Astăzi public o nouă analiză în care examinez cât de mult așa numitul “precedent al Ciprului” poate fi de ajutor Moldovei, Ucrainei și Georgiei în depășirea handicapului separatismului în viitorul proces de aderare:

“Precedentul Ciprului, „conflictele înghețate” post-sovietice și agenda europeană a Ucrainei, Moldovei și Georgiei”.

Mai multe găsiți aici: https://www.ipn.md/ro/precedentul-ciprului-conflictele-inghetate-post-sovietice-si-agenda-europeana-7978_1097978.html
Analiza publicată astăzi privește la dedesubturile legate de decizia Rusiei de a ataca porturile din Odesa. Complexitatea implicațiilor locale, regionale și globale e fascinantă.

“Atacul Rusiei asupra porturilor din Odesa: 3 scenarii privind criza “livrărilor de cereale ucrainene”.

👉 https://www.ipn.md/ro/atacul-rusiei-asupra-porturilor-din-odesa-3-scenarii-privind-7978_1098564.html
Astăzi public o analiză nouă care eximinează 3 scenarii de evoluție în jurul reglementării conflictului transnistrean.

La formularea scenariilor a fost luată în calcul situația geopolitică din regiune, capabilitățile moldovenești în domeniul apărării și interesele geopolitice ale actorilor externi vizați.

Soluționarea conflictului transnistrean – trei scenarii pe fundalul intereselor geostrategice ale Moldovei, Ucrainei și Rusiei.

👉 https://www.ipn.md/ro/solutionarea-conflictului-transnistrean-trei-scenarii-pe-fundalul-intereselor-ge-7978_1099213.html#ixzz8CQTY2dne
În articolul analitic publicat astăzi examinez implicațiile crizei din Israel-Gaza asupra agendei de lărgire a UE în raport cu Ucraina, Moldova și Georgia.

“Criza din Orientul Mijlociu și perspectiva europeană pentru Ucraina, Moldova și Georgia.”

👉 https://www.ipn.md/ro/criza-din-orientul-mijlociu-si-perspectiva-europeana-pentru-ucraina-7978_1100445.html
Astăzi public un articol analitic proaspăt, care include constatările colectate în cadrul recentelor deplasări de cercetare de la Bruxelles și Vilnius:


▶️ Oboseala geopolitică din UE și (pre-)aderarea „în pachet” a Ucrainei.


👉 https://www.ipn.md/ro/oboseala-geopolitica-din-ue-si-pre-aderarea-in-pachet-7978_1101231.html
Acum aveți oportunitatea să mă citiți și pe EVZ.ro, unde voi publica comentarii politice pe tematica Republicii Moldova.

Fiecare comentariu are o rubrică specială cu principalele 3 scenarii de evoluție în jurul subiectului analizat.

Primul comentariu este despre “referendumul pro-UE”:

👉 Titlu: Mișcarea riscantă a președintei Maia Sandu

https://evz.ro/miscarea-riscanta-a-presedintei-maia-sandu.html
Astăzi public un comentariu nou pentru EVZ România. De această dată analizez probabilitățile de destabilizare ale Moldovei pe parcusul lui 2024. Tradițional examinez 3 scenarii majore. Mai multe citiți în articolul atașat. https://evz.ro/chisinaul-prognozeaza-destabilizare-surse-insecuritate.html
Public un nou articol analitic, în care fac prognoze cu privire la evoluțiile din Europa de Est în anul 2024.

➡️ “Prognoze pentru Europa de Est în 2024: Criza de influență a UE și reînnoirea electorală a autocrațiilor”.


👉 https://www.ipn.md/ro/prognoze-pentru-europa-de-est-in-2024-criza-de-7978_1102360.html
#Diverse:

Ambasadorul Israelului în Moldova Lion a sugerat că omul de afaceri fugar Shor nu va fi extrădat în Moldova fără o decizie judecătorească din Israel.

El a precizat, de asemenea, că guvernul israelian nu va face imixtiuni în justiție, chiar dacă există sancțiuni occidentale împotriva lui Shor.

Între timp, Biroul Anticorupţie a declarat că Interpolul nu ar caută un alt fugar, Plahotniuc.

Capturarea oligarhilor fugari este în impas. Guvernul nu are nicio pârghie de a influența organizațiile internaționale (cum ar fi Interpol) și state separate să facă excepții de la procedurile legale/standardele legale internaționale, sau de a le acuza de sabotaj, pentru a obține extrădarea fugarilor, suspectați de înțelegeri ascunse cu Rusia în vederea destabilizării Moldovei.
#NewPublication:

Revin cu un nou material analitic pentru EVZ.ro, în care examinez scenariile curente legate de conflictul transnistrean. Folosesc abordări inspirate din “teoria jocurilor”, cu accentul pe “jocul escaladării”.

👉Tensionarea conflictului din Transnistria: formele (im)posibile de escaladare”


https://evz.ro/tensionarea-conflictului-transnistrean.html
O analiză nouă despre dinamica din interiorul opoziției pro-UE de la Chișinău pentru EVZ.ro.


👉 Mobilizarea opoziției pro-UE de la Chișinău: salvarea voturilor celor nemulțumiți


Cei interesați vor putea citi care sunt principale trei scenarii (unul din elementele cheie al analizelor semnate de mine).

https://evz.ro/mobilizarea-opozitiei-pro-ue-chisinau-salvarea-voturilor.html
În noua analiză trec în revistă cele mai recente discuții privind apărarea europeană. De asemenea, vin cu niște explicații privind impactul agendei de apărare a UE asupra est-europenilor.

Mai multe aici:

“Noua agendă de apărare a UE și dinamica din Europa de Est”.

👉 https://www.ipn.md/ro/noua-agenda-de-aparare-a-ue-si-dinamica-din-7978_1103080.html
Într-o nouă publicație analizez evoluția votului în diasporă.

De asemenea, deja în mod tradițional, estimez care sunt principalele 3 scenarii cu privire la comportamentul electoral al diasporei.

Rata votului va depinde de motivația predominantă care va oscila între cea de “salvare” și respectiv "penalizare" în raport cu actuala guvernare.


Mai multe în comentariul pentru EVZ.ro.

👉 https://evz.ro/votul-diasporei-si-alegerile-prezidentiale-salvare-sau-penalizare.html
Astăzi revin cu un comentariu analitic pe marginea formatului de negocieri “5+2”, destinat pentru soluționarea conflictului transnistrean.

Explic circumstanțele interne și externe care au dus la congelarea acestuia.

Deja de o manieră tradițională reflectez principalele trei scenarii cu privire la viitorul formatului ”5+2”.

Mai multe detalii găsiți în comentariul semnat pentru EVZ.ro.

👉 https://evz.ro/formatul-de-negocieri-52-privind-conflictul-transnistrean-inghetare-demontare-sau-altceva.html#google_vignette
Revin cu un nou articol despre prevalența logicii geopolitice asupra celei transformatoare în procesul de extindere a UE spre Est.

Analiza scoate în evidență faptul că UE denotă favoritism geopolitic în anumite cazuri, tratând diferențiat Ucraina, Moldova și Georgia vizavi de procesul de reformă din cele trei țări candidate la aderare.

Mai multe citiți în articolul de astăzi:

👉 https://www.ipn.md/ro/predominanta-factorului-geopolitic-in-agenda-de-aderare-la-ue-7978_1103662.html
Am comentat aspectele problematice ale textului propus pentru referendum, intr-un articol publicat de @NewsMaker:

Политический аналитик Дионис Ченуша сказал, что предложенные поправки похожи на аналогичные положения в Конституциях Румынии, Грузии и Украины.

Поправка о европейской идентичности и необратимости европейского пути пришла из Конституций Украины и Грузии. Это, по словам Ченуши, более приемлемая для Молдовы модель:

«Самый разумный способ провести изменения после референдума, если Конституционный суд одобрит его организацию — следовать украинской или грузинской моделям, предполагающим необратимость европейской интеграции, включая европейскую идентичность. Остальные положения не соответствуют нынешнему этапу отношений с ЕС, но станут неизбежными после успешного завершения переговоров»

https://newsmaker.md/rus/novosti/referendum-pas-mozhet-stat-pervoprohodtsem-kak-v-moldove-provalivalis-plebistsity-i-chego-zhdat-ot-predstoyaschego
În noul articol pentru EVZ.ro, analizez discuțiile cu privire la “candidatul unic” al opoziției (pro-ruse sau non-proeuropene) și cum un asemenea scenariu s-ar putea derula.

În mod tradițional, ofer trei scenarii majore despre cum și când “candidatul unic” se poate materializa.

Mai multe citiți aici: https://evz.ro/un-candidat-unic-impotriva-maiei-sandu-dilemele-electorale-ale-opozitiei.html
2024/04/27 01:52:52
Back to Top
HTML Embed Code: