📕 درباره نسبت فعل اخلاقی و سلامت روان فاعل اخلاقی
اکبر جباری


من از نظریه‌های فلسفه‌ اخلاق معاصر اطلاع چندانی ندارم و نمیدانم آیا مانند فلسفه‌های اخلاق کلاسیک، از نقش و نسبت روان فاعل اخلاقی در تحلیل و تعیین فعل اخلاقی غافلند یا نه؟
چنانکه میدانیم، در فلسفه‌های اخلاق کلاسیک، فعل اخلاقی، فعلی است که در نسبت با "دیگری" تعیین میشود. به عبارتی ديگر، فعلی اخلاقی، فعلی است که به روان و جسم و مال و خلاصه به دیگری سودی برساند و فعل غیر اخلاقی فعلی است که به دیگری آسیب برساند. اما معلوم نمی‌شود جایگاه روان فاعل، در تعیین فعل اخلاقی چیست؟ یعنی اگر کسی مرتکب بخشش یا ایثار نسبت به دیگری شود، اما از رهگذر این بخشش و ایثار، روان خودش آسیب ببیند، چرا این فعل که "بخشش" و "ایثار" می‌نامیمش، فعل اخلاقی است؟
من عمیقا بر این باورم که نه تنها سود و ضرر "دیگری" در تعیین فعل اخلاقی مهم است، بل سلامت روان خود فاعل اخلاقی نیز در تعیین فعل اخلاقی حائز اهمیت است. اگر کاری مفید برای دیگری انجام میدهی که از رهگذر آن کار، متحمل آسیب روانی میشوی، آن یک کار اخلاقی نیست. اگر گمان می‌بری با بخشیدن کسی، روانت متحمل آسیب میشود، بهتر است او را نبخشی و خشمت را به او ابراز کنی. این ابراز خشم، شاید فعل اخلاقی نباشد، (و شک دارم فعل غیر اخلاقی هم باشد) اما آن بخششی که مبتنی بر سرکوب خودت است، قطعا یک فعل غیراخلاقی است.
باید سلامت روان خودت را نیز در فعل اخلاقی مد نظر قرار دهی. چراکه اولا اخلاق می‌بایست نخست در جان فاعل، منشا خیر باشد که از این به سلامت روان یاد میکنیم، دوما، آثار و نتایج سلامت روان در نهایت دوباره به "دیگری" باز میگردد، چراکه اساسا روان، چیزی نیست جز التفات آدمی به جانب دیگری.
پس توجه به سلامت روانِ خود در فعل اخلاقی، توجه به دیگری نیز است.
ما نیاز داریم یکبار همه اخلاقیات را از منظر همین سلامت روانِ فاعلِ اخلاقی نیز بررسیم و بکاویم. ای بسا بسیاری از افعالی که به مثابه فضیلت اخلاقی تلقی شده، به واقع یک امر غیر اخلاقی باشد.

https://www.tg-me.com/drakbarjabari
📕نسبت اخلاق و هوش
اکبر جباری


اغلب رذیلت‌هایی که مردمان نسبت به دیگری روا میدارند، نه از سر خباثت و بدخواهی برای دیگران، بل به دلیل کم هوشی‌شان است. آدمها اغلب به دلیل کم هوشی، دچار بی‌اخلاقی میشوند. کم هوشی و جهل و نادانی باعث میشود تا ما به همه وجوه رفتار خود فکر نکنیم و از لوازم کار خود غافل شویم. مرتکب کاری میشویم و گمان میکنیم کار خاصی نکرده‌ایم و چون هیچ قصد و غرضی هم در کارمان نداشته‌ایم، مرتکب هیچ رذیله‌ای هم نشده‌ایم! غافل از اینکه اخلاق را زیرپا گذاشته‌ایم. هوش زیاد، ملاحظه زیاد می‌آورد و آدم ملاحظه‌کار همیشه حواسش هست که چه می‌گوید و چه میکند. يعنی آدم با اخلاق باید باهوش باشد، و البته واضح است که هر آدم باهوشی لزوما با اخلاق نیست. اما آدم با اخلاق باید باهوش باشد و بداند که به صرف یک سری آموزه‌های کلی نمی‌توان یک زیست اخلاقی داشت. باید در جزء جزء زندگی اخلاقی زیست و در مسائل مستحدثه، نگرش اخلاقی داشت. این امر نیز نیاز به قوه اجتهاد دارد. نمیتوان به صرف یکسری قواعد کلی بسنده کرد. اجتهاد اخلاقی در امور مختلف برای هر انسانی لازم است و این اجتهاد نیاز به هوش و درایت دارد.
از ارسال یک پست یا یادداشت به دیگری گرفته تا نوع پارک کردن اتومبیل‌مان در کوچه و خیابان. آدم باهوش، هر مطلبی را در این فضای مجازی برای هرکسی ارسال نمیکند. حتی با دقت و وسواس، یک ایموجی را انتخاب می‌کند. وقتی میخواهد ماشینش را پارک کند، طوری پارک نمیکند که جای دو اتومبیل را بگیرد. حواسش هست که در شهری مثل تهران، جای پارک به سختی پیدا میشود.
بی‌اخلاقی‌هایی که ما در طول زندگی روزمره مرتکب میشویم، اغلب از سر بی‌توجهی و کم‌دقتی ما نسبت به پیرامون‌مان است. کسی برایم مطالب یک پزشک را میفرستاد و چندبار از من نظر خواست. گفتم مطالب ایشان سطحی و بعضا غلط است. با اینحال بطور مستمر برایم مطالب آن پزشک را ارسال میکند برغم اینکه میداند من از این دست مطالب خوشم نمی‌آید. اینها مصادیق بی‌دقتی و کم‌توجهی است که میتواند مصداق فعل غیراخلاقی هم باشد. به عنوان یک مرد باید حواست باشد که شبها از یک ساعتی به بعد، برای یک خانم، خاصه اگر متاهل باشد، با موبایلت چیزی ارسال نکنی و تماس نگیری. رعایت این قبیل جزییات است که امروزه در عصر حاضر میتواند معیار زیست اخلاقی باشد، والا بطور کلی، اغلب انسانها اخلاقی هستند.


https://www.tg-me.com/drakbarjabari
📕به یاد روح‌الله رجایی
اکبر جباری


روح‌الله رجایی، دوست شبهای خاص من بود. سالی یک شب خاص همدیگر را میدیدیم و تا پاسی از شب باهم حرف می‌زدیم و کتاب خاصی را می‌خواندیم و بعد میرفت تا سال بعد، دقیقا همان شب. در طول سال هم میشد بطور اتفاقی همدیگر را ببینیم ولی بدون برنامه ریزی بود.
سال ۹۹ در بند ۴ زندان اوین ناگهان خبر فوتش را از تلویزیون شنیدم. خیلی غصه‌ام شد ولی کاری نمی‌توانستم انجام دهم! چند روز پیش سومین سال وفاتش بود و بطور اتفاقی باخبر شدم و رفتم. دوستانش را آن‌جا دیدم.
اما دوستانش؛
روح‌الله دوستانی صمیمی‌تر از من هم داشت که ارتباطات بیشتر و مستمری هم با انان داشت. یکبار صحبت یکی از دوستانش به میان آمد که روح‌الله، پروژه طنز رئیس جمهور مردمی را روی او پیاده کرد بود. به روح‌الله گفتم: بوی نیهیلیسم  از این دوستانت به مشامم می‌رسد. روح‌الله تعجب کرد. گفتم اینها برغم اشتغال به مناسک دینی، عمیقا در گرداب نیهیلیسم دست‌وپا میزنند. پرسید چرا، گفتم دین و مذهب و مناسک‌شان نه هیچ پیوندی با سنت تاریخی‌شان دارد که نوعی قیام علیه ظالم بود، و نه اسباب معیشت و ارتزاق‌شان را فراهم کرده است. در یک هپروت مذهبی، از اینجا مانده و از آنجا رانده هستند و گمان میکنند، در "آستان حضرت عشق" حضور دارند. نیهیلیسم منفعلی که باعث شده نه شجاعت طغیان علیه وضع موجود را داشته باشند و نه شهامت بیرون جستن از سنت پوچ‌شان. این پوچي بسیار مشمئز کننده‌تر از آن دیندارانی است که دین را نردبان قدرت ساخته‌اند. چراکه حداقل اینان (ارباب قدرت) در دوری و محرومیت از امر معنوی، امر مادی و دنیوی را بدست آورده‌اند، اما این دوستان پوچ مذهبی تو، به قول آخوندها، خسر الدنیا و الآخره هستند!
روح‌الله در پاسخ گفت: از کجا میدانی این دوستان هیچ معنایی ندارند و پوچ هستند؟
گفتم: چه معنایی دارند؟
گفت: اینها با باورهایشان حال می‌کنند و اعتقاداتشان بسیار قوی است.
گفتم: حال و باور و اعتقاد که فی‌نفسه معنا نمی‌سازد. شیطان پرستها هم احوال خوشی دارند. آنها هم اعتقادا خاص خودشان را دارند اصلا خیلی‌ها با دیرینک و دراگ هم واجد احوال خوشی می‌شوند، اما لزوما معنایی بدست نمی‌آورند.
گفت: به هرحال اعتقادات اینها برایشان معنا دارد
گفتم: معنا یک امر انضمامی است، نه یک امر ذهنی و انتزاعی. یعنی مثلا وقتی کسی میگوید من پولدارم، باید این پولداری در خانه، ماشین، حساب بانکی، لباس و خوراکش یک نمود داشته باشد. اگر کسی مدعی باشد که پولدار است ولی هیچکدام از این نمودها را نداشته باشد، ما می‌گوییم، پولدار بودنش بی‌معنا است. توهم است.
گفت: یک فرد مذهبی باید دقیقا چه نمودهایی داشته باشد که معنادار باشد؟
گفتم: در زمانه فقدان خدایان، بعید میدانم اساسا بتوان معنای محصلی بدست آورد، ولی حداقلش همین منش ارباب قدرت است. یعنی از رهگذر این باورها، دنیای خودشان را آباد کرده‌اند، اما این رفقای پوچ تو حتی اینرا هم ندارند!
روح‌الله خنده‌ای کرد و ‌گفت: خداییش این رفقای من دنیاشون آباد نشده!😊
🍀یادت گرامی روح‌الله مهربان🍀

https://www.tg-me.com/filhaydr/41
Audio
سخنرانیهای مراسم رونمایی از کتاب "سمینارهای سولیکون" مارتین هیدگر
ترجمه اکبر جباری
نشر پرسش
🔻 سخنرانان:
۱
- استاد مصطفی ملکیان
۲-دکتر مهدیه معین
۳- دکتر رزگار محمدی
۴- دکتر اکبر جباری

🔻 با اجرای: میلاد دخانچی

https://www.tg-me.com/drakbarjabari
دوستانی که در شهرستان هستند برایشان پست میشود و دوستان ساکن تهران میتوانند حضوری تشریف ببرند و تهیه کنند
نشانی تهران:
تهران، شریعتی، خیابان یخچال، خیابان کی‌نژاد، بن‌بست کی‌نژاد، پلاک ۳، زنگ اول، موسسه کوچ
لطفا با شماره‌های فوق تماس بگیرید
چهارشنبه، ۲۴ آبان، ساعت ۱۷
ورود برای عموم آزاد است
لینک جلسه👇
https://www.skyroom.online/ch/farhameh/farhameh
در فقدان آزادی، میانمایه خواندن و مبتذل نامیدن امور، (مانند یک موسیقی یا یک خواننده) خود یک امر مبتذل است.
در یک جامعه آزاد، (که نه فقط دولت، بل جانِ آدمها نیز آزاد است)، ساسی مانکن و تتلو هم آزادند و حق دارند خود را عرضه کنند و هیچگاه آنکسی که خود و سلیقه خویش را متعالی و فاخر می‌پندارد، برچسب ابتذال به "دیگری" نمیزند. آیا تا کنون دیده یا شنیده‌اید کسی که موتزارت یا بتهوون گوش میدهد، علاقه‌مندان متالیکا یا رپ را مبتذل بنامد؟

آن روز که یک معلم جامعه‌شناسی، در تشییع یک خواننده پاپ که جوانمرگ شده بود، زبان به تحقیر و تخفیف جامعه گشود و آنرا مبتذل نامید، باید خون می‌گریستیم به حالِ تحصیلکرده‌ها و روشنفکران این جامعه که هیچ دیواری کوتاه‌تر از دیوار مردمان نگونبخت پیدا نمی‌کنند و به جای نقد قدرت و مطالبه آزادی، زبان به تحقیر قربانیان آزادی می‌گشایند!

من مردم را نمی‌ستایم و ایشانرا قدیس نمیدانم و اساسا معتقدم، مردم یعنی همین کثرت و پذیرش تکثر. مردم یعنی همین میانمایگی‌های روزمره. ولی وقتی جامعه‌ای فاقد آزادی باشد، امر متعالی به دنبال تحقیر و تمسخر امر میانمایه میرود و این خود ماحصل یک ابتذال و شرّ بزرگتر است که همان فقدان آزادی است.
پس توصیه من به همه اهل قلم و روشنفکران این است تا اطلاع ثانوی که جامعه رایحه خوش آزادی را استشمام نکرده، دست از سر مردم نگونبخت بردارید و به حال خود بیاندیشید که چرا تاکنون‌ نتوانسته‌اید از تعالی و شکوه خود به جامعه تزریق کنید!
----------------------------------------------------
*این چند خط را کسی نوشته است که سلیقه شخصی اش حداقل در موسیقی، امثال اقبال آذر و تاج اصفهانی و دوامی و شاه‌زیدی و ... است.


https://www.tg-me.com/drakbarjabari
🔺️کتاب حاضر که به همت برادر عزیز و اندیشمندم جناب آقای جمالی‌پور منتشر شده، در ضمن گفتگو با من و چند نفر از اندیشمندان معاصر به مسائلی همچون تنهایی، معنای زندگی، آزادی، فرهنگ مصرفی، وحدت وجود و معنای زندگی، خودشکوفایی، تحولات اجتماعی و معنا جویی ایرانیان، اضطراب و بسیاری از بحران های بشر امروزی می‌پردازد.
🔹️جلد نخست این کتاب توسط بنیاد سهروردی تورنتو_کانادا منتشر شده است.
🔹️چنانچه مایل به تهیه این اثر هستید از طریق ذیل اقدام فرمایید.
🔹️ایرانیان خارج از کشور از طریق سایت لولو به آدرس 👇

https://www.lulu.com/shop/hossein-jamalipour/the-problem-of-meaning/paperback/product-gjjyp2v.html?q=&page=1&pageSize=4

🔹️ برای تهیه نسخه کاغذی در ایران با آی دی تلگرام و شماره زیر تماس بگیرید👇

@Existential_psychotherapist
call 09199602940
آقای حسین جمالی پور
@Philosophy_thinking
https://www.instagram.com/p/C1sGncRK0a7/?igsh=dHQyeTQxdHNodWdy
Winnicott_EgoDistortion.pdf
2.1 MB
به زودی طی جلسه‌ای که در "خانه آشنا" برگزار خواهم کرد، بحث مهمی خواهم داشت درباره مفهوم "خود واقعی و خود کاذب" از منظر دانلد وینیکات و مارتین هیدگر. روز و ساعت جلسه را متعاقبا اعلام خواهم کرد، ولی چنانچه علاقه‌مند به حضور در این جلسه هستید، میتوانید پیشاپیش این مقاله بسیار مهم "True and false self" وینیکات را مطالعه نمایید.

https://www.tg-me.com/drakbarjabari
Forwarded from خانه‌ آشنا
📌عنوان رویداد: خود واقعی و خود کاذب از منظر وینیکات و هیدگر 

سخنران: دکتر اکبر جباری

📍 شیوه برگزاری: همزمان حضوری و مجازی

🗓زمان: دوشنبه ۱۴ اسفند

ساعت: ۱۸ تا ۲۰

مبلغ ثبت‌نام: ۲۰۰ هزارتومان

ثبت‌نام از طریق لینک زیر:
https://khanehashena.com/myevents/hidger/


☎️ ۲۲۲۲۲۳۰۰
📞 ۰۹۲۱۳۰۱۹۰۱۹

@khanehashena
www.khanehashena.com

صفحه اینستاگرام خانه آشنا:
https://plink.ir/l9NsP
کلیه دروس دکتر جباری با تخفیف ویژه ارائه میشود.
جهت خرید فایل صوتی دوره‌های فوق، به ایدی ذیل پیام دهید:
🔻@fardayebeht
Forwarded from خانه‌ آشنا
📌عنوان رویداد: چرا برخی قادر به فکر کردن نیستند

مدرس: دکتر اکبر جباری (پژوهشگر و درمانگر)

📍 شیوه برگزاری: حضوری و مجازی(اسکای‌روم)

🗓زمان: پنجشنبه (۳۰ فروردین)

ساعت: ۱۷:۰۰ تا ۲۱:۰۰

📍مبلغ ثبت‌نام: ۲۰۰ هزارتومان

ثبت‌نام از طریق لینک زیر:
https://khanehashena.com/myevents/think/

☎️ ۲۲۲۲۲۳۰۰
📞 ۰۹۲۱۳۰۱۹۰۱۹

@khanehashena
www.khanehashena.com

صفحه اینستاگرام خانه آشنا:
https://plink.ir/l9Ns
A Theory.pdf
183.6 KB
🔹مقاله:
❗️"A Theory of Imagination"❗️
Kant, Bion and Heidegger
🔹 نظریه‌ای درباره خیال، کانت، بی‌یان و هیدگر.

🔻 نوشته: دکتر اکبر جباری

این مقاله در ادامه مقاله "نظریه تفکر" Bion باید خوانده شود.

https://www.tg-me.com/drakbarjabari
نظریه تفکر....pdf
148.9 KB
دوستی پیام داد که مقاله "نظریه تفکر" توسط یک سایت کپی شده و از آن سایت هم آمدند پیام دادند که شما این مقاله را کپی کردید! هم به آن دوست و هم به آن سایت محترم گفتم، که مقاله را من سال ۲۰۱۹ منتشر کرده‌ام و شما در سال ۲۰۲۱. مستندش را هم ارائه کردم که در کانال اسبق من وجود دارد و در پیوست اسکرین شات و لینک آن را نیز در اختیار میگذارم.
به هرجهت دوباره این مقاله را منتشر میکنم تا دوستان متوجه بشوند چه اتفاقی برایشان افتاده است.
لینک یادداشت سال ۲۰۱۹👇
https://www.tg-me.com/c/1348072992/366
دکتر اکبر جباری
نظریه تفکر....pdf
در طول این سالها آنقدر مطالبم را اینجا و آنجا به سرقت برده‌اند که تقریبا کرخت شده‌ام...😊
🏕 سفری فلسفی در دل طبیعت
🗓۱۲ تا ۱۴ اردیبهشت‌ماه
📍سوادکوه مازندران؛ اقامتگاه جاجیم تراس

🔻کارگاه «درباره احساسات»
👨‍🏫همراه با دکتر اکبر جباری

🔻جیوگی گشت یازدهم در راه است!
تور گردشگری دو روزه‌ای که علاوه بر جنگل‌گردی، پیدا کردن دوستان جدید و فرار از محیط شلوغ شهری، ۴ جلسه کارگاهی در دل آن نشسته و فرصتی برای تامل و فراگیری علوم انسانی را برای همراهان خود فراهم می‌کند.

🏕در اردو علمی پیش‌رو با تدریس و تسهیلگری دکتر جباری، می‌خواهیم با رویکردی پدیدارشناسانه به جهان احساسات بپردازیم و از رهگذر این پرسش و پاسخ‌ها، برخی از مهم‌ترین احساسات بشری را مورد کاوش قرار دهیم.

👨‍🏫دکتر جباری از مدرسان با سابقه فلسفه اگزیستانسیال است و قرار است تجربه روان‌درمانی چند سال گذشته خود را به این سفر بیاورد؛ البته یک درمانگر فرویدی نیز ایشان را در این سفر همراهی خواهد کرد!

📥جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره جزئیات سفر و کارگاه و همچنین ثبت‌نام در این جیوگی [گشت]، به وبسایت مدرسه مراجعه کنید.

🌐 https://jivegi.school/products/jivegi-gasht

☎️شماره تماس پشتیبانی جهت کسب اطلاعات بیشتر و پاسخگویی به پرسش‌ها:

📞۰۹۰۴۵۰۵۱۳۷۷

@jivegionline
در این فرسته، سیاهه‌ای از نام ادبا و دانشمندان یونان و روم، زاده‌ی پیش از میلاد که آثارشان تاکنون در کتابخانه قرار گرفته، ارائه می‌دهم تا دسترسی به آثار آنان ساده‌تر باشد.

🖌 هومر
🖌 هزیود
🖌 سافو
🖌 آیسخولوس
🖌 باکخولیدس
🖌 سوفوکلس
🖌 هرودوتوس
🖌 ائوریپیدس
🖌 توکودیدس
🖌 هیپوکراتس (بقراط)
🖌 آریستوفانس
🖌 ایسوکراتس
🖌 کسنوفون
🖌 افلاطون
🖌 آیسخینس
🖌 ارسطو
🖌 دموستنس
🖌 ثئوفراستوس
🖌 آراتوس
🖌 کالیماخوس
🖌 اقلیدس
🖌 مانثو
🖌 ثئوکریتوس
🖌 کاتوی مهتر
🖌 پلیبیوس
🖌 ترنس
🖌 آپولودوروس
🖌 وارو
🖌 کورنلیوس نپوس
🖌 سیسرو
🖌 ژولیوس سزار
🖌 پارثنیوس
🖌 لوکرتیوس
🖌 دیودروس سیکولوس
🖌 ساللوست
🖌 کاتولوس
🖌 ویتروویوس
🖌 ویرژیل
🖌 هوراس
🖌 دیونوسیوس هالیکارناسوسی
🖌 لیوی
🖌 تیبولوس
🖌 اوید
🖌 فیلون اسکندرانی
🖌 پاترکولوس
🖌 سنکای کهتر

کتابخانه‌ی یونان و روم باستان
@Graecia_et_Roma
بعد از یک هفته تماس پی‌درپی و خاموش بودن گوشی موبایلش، مادرش جواب داد و گفت یک هفته است که دستگیرش کرده‌اند! وقتی باخبر شدم ۱۵ سال زندان برایش بریده‌اند، پاهایم سست شد و سرم گیج رفت و آن روز تقریبا نتوانستم هیچ کار مفیدی انجام دهم.
امروز ده روز میشود که این دوست عزیزم به واسطه کلاهبرداری یک شارلاتان به زندان افتاده است. من در ریز ماجرای کارش بودم و یقین دارم که او مطلقا بی‌گناه است ولی متاسفانه اسناد و مدارکی برای اثبات بی‌گناهی او در اختیار نیست و این از آن مواردی است که واقعیت در برابر حقیقت قرار میگیرد و تو هم جز تسلیم شدن هیچ چاره‌ای نداری. بسیار غمگینم و مستأصل از اینکه هیچ کاری نمیتوانم برایش انجام دهم...
2024/05/02 19:17:37
Back to Top
HTML Embed Code: