Telegram Web Link
🔴 انجمن زنان پژوهشگر تاریخ، مؤسسهٔ راز با همکاری باشگاه اندیشه برگزار می‌کنند:
«روزنامه‌نگاری زنان در دوره معاصر ایران»


🎙با حضور: دکتر کتایون مصری

دوشنبه ۲۶ شهریور ۱۴۰۳ - ساعت ۱۷:۳۰

📍خیابان انقلاب، خیابان وصال شیرازی، کوچه نایبی، پلاک ۲۳

📌حضور برای عموم آزاد و رایگان است

@zananepazhoheshgartarikh1396
@bashgahandishe
👉🏻 @Bashgahezanan 👈🏻
🔴 معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده در مجمع زنان سازمان همکاری‌ شانگهای مطرح کرد‌:
زنان؛ بازیگران اصلی حکمرانی موفق و عادلانه

📌نشست «توانمندسازی دیجیتال و مشارکت زنان در اقتصاد» در تاریخ ۲۰ تا ۲۲ شهریور در شهر چینگدائو توسط فدراسیون زنان چین برگزار شد و زهرا بهروز‌آذر، معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده، در صدر هیئتی برای شرکت در مجمع زنان سازمان همکاری‌ شانگهای و همچنین حضور در این نشست، راهی این کشور شد. نشستی که با موضوع توانمندسازی دیجتال و مشارکت زنان در اقتصاد برگزار شد و بهروز‌آذر هم به عنوان نماینده زنان ایرانی در این مجمع حضور داشت. او در این نشست تأکید کرد‌ زنان می‌توانند بازیگر اصلی رسیدن به حکمرانی موفق و پایدار باشند.

📌زهرا بهروز‌آذر، معاون زنان رئیس‌جمهور، ضمن حضور در مجمع زنان عضو سازمان شانگهای تأکید کرد:‌ ایجاد شبکه‌های قوی و تبادل تجربیات به ما کمک می‌کند تا قدرت بیشتری داشته باشیم. به اعتقاد او، نیاز است در اولین قدم با همکاری یکدیگر پلتفرم‌ دیجیتالی ایجاد شود تا علاوه ‌بر هدف‌گیری توسعه اقتصادی و رفع موانع دسترسی به بازار برای زنان، هم‌زمان به حل مسائل زیست‌محیطی و ایجاد صلح کمک کند. بستری که برای تبادل تجربیات و ترویج الگوهای موفق عمل کند و در‌ نهایت به ایجاد ساختارهای همکاری منطقه‌ای و توسعه سیاست‌‌های حمایتی و تشویقی کمک کند.

📌او در این مجمع گفت‌: «ما در دنیای امروز با چالش‌های پیچیده‌ای روبه‌رو هستیم. محرومیت‌های اقتصادی-اجتماعی، بحران‌های زیست‌محیطی و تغییرات اقلیمی، تهدید یا نقض صلح و امنیت بین‌المللی، فقر و تهدید امنیت غذایی، بی‌کاری و اشتغال ناکافی،‌ مهاجرت و کوچ اجباری، تأثیرات فرهنگی جهانی‌شدن و در معرض خطر قرار‌گرفتن فرهنگ‌های محلی و بومی،‌ مسائلی هستند که امروز به نحوی با آنها درگیر هستیم». او معتقد است‌ چالش‌ها و مسائل جهان امروز به یکدیگر مرتبط است و گاهی حتی یکدیگر را تشدید می‌کند: «این موضوعات به نحوی با توسعه اقتصادی و بالطبع‌ با توسعه کسب‌وکارها ارتباط پیدا می‌کند. شاید راه‌حل آن نیز در همین حوزه باشد؛ اما نه راه‌حل سنتی، بلکه راه‌حلی جامع و نوآورانه».

👈🏻 ادامه مطلب را در Instant View بخوانید.

👉🏻@Bashgahezanan👈🏻
🔴 با حکم الیاس حضرتی، "نفیسه زارع کهن" سرپرست اداره کل حوزه سخنگوی دولت شد.

👉🏻 @BashgaheZanan 👈🏻
1👍1
🔴طلسم شکسته شد؛ زنان عکاس به ورزشگاه‌ها راه یافتند

📌پس از سال‌ها تلاش و پیگیری، طلسم حضور زنان عکاس در ورزشگاه‌های ایران شکسته شد. با این تصمیم، زنان عکاس نیز می‌توانند به جمع خبرنگاران و عکاسان مرد در ورزشگاه‌ها بپیوندند و از مسابقات ورزشی عکاسی کنند.

👉🏻@Bashgahezanan👈🏻
👍31
🔴 سپیده آرمان بهترین بازیگر جشنواره فیلم کازان روسیه شد

📌«سپیده آرمان» برای بازی در فیلم آهو جایزه بهترین بازیگر نقش اول بیستمین جشنواره بین‌المللی فیلم‌ کازان روسیه را کسب کرد.

📌فیلم «آهو» به کارگردانی هوشنگ گلمکانی و تهیه‌کنندگی جواد نوروزبیگی به عنوان تنها نماینده سینمای ایران در بخش مسابقه فیلم‌های بلند بیستمین جشنواره کازان روسیه حضور داشت و توانست جایزه بهترین بازیگر زن این رویداد سینمایی را از آن خود کند.

📌فیلم «آهو» محصول سال ۱۳۹۹ است. علی مصفا، حامد کمیلی، سهیلا رضوی، رضا یزدانی و رضا کیانیان از دیگر بازیگران این فیلم هستند.

👉🏻@Bashgahezanan👈🏻
🔴 مسأله دوم؛ زنان

✍🏻 عباس عبدی

📌پس از اینترنت دومین مسأله‌ای که باید به نحو ملموسی به سوی حل شدن آن حرکت کرد، موضوع زن و جایگاه اجتماعی و حقوق آن است. موضوعی که در مقایسه با رفع فیلترینگ حل آن به نسبت سخت‌تر ولی سود آن بیشتر است. خوشبختانه در دولت جدید هم وزیر زن است و هم تعداد معاونان و مدیران زن به نحو چشمگیری افزایش یافته‌اند در نتیجه یک‌ گام بجلو برداشته شده است. ولی مسأله زنان در ایران و حل آن فراتر از آن چیزی است که در تصور رسمی وجود دارد.

📌مسأله زنان را نمی‌توان به تبلیغات ماهواره و بیگانگان یا مخالفت با اسلام و انقلاب و ترویج فساد و از این دست ادعاها تقلیل داد. مسأله زنان در اصل ناشی از سیر تحولات جامعه است. همچنان که با گذشت زمان و وارد شدن در مراحل توسعه، مردان نیز خواهان مشارکت و حضور اجتماعی می‌شوند و علیه استبداد می‌شورند، با فاصله‌ای زمانی این مطالبه برای زنان هم ایجاد می‌شود.

📌کافی است که به وضعیت زنان در آموزش عالی نگاه کنیم که در ۵۰ سال گذشته از ۳۰ % اکنون به ۶۰ % رسیده است، تعداد زیادی از آنان هم‌پا و یا جلوتر از مردان، سطوح پیشرفته آموزش عالی را طی می‌کنند. آنان در تمام سطوح آموزشی به نحوی در حال جلوزدن از مردان هستند. این سبقت زنان بازتاب متناظری در ساختار قدرت و مدیریت کشور و‌ عرصه عمومی ندارد. به همین علت است که سهم زنان از اشتغال کشور بسیار پایین است و حداکثر ۱۴ % و در برخی برآوردها تا ۱۰ % هم گفته شده است.

📌علت مشارکت زنان برای شغل فقط بخش عرضه نیست که آنان نیازمند شغل باشند، بلکه بخش تقاضا نیز تشنه نیروی کار توانمند و تحصیل‌کرده است. مهم‌تر از همه اینکه هزینه زندگی بدون اشتغال زن و مرد به راحتی تأمین نمی‌شود. مجموعه این مسایل به علاوه تحولات فرهنگی موجب شده است که زنان ایرانی احساس تبعیض کنند.

👈🏻 متن کامل:
https://telegra.ph/مسأله-دوم-زنان-09-14

👉🏻@Bashgahezanan👈🏻
👍1
🔴 احتمال انتخاب استاندار زن برای استان‌های فارس، ایلام، سمنان و مرکزی

✍🏻روزنامه اعتماد نوشت:
📌سهم صفر درصدی زنان ایرانی از استانداری‌ها؛ این واقعیت تلخی است که مانند سیلی به صورت مخاطب فرود می‌آید. به‌رغم جایگاه رفیع زن در فرهنگ و تمدن ایرانی، تخصص و سواد بالای بانوان، ظرفیت فزاینده آنان و سهم ۵۰ درصدی از جمعیت ایران، هنوز نام هیچ بانوی ایرانی به عنوان استاندار بر تارک ساختار سیاسی جمهوری اسلامی ثبت نشده است. بهانه‌ها و دلایل مختلفی برای این عدم حضور زنان به عنوان استاندار ذکر می‌شود. اما پس از صحبت‌های راس هرم تصمیم‌ساز کشور درخصوص بلامانع بودن حضور زنان در پست‌های عالی مدیریتی، دیگر بهانه و دستاویزی از سوی هیچ مسئولی پذیرفته نخواهد بود.
📌شنیده‌ها حاکی از آن است که پرونده بسیاری از بانوان ایرانی برای تصدی پست استانداری در برخی استان‌ها ازجمله فارس، ایلام، سمنان، مرکزی و...در حال بررسی است تا نهایتا بهترین تصمیم به نفع منافع ملی کشور اتخاذ شود./ اعتماد

👉🏻@Bashgahezanan👈🏻
💔1
🔴 برجسته سازی قبح قتل از تریبون های مذهبی توسط روحانیون و ائمه جمعه می تواند مصونیتی که گاهی توسط جامعه محلی به قاتلان داده می شود را از میان بردارد و با تکیه بر قانون، قاتلان دستگیر شوند

📍از پچ‌پچ‌ها تا قتل ناموسی

✍🏻 سعیده خاشی؛ فعال حوزه زنان

نازنین، هیجده ساله بعد از تجربه یک زندگی ناموفق زناشویی، از همسرش جدا شد و به خانواده‌اش پناه برد. مادرش یک زن سرپرست خانوار بوده که با تحمل چالش‌های فراوان و با سوزن‌دوزی تا کنون مشغول مدیریت زندگی خانواده اش بوده است.

گفته می‌شود پسرعموی نازنین به ظن آنکه وی با مردی در ارتباط است او را با شلیک اسلحه به قتل رسانده است! دخترک مقاومت کرده اما قاتل کوتاه نیامده است و داستان زندگی نازنین اینگونه به پایان رسیده است.

ما با یک قتل موسوم به قتل های ناموسی مواجه هستیم که در آن به وضوح می توان ابعاد مختلفی از چالش های اجتماعی را به عینه دید. دختری که در کودکی ازدواج می کند و قربانی کودک همسری است و بعد از آنکه بار سنگین زندگی را نتوانسته بر دوش بکشد، از همسرش جدا می شود.

او زنی سرپرست خانواده محسوب می شود که همچنان یک نوجوان است،‌ آماده زندگی نبوده و از جهات مختلف توانمند نیست و بستر کافی برای توانمندی اش فراهم نشده است. به خانه پناه می آورد که مدیریتش را مادرش، زنی عزتمند و سرپرست خانواده بر عهده داشته که در تلاطم زندگی باز هم برای بقا و گذران زندگی خود و دیگر اعضا می کوشد.

در فرهنگ جامعه بلوچ، فرهنگی خردمندانه به نام «حشر و مدد» وجود دارد که در این شرایط باید به یاری نازنین می شتافت، اما چرا این اتفاق رخ نداد؟

چون برخی زن را به مثابه یک زینت برای جلای طایفه و قبیله می دانند و هر گونه گمانه زنی در مورد او  و زندگی شخصی اش دیگر مساله یک انسان نیست! بلکه مساله ای عمومی تلقی می شود و باید خاطر نشان کنم که دیگر قاتل یک نفر نیست... پسر عمو به همراه تمامی بانیان آن زمزمه ها و پچ پچ های درگوشی کوی و برزن آن منطقه،عاملین قتل محسوب می شوند!

این سطور را نوشتم تا بدانید و بار دیگر با یکدیگر مرور کنیم که چگونه مسایل اجتماعی به ویژه مسایل مربوط به حوزه زنان، پیچیده اند و درک آن سخت است و راه حل منسجم و کارآمد برای بهبود وضعیت نیز به همان میزان سخت است.

نازنین، قربانی کودک همسری، فقر و قرائت ناصواب از فرهنگ و عرف جامعه بوده و در نهایت با آخرین رنجی که بر او حادث شد به قتل رسید و قربانی قتل ناموسی است.

راه حل چیست؟

برجسته سازی قبح قتل از تریبون های مذهبی توسط روحانیون و ائمه جمعه می تواند مصونیتی که گاهی توسط جامعه محلی به قاتلان داده می شود را از میان بردارد و با تکیه بر قانون، قاتلان دستگیر شوند.

اعتلای فرهنگ جامعه با توسعه همه جانبه به ویژه با هدفگذاری درست امکان پذیر است و در این مسیر توانمندسازی پایدار جامعه بویژه زنان باید به عنوان یک هدف جدی، محور قرار گیرد و پایداری آن با تامین منابع مالی  تضمین خواهد شد و در نهایت جریان تحول خواهی جامعه زنان به ویژه جامعه اقوام، اصلاحاتی تدریجی را تجربه و فردای منطقه و ایران عزیز را روشن تر از پیش خواهد شد.

👉🏻 @Bashgahezanan 👈🏻
🔴 بسیاری از اهداف مصوبه «توانمندسازی زنان سرپرست خانوار» معطل مانده است

📌عضو شورای اسلامی شهر تهران درباره اجرای طرح جامع توانمندسازی زنان سرپرست خانوار گفت: به‌دلیل عدم هماهنگی بین‌بخشی و فقدان برنامه‌ریزی دقیق برای اجرای طرح، بسیاری از اهداف این مصوبه معطل مانده است. با وجود پیگیری‌ها و مکاتبات مکرر، طرح در مراحل ابتدایی باقی مانده و شهرداری هنوز نتوانسته است به‌صورت جامع و عملیاتی به این موضوع ورود کند.

👉🏻 @BashgaheZanan 👈🏻
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔴 واکنش پزشکیان به سوال خبرنگار اندیشه پویا:‌ باز هم گشت ارشاد اذیت می‌کند؟ قرار نبود ادامه دهند، پیگیری می‌کنم

👉🏻 @Bashgahezanan 👈🏻
🤣3👍1
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔴 مسعود پزشکیان در جواب به سوال خبرنگار در خصوص گشت ارشاد:
دادستان انقلاب اعلام کرده است حق برخورد ندارند.

👉🏻 @Bashgahezanan 👈🏻
👍3
🔴 حجاب اجباری خلاف شرع است/ دست از لجبازی سیاسی بردارید

✍🏻 عمادالدین باقی

📌«اجبار»ناموجه برخلاف حق آزادی و امنیت شخصی و موجب خشم و طغیان است و تغییر روش اجبار نتیجه را تغییر نمی دهد.

📌قبلا اجبار به وسیله گشت ارشاد، کنترل از طریق دوربین های شهری و پیامک جریمه و لباس شخصی ها بود حالا از طریق پلمپ مراکز فروش و ارائه خدمات به بی حجاب!

📌روش گروگانگیری معیشت مردم، اقدامی برای حل یک مشکل خودساخته و بی بنیاد است که مشکل لجبازی گروه اقلیتی سیاستمدار است نه مشکل مردم.

📌این روش، خلاف قانون و غیر انسانی است.
کدام مغز نابغه ای! این «چهنمود» را به عنوان «رهنمود» ارائه کرده است؟

📌اگر گشت ارشاد موجب خشم ملی و جنبش مهسا و در نتیجه این عقب نشینی شد، روش بدعت آمیز گروگانگیری، نتیجه ای بنیادبرافکن خواهد داشت.

📌از لجاجت دست بردارید. این لجبازی کاملا سیاسی است، حجاب اجباری خلاف حقوق انسانی است و نه تنها مبنای دینی ندارد که خلاف شرع هم هست و بسیاری از دینداران سنتی نیز با حجاب اجباری مخالفت کرده اند.

👉🏻 @Bashgahezanan 👈🏻
🔴 تایید لایحه جنجالی حجاب در شورای نگهبان/ پزشکیان باید «قانون عفاف و حجاب» را ابلاغ کند

📌رئیس کمیسیون قضایی مجلس: «لایحه حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب» (با نام اولیه لایحه حمایت از فرهنگ عفاف و حجاب) به تایید شورای نگهبان رسیده است و باید ابلاغ شود.»
📌گفتنی‌ست لایحه حجاب در طول عمر مجلس یازدهم ۵ بار به شورای نگهبان ارسال و رد شده بود.
📌پس از تشکیل کمیسیون قضایی در مجلس دوازدهم این لایحه برای آخرین بار اصلاح و به شورای نگهبان ارسال شد که مورد تایید این شورا قرار گرفت.

👉🏻 @Bashgahezanan 👈🏻
🤬6
🔴 جزئیات تأیید قانون حجاب

موسی غضنفر‌آبادی، رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس :

📌با توجه به اینکه الان افزایش میزان مجازات‌ها در دولت ‌هم تصویب شده، میزان جریمه‌ها خود‌به‌خود افزایش پیدا کرده است.

📌همه باید درباره تصویب و اجرایی‌شدن قانون و جرائمی که درباره افراد و خودروها وجود دارد در جریان باشند.

📌این مهم یکی از وظایف جدی صداوسیما است.

📌همچنین هزینه جرائم افزایش پیدا می‌کند.

📌هم صداوسیما و هم بقیه افراد باید در جهت اطلاع‌‌رسانی این لایحه کمک کنند.

👉🏻 @Bashgahezanan 👈🏻
🤬4
🔴 تردید جدی در امکان اجرایی شدن قانون حجاب و عفاف/ جریمه‌های نقدی افزایش یافته و فقط یک هفته مهلت پرداخت دارد

فرهیختگان نوشت:

📌روز گذشته رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس از تایید لایحه عفاف و حجاب، یکی از پرحاشیه‌ترین لایحه‌های مجلس در شورای نگهبان خبر داد. لایحه‌ای که تاکنون چندین‌بار میان مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان رفت و برگشت داده شده و حالا با تایید شورای نگهبان باید توسط دولت ابلاغ شود.

📌علی‌رغم نهایی‌شدن این لایحه، همچنان حرف و حدیث‌های زیادی حول آن وجود دارد که اعمال جریمه برای افراد و خودروهای شخصی یکی از آنهاست. در طرح اولیه لایحه مقرر شده‌ بود جریمه نقدی به‌صورت مستقیم از حساب افراد برداشت شود، اما با انتقادهای زیادی روبه‌رو شد و حتی مجمع تشخیص هم از آن ایراد گرفت.

📌 درنهایت این انتقادها موجب شد تا برداشت مستقیم از حساب بانکی افراد لغو شده و فرصت یک‌هفته‌ای برای پرداخت به آنها داده شود. علی‌رغم اینکه این لایحه بالاخره پس از رفع اشکال‌ها و رفت و برگشت‌های متعدد، توسط شورای نگهبان تایید شده اما این مساله وجود دارد که تعامل دولت و مجلس جدید با آن چگونه خواهد بود؟ باید دید پس از کش و قوس‌ها، این دو قوه با همکاری دستگاه قضا چقدر در ابلاغ، اجرا و نظارت بر لایحه مصوب موفق خواهند بود.

👉🏻 @Bashgahezanan 👈🏻
🔴 بخشنامه جدید: «عدم حضور قاضی مشاور زن» در پرونده‌‌های خانواده بلامانع است و از موارد نقص تحقیقات نیست

📌منتظری رئیس دیوان عالی کشور طی بخشنامه‌ای در تاریخ ۱۴۰۳/۰۶/۲۵ خطاب به شعب تخصصی رسیدگی کننده به پرونده‌های خانواده در دیوان عالی کشور با اشاره به رأی وحدت رویه ۷۴۱ مورخ ۱۳۹۴/۰۳/۲۶ هیئت عمومی و بازرسی‌های صورت گرفته از محاکم بدوی و تجدیدنظر خانواده در استان تهران و البرز و مکاتبات سرپرست مجتمع‌های قضایی، عدم حضور قاضی مشاور زن مطابق ماده ۲ قانون حمایت خانواده را بلامانع دانست و به شعب تخصصی خانواده دیوان عالی کشور عدم نقض پرونده‌ها به عنوان نقص تحقیقات به علت عدم حضور قاضی مشاور زن را متذکر شد.

📍متن این بخشنامه به شرح ذیل است:

«رؤسای محترم شعب رسیدگی کننده به پرونده‌های خانواده دیوان عالی کشور

احتراماً، با عنایت به اعلام برخی شعب دادگاه‌های حقوقی و سرپرست مجتمع‌های قضایی و نیز نظر به بازرسی‌های صورت گرفته از محاکم بدوی و تجدیدنظر استان تهران و البرز، علیرغم اینکه تاکنون دادگاه‌های خانواده در برخی استان‌ها از جمله تهران تشکیل نگردیده است و در نتیجه حضور قاضی مشاور زن مطابق ماده ۲ قانون حمایت خانواده و رأی وحدت رویه شماره ۷۴۱ – ۲۶/۰۳/۱۳۹۴ هیئت عمومی دیوان عالی کشور در دادگاه‌های حقوقی که به امور خانواده رسیدگی می‌نمایند ضروری نمی‌باشد و تشکیل جلسات دادگاه بدون حضور قاضی مشاور زن بلامانع است، اعاده پرونده از سوی برخی شعب دیوان عالی کشور به عنوان نقص تحقیقات در رسیدگی مغایر قانون و رأی وحدت رویه مذکور می‌باشد.»

📍رأی وحدت رویه شماره ۷۴۱ مورخ ۱۳۹۴/۰۳/۲۶ دیوان‌عالی کشور

نظر به اینکه تبصره ۱ ماده ۱ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱/۱۲/۰۱ مقرر داشته: «در حوزه قضایی شهرستان‌هایی که دادگاه خانواده تشکیل نشده است دادگاه عمومی حقوقی مستقر در آن حوزه با رعایت تشریفات مربوط و مقررات این قانون به امور و دعاوی خانوادگی رسیدگی می‌کند.» و با عنایت به اینکه در ترکیب دادگاه‌های عمومی حقوقی با توجه به بند الف ماده ۱۴ قانون تشکیل دادگاه‌های عمـومی و انقلاب مشاور پیش‌بینی نشده است، بنابراین در مواردی که این دادگاه‌ها به علت عدم تشکیل دادگاه‌های خانواده به امور و دعاوی خانوادگی رسیدگی می‌کنند، حضور قاضی مشاور زن در دادگاه قانوناً ضرورت ندارد، بر این اساس رأی شعبه دوازدهم دیوان‌عالی کشور که با این نظر انطباق دارد به اکثریت آراء صحیح و قانونی تشخیص می‌گردد./میزان

👉🏻 @Bashgahezanan 👈🏻
🔴 تکذیب یک دروغ علیه سرپرست اداره کل سخنگوی دولت پزشکیان/ زارع کهن: این مدعیان اسلام را به رعایت تقوای الهی فرا می خوانم!

📌به گزارش جماران؛ در پی انتشار عکسی در فضای مجازی که به دروغ به نفیسه زارع کهن، سرپرست اداره کل سخنگوی دولت پزشکیان نسبت داده شده است، این روزنامه نگار و مدرس دانشگاه که فرزند شهید نیز هست، در توییتی، ضمن تکذیب آن، از شکایت خود در این رابطه خبر داد.

📌زارع کهن نوشت: در روزهای اخیر مخالفان دولت وفاق ملی که با حضور بنده در مجموعه اطلاع رسانی دولت هم مخالفند؛ تصاویر افراد دیگری با پوشش متفاوت را به نام من منتشر کرده اند. ضمن پیگیری شکایت علیه این افراد؛ و احترام به سبک پوشش همه ایرانیان این مدعیان اسلام را به رعایت تقوای الهی فرا می خوانم.

👉🏻 @Bashgahezanan 👈🏻
2
🔴 انتصاب یک زن به معاونت بانک مرکزی

📌محمدرضا فرزین، رئیس‌کل بانک مرکزی در حکمی دکتر نوش‌آفرین مومن واقفی را به سمت معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی منصوب کرد.

👉🏻 @Bashgahezanan 👈🏻
👍2
🔴 روزگار دشوار صلح‌خواهی

✍🏻 مینو مرتاضی*


📌صلح‌خواهی در زمانه‌ای که هنوز و همچنان گل گونه رخ آدمیان خون آنان است، به مطالبه‌ای غیرقابل وصول تبدیل شده است...بیست و چهار سال پیش، در آستانه ورود به هزاره سوم و ابتدای قرن ۲۱، رهبران ۱۹۸ کشور جهان در اجلاس هزاره ملل متحد حضور یافتند و توافق کردند برای کاهش آلام بشر، برای مبارزه با فقر، گرسنگی، بی‌سوادی، بیماری، نابودی محیط زیست و تبعیض علیه زنان متحد و هم‌بسته شوند. نتیجه این اجلاس تصویب اعلامیه «آرمان‌ها و اهداف هزاره سوم» بود که به عنوان سند راهنمای قرن ۲۱ برای تامین صلح و امنیت پایدار به جهانیان اعلام و ابلاغ شد. مدّت تعیین شده برای اقدام در جهت تحقق حداقلی و برنامه کوتاه‌مدت اهداف هزاره، ۱۵ سال، یعنی تا سال ۲۰۱۵، تعیین شد. اما افسوس و صد افسوس که ظرف ۲۴ سالی که از این قرن می‌گذرد، نه تنها حتی یکی از آرمان‌ها و اهداف هزاره محقق نشده است، بل‌که درگیری‌های خشونت‌آمیز و جنگ در نقاط مختلف جهان در حال افزایش هستند.

📌در آسیا در منطقه خاورمیانه شاهد خونین‌دل وقایع خونفشان هستیم؛ گذشته از مناقشات پایان‌ناپذیر در سوریه و لبنان و عراق، نزدیک یک سال است که وحشیانه‌ترین کشتار کودکان و زنان فلسطینی به دست اسراییل جریان دارد؛ درگیری‌های آذربایجان و ارمنستان در قفقاز و رنج بی‌پایان جنگ و کشتار در افغانستان و میانمار و کشمیر، اکنون مرز دهه‌ها را در نوردیده‌اند. در افریقا جنگهای داخلی در سودان و درگیری‌ها در اتیوپی و نیجریه بیداد می‌کنند. در اروپا جنگ روسیه با اوکراین بخشی وسیع از مردمان را به چالۀ خود می‌کشد. درگیری پکن و امریکا نیز فعلا در وضعیت جنگ سرد ادامه دارد و... این تصویر بیانگر این واقعیت تلخ است که در قرن ۲۱، جنگ نه تنها در ذهن و رفتار آدمیان که به علاوه در حادّترین شکل خونبار همچنان بر صلح جهانی سیطره و غلبه دارد. علاوه بر قربانیان جان باخته، آنان که عزیزانی از دست داده‌اند و سرمایه و سرزمینهای ویران شده، تعداد آوارگان اجباری ناشی از درگیری‌ها و جنگها نیز به رقم حیرت‌انگیز ۱۱۰ میلیون نفر افزایش یافته است.

📌از دیگر سو، تعداد گرسنگان جهان بیشتر و دسترسی به آب آشامیدنی سالم دشوارتر شده؛ تخریب محیط زیست سیر صعودی یافته؛ سازمان ملل متحد هم قدرت و اعتبار خود برای میانجی‌گری و حل و فصل درگیری بین دولت‌ها را از دست داده است. به این ترتیب آرمان‌ها و اهداف هزاره سوم عملا به حالت تعلیق در آمده‌اند. نکته تلخ این است که درگیری‌ها در هر نقطه از جهان اتفاق بیفتند به همان نقطه و یا حداکثر بین دول متخاصم محدود نمی‌ماند و بلافاصله به طور فزاینده‌ای جنبه بین‌المللی می‌یابد. در هر مناقشه سیاست‌مداران همه کشورهای جهان برای خود حق مداخله قایل شده و عملا به میدان جنگ وارد می‌شوند. در درگیری‌ها وجنگهای طولانی‌مدت طاقت‌فرسا در افغانستان و یمن و لیبی و موریتانی و فلسطین و لبنان و سوریه، کشورهای ترکیه و روسیه و ایالات متحده و عربستان سعودی و قطر و امارات عربی و فرانسه و آلمان و انگلیس وارد شده و مناقشات را پیچیده‌تر از آنچه بود ساخته‌اند. آنها با کمک رسانه‌های پرقدرت خود دارایی و امنیت و اعتبار ملت‌های درگیر را به تاراج می‌برند و برای میانجی‌گری در مناقشاتی که اغلب خود به راه انداخته‌اند از ملت‌ها سهم‌خواهی می‌کنند. چنین است که اکنون از آرمان‌ها و اهداف هزاره تنها شبحی به جا مانده است و بس.

📌در چنین وضعیتی سخن گفتن از «صلح» درقرن بیست و یکم هم مانند قرون گذشته امری خیالی و آرزویی محال به نظرمی رسد. بویژه ان که در قرن ۲۱ جنگ ها بسیار پیچیده تر و باصطلاح هوشمند تر از سده هاو هزاره های پیشین شده اند. از این رو نمی توان ازرهبران سیاسی وراهکارهای سنتی و دیپلماسی سیاسی کلاسیک انتظار برقراری صلح و امنیت پایداردرسطح ملی و بین المللی داشت. در دوران کنونی جهان دریک نقطه عطف و انتقال به عصرحکومت و سلطه فناوری هوشمند قرار دارد. انسان ها بیش از پیش دراسارت ابزاری که خود ساخته اند محبوس شده است. خروج و رهایی از حبس خود خواسته ایی که به نام فناوری هوشمند که هر لحظه حلقه اسارت را تنگ ترو انسان ها را تنها و بی خویشتن و بیگانه از خود می کند به تنهایی و آسانی میسر نیست. عزم و اراده و خرد جمعی و جهانی لازم دارد. جنگ ها هوشمند شده اند. برای مهار خشونت ها و جنگ های هوشمند باید ازروش ها و ابزار هوشمند برای برقراری صلح و امنیت استفاده کرد. صلح و امنیت هم باید هوشمند شوند......


👈🏻 متن کامل:
https://cutt.ly/heYvOpQ1


#ایران_فردا
#مادران_صلح
#مینو_مرتاضی
#روز_جهانی_صلح

@iranfardamag
👉🏻 @Bashgahezanan 👈🏻
👍2
🔴 حقوق بشر و شهروندی، حلقه مفقود دولت چهاردهم

مریم باقی

📌رئیس جمهور در تبلیغات انتخاباتی و پس از تاسیس دولت به نکاتی اشاره کرد که قابل توجه افرادی بود که به رای دادن بدبین شده بودند. از جمله، نگاه به زنان از حضور آنان در دولت تا مقابله با گشت های ارشاد (که البته هنوز محقق نشده) و نیز ایستادن در مقابل اخراج اساتید و دانشجویان و زندانی کردن آنها یا برداشتن فیلترینگ که توجه به آزادی ارتباطات و گردش اطلاعات است ( گرچه هنوز اقدام عملی مبنی بر رفع آن جامه عمل نپوشیده). اینها نمونه هایی برای پیگیری حقوق شهروندان بود اما همه آنها نبود. حقوق بشر و شهروندی بسیار ابعاد گسترده ای دارد و زمینه های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی را دربرمی گیرد.

📌اما تنها حرف کافی نیست بلکه باید نهادی مشخص و خاص در دولت به طور روشن و مستمر پیگیر این نقض ها باشد، حرف افرادی که حق شان ضایع شده بشنود، اخطار و تذکر دهد، از راههای قانونی ماجرا را دنبال کند و حتی در پی آموزش و گسترش مفاهیم حقوق بشر و شهروندی باشد.

📌روسای جمهور سابق که منتسب به اصلاحات بودند به حقوق شهروندی توجه بیشتری داشته اند. گرچه هنوز عبارت "حقوق بشر" کمتر به کار برده می شود و شاید از نظر برخی سوغات غربی تلقی می شود اما "حقوق شهروندی" سابقه زیادی در کشور ما داشته است. در دولت سید محمد خاتمی در راستای وظیفه نظارت رئیس جمهور بر اجرای قانون اساسی (اصل۱۱۳) برای اولین بار هیاتی به نام "پیگیری و نظارت بر اجرای قانون اساسی" تشکیل شد و رسیدگی به نقض حقوق ملت را هم در دستور کار داشت و گرچه از توجه به حقوق شهروندی سخن می رفت اما عنوان 《هیات》 چیز دیگری بود. با این حال این هیات گرچه با هجمه های مختلفی رو به رو بود اما در مواردی از جمله زندانی شدن شهرداران پیگیری های موثری انجام داد.

📌با روی کار آمدن دولت احمدی نژاد، ابتدا این هیات تعطیل شد اما او هم در اواخر دولت دوم خود متوجه ضرورت وجود چنین هیاتی شد و مجددا آن را تشکیل داد البته با کیفیتی متفاوت.

📌دولت حسن روحانی به صراحت از عنوان حقوق شهروندی استفاده کرد و منشوری را به این نام تدوین کردند که ارزشمند بود اما فقط برای همان دولت قابل استفاده بود. چنین منشوری تا در مجلس مورد تصویب قرار نگیرد دایمی نخواهد بود، ضمن اینکه دولت هم قدرت اجرایی کافی در زمینه جلوگیری از نقض حقوق بشر نداشته است. دکتر روحانی اما برای اولین بار دستیار ویژه در امور حقوق شهروندی ایجاد کرد. در دولت یازدهم مدتی الهام امین زاده در این سمت بود و در دولت دوازدهم و با رفتن شهیندخت مولاوردی از معاونت امور زنان، او به این سمت منصوب شد.

📌قابل ذکر است در دولت سه ساله سید ابراهیم رئیسی نیز مسوولی برای پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی وجود تعیین شد که سکینه پاد آن را بر عهده داشت.

📌با وجود اینکه یکی از معاونت های رئیس جمهور، معاونت حقوقی است و در ذیل این معاونت، معاونت حقوق اساسی هم شکل گرفته اما تامین کننده اهداف یک نهاد مستقل در زمینه حقوق بشر و شهروندی نیست و با توجه به اینکه این موضوعات، توجه ویژه ای می طلبد، نهاد متمرکز و مستقلی هم اقتضا می کند. با این حال دولت چهاردهم فعلا در این زمینه ساکت است.

📌اکنون از دولت چهاردهم انتظار می رود که نسبت به این موضوع حساس تر باشد و جایگاه دستیاری در دولت روحانی را به معاونت حقوق شهروندی را ارتقا دهد. ایجاد یک معاونت در این رابطه بیش از هر زمانی احساس می شود. طبق اصل ۱۲۴، قانون اساسی به رئیس جمهور این حق را داده است که برای انجام وظایف قانونی خود معاونانی تعیین کند. همچنین اصل ۱۲۷ قانون اساسی می گوید:" رئیس‏ جمهور می‏تواند در موارد خاص، برحسب ضرورت با تصویب هیئت وزیران، نماینده یا نمایندگان ویژه با اختیارات مشخص تعیین نماید. در این موارد تصمیمات نماینده یا نمایندگان مذكور در حكم تصمیمات رئیس ‏جمهور و هیئت وزیران خواهد بود." بنابراین، در این زمینه دست رئیس جمهور برای تعیین نماینده یا نمایندگان ویژه نیز باز است.

📌علاوه بر این، پیشنهاد می شود، برای اینکه با تشکیل چنین معاونتی سلیقه ای برخورد می شود و دولتی آن را تشکیل می دهد و دولت دیگر وقعی نمی نهد، نهادی که با فرمان دولتی می تواند تشکیل شود اما سپس از دولت مستقل می شود و به طور دائم به حیات خود ادامه می دهد تاسیس شود و آن نهاد ملی حقوق بشر و شهروندی است. ثبت این نهاد می تواند به نام دولت چهاردهم انجام شود و به طور دایم برقرار باشد.

📌لازم به ذکر است در اواخر دولت دوازدهم، در زمان معاونت حقوقی خانم جنیدی و دستیاری حقوق شهروندی خانم مولاوردی، لایحه تشکیل نهادملی آماده شده بود اما با سنگ اندازی هایی مواجه شد و متوقف ماند. روشن است که برای تشکیل این نهاد باید از این تجربه بهره برد.

👈🏻 ادامه مطلب را در Instant View بخوانید.

👉🏻@Bashgahezanan👈🏻
2025/07/13 04:45:14
Back to Top
HTML Embed Code: