Telegram Web Link
🔆سایکودرام


در این فعالیت نمایشى تماشاگرى در کار نیست و یک گروه به بازى هاى نمایشى در جمع خود و براى خود مى پردازد و موضوع آن زندگى و تمایلات خود گروه بازیگران است.
محل تلاقی روان‌شناسی و هنر
تئاتردرمانی یا سایکو‌درام اصطلاحی تقریبا جدید است که به تازگی وارد ادبیات روان‌شناسی ایران شده است و اکثریت جامعه از اثرات این نوع روان‌درمانی و ماهیت آن بی‌خبر هستند. مسلما هر بار که نام تئاتردرمانی را می‌شنویم شاید بی‌آنکه معنای دقیق آن را بدانیم تلفیقی از امکانات مشترک هنر تئاتر و علوم روان‌شناسی برای ما تداعی شود. اما در روان‌شناسی، تئاتردرمانی را این‌گونه تعبیر کرده‌اند که عبارت است از یک روش گروه‌درمانی که خصوصیات برجسته شخصیت، ارتباطات بین فردی، تعارضات، کشمکش‌های روانی و اختلالات افراد توسط روش‌های مخصوص نمایش مورد مشاهده و بررسی قرار می‌گیرد.

ادامه دارد...
@GroupTherapists
🔆سایکودرام


سایکو درام در چه زمینه از درمان اختلالات کاربرد دارد؟
متاسفانه تحول روان‌شناختی همه افراد بدون عیب و نقص تحقق نمی‌یابد. بسیاری از افراد هرگز فرصت پرداختن به بخش‌هایی از تحول عاطفی، شناختی و اجتماعی خود را به دست نمی‌آورند. صحنه تئاتردرمانی فرصت مجددی در اختیار این افراد قرار می‌دهد تا این جنبه فراموش‌شده خود را کشف کنند. باید اشاره کرد که سایکودراما در درمان همه نوع اختلالات کاربرد داشته و محدودیتی در این زمینه ندارد. البته موثرترین کاربرد آن برای مشکلات روابط بین فردی است چراکه در صحنه ما رابطه «من» و «تو» را به عمل می‌آوریم، علاوه بر این در درمان اختلالات شخصیتی و هیجانی نیز کاربرد دارد چراکه تئاتردرمانی از همه فنون و تئوری‌های روان‌شناسی کمک می‌گیرد.
تئاتردرمانی همچنین برای افرادی که دچار اختلالات پس از سانحه یا اختلالات پس از استرس شده‌اند از جمله برای جانبازان و کسانی که در جنگ صدمات روحی دیده‌اند بسیار مفید و نتیجه‌بخش است. بارها شده که در روان‌درمانی‌های فردی، من به‌عنوان یک درمانگر به بن‌بست رسیده‌ام اما زمانی که مراجعه‌کننده را وارد تئاتردرمانی کرده‌ام کاملا جواب گرفته‌ام و علت آن هم این است که سایکو‌درام از موثرترین درمان‌هاست چراکه فرد را درگیر اجرا می‌کند.
درکل تئاتر درمانی تلفیقی از هنر تئاتر و دانش روانشناسی است که روی بیما­رهای جسمی تاثیرمستقیم ندارد، مگر بیماریهایی که ریشه روان­- ­تنی یا ریشه تمارض داشته باشند. یعنی فرد به دلیل مشکلات و مسائل روحی و روانی­اش خود را بیمارنشان دهد.

ادامه دارد...

@GroupTherapists
🔆سایکودرام


سایکو درام مستقیماً روی روان انسان تاثیرمی گذارد و دریک محیط امن و دربسته امکان تمرین زندگی را فراهم می­ آورد تا بیماران موقعیت­­هایی را تجربه کنند که در زندگی واقعی تجربه آن امکان پذیر نیست،این تجربیات اگر در زندگی واقعی روی دهد ممکن است برای اشخاص عواقب سنگینی را به همراه داشته باشد.

آدمی که دچار اختلال خلقی یا عصبی است، پرخاشگراست، خجالتی و کم رو یا حتی پرحرف است، مشکلاتش را از طریق تئاتردرمانی قابل حل است. در واقع تئاتر درمانی بیماریهای پیشرفته روانی که نمی توان ریشه آن را پیدا کرد بسیار موثر است البته با کمی دقت تفاوتهای بسیاری بین تئاتر درمانی و سایکو درام هست. بدین صورت که درسایکودرام کارگردان به صورت گفتگو وارد عمل می شود و بیشتر سوال می پرسد و با تکنیکهای خاص سعی در بهبود بیمار دارد. مثل تکنیک صندلی داغ که فرد می نشیند و افراد مختف این اجازه را دارند تا ازاو سوالات بیشماری کنند و او بدون هیچ ترس و واهمه ای به آنها جواب دهد. اما در تئاتردرمانی، کارگردان بیشتر فضا می‌سازد و درمانجو را از طریق فضاهایی که ایجاد می کند به عکس العمل وا می دارد. در واقع به این صورت که با پخش موسیقی و حرکات که خود کارگردان وارد صحنه می شود بقیه هم از درون به این خواسته می­رسند و وارد بازی می­شود که همه چیز درهمان ابتدا درمان محسوب می­شود....


@GroupTherapists
🔆 چه چیزی در یك گروه مشاوره ای رخ می دهد؟

عموماً ، گروهها از ۴ الی ۸ نفر كه بطور منظم هفته ای یكبار به مدت ۱ تا ۵/۱ ساعت دور هم جمع می شوند, تشكیل می شود. حضور كامل در تمام جلسات از آغاز تا پایان هر جلسه بسیار مهم است. در جلسات گروهی, شركت كننده ها درباه علائق شان بحث می كنند. در بعضی از گروهها, مشاور ممكن است با هر شركت كننده بصورت فردی كار كند در حالی كه نظر تعداد معدودی از سایر افراد گروه را نیز جویا می شود. در صورتیكه گروههای دیگر عمدتاً بر مشاهدات و مباحث بین شركت كنندگان و مشاور استوار هستند و مشاور در مواقع لزوم جهت تسهیل كار, مشاوره هایی را ارائه می دهد.


@GroupTherapists
👍1
🔆در حالی که مشکلات افراد متفاوت است چگونه گروه می تواند برایم مفید باشد؟

هر فرد موجودی منحصر بفرد است و بنابراین علائق اش نیز منحصر به فرد است. با این همه به عنوان موجودات انسانی ما اشتراکات فراوانی نیز داریم (ما همگی در خانواده ها رشد و تحول را آغاز می کنیم, همه ما به یک شیوه نسبت به ضربه ها واکنش نشان می دهیم, همهٔ ما در اساس از توانایی رشد و تغییر یکسانی بخورداریم)و تجربیات ما نشان می دهد گرچه مشکلاتی که افراد با آنها وارد مشاوره می شوند، می توانند متفاوت باشند اما علل زیربنایی ایجاد کننده این مشکلات در اغلب موارد مشابه هستند.


@GroupTherapists
🔆آیا نمی توانم از روشهای (کمکی) فردی استفاده کنم؟

در حالی که مشاوره فردی در مورد مشکلات شدید خاص بسیار مفید است, تجارب نشان می دهد که گروه درمانی حتی در اغلب موارد درباره بسیاری از مشکلات مفیدتر است. در مشاوره گروهی ما این فرصت را پیدا می کنیم که بفهمیم بسیاری از رازهای وحشت زا و جنبه های نفرت انگیز خودمان در واقع تجارب معمول انسانی هستند و این باز شناسی بسیار کمک کننده است. شرم و خجالت بسیاری از مردم را از منافع گروه درمانی محروم می کند. غلبه بر احساسات مربوط به این جنبه از خودمان بخش مهمی از زندگی و موفق تر شدن حیاتمان است. گروه درمانی در این رابطه بسیار سودمند است.
@GroupTherapists
انواع گروه درمانی

مدل‌های بسیاری از گروه درمانی وجود دارد. اما اکثر آن‌ها را می‌توان بر اساس دو رویکرد دسته بندی کرد: گروه درمانی‌هایی که بر آموزش مبتنی هستند و گروه درمانی‌هایی که بر درمان مبتنی هستند. در ادامه به هرکدام از این روش‌ها بیشتر پرداخته‌ایم.


@GroupTherapists
⭐️گروهای تربیتی و آموزشی

این گروه‌ها در مورد موضوعی خاص اطلاعاتی را ارائه می‌دهند تا سطح آگاهی شرکت کنندگان را در آن زمینه افزایش دهند. افراد همچنین می‌توانند در این نوع از گروه‌ها ارتباط و رفتارهای پخته‌تر را بیاموزند. گروه‌های آموزش محور معمولاً توسط درمانگران کار آزموده هدایت می‌شوند و ارتباط بین افراد گروه نسبت به سایر انواع گروه درمانی اهمیت کمتری دارد. در این گروه‌ها درمانگر معمولاً نقش یک معلم را ایفا می‌کند.



@GroupTherapists
⭐️گروه‌های مبتنی بر درمان یا پردازش محور

این گروه‌ها بر تجربه گروهی هیجان‌ها استوار هستند. هم‌زمان که گروه در حال پیگیری بحث‌های مختلف است، درمانگران بیشتر به عنوان یک پیش برنده ایفای نقش می‌کنند تا یک معلم. آن‌ها می‌کوشند تا در مرکز توجه قرار نگیرند. این اعضای گروه هستند که به عنوان عضو فعال رفتار می‌کنند و درواقع درمانگر تنها یک هدایت کننده و نظم دهنده است. فعالیت در این گروه‌ها باعث بالاتر رفتن اعتماد به نفس اعضای گروه و افزایش احساس تعلق می‌شود. درواقع در این مدل گروه درمانی‌ها، افراد به جای روان‌درمانی فردی، در گروه‌ روان‌درمانی می‌شوند، تمام مباحث را در گروه مطرح می‌کنند و تعارضات خود را آنجا می‌یابند.


@GroupTherapists
👍1
نقش گروه درمانی در درمان

بسیاری از افراد از گروه درمانی در کنار مصرف دارو، درمان فردی و یا انواع دیگری درمان ها استفاده می‌کنند. شما ممکن است در مورد پذیرش درمان در اتاقی که چند نفر غریبه‌ وجود دارند، نگرانی و تردید داشته باشید . با این حال، شرکت در گروه درمانی، فواید زیادی دارد. اعضای یک گروه می‌توانند درباره چگونگی مقابله با شرایطی که بسیاری از افراد در این گروه چالش برانگیز هستند، مشاوره دهند . آنها همچنین می‌توانند در مواقع دشوار، یکدیگر را تحت حمایت اجتماعی قرار دهند.


@GroupTherapists
انسانها در گروههای اجتماعی متنوعی زندگی می کنند و فعال هستند. در این شرایط عجیب نیست که بسیاری از مسائل احساسی و عاطفی آنها از روابط مخدوش شده این گروهها ناشی می شود. با پی بردن به اهمیت روز افزون روابط اجتماعی و میان فردی در سالهای اخیر بجای توجه به عوامل درون شخصی توجه به عوامل حاکم میان افراد گروههای اجتماعی از اهمیت بیشتری برخوردار شده است. و بر این اساس در محیط بیمارستانهای روانی ، کلینیکها ، دفاتر مشاوره و روان درمانی و ... به شکل بندیهای گروهی توجه خاص مبذول می شود.

امروزه انواع شیوه های گروه درمانی از جمله متداولترین شیوه های روان درمانی هستند. در مقابل گروه درمانی ، روان درمانی انفرادی قرار دارد.

@GroupTherapists
تنوع یک گروه می‌تواند به افراد کمک کند تا استراتژی‌ های جدیدی برای حفظ سلامت روانی خوب پیدا کنند . همچنین گوش دادن به دیگران درباره تجربیات شخصی آنها می‌تواند به بیان افکار شخص کمک کند. روش گروه درمانی می‌تواند به راحتی به افراد کمک کند تا بفهمند که تنها نیستند . گروه درمانی به عنوان یک گروه حمایتی یا پشتیبانی نیست .
@GroupTherapists

تفاوت اصلی این است که هر جلسه گروه درمانی حداقل با یک درمانگر واجد شرایط انجام می‌شود . درمانگر در طی جلسات ، تکنیک‌ هایی را آموزش می‌دهد . انواع دیگر گروه‌ ها نمی‌توانند تضمین کنند که یک درمانگر واجد شرایط برای آموزش مفاهیم ، مهارت ‌ها و اقدامات در این سطح حضور داشته باشد .
@GroupTherapists
• شیوه معرفی فرد به گروه درمانی به این شکل است که فرد پس از چندین جلسه روان درمانی، به تشخیص روانپزشک به جمعی که مشکلات مشابه روانی او را دارند، می پییوندد.

• نشست های گروه درمانی از 4 تا 8 نفر طی یک هفته در نوسان است. در این جلسات که ممکن است حتی 24 ساعت طول بکشد، افراد درباره مشکلات، علایق و نیازها و خواسته های خود حرف می زنند.

• وقتی افراد مشکلات شان را در جمع بیان می کنند و متوجه می شوند که دیگران هم شبیه همان مشکلات را دارند، آن وقت شوق و امید بیشتری به زندگی پیدا کرده و از افسردگی و اضطراب آسوده می شوند.


@GroupTherapists
• هدف کلی از گروه درمانی، تقویت حس همدلی، همدردی و انسجام اجتماعی از طریق گفت و شنود (دیالوگ) میان افرادی است که دارای معضلات روانی مشابهی هستند.

• از آنجایی که فرد در گروه درمانی با افرادی مشابه خودش روبه رو می شود. نحوه ارتباط بهتر با جهان بیرون و درون خود را در پیوند با دیگران تمرین و سپس درونی می کند.

• یکی از مزیت های گروه درمانی بر درمان فردی به طور عملی با حل معضل خود روبه رو می شود.به همین خاطر همیشه این تجربه عملی برای او کار ساز بوده و از بازگشت بیماری جلوگیری خواهد کرد.

@GroupTherapists
👍1
• در گروه درمانی می توانیم از تجربه های رفتاری مثبت دیگران در جهت حل مشکلات روانی خود بهره بگیریم.

• قرار گرفتن در جلسه های گروه درمانی به فرد کمک می کند تا بفهمد که بسیاری از چیزهایی را که در خودش نفرت انگیز و دهشتناک تصور می کرده، همه جزو جنبه های کاملا طبیعی رفتار انسانی هستند. به این طریق است که بیمار خود را تافته جدا بافته از دیگران نمی انگارد.

• خیلی ها به علت شرم و رودربایستی ، از حضور فعال در این اجتماع ابا دارند اما گروه درمانی با قرار دادن فرد در جمع کوچک تری،حس اعتماد به نفس او را تقویت می کند.

@GroupTherapists
🔰 انواع نظریه‌های خانواده درمانی :

رویکردهای نظری اصلی در حیطه خانواده درمانی عبارتند از: خانواده درمانی روان تحلیلی ، خانواده درمانی تجربیاتی ، خانواده درمانی شناختی رفتاری ، خانواده درمانی ساختی ، خانواده درمانی استراتژیک و خانواده درمانی متمرکز بر راه حل.

@GroupTherapists
2025/07/13 09:50:21
Back to Top
HTML Embed Code: