Telegram Web Link
پیج اینستاگرامی دین‌نوشت را‌ه‌اندازی شد.
خوشحال می‌شویم با حضور و اعلام نظراتتان، ما را کمک کنید.

https://instagram.com/dinnevesht?igshid=197kygqyht2gg
📝بی سوادی مدرن

◀️یووال نوح هراری نویسنده مشهور کتاب انسان خردمند در سومین اثر خود ۲۱ درس برای قرن ۲۱ام، به مهارتها و دروسی اشاره دارد که برای زندگی کردن در قرن ۲۱ بشر به آن نیاز دارد. یکی از این مهارتها بدست آوردن اطلاعات درست و صحیح از بین انبوهی از اطلاعات است. به عبارتی انسان مدرن در قرن بیست و یکم در معرض میزان عظیمی از اطلاعات قرار دارد، که این امر سبب میشود او خود را آگاه و باسواد بداند، در حالیکه اینگونه نیست.

◀️البته این احساس باسوادی آنجایی خطرناک و مشکل ساز میشود که شخص در فضای شبکه های اجتماعی و توییتری هم دست به قلم باشد. چرا که یافته های غیراثبات شده خود را در پیامهایی کوتاه و غیرعلمی به دیگرانی میرساند که آنها نیز احساس این باسوادی کاذب را میکنند. و صد البته این روند در آنجایی موجب آسیب بیشتر در جامعه میشود که سلبریتیها، خبرنگاران و‌ روزنامه نگارانی که معمولا در یک یا دو زمینه خاص کمی تخصص دارند وارد زمینه های دیگر میشوند.

◀️توییتهای چند روز اخیر دو مستندساز و برنامه ساز درباره وقایع تاریخ صدر اسلام و مطرح کردن مطالبی غیرعلمی و غیرمستند نمونه ای از این دست آسیبهاست. استدلالهایی بیشتر رسانه ای مانند عدم وجود درب برای خانه های حجاز و عدم کاربرد میخ در خانه سازی های مدینه، علیرغم وجود اسناد تاریخی بیشمار در این زمینه (که بخشی از آن در یک مناظره مشخص شد)، نشان از سطح جدیدی از بی سوادی میدهد.

◀️اینکه هدف از مطرح کردن این موضوعها چیست؟ آیا بدست آوردن دنبال کننده یا طرفدار است و یا واقعا پرداختن به یک سوال جدی و معضل اجتماعی، موضوعی است که قابل رصد نیست. اما واقعیت این است که در قرن بیست و یکم با پدیده بی سوادی مدرنی مواجهه هستیم که شخص علیرغم نداشتن تخصص و سواد در بسیاری زمینه ها اظهار نظر میکند. البته استفاده از ترفندهای رسانه ای و‌مهارتهای ژورنالیستی و جریانهای سیاسی و ... روشهایی است برای پنهان سازی این سطح از بی سوادی مدرن است.


📝 @DiNneVeSht
🏳️🗽پایان دموکراسی و شروعی دیگر ؟

◀️فرانسیس فوکویاما فیلسوف امریکایی و رئیس گروه توسعه اقتصادی بین المللی دانشگاه جانزهاپکینز در سال ۱۹۹۲ در کتاب معروف خود «پایان تاریخ و آخرین بازمانده» نوشت: آنچه شاهدش خواهیم بود نقطه پایان تکامل ایدئولوژیک بشریت و جهانی شدن ‌اندیشه لیبرال دموکراسی غربی به عنوان آخرین شکل حکومت بشری است.

◀️این اندیشه که سالها به عنوان یک نظریه در بین نخبگان مورد بحث قرار گرفته بود با این کتاب آرام آرام در بین مردم عادی به عنوان یک اصل مطرح شد. اما با گذشت زمان در جوامع آکادمیک این نظریه با قدرت گرفتن چپ سوسیالیست در امریکا و اروپا و مدل کاپیتالیستی چین مورد چالش جدی قرار گرفت. خود فوکویاما نیز که کتاب را پاسخی به کمونیستها میدانست در کمال تعجب در قرن ۲۱ اعتراف میکند که گویا برخی نظریه های مارکس (مبدع کمونیسم) درست بوده است.

◀️حالا امروز نتایج انتخابات امریکا و دعواهای بین مدعیان دموکراسی و کار سخت رییس جمهور آینده امریکا در مهد دمکراسی نیز این سوال جدی را در ذهن عموم مردم جامعه به وجود آورده که آیا لیبرال دموکراسی نظریه ای ایده آل است؟ البته این سوال و بحثها از سالها قبل در بین نخبگان علمی کشورها مطرح بوده است!

◀️اما فرای آنکه کدام نظریه حاکمیتی ایده آل است، پذیرش نقصان و عدم قطعیت در نظریه های بشری واقعیتی است که باید به آن بیشتر دقت کرد. نظریاتی که به علت نداشتن علم کامل در برخی از زمانها و مکانها کاربرد دارند اما دارای مشکلات جدی هم هستند. با توجه به این واقعیت، آیا میتوان این نظریه ها را ملاکی برای مقایسه با نظریات دینی و الهی قرار داد؟ آیا حاکمیت مبتنی بر علم و عصمت خدایی که در آخرالزمان تشکیل میشود، تفکری مبتنی بر اندیشه ادیان در برابر این نظریه ها نیست؟ و آیا بشر مدرن نباید شروعی تازه برای رویارویی با این حقیقت دینی را داشته باشد؟

🏳️🗽@DiNneVeSht
🌬⛪️🕍🕌خدای ترامپ یا بایدن!

◀️عکسهای طرفداران ترامپ در حال دعا و نیایش در پشت محلهای شمارش آرا در برخی حوزه ها تعجب برخی را به همراه داشت. از سوی دیگر رفتن جو بایدن روز یکشنبه و یک روز پس از پیروزی‌اش در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به «کلیسای کاتولیک سنت ژوزف در برندی‌واین» ایالت دلاور نیز باعث شگفتی برخی دیگر شد. گویی دعا کردن به درگاه الهی فقط مخصوص برخی سرزمینهای خاص و آدمهای خاص است.

◀️اما واقعیت آن است که دنیای امروز و حتی غرب برخلاف تصورات خیلی افراد درون ایران بسیار خداباورتر از گذشته است. به نقل از پشت جلد کتاب «خدای انسان گونه»: با گذشت بیش از یک قرن از زمانی که نیچه مرگ خدا را اعلام کرد، ظاهرا خدا دوباره در حال بازگشت است. اما هدف شناخت بهتر خدایی که رفت و خدایی که برگشت و تاثیر آن بر زندگی بشر در تاریخ معاصر است.

◀️به نظر میرسد خدای انسان مدرن در قرن معاصر با خدای بشر قدیم تفاوتهای جدی دارد هرچند شاید نمودهای بیرونی یکسانی داشته باشد. مفهوم عبادت به معنای درخواست و تمنا و حتی شکرگزاری را میتوان برای هر دو خدا یافت. اما در این خدای جدید اثری از عبودیت نیست.

◀️انسان مدرن با همه دانش و موفقیتهای علمی در مواقع نیاز و احتیاح دست به دامان خدا میشود. و حتی در موقع موفقیت شکرگزار اوست! اما او دیگر گوش شنوایی برای درخواستهای خدا از خود را ندارد. او دیگر خود را بنده ای نمیداند که اگر معبودش برای او امری و یا نهی داشت از آن اطاعت کند. ارتباط انسان مدرن با خدا از انسان شروع میشود و نه از خدا.

◀️لذا انسان مدرن هر وقت که بخواهد خدای خود را صدا میزند. گویی این خدا، قدرتمندی چون غول چراغ جادوست که محبوس در چراغ است. و هر وقت این انسان تمنایی داشت به چراغ دست کشیده و از او عاجزانه درخواست میکند. البته گاهی هم از او تشکر میکند که به درخواستهایش پاسخ مثبت داده است.

◀️خدای انسان مدرن تفاوت جدی با خدای ادیان ابراهیمی دارد؛ خدایی که هدف انسان از آفرینش را عبادت خود ذکر کرده ( وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ) با خدای محبوس در چراغ جادوی انسان مدرن متفاوت است.

🌬⛪️🕍🕌 @DiNneVeSht
⚽️⚽️مارادونا سقوط اسطوره شناسی

◀️خبر مرگ مارادونا فوتبالیست مشهور آرژانتین و جهان، مجدد خاطرات نوجوانی و جوانی بسیاری از افراد را زنده کرد. اما فرای بحث نوستالژی که مارادونا برای افراد داشت، اسطوره بودن او برای انسانهای مدرن تعریف جدیدی از اسطوره را در تاریخ انسان به همراه داشت.

◀️اعتیاد مارادونا به مواد مخدر، همکاری با مافیای ایتالیا و آرژانتین، روابط خارج از عرف بسیار، دوپینگ و شمار بسیاری از موارد غیراخلاقی جزو لاینفک زندگی او‌ بود. اما تمام این مشکلات سبب نمیشد که بسیاری از افراد او را دوست نداشته باشند و عکس او را به در و دیوار خانه خویش نزنند. البته شدت این علاقه بعضا به حدی بود که گروه هایی هم بودند که او را افراط گونه میپرستیدند و حتی کلیسایی به نام مارادونا با مناسک خاص راه اندازی کرده بودند.

◀️البته اسطوره شدن افراد عادی و حتی دارای مشکلات اخلاقی پدیده مدرنی است که منحصر در مارادونا نیست. مایکل جکسون، مدونا، مارلون براندو و بسیاری دیگر از به اصطلاح سلبریتی ها نمونه هایی دیگر از این اسطوره های مدرن هستند. مقامی که قبلا در اختیار برخی دانشمندان، فلاسفه و شعرا بود. و پیش تر برای عرفا، قدیسان و روحانیون متصور بود و در اصل فقط مخصوص حجتهای الهی بوده است.

◀️البته مارادونا و مایکل جکسون و ... اسطوره های نسل قبلی هستند که حداقل در کنار مشکلات عدیده اخلاقی و اجتماعی در زندگی خود دارای هنر منحصر به فردی بوده اند، که مورد توجه قرار گرفته اند. اما اسطوره های نسل جدید کیم کارداشیان ها و تتلوها هستند که همان هنر را هم ندارند!


◀️لذا این نزول ارزشی انسان مدرن در اسطوره شناسی نشان از فاجعه ای عظیم دارد. در گذر ایام، ارزشهای انسان از امور روحانی و معنوی، ابتدا به امور مادی نزول پیدا کرده است. و امروزه حتی به پایین ترین سطح امور دنیوی با تعارضات اخلاقی رسیده است. حال سوال اساسی این است برای انسان مدرنی که اینگونه از آسمان به نازل ترین درجه زمین رسیده است، چطور میتوان از دین آسمانی گفت؟

◀️شاید برای همین علت است که گروهی سعی دارند دینی زمینی و این دنیایی تعریف کنند. دینی با انبیا و امامانی کمی بهتر از اسطوره های امروزی و‌مانند اینها دارای خطا و اشتباه! شاید که این انسان مدرن منقطع شده از آسمان مشتری این دین شود. اما با این تعریف آیا چیزی از دین الهی باقی می ماند؟!


⚽️⚽️ @DiNneVeSht
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
اسطوره‌های مقدس انسان در طی سالیان، تفاوت‌های معناداری داشته‌اند.

زمانی ادبا و فلاسفه و دانشمندان اسطوره بودند،
اما کم‌کم معیارهای انتخاب اسطوره تغییر کرد.

این ویدئوی کوتاه، این روند را نشان می‌دهد و نهایتا طرح این سوال که...

@Dinnevesht
🕋🕍💒 اعلان مرگ خدا!!

◀️قرن بیست میلادی و چهارده هجری یک خاصیت منحصر به فرد داشت. رشد سریع علم تجربی بشر و غره شدن انسان مدرن به یافته های علمی. این فریفته شدن به حدی بود که در اواسط قرن بیستم در بسیاری از محافل مرگ خدا اعلان شد. خدایی که در زیر میکروسکوپ و تلسکوپ دیده نشود پس وجود ندارد. فلاسفه و نو اندیشانی سخنرانی هایی در مورد عدم وجود خدا انجام دادند. چرا؟ چون خدا را با علم تجربی نیافتند و اثرات خالق را در زندگی خودشان مشاهده تجربی نکردند. البته اندک زمانی گذشت تا این اعتقاد از جامعه علمی و نواندیشی دینی رخت برداشت و قائلین به عدم وجود خدا اندک شده و ادعاهای خود را پس گرفتند.

◀️امروزه در ابتدای قرن بیست و یکم و اواخر قرن چهارده هجری دیگر دانشمند و نواندیشی به بهانه ندیدن خدا و یا اثرات هدایتی و خلقتی او ، خدا را انکار نمیکند. چون یافته اند که این ادعای عدم وجود به سبب ندیدن، خود ادعایی غیرعلمی است و علم تجربی بشر بسیار بسیار محدود است. لذا اعتقاد به خدا مجدد به قرون قبلی برگشت و آن جوگیری ابتدای قرن بیستم از بین رفت.

◀️اما نکته جالب و مورد تاسف آن است که هنوز برخی به ظاهر نواندیشان دینی در ایران گویا در ابتدای قرن بیستم زندگی میکنند و همان ادعاهای سست و براساس جوگیری علمی را در مورد مفاهیم دینی چون خدا و حجت خدا استفاده می کنند. ادعا در مورد عدم وجود امام زمان به علت عدم درک اثرات وجودی ایشان توسط انسان امروزی همان ادعای قرن بیستمی مرگ خدا است که امروزه به فراموشی سپرده شده است.

◀️به نظر می رسد برخی نواندیشان دینی به انگیزه های خیرخواهانه یا مغرضانه، آگاهانه یا غافلانه مسیری اشتباهی را طی میکنند که یکبار غرب آن مسیر را طی کرده و از آن برگشته است. لذا همانطور که خدا قرن هاست برای انسان وجود دارد و برخی تک اشاره ها در برخی زمان ها به عدم وجود خدا، خدا را از خدایی نینداخته است. امام زمان هم قرن هاست، امام زمان و هدایت گر است، هرچند برخی نتواند این واقعیت را بپذیرند.

🕋🕍💒 @Dinnevesht
🎄🎁کریسمس غیر مسیحی مبارک

◀️زمانی کریسمس یا روز تولد حضرت مسیح بعد از عید پاک بزرگترین روز مذهبی مسیحیان در جهان بود. اما با رشد مدرنیته و تغییراتی که در زندگی انسان مدرن اتفاق افتاد این روز و مناسک آن تغییرات جدی کرده است.

◀️در گذشته مسیحیان برای جشن گرفتن میلاد عیسی مسیح به کلیساها می‌رفتند، در منزل یک درخت کاج را تزیین و چراغانی می‌کردند و در خیابان‌ها و کوچه‌ها دسته‌دسته سرودهای پرستشی و شکرگزاری اجرا می‌شد. زیرا جشن‌های مذهبی معمولاً یادآور شخصی است که نکوداشت برای او برگزار شده است.

◀️اما در دو سده اخیر ماهیت جشن کریسمس تغییر کرده است. در واقع این جشن به عنوان مراسمی برای شادی و دید و بازدید مطرح می‌شود. این امر خصوصاً در سده اخیر غلبه پیدا کرده است. بنابراین می‌توان گفت کریسمس از حالت مراسمی مذهبی (برای تولد حضرت مسیح) تبدیل به مراسمی ملی شده است که ارتباط چندانی به اصل موضوع خود ندارد.

◀️برگزاری این جشن توسط غیرمسیحیان مانند مسلمانان، بودائیان، هندوها و ... در کشورهای مختلف دنیا، سبب شده است که این مناسک مذهبی تبدیل به بزرگترین جشن غیرمذهبی جهان شود.

◀️به نظر میرسد با رشد سریع اومانیسم در سالهای اخیر و توجه انسان مدرن به خود تا خدای خود، حتی بزرگترین مناسک و شعائر دینی که قرار بوده یادآور انسان به خدا و حجت های خدا باشد، را از هدف خود دور کرده است. تقلیل مناسک مذهبی به دورهمی هایی با چاشنی سرگرمی، بدون توجه به عبادت و بندگی در کنار رقیق شدن نیایش و شکرگزاری خالق؛ پدیده ای است که نه تنها در کریسمس مسیحیان بلکه در بسیاری از مناسک سایر ادیان نیز دیده میشود.

◀️لذا برای انسان مدرن امروزی بیشتر از توجه به ظاهر مناسک دینی باید او را متذکر علت و عمق مناسک دینی کرد؛ که آن عبادت و خضوع در برابر خالق و توجه به حجتهای خدا است.

🎄🎁 @DiNneVeSht
📜📈📊نو اندیشی دینی مدرن غیر علمی


◀️دو جلسه سخنرانی اقای دکتر سروش در باب دین و قدرت در نزدیکی آغاز سال ۲۰۲۱ سبب تعجب جمع کثیری از افراد از عوام، فرهیختگان و حتی روشنفکران دینی شد. پخش تعداد کثیری از نقدها و ایرادها به محتوای مطالب، آنهم از طرف قشرهای روشنفکر نه سنتی شاید کم نظیر بود. البته تعداد سوالات دقیق و ظریف در پایان دو‌جلسه سخنرانی و تقریبا عدم پاسخگویی سخنران و یا کلی گویی های مودبانه اما خارج از موضوع نیز بسیار حیرت آور بود! فارغ از محتوای سخنرانی و نظریه جدیدی که ایشان مطرح کردند، و نیازمند بررسی در نوشتاری دیگر است، اما متدولوژی و روش تحقیق بکار گرفته شده در این نظریه پردازی نکته مهمی است که کمتر به آن پرداخته شده است.

◀️با رشد علم در دنیای مدرن برای نظریه پردازی، باید از روش تحقیق های علمی استفاده کرد. لذا روش تحقیق، صحت سنجی و رواداری یک نظریه امر لاینفک در علوم تجربی و علوم انسانی است. هرچند در علوم انسانی همین روند علمی در حال انجام است، اما هنوز در سطوح عمومی این مطالب جای خود را پیدا نکرده است. لذا معمولا در نظریه پردازیهایی که در علوم انسانی خصوصا نواندیشی دینی مطرح میشود این کمبود و یا حتی خطای روشی بسیار مشهود است.

◀️برای نمونه آقاي دكتر سروش از روش شناسي معيني در نظريه پردازي پيروي نميكند و بر اساس برداشت ذهني نسبت به انبوهي از گزاره ها و وقايع ديني به جمع بندي كلي مي رسد که حتی نظرات قبلی خود را مورد تردید قرار میدهد. لذا وقتی با موج سوالات و نقدها روبرو میشود دچار نوسان میگردد.

◀️ایشان از انبوهي از داده هاي خام، ناگهان به نتيجه مي رسد و در مقابل اِشكال به برداشت خود از داده‌ها، مجدداً به داده‌هاي خام بيشتري ارجاع ميدهد ولي نميگويد من انبوه داده‌هاي خام از گزاره‌هاي قرآني تا شواهد سيره پيامبر، فتاواي فقها، نظرات عرفا و ... را چگونه و با كدام تحليل كيفي يا كمي، يا آماري يا ... بررسي و به اين نتيجه رسيده ام.

◀️بعلاوه، حتي مفاهيمي مثل قدرت، اقتدار، اقتدارگرا، زورگو، خشونت ورز و .... را به هيچ وجه تعريف نكرده و براي سنجش آنها، معيار يا شاخص هايي را تدوين نكرده و به همين دليل گرفتار رفت و برگشت و نوسان در ميان مفاهيم مبهم مي شود. در حالیکه تعریف مفاهیم جز ابتدایی ترین مباحث نظریه پردازی است!

◀️بنابراين آنچه دكتر سروش بيان كردند "برداشت شخصي وي" از انبوه داده هاي خام مطالعات گستردهُ وي است که مورد صحت سنجی و رواداری نیز قرار نگرفته است. لذا این نظریات را به هیچ وجه نمي توان پژوهش علمي با نتايج تئوريك ناميد. مانند پژوهشهای علمی که افراد صاحب نامی چون هابرماس در علوم انسانی انجام میدهند.

◀️با تمام تفاوت روش تحقیق علوم انسانی و تجربی، اما براي تقريب به ذهن، روش دكتر سروش مانند پژوهشگري جسور ميماند كه برای ساخت واکسن از میان داده هاي بيشمار نمونه‌هاي آزمايشگاه، بدون تحليل علمي با برداشت شخصي به ساخت واکسن بپردازد و با هر ايراد به نتيجه گيري وي به شواهد بيشتري از داده هاي خام آزمايشگاهي استناد كند. ولي فرايند تحليل علمي از داده هاي آزمايشگاه تا نتيجه گيري و صحت سنجی در پژوهش وي غايب باشد. قاعدتا واکسن پیشنهادی چنین پژوهشگری به هیچ عنوان مورد قبول محافل علمی نیست هرچند بتوان با آن ژست خبری یا سیاسی گرفت.

◀️با این روند هر فردي مي تواند نتايج مطالعات سياسي، اجتماعي، اقتصادي، ديني، ...خود را كم باشد يا زياد، سطحي باشد يا عميق، با ديگران در يك سخنراني يا كانال مجازي در ميان بگذارد ولي نمي تواند آن را نظریه علمي بخواند مگر آنكه الزامات تدوين تئوري را رعايت كرده باشد. همينطور كه نمي تواند مطالب خود را در يك مجله معتبر علمي-پژوهشي چاپ كند مگر آنكه الزامات علمي و اعتبار سنجي را مراعات كرده و مقاله او در داوري تخصصي پذيرفته شود.

◀️به نظر میرسد نواندیشی دینی علیرغم ادعای مدرن بودن اصلا نگاهی به روشهای علمی تحقیق و پژوهش ندارد. و بیشتر با ادعای مدرنیسم به ارایه سخنرانی های متفاوت، متنوع و به بهانه گفتمان پلورالیسم گاها در تضاد باهم میپردازد. البته در پارادایم مدرنیسم و گفتمان پلورالیسم و هرمنوتیکی وقتی اکثر مخاطبان از سخنرانی مانند آقای دکتر سروش به برداشت خشونت طلبی پیامبر و اسلام میرسند، ایشان در صدد اصلاح این برداشتها هستند که مجدد نشان از نداشتن یک روشمندی مشخص است.

◀️خلاصه یکی از مشكلات اصلي روشنفكري دینی: در هم آميختن فن خطابه و نظرات و روشهای شبه علمي است. به نظر اين رويكرد آگاهانه يا ناآگاهانه، بيشتر روش رندانه جلب مخاطب با ژست مدرن بودن و نواندیشی، اما در قامت و ظاهر يك شخصيت آكادميك و علمي، براي مقبوليت اجتماعي است.

📜📈📊 @DiNneVeSht
🕊⚔️🏴دین قدرت فاطمیه

◀️سخنرانی اخیر دکتر سروش درباره دین و قدرت و خوانش خاص ایشان از برخی حوادث تاریخی و اسناد تاریخی، و تصویر دینی که مسلمانان از آن برداشت قدرت و بعضا خشونت را داشته اند، نیاز نگاه مجدد به تاریخ اسلام را مشخص میکند. قاعدتا زندگانی پیامبر صلی الله علیه و آله و حوادث روزهای اخر و خصوصا وقایع تاریخی پشت در خانه حضرت زهرا سلام الله علیها، یکی از این بزنگاه های تاریخی است. به عبارتی فارغ از چگونگی برگزاری ایام و مناسک فاطمیه، دقت به اتفاقات افتاده در این ایام در صدر اسلام نکته ای بسیار مهم است که در قرن بیست و یکم هم میتواند پاسخگو بسیاری از مسایل باشد.

◀️در واقع قسمتی از صحبتهای دکتر سروش که به عملکرد مسلمانان در بعد از حیات پیامبر (ص) اشاره داشت، و نشان از استفاده از قدرت در تاسیس و پایه گذاری خلافت اسلامی بود نکته درست و قابل تاملی است. به واقع مسلمانان بعد از پیامبر (ص) وارد کشورگشایی و فتوحاتی شدند که لازمه آن استفاده از قدرت و خشونت بود. اما نکته ای که نباید فراموش شود این است که این روند با آنچه در تاریخ پیامبر (ص) عموما نقل شده و عملکرد شخص ایشان و برخی مسلمانان متفاوت است.

◀️به عبارتی وقتی خواننده ای باهوش به تاریخ زندگی پیامبر (ص) مراجعه میکند وجه رحمانی زندگی ایشان را بسیار بیشتر از وجه اقتدارگرا میبیند. بررسی جنگها و فتوحات پیامبر (ص) که اکثرا دفاعی بودند یکی از این شواهد است. حتی در سوره فتح برخلاف تصور رایج افراد عادی، وقتی آیه انا فتحنا لک فتحا مبینا نازل میشود داستان صلح حدیبیه است که زمینه گسترش اسلام توسط تبلیغات و نه جنگ را بیان میکند. به عبارتی فتح بزرگ در قرآن صلح است نه جنگ. حتی بررسی برخوردهای شخصی پیامبر با یهودیان، مشرکان، غیر مسلمانان و حتی منافقین هم نشان از جنبه رحمتی ایشان دارد.

◀️اما پس از پیامبر (ص) سیره ایشان در بین مسلمانان اتفاق نمی افتد. تشکیل جلسه قدرت طلبی در سقیفه و تعیین خلیفه با دعوا در آن جلسه اولین انحراف از سبک زندگی پیامبر (ص) بوده است، در حالیکه عده معدودی چون حضرت علی علیه السلام نه به دنبال قدرت که در پی تجهیز بدن مطهر پیامبر (ص) هستند. لذا از همان ابتدای رحلت پیامبر (ص) دو خوانش جدی در جامعه مسلمانان اتفاق افتاد.

◀️یک قرائت اهل سقیفه که گرفتن قدرت را مهمترین و اولین اصل در دین میدانند، و یک قرائت توسط اهل بیت پیامبر (ص) که توجه به تجهیز بدن پیامبر (ص)، جمع آوری قرآن و ... را مهم تر از قدرت طلبی میدانند. تاریخ اسلام محل نزاع این دو دیدگاه بوده است. البته اولین و خونین ترین این برخورد هم در همان ابتدای بعد از رحلت پیامبر (ص) و در تهدید و هجوم به خانه حضرت زهرا (س) اتفاق افتاد. مطالعه تاریخ اهل بیت که در این مجال نمیگنجد از عاشورا تا زندانهای اموی و عباسی همه در این مقال میگنجد.

◀️بنابراین فاطمیه نقطه شروع اختلاف دو قرائت قدرت طلب و انحصارگرا از قرائت رحمانی و مداراگرا از اسلام است. البته از آنجا که فاتحان تاریخ را مینگارند و در طول این سالها اکثرا قرائت قدرت طلب در ممالک اسلامی بر سرکار بوده است، برخی از تاریخ و روایات اسلامی رنگ و بوی قدرت طلبی همراه با خشونت دارد. اما زیرکی، جستجوگر و پرسش کننده مدرن این باید باشد که بتواند تحلیلی درست از این دو قرائت بدهد.

◀️وقتی جناب دکتر سروش به مانند بسیاری از مستشرقین به این قرائت قدرت طلب در تاریخ اشاره میکند و تصویر پیامبر (ص) را نیز از کتابها و روایتهای آنان ترسیم میکند، مورد نقد تعداد زیادی از مسلمانان و فرهیختگانی قرار میگیرد که در تاریخ قرائت رحمانی پیامبر (ص) را دیده اند. شاید یکی از کلیدهای حل این مشکل در نگاهی عمیق تر و تحلیلی تر به تاریخ خصوصا ایام پس از رحلت پیامبر (ص) و خصوصا داستان فاطمیه است.

◀️حضرت علی (ع) نمونه ای از قرائت رحمانی از اسلام که هرچند جنگاور و دلیر است اما دست به شمشیر نمیبرد و همسرش را برای گفتگو و اتمام حجت به دم در میفرستد در یک طرف و قرائت قدرت طلب و خشن که از ابتدا با شمشیر و آتش و تهدید آمده در طرف دیگر در قرار دارد. البته عملکرد قرائت سقیفه ای برای تشکیل خلافت استراتژی درستی است چون از همان ابتدا خشن جلوی مخالف خود، حتی دختر پیامبر (ص) می ایستد تا بقیه مسلمانان حساب کار را بکنند. اینجا دین واقعا به معنای قدرت و خشونت متبلور میشود.

◀️لذا اتفاقات پشت در خانه دختر پیامبر (ص) در سال ۱۱ هجری اولین نقطه برای جداسازی دو قرائت از اسلام در بعد از پیامبر (ص) است. البته دقت در این موضوع که تاریخ را فاتحان مینویسند و ظالمان همیشه در جهت تطهیر اعمال خود گام برمیدارند، تحریف تاریخ و تاریخ سازی و جعل روایت درباره این حادثه و سایر حادثه ها اتفاقی است که باید در آن دقت نمود، و فاطمیه زمان همین تاملات است.

🕊⚔️🏴 @DiNneVeSht
🗽🎼⛪️جو بایدن، جنیفر لوپز و خدا

◀️امسال مراسم تحلیف رییس جمهور امریکا به دلایل مختلف بیش از مراسمهای قبلی مورد توجه رسانه ها قرار گرفت. البته در کنار جلب توجه حضور سلبریتی هایی چون لیدی گاگا و جنیفرلوپز، حضور اکثریت سران کنگره با رییس جمهور و همراهان در کلیسا قبل از تحلیف و دعا و نیایش حاضران در هنگام سوگند خوردن جو‌بایدن و کاملا هریس قابل توجه بود. حتی جنیفر لوپز در میان خواندن ترانه لحظه ای به زبان اسپانیایی گفت: «یک ملت زیر سایه خدا»!

◀️تصورش هم در دنیای مدرن سخت است که شاید یکی از سیاسی ترین، مهمترین و اثرگذارترین مراسم دنیا انقدر رنگ و بوی خدایی داشته باشد. احمد زیدآبادی در نوشته ای با نام «تحلیف بایدن در فضای نیایش» میگوید: در واقع مراسم تحلیف بایدن نشان داد که به خلاف برخی تبلیغات رایج در پاره‌ای محافل ماتریالیست، ایمان و اعتقاد به خدا و نیایش در برابر او هیچ مغایرتی با پیشرفت علمی و اقتصادی و سیاسی جوامع ندارد.

◀️انسان مدرن، علمی، اقتصادی و پیشرفته قرن حاضر برخلاف ابتدای قرن گذشته نه تنها خداناباور نیست، بلکه به شدت خداباور است. و این خداباوری در زندگی روزمره او دخالت دارد. لذا به تعبیری جوامع مدرن از معنای قدیمی سکولاریسم کمی فاصله گرفته اند. آن معنایی که برای نمونه در فرهنگ آکسفورد برای سکولاریسم چنین ارائه شده است: تنظیم امور معاش از قبیل تعلیم و تربیت، سیاست، اخلاق و جنبه‏هاى دیگرى که مربوط به انسان است، با توجه به دنیا و بدون توجه به خدا و آخرت.

◀️هرچند برخلاف تعریف آکسفورد خدا و آخرت در جوامع سکولار امروزی نقش دارند، اما هنوز نقش اصلی در زندگی را دنیا دارد تا آخرت. به عبارتی هرچند امروزه رنگ خدا و آخرت در زندگی روزمره افراد مدرن بیشتر از گذشته شده، اما هنوز فاصله زیادی بین خدای ادیان ابراهیمی و خدای انسان مدرن امروزی است.

◀️برای نمونه آخرت در نگاه ادیان مهمتر از دنیاست لذا در حین توجه به امور دنیا همواره متذکر هدف اصلی که آخرت است، باشد. مثلا خداوند در آیه ۲۶ سوره رعد در حالیکه مانند بسیاری از آیات به رزق و روزی دنیا اشاره میفرماید و انسانها را شاد از زندگی دنیا میداند، اما در مقایسه، دنیا را در برابر آخرت ناچیز میشمارد؛ اللّهُ يَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَنْ يَشَاءُ وَيَقَدِرُ وَفَرِحُواْ بِالْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا فِي الآخِرَةِ إِلاَّ مَتَاعٌ.

◀️آری هرچند امروزه جو بایدن و جنیفر لوپز به عنوان نمونه ای از شهروندان مشهور جوامع مدرن، افرادی سکولار به معنای بدون در نظر گرفتن خدا و آخرت در زندگی دنیا نیستند، اما به یک معنا هم نمیتوان آنان را دیندار به معنای متدین بر متقدم داشتن آخرت بر دنیا دانست. پدیده ای رایج در بین اکثر مردمان جوامع مدرن؛ قراردادن نام خدا و توجه به او در زندگی دنیا (برخلاف روح سکولاریسم)، اما اولویت ندادن مسائل دینی و اخروی بر مسائل دنیا (برخلاف روح تعبد و دینداری)! به عبارتی خدای انسان مدرن کاملا خدایی در خدمت انسان و برای این دنیاست، نه خدایی که ادیان گستره خدایی او را محصور به این دنیا ندانسته و معبود انسان می باشد.

🗽🎼⛪️ @DiNneVeSht
⚽️🙏🏻🙌🗽علی انصاریان، دعا و مدرنیسم

◀️درگذشت علی انصاریان نه فقط فوتبالدوستان که بخش‌های دیگری از جامعه را تحت تاثیر قرار داد. علی انصاریان و فضای زندگی اعتقادی او و خُلق دوست داشتنی‌اش سبب شد، موج دعا و درخواست از خداوند برای او فراگیر شود.

◀️الگوسازی‌های او در رسانه‌ها در احترام و عشق به مادرش، مثال زدنی بود. او همانند همقطارانش اهل نفرت پراکنی‌های شایع نبود. همین رفتارها در کنار نمودهای اعتقادات دینی او سبب شد، زمزمه‌های دعا در اوجگیری بیماری او، بیشتر و بیشتر شود.

◀️اما دعاها، برای شفای علی انصاریان افاقه نکرد و او درگذشت. پس از آن، گویا عده ای به اصطلاح انسانهای مدرن که منتظر فرصتی برای علم کردن دعوای نخ نمای دین و علم هستند، موج دیگری به پا کردند؛ که نباید دعا کرد و دعا فایده ندارد و در دنیایی که علم حرف اول را میزند، نباید به دنبال درخواست از خدا بود! هرچند که در چنین شرایطی ادب تسلی خانواده داغدار باید باشد تا ایجاد جو منفی و شبهه در جامعه، و اگر تقدیر خداوند بر شفای علی رقم میخورد دیگر این موج جدید راه نمی افتاد، اما میشود نگاهی به سطحی بودن این حرکت و موج انداخت.

◀️استفاده از عبارتهایی چون؛ در دنیای امروز، در روزگار مدرن، علم، عقل و مخالفت با اوهام و خرافات را میتوان در این موج جدید دید. اما همانطور که قبلا هم گفته شد، تقابل علم و دین در دنیای مدرن امروزی، تقابلی غیرمدرن و عقب مانده است. باید دانست اگر غرب سردمدار علم امروز است، واژه خدا و دعا و درخواست از او نه فقط در زبانشان، در انتخاباتشان، در مراسم تحلیف ریاست جمهوریشان که از قدیم روی اسکناسهایشان نیز نقش بسته است.

◀️البته نقش دعا و خدا را میتوان در آثار اندیشمندان و فلاسفه مدرن غرب نیز به کرات دید. برای نمونه ویلیام جیمز فیلسوف اومانیست آمریکایی و بنیان‌گذار مکتب پراگماتیسم که خود روانشناس برجسته‏‌ای بود در مورد دعا، نیایش خدا و معنویت در کتاب دین و روان می‎گوید: «مطلب سومی که بحث بیشتری درباره آن خواهم کرد نیایش و دعا به درگاه خداوند است امروزه بر ضد دعا صحبت بسیار می‎شود مخصوصاً وقتی که برای خوبی هوا و بهبودی مریض باشد در خصوص شفا یافتن بیمار به وسیله دعا باید گفت چنانکه حقایق و واقعیت‎های پزشکی را قبول داشته باشیم، پزشکانی چند اظهار داشته‏اند که در بسیاری از موارد دعا در بهبود حال بیمار مؤثر بوده است ....»

◀️همچنین آلکسی کارل فیزیولوژیست، جراح و متفکر معروف فرانسوی، نویسنده‏ای که در دنیای قدیم و جدید بسر برده و بر اثر تحقیقات و مطالعات گسترده و جهانی خود موفق به اخذ جایزه نوبل در دو رشته فیزیولوژی و پزشکی شده و صاحب کتاب نیایش و انسان می‌گوید: «نتایج نیایش را با علم نیز می‏توان دریافت، زیرا نیایش نه تنها بر روی حالات عاطفی بلکه بر روی کیفیات بدنی نیز اثر می‎گذارد و گاهی در چند لحظه یا چند روز، بیماری جسمی را بهبود می‏بخشد این کیفیات هر چقدر هم که غیر قابل درک باشند بایستی به قوایشان معترف بود.»

◀️لذا فرهنگ دعا و نیایش در دنیای مدرن امروز در بالاترین سطوح سیاسی، اجتماعی، فلسفی و علمی به چشم میخورد و اگر کسی منکر دعا و اثرات آن و پناه بردن صرف به علم شود، نمیتوان او را انسان آگاه و مدرنی دانست.

◀️از دید یک انسان مدرن دیندار دعا به درگاه خدا نه به معنای نادیده گرفتن امور جاری و دنیوی و مادی است و نه به معنای تضمیمنی برای روا شدن حاجات است.

◀️در فرهنگ اسلامی برخاسته از کلام اهل بیت علیهم السلام: دعا عبادت است. درخواست از خدا وظیفه انسانی است که فهمیده و یافته است که در برابر خدایش، هیچ قدرت و توانی ندارد.

◀️دعا یعنی یک پیوند عمیق و روحانی و واقعی، فارغ از اینکه حاجات برآورده بشوند یا نشوند. اگر خواسته ما برآورده شد که الحمدلله و اگر نشود می‌گوئیم: الهی رضا بقضائک، تسلیما لامرک... (ترجمه مفهومی: خدایا به قضاوقدر تو راضی هستم و به امر تو تسلیم)

⚽️🙏🏻🙌🗽 @DiNneVeSht
🕊🤝⛪️🕋 پاپ و پیامبر رحمانی

◀️یکی از مهمترین خبرهای اخیر جهان دیدار پاپ و آقای سیستانی بود. دیداری ساده و کوتاه در نجف اما همراه با حاشیه های بسیار در رسانه ها! حاشیه هایی از کوچک شمردن اهمیت این دیدار، تفاوت سبک دو‌حوزه نجف و قم تا حتی نوع نگاه طرفین. اما به نظر یک نکته مهم در این هیاهوها کمتر مورد دقت قرار گرفت؛ متن پیام کوتاه پاپ از طریق دفتر واتیکان.

◀️واتیکان اعلام کرد: پاپ در این دیدار فرصتی یافت از آیت الله سیستانی به همراه جامعه شیعیان برای مقابله با خشونت و مشکلات بزرگی که طی سال های اخیر پیش آمده و در دفاع از ضعیف ترین مردم و آنانی که بیشترین ظلم و ستم را دیده اند، تشکر و قدردانی کند.

◀️پاپ جامعه شیعیان و آقای سیستانی را به عنوان رهبر و یا نماینده آنان افرادی میداند که در برابر خشونت و‌مشکلات با سایر ادیان همراهی میکنند. آری شیعیان در نزد پرطرفدارترین رهبر دینی جهان در خارج از حاشیه های سیاسی، نماد صلح و نه به خشونت هستند. همان نمادی که تجلی واقعی آن در رحمت للعالمین بودن پیامبر اکرم صلی الله علیه و‌آله متبلور بوده است.

◀️به تعبیر یکی از روشنفکران دینی آقای سیستانی کار جدیدی انجام نداده بلکه همان سیره و روش پیامبر اکرم و امامان شیعه را دنبال کرده است. لذا نماد اسلام رحمانی پیامبر را میتوان در خوانش بعد از ایشان توسط امامان شیعه و سپس شیعیان و بزرگان آنان در طول تاریخ دید.

◀️اما در طرف دیگر خوانشی از اسلام شکل گرفته است که نمادهای آن را در طول تاریخ میتوان از همان صدر اسلام در آتش زدن در خانه دختر پیامبر و فاجعه عاشورا یافت. و‌نمادهای جدید آن را در طالبان، القاعده و داعش متبلور دید.

◀️لذا نکته قابل تامل آن است که پاپ فرانسیس با دریافت این دو خوانش متفاوت از اسلام، توجه جهانیان را در قرن ۲۱ به خوانش صلح جو و ضد خشونت شیعی از اسلام فرا میخواند. هرچند اخیرا برخی نواندیشان، گویا خوانش خشونت طلب اسلام را بیشتر میپسندند و پیامبر اسلام را از نگاه این خوانش تعریف میکنند! البته در نقد و اشتباه این نگاه انقدر در هفته های اخیر سخنرانی و‌مقاله ارائه شده که هدف این مقال نیست.

◀️اما داعش در عمل و نگاه خشونت طلب به پیامبر اسلام در نظر، میتواند دو لبه یک قیچی باشد که برنده ریسمان رحمت الهی و رحمه للعالمین بودن پیامبر اسلام نسبت به جهانیان میباشد. ریسمانی که این هفته و در نزدیکی بعثت پیامبر خوبیها، توسط دو رهبر دینی جناب پاپ و آقای سیستانی مجدد محکم نگاه داشته شد.

🕊🤝⛪️🕋 @DiNneVeSht
🔊🔉تذکری برای انسان مدرن

◀️در ادیان الهی به برخی ایام و زمانها توجه ویژه ای میشود. یکی از اهداف این نگاه ویژه، کم کردن توجه به زندگی مادی و دقت در امور دینی و معنوی است. تعریف عباداتی خاص در جمعه، شنبه و یکشنبه برای مسلمانان، یهودیان و مسیحیان در همین راستا است. هرچند زندگی صنعتی زده انسانهای مدرن و برخی مسایل دیگر سبب شد که زمان عبادت و نیایش در این روزها جای خود را به تفریح و سرگرمی در جهت شادابی برای شروع هفته ای جدید دهد. به عبارتی این روزهای خاص هفته نه تنها سبب فراغت کوتاهی از دنیای مادی برای توجه به دین نشد، بلکه سبب فراغت از کار برای کسب انرژی جهت بیشتر توجه کردن به دنیای مادی شد.

◀️البته این توجه به سرگرمی و فراغت وغفلت از خدا مخصوص دوران مدرن امروز نیست، بلکه در زمان پیامبر صلی الله علیه و آله نیز مردم به دنبال همین موضوع بودند. لذا خداوند در آخرین آیه سوره جمعه متذکر میشود که بهتر است در روز جمعه بیشتر متوجه خداوند باشیم و آنچه نزد خداست از این تجارت و سرگرمی شما بهتر است. وَ إِذا رَأَوْا تِجارَةً أَوْ لَهْواً انْفَضُّوا إِلَيْها وَ تَرَكُوكَ قائِماً قُلْ ما عِنْدَ اللَّهِ خَيْرٌ مِنَ اللَّهْوِ وَ مِنَ التِّجارَةِ وَ اللَّهُ خَيْرُ الرَّازِقِينَ. (و چون تجارت یا مایه سرگرمی ببینند به سوی آن پراکنده شوند و تو را در حالی که ایستاده ای، رها کنند. بگو: پاداش و ثوابی که نزد خداست از سرگرمی و تجارت بهتر است، و خدا بهترین روزی دهندگان است)

◀️این تذکرات و‌توجه به امور غیر از دنیا در کلام حجتهای الهی بسیار زیاد دیده میشود که نشان از سرگرم شدن زیادی مردم به دنیا را دارد. البته همانطور که ذکر شد در برخی ایام این تذکرات بیشتر میشود. یکی از این تذکرات نیز در روزهای پایانی ماه شعبان و‌قبل از ورود به ماه رمضان است. لذا حجتهای الهی مردم را متذکر میکردند که به ماهی نزدیک میشویم که با بقیه ماه ها متفاوت است.

◀️برای نمونه حضرت رضا علیه السلام در آخرین جمعه ماه شعبان اباصلت هروی را متذکر ورود به ماه رمضان میکنند و میفرمایند که اولا با برگرداندن امانتهای مردم و زدودن کینه های آنها از دلهایتان دل از دنیا برکنید. سپس با توبه، استغفار و دعا و تلاوت قرآن خود را بیشتر متوجه خداوند کنید.

◀️به نظر میرسد که توجه زیادی به دنیا و غفلت از خداوند و آخرت خاصیت ذاتی در انسان است و مساله دیروز و امروز و مساله انسان سنتی و مدرن بوده و هست. اما امروزه به خاطر مسایل مختلف شاید این غفلت از خدا و دنیازدگی رنگ بیشتری نسبت به گذشته یافته است. لذا تذکر حجتهای الهی برای توجه به خداوند و کم کردن توجه به دنیا در برخی ایام مانند ماه رمضان برای انسان مدرن، تذکری بسیار ضروری است.

🔊🔉 @DiNneVeSht
🍔🌭🍟دینداری فست فودی برای انسان مدرن

◀️رشد انقلاب صنعتی و مدرنیته باعث تغییرات بسیاری در سبک زندگی انسان مدرن شده است. عادت به غذاهای سریع و آماده (فست فود)، مسافرتهای سریع و راحت، لباسهای سبک و راحت و بسیار موارد دیگر جزء لاینفک این زندگی شده است. این تفاوتها با سبک زندگی سنتی از طرفی سبب شده که نسل پدران و پدربزرگها، نسل جدید را درک نکرده و از طرفی نسل جدید و به اصطلاح مدرن با برخی ارزشهای نسل گذشته در تعارض و مخالفت قرار گیرد. نمود این درگیری ها را میتوان در مسایل خانوادگی، اجتماعی، فرهنگی و دینی دید.

◀️هیاهوهای به پا شده خصوصا در شبکه های اجتماعی که محل نمود نسل جدید مدرن است، نمونه های فراوانی از این مدعا است. یکی از این هیاهوها نیز معمولا در اخر ماه رمضان و اعلان روز عید فطر توسط مراجع مختلف به پا میشود. مساله رویت هلال و علت اختلافهای نجومی و فقهی مساله ای است که قبلا در این کانال و سایتهای بسیاری مطرح شده است، اما این نوشتار اصلا قصد ورود به آن مباحث تخصصی را ندارد بلکه میخواهد از زاویه ای دیگر به آن بنگرد.

◀️اختلاف در مسایل علمی و نداشتن یک جواب مشخص برای یک پرسش مشخص از مسایل طبیعی علم است که با پیشرفت علم بیشتر هم شده است. اما وقتی این اختلاف به سطوح مردم عادی میرسد سبب حیرت آنها میشود. به سبب تغییرات سبک زندگی و راحت طلبی مدرنیته گویا قبول این اختلافات برای انسان مدرن سنگین می آید. به عبارتی از آنجا که صنایع مختلف به کمک علم، زندگی انسان را راحت کرده اند، توقع انسان مدرن از علم؛ داشتن پاسخهای سریع، قابل فهم و راحت به تمام مطالب است. این توهم سبب میشود که هر چه به جلوتر میرویم انسان مدرن نتواند اختلاف در بین عالمان و اندیشمندان را پذیرا باشد. تحیر مردم از عدم پاسخ صریح پزشکان به بیماری کرونا و تغییرات پی در پی نظرات پزشکی و پروتکلهای بهداشتی شاهدی بر این مدعاست.

◀️این روحیه راحت طلبی، عدم تحقیق و‌ عدم پذیرش اختلاف از زندگی اجتماعی انسانها به زندگی دینی آنها هم کشیده شده است. برای نمونه اختلاف اعلام عید فطر در گذشته نیز بین فقها وجود داشته است و مردم به راحتی با پذیرش این اختلاف به نظر مرجع خود رجوع میکردند. اما امروزه نسل جوان مدرن از سویی حال و حوصله ندارد که با مطالعه علت اختلاف را از بعد نجومی و فقهی بفهمد. و از سوی دیگر هرچند مخالف تقلید است حال و حوصله ندارد که خود تحقیق کند و برای خود راه حلی پیدا کند. فقط برای دیگران توصیه دارد که اختلاف را کنار بگذارید تا ما راحت باشیم و دغدغه ذهنی پیدا نکنیم.

◀️البته درخواست دین فست فودی و راحت برای انسان مدرن محصور در تعیین زمان عید فطر نیست. نگرفتن روزه در ماه های گرم سال، کم اهمیت جلوه دادن حج به خاطر سختی اعمال، عدم رسیدگی مستقیم به ایتام و نیازمندان علیرغم سفارشهای مکرر دین، مختصر برگزار کردن مراسم کفن و دفن و ترحیم ها و بسیاری دیگر از این دست موارد را میتوان از یک نگاه و زاویه از منظر همین راحت طلبی انسان مدرن نگریست.

🍔🌭🍟 @DiNneVeSht
📱📡دینداری رسانه زده

◀️بمب خبری قتل بابک خرمدین و نحوه عجیب قتل توسط والدین او شاید یکی از مهم ترین و پر بحث ترین خبرهای این روزهای شبکه های اجتماعی است.
حجم گزارشها و اخبار تایید شده و نشده از مراجع رسمی و غیر رسمی آنچنان مانند سایر بمبهای خبری زیاد است، که تشخیص شایعه و واقعیت، درست و غلط، کار سختی است.
البته این ذات رسانه و خصوصا شبکه های اجتماعی است که در مورد یک خبر یا اتفاق، حجم وسیعی از اطلاعات را بر سر شما آوار میکنند.

◀️به جز خبر قتل و نحوه اجرای آن، حجم تحلیل ها در مورد علت این قتل نیز قابل توجه است.
البته به علت عکسهای کراواتی و ظاهر غیرمذهبی والدین مقتول کمی حجم تحلیل های با چالشهای مذهبی کمرنگ تر از خبرهای قبلی بود. اما تعداد تحلیل های روانشناختی، جامعه شناختی، اخلاقی، ایدئولوژیک و حتی سیاسی قابل توجه بود. قاعدتا نمیتوان به این حجم انبوه از تحلیل ها نیز اعتماد کرد.

◀️همچنین اگر به این نکته رسانه ای دقت شود که؛ وقتی یک تحلیل دینی، اجتماعی، اقتصادی و ... برای عموم مردم نوشته میشود؛ باید بیش از آنکه علمی و دقیق باشد، باید توانسته باشد از فنون اقناع و تکنیکهای رسانه ای بهره برده باشد!
👈پس اطمینان به مطالب رسانه ها و شبکه های اجتماعی بسیار سخت میشود.

◀️از طرفی در دنیای امروزی معمولا نظرات و تحلیل های افرادی به گوش مردم جامعه میرسد، که بیشتر سخنوران و نویسندگان ماهری هستند تا اندیشمندان و نخبگان محقق.
👈لذا معمولا نظرات و تحلیل های نخبگان دینی، اجتماعی و اخلاقی را کمتر میتوان در فضای رسانه ای یافت. هر چند معدودی از این نخبگان قصد آشتی و یا ورود به فضای مجازی را دارند.

◀️اما فارغ از تشویق نخبگان برای ورود به رسانه ها و شبکه های اجتماعی باید از انسان امروزی نیز تقاضایی داشت. انسان امروزی باید تمرین کند که تمام دین، اعتقاد و اخلاق خود را با توجه به اخبار و تحلیل های رسانه های امروزی تعریف نکند.

◀️هرچند رسانه ها امروزه منبع دانش افراد درباره دین، اعتقاد، ایدئولوژی، اقتصاد، بهداشت و ... هستند، اما انسان امروزی باید بداند که عمق این رسانه ها بسیار کم هستند و مخلوطی از حق و باطل در آنها درآمیخته است.
👈لذا در مسایل مهمی مانند تجویز درمان بیماری کرونا وقتی شخص پزشک نیست، به سراغ انبوه توصیه های پزشکی موجود در شبکه های اجتماعی نرفته و به پزشک متخصص مراجعه کرده و یا به سایتها و شبکه های سازمان های معتبری چون بهداشت جهانی مراجعه میکند.

◀️در مورد دینداری و مسائل اعتقادی و دینی نیز انسان متدین امروزی اگر مطالعات دقیق و عمیق دینی نداشته باشد، نباید گوش و چشم به حجم وسیع اخبار و تحلیل های دینی و غیر دینی رسانه ها و شبکه های اجتماعی داشته باشد، بلکه باید راه تحقیق و مطالعه عمیق و هدفمند را بپیماید.

📱📡 @DiNneVeSht
🌊🕋دینداری و موجهای اجتماعی

◀️دین، مناسک و مقدسات دینی از آنجا که در زندگی روزمره مردم جاری است معمولا در حوادث و تحولات اجتماعی مورد توجه بیشتری قرار میگیرد. این پدیده در دنیای مدرن و به سبب وجود شبکه های اجتماعی سرعت و‌نفوذ بیشتری نیز پیدا کرده است. نمونه ای از بروز این توجهات به مسائل دینی و‌اعتقادی، توجه به وجود امام زمان علیه السلام در نزدیکی موسم انتخابات است.

◀️در یک سو عده ای شرکت کردن در انتخابات را کار مورد نظر و رضایت امام زمان میدانند و حتی عده ای رای به یک کاندیدای خاص را برابر با رضایت حضرتش میپندارند. در نگاهی مشابه نیز عده ای رای اوردن یک کاندیدای خاص را از علایم ظهور برمیشمارند.

◀️از سوی دیگر برخی دیگر از عاشقان و محبین امام زمان، نیز با نفی حرکتهای اجتماعی حرف‌هایی می‌زنند که نه با مبانی جامعه مدرن هم‌خوانی دارد و نه با مبانی اعتقادی.
به طور مثال برخی می‌گویند: کاندیدای من امام زمان است.
یا اینکه دیگران را سرزنش می‌کنند و می‌گویند: یا صاحب الزمان هیچکس به فکر شما نیست و همه دنبال کاندیدای خودشان می‌گردند.

◀️هیچگاه نباید در انتخابات به دنبال جایگزین پروری برای امام زمان علیه السلام بود. هیچ منتخبی نمیتواند ادعای امام زمان بودن کند.
از دیگر سو، مقام امام و امامت الهی فراتر از این حرفهاست و مقایسه امام زمان با این فرآیندهای انتخاباتی جفایی بزرگ است.
امام، از سوی خداوند انتخاب و توسط پیامبر یا امام معصوم قبل، معرفی می‌گردد. امام معصوم نه با مدیر مدرسه، نه با نماینده مجلس و نه با رئیس جمهور و هر مقام دیگری قابل قیاس نیست.

◀️باید گفت کمی صبر کنید و تامل بورزید. لطفا راه را اشتباه نرویم. اگر با انتخابات مشکل داریم و یا با تحریم انتخابات مشکل داریم، آن را با سوء استفاده از نام دین و امام زمان علیه السلام، سرکوب نکنیم.

◀️لذا باید دید پس از این جمعه انتخابات آیا بازهم نام امام زمان علیه السلام نقل محافل و شبکه های اجتماعی هست یا نیست؟
البته پاسخ معلوم است دینداری امروزی مانند شبکه های اجتماعی است که در یک موج اجتماعی به بالا میرود و در موج بعدی به پایین می آید. لذا انتظار امام زمان در دنیای مدرن امروزی عموما بستگی به آن جمعه ای دارد که حوادث اجتماعی نزدیک آن پر رنگ تر از جمعه دیگر باشد😔.

🌊🕋@DiNneVeSht
⚽️🗳☝️از زنان بوکانی تا بازی های یورو و فربهی دموکراسی

◀️ قاعدتا وقتی نام دموکراسی به گوش می‌رسد کمتر کسی را می‌توانی پیدا کنی که با این پدیده مخالف باشد. خصوصا وقتی که یکی از علت‌های اصلی پیشرفت کشورهای توسعه یافته را در دموکراسی بیان می‌کنند.
☝️ اما آیا واقعا میوه‌های درخت دموکراسی این مقدار شیرین است؟

◀️ اگر دقت کنیم می‌بینیم که هرچند درخت دموکراسی میوه‌های شیرین و خوش خوراکی می‌دهد، اما گاها میوه‌های کال و حتی سمی نیز دارد. شاید نمونه بارز جهانی یکی از این میوه‌های خراب ظهور پدیده‌ای مانند ترامپ در امریکا بود که سبب مشکلات فراوانی برای کل جهانیان شد.

◀️ البته این میوه‌های تلخ درخت دموکراسی را می‌توان در تمام جهان و حتی ایران نیز یافت.
انتخابات شوراها در ایران سال‌هاست که نمود بروز همین نقطه ضعف‌های دموکراسی است. راه یافتن برخی سلبریتی‌ها به خاطر چهره معروف‌شان به شورای شهر تهران، راه یافتن افرادی با مشکلات اخلاقی به شورای شهر بابل، راه یافتن رانت خواران زمین به شورای شهر رودهن و راه یافتن عده خاصی از زنان به شورای شهر بوکان به خاطر عکس‌های تبلیغاتی و مدلینگیشان، خارج از بحث تخصص نمونه‌های بارز مشکلات دموکراسی است.

◀️ هرچند مزایای دموکراسی زیاد است ولی باید به مشکلات آن نیز دقت کرد. اما گاها چنان این واژه‌های مدرن چون دموکراسی در اذهان افراد فربه می‌شوند که چشم بر مشکلات آن می‌بندند. البته معضل بزرگتر فربهی دموکراسی آنجایی است که افراد می‌خواهند مفاهیم و روش‌های اخلاقی و بعضا دینی را با مبانی دموکراسی بسنجند!

◀️ مثلا امروزه پدیده دفاع از همجنس گرایی در بازی‌های فوتبال جام ملت‌های اروپا دارای طرفداران زیادی شده است.
☝️ آیا باید همجنسگرایی را به خاطر دفاع اکثریت و مبانی دموکراسی پدیده اخلاقی دانست!؟ پدیده ای که در تعارض با باور دینی است!
☝️ و یا اگر اکثریت جامعه با گرفتن روزه مشکل داشتن باید در احکام روزه داری تجدید نظر کرد؟!

◀️ آری هرچند دموکراسی پدیده پسندیده‌ای است، اما فربهی دموکراسی سبب شده که ارزش‌های اخلاقی و دینی که در یک سوی آن خدا و در سوی دیگرش انسان‌ها قرار دارند، توسط معیار رای انسان‌ها سنجیده شود و بعد الهی آن هرساله کمرنگ‌تر شود. هرچند انسان‌ها بعضا هر 4⃣ سال یا 8⃣ سال به اشتباهات تصمیمات اکثریتی خود اذعان می‌کنند‼️

⚽️🗳☝️ @DiNneVeSht
💡📜از نداشتن آلترناتیو تا فربهی روشنفکری دینی

◀️شاید بتوان روشنفکری دینی را یک تفکر جهان شمول دانست که در سرتاسر دنیا در پی کم رنگ شدن آموزه‌های سنتی دینی در برابر آموزه‌های جدید مدرنیته مورد توجه روشنفکران دیندار قرار می‌گیرد تا این‌گونه دین را در دنیای جدید بازتاب دهند.

◀️تاریخ ایران از مشروطه تا به امروز شاهد بروز انواع روشنفکران دینی بوده است. شاید به خاطر طیف وسیع اعتقادی و رفتاری روشنفکران نتوان جریانهای روشنفکری دینی را به طور کامل دسته بندی کرد. اما میتوان در یک سوی طیف افرادی کاملا سکولار و حتی بی دین یافت که آنها را روشنفکر دینی میدانند! و در سوی دیگر طیف نیز روحانیونی با درجه اجتهاد و دارای مقلدین قابل توجه را دید که مردم آنها را نیز روشنفکر دینی میدانند.

◀️این پراکندگی حتی در میزان دانش و تحصیلات روشنفکران دینی مشهود است. برخی که اصلا نه تنها مطالعات حوزوی و آشنایی با مطالعات دین اسلام نداشته بلکه دانش ابتدایی مانند تسلط به زبان عربی که مدخل ورود به ادبیات دینی است را ندارند. لذا در استفاده از قرآن (به عنوان مهمترین سند دینی) و تاریخ و روایات مجبور به رجوع به منابع دسته چندم میشوند. البته در عوض در علوم مدرن دارای مراتب بالا هستند! و برخی با داشتن مطالعات و درجات قابل توجه حوزوی، بهره ای از علوم مدرن نداشته و حتی تسلطی بر زبانهای انگلیسی یا فرانسوی که مدخل ورود به دانش مدرن است را ندارند!

◀️البته قطعا روشنفکران عمیق و پر مطالعه ای هم هستند که دانش و اطلاعات قابل توجه از هر دو‌سمت مطالعات دینی و مدرن را دارا هستند. اما این سطح از پراکندگی علیرغم داشتن مزیتهای بسیار دارای معایبی نیز میباشد. یکی از این معایب فربه شدن روشنفکری در ذهن خود روشنفکران و سپس مردم است.

◀️یکی از مصادیق این فربهی را میتوان در کلام مرحوم دکتر داوود فیرحی در یکی از جلسات مجازی با حضور تعدادی از روشنفکران در خرداد سال ۱۳۹۹ برگزار شد، دید. ایشان ضمن تقدیر از روشنفکران دینی اما بیان میکنند که عموما اندیشه روشنفکر دینی فقط نفی میکند و اصلا آلترناتیوی معرفی نمیکند، لذا جامعه را به سمت نهیلیسم اجتماعی سوق میدهد. در واقع روشنفکری دینی توان ایجاد یک نظریه و نظام فکری، رفتاری و اجتماعی را ندارد.

◀️البته فرمایش ایشان در یک سال بعد و در خرداد ۱۴۰۰ کاملا این فربهی که در ذهن خود روشنفکران وجود دارد را در یک بعد نشان داد. وقتی دو‌نفر از معروفترین روشنفکران دینی در سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری از یکی از کاندیداها حمایت کردند، عده ای از روشنفکران دینی و برخی مردم گمان کردند که این متون زیبا در حمایت از یک کاندیدا میتواند سبد آرا و حتی نتایج انتخابات را عوض کند!

◀️آری علیرغم خدمات روشنفکری دینی در ایران، اما اندیشه روشنفکری به دلایل مختلف دچار فربهی شده است. به طوری که از واقعیتهای اجتماعی و دینی مردم دور افتاده اند و بیشتر در حلقه های مجازی و کلاب هاوس ها زندگی میکنند. در حالیکه دین پدیده ای است درون زندگی واقعی مردم.

💡📜 @DiNneVeSht
🛐دینداری = گرفتاری در زندگی دنیا‼️

◀️اتفاقات و گرفتاریها و سختیهایی که در این سالها برای کشورهای مسلمان در حال رخ دادن است و حال و رفاه نسبی که در کشورهای غربی است، معمولا افراد را به این نتیجه میرساند که این سختی نتیجه دینداری است! البته استفاده خاص از برخی گزاره های دینی و ادبی نیز این باور را در میان مردم تقویت میکند.

◀️برای نمونه در ماه محرم معمولا در دیوارهای شهر و بر فراز خطابه ها این عبارت حضرت زینب را زیاد میبینیم و میشنویم که «ما رأیت الا جمیلا» که هر چه دیدم زیبا بود. گویا تمام آن سختیها برای ایشان زیبا بوده و به عنوان اسوه دینداری ایشان از گرفتاری استقبال کردند!

◀️البته در ادبیات غنی فارسی هم نمونه این اشعار شبیه این شعر زیاد به چشم می آید که: هر كه در اين بزم مقرب‏تر است // جام بلا بيشترش می‌‏دهند. لذا این برداشت که اگر انسان شخص بهتری نزد خداوند است باید سختی بیشتری بکشد!.

◀️این سه مثال، نمونه های برجسته از بسیاری از مثالهایی است که در ذهن افراد جا افتاده است. اما آیا واقعا در ادبیات دینی دینداری برابر با سختی و گرفتاری است؟

◀️مراجعه به آیات و روایات نشان میدهد که اتفاقا سختی لزوما نتیجه دینداری نیست. برای نمونه آیه ۲ سوره طلاق وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا هرکس تقوا داشته باشد خدا برای او گشایش قرار میدهد. و یا آیه ۹۶ سوره اعراف ولو أَنَّ أَهْلَ الْقُرَىٰ آمَنُوا وَاتَّقَوْا لَفَتَحْنَا عَلَيْهِمْ بَرَكَاتٍ مِنَ السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ اگر مردم ایمان بیاورند و تقوا داشته باشند خدا برکات آسمان و زمین را بر آنها میگشاید. و یا آیه ۳۲ اعراف قُلْ مَنْ حَرَّمَ زِينَةَ اللَّهِ الَّتِي أَخْرَجَ لِعِبَادِهِ وَالطَّيِّبَاتِ مِنَ الرِّزْقِ که میفرماید چه کسی زینتهای الهی را که برای بندگان خود آفریده و روزی های پاکیزه را حرام کرده است؟

◀️البته به جز آیات در روایات و سیره اهل بیت هم همین نگاه دیده میشود. برای نمونه حضرت زهرا سلام الله علیها در خطبه فدکیه به اهل مدینه یادآوری میکند که به علت وجود پیامبر و ایمان آوردن شما به دین خدا امروز وضع زندگی دنیا شما روبراه شده است، وگرنه که در سختی و گرفتاری زندگی میکردید.

◀️پس ادبیات دینی تمام سختیها و رنج های دنیایی را به علت دینداری نمیداند اما در طول تاریخ تا زمان حاضر گروه هایی سعی کردند این تفکر را در ذهن جامعه جا بیندازند. اول گروهی از حاکمان مانند ابن زیاد و بنی امیه تا به امروز که جنایات و نالایقی خود را به گردن خدا انداخته و سعی کردند مردم مشکلات در جامعه را به علت دینداری خود بدانند نه رفتارهای اشتباه و ظالمانه آنان. دوم گروهی از عرفا و صوفیه که با وام گرفتن از عرفانهای شرقی زندگی در بدبختی و فلاکت را نشانه مقام والا در جهان های بعدی دانستند. البته در دنیای امروزه علاوه بر این دو گروه، تفکرات دیگری نیز بر طبل این ادعا میکوبند که باید در مقالی دیگر درباره آن نوشت.

🛐لذا اساسا نعمت ها و خوشی ها را چه کسی خلق کرده؟ همان که دین را فرستاده! پس مبنای دین، بر ناخوشی و سختی نیست

و ادامه دارد….

🛐@DiNneVeSht
2025/07/05 03:29:15
Back to Top
HTML Embed Code: