Telegram Web Link
سرویس خبری بیوتکنولوژی ایران
Photo
نامه سرگشاده یک فعال دانشجویی به خامنه ای
 

مطهره گونه‌ای، فعال دانشجویی که از دانشگاه تعلیق و تبعید شده، در نامه‌ای خطاب به رهبر جمهوری اسلامی نوشت: «آقای خامنه‌ای، دست از فریب دادن مردم بردارید، نمی‌شود مخالفان و معترضان را با سانسور و حبس و حصر و تعلیق، گردن بزنید و در انتخابات از مشارکت همه‌جانبه‌ مردم سخن بگویید.»

مطهره گونه‌ای، فعال دانشجویی تعلیقی و تبعیدی، در متنی شجاعانه رهبر جمهوری اسلامی را مورد خطاب قرار داده و او را مورد انتقاد قرار داده است.

متن کامل نوشته مطهره گونه‌ای به شرح زیر است:

فصل‌الخطاب تمامی تحلیل‌ها در مورد اینکه چرا نباید در انتخابات مبتذل و درون تهی مشارکت کرد و به آن مشروعیت داد، همین یک جمله‌ است:
"مگر همه‌ی مردم که باید در رفراندوم شرکت کنند، امکان تحلیل آن مساله را دارند؟!"

اینکه شهروندان را موجوداتی عاری از درک و شعور برای تصمیم‌گیری در مورد حیاتی‌ترین مسائل زندگی‌شان تصور کنیم و تلویحا آنها را رمگان یا فرزندان نابالغی بدانیم که نیاز به یک چوپان یا پدر دارند، اما هنگام انتخابات به آنها بگوییم که مجالی برای ابراز و اظهار رای و نظر خود دارند، چیزی به جز تحمیق و استحمار مردم نیست.

آقای خامنه‌ای! دست از فریب دادن مردم بردارید! دموکراسی و تحول‌خواهی یک روند است نه یک رخداد. نمی‌شود تماما از رسانه‌های جمعی به عنوان دستگاه عظیم پروپاگاندا و تبلیغ نظام استفاده کنید و صدای مخالفان و معترضان را با فیلترینگ و سانسور و حبس و حصر و تعلیق گردن بزنید و ایام انتخابات از آزادی بیان و مشارکت همه‌جانبه‌ی مردم با هر عقیده‌ای سخن بگویید!

یا تمام سال فریاد دختران و زنانی که حجاب اختیاری دارند را به گشت‌های ارشاد و حجاب‌بان‌ها در کوچه و خیابان و دانشگاه و روی زمین و زیر زمین خاموش کنید و بعد به صندوق‌های پوشالی‌تان که می‌رسد اذن و اجازه و رخصت ملوکانه جهت حضور حداکثری برای خریدن ذره‌ای آبرو برای نظام و تکمیل میزانسن این تئاتر سخیف صادر کنید.

نمی‌توانید برای گرم کردن تنور بیات انتخابات فرمایشی از انتخاب آزادانه سخن بگویید و قصیده‌ها بسرایید درحالیکه تیغ تیز نظارت استصوابی و اختیارات بی‌شمار ولایت مطلقه‌ی فقیه بر سر دموکراسی خواهی آنچنان سنگین است که حتی برخی از توصیه‌شدگان هم ردصلاحیت شده‌اند!

نباید دم از تحمل نظر مخالف بزنید وقتی که ده ها روزنامه‌نگار و خبرنگار و دانشجو صرفا به دلیل ابراز عقیده در حبس و تعلیق و تبعید به سر می‌برند و از حقوق ابتدایی یک زندانی و یک شهروند محروم شده‌اند.»
@biotech_ir
سرویس خبری بیوتکنولوژی ایران
Photo
تولید برق از آب با الهام از یک اسباب‌بازی

در یک شاهکار مهندسی قابل توجه، دانشمندان هنگ‌کنگ و گوانگژو، چین، روشی مبتکرانه برای مهار انرژی حاصل از تبخیر آب ابداع کرده‌اند. آنها موتوری ابداع کردند که قادر است از این فرآیند طبیعی به طور مؤثر الکتریسیته تولید کند تا برق ابزار کوچک را تامین کند.

یک اسباب‌بازی به نام پرنده در حال آشامیدن که برای چندین دهه یکی از اصلی‌ترین موارد حاضر در کلاس‌های علوم بود، الهام‌بخش این پروژه پیشگامانه شد. این اسباب‌بازی متشکل از دو حباب شیشه‌ای است که توسط یک لوله حاوی متیلن کلرید به هم متصل شده‌اند و از طریق یک مکانیسم ساده و در عین حال جذاب کار می‌کند. همانطور که آب حباب بالایی تبخیر می‌شود، اختلاف فشار ایجاد می‌کند و باعث می‌شود مایع در حباب پایین بالا آمده و پرنده به سمت جلو متمایل شود.

به نقل از آی‌ای، این حرکت تخیل دانشمندان، به ویژه هائو وو(Hao Wu)، استاد دانشگاه صنعتی چین جنوبی و اولین نویسنده این مطالعه را به خود جلب کرد.

او می‌گوید: من شروع به تفکر کردم که آیا می‌توانیم انرژی تبخیر را ابتدا به انرژی مکانیکی و سپس آن را به الکتریسیته تبدیل کنیم.



از یک اسباب‌بازی تا شگفتی‌های فناورانه

«وو» و همکارانش تصمیم گرفتند تا این اسباب‌بازی عجیب و غریب را به یک تولیدکننده انرژی کاربردی تبدیل کنند. این گروه سیستمی ابداع کردند که قادر به جمع‌آوری انرژی مکانیکی تولید شده توسط حرکت پرنده بود.

آنها در آزمایش‌های خود از ۲۰ عدد ال‌سی‌دی(LCD)، حسگرهای دما، ماشین حساب و سایر وسایل الکترونیکی کوچک استفاده کردند. در این آزمایش‌ها به خروجی انرژی بیش از ۱۰۰ ولت دست یافتند که از سایر روش‌های تولید برق مبتنی بر آب بیشتر بود.

با این حال، مسیر موفقیت آنها خالی از چالش نبود. یکی از موانع مهمی که محققان با آن مواجه بودند، اصطکاک درون ژنراتور بود که کارایی را مختل می‌کرد.

برای رفع این مشکل، محققان الیاف طرح‌دار را به عنوان مواد انتقال بار در ماژول‌های نانو ژنراتور چسباندند. این الیاف اصطکاک را به میزان قابل توجهی کاهش دادند تا دستگاه به راحتی کار کند.

این گروه می‌خواهند به اصلاح اختراع خود و جستجوی کاربردهای مختلف برای آن بپردازند. محققان بر این باورند که با تمرکز بر کاربردی بودن و مقیاس پذیری، قادر خواهند بود محصولی را ارائه دهند که قادر به رفع نیازهای انرژی در دنیای واقعی باشد.

جزئیات این مطالعه در مجله «Device» منتشر شده است.ایسنا


https://www.sciencedaily.com/releases/2024/03/240314122109.htm

@biotech_ir
سرویس خبری بیوتکنولوژی ایران
Photo
برنده جایزه ریاضیات «آبل ۲۰۲۴» معرفی شد

مایکل تالاگراند (Michel Talagrand) ریاضیدان فرانسوی برنده جایزه آبل (Abel) برای مطالعات خود در مورد پدیده‌های تصادفی شد.

یک ریاضیدان فرانسوی یکی از معتبرترین افتخارات در حوزه ریاضیات یعنی جایزه «آبل» را به دست آورد.

به نقل از بی‌بی‌سی، به گفته آکادمی علوم و ادبیات نروژ، مایکل تالاگراند، ۷۲ ساله، این جایزه را به پاس «مشارکت‌های پیشگامانه» خود دریافت کرده است. مطالعات او در مورد نظریه احتمال شامل درک پدیده‌های تصادفی بود.

او در روز چهارشنبه گفت: هرگز فکر نمی‌کردم این امکان وجود داشته باشد، دریافت این خبر باورنکردنی بود. اگر فضاپیمای بیگانگان را در مقابل کاخ سفید می‌دیدم، آنقدر تعجب نمی‌کردم.

تالاگراند که اکنون بازنشسته شده است، پنجمین ریاضیدان فرانسوی است که از زمان بنیانگذاری این جایزه در سال ۲۰۰۳، برنده «آبل» شده است. او در سال ۱۹۷۴، پیش از دریافت مدرک دکترا در دانشگاه پیر و ماری کوری، توسط مرکز ملی تحقیقات علمی فرانسه (CNRS) استخدام شد و قبل از روی آوردن به پدیده احتمال، یک دهه را صرف مطالعه روی درک توزیع گاوسی یا «منحنی زنگوله‌ای» کرد.

به گفته دریافت کننده جایزه آبل، وزن نوزادان در بدو تولد، نتایج آزمون دانش‌آموزان در مدرسه و سنی که ورزشکاران در آن بازنشسته می‌شوند، رویدادهای به ظاهر تصادفی هستند که از توزیع گاوسی پیروی می‌کنند.

تالاگراند در مورد نسل بعدی ریاضیدانان گفت که جوانان کمتر جذب این رشته در مدرسه می‌شوند، اما تاکید کرد که هرچه بیشتر ریاضیات را انجام دهید، آسانتر می‌شود.

او می‌گوید: شما ممکن است ۱۰ بار در حل یک مشکل شکست بخورید، اما این شکست‌ها بی‌اهمیت خواهد شد، اگر در یازدهمین تلاش موفق شوید.

جایزه «آبل» به نام ریاضیدان نروژی نیلز هنریک آبل (Niels Henrik Abel)، توسط دولت نروژ ایجاد شد که تا حدی برای جبران فقدان جایزه نوبل برای ریاضیات بود. برنده این جایزه توسط کمیته‌ای متشکل از پنج ریاضیدان شناخته شده بین‌المللی انتخاب می‌شود و یک چک ۷.۵ میلیون کرونی دریافت می‌کند.

هلگه هولدن (Helge Holden)، رئیس کمیته جایزه آبل، می‌گوید: تالاگراند یک ریاضیدان استثنایی و یک حلال مسائل، فوق‌العاده است.

او افزود: تالاگراند کمک‌های عمیقی به درک ما از فرآیندهای تصادفی و به ویژه گاوسی داشته است. کار او چندین حوزه از نظریه احتمالات را تغییر داده است.

این جایزه توسط پادشاه نروژ در مراسمی در اسلو در روز ۲۱ مه اهدا خواهد شد. ایسنا/

https://www.bbc.com/news/world-europe-68618720

@biotech_ir
سرویس خبری بیوتکنولوژی ایران
Photo
تشخیص سرطان دهان با آب‌ نبات چوبی !

دانشمندان از یک نوع هیدروژل جدید برای ساخت «آب نبات چوبی» که برای تشخیص سرطان دهان به کار می‌رود، استفاده کردند.

محققان دانشگاه بیرمنگام، بریتانیا، با استفاده از هیدروژلی هوشمند، یک ابزار تشخیصی جدید برای سرطان دهان ایجاد کردند.

به نقل از مدیکال‌اکسپرس، این هیدروژل زیست سازگار که توسط دکتر روچی گوپتا (Ruchi Gupta) و همکارانش ساخته شده است، پروتئین‌ها را با یک نشانگر فلورسنت در یک مرحله متمرکز و برچسب‌گذاری می‌کند. این کار، هیدروژل را به گزینه‌ای مناسب برای بررسی‌هایی که هدفشان تشخیص پروتئین‌هایی با فراوانی کم در نمونه‌های کوچک است، تبدیل می‌کند. با قرار گرفتن در معرض نور، پروتئینی که به ماده فلورسین متصل شده است، از هیدروژل آزاد می‌شود.

مطالعات اولیه روی این ژل که سال گذشته در مجله «Analyst» منتشر شد، نشان داد که ۵۰ درصد از پروتئین‌های موجود در هیدروژل پس از ۱۰۰ ثانیه قرار گرفتن در معرض نور فرابنفش (UV) آزاد شدند.

تشخیص بیماری یک چشم‌انداز جدید برای ژل‌های زیستی است که تاکنون برای دارورسانی و بازسازی بافت مورد استفاده قرار می‌گرفتند.

ژل ساخته شده توسط دکتر گوپتا مزایای متمایزی نسبت به روش‌های تشخیصی موجود ارائه می‌دهد. این روش مراحل بسیار کمتری نسبت به سنجش‌های مبتنی بر الایزا یا پیش تغلیظ و الکتروفورز دارد و می‌تواند در دمای اتاق انجام شود.

زیست‌سازگاری ژل به این معنی است که هیدروژل را می‌توان در شرایط آزمایشگاهی یا مستقیما روی بیماران استفاده کرد. مشابه پروژه فعلی که هدف آن جایگزینی روش‌های تشخیصی تهاجمی و وقت‌گیری است که باید توسط متخصصان پزشکی انجام شود.

دکتر روچی گوپتا، دانشیار حسگرهای زیستی در دانشگاه بیرمنگام، می‌گوید: هیدروژل‌های هوشمند پتانسیل بسیار هیجان‌انگیزی برای تشخیص سرطان دهان دارند. آنها می‌توانند به راحتی به شکل جامد برای جذب پروتئین‌ها در بزاق استفاده شوند.

امیدواریم که بتوانیم اولین کسی باشیم که دستگاهی را می‌سازیم که برای تشخیص سرطان دهان برای بیماران کم تهاجمی‌تر و استفاده از آن برای پزشکان عمومی آسان‌تر باشد.ایسنا

https://www.laboratoryequipment.com/612094-Scientists-to-Develop-Lollipops-for-Mouth-Cancer-Diagnosis/


https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(24)00136-3/abstract

@biotech_ir
سرویس خبری بیوتکنولوژی ایران
Photo
بیماری نادری که باعث می‌شود چهره افراد را شبیه به فیلترهای «تیک‌تاک» ببینید!

یک بیماری نادر باعث می‌شود افراد چهره‌ دیگران را درست مانند فیلتر لبخند شیطانی تیک تاک (TikTok) ببینند.

تصور کنید هر بار که چهره شخصی را می‌بینید، به یک تصویر پیچیده و شیطانی تبدیل شود. ممکن است این یک پیش‌فرض وحشتناک برای فیلم‌های ترسناک به نظر برسد، اما محققان می‌گویند این یک بیماری واقعی نیز هست. گروهی در کالج دارتموث می‌گویند افرادی که چهره‌های شیطان‌مانند را می‌بینند، در واقع به یک بیماری بسیار نادر به نام پروسوپومتامورفوپسی یا به اختصار پی‌ام‌او (PMO) مبتلا هستند.

به نقل از اس‌اف، پی‌ام‌او باعث می‌شود افراد چهره انسان را به گونه‌ای ببینند که گویی فیلتر «لبخند شیطانی» اپلیکیشن تیک‌تاک روی آنها قرار گرفته است.

محققان با یک مرد ۵۸ ساله مبتلا به پی‌ام‌او همکاری کردند. بر اساس یافته‌های منتشر شده در مجله لنست (The Lancet)، این مرد هنگام دیدن چهره‌ها روی نمایشگر یا روی کاغذ، آنها را بدون هیچ مشکلی درک می‌کند. با این حال، هنگامی که او شخصا به چهره‌های واقعی نگاه می‌کند، آنها «اهریمنی» و تحریف شده به نظر می‌رسند.

آنتونیو ملو (Antônio Mello)، نویسنده اصلی این مقاله می‌گوید: در سایر مطالعات مربوط به این بیماری، بیماران مبتلا به پی‌ام‌او قادر به ارزیابی دقیق تجسم اعوجاج‌هایشان نیستند.

این مطالعه اولین نمونه از تولید تجسم‌های واقعی از اعوجاج‌ صورت است که توسط یک فرد مبتلا به پروسوپومتامورفوپسی تجربه شده است. اصطلاح پروسپو (Prosopo) از واژه یونانی پروسپون (prosopon)، به معنای چهره، مشتق شده است و واژه متامورفوپسی (Metamorphosis) به معنای تحریفات ادراکی است.

محققان خاطرنشان کرده‌اند که پی‌ام‌او با علائم خاصی نمایان می‌شود که می‌تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد و بر شکل، اندازه، رنگ و موقعیت ویژگی‌های صورت تأثیر بگذارد و مدت زمان آن از روزها تا هفته‌ها یا حتی سال‌ها متغیر است.

در این مطالعه، محققان عکسی از چهره یک فرد گرفتند و سپس آن را روی صفحه رایانه به بیمار نمایش دادند و همزمان چهره واقعی همان فرد را نمایان کردند. این کار امکان ارائه بازخورد در لحظه از بیمار در مورد تفاوت‌های بین چهره روی صفحه نمایش و چهره واقعی را فراهم می‌کرد.

محققان با استفاده از نرم‌افزار رایانه‌ای، عکس را به گونه‌ای تنظیم کردند که با اعوجاج‌ درک شده توسط بیمار هماهنگ شود. این کار به بیمار امکان داد تا شباهت بین درک خود از چهره واقعی و عکس دستکاری شده را به دقت تعیین کند.

برد دوچین (Brad Duchaine)، نویسنده ارشد این مطالعه و استاد روان‌شناسی و روان‌شناختی، می‌گوید: ما از چندین نفر مبتلا به پی‌ام‌او شنیده‌ایم که روان‌پزشکان تشخیص داده‌اند که مبتلا به اسکیزوفرنی هستند و داروهای ضد روان‌پریشی برای آنها تجویز کرده‌اند، در حالی که بیماری آنها مشکلی در سیستم بینایی است.

او در پایان می‌گوید: غیرعادی نیست که افرادی که پی‌ام‌او دارند، مشکل خود را در مورد ادراک چهره به دیگران نگویند، زیرا می‌ترسند دیگران فکر کنند این تحریف‌ها نشانه‌ای از یک اختلال روان‌پزشکی است. این مشکلی است که مردم اغلب آن را درک نمی‌کنند.ایسنا

https://www.eurekalert.org/multimedia/1019843

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(24)00136-3/abstract

@Biotech_ir
سرویس خبری بیوتکنولوژی ایران
Photo
خانواده‌ها مراقب این ماده مخدر ارزان در جیب فرزندانشان باشند

بسته‌بندی‌های بسیار زیبایی دارد، با نام‌های مختلفی عرضه می‌شود اما نام اصلی آن را پان گذاشته‌اند، بین دانش آموزان و افراد کم سن و سال به دلیل بی‌اطلاعی از عوارض بسیار نگران کننده آن طرفدار بسیار بیشتری دارد، بر اساس آنچه اعلام شده چهارمین ماده‌ی پر مصرف جهان بعد از تنباکو، الکل و کافئین است.

این ماده مخدر جدید طی چند سال اخیر به دلیل قیمت ناچیز بسیار رایج شده است. به طوری که هر بسته‌ی آن با قیمتی بسیار ناچیز از طریق سوپر مارکت ها، دست فروش‌ها و دکه‌ها به فروش می‌رسد، پان پراگ در طعم‌های مختلف و به صورت مکیدنی یا جویدنی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این ماده مخدر با اسم‌هایی چون پان پراگ، بی‌تی، پان عربی، در بسته‌های گول زننده با عکس‌هایی از هنرپیشه‌های هندی و پاکستانی وارد شده است که قیمت ارزان و بسته‌بندی متنوع آن موجب گسترش مصرف این مخدر ناشناخته در بین دانش آموزان، نوجوانان و جوانان شده است.

در همین خصوص یکی از کارشناسان پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی در گفت و گو با ایسنا معرفی این ماده مخدر جدید پرداخت و گفت: هرچند تعاریفی برای ناس در کتاب‌ها وجود دارد و گفته شده از تنباکو درست می‌شود ولی در واقعیت ترکیبات ناس برگ درخت بتل betel است که در افغانستان کشت می‌شود، همچنین آهک و پهن شتر ماده بالغ از دیگر ترکیبات آن است و جاهایی که برگ درخت بتل وجود ندارد از تنباکو استفاده می‌شود.

مهدی بشیری بیان کرد: وقتی از برگ تنباکو استفاده می‌شود، همه عوارضی که برای قلیان و سیگار متصور است، به نحو شدیدتری برای ناس هم قابل تصور و وجود دارد، ضمن اینکه پانی که در حال حاضر بسته‌بندی و عرضه می‌کنند، یک سری ترکیبات شیمیایی به آن اضافه کرده‌اند که در گروه محرک‌ها قرار گرفته و جزئی از عوارض آمفتامین و متامتامین برای این ماده مخدر قابل تصور است.

وی با بیان اینکه ناس از گروه مواد مخدر توان‌افزا و اعتیاد به آن جنبه روانی دارد، تصریح کرد: پان همان ناس است که به صورت بسته‌بندی با عناوین NT و BT و...در بازار عرضه می‌شود که البته به دلیل ترکیبات شیمیایی عوارض شدیدتری نسبت به ناس دارد.

این کارشناس پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی اختلال در کار کبد و دستگاه گوارش، پوکی استخوان در بزرگ‌سالی، از بین بردن لثه و دندان، سرطان دهان و...را جمله عوارض این ماده مخدر اعلام و اظهار کرد: مصرف پان بسیار اعتیادآور و خطرناک است، متأسفانه طی سال‌های اخیر به دلیل بی‌اطلاعی شاهد افزایش مصرف این ماده مخدر در بین دانش آموزان نیز هستیم که می‌طلبد خانواده‌ها حساسیت بیشتری داشته باشند.

بشیری همچنین درباره عوارض این مخدر اظهار کرد: پان پراگ که مخدری بی‌سر و صدا و کمتر شناخته شده است، عوارض زیادی از جمله وابستگی و اعتیاد روحی و روانی، وارد کردن آسیب‌های جدی به سلول‌های مغزی، دستگاه تنفسی و قلب و عروق، افت تحصیلی، گیجی و از دست دادن تعادل روحی- رفتاری و حرکتی را به همراه دارد.

خانواده‌ها مراقب این ماده مخدر ارزان در جیب فرزندانشان باشند

وی در خصوص علل گرایش افراد به سمت استفاده از «پان» گفت: یکی از عوامل بیرونی گرایش نوجوانان و جوان‌ها به مواد مخدر مسائل فرهنگی است، در واقع یکی از حربه‌های تولیدکنندگان این ماده مخدر افزایش مصرف ناس یا پان که در بسته‌بندی جدید ناس عرضه می‌شود از طریق مسائل فرهنگی است.

این کارشناس پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی اختلال با بیان اینکه آن‌ها درصدد هستند با این روش سن اعتیاد را پایین بیاورند، افزود: دلیل اینکه مصرف ناس در بین جوان‌ها بیشتر شایع شده یکی فروانی این ماده است، هرجایی که سر بزنیم ناس فروان وجود دارد، در سوپرمارکت‌ها خیلی راحت عرضه می‌شود.

وی عنوان کرد: سوپر  مارکت‌ها به وفور در حال عرضه ناس یا به شکل پان یا به شکل ناس سابق هستند، یکی از دلایل دیگر را هم می‌توان ارزانی عنوان کرد، ارزانش کرده‌اند که بچه‌های کم سن و سال هم بتوانند تهیه کنند.

بشیری گفت: یکی از دلایل دیگر را هم متأسفانه سکوت قانون در این زمینه می‌توان دانست، قانون تا جایی که من اطلاع دارم مجازاتی برای مصرف و خرید و فروش ناس تعیین نکرده و فقط به عنوان کالای قاچاق و تداخل صنفی برخوردهایی می‌شود که بازدارندگی لازم را ندارد.

وی ادامه داد: تهیه‌کنندگان این ماده مخدر برای اینکه به مقاصد خود برسند، طعم‌های مختلفی به آن داده‌اند و در بسته‌بندی‌های شیک آن را عرضه می‌کنند، بعضاً هم تحت عنوان خوش بو کننده دهان در بازار عرضه می‌شود. ایسنا/

@biotech_ir
سرویس خبری بیوتکنولوژی ایران
Photo
درمان لایم به کمک پروتئین عرق انسان

دانشمندان بر این باورند که یک کِرِم پوستی ساخته شده از پروتئین موجود در عرق انسان می‌تواند برای بیماران مبتلا به «بیماری لایم» که آنتی‌بیوتیک‌ها برایشان مؤثر نیستند، کمک‌کننده باشد.

بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری آمریکا(CDC) هر ساعتی که می‌گذرد، ۵۴ مورد جدید از ابتلا به بیماری لایم در ایالات متحده گزارش می‌شود که آن را به شایع‌ترین عفونت منتقل شده از طریق حیوان ناقل در این کشور تبدیل می‌کند.

به نقل از آی‌ای، بار اقتصادی این بیماری بر سیستم مراقبت‌های بهداشتی آمریکا در حال حاضر نزدیک به یک میلیارد دلار است. علاوه بر این، هیچ ایالتی در این کشور عاری از بیماری لایم نیست و موارد ابتلا تقریباً در طول سال (اغلب در آوریل تا اکتبر) گزارش می‌شود.

بیماری لایم (Lyme disease) نوعی عفونت اسپیروکتی چندسیستمی است. حداقل سه گونه از جنس بورلیا مانند بورلیا بورگدورفری عامل این بیماری هستند. این عوامل به وسیله نیش خانواده سخت‌کنه‌ها (نوعی کنه) منتقل می‌شوند. آهو و موش در چرخه این بیماری با اهمیت هستند. مهم‌ترین علائم این بیماری نیز تب، سردرد، خستگی، افسردگی و خارش پوستی است.

این بیماری شایع‌ترین بیماری ناشی از نیش کنه در نیمکره شمالی زمین است. شروع این بیماری با علائم پوستی است که به نام «چشم گاو» هم شناخته می‌شود. بیمار در این بیماری دچار تب، سردرد، سفتی گردن، میالژی، آرترالژی و اریتم مزمن می‌شود. بعدها نیز ممکن است تظاهرات مفصلی و عصبی  داشته باشد.

این بیماری دارای سه مرحله است؛ مرحله اول شامل علائم شبه سرماخوردگی و پوستی است. مرحله دوم شامل علائم عصبی و قلبی است. مرحله سوم نیز شامل تظاهرات مفصلی است.

جالب‌تر این است که در حالی که بیشتر بیماران را می‌توان با استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها درمان کرد، اما برخی نیز وجود دارند که عفونت‌هایشان به چنین داروهایی پاسخ نمی‌دهد.

میکال کاسپی تال، دانشمند مؤسسه فناوری ماساچوست(MIT) می‌گوید: ما آنتی‌بیوتیک‌های خارق‌العاده‌ای داریم که برای ۹۰ درصد از مردم کار می‌کنند، اما در ۴۰ سالی که درباره بیماری لایم می‌دانیم، ۱۰ درصد از مردم پس از مصرف آنتی‌بیوتیک بهبود نمی‌یابند و هیچ درمانی برای آنها وجود ندارد.

سرانجام پژوهشگران دانشگاه هلسینکی و MIT راهی برای درمان چنین بیمارانی پیدا کرده‌اند. آنها در مطالعه جدید خود نشان دادند که پروتئینی که در عرق انسان یافت می‌شود، می‌تواند برای ساخت کرم‌های پوستی استفاده شود که به طور مؤثر بیماری لایم را در همه بیماران درمان می‌کند.

ارتباط بین بیماری لایم و عرق

همانطور که اشاره شد، بیماری لایم توسط باکتری‌های موجود در بزاق کنه‌ها ایجاد می‌شود. هنگامی که باکتری وارد بدن انسان می‌شود، میزبان، علائمی مانند تب، بثورات پوستی و سردرد را تجربه می‌کند.

با این حال در بیمارانی که درمان آنتی بیوتیکی برایشان مؤثر نیست، عفونت مداوم می‌تواند منجر به فلج صورت، مننژیت، آسیب عصبی و بسیاری از شرایط مزمن دیگر شود.

پژوهشگران این مطالعه، یک مطالعه ارتباط ژنومی(GWAS) را برای جستجوی ژن‌های مرتبط با این عفونت انجام دادند. آنها به دنبال تنوع ژنتیکی رایج در ۷۰۰۰ قربانی بیماری لایم بودند و همچنین بررسی کردند که آیا این گونه‌ها در افراد سالم نیز یافت می‌شوند یا خیر.

آنها در مجموع، داده‌های ژنومی بیش از ۴۰۰ هزار نفر را تجزیه و تحلیل کردند. مطالعه آنها ۳ مولکول را نشان داد.

نویسندگان این مطالعه خاطرنشان کردند: سه جایگاه ژنتیکی در سطح معنی‌داری در سطح ژنوم موسوم به SCGB1D2، HLA-DQB1، و TLR1 شناسایی شد.

آنها از مطالعات قبلی در مورد ارتباط HLA-DQB1 و TLR1 با بیماری لایم می‌دانستند، اما SCGB1D2 یک شگفتی کامل بود.

این نوعی پروتئین ترشحی است که در پوشش‌های بافتی ریه‌ها و برخی ارگان‌های دیگر وجود دارد و در عرق انسان یافت می‌شود و با تنظیم التهاب و پاسخ‌های ایمنی به عفونت‌های مختلف مرتبط است.

تال می‌گوید: هنگامی که بیشتر بررسی کردیم که SCGB1D2 چگونه بر فعالیت باکتری بورلیا بورگدورفری تأثیر می‌گذارد، دریافتیم که این پروتئین می‌تواند محافظت در برابر بیماری لایم را فراهم کند و ما فکر می‌کنیم در اینجا پیامدهای واقعی برای پیشگیری و احتمالاً درمانی مبتنی بر این پروتئین وجود دارد.

تائید پتانسیل این پروتئین در موش‌ها

پژوهشگران دو نسخه از SCGB1D2 را شامل یک نسخه معمولی و دیگری نوع اصلاح شده آن تهیه کردند. هنگامی که آنها بورلیا بورگدورفری را در شرایط آزمایشگاهی در معرض نمونه‌های این پروتئین قرار دادند، متوجه شدند که SCGB1D2 طبیعی به طور مؤثری از رشد باکتری‌ها جلوگیری می‌کند. ایسنا/
https://news.mit.edu/2024/protein-found-human-sweat-may-protect-against-lyme-disease-0319

لینک مقاله
https://www.nature.com/articles/s41467-024-45983-9

@biotech_ir
سرویس خبری بیوتکنولوژی ایران
Photo
جایگزین گیاهی جدید برای لبنیات
بامبو به اندازه شیر گاو پروتئین دارد

نتایج یک مطالعه جدید نشان می‌دهد شاخه‌های گیاه بامبو سرشار از پروتئین بالا و از این منظر شبیه به شیر گاو است. این یافته‌ها می‌تواند به پیشگیری از بیماری‌هایی مانند چاقی، دیابت و سرطان کمک کند.

در حالی که تقریباً ۶۸ درصد از جمعیت کره زمین به لاکتوز حساسیت دارند، صنایع لبنی یکی از بزرگترین عوامل انتشار گازهای گلخانه‌ای نیز هستند، چیزی که به طور قابل توجهی بر تغییرات آب و هوایی تأثیر می‌گذارد.

این موضوع، دانشمندان در سراسر جهان را بر آن داشته است تا خارج از چارچوب فکر کنند و به دنبال جایگزین‌های گیاهی برای لبنیات به خصوص شیری باشند که شبیه به شیر گاو است.

به نقل از آی‌ای، اکنون پژوهشگران با وجود در دسترس قرار داشتن شیرهای گیاهی جایگزین مانند شیر بادام، شیر جو دوسر، شیر بادام هندی، شیر سویا و شیر فندق، به منبعی ناشناخته یعنی بامبو رسیده‌اند.

بامبو قدیمی‌ترین و سریع‌رشدترین گیاه روی زمین است. پژوهشگران می‌گویند بامبو پتانسیل زیادی دارد و نقشی کلیدی در ارائه یک منبع غذایی پایدار و مغذی برای جمعیت رو به رشد جهان ایفا می‌کند.

پروتئین مشابه با شیر گاو

به نظر می‌رسد شاخه‌های بامبو فواید زیادی برای سلامتی دارند. آنها سرشار از پروتئین بالا مشابه شیر گاو هستند.

یک مطالعه جدید که در مجله معتبر Trends in Food Science & Technology منتشر شده است، نشان می‌دهد که پروتئین آن در مقایسه با بسیاری از غلات از نظر حجم بالاتر است.

این مطالعه در چین به رهبری وو لیانگرو، نویسنده مسئول این مقاله و پژوهشگر مرکز تحقیقات ملی بامبو چین انجام شده است.

در این مطالعه آمده است که بامبو، یک منبع طبیعی دست کم گرفته شده است که در آینده می‌تواند یک غذای اصلی بالقوه باشد.

نویسندگان این مطالعه می‌گویند: بامبو پتانسیل منابع غذایی پایدار را ارائه می‌دهد و فرصت‌هایی را برای تجارت و صادرات ایجاد می‌کند که می‌تواند به رشد اقتصادهای محلی کمک کند.

این مطالعه نشان داد که بامبو علاوه بر کمک به پیشگیری از بیماری‌هایی مانند چاقی، دیابت و سرطان، مزایای سلامتی قابل توجهی دارد، زیرا آنتی اکسیدان‌ها و فواید ضد میکروبی ارائه می‌کند.

به گفته پژوهشگران، شاخه‌های بامبو دارای هفت اسید آمینه از ۹ اسید آمینه ضروری مورد نیاز انسان هستند.

اسید آمینه بالا و آهن

در کمال تعجب، شاخه‌های بامبو حاوی مقادیر بیشتری از آمینو اسید نسبت به سایر سبزیجات مانند هویج، کرفس و کلم هستند. ضمن اینکه میزان آهن آن نیز بیشتر از اسفناج و کدو تنبل است.

علاوه بر این، این مطالعه اشاره کرد که بامبو منبع خوبی از کربوهیدرات‌ها مانند فیبرهای غذایی است، چربی کمی دارد و منبع خوبی از ویتامین‌های مختلف است.

دانشمندان می‌گویند که این غذا حاوی ترکیباتی است که رادیکال‌های آزاد را از بین می‌برد. رادیکال‌های آزاد سلول‌هایی هستند که منجر به آسیب سلولی می‌شوند که اغلب با پیری نیز مرتبط است.

در این مقاله آمده است: فعالیت آنتی اکسیدانی یکی از مهم‌ترین عملکردهای شاخه‌های بامبو است.

لیانگرو می‌گوید: شاخه‌های بامبو سرشار از پروتئین، فیبر غذایی، مواد معدنی، ویتامین‌ها و انواع مواد فعال زیستی هستند.

به گفته دانشمندان، این گیاه را می‌توان به روش‌های مختلفی از جمله ترشی انداختن با نمک، تخمیر، خشک کردن، کنسرو کردن یا تازه پختن مصرف کرد. حتی می‌توان آن را منجمد یا آبگیری کرد.

همچنین بامبو را می‌توان به اجزای مختلفی تبدیل کرد تا «مواد غذایی کاربردی» مانند فیبر رژیمی ساخت که به غذاهایی مانند محصولات پخته شده و ماست‌ها اضافه شود تا تقویت شوند.

بامبو به طور گسترده در کشور تایلند استفاده می‌شود و یکی از غذاهای معروف با آن، کاری قرمز تایلندی با مرغ و شاخه‌های بامبو است.ایسنا/

https://interestingengineering.com/health/nutrition-from-bamboo-milk

https://www.researchgate.net/publication/378452623_Bamboo_shoot_and_its_food_applications_in_last_decade_An_undervalued_edible_resource_from_forest_to_feed_future_people

@Biotech_ir
سرویس خبری بیوتکنولوژی ایران
Photo
اولین داروی کبد چرب در آمریکا تایید شد

سازمان غذا و داروی آمریکا اولین دارو را برای بیماری کبد چرب موسوم به استیاتوهپاتیت غیرالکلی (NASH) تایید کرده و این دارو در فروردین ماه روانه بازار می‌شود.

این دارو تولید شرکت داروسازی «مادریگال» (Madrigal) است و در پی تایید داروی جدید سهام این شرکت در بورس آمریکا ۲۴ درصد رشد کرد.

بیماری NASH که به تازگی به عنوان استیاتوهپاتیت متابولیک مرتبط با سوءعملکرد (MASH) تغییر نام یافت، حدود ۱.۵ میلیون نفر را در آمریکا را درگیر کرده است اما تاکنون هیچ دارو و درمان تایید شده‌ای برای آن وجود نداشت.

«بیل سیبولد» مدیر اجرایی شرکت مادریگال گفت که داروی خوراکی این شرکت تحت نام تجاری «رزدیفرا» (Rezdiffra) از ماه آوریل (فروردین) در دسترس خواهد بود. برخی تحلیلگران بازار دارو و درمان برآورد کرده‌اند که فروش سالانه این دارو از پنج میلیارد دلار فراتر خواهد رفت.

اولین داروی کبد چرب در آمریکا تایید شد

این شرکت خاطرنشان کرد که داروی جدید برای بیماران مبتلا به NASH با فیبروز کبدی پیشرفته تا مراحل ۲ یا سه تایید شده است. علت بروز بیماری NASH‌ بطور کامل شناخته شده نیست اما عمدتا با چاقی، کم کاری غده تیرویید (hypothyroidism)، دیابت و سطح بالای چربی خون مرتبط دانسته شده است.

«لورن استیل» مدیر اجرایی سازمان حمایت از بیماران موسوم به «بنیاد کبد آمریکا» گفت: تایید این داروی جدید یک لحظه تاریخی برای بیماران پس از یک رشته ناکامی‌ها در یک دهه گذشته به شمار می‌رود.
https://www.yalemedicine.org/news/rezdiffra-for-nash-nonalcoholic-steatohepatitis

@biotech_ir
سرویس خبری بیوتکنولوژی ایران
Photo
بهبود زخم قرنیه با لنز تماسی جدید

یک لنز تماسی جدید که قادر به تحویل دارو است، زخم‌های قرنیه را سریع‌تر بهبود می‌بخشد. این لنز هرچه آسیب قرنیه بیشتر باشد، داروی بیشتری تحویل می‌دهد که ویژگی منحصر به فرد آن است.

گروهی از پژوهشگران دانشکده بینایی‌سنجی و علوم بینایی دانشگاه واترلو به یک نوآوری جدید دست یافته‌اند که هدف آن بهبود سریع‌تر زخم‌های چشم است.

به نقل از آی‌ای‌، آنها ماده جدیدی برای لنزهای تماسی ایجاد کردند که به عنوان باند زخم قرنیه عمل می‌کند.

این لنز، داروها را به روشی تنظیم شده آزاد می‌کند که باعث تسریع بهبودی چشم می‌شود.

دکتر لیندون جونز، استاد دانشکده بینایی‌سنجی و علوم بینایی دانشگاه واترلو و مدیر مرکز تحقیقات و آموزش چشمی(CORE) توضیح داد: این یک سیستم دارورسانی هدفمند است که به شرایط بدن پاسخ می‌دهد.

وی افزود: هرچه آسیب بیشتری داشته باشید، داروی بیشتری تحویل داده می‌شود که منحصر به فرد است و به طور بالقوه یک تغییردهنده بازی است.

غلبه بر محدودیت‌های فعلی

طبق بیانیه دانشگاه واترلو، بیماران مبتلا به خراش قرنیه به طور معمول از لنز تماسی بانداژی شفاف و قابل نفوذ اکسیژن به مدت ۷ تا ۱۰ روز استفاده می‌کنند، اما این درمان تضمین نمی‌کند که دارو برای درمانی پایدار در چشم باقی بماند.

این لنز جدید اما با هدف رفع محدودیت‌های روش‌های فعلی برای درمان خراش قرنیه ساخته شده است.

ماده سازنده این لنز تماسی از ژلاتین متاکریلات که یک محصول جانبی کلاژن است، مشتق شده است. کلاژن، پروتئینی است که به طور طبیعی در چشم یافت می‌شود و در فرآیند بهبود زخم نقش دارد، اما آنقدر نرم و ضعیف است که به تنهایی نمی‌تواند به ‌عنوان ماده سازنده لنز تماسی مناسب عمل کند.

تبدیل ژلاتین متاکریلات به یک ماده زیستی

دکتر اِوِلین ییم، دانشیار مهندسی شیمی در دانشگاه واترلو، راهی برای تبدیل ژلاتین متاکریلات به یک ماده زیستی ۱۰ برابر قوی‌تر از کلاژن پیدا کرد.

وی ماده زیستی مبتنی بر ژلاتین متاکریلات را طوری مهندسی کرد که دارای خواص ویژه‌ای از جمله افزودن یک آنزیم-ماتریکس متالوپروتئیناز-۹(MMP-9) باشد که به طور طبیعی در طی فرآیند بهبود زخم در چشم یافت می‌شود.

این آنزیم به مواد اجازه می‌دهد تا به نیازهای بدن پاسخ دهد و داروهایی را متناسب با سطح MMP-9 موجود در محل زخم آزاد کند.

پژوهشگران می‌گویند: این آنزیم‌ها بسیار خاص هستند، زیرا در بهبود زخم نقش دارند و زمانی که زخم دارید، به مقدار بیشتری آزاد می‌شوند. ما ماده‌ای ساخته‌ایم که در حضور این آنزیم تجزیه می‌شود و دارویی را به این ماده اضافه کرده‌ایم تا آن را به گونه‌ای آزاد کند که متناسب با مقدار آنزیم‌های موجود در زخم باشد. بنابراین هر چه زخم بزرگتر باشد، مقدار داروی آزاد شده بیشتر خواهد بود.

پژوهشگران همچنین این لنز تماسی را به دارویی به نام بووین لاکتوفرین مجهز کردند که هدف آن تسهیل بهبود و بهبود سریع‌تر زخم قرنیه است.

علاوه بر این، این ماده دارای مکانیزم ذخیره ذاتی است که فقط در دمای چشم فعال می‌شود و کنترل بیشتری برای انتشار دارو فراهم می‌کند.

با این حال، پژوهشگران می‌گویند که برای تنظیم دقیق این محصول به مطالعات بیشتری نیاز است.

این مطالعه در مجله Pharmaceutics منتشر شده است.

https://interestingengineering.com/innovation/drug-emitting-contact-lens

لینک مقاله
https://www.mdpi.com/1999-4923/16/1/26


@biotech_ir
2025/07/13 20:21:49
Back to Top
HTML Embed Code: