Telegram Web Link
🔴 گروه درمانی چیست و چه کمکی به من و کودک من میکند؟

▪️گروه درمانی چیست؟
پارت اول

▫️ برای درک اثربخشی ابتدا باید بدانیم گروه درمانی چیست. گروه درمانی متشکل از یک یا چند روانشناس است که گروهی 5-15 نفره از مراجعان را هدایت می کنند. به طور معمول اعضای گروه هر هفته یک یا دوساعت همدیگر را ملاقات می‌کنند.


@GroupTherapists
▫️گروه درمانی چیست؟
پارت دوم

▪️برخی از مراجعان علاوه بر شرکت در جلسات گروه درمانی، در جلسات درمان فردی نیز حضور دارند و یا استفاده از انواع داروها را نیز در دستور کار خود قرار می‌ هند. درحالی ‌که برخی دیگر از مراجعان تنها در جلسات شرکت می‌ کنند.


@GroupTherapists
▪️گروه درمانی چیست؟
پارت سوم

▫️به طور معمول گفته می شود که حداقل تعداد جلسات حدود 6 جلسه است ولی ممکن است تا یک سال نیز ادامه پیدا کند. معمولا در طول جلسات ، تعدادی صندلی دور یک دایره بزرگ قرار می‌ گیرد تا اعضای گروه بتوانند به راحتی همدیگر را ببینند.


@GroupTherapists
▪️گروه درمانی چیست؟
پارت چهارم

▫️ممکن است در آغاز جلسات افراد به یکدیگر معرفی شوند و از دلایل شخصی خود برای حضور در گروه سخن بگویند. همچنین اعضای گروه می توانند تجربیات و پیشرفت های خود را نسبت به جلسه قبل با دیگران به اشتراک بگذارند.


@GroupTherapists
🔰اثربخشی گروه درمانی شناختی متمرکز بر طرحواره بر تعدیل طرحواره های ناسازگار اولیه نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست

نویسندگان :
شاهرخ مکوند حسینی
علی محمدرضایی
منا عزالدین

مقدمه: مدل طرحواره درمانی جهت آسیب شناسی ارتباط والدین با کودک ارائه گردیده است و با تأکید بر روابط بین فردی از دوران کودکی تا زمان حال ، سبب کاهش سطح طرحواره های ناسازگار اولیه و نشانه‌های روان رنجوری می‌گردد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی گروه درمانی شناختی متمرکز بر طرحواره، بر تعدیل طرحواره های ناسازگار اولیه در نوجوانان بی سرپرست و بد سرپرست انجام شده است.
روش: پژوهش حاضر از نوع کاربردی و طرح آن پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری شامل کلیه نوجوانان بی‌سرپرست و بدسرپرست ساکن در مراکز بهزیستی استان سمنان می‌باشد. از میان 31 نوجوان بی سرپرست و بدسرپرست ساکن در مراکز شبانه روزی بهزیستی، دو نمونه با روش نمونه گیری طبقه‌ای، با توجه به جنسیت آزمودنیها انتخاب گردید . درنهایت 16 نوجوان بی سرپرست و بدسرپرست به گروه آزمایش و 15 نفر دیگر به گروه کنترل اختصاص یافت. در مرحله پیش آزمون، پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ بر روی همه آزمودنی‌ها( گروه مداخله و کنترل) اجرا شد و سپس گروه درمانی شناختی متمرکز بر طرحواره بر روی گروه آزمایش انجام پذیرفت؛ پس از پایان دوره 12 جلسه ای درمان ، مجدداً همان پرسشنامه در هر دو گروه اجرا گردید و پس از یک ماه نیز به منظور پی‌گیری، آزمونها مجدداً اجرا شد. داده های حاصل از پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

یافته‌ها: نتایج به دست آمده نشان داد که در خصوص کاهش طرحواره‌های ناسازگار اولیه ، بین دو گروه مورد مقایسه تفاوت معنادار آماری وجود ندارد؛ اما یک روند افزایشی ملایم در پنج طرحواره مشاهده شد.

نتیجه‌گیری: گروه درمانی شناختی متمرکز بر طرحواره در طی 12 جلسه نتوانست سبب کاهش و تعدیل طرحواره های ناسازگار اولیه نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست شود و جهت به دست آمدن نتایج آماری معنادار، به مدت جلسات بیشتری نیاز است. به لحاظ بالینی، سیر مثبت در طرحواره‌های خود تحول نایافته/گرفتار، معیارهای سرسختانه/ عیب‌جویی افراطی، استحقاق/ بزرگ منشی، رهاشدگی/ بی‌ثباتی و بازداری هیجانی به دست آمده است.

@GroupTherapists
🔰 گروه درمانی کودک و نوجوان


کودکانی که دارای مشکلات مشترکی هستند می توانند در میان گروه همسالانشان به بیان مسائل و مشکلات خود بپردازند و با هم به نتیجه ای واحد برسند.

آن ها می توانند با هم درددل کنند و از ناراحتی ها، اتفاقات غیرمنتظره، ترس ها و حتی شادی هایشان با هم حرف بزنند، در نتیجه هم هیجاناتشان تخلیه می شود و سبک می شوند و هم از نظرات بقیه ی اعضای گروه بهره مند شده و آرامش بیشتری کسب می کنند.


گروه درمانی، روشی است که اعضای گروه با هدایت درمانگر، خودشان را در شرایط هم گروهیشان قرار می دهند و با همفکری هم حل مسأله می کنند.


کودکان و نوجوانانی که معنی هدف در زندگی را نمی دانند با هدف و مقصود هر چیز، آشنا می شوند و هدفمند زندگی می کنند.



@GroupTherapists
👍1
کودک در گروه با احساسات و هیجانات اصلی زندگی آشنا می شود، احساسات دوستان خود را در گروه شناسایی می کند، پس آن ها را درک می کند.

اعضای گروه با بارش فکر و هم فکری، روش هایی برای کنترل احساسات و هیجاناتشان خلق می کنند، آن ها را تجربه می کنند و به نتیجه ای واحد می رسند.


کودک یا نوجوانی که در گروه درمانی شرکت می کند، باید هدف از تشکیل گروه را بداند و به این مسئله آگاهی داشته باشد که برای چه با هم گروهی های خود به گفتگو می پردازد.


او باید از انگیزه لازم برخوردار باشد، به تغییر علاقمند باشد و در راستای رسیدن به این هدف با اعضای گروه همکاری کند.


او باید معتقد باشد که گروه نیازهای او را برآورده می‌سازد و گروه درمانی مفید واقع می شود.


بخاطر گفتگو و تعاملاتی که در گروه صورت می گیرد، کودک یا نوجوان باید از مهارت های کلامی کافی برخوردار باشد، بنابراین برای کودکانی که در سنین پایین تر قرار دارند، گروه درمانی اجرا نمی شود.


در جلسات گروه درمانی، ابتدا شناخت صورت می گیرد و اعضا خود را به یکدیگر معرفی می کنند، وقتی اعضای گروه به هم اعتماد کردند و احساس امنیت داشتند، با هدایت درمانگر، مشکلات و مسائل خود را بازگو می کنند و از نظرات یکدیگر برای حل مسئله بهره مند می شوند.



@GroupTherapists
🔰گروه درمانی کودک و نوجوان


اکسیر محیطی گرم و صمیمی را برای کودکان و نوجوانان با مشکلات مختلف از جمله مشکلات هیجانی، عاطفی و رفتاری، مشکلات ارتباطی، کودکان و نوجوانان طلاق، ، کودکان و نوجوانان با عزت نفس پایین و ناتوان در کنترل احساسات، پرخاشگری، ترس اجتماعی و … در نظر گرفته است تا آن ها بتوانند خود را ابراز کنند،
قدرت رویارویی با فراز و نشیب های زندگی را پیدا کنند، برای خود ارزش و احترام قائل شوند،
با قدرت فکر و زندگی کنند،
چگونه زیستن را یاد بگیرند،
آماده ی ورود به اجتماعات بزرگتر شوند و در نهایت احساس خوبی از زندگی کردن داشته باشند.



@GroupTherapists
‍ بازی دادگاه: این بازی است که در آن سه نفر ایفای نقش می کنند. این بازی اغلب در جلسات مشاوره ازدواج و گروه درمانی و مراجعه زوجین به روانشناس اتفاق می افتد. و معمولا اگر این بازی اتفاق بیافتد مشکلی از زوج حل نمی شود زیرا بازی هرگز خاتمه ندارد و در چنین مواردی درمانگر بدون اینکه متوجه شود گرفتار بازی دادگاه می شود.

بررسی معنای آشکار بازی دادگاه: زن و مرد برای حل مشکلشان به درمانگر مراجعه می کنند مرد از مشکلاتش حرف میزند و تلاش میکند که بیان کند چقدر حق دارد و زن هم همین طور.

بررسی معنای پنهان بازی دادگاه:مرد به عنوان مدعی مشکلاتش را بیان میکند و تلاش در احیای حق خود دارد. زن هم به عنوان مدعی علیه اظهاراتش را بیان میکند و سعی در دفاع از خوددارد.درمانگر به عنوان قاضی سعی در قضاوت و رساندن حق به حق دار را دارد. در این بازی کودک زن و مرد و والد درمانگر درگیر است.یعنی کودک مرد با کودک زن درگیر می شود و والد درمانگر کودک زن و مرد را مورد خطاب قرار میدهد.

توجه داشته باشید منظور این نیست که حتما در اتاق درمان این بازی اتفاق می افتد منظور این است که درمانگر باید به این بازی و تحلیل آن آگاهی داشته باشد و مراقب باشد در دام بازی نیافتد و در صورت شکل گیری بازی از انتی تز مربوطه استفاده کند.

برگرفته از 📖 بازی ها
نویسنده اریک برن

@GroupTherapists
👍2
یک جلسه عملی در روان درمانی گروهی

روان درمانی گروهی معمولا توسط یک یا دو درمانگر آموزش دیده جهت هدایت گروه های درمانی، هدایت می شود. اندازه گروه می تواند از شش تا دوازده عضو باشد. در حالی که ممکن است گروه ها کوچک یا بزرگ باشند، روند گروه ممکن است در گروه های بسیار بزرگتر کمتر مؤثر باشد. به طور معمول، گروه ها هر هفته به مدت 1 تا 2 ساعت یکدیگر را ملاقات می کنند و نگرانی های خاصی را که توسط اعضای گروه به اشتراک گذاشته می شود، رفع می کنند.

حداقل تعداد جلسات توصیه شده اغلب شش جلسه است، اما افراد زیادی برای یک سال کامل در این جلسات شرکت می کنند. جلسات روان درمانی گروهی می تواند در مکان های مختلفی مانند مراکز اجتماعات، دفاتر درمانی، بیمارستان ها، کتابخانه ها، خانه های اعضا و یا کلیساها برگزار شود. برخی علاوه بر گروه درمانی ، درمان فردی نیز انجام می دهند. افرادی که در گذشته معالجه بهداشت روان داشته اند، ممکن است فقط در روان درمانی گروهی شرکت کنند.

بیشتر گروه ها در یک اتاق آرام و با صندلی هایی که مرتب شده اند یکدیگر را ملاقات می کنند تا اطمینان حاصل کنند که هر شخص می تواند سایر افراد را ببیند. برای شروع، اعضاء ممکن است خود را معرفی کنند و در مورد پیشرفت خود صحبت کنند یا دلیل حضور در گروه درمانی را با دیگران به اشتراک بگذارند. فعالیت های گروهی بستگی به سبک و روش درمانگر و اهداف گروه دارد. برخی از درمانگران برای هر جلسه، دروس برنامه ریزی شده ای دارند اند. برخی دیگر ممکن است یک سبک بحث آزادانه را برگزار کنند.

جلسات روان درمانی گروهی می تواند باز یا بسته باشد. در گروه های آزاد، اعضای جدید می توانند در هر زمان به گروه بپیوندند. در یک گروه بسته، همه اعضاء به طور هم زمان به یکدیگر می پیوندند و فقط در جلسات شرکت می کنند. پیوستن به یک گروه آزاد آسان تر است، اما ممکن است زمان زیادی طول بکشد تا بتوانند اعضای موجود را بیشتر بشناسند. اعضای یک گروه بسته، به طور هم زمان با یکدیگر آشنا می شوند اما ممکن است زمان بیشتری صبر کنند تا بتوانند به گروهی که برای آنها موثر باشد، بپیوندند.
@GroupTherapists
فعالیت ها در جلسات روان درمانی گروهی

فعالیت‌ های گروه درمانی می‌تواند باعث تقویت ارتباط ، اعتماد و رشد فردی شود . آنها ممکن است گفتگو محور باشند ، مانند خواندن و اشتراک گذاشتن داستان و یا ممکن است از نظر فیزیکی، درگیر تمرینات متمرکز باشند. در صورت استفاده از این روش ها، افرادی هستند که یخ جلسه را می شکنند و به اعضای گروه کمک می کند تا یکدیگر را به روش غیر رسمی بشناسند .

فعالیت ‌های فیزیکی مثل رقص یا آشپزی ، برای رسیدن به یک هدف، نیاز به همکاری و مشارکت دارند . هدف از این تمرین ‌ها، اعتمادسازی و احترام است . فعالیت ‌های دیگری مانند نقاشی ، بازیگری ، و پخش موسیقی می‌تواند برای ترویج بیان خلاقانه مورد استفاده قرار گیرد . به منظور تقویت اعتماد بین اعضای گروه ، می ‌توان از نقش بازی کردن، انجام کارهای مخاطره آمیز و سایر بازی ها نیز استفاده کرد.این افراد همچنین می توانند به اعضای گروه کمک کنند تا اعتماد به نفس خود و افرادی که تحت درمان نیستند را افزایش دهند.
@GroupTherapists
گرفتن بیشترین نتیجه از گروه درمانی

گروه درمانی ممکن است در ابتدا ترسناک به نظر برسد، اما اغلب در طول زمان بسیار آسان تر می شود. افرادی که نهایت تلاش خود را برای مشارکت کامل در فعالیت های گروهی انجام می دهند، معمولا بیشترین بهره ا از درمان گروهی می گیرند. کسانی که به درمان گروهی علاقمند هستند می‌توانند با یک مشاور یا پزشک مشورت کنند تا بتوانند بهترین گروه را برای آنها پیدا کنند. مراکز درمانی و بیمارستان‌ ها نیز ممکن است اطلاعاتی در مورد گروه ‌های موجود داشته باشند.

@GroupTherapists
🔸نمايش روانی:

اين نوع گروه درمانی در واقع شكلی از نقش بازی كردن است كه بانی آن مورنو (۱۹۵۹، ۱۹۴۶) بود. اين نقش بازی كردن تا حدود تخليه هيجانی (كاتارسيس) و خوانگيختگی در پي دارد و بينش و خودشناسی افراد را بالا می‌برد.

به طور كلی در نمايش روانی اين افراد وجود دارند: بيماری كه روی صحنه می‌رود، كارگردان يا درمانگر، «ايگوهای كمكی» (بيماران ديگر، دستياران درمانگر و اين‌گونه افراد) و مخاطبان. كارگردان به بيمار نقش میدهد و ايگوهای كمكی به حمايت از او میپردازند. مخاطبان نيز پذيرش و درك لازم را فراهم می‌آورند و حتی گاهی در نمايش شركت می‌كنند.

به نظر مورنو، بازی كردن يك وضعيت، گوش دادن به جوابهای ايگوهای كمكی و حس كردن واكنش‌های ديگران، موجب تخليه هيجانی و خودشناسی عميق‌تر می‌شود. نمايش‌روانی خصوصاً براي بيماران كم‌رو و فاقد مهارت‌های اجتماعی شرايطی فراهم می‌آورد تا خودشان را بيشتر ابراز و مهارت‌های اجتماعی بيشتری كسب كنند.

@GroupTherapists
هنگام انتخاب گروه ، می توان در نظر گرفت:

تعداد اعضاء گروه
گروه به چه نوع موضوعاتی می پردازد
چه مقدار می خواهی مسائل خود را با اعضای گروه به اشتراک بگذارید
آیا گروه درمانی باید با نوع دیگری از درمان همراه باشد.
آیا گروه باز است یا بسته
آیا گروه، روان درمانی گروهی روانشناختی است یا گروه درمانی فرآیند محور

@GroupTherapists
🌟اصول اخلاقی گروه درماني

اعضای گروه به صورت بالقوه حق دارند که درباره قوانین ، اهداف ، و روش‌ های یک گروه، زمانی که برای اولین بار با درمانگر خود ملاقات می کنند ، اطلاعاتی را کسب کنند . قوانین مربوط به محرمانه بودن را باید در ابتدا مورد بحث قرار داد. تمام اعضای گروه باید در حفظ هویت و شخصیت اعضاء گروه، هم رای و متفق باشند. آنها همچنین باید محتوای هر جلسه را محرمانه نزد خود نگه دارند. در صورت نداشتن مجوز،هیچ‌کس نباید درباره سابقه شخصی اعضاء با دیگر افراد گروه، صحبت کند.

@GroupTherapists
مهم است که به یاد داشته باشید که موافقت نامه های محرمانه بودن،قطعی و کامل نیستند .درمانگران، طبق قانون موظف هستند که اگر اعضاء گروه قصد آسیب رساندن به خود یا دیگران را دارند ، به مسئولین اطلاع دهند.درمانگر گروه باید یک محیط حرفه ای ، آبرومند و اخلاقی را برقرار کند . آنها باید جلسات را بدور از تبعیض ، سوء رفتار جنسی ، یا رفتارهایی که باعث می‌شود اعضاء گروه، احساس ناراحتی ، عذاب و یا تهدید کند، نگه دارند.

@GroupTherapists
تاریخچه گروه درمانی

گروه درمانی در طول جنگ جهانی دوم رایج شد. در آن زمان ارائه دهندگان سلامت روان به اندازه كافي براي درمان مسائل بهداشت رواني مرتبط با جنگ وجود نداشتند. با این حال تحقیقات در مورد قدرت این گروه دهه ها قبل آغاز شده بود. در سال 1895، فرنچ پلی مث و گوستاو لی بون، کتاب جمعیت: مطالعه ای از ذهن رایج را منتشر کرد.

لی بن عقیده خود مبنی بر اینکه وقتی شخص وارد یک گروه می شود رفتار فرد تحت تاثیر قرار می گیرد را به اشتراک گذاشت. وی مشاهده کرد که افراد در جمع حاضر به نفع این گروه، از منافع شخصی خود به نفع گروه، چشم پوشی کرده و از عواقب اقدامات خود آگاهی کمتری پیدا می کنند.
@GroupTherapists
⭐️پنج فایده گروه درمانی

1. شرکت در جلسات گروه درمانی به شما کمک می کند متوجه شوید که تنها نیستید
در کتاب تئوری و تمرین روان ‌درمانی گروهی می خوانیم که بسیاری از افرادی که در جلسات گروه درمانی شرکت می کنند، فکر می کنند مشکلات منجصر به فردی دارند و تنها آنها هستند که افکار و خیالات ترسناک و یا غیر قابل قبولی دارند. اگرچه که درست است اما هر کدام از ما، با دیگران تفاوت داریم و دارای شرایط منحصر به فردی نیز هستیم و به این معنی نیست که در مبارزه با مشکلات خود، تنها هستیم.

به عنوان مثال، ایروین یالوم، برای سالیان متمادی از کسانی که در جلسات گروه درمانی شرکت می کردند، می خواست تا به صورت ناشناس، مشکلی را که حاضر نبودند در جلسه عنوان کنند را یادداشت کنند. این افراد شامل دانشجوهای پزشکی، روانپزشکان،پرستاران، تکنسین های روانپزشکی بودند تا کسانی که به صورت داوطلب، برای شرکتی، دولتی کار می کردند.

او می نویسد که اسرار این افراد، بسیار شبیه یکدیگر بودند و در میان آنها سه موضوع پدیدار بود: بعضی معتقد بودند که صلاحیت و کفایت لازم را ندارند، بعضی دیگر احساس غریبگی داشتند و از اینکه نتوانند دیگران را دوست داشته باشند یا به آنها توجه نشان دهند، نگران بودند و دسته سوم کسانی بودند که یک مشکل جنسی را از دیگران مخفی می کردند. طبق گفته میلر، با شرکت در گروه درمانی، می توان از گوشه انزوا بیرون آمد و احساس بودن در کنار دیگران را تجربه کرد و اینکه دیگران هم از مشکلاتی رنج می برند.

@GroupTherapists #part_1
2. گروه درمانی، باعث می شود تا افراد، با سهولت بیشتری از هم حمایت کنند.
یکی از تصورات اشتباه در مورد گروه درمانی این است که اعضاء به نوبت مشکلات خود را مطرح می کنند و روان درمانگر به آنها جواب می دهد. با این حال همانطور که توضیح داده شد، ارتباط برقرار شده بین افراد، بازخوردهایی که به یکدیگر می دهند و حمایتی که از هم می کنند، باعث بهبود شرایط آنها می وشد و این وظیفه فقط بر عهده روان درمانگر نیست.

میلر این مثال را به اشتراک گذاشت که یک عضو احساس انزوا و تنهایی می کند و نمی داند که چگونه دوست پیدا کند. گروه با گوش دادن به سخنان و مشارکت با او در کل جلسه از او حمایت می کنند که به خودی خود باعث کاهش احساس انزوا می شود. اعضاء همچنین با صحبت کردن درباره تجربیات خود و نحوه غلبه بر تنهایی، به او کمک می کنند و امید، انگیزه، تشویق و گاهی پیشنهادات خود را به یکدیگر ارائه می دهند.
@GroupTherapists #part_2
3. گروه درمانی به شما در پیدا کردن صدای خود کمک می کند
میلر صدا را کسب آگاهی از احساسات و نیازها و بیان آنها تعریف کرده است.او در گروه های خود ، اعضاء را به شدت تشویق می کند تا در طول جلسه به احساسات خود توجه کرده و در مورد آن صحبت کنند. او گفت: بسیاری از افراد نمی دانند وقتی در حال ارتباط با افراد دیگر هستند، چه احساسی دارند، زیرا در هنگام برقراری ارتباط با دیگران، توجه به احساسات شخصی دشوار است. این یکی از مواردی است که بیشتر در جلسات گروه درمانی به آن توجه می کنم.

#part_3
@GroupTherapists
👍1
2025/07/12 21:31:10
Back to Top
HTML Embed Code: