‌های ملی آفریقا نیز، به ندرت ۹ حیوان درنده در کنار هم دیده می‌شوند.

🔺متاسفانه فساد گسترده در شهرداری‌ها و تیم‌های جمع آوری سگ‌ها باعث شده در یک همکاری نانوشته شهرها و اطراف آن در قرق سگ‌ها و داخل شهر هم در قرق گربه‌ها شود.

🔺آن‌هایی که جمع می‌کنند فقط سگ‌ها را از این شهر به آن شهر و یا محیط‌های طبیعی منتقل می‌کنند.

🔺بارها و بارها نوشته‌ایم و هزاران هزار شکایت و اعتراض و تلفن می‌شود، ولی گویا اراده‌ای پنهانی است که کاری به اینها نداشته باشید. حتی وقتی وزیر کشور گفت سگ‌ها را جمع کنید فقط برای رسانه‌ها بود نه عملی کردن دستور.

🔺وقتی داستان امیرعلی را خواندم تمام بدنم به لرزه افتاد.طفلک رفته بود برای پدرش کادوی روز پدر بخرد. دروغگویان با بی‌شرمی داستان سازی کردند که گرگ این کودک را کشته و علتش جمع آوری سگ‌ها بوده است!
چقدر می‌شود بی‌شرم و بی‌وجدان بود.

🔺روی سخنم با افرادی چون سپهر سلیمی، فرزاد علیزاده و سلبریتی‌ها است: چگونه می‌توانید با این همه کشتار و زخمی شدن کودکان کنار بیایید؟

🔺 شماها مرتب لابی کردید و با اطلاعات نادرست مسئولین را گول زدید. شماها همه‌تان در بالا شهر سکونت می‌کنید و هیچوقت درک نمی‌کنید که حمله سگ به یک کودک چقدر وحشتناک است. یکبار فیلم حمله اخیر در یاسوج را نگاه کنید. بدانید که وحشت آفرینی و  کشتن کودکان یک اقدام غیر انسانی، ضد حقوق بشر و حقوق کودکان و جنایت علیه بشریت است.

https://www.instagram.com/p/C2nbGWnrT7J/?igsh=aHdlbmZweTFod2Nh

@mostaghelnewspaper
👍44👎65
Forwarded from بهمنی قاجار
به مناسبت سالروز درگذشت سید حسن تقی زاده

تقی زاده از زبان خودش در سه پرده :

پاکدستی:

 جنازه من را به‌طور امانت دفن کنید تا همسرم بتواند بعدها آن را به نجف اشرف برده در کنار پدر و برادرم دفن کند. تقاضا دارم از آنجا که با وجود 50 ‌سال بیشتر خدمات ملی و مملکتی که اوقاتم مستغرق آن بود، اندوخته مالی برای معیشت مرفه عیال خود بعد از مرگ باز نگذاشته‌ام در صورت امکان سعی فرمایند مددی مالی مستمر از خزانه مملکت شاید به‌عنوان مستمری برای عیال من که عمری با وطن‌پرستی ایرانی از من و مساعی من پشتیبانی کرده و جز من کسی را ندارد برقرار کنند.

تعریف از هویت ایرانی:

من شخصا به ایرانیت سربلند و شرافتمند هستم و از اینکه نَسبم به عرب [پیامبر] می‌رسد افتخار دارم و اگر مرا عرب بخوانند دلگیر نمی‌شوم. از اینکه زبانم ترکی بوده و از ولایت ترکی‌زبانم نیز کمال خرسندی و عزّت نفس دارم و اگر مرا ترک بگویند (نه به قصد طعن و بی‌بهره‌بودن از ایرانیت) آن را بر خود توهینی نمی‌پندارم... لکن البته هیچ چیزی پیش من عزیزتر از ایران نیست و من خود را شش‌دانگ و صددرصد ایرانی می‌دانم، به همان اندازه که کاوه و فریدون یا کورش و داریوش ایرانی بودند، و راضی نیستم یک در هزار هم از ایرانیت خود را با چیز دیگری ولو شریف باشد مبادله کنم و وِردِ زبان من آن است که «چو ایران مباشد تن من مباد.

پاسخ به ادعای غرب گرایی:

البته ما می‌خواستیم فرنگی‌مآب بشویم ولی هیچ‌وقت نمی‌خواستیم فرنگی بشویم و اگر چنانکه اشاره فرموده‌اید، من مردم را در بیست‌وهفت سال قبل به اخذ «تمدن فرنگی» از ظاهر و باطن و جسمانی و روحانی تشویق کرده‌ام هیچ‌وقت قصدِ این‌گونه تقلید مجنونانه و سفیهانه تجملی نبوده. بلکه قصد از تمدن ظاهری فرنگ پاکیزگی لباس و مسکن و امورِ صحّی و تمیزی معابر و آب توی لوله، و آداب پسندیده ظاهری و ترکِ فحشِ قبیح در معابر... و تقلید به آمدنِ سَرِ وقت و اجتناب از پرحرفی بی‌معنی و بی‌قیمتی وقت... بوده. و مراد از تمدّن روحانی میل به علوم و مطالعه و بنای دارالعلوم‌ها و طبعِ کتاب و اصلاحِ حالِ زنان و احتراز از تعدّد زوجات و طلاقِ بی‌جهت... و پاکی زبان و قلم و احترام و درستکاری و دفع فساد و رشوه و مَداخلِ و باز هزاران... امور معنوی و حقوقی و اخلاقی و آدابی دیگر بوده که تعداد آنها هم ده صفحه دیگر می‌شود.من بدون یک ثانیه تردید ترجیح می‌دهم که وکلای مجلس قبای قدَکَ و لباس گشادِ هفتاد سال قبل را بپوشند و ریش داشته باشند ولی اگر جلسه ساعت سه‌ونیم اعلام می‌شود ساعت پنج نیایند، و شش‌ونیم رئیس به طالار جلسه نرود که نیم‌ساعت دیگر برای حصول اکثریت منتظر شود، و بیست دقیقه پس از حصول اکثریت باز جمعی برای سیگار و چایی و صحبت بیرون بروند و باز جلسه از اکثریت بیفتد. [اینها را ترجیح می‌دهم] به اینکه همه ریش و سبیل را بتراشند و یقه آهاری تازه زده، شیک و شنگول بر کل آداب اجتماعی پسندیده فرنگی پشت پا بزنند... بدبختانه ما نه تمدّن ظاهری فرنگستان را گرفتیم نه تمدن معنوی آن را. از تمدّن ظاهری جز  قمار و لباسِ میمون‌صفت و خودآرایی با وسائل وارده از خارجه، و از تمدّن باطنی آنها نیز هیچ چیز نیاموختیم جز آنکه اِنکارِ ادیان را بدون ایمان به یک اصل و یک عقیده معنوی دیگر، فرنگی‌مآبان ما آموختند. در این باب سخن آنقدر زیاد است که در پنجاه صفحه هم نگنجد.
https://www.tg-me.com/bahmanighajar
👍669👎6👏3
اگر در هر تغییر سلطنت آثار پیش را محو کنند، نامِ محوکنندگانِ نامِ گذشتگان هم بدست آیندگان محو میگردد! – 1304 ه.ش.

اینجا لازم است بیک قضیه دیگر که بعد از نهم آبان و پس از تغییر سلطنت رویداد اشاره نمایم. نظمیه تهران پس از خاتمه یافتن سلطنت قاجاریه نه آشکارا و بنام خود بلکه شبانه بعنوان تنفر داشتن ملت از نام قجر در بعضی از سردرهای عمارتهای دولتی و یا مؤسسه‌های معارفی و غیره که نام قجر نوشته شده بود آنها را محو کرد و شروع کرد از عمارت مدرسه سادات که در سردر آن نام سیف‌الدوله قجر نوشته شده بود که وقف‌کننده آن بنا بود.
نگارنده چنانکه در جلد اول و دوم این کتاب نوشته شد در تأسیس اینمدرسه و در نگاهداری آن رنج بسیار بردم از شکستن و بردن کاشیهای وقفنامه مدرسه دلتنگ شدم خصوصا که دانستم شروع کردن بکاری که در نظر داشتند از اینجا نه تنها محض تملق‌سرائی از شاه پهلوی بوده است بلکه یک غرض شخصی را هم در بر داشته است و اساسا کاری ناشایسته بوده است زیرا اگر در هرتغییر سلطنت آثار پیش را محو کنند و یا نام اثرگذارندگان را بردارند نام محوکنندگان نام گذشتگان هم بدست آیندگان محو میگردد و بهتر این است که محو کردن نام گذشتگان بصورت باقی گذاردن اثر بهتر و خوبتر از خود بوده باشد تا تاریخ مقایسه کرده اثر کوچکتر در مقابل اثر بزرگتر و عالیتر از هرجهت خودبخود محو گردد و قضاوت حقیقی شده باشد.
خلاصه پس از آگاهی بر وقوع این واقعه مکتوب سختی بمحمدخان درگاهی رئیس کل نظمیه نوشتم و این بعد از دیده شدن عین کاشیهای شکسته شده سردر مدرسه در عمارت کمیسری محل بود از روی اتفاق بتوسط یکی از کسان نگارنده. در مکتوب مزبور نوشته شد اگر نظمیه تکلیفی در اینکار متوجه خود میدیده است از کسی میترسیده که روز روشن آن تکلیف را ادا کرده باشد و مجبور باشد مانند دزد در شب تاریک باینکار اقدام نماید اگر تصور میکنید اینها خدمت است باعلیحضرت پادشاه پهلوی خیر خدمت نیست بلکه خیانت است. این مکتوب رئیس مزبور را که شخصی خودپسند است سخت عصبانی میکند بطوریکه با تلفون از من میپرسد این مکتوب را بکی نوشته‌اید میگویم برئیس نظمیه، بیشتر عصبانی شده میگوید مگر شما یک نماینده بیشتر هستید جواب میشنود مگر شما یک پاسبان بیشتر هستید و سخن قطع میشود. نگارنده و طرف هردو درصدد هستیم مسئله را تعقیب نمائیم اما عبداللّه‌خان امیرلشگر طهماسبی که اکنون حاکم نظامی تهران است بمیان افتاده از نگارنده میپرسد از کجا بر شما یقین شده است که این کار نظمیه میباشد جواب میدهم از آنجا که کاشیها در عمارت کمیسری در فلان محل در پس پرده‌ئی ریخته است. امیر لشگر که شخص حساسی است و اینگونه کارها را نمیپسندد طوری متأثر میشود که دو کف دست خود را سخت بپیشانی میزند که تا مدتی اثرش در پیشانی او باقیست و افسوس میخورد. بهرصورت امیر لشگر از نگارنده دوستانه تقاضا میکند مسئله را مسکوت عنه بگذارم و کارکنان مدرسه سادات شبانه بروند وقفنامه مدرسه یعنی کاشیهای شکسته را تحویل بگیرند و این کار صورت میگیرد اما کدورت میان نگارنده و رئیس نظمیه تا مدت طولانی باقی میماند و در اثر همین قضیه برای اظهار قدرت کردن قسمتی از کاشیهای سردر مدرسه سپهسالار ناصری را هم که نام ناصر الدینشاه در آن بوده است و با خط جلی زیبای استاد بی‌نظیر میرزا غلامرضای خوشنویس نوشته شده است و در حکم گوهر گرانبها بود و هم قسمتی از کاشیهای سردر مسجد شاه تهران را که باز بخط خوش نوشته شده بود بمناسبت نام فتحعلیشاه قاجار برمیدارند و معلوم نمیشود آنها را چه کردند. (دولت آبادی، 1362: ج4: 2/400)

با سپاس از آقای شهرام یاری
مأخذ: دولت‌آبادی، یحیی. 1362. حیات یحیی. تهران: عطار: فردوسی.


@qajariranhistory
14👍8👏3🤬2👎1
قطعه ای به خط نستعلیق جلی با شیرین کاری در دوایرباشکسته نویسی تحریری، از محمدعلی شاه قاجار در زمان ولیعهدی

    توهمچو صبحیُ من شمع خلوت سحرم ....
برای نور چشمی عالیجاه مقرب الحضرت ،فتحعلیخان حفظه اله تحریر شد
فی غره شهرجمادی الاولی ۱۳۱۶

https://www.tg-me.com/qajariranhistory
20👍11👎6
https://www.tg-me.com/Dadgahmajazi/427

جلسه دادگاهی است در ارومیه که به عنوان وکیل خواهان در آن حاضر بودم و دادگاه به صورت آنلاین پخش شد ، شاید برای دیدن فضای دادگاهها و به خصوص جلسات آنلاین مفید باشد ، تقدیم به همراهان عزیز می کنم.
👍117👎2
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
روایتی از استقلال هویت ایرانی
https://www.tg-me.com/bahmanighajar
👍20👎75
ملی شدن نفت  ، عید ملی

پایان یکصد و پنجاه سال تحقیر ایران به وسیله بریتانیا

ملی شدن نفت صرفا یک حرکت در راستای استیفای حقوق ملت ایران و حاکمیت ایران بر منابع ملی خود نبود بلکه خلع ید از استعمار ۱۵۰ ساله بریتانیا در ایران بود،ملت ایران حدود ۱۵۰ سال به وسیله انگلیس ها استثمار و تحقیر  و نادیده گرفته شده بود  ایران را تجزیه و نفتش را سالها غارت کرده و در امور داخلی ایران دخالت می کردندبا موقوفه اود حتی سعی کردند در روحانیت نفوذ کنند، پاسخ ملت ایران به رهبری دکتر مصدق به همه این تجاوز ها،ملی شدن نفت بود. از خیانت به ایران در جنگ های ایران و روس تا تلاش برای تجزیه افغانستان و هرات ، حتی به بهای جنگ با ایران ، تا حمایت یک جانبه از عثمانی ها در ترسیم مرزهای ایران و عثمانی ، حکمیت گلد اسمید و تجزیه سیستان و بلوچستان ایران و  اشغال بحرین و جزایر سه گانه .....‏تا تلاش برای تجزیه چابهار و بندر عباس و خوزستان و....تا چند بار اشغال ایران و دخالت در امور داخلی ایران و طراحی کودتای سوم اسفند و نابودی مشروطیت و تحمیل دیکتاتوری ۲۰ ساله به ایران و سپس اشغال ایران و اخراج تحقیر آمیز رضاشاه از ایران و.....و همدستی عملی با شوروی برای تقسیم ایران در جریان ماجرای فرقه دموکرات آذربایجان و جمهوری مهاباد، تنها شمه ای از مظالم بریتانیا علیه ایران و ملت ایران است ، ملت ایران به رهبری دکتر مصدق با نهضت ملی شدن تنها منابع اقتصادی ایران را ملی نکرد‏بلکه استعمار بریتانیا را با اراده نیرومند ملی از ایران اخراج کرد و پاسخ همه آن تحقیرها و خیانت ها و جنایت ها را داد، مصدق با ملی شدن نفت در عرصه جهانی هنجار آفرین شد ، اقدام مصدق از آن چنان مشروعیت بین المللی برخوردار بود که تبدیل به یک هنجار نوین در حقوق بین الملل گردید.‏تا جایی که ملی شدن به عنوان یک قاعده عرفی در حقوق بین الملل مورد شناسایی قرار گرفت و به یکی از مظاهر و مصادیق مهم حق تعیین سرنوشت تبدیل شد.‏بدیهی است که ملی شدن نفت و خاطره رهبر ارجمند آن برای همه  بازماندگان و میراث خواران استعمار بریتانیا از منتفعان موقوفه اود گرفته تا توده ای نفتی ها و از ستایشگران دیکتاتوری چکمه تا وارثان دو کودتای انگلیس ساخته و   کار بدستان  آنان،  خاطره ای تلخ باشد،‏از همین رو همواره تلاش کردند تا انتقام این شکست تاریخی استعمار بریتانیا را از مصدق بگیرند تلاشی مذبوحانه و ریاکارانه و چند وجهی ، مقابله هوشمندانه ملت ایران با این تلاش ها و فائق آمدن بر این جنگ روانی چند وجهی و چند بعدی ، رشد و بلوغ ملی ایرانیان را به اثبات می رساند،سالگرد ملی شدن نفت مبارک و خجسته باد.
https://www.tg-me.com/bahmanighajar
👏22👎188👍4🤬2
باز هم جعلی دیگر برای تخریب و سیاه نمایی علیه قاجاریه

کافیست که در یک جایی گندی زده شود فورا معلوم نیست کدام دست های غیبی پیدا می شوند و یک حکایتی منتسب به شاهان قاجار جعل می کنند تا با آن وضعیت اسفناک ، قیاس نمایند ، الان که موضوع زمین خواری در شمیران داغ شده است هم جاعلان و تحریف کنندگان تاریخ بیکار ننشستند و این مزخرف را به ناصرالدین شاه منسوب کردند :
خبردار شدیم که رعیت ‎اوشان فشم بلوا به پا کرده اند که ‎امام جمعه تهران نسق زارعین را متصرف شده! به صدراعظم فرمان دادیم  همه بلوا کننده ها را در میدان ‎قورخانه فلک کنند، تا ‎رعیت جماعت  یاد بگیرد حافظ قرق قبله عالم باشد!

این ها را از کجا می‌آورید و هدف تان از این دروغ پراکنی ها و سیاه نمایی ها چیست ؟!
https://www.tg-me.com/bahmanighajar
👍42👎11👏21
به مناسبت یکصدمین سالگرد خیزش ملی دوم حمل ( فروردین ) ۱۳۰۲

شکست جمهوری رضاخانی

بخش اول


در رد کلان روایت حاکم درباره شکست جمهوری رضاخان 


کلان روایت حاکم درباره شکست جمهوری رضاخانی این است که رضاخان سردارسپه تلاش کرد ایران را جمهوری نماید اما روحانیون مخالفت کردند و با توجه به مخالفت روحانیت ، رضاخان به سراغ تغییر سلطنت رفت ،  این کلان روایت بنا به دلایل گوناگون اشتباه و ناشی از یک نوع زمان پریشی تاریخی است ، روحانیت اگرچه از جمهوری رضاخانی حمایت نکرد اما هیچ مخالفت جدی نیز با حرکت رضاخان برای تاسیس جمهوری در ایران،  سازماندهی نکرد ، اصولا در آن شرایط ، روحانیت فاقد قدرت سیاسی و توان بسیج گری بود و خود نیز داعیه و انگیزه ای برای ورود به معادلات و مجادلات  سیاسی را نداشت ، از همین رو است که در کل پروسه ای که منجر به تاسیس سلطنت پهلوی می گردد ، روحانیت رویکرد بی طرفی توام با رضایت را دارد ،  اقداماتی مانند ارسال شمایل حضرت امیرالمؤمنین علی علیه السلام  برای رضاخان سردارسپه از طرف میرزای نائینی و دیدار مراجع و علما با رضاخان بعد از سرکوب خزعل و عدم حمایت آنان از درخواست  ملکه جهان مادر احمد شاه برای غیر شرعی دانستن خلع احمد شاه و انقراض قاجاریه ، همگی نشان دهنده همراهی مراجع و روحانیت با سلطنت رضاشاه است و پس از سلطنت رضاشاه نیز اکثر علما مشهور با ارسال تلگراف ، پادشاهی وی را تبریک گفتند و بدین ترتیب حمایت خود را از وی نشان دادند ، بنابراین مخالفت روحانیت با رضاخان، یک واقعه بعدی است که به اشتباه به زمان پیش از تغییر سلطنت تعمیم داده می شود ، افزون بر عدم مخالفت با قدرت گیری رضاخان ، هیچ نشانه ای از مخالفت فعالانه روحانیت با تاسیس جمهوری به وسیله  رضاخان نیز وجود ندارد ، اعلامیه ۱۲ فروردین مراجع و علما قم در تشکر از لغو جمهوریت به وسیله رضاخان، اولا پس از خاتمه ماجرای جمهوری بود و ثانیا حمایت از رضاخان بود که بعد از شکست جمهوری ، در آستانه برکناری از ریاست وزرایی بود ولی علما و مراجع با تاگید بر این که باید قدر این نعمت( زمامداری رضاخان ) را دانست در واقع با عزل وی از ریاست وزرایی مخالفت کردند،  حال اگر بپذیریم  کل کلان روایت حاکم درباره شکست جمهوری رضاخانی اشتباه است ، پس چه عواملی منجر به شکست این جمهوری شدند ؟!

درباره مهمترین عوامل شکست جمهوری رضاخانی می توان به موارد ذیل اشاره کرد :

۱. مقاومت فراگیر مردم تهران

مردم تهران به عنوان میراث داران اصلی سنت مشروطه ، به شدت با تحرکات ایجاد دیکتاتوری در پوشش جمهوری مقابله کردند از ۲۸ اسفند مردم تهران به صورت خود جوش و در دسته جات چند هزار نفری ، چند روز پشت سرهم علیه  جمهوری خواهی رضاخانی اعتراض کردند ، شدت اعتراضات مردم تهران تا حدی بود که در عمل جنگ مغلوبه شد و رضاخان قافیه را باخت و از روز ۲۸ اسفند که جنبش ملی ضد دیکتاتوری رضاخان آغاز شد در عرض ۵ روز ، رضاخان کاملا شکست خورد تا جایی که در روز سوم فروردین ، مردم تهران خواستار عزل و محاکمه رضاخان گردیدند . شعارهای مردم در روز دوم فروردین،  از جمله زنده باد احمد شاه و مرده باد جمهوری بود ‌.

۲. مقاومت ملی

مردم شهرستان ها و سایر مناطق اگرچه مانند تهران وارد اعتراض فراگیر نشدند ولی بنا به گزارش های مختلف که خود امرای لشکر برای رضاخان ارسال کردند ، در سرتاسر ایران هیچ استقبال و حمایتی از جمهوری خواهی رضاخان نگردید .

۳.مخالفت روشنفکران و ملیون

آزادیخواهان و مشروطه خواهان مانند بهار و عشقی و اسکندری و ...... فعالانه با جمهوری خواهی رضاخانی مخالفت کردند و برای مردم تئوریزه کردند که جمهوری رضاخانی در واقع تبدیل نظام سلطنت به جمهوری نیست بلکه سقوط مشروطیت و ایجاد دیکتاتوری در پوشش جمهوری است .

۴. اقلیت پارلمانی

نمایندگان اقلیت مجلس شورای ملی به رهبری سید حسن مدرس قهرمان اصلی ناکام گذاشتن جمهوری رضاخانی بودند اما مدرس نه به صفت یک روحانی بلکه در جایگاه نماینده مجلس مشروطه و در راستای دفاع از مشروطیت در برابر دیکتاتوری موفق به این مهم گردید .

۵. بازار

نقش بازار تهران در بسیج مخالفان بسیار مهم بود و بازار در آن دوره نقش پیشرو داشت ، چنانچه در صدر مشروطیت هم بازار در پیروزی مشروطیت و نیز در مقابله با افکار ارتجاعی و حتی تصویب اصول عرفی و برابری خواهانه در قوانین اساسی مشروطیت نقش مهم و مفیدی ایفا کرده بود ، پس این جا نیز بازار نه به عنوان یک نهاد سنتی و محافظه کار بلکه در مقام مدافع ارزش های مشروطیت به میدان آمد و از حفظ سلطنت مشروطه دفاع کرد.

۶. عدم وفاق درونی در اردوگاه رضاخان

سردارسپه نتوانست در میان اردوگاه خودی وفاق ایجاد کند هنوز حس شاه دوستی در میان بدنه قشون وجود داشت از همین رو است که اخباری مبنی بر مخالفت افرادی مانند یزدان پناه از درون اردوگاه رضاخان نیز منتشر شد.
https://www.tg-me.com/bahmanighajar
👍39👎365
شکست جمهوری رضاخانی

بخش دوم


۷. مقاومت محمدحسن میرزا ولیعهد

بی تردید محمد حسن میرزا ولیعهد نقشی اساسی در شکست رضاخان داشت ، اما چون تاریخ بی رحم است و بازندگان را فراموش می کند و محمد حسن میرزا نیز سرانجام شکست خورد ، مقاومت وی در برابر جمهوری رضاخانی و شکست سنگینی که او به رضاخان در این قضیه وارد کرد نیز بعدها فراموش شد .‌


در یک نتیجه گیری باید گفت ملت ایران به طور عام و مردم تهران به طور خاص ، در برهه شکست جمهوری رضاخانی هنوز احساسات سلطنت طلبی و شاه دوستی داشتند و از سویی دیگر طرفدار ارزش های مشروطیت بودند ، احمد شاه را هم به عنوان شاه خود و هم نماد مشروطیت دوست داشتند به ویژه این که پس از خلع محمد علی شاه در واقع خود مردم احمد شاه را به سلطنت برگزیدند و او را به عنوان شاه مشروطه تربیت کرده و پرورش دادند و سلطنت وی در حقیقت نماد سلطنت مشروطه و حاکمیت ملی بود ، بنابراین بر فرض که از او گلایه هایی هم داشتند نمی خواستند سلطنت او که در واقع حاکمیت نظام مشروطه و خون بهای شهدای مشروطیت بود از میان برود و دیکتاتور مشکوکی که در فضای عمومی آن روزگار همه او را عامل انگلیس می دانستند بر سر کار بیاید و بساط آزادی و مشروطیت را برچیده و در پوشش جمهوریت ، حکومت دیکتاتوری ایجاد کند،  بنابراین قیام تاریخی دوم حمل ( دوم فروردین ) در واقع یک خیزش ملی برای دفاع از مشروطیت در برابر دیکتاتوری بود ، نکته جالب این جاست که پهلویست هایی که خود را مشروطه خواه و پادشاهی خواه می دانند نه تنها هیچ یادی از این خیزش ملی نمی کنند بلکه در صدد تحریف آن بوده و مسببان نابودی نظام شاهنشاهی و مشروطه پادشاهی یعنی پهلوی را که طرف شکست خورده جمهوری خواهی سال ۱۳۰۲ و ۱۳۰۳ بود را تقدیس می کنند . در پایان برای این که جو عمومی نسبت به جمهوری رضاخانی را بیشتر درک کنیم ، شعری از ملک الشعرای بهار درباره جمهوری سردار سپه را که تصویر گر کامل اوضاع است را آورده و یادداشت را با این شعر به پایان می برم :

جمهوری سردار سپه مایهٔ ننگ است
این صحبت اصلاح وطن نیست که جنگ است

از کار قشون حال خوش از ما چه توقع
کاین فرقه بر این گله شبان نیست پلنگ است

بی‌علمی و آوازهٔ جمهوری ایران
این حرف در این مملکت امروز جفنگ است

اموال تو برده است به یغما و تو خوابی
آن کس که ‌پی حفظ ‌تو دستش به ‌تفنگ است

آزادی و مشروطیت افتاده به زحمت
این گوهر پر شعشعه در کام نهنگ است

در پردهٔ جمهوری کوبد در شاهی
ما بی‌خبر و دشمن طماع زرنگ است

تا تعزیه‌گردان بود آن هوچی بی‌دین
این قافله تا حشر در این بادیه لنگ است

افسانهٔ جمهوری ما ملت کودک
عیناً مثل ملعبهٔ شهر فرنگ است

در کیسهٔ ناهید بود لعل و زر و سیم
زین رو کلماتش همگی ‌رنگ‌به‌رنگ است

https://www.tg-me.com/bahmanighajar
👍50👎441
قطعه ایی در نستعلیق فاخر منسوب به فتحعلی شاه قاجار

درچشم پر خمار تو ، پنهان فسون سحر
     وز زلف بیقرار تو ، پیدا  قرار حُسن

        مشّق   فتحعلی شاه قاجار

نگهداری شده در کتابخانه دکتر محفوظی

https://www.tg-me.com/qajariranhistory
👍2514👎8👏5🤬1
2025/07/13 21:03:29
Back to Top
HTML Embed Code: