Telegram Web Link
سرویس خبری بیوتکنولوژی ایران
Photo
ماده ضدعفونی‌کننده دست از ابتلا به آنفلوآنزای معده پیشگیری می‌کند؟

ممکن است فکر کنید که استفاده کردن از ماده ضدعفونی‌کننده دست راهی مناسب برای تمیز نگه داشتن دست‌هاست اما مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها می‌گویند که ضدعفونی‌کننده دست در برابر نوروویروس خیلی خوب عمل نمی‌کند.

اگر تا به حال دچار آنفلوآنزای معده شده‌اید، بدانید که بسیاری از اوقات دلیل آن نوروویروس بوده است. نوروویروس اگرچه بسیار مسری است اما واقعا آنفلوآنزا نیست. بیماری آنفلوآنزا از ویروس آنفلوآنزا منشاء می‌گیرد و با استنشاق یا لمس قطرات تنفسی آلوده گسترش می‌یابد. نوروویروس از طریق غذای آلوده یا لمس سطوح آلوده، پخش و باعث علائم شکمی مانند استفراغ، اسهال یا درد معده می‌شود. همچنین ممکن است علائمی شبیه آنفلوآنزا مانند تب، بدن درد و سردرد داشته باشید.

دقیقا مانند بیماری آنفلوآنزا و کووید، شستن مکرر دست‌ها برای جلوگیری از انتشار نوروویروس مهم است. ممکن است فکر کنید که ضدعفونی‌کننده دست راهی مناسب برای تمیز نگه داشتن دست‌های شما خواهد بود، اما مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها می‌گویند که ضدعفونی‌کننده دست در برابر نوروویروس خیلی خوب عمل نمی‌کند. نتایج تحقیق اروپایی منتشرشده در سال ۲۰۲۲ که برخی ضدعفونی کننده‌های دست را در برابر یک سویه نوروویروس آزمایش کرد، نشان داد که ضدعفونی‌کننده‌های دست با محتوای الکل بالاتر (۸۵ درصد الکل) می‌توانند نورویروس را بیش از سایرین کاهش دهند اما نمی‌توانند آن را کاملا از بین ببرند. ضدعفونی کننده‌های دست بدون الکل ساخته شده با کلرید بنزالکونیوم به سختی در این مورد کارایی داشتند.

چرا ضدعفونی کننده‌های دست در برابر نوروویروس‌ها کارایی ندارند؟

ضدعفونی‌کننده‌های دست در طول همه‌گیری کووید-۱۹ به یکی از اقلامی تبدیل شدند که در فروشگاه‌ها و به‌صورت آنلاین به فروش می‌رسیدند. زمانی که به مقداری صابون و آب تمیز دسترسی ندارید، ضدعفونی‌کننده دست بسیار مورد راحتی است و این روزها، این مواد ضدعفونی کننده را در ورودی‌های لابی ساختمان و مطب‌های پزشکی خواهید یافت. ضدعفونی‌کننده‌های دست می‌توانند در برابر ویروس‌های دارای پوشش (غلاف ویروسی) مانند کووید-۱۹ و ویروس‌های آنفلوانزا موثر باشند، با این حال، نورو ویروس یک ویروس بدون پوشش است.

ویروس بدون پوشش چیست؟

ویروس‌های بدون پوشش، فاقد غشای خارجی چربی هستند. ویروس‌های بدون پوشش، قوی‌تر هستند و می‌توانند به بافت‌های بدن شما آسیب برسانند. نوروویروس، انترو ویروس، آدنوویروس و راینوویروس (سرماخوردگی) نمونه‌هایی از ویروس‌های بدون پوشش هستند. ویروس‌های بدون پوشش مانند نوروویروس نسبت به دماهای شدید و ضدعفونی‌کننده‌های اولیه مقاوم‌تر هستند.

این امر کنترل شیوع نوروویروس را دشوار می‌کند. شیوع بیماری زمانی رخ می‌دهد که دو یا چند نفر با قرار گرفتن در معرض نوروویروس یکسان آلوده شوند. بر اساس آمار منتشرشده از مراکز بهداشت، سالانه بیش از ۲۵۰۰ شیوع نوروویروس رخ می‌دهد که بیشتر در طول ماه‌های زمستان است. اغلب شیوع بیماری می‌تواند در جایی اتفاق بیفتد که مردم از نزدیک دور هم جمع شده‌اند مانند رستوران‌ها، مراسم پذیرایی، مدارس و مراکز بهداشتی و غذا را به‌صورت اشتراکی مصرف می‌کنند. این ویروس می‌تواند روزها روی سطوح زنده بماند.

چگونه از نوروویروس جلوگیری کنیم؟

از آنجایی که ضدعفونی کننده دست در از بین بردن نوروویروس خیلی خوب عمل نمی‌کند اما می‌توانید با تمیز نگه داشتن دست‌های خود با استفاده از آب و صابون از خود در برابر این نوع ویروس محافظت کنید. تمرین روزهای کووید را به یاد دارید؟ باید دست‌های خود را بعد از استفاده از سرویس بهداشتی به خوبی بشویید، زیرا نوروویروس می‌تواند قبل از اینکه علائم را احساس کنید در مدفوع ظاهر شود. اگر در حال دست زدن، تهیه یا خوردن غذا هستید، دستان شما باید تمیز باشند. اگر بیمار هستید، حداقل تا ۴۸ ساعت پس از پایان علائم نوروویروس، نباید برای دیگران غذا تهیه کنید.

میزهای آشپزخانه، ظروف آشپزخانه، تخته آشپزخانه و سایر سطوحی که با مواد غذایی در تماس هستند باید اغلب با استفاده از سفیدکننده و سپس صابون و آب ضدعفونی شوند. اگر شما یا یکی از اعضای خانواده به نوروویروس مبتلا شده‌اید، از دستکش‌های یکبار مصرف برای دست زدن به ملحفه‌ها و لباس‌هایی که ممکن است روی آن‌ها استفراغ یا مدفوع وجود داشته باشد، استفاده کنید و آنها را با آب داغ بشویید و از بالاترین دمای خشک‌کن استفاده کنید؛ نوروویروس‌ها می‌توانند تا دمای ۱۴۵ درجه فارنهایت را تحمل کنند.

@biotech_ir
سرویس خبری بیوتکنولوژی ایران
Photo
هویج ممکن است با بهبود سلامت روده به مدیریت دیابت کمک کند.

هویج ممکن است قدرتمندتر از آن چیزی باشد که ما تصور می‌کردیم، فراتر از استفاده در مصارف غذایی، این ماده غذایی غنی از مواد مغذی به دلیل فواید سلامتی بالقوه خود مورد توجه قرار گرفته است. نتایج تحقیقات اخیر نشان می‌دهد که هویج می‌تواند نقش مهمی در مبارزه با دیابت نوع دو ایفا کند.

نتایج تحقیقات منتشرشده در سایت ارث نشان داد که هویج تنظیم سطح قند خون را در بدن تقویت می‌کند و تأثیر مفیدی بر باکتری‌های روده دارد.

دیابت نوع دو یک نگرانی بهداشت عمومی گسترده و رو به رشد محسوب می‌شود که میلیون‌ها نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار داده است. این بیماری مزمن که با ناتوانی بدن در استفاده موثر از انسولین مشخص می‌شود، می‌تواند منجر به عوارض جدی ازجمله بیماری قلبی، آسیب کلیوی، مشکلات عصبی و از دست دادن بینایی شود.

شیوع دیابت نوع دو به‌طور پیوسته در حال افزایش است و عواملی مانند سبک زندگی کم تحرک، رژیم‌های غذایی ناسالم و افزایش نرخ چاقی افزایش یافته است.

بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، تعداد افراد مبتلا به دیابت در چند دهه گذشته تقریباً چهار برابر شده است که این امر نیاز مبرم به پیشگیری، مدیریت و راهبردهای درمانی مؤثر را نشان می‌دهد. درمان‌های کنونی برای دیابت نوع دو شامل تغییرات رژیم‌غذایی و داروهاست که می‌تواند بسیار تحریک‌کننده باشد.

محققان پیشنهاد کردند که هویج، سرشار از ترکیبات فعال زیستی و ممکن است راهی طبیعی برای تکمیل درمان‌های موجود باشد.

نتایج بررسی نشان داد که رژیم‌ غذایی غنی شده با هویج می‌تواند قند خون را تنظیم و میکروبیوم روده را نیز در سلامت حفظ کند. کارشناسان به این نتیجه رسیدند که ترکیبات زیست فعال موجود در هویج، مانند عوامل تقویت‌کننده اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه، منجر به این پیشرفت‌ها شده است و مصرف هویج می‌تواند تعادل سالم‌تری از باکتری‌های روده را نشان دهد.

محققان امیدوارند که این تحقیق بتواند راه را برای مطالعات بالینی بزرگتر برای کمک به ارائه اقدامات پیشگیرانه در برابر دیابت نوع دو هموار کند.

در مقاله «بررسی اثر ضد دیابتی آب هویج زرد ایرانی پروبیوتیکه شده توسط لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس» آمده است، تمایل افراد به استفاده از پروبیوتیک‌ها افزایش یافته است و این مواد در بهبود سلامت تاثیر دارند. پروبیوتیک‌ها میکروارگانیسم‌های زنده‌ای هستند که اثرات مفید برای سلامت انسان دارند. در بین پروبیوتیک‌ها، لاکتوباسیلوس اهمیت ویژه‌ای دارد و نتایج نشان داد که لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس توانایی رشد در آب هویج زرد ایرانی را دارد و ماندگاری آن در این آبمیوه بهترین نتیجه را نشان داد.

https://www.sid.ir/paper/197285/fa

@biotech_ir
سرویس خبری بیوتکنولوژی ایران
Photo
ضربه به سر، ویروس‌های خفته مغز را بیدار می‌کند


یافته‌های دانشمندان نشان می‌دهد ضربه به سر، ویروس‌های خفته در مغز را بیدار می‌کند و ممکن است به بروز بیماری‌های عصبی مانند آلزایمر منجر شود.

ضربه مغزی و واردشدن صدمه مکرر به سر، دیگر فقط به عنوان خطرات شغلی ورزش‌های برخوردی (ورزش‌هایی که بازیکنان آن‌ها با هم برخورد فیزیکی دارند) محسوب نمی‌شوند؛ بلکه یک نگرانی جدی در زمینه سلامت به شمار می‌روند.

پژوهشگران دانشگاه تافتس در آمریکا و دانشگاه آکسفورد در انگلیس در پژوهش‌های اخیر خود دریافتند بین ضربه به سر و فعال‌شدن ویروس‌های خفته در مغز ارتباطی بالقوه وجود دارد که ممکن است در طولانی‌مدت به بروز بیماری‌های عصبی مانند آلزایمر منجر شود.

یافته‌های آنان که در مجله سایِنس سیگنالینگ (Science Signaling) منتشر شده است، نشان می‌دهد درمان‌های پیشگیرانه اولیه با استفاده از داروهای ضدویروسی ممکن است این خطرات را کاهش دهد.

تهدید پنهانی ویروس‌های خفته

بدن ما میزبان بسیاری از ویروس‌های خفته، از جمله ویروس هرپس سیمپلکس ۱ (HSV-۱) و ویروس واریسلا زوستر است که معمولاً بدون ایجاد آسیب، در سلول‌های عصبی و سلول‌های گلیال ساکن هستند.

ضربه مغزی ممکن است ویروس‌های خفته مغز را بیدار کند که احتمال دارد به مرور زمان به بروز بیماری‌های عصبی منجر شود.

یافته‌های این پژوهش بر قابلیت درمان‌های ضدویروسی یا ضدالتهابی پس از وارد شدن آسیب‌ به سر برای جلوگیری از فعال‌سازی مجدد ویروس‌های نهفته مانند ویروس هرپس سیمپلکس ۱ تأکید می‌کند. این روش احتمالاً خطر ابتلا به بیماری‌های عصبی در آینده را کاهش می‌دهد.

https://www.the-scientist.com/study-reveals-a-link-between-herpes-virus-head-injuries-and-alzheimer-s-disease-72469


لینک مقاله:
https://doi.org/10.1126/scisignal.ado6430

@biotech_ir
ایران و اوگاندا بیشترین مصرف‌کنندگان آنتی‌بیوتیک در جهان

در چند سال اخیر ایران و اوگاندا بیشترین مصرف‌کنندگان آنتی‌بیوتیک در دنیا هستند.

مینو محرز در نخستین کنگره پیشگیری از عفونت‌های بیمارستانی با تاکید براینکه وزارت بهداشت باید مصرف آنتی‌بیوتیک را کنترل کند، گفت: کنترل عفونت در بیمارستان و در آموزش کادر درمان اجرا و رعایت نمی‌شود و اکثر عفونت‌های بیمارستانی مقاوم هستند و آنتی‌بیوتیک‌ها اثر ندارند. باید عفونت بیمارستانی کنترل شود. در این چند سال ایران و اوگاندا بیشترین مصرف‌کننده آنتی‌بیوتیک در جهان هستند.

در دانشگاه‌ها نیز متخصصان باید کمک کنند و راهکار ارائه دهند تا در مصرف رعایت شود. در دام‌ها نیز آنتی‌بیوتیک زیاد استفاده می‌شود و از طریق دام ها به بدن انسان وارد می‌شود.

رسول شفیعیان دبیر اجرای کنگره پیشگیری از عفونت‌های بیمارستانی در نخستین کنگره پیشگیری از عفونت‌های بیمارستانی گفت: کنترل عفونت باتوجه‌ به بیماری‌های مختلف و نوپدید از اهمیت زیادی برخوردار است.

وی ادامه داد: حدود ۷ تا ۱۰ درصد بیماران بستری شده در کشورهای توسعه‌یافته و ۱۰ تا ۱۵ درصد در کشورهای درحال‌توسعه دچار عفونت‌های بیمارستانی می‌شود.

شفیعیان با اشاره به اهمیت رعایت بهداشت فردی از جمله شستن دست‌ها در جلوگیری از عفونت‌های بیمارستانی افزود: در این کنگره کارگاه‌ها و پنل‌های تخصصی برای بروز رسانی دانش شرکت‌کنندگان انجام می‌گیرد.

اولین کنگره جامع پیشگیری از عفونت‌های بیمارستانی و ارتقاء کیفیت خدمات بهداشتی، تجهیزات پزشکی و استریلیزاسیون در تاریخ ۲۶ و ۲۷ دی ماه در سالن همایش‌های هتل المپیک تهران برگزار می‌شود.

تنها نیمی از بیماران دیابتی شناسایی می‌شوند

معاون بهداشت وزیر بهداشت نیز دراین کنگره با اشاره به اینکه نیمی از بیماران دیابتی شناسایی می شوند، گفت: در ایران با پرمصرفی در داروهای مسکن و آنتی‌بیوتیک و کم مصرفی در داروهای بیماری‌های مزمن مثل دیابت و فشار خون مواجه هستیم.
 
علیرضا رئیسی با اشاره به اهمیت پیشگیری از عفونت‌های بیمارستانی، اظهار کرد: اکنون از ویروس‌ها به‌شدت می‌ترسیم و سردمدار آن ویروس کروناست.

وی ادامه داد: در خصوص باکتری‌ها و غیره اگر تلاش نکنیم آسیب می‌بینیم.

رئیسی با تأکید بر حرکت در مسیر درمان یا کیفیت بیماری‌ها و بیماران، ابراز کرد: در بیماری‌های مزمن مانند دیابت و فشارخون کم‌مصرفی دارو داریم و فرد داروهای خود را کم‌مصرف می‌کند.

وی یادآور شد: ۵۰ درصد بیماران دیابتی را شناسایی می‌کنیم و مصرف انسولین ما کم است اما در خصوص مسکن و آنتی‌بیوتیک بسیار مصرف زیادی داریم و در منزل همه ما این داروها زیاد است.

معاون بهداشت وزیر بهداشت اضافه کرد: در کیسه داروها در خانواده‌ها داروهای مزمن زیاد است اما نشان‌دهنده کم‌مصرفی است اما در آنتی‌بیوتیک پر مصرفی داریم.

رئیسی تصریح کرد: به‌ازای هر ۷ بیمار در ۱۰۰ نفر در کشورهای درحال‌توسعه و در ۱۰۰ نفر ۱۵ نفر در توسعه‌یافته مبتلا به عفونت بیمارستانی می‌شوند.در آینده مرگ‌ومیر زیادی در خصوص عفونت بیمارستانی خواهیم داشت.

معاون بهداشت وزیر بهداشت ابراز کرد: اکنون کم‌کم آب‌های زیر زمینی در اثر آنتی‌بیوتیک ها آلوده می‌شود.دو سوم کشورهای درحال‌توسعه ۵۰ درصد بودجه سلامت خود را در بیمارستان‌ها صرف می‌کنند.

وی با اشاره به برنامه پیشگیری و مهار مقاومت میکروبی وزارت بهداشت، ابراز کرد: باید نظام مراقبت را تقویت کنیم و نظام‌های الکترونیک جمع‌آوری اطلاعات بازبینی شوند.

معاون بهداشت وزیر بهداشت تصریح کرد: آموزش‌ها به عموم جامعه اهمیت زیادی دارد و باید به سواد سلامت توجه کنیم و میزان سواد سلامت جامعه عمومی و پزشکان بالا برود.

@biotech_ir
سرویس خبری بیوتکنولوژی ایران
Photo
چای سبز از مغز محافظت می‌کند

یافته‌های پژوهشگران نشان داد نوشیدن روزی سه لیوان یا بیشتر چای سبز احتمالاً از سلامت مغز افراد مسن محافظت می‌کند.


پژوهش‌ صورت‌گرفته با هدایت دانشکده علوم پزشکی دانشگاه کانازاوا در ژاپن، ارتباطی معنادار میان افزایش مصرف چای سبز و کاهش ضایعات ماده سفید مغز در افراد مسنی که به زوال عقل مبتلا نیستند، نشان داد. یافته‌های این پژوهش حاکی از آن است که نوشیدن روزی سه لیوان یا بیشتر چای سبز احتمالاً از سلامت مغز محافظت می‌کند؛ اما مصرف قهوه تأثیر چشمگیری روی سلامت مغز نداشت.

ماده سفید از شبکه بزرگی از رشته‌های عصبی (آکسون‌ها) در مغز تشکیل شده است که امکان تبادل اطلاعات و ارتباط بین نواحی مختلف مغز را فراهم می‌کند. این ماده «ماده سفید» نامیده می‌شود؛ زیرا رشته‌های عصبی در غلاف محافظی به نام میلین پوشانده شده‌اند که رنگ سفید به بافت می‌دهد.

ضایعات ماده سفید مغز که معمولاً نشان‌دهنده بیماری عروق کوچک است، با زوال شناختی، زوال عقل عروقی و بیماری آلزایمر مرتبط است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر مصرف چای سبز و قهوه بر حجم ضایعه ماده سفید، حجم هیپوکامپ و حجم کل مغز با استفاده از داده‌های اِم‌آرآی (تصویربرداری پرتو مغناطیسی) انجام شد.

چای سبز و قهوه، هر دو به عنوان نوشیدنی‌هایی شناخته‌ شده‌اند که ترکیباتشان دارای اثر محافظت نورونی است و پس از آب پرمصرف‌ترین نوشیدنی‌ها در سراسر جهان به شمار می‌روند. پژوهشی که قبل از پژوهش حاضر انجام شده بود، نشان داده بود مصرف چای و قهوه با افزایش توانایی‌های شناختی مرتبط است؛ اما پژوهش‌های کمی ارتباط مستقیم آن‌ها را با تغییرات ساختاری مغز افراد مسن بررسی کرده‌اند.

یافته‌های این پژوهش نشان داد خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی کاتچین‌های‌ چای سبز، مانند اپی گالوکاتچین گالات، ممکن است آسیب عروقی را کاهش و سلامت مغز را افزایش دهد.

کاتچین یک نوع فنول و آنتی‌اکسیدان طبیعی و متابولیت ثانویه گیاه است.


https://www.medicalnewstoday.com/articles/green-tea-drinkers-have-fewer-brain-lesions-linked-to-dementia#:~:text=A%20new%20study%2C%20from%20Japan,who%20did%20not%20drink%20it.

لینک مقاله
https://www.nature.com/articles/s41538-024-00364-w

@biotech_ir
استفاده از نوعی توت برای تولید نانوذرات نقره با خواص آنتی‌باکتریال

محققان از گوجی‌بری که یک میوه از خانواده توت‌ها محسوب می‌شود، به عنوان یک منبع ارگانیک برای تولید نانوذرات نقره (Ag-NPs) با خواص ضد باکتریایی استفاده کردند. 

به گزارش روز یکشنبه گروه علمی ایرنا از ستاد توسعه فناوری نانو، میوه گوجی بری به دلیل فوایدی که برای سلامتی دارد، به طور گسترده استفاده شده و از آن به عنوان میوه‌ای با خواص آنتی‌بیوتیکی یاد می‌شود. این گروه تحقیقاتی از این میوه به عنوان منبع آلی جدید به منظور تولید نانوذرات نقره استفاده کردند.

این نتایج می‌تواند به حفظ پایداری در فرآیندهای صنعتی کمک کند. نتایج این پروژه در قالب مقاله‌ای با عنوان Ecofriendly synthesis of silver nanoparticles using metallic solution-based goji berry extract for their antibacterial properties در نشریه AIP Advances منتشر شده است.

کامران عالم از دانشگاه ساپینزا رم، با همکاری محققانی از دانشگاه مهندسی و فناوری NED و دانشگاه پادشاه سعودی، روشی کارآمد برای استخراج نانوذرات نقره از این توت‌ ایجاد کردند.

عالم می‌گوید: نانوذرات نقره مسئول ایجاد اختلال در ساختار غشای سلولی هستند که می‌توانند گونه‌های اکسیژن فعالی را تولید کنند که برای مهار رشد باکتری‌ها استفاده می‌شوند.

در حالی که چندین روش شیمیایی برای تولید نانوذرات نقره وجود دارد، روش‌های سبز با استفاده از منابع بیولوژیکی مانند عصاره‌های میوه یا برگ به دلیل بهره‌وری انرژی، غیرسمی بودن و سازگاری با زیست‌شناسی انسانی ترجیح داده می‌شوند.

در این مطالعه چند رشته‌ای، عالم و همکارانش از گوجی‌بری‌های فروشگاهی برای ایجاد نانوذرات نقره استفاده کردند.

عالم می‌گوید: گوجی‌بری به راحتی و به صورت محلی در بازار برخی کشورها نظیر چین در دسترس است، این میوه سرشار از ترکیبات فعال زیستی است که دارای عوامل احیا کننده و تثبیت‌کننده طبیعی است و در طول فرآوری نیاز به عوامل پوشش‌دهنده اضافی را از بین می‌برد.

این توت خشک شده، آسیاب و فیلتر شدند تا عصاره آن‌ها تولید شود. سپس این عصاره با نیترات نقره (AgNO۳) مخلوط شد که منجر به احیای نقره و تشکیل نانوذرات نقره شد.

حضور نانوذرات نقره با استفاده از روش‌های تحلیلی مانند طیف‌سنجی فروسرخ تبدیل فوریه (FT-IR)، طیف‌سنجی فرابنفش مرئی (UV-Vis) و پراش اشعه ایکس تأیید شد. فعالیت ضد میکروبی Ag-NPs در برابر استافیلوکوکوس اورئوس، یک باکتری گرم مثبت عفونی و سایر بیماری‌ها مورد آزمایش قرار گرفت.

با استناد به این نتایج، این گروه قصد دارد تا سَمیّت سلولی و زیست‌سازگاری این نانوذرات نقره را مطالعه کند، که می‌تواند پیامدهای قابل توجهی برای تحقیقات زیست پزشکی داشته باشد.

به اعتقاد عالم، این روش سنتز ساده است و نیازی به مواد شیمیایی اضافی یا تجهیزات پیچیده ندارد که می‌تواند برای کاربردهای صنعتی بزرگ استفاده شود.

لینک مقاله:
https://pubs.aip.org/aip/adv/article/15/1/015107/3329547/Ecofriendly-synthesis-of-silver-nanoparticlesm

@biotech_ir
خواب عمیق چه تأثیری بر سلامت مغز دارد؟

خواب خوب شبانه نه‌تنها در انسان نشاط ایجاد؛ بلکه، ذهن را پاکسازی می‌کند. یافته‌های یک پژوهش جدید نشان می‌دهد خواب عمیق طی فرآیندی، مواد زائد جمع‌شده در مغز را از بین می‌بَرَد که برای سلامت مغز و پیشگیری از بروز اختلالات عصبی مهم است.

به گزارش گروه علمی ایرنا، وبگاه ارث در گزارشی آورده است: خواب‌آورها ممکن است این سامانه طبیعی پاکسازی مغز را مختل کنند؛ ضمن اینکه آثار طولانی‌مدت آن‌ها بر عملکرد شناختی مشخص نیست.

سیستم گلیمفاتیک مانند یک سامانه پاکسازی مغز عمل می‌کند.در طول روز، مواد زائد متابولیک در مغز انباشته می‌شوند؛ از جمله پروتئین‌های سمی که اگر حذف نشوند، ممکن است به بروز مشکلات عصبی مانند بیماری آلزایمر منجر شوند.

سیستم گلیمفاتیک با استفاده از مایع مغزی‌نخاعی (مایع شفافی که مغز و نخاع را احاطه کرده است) این مواد مضر را دفع می‌کند.

مایع مغزی‌نخاعی مانند آبی است که در لوله‌ها جریان می‌یابد و زباله‌ها را می‌شوید و می‌بَرَد. این فرآیند به طور مؤثر در طول خواب عمیق، که سرعت سامانه مغز بالا می‌رود، اتفاق می‌افتد.

نقش مهم نوراپی‌نفرین در طول خواب عمیق

دانشمندان از سال‌ها پیش از وجود سیستم گلیمفاتیک مطلع بودند؛ اما تاکنون نمی‌دانستند دقیقاً موتور محرک آن چیست.

پژوهش اخیر دانشمندان دانمارکی نشان داده است نوراِپی‌نفرین (یک پیام‌رسان شیمیایی در مغز) کلید معما است: در طول خواب عمیق، امواج نوراپی‌نفرین باعث می‌شود رگ‌های خونی در مغز به طور ریتمیک ضربان پیدا کنند.

این دانشمندان دریافتند ساقه مغز در طول این مرحله از خواب تقریباً هر ۵۰ ثانیه امواج نوراپی‌نفرین را آزاد می‌کند. این امواج مانند پمپ عمل می‌کنند و باعث انقباض و شُل‌شدن رگ‌های خونی مغز می‌شوند. این حرکت ریتمیک ضربان‌هایی را تولید می‌کند که به جریان مایع مغزی نخاعی در مغز کمک و مواد زائد و سموم را خارج می‌کند.

یافته‌های این پژوهش نشان داد خواب عمیق چقدر برای سالم نگه‌داشتن مغز مهم است. در طول خواب عمیق، سامانه پاکسازی مغز، مواد زائد مضر و سموم را از بین می‌بَرَد. این فرآیند برای پیشگیری از اختلالات عصبی و حفظ عملکرد شناختی ضروری است.

https://www.goodnewsnetwork.org/deep-sleep-cleans-the-mind-like-a-dishwasher-turned-on-at-night-study-finds/

@biotech_ir
سرویس خبری بیوتکنولوژی ایران
Photo
ارتباط زوال شناختی افراد مسن با گرمای محیط

دانشمندان هشدار می‌دهند دمای بالا در منزل و محیط خانه ممکن است خطر بروز زوال شناختی را در افراد مسن افزایش دهد.

به گزارش گروه علمی ایرنا، وبگاه سای‌تِک‌دِیلی در گزارشی آورده است: یافته‌های یک پژوهش پیشگامانه، ارتباطی قوی میان دمای داخل خانه و عملکرد شناختی افراد مسن نشان می‌دهد. بر اساس این پژوهش، نحوه تغییرات اقلیمی ممکن است سلامت شناختی را به خطر بیندازد.

پژوهشگران مؤسسه تحقیقات سالمندی هیندا و آرتور مارکوس، وابسته به دانشکده پزشکی هاروارد، کشف کردند افراد مسن کمترین مشکلات توجه را زمانی تجربه می‌کنند که دمای خانه آن‌ها در محدوده ۶۸ تا ۷۵ درجه فارنهایت (۲۰ تا ۲۴ درجه سانتی‌گراد) حفظ شود. هنگامی که دما فقط ۷ درجه فارنهایت (۴ درجه سانتی‌گراد) بیشتر یا کمتر از این محدوده باشد، خطر بروز اختلالات توجه دو برابر می‌شود.

جزئیات و یافته‌های پژوهش

دانشمندان دمای خانه و اختلالات توجه ۴۷ بزرگسال ۶۵ ساله و مسن‌تر را در طول یک سال بررسی کردند. یافته‌های آن‌ها نشان داد که حتی شرایط اقلیمی کنونی، افراد مسن را در معرض خطر قرار می‌دهد و دمای داخل خانه بسیاری از آن‌ها ممکن است توانایی‌های شناختی‌شان را مختل کند. این موضوع به‌ویژه برای جمعیت‌های محروم و کم‌درآمد، که ممکن است منابع کمتری برای تنظیم محیط‌ خانه‌های خود داشته باشند، نگران‌کننده است.

دکتر امیر بنی‌اسدی، سرپرست این پژوهش گفت: یافته‌های ما نشان می‌دهد فهم چگونگی تأثیر عوامل محیطی، مانند دمای داخل خانه، بر سلامت شناختی افراد مسن اهمیت دارد. پژوهش حاضر، نیاز به انجام اقداماتی برای بهبود بهداشت عمومی و سیاست‌های مسکن، که تاب‌آوری اقلیمی برای افراد مسن را در اولویت قرار می‌دهند، برجسته می‌کند. با افزایش دمای جهان، فراهم‌کردن امکان دسترسی سالمندان به محیط‌هایی با دمای کنترل‌شده برای محافظت از سلامت شناختی آنان بسیار مهم خواهد بود.

تاب‌آوری اقلیمی مفهومی است که از تنظیم و انطباق روش‌های زندگی، کار و حتی تفریح برای محافظت از خود در برابر تأثیرات تغییرات اقلیمی صحبت می‌کند. تاب‌آوری اقلیمی، مقابله و مدیریت موفقیت‌آمیز تأثیرات تغییرات اقلیمی و در عین حال جلوگیری از بدتر شدن تأثیرات اقلیمی را به بحث می‌گذارد.

https://www.healthday.com/health-news/senior-health/is-your-home-too-warm-for-seniors-brain-health

لینک مقاله
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39656181/

@biotech_ir
ایبوپروفن و آنتی بیوتیک ها می توانند خطر ابتلا به زوال عقل را کاهش دهند

تجزیه‌وتحلیل داده‌های بهداشتی بیش از ۱۳۰ میلیون نفر، در پژوهشی که به‌تازگی انجام شده است، نشان می‌دهد آنتی‌بیوتیک‌ها، ضدویروس‌ها، واکسن‌ها و داروهای ضدالتهابی احتمالاً با کاهش خطر زوال عقل مرتبط هستند.

https://www.telegraph.co.uk/news/2025/01/21/ibuprofen-antibiotics-reduce-dementia-risk-study/

لینک مقاله:
https://alz-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/trc2.70037
جراحی تومور مغزی از طریق چشم برای اولین بار در بریتانیا

پزشکان یک تومور مغزی را از طریق یک برش کوچک (۱.۵ سانتی متری) روی پلک خارج کردند.

طی یک آزمایش پزشکی در بریتانیا، روویمبو کاویای (Ruvimbo Kaviya) ۴۰ ساله با موفقیت تحت عمل جراحی برداشتن تومور از کاسه چشمش قرار گرفت. 

کاویا می‌گوید: من از بهبودی شگفت زده شدم. من فقط دو روز در بیمارستان بودم، بدون عارضه و تورم. الان کاملا احساس خوبی دارم.

اکثر جراحی‌های فعلی تومور مغزی شامل برش‌های بزرگ و برداشتن قسمت‌هایی از جمجمه است که منجر به دوره بهبودی گسترده‌تری می‌شود.

تومورهای قاعده جمجمه برای برداشتن نیاز به کرانیوتومی باز دارند. این روش منجر به آسیب به بافت‌های اطراف و یک دوره بهبودی طولانی می‌شود.

کارشناسان بیان می‌کنند که این روش آندوسکوپی یک گزینه ایمن‌تر و کم تهاجمی‌تر را فراهم می‌کند.

https://www.theguardian.com/society/2025/jan/20/medics-remove-tumour-using-keyhole-surgery-through-eye-socket-in-uk-first

@biotech_ir
کشف مولکولی برای چربی‌سوزی بدون عضله‌سوزی

محققان موفق به شناسایی پروتئینی شده‌اند که چربی‌سوزی را بدون از دست دادن عضله ممکن می‌کند.

اگر شما از آن دسته از افراد هستید که داروی GLP-1 را برای کاهش وزن مصرف می‌کنید، ممکن است بدانید که در حالی که چربی بدن شما آب می‌شود، ماهیچه‌ها نیز تحلیل می‌روند و اگر اهل ورزش کردن و وزنه زدن نباشید، کاری در قبال این عضله‌سوزی نمی‌توانید انجام دهید.

به نقل از نیو اطلس، اکنون دانشمندان مؤسسه سالک(Salk) مولکولی را شناسایی کرده‌اند که به طور بالقوه می‌تواند برای کمک به این موضوع به کار آید. آنها دریافتند که پروتئینی به نام BCL6 وظیفه حفظ ساختار عضلانی را بر عهده دارد و با افزایش حضور آن می‌توان از تخریب بافت در حین کاهش وزن جلوگیری کرد.

پروفسور رونالد ایوانز(Ronald Evans)، مدیر آزمایشگاه بیان ژن در سالک می‌گوید: عضله فراوان‌ترین بافت بدن انسان است، بنابراین نگهداری از آن برای سلامت و کیفیت زندگی ما حیاتی است.


https://medicalxpress.com/news/2025-01-boosting-protein-bcl6-glp-users.html

لینک مقاله
https://doi.org/10.1073/pnas.2408896122


@biotech_ir
 داروی آزمایشی، بینایی را به موش‌های مبتلا به «ام‌اس» برگرداند

پژوهشگران دانشگاه کلرادو آنشوتز داروی امیدوارکننده‌ای را پیدا کرده‌اند که می‌تواند به بازیابی بینایی در افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (MS) و سایر بیماری‌های عصبی که به نورون‌ها آسیب می‌زند، کمک کند.
 این دارو به نام LL-۳۴۱۰۷۰، توانایی مغز را برای ترمیم میلین آسیب دیده که غلاف محافظ اطراف رشته‌های عصبی است، افزایش می‌دهد.

این تحقیق که بر روی بینایی متمرکز بود، نشان داد که در حالی که مغز توانایی ترمیم خود را در هنگام آسیب دیدگی میلین دارد، این روند می‌تواند آهسته و ناکارآمد باشد. محققان مشاهده کردند که LL-۳۴۱۰۷۰ به طور قابل توجهی روند ترمیم را تسریع می‌کند و عملکرد مغز مربوط به بینایی را در موش‌ها حتی پس از آسیب شدید بهبود می‌بخشد.
محققان قصد دارند این دارو را بر سایر نواحی مغز آزمایش کرده و درمان را اصلاح کنند، به این امید که آن را حتی مؤثرتر کرده و در نهایت در دسترس بیماران قرار دهند.

https://www.hindustantimes.com/lifestyle/health/new-drug-may-help-restoring-vision-for-people-with-nerve-damage-study-101737875438217.html

@biotech_ir
2025/07/05 23:46:50
Back to Top
HTML Embed Code: