Telegram Web Link
🔴 نشست ایران و کشورهای اروپایی در ژنو درباره چیست؟

🔹معاونین وزیر امور خارجه ایران و دیپلمات‌های ارشد سه کشور اروپایی – بریتانیا، آلمان و فرانسه – روز جمعه در ژنو گرد هم می‌آیند.  دستور کار این نشست شامل تحولات منطقه، روابط دوجانبه، مسائل هسته‌ای و جنگ جاری در اوکراین خواهد بود.

🔹سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، این جلسه را در ادامه گفتگوهای انجام شده با کشورهای اروپایی در حاشیه اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک توصیف کرد و گفت این دور از گفتگوها از همان نیویورک برنامه‌ریزی شده است.

🔹ایران نوانس اطلاع یافت که مجید تخت‌روانچی، معاون وزیر امور خارجه در امور سیاسی، و کاظم غریب‌آبادی، معاون امور بین‌الملل و حقوقی، نمایندگان ایران در گفتگوهای ژنو خواهند بود.  علاوه بر ملاقات با نمایندگان سه کشور اروپایی، مقامات ایرانی قرار است با انریکه مورا، معاون دبیرکل بخش سیاست خارجی اتحادیه اروپا، نیز دیدار کنند.

🔹تخت‌روانچی در حال حاضر در سفری به اسلو، پایتخت نروژ، به سر می‌برد. در حالی که برخی رسانه‌ها گمانه‌زنی کرده‌اند که این سفر مرتبط با مذاکرات پیش رو در ژنو است، سفر نروژ ارتباطی با این مذاکرات ندارد، بلکه این سفر به عنوان یک ماموریت کاری متعارف و معمول با هدف بررسی روابط دوجانبه و تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی بوده است.

🔹هدف اصلی گفتگوهای ژنو پرداختن به یک موضوع واحد و خاص نیست، بلکه تلاش طرفین برای یافتن یک زبان سیاسی و زمینه‌های مشترک است که بر اثر و در نتیجه آن زمینه کاهش برخی تنش‌های غیرضروری از طریق گفتگو فراهم شود. با این حال، نتیجه این گفتگوها تا حد زیادی به مواضع و نحوه تعامل طرفین بستگی دارد.

🔹روابط بین ایران و سه کشور اروپایی در سال‌های اخیر تیره شده است. اتهامات اروپا در مورد حمایت ادعایی ایران از روسیه در جنگ اوکراین و اختلاف نظرها بر سر مسائل منطقه، نیز شکاف‌هایی را ایجاد کرده است.

🔹در حوزه هسته‌ای، سه کشور اروپایی موضع شدیدی در قبال ایران اتخاذ کرده‌اند. در نشست اخیر شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، قطعنامه‌ای که توسط این کشورها علیه تهران پیشنهاد شده بود، تصویب شد. این اقدام، چالش‌های عمیقی را که مذاکرات آینده باید به آنها بپردازد، برجسته می‌کند.

📌 متن خبر (فارسی)
📌 متن خبر (انگلیسی)

💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴 هدف ادبیات صهیونیستی علیه ایران چیست؟

✍️ رضا نصری، حقوقدان بین الملل

🚨ادبیات رایج پیرامون ایران - به‌ویژه در روایت‌های غربی و برخی روایت‌های منطقه‌ای -  به‌شدت تحت تأثیر اسرائیل قرار دارد و واقعیت وضعیت را تحریف می‌کند.

واژه‌هایی همچون «رژیم» به‌جای «دولت»، «نیابتی‌ها» به‌جای «جنبش‌های آزادیبخش ملی» و «تروریست‌» یا «میلیشیا» به‌جای کسانی که در برابر اشغال مقاومت می‌کنند، برای انحراف سیاست‌ها در قبال ایران طراحی شده‌اند.

اقدامات منطقه‌ای ایران به‌عنوان «مداخلات توسعه‌طلبانه» مطرح می‌شود، در حالی که اقدامات مشابه دیگران «اتحاد» تفسیر می‌شود؛ از برنامه هسته‌ای ایران به‌عنوان «تهدید هسته‌ای» یاد می‌کنند؛ و  رهبری سیاسی ایران به «ملاها» یا «آیت‌الله‌ها» تقلیل می‌یابد تا پیچیدگی‌های سیاسی کشور نادیده گرفته شود.

🚨این زبان مغرضانه که توسط اسرائیل هدایت می‌شود، نه تنها برای قالب‌بندی هدفمند ایران است، بلکه برای منحرف ساختن توجه از اقدامات غیرقانونی و اشغالگری اسرائیل طراحی شده است.

به‌عنوان مثال، با برچسب زدن به جنبش‌های آزادیبخش به‌عنوان «تروریست‌ها» یا «میلیشیا»، اسرائیل در عمل توجهات را از جایگاه خود به‌عنوان اشغالگر منحرف می‌کند. همچنین، با معرفی ایران به‌عنوان «عامل بی‌ثبات‌کننده»، بستر مناسبات واقعی از‌ تحلیل حذف می‌شود و توجه از فعالیت‌های دیگر بازیگران منطقه‌ای برداشته می‌شود.

👈کشورهای منطقه‌ای و کسانی که به‌طور واقعی به گفت‌وگو متعهد هستند باید از به‌کار بردن این ادبیات مغرضانه و گمراه‌کننده‌ پرهیز کنند.

👈استفاده از واژه‌های بی‌طرفانه‌ای مانند «دولت» «جنبش‌های آزادیبخش» و «برنامه هسته‌ای»، تصویر واقعی‌تری از ایران و مناسبات منطقه ارائه می‌دهد و حداقل فضایی برای دیپلماسی فراهم می‌سازد.

💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴 تاریخچه شب یلدا


شب یلدا یکی از زیباترین و پرطرفدارترین جشن‌های ایرانی است که هر ساله در آخرین شب پاییز و در اولین شب زمستان برگزار می‌شود. این شب، که به نام «شب چله» هم شناخته می‌شود، در واقع طولانی‌ترین شب سال است و فرصتی طلایی برای گرد هم آمدن خانواده‌ها و دوستان برای جشن گرفتن، تبادل خاطرات و ایجاد لحظات ماندگار است. شب یلدا به عنوان یک سنت دیرینه در فرهنگ ایرانی به ویژه در میان خانواده‌ها و دوستان اهمیت زیادی دارد و همه ساله میلیون‌ها ایرانی در داخل و خارج از کشور این شب را با شکوه فراوان جشن می‌گیرند.

اما شب یلدا تنها یک جشن ساده نیست؛ این شب، پر از معنی و نمادهای خاص است که هرکدام از آن‌ها در فرهنگ ایرانی عمق تاریخی و فرهنگی دارند. یکی از نمادهای اصلی این شب، طولانی‌ترین شب سال است که ایرانیان در این شب به امید روشنایی بیشتر و آغاز فصل جدیدی از زندگی، گرد هم می‌آیند. جشن شب یلدا در واقع نمادی از پیروزی نور بر تاریکی است که در آن طولانی‌ترین شب سال، مردم به استقبال روزهای روشن‌تر و گرم‌تر می‌روند...


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🗞 دکتر پزشکیان در یازدهمین نشست سران سازمان D8؛
آمادگی ایران برای اقدامات مشترک در سازمان «دی هشت» برای حمایت جمعی از جوانان

♦️آمادگی داریم برای حمایت جمعی از جوانان کارآفرین، اقدامات مشترک در بستر دی هشت همچون ایجاد بانک مشترک ایده و سرمایه، پارک‌های علم و فناوری مشترک، برگزاری نشست‌های علمی–فناوری، اختصاص فرصت‌های مطالعاتی، بورسیه‌های تحصیلی و تبادل استاد و دانشجو، ارائه تسهیلات کارآفرینی جوانان، سرمایه‌گذاری در بنگاه‌ها جهت حل مشکلات اشتغال جوانان و نیز برگزاری نمایشگاه‌های دستاوردهای دانش‌بنیان را با همکاری اعضا عملیاتی کنیم.

♦️جلوه‌های مهمی از تاریخ تمدن بشری در سرزمین مصر و در امتداد رود بزرگ نیل به وقوع پیوسته است.

♦️امیدوارم در دوره ریاست مصر بر سازمان D8، شاهد تعمیق دوستی و برادری بین اعضا و برداشتن گام‌های جدی در روند افزایش همکاری‌های چندجانبه باشیم.

♦️بیش از ۱۴ ماه است که منطقه غرب آسیا به‌خصوص غزه، جنوب لبنان و اینک کشور اسلامی سوریه دستخوش حملات گسترده رژیم غاصب اسرائیل قرار دارند.

♦️کشتار بی‌رحمانه غیرنظامیان، به خاک و خون کشیدن زنان، کودکان و افراد آسیب‌دیده از جنگ و ترور گسترده، ابعاد جدیدی از اهداف نامشروع این رژیم در گسترش ناامنی را آشکار ساخته است.

♦️وظیفه شرعی، حقوقی و انسانی همه است تا با اقدامات عملی‌تر و فوری مانع آسیب بیشتر عزیزان‌مان در مناطق بحران‌زده شویم.

♦️حفظ دوستی و ایجاد پیوندهای جدید از طریق همکاری‌های چندجانبه میان کشورهای اسلامی بر مبنای توسعه و کسب منافع جمعی، امری ضروری‌تر از هر زمان دیگری به نظر می‌رسد.

♦️حرکت به سمت چندجانبه‌گرایی و ایجاد شبکه‌های هوشمند اقتصادی و تجاری میان کشورها، روندی درست و برگرفته از خواست اکثریت کشورهای عضو است.

♦️جوانان بی‌تردید سرمایه‌های ارزشمندی هستند و برنامه‌ریزی برای شکوفایی ظرفیت‌های آنان، یکی از پربازده‌ترین سرمایه‌گذاری‌ها در راستای منافع ملی و جمعی ما به شمار می‌آید.

♦️جمهوری اسلامی ایران، از هرگونه پیشنهادی که به هم‌افزایی در عرصه‌های اقتصادی و زمینه‌سازی برای ورود جوانان در برنامه‌های توسعه‌محور، حمایت خواهد کرد.

♦️آمادگی داریم برای حمایت از جوانان کارآفرین، اقداماتی در چارچوب D8 انجام دهیم؛ از جمله این اقدامات می‌توانم به ایجاد بانک مشترک ایده و سرمایه D8، تأسیس خانه‌ها و پارک‌های علم و فناوری مشترک، برگزاری تورها و نشست‌های علمی و فناوری اشاره کنم.

♦️از دیگر اقدامات می‌توان به اختصاص فرصت‌های آموزشی و بورسیه‌های تحصیلی، تبادل استاد و دانشجو و ارائه تسهیلات کارآفرینی برای جوانان اشاره کرد.

♦️حجم تجارت بین کشورهای عضو D8 با چشم‌انداز سال ۲۰۳۰ سازمان فاصله زیادی دارد.

♦️امیدوارم در دوره ریاست مصر بر سازمان شاهد شتاب تجارت بین اعضا باشیم و در این مسیر تهاتر می‌تواند نقش تعیین‌کننده در افزایش حجم تجارت بین اعضا داشته باشد.

♦️فاصله‌های جغرافیایی در محیط D8 گویای اهمیت توسعه و مناسبات ترانزیتی برای رونق همکاری های اقتصادی و تجاری است.

♦️لازم است با تدبیر جمعی اعضا، فناوری‌های نوینی نظیر هوش مصنوعی را به خدمت گرفته و تبعات منفی آن‌ها را مدیریت کنیم.

♦️اولین نشست کمیته دائمی ارتباطات و فناوری اطلاعات دی‌۸ به زودی به میزبانی جمهوری اسلامی ایران برگزار می‌شود و می‌توانیم با همکاری اعضا کار بر روی این دستورات را آغاز کنیم.

♦️شرکت‌های دانش‌بنیان و فناوری‌های جدید از جمله هوش مصنوعی زمینه‌های مناسب و نوینی را برای همکاری جوانان کشورهای اسلامی فراهم کرده است که ضمن حفظ ارزش‌های بومی و دینی گام‌های بلندی در مسیر توسعه و پیشرفت کشورها و جوامع خود بردارند.


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴 باید فضای مجازی باز شود

🌿 سعیدرضا عاملی دبیر شورای عالی فضای مجازی با دفاع از رفع فیلترینگ گفت: بحث اینکه ما کدام سکو را فیلتر و کدام سکو را فیلتر نکنیم نتیجه‌ای ندارد. باید فضا را باز گذاشت. وی در پاسخ به این سوال که تا آخر امسال فیلترینگ به کجا خواهد رسید گفت: من فکر می کنم که باز می شود. آقای دکتر پزشکیان این موضوع را به یک کارگروه ارجاع دادند و بعدا هم آن را به معاون اول رییس جمهور ارجاع دادند.

🌿 به گفته آقای عاملی اغلب کشورها امروز بجای فیلتر کردن به سمت حکمرانی قانونمند حرکت میکنند. مهمترین منبع این حکمرانی قانون اساسی است. قانون اساسی هم آزادی بیان را تصریح کرده. بحث اینکه ما کدام سکو را فیلتر کنیم و کدام سکو را فیلتر نکنیم نتیجه ندارد. باید فضا را باز گذاشت. وقتی ۴۰ میلیون از جمعیت ایران علاقمند به سکوی خاصی است و می خواهد برود و در آنجا روابط اجتماعی خود را انجام دهد، فیلتر کردن آن سکو به معنای بی احترامی کردن به این جمعیت است. و یا ما اقداماتی انجام دهیم که ۸۰ درصد از کاربران از فیلترشکن استفاده کنند، اقدام خوبی نیست. یعنی ما عملا حکمرانی قانونمند را از دست خودمان خارج کرده ایم


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔺پوتین گردن ایران انداخت!

سخنان امروز ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه درباره سقوط بشار اسد درخور توجه و تامل است. او با بیان دو نکته به نوعی مسؤولیت این سقوط را گردن ارتش سوریه، ایران ومتحدانش انداخت. نخست این که گفت ۳۵۰ نفر از نیروهای مخالفان در حالی وارد حلب شدند که ۳۰ هزار نظامی ارتش سوریه و نیروهای متحد ایران بدون درگیری عقب‌نشینی کردند.

نکته دوم این که اظهار داشت که روسیه نیروی زمینی به سوریه نفرستاده بود و صرفا دو پایگاه دریایی و هوایی در طرطوس و حمیمیم داشت. به این معنا که روسیه نیروی زمینی برای مقابله با مخالفان نداشت و این گونه مسؤولیت این مقابله و جلوگیری از پیشروی آن‌‎ها را متوجه ارتش سوریه و نیروهای ایرانی و نیروهای همسو با آن‌ها دانست.

پوتین در عین حال هم بیان داشت که روسیه ۴ هزار نیروی ایرانی را از طریق پایگاه هوایی حمیمیم به تهران منتقل کرده است.
هنوز ایران واکنش رسمی به این اظهارات نشان نداده است.

اما نکته قابل توجه دیگر در گفته‌های امروز رئیس جمهور روسیه درباره تحولات سوریه تاکید بر این موضوع بود که کشورش در سوریه شکست نخورده و اهداف خود را محقق کرده است!  مفروض این سخنان او این است که حفاظت از نظام سوریه هدف مسکو نبوده است.

او هدف از حضور روسیه در سوریه را «جلوگیری از شکل‌گیری یک حکومت تروریستی» دانست و تاکید کرد که این هدف «به طور کلی» محقق شده و گفت که گروه‌های مسلح سوری تغییر کرده‌اند و سازمان‌های تروریستی نیستند و نشانه آن را تعامل آمریکا و اروپا با این گروه‌ها دانست و این «تغییر» را محصول حضور روسیه در سوریه دانست!

چند روز قبل هم نگارنده طی یادداشتی بیان داشت که یکی از عوامل مهم سرنگونی نظام بشار اسد تضاد منافعی بود که میان ایران و روسیه پس از «تثبیت موقت» نظام او به عنوان هدف و منفعت مشترک در جریان بحران فراگیر داخلی در این کشور ایجاد شد. پس از حفظ نظام سوریه، منافع دو متحد او هیچ هم‌پوشانی نداشت و تضاد منافع رفته رفته ابعاد مختلفی به خود گرفت.

در حالی که ایران و متحدانش، سوریه را کانون و محور نفوذ سخت‌افزاری و رکن رکین جبهه خود در شامات و به ویژه در تقابل با اسرائیل و کریدور تسلیح مستمر حزب‌الله می‌دیدند، روسیه هیچ نوع همدلی با این راهبرد ایران نداشت و عملا مخالف آن بود و سوریه‌ای می‌خواست که منافعش در شرق مدیترانه و خاورمیانه را با پاسداشت روابط راهبردی‌اش با اسرائیل حفظ کند.

حالا هم سخنان امروز پوتین مبنی بر این که غایت کشورش در سوریه حفظ اسد نبوده است بیشتر توجیه‌گر عدم مداخله برای حمایت از او به نظر می‌رسد، اما اکنون پرسش این است که چرا مسکو این بار نه تنها دخالت نکرد؛ بلکه هماهنگی‌هایی هم با اسد و ترکیه برای خروج او از سوریه و ارتباط میان مخالفان و نخست‌وزیر دولت اسد برای انتقال آرام قدرت در دمشق انجام داد! آیا با ترامپ برای امتیازگیری در آینده از جیب اوکراین معامله کرد؟ یا با ترکیه؟ یا این عدم مداخله از موضع ضعف و به علت مشغولیت در جنگ اوکراین بود؟ یا اساسا پوتین با نتانیاهو معامله کرده است؟ که هم بخشی از سوریه به این شکل اشغال شود و هم تمام توان نظامی سوریه در حملات اسرائیل نابود شود و ....

در این راستا هم ناگفته نماند که روسیه در ۱۰ سال گذشته آسمان سوریه را در اختیار داشت؛ اما عملا و غیرمستقیم چتری حمایتی برای حملات مستمر اسرائیل به اهداف ایران و نیروهای همسو با آن فراهم کرد و حتی یک بار سیستم‌های پدافندی پیشرفته روسیه و لو اشتباهی با این حملات مقابله نکردند.
#صابر_گل_عنبری


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🎙نشریه فارن پالیسی بررسی کرد؛
⭕️سه سناریو پیش‌روی ایران در «سوریه پسا اسد»

🔹سرعت تحولات در سوریه با سقوط بشار اسد بسیاری بازیگران منطقه ای و بین المللی را در شرایط سخت تغییر مسیر و ارائه تعریف جدیدی از فرصت ها و چالش های حضور در این پرونده قرار داده است. جمهوری اسلامی ایران نیز با توجه به نقش پررنگی که در قریب به ۱۴ سال اخیر در این پرونده داشته از این قاعده مستثنی نیست. فارن پالیسی در یادداشتی به قلم «الی گرانمایه» به بررسی راه های پیش‌روی ایران در دوره پس از بشار اسد در سوریه پرداخته و می نویسد:

🔹«پس از یک دهه تسلط در خاورمیانه، مقام های جمهوری اسلامی ایران با شرایطی روبرو شدند که محاسبه و ارزیابی جدید سیاست‌های آنها را می طلبد. ایران با سقوط خاندان اسد در سوریه،تنها متحد دولتی خود در منطقه را از دست داده است. این موضوع زمانی رخ می‌دهد که بمباران‌های پاییزی اسرائیل ضربه‌هایی به حزب‌الله لبنان وارد کرده است. ایران اکنون به یک بازنگری راهبردی فوری نیاز دارد. سوریه و حزب‌الله مدت‌هاست پروژه معروف به «محور مقاومت» را تقویت کرده‌اند و اتحاد با اسد کلیدی برای ایجاد کریدور زمینی برای تأمین منابع مالی و نظامی حزب‌الله بود.

🔹اما ایران هنوز یک قدرت منطقه‌ای است؛ قدرتی که هنوز گزینه‌هایی دارد. در اولین سخنرانی خود پس از مرگ سیاسی بشار اسد، رهبر عالی ایران، دیدگاه جالبی را مطرح کرد و گفت که «جبهه مقاومت قطعه‌ای از سخت‌افزار نیست که بتوان آن را شکست، جدا یا نابود کرد، بلکه این یک "دکترین" است که به واسطه فشارهای اخیر قوی‌تر خواهد شد.

🔹در چنین شرایطی تهران ممکن است تصمیم بگیرد که پافشاری کند و بر بازسازی محور مقاومت با دیدگاه بلندمدت تمرکز کند. در این مسیر، ایران می‌تواند گروه‌های مسلح شیعه متحد در عراق و حوثی‌ها در یمن را همچنان در خط مقدم مبارزه علیه اسرائیل فعال نگاه دارد. این رویکرد ممکن است توسط اسرائیل برای ساختن پرونده‌ای قوی‌تر در حمایت از حملات مستقیم به داخل استفاده شود.

🔹شاید هم در ایران این نتیجه گیری حاصل شود که محور مقاومت دوران خود را پشت سر گذاشته و دیگر قادر به جلوگیری از حملات به داخل ایران نیست. رها کردن اسد ممکن است نشان‌دهنده پذیرش این واقعیت توسط ایران باشد. شورشیان سوری با سرعت برق‌آسا به دمشق رسیدند و هیچ ارتشی حاضر به مقابله نبود. در چنین شرایطی تهران راه‌حل نظامی برای نجات اسد نیافت. نجات دوباره رژیم او نیز برای تهران از نظر سیاسی پرهزینه بود؛ به‌ویژه با توجه به همسایه مهم آن عراق که دولت آن به شدت در برابر بسیج گروه‌های مسلح شیعه عراقی مقاومت می‌کرد. اگر چنین نتیجه گیری در ساختار تصمیم گیرنده در تهران غالب باشد، قطعا سرمایه‌گذاری بیشتری در تسلیحات متعارف، به ویژه موشک‌ها و پهپادها، برای جلوگیری از حملات نظامی اسرائیل و ایالات متحده در دستور کار جمهوری اسلامی ایران قرار می گیرد.

🔹تلاش ایران در این مسیر توجیهاتی هم در تحولات یک سال اخیر دارد که یکی از آنها حملات مستقیم نظامی اسرائیل به داخل ایران بوده و دیگری هم اهداف اعلام شده اسرائیل برای بازسازی نظم منطقه‌ای. بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر (رژیم) اسرائیل، درباره «تغییر توازن قوا» در منطقه از طریق کمپین‌های نظامی در غزه و لبنان صحبت کرده است.

🔹ارتش اسرائیل اشاره کرده که حملات هوایی گسترده در سوریه پس از سقوط اسد بیشتر سیستم‌های دفاع هوایی سوریه را نابود کرده است، به نظر می رسد یکی از اهداف اسرائیل از این اقدام را می توان هموار کردن مسیر برای حمله به ایران دانست. نتانیاهو همچنین تلاش زیادی می‌کند تا رئیس‌جمهور دونالد ترامپ را متقاعد کند که فرصت طلایی برای حملات پیش‌دستانه به برنامه هسته‌ای ایران وجود دارد.»

⬇️متن کامل گزارش:
www.irna.ir/xjSqs4


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴 ماه کامل ترکیه جانشین هلال شیعی ایران در آسمان خاورمیانه

حسن حسن
🔹 گاردین
🔹 ترجمه اسفندیار خدایی

🌿 حمایت آنکارا از شورشیان سوریه به پیروزی استراتژیک ترکیه انجامید تا جایگزین ایران به عنوان قدرت منطقه‌ای شود. سقوط رژیم اسد در سوریه پایانی بر «هلال شیعی» ایران و طلوع «ماه کامل» ترکیه است که چشم‌انداز ژئوپلیتیکی از شاخ آفریقا تا شام و افغانستان را تغییر می‌دهد.

🌿 جاه‌طلبی ترکیه بسیار فراتر از سوریه و عراق است و به سراسر آفریقا، قفقاز و آسیای مرکزی می.رسد.  چهار روز پس از پیروزی شورشیان در سوریه، اردوغان با موفقیت میانجی‌گری میان سومالی و اتیوپی، دو متحد نزدیک ترکیه، برای کاهش تنش‌ها بر سر اختلافات ارضی بود.

🌿 ظهور ترکیه پویایی قدرت منطقه‌ای را به ویژه برای عربستان سعودی و متحدانش پیچیده می‌کند. برخلاف ایران که هویت فرقه‌ای شیعه، آن را به رقیب آشکار عربستان تبدیل کرده بود، اعتبار سنی‌های ترکیه چالشی ظریف‌تر و فراگیرتر ایجاد می‌کند.

🌿 برای بیش از دو دهه، هلال شیعی ایران نماد جاه‌طلبی آن برای تسلط بر خاورمیانه بود.  این کریدور که از تهران تا مدیترانه امتداد داشت، به ایران اجازه داد تا از طریق نیابت هایی مانند حزب الله و تهدید دشمنانی مانند اسرائیل و عربستان سعودی، قدرت را به نمایش بگذارد.  تا سال 2019، به نظر می‌رسید ایران تسلط خود را بر چهار پایتخت عربی - بغداد، دمشق، بیروت و صنعا - مستحکم کرده بود و اوج نفوذ منطقه‌ای خود را نشان می‌داد. امروز آن هلال در حال شکستن است.

🌿 پیروزی شورشیان در سوریه، همراه با افزایش نفوذ ترکیه، پل زمینی ایران به لبنان را قطع کرده و خطوط تدارکاتی آن را مختل کرده و نیروهای نیابتی آن را منزوی کرده است. باخت ایران، به نفع ترکیه است. دمشق که پنجاه سال متحد ایران بوده، از حالا شاید برای نیم قرن نیز متحد ترکیه خواهد بود.

🌿 خیزش ترکیه بخاطر زمین خوردن ایران نیست، بلکه نتیحه سیاست خارجی قاطع آنکاراست. در حالی که نفوذ ایران بر فرقه گرایی و قدرت سخت متکی بود، استراتژی ترکیه مداخله نظامی را با گسترش دیپلماتیک و سرمایه گذاری اقتصادی ترکیب می‌کند. این رویکرد چند وجهی به آن اجازه می دهد تا فراتر از مذاهب ایدئولوژیک عمل کند.

🌿 تسلط ترکیه منبع نگرانی هم هست. برای عربستان سعودی، امارات و اسرائیل، تغییر در دمشق یک تغییر بازی است که می تواند آنها را در مقابل ترکیه منطقه قرار دهد. سیاستگذاران غربی هم نگران قدرت روزافزون ترکیه اسلامی هستند. اما این نگرانی‌ها قابل مقایسه با نگرانی نسبت به هلال شیعی ایران نیست.

🌿 در سال‌های آینده، جنگ قدرت منطقه دیگر حول سایه جاه‌طلبی‌های ایران نخواهد بود، بلکه حول محور بلندپروازی‌های ترکیه خواهد بود


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴 تماموزیران دولت انتقالی سوریه از تحریرالشام هستند

🔹شبکه المیادین گزارش داد که همه اعضای دولت انتقالی سوریه از گروه تحریر الشام هستند و برخی از آنها با اسامی مستعار  حضور دارند.


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
♨️ سران شورای همکاری خلیج فارس در نشست آتی به چه موضوعاتی می‌پردازند؟

🔴 موضوعات مرتبط با ایران در دستور کار نشست

🔹سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس قرار است یکشنبه آینده در کویت گرد هم آیند و در نشست سالانه این شورا شرکت کنند.

🔹در دستور کار این نشست، موضوعات متعددی از جمله آتش‌بس در لبنان، اوضاع نگران‌کننده غزه و تحولات دریای سرخ قرار دارد.

🔹یکی از محورهای اصلی که همواره در نشست‌های مقامات این شورا مورد توجه و بحث قرار می‌گیرد و در موضع‌گیری‌های آنان مشهود است، موضوعات مرتبط با ایران است.

🔹انتظار می‌رود در این نشست نیز، مسائلی همچون جزایر سه‌گانه ایران و میدان گازی آرش مورد اشاره سران شورا قرار گیرد.


🔹با در نظر گرفتن حساسیت این موضوعات، انتظار می‌رود دستگاه دیپلماسی و نهادهای ذی‌ربط کشور، اقدامات مقتضی را پیش از برگزاری این اجلاس به کار گیرند.

🔹این اقدامات می‌تواند در جهت حفظ فضای همکاری در خلیج فارس و جلوگیری از تنش‌های احتمالی بیشتر مؤثر باشد.

💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴 عراقچی: ما آماده ورود به مذاکرات شرافتمندانه هستیم

👤 وزیر امور خارجه ایران در مصاحبه با الغد:

🔹ما نسبت به مسالمت آمیز بودن پرونده هسته‌ای خود اطمینان کامل داریم و مانعی برای مشارکت دادن دیگران نداریم.

🔹حتی بعد از عقب‌نشینی آمریکا از مذاکرات، ما به هیچ وجه میز مذاکرات را ترک نکردیم.

🔹همواره آماده ورود به مذاکرات شرافتمندانه بر اساس احترام و منافع متقابل هستیم.

🔹دکترین نظامی و امنیتی ایران به هیچ وجه بر اساس در اختیار داشتن سلاح هسته‌ای نیست.

🔹امکان دستیابی به برخی راه حل‌ها با روش‌های مسالمت آمیز جهت جلوگیری از تشدید تنش و چارچوب کاری دیپلماتیک وجود دارد. /ایسنا


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🎙رحمان قهرمانپور در گفت و گو با ایرنا:
🔴ایران و ترکیه رقابت‌های منطقه را کنترل می‌کنند

⭕️آنکارا و تهران تمایلی به تشدید تنش درباره سوریه ندارند

⭕️کردهای سوریه، نقطه اختلاف نظر آمریکا و ترکیه هستند

🔹رویکرد ترکیه به سوریه پس از دوران بشار اسد از جنبه‌های مختلفی حائز اهمیت است، نخستین مسئله نگرانی ترکیه از تشکیل یک دولت کُردی در سوریه است که آن را تهدیدی برای امنیت ملی خود تلقی می‌کند. ترکیه احتمالاً تلاش خواهد کرد تا از وضعیت کنونی و خلأ حاکمیت مستقر در سوریه بهره‌برداری کرده و این دغدغه را برطرف سازد. در این راستا، ترکیه به ایالات متحده پیشنهاد کرده است که یک منطقه حائل ۳۰ کیلومتری میان کُردها و مرزهای ترکیه ایجاد شود. هدف از این پیشنهاد، جلوگیری از انجام عملیات زمینی توسط حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) در مناطق کردنشین ترکیه است. با آغاز اعتراضات در سوریه، پ‌ک‌ک توانست پایگاه خود را در میان کُردهای سوریه تقویت کند و از سوی دیگر، حمایت آمریکا از کُردها نیز به این روند کمک کرد.

🔹سوریه همچنان با چالش‌های جدی مواجه است. از یک سو، درباره میزان ارتباط تحریرالشام با آنکارا ابهاماتی وجود دارد و از سوی دیگر، واکنش کردها نسبت به تحولات اخیر و میزان حمایت آمریکا از آنان موضوعی قابل تأمل است.

🔹به نظر می‌رسد که آمریکا همچنان حامی کُردها است و در این زمینه با ترکیه اختلاف نظرهای جدی دارد. این اختلاف احتمالاً مانع از آن خواهد شد که ترکیه بتواند فشارهای بیشتری برای حذف کُردها یا انجام اقدامات نظامی گسترده علیه آنها در سوریه اعمال کند.

🔹در این شرایط، رقابت منطقه‌ای میان ایران، ترکیه و حتی آمریکا می‌تواند آینده سوریه را بیش از پیش پیچیده و غیرقابل پیش‌بینی کند.

🔹یکی دیگر از نکات مهم در مورد رقابت ایران و ترکیه در منطقه این است که روابط این دو کشور در یک قرن گذشته همواره ترکیبی از رقابت و همکاری بوده است. به‌عنوان دو بازیگر مهم منطقه‌ای، ایران و ترکیه به‌رغم رقابت‌های موجود، معمولاً تلاش کرده‌اند این رقابت را از حد معینی فراتر نبرند و در اغلب موارد آن را کنترل و مهار کرده‌اند.

🔹نکته قابل توجه این است که ایران و ترکیه یکی از گسترده‌ترین و سازمان‌دهی‌شده‌ترین روابط منطقه‌ای را دارند. مرزهای میان این دو کشور نیز از معدود مرزهای منطقه هستند که درباره آنها مناقشه‌ای وجود ندارد. همین ویژگی‌ها موجب شده که به‌رغم رقابت مستمر برای افزایش قدرت منطقه‌ای، هر دو طرف تمایل داشته باشند تا این رقابت را مدیریت کرده و مانع از تشدید آن شوند.

🔹به نظر می‌رسد در سوریه پس از بشار اسد نیز این الگوی تاریخی ادامه داشته باشد. با وجود رقابت‌هایی که میان ایران و ترکیه در این کشور رخ خواهد داد، احتمالاً این رقابت‌ها، مشابه گذشته، از یک حد معین فراتر نخواهد رفت. دو طرف تلاش خواهند کرد تا ضمن حفظ منافع و نفوذ خود، میزان رقابت را کنترل کرده و از تبدیل آن به یک درگیری گسترده جلوگیری کنند.
⬇️متن کامل گفت و گو :
www.irna.ir/xjSrff


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔺سوریه جدید و آینده کُردها!


صابر_گل_عنبری

از موضوعات داغ پس از سقوط نظام اسد، آینده تشکیلات خودگردان کُردی در غرب فرات و در کل آینده سیاسی کُردهای این کشور است که با دگرگونی موازنه قوا در سوریه به نفع متحدان ترکیه و افزایش نفوذ آن با چالش‌های بزرگی برای حفظ دستاورد کلان خود در قالب این حکومت روبرو هستند.

با شروع حملات هیات تحریرالشام تا سقوط دمشق، گروه «ارتش ملی سوریه» نزدیک به ترکیه حمله به نیروهای قسد (غالبا کردی) در تل رفعت را آغاز کرد. پس از سیطره بر این شهر، منبج و مناطقی در دیر الزور و الرقه، اکنون نگاه‌ها به سمت کوبانی است که از اهمیتی ویژه و سمبلیک برای کردها برخوردار است.

ارتش ترکیه نیز تجهیزات و نیروهای خود را به مرز گسیل داشته و وزارت دفاع این کشور پنجشنبه گذشته بر خلع سلاح نیروهای کُردی تاکید کرد. 

در عین حال، هم گویا مذاکراتی میان حکومت خومختار کُردی و دمشق از یک سو و همچنین آمریکا و ترکیه از سوی دیگر برای یافتن راه‌حلی در جریان است که به گفته سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در هفته گذشته به آتش‌بسی اعلام نشده تا پایان هفته ختم شد و اکنون تلاش این است که تمدید شود.

ترکیه شرایط کنونی را بهترین فرصت برای پایان دادن به تشکیلات خوگردان کُردی در سوریه می‌داند و ظاهرا برای تحقق هدف پیشگفته دو راهکار نظامی و سیاسی را در نظر دارد. اما راهکار نظامی گسترده پس از سقوط اسد به دلایلی آنگونه که شاید ترکیه می‌‎خواست پیش نرفت؛ به این معنا که سریعا به حکومت کُردی نیز پایان داده شود. علت آن هم به پیچیده بودن وضعیت کل سوریه و اولویت‌های آن برمی‌گردد.

احتمالا خود هیئت تحریرالشام و احمدالشرع که تمام تمرکز خود را بر اعتمادسازی داخلی و خارجی قرار داده‌اند، نمی‌خواهند که این راهبرد قربانی جنگی پرهزینه در شمال سوریه شود و آن را دستکم فعلا اولویت خود نمی‌دانند. در همین حال نیز هم اکنون که مسؤولیت سوریه به نوعی به گردن ترکیه است و آینده نفوذ منطقه‌ای آن با میزان موفقیت و یا شکست متحدان آنکارا در ایجاد نظام سیاسی جدید و عبور از این مرحله حساس و دشوار گره خورده است، نمی‌خواهد این دستاورد کلان ژئوپلیتیک را با خلط اولویت‌ها از دست دهد.

از این رو، به احتمال زیاد ترکیه فعلا می‌خواهد با فشار و تهدیدهای نظامی و احتمالا با حملاتی موردی چه علیه کوبانی چه مناطقی دیگر، تدریجی و حساب شده پیش برود، اما در عین حال هم نگران این است که به مرور زمان موجودیت حکومتی کُردها به یک واقعیت در سوریه جدید تبدیل شود.

تحت فشار نظامی، گویا ترکیه راهبرد سیاسی چهار مرحله‌ای را در مذاکرات دنبال می‌کند که به نوشته روزنامه حریت، گام اول آن خروج «نیروهای کُردی غیرسوری» از سوریه است که قبلا به قسد و «ی‌پ‌گ» پیوسته‌اند.

مرحله دوم نیز خروج «رهبران سوری و غیرسوری» یگان‌های مدافع خلق از سوریه، مرحله سوم هم خلع سلاح کامل و مرحله چهارم نیز به نوشته این روزنامه مشارکت جامعه کردی در قدرت جدید حاکم در سوریه است. اینجا به نظر می‌رسد که آنکارا با پایان دادن به سلطه سرزمینی متحدان پ.ک.ک به دنبال تقویت حضور دو «متحد کُردی» خود یعنی «شورای ملی کردی» و "جمعیت کردهای مستقل» و مشارکت آن‌ها در حکومت جدید سوریه است.

آن گونه که پیداست غرب هم با کلیات طرح ترکیه مشکلی ندارد؛ اما در جزئیات اختلاف نظر دارند. غرب به دنبال ادغام نیروهای کُردی در ارتش آینده سوریه هستند که در این صورت حضور آن‌ها در  آینده در منطقه کُردی هم در چارچوبی ملی و تحت عنوان نیروهای ارتش و نه نیروهای حکومتی خودمختار تعریف شود که می‌توان آن را شکلی فروتر و ضعیف‌تر از فدرالیسم پنداشت.

اظهارات وزیر خارجه آلمان درباره «ضرورت» خلع سلاح نيروهای کُردی و ادغام آنها در ارتش سوریه در این چارچوب می‌گنجد. ناگفته هم نماند که احمدالشرع نیز اخیرا ضمن دفاع از کردها اما گفته است که اجازه نخواهند داد هیچ نیروی مسلحی خارج از ارتش وجود داشته باشد.

اما آمریکا هم تاکنون حضور نظامیان خود در سوریه را در قالب «مقابله با داعش» و نه حمایت از «متحد» کُردی و تداوم کیان شبه مستقل آن‌ها تعریف کرده است. فعلا مشخص نیست که ترامپ چه سیاستی در قبال این حضور اتخاذ خواهد کرد؛ اما روشن است که آمریکا به ویژه ترامپ قصد سرشاخ شدن با ترکیه در این پرونده را ندارد. فعلا آنچه برای آمریکا در سوریه اهمیت و اولویت دارد، تاثیرگذاری بر جهت‌گیری نظام نوپای آن در قبال اسرائیل است.

با وجود شرحی که رفت، آینده حکومت کُردی در سوریه به شرایط امنیتی این کشور بستگی دارد که اگر به این شکل رو به ثبات حرکت کند، می‌توان گفت احتمالا پروژه پایان این حکومت در مقابل مشارکت کردها در دستگاه حاکمه جدید و ارتش دنبال شود، اما اگر به هر دلیل در آینده بی‌ثباتی گسترده‌ای رخ دهد، احتمالا ی‌پ‌گ بتواند دستکم بخشی از سیطره سرزمینی خود را حفظ کند.


👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴سه مسیر احتمالی ایران در سوریه پسااسد
◾️فارن پالیسی
📝الیه گرانمایه

#تهران_ریویو

🔹تهران پس از دهه‌ها برتری در خاورمیانه در لحظه‌‌ای قرار گرفته است که باید در معادلات خود بازاندیشی نماید. با سقوط خاندان اسد در سوریه، ایران تنها متحد دولتی خود در منطقه را از دست داد. این در حالی رخ داد که بمباران اسرائیل در پاییز گذشته، حزب‌الله را –که مورد اطمینان‌ترین و قدرت‌مندترین گروه مسلح متحد ایران بود- به طور قابل توجهی عقب نشاند. ایران اکنون در موضع ضعف قرار دارد و نیازمند یک بازنگری استراتژیک است.

🔸سوریه و حزب‌الله تکیه‌گاه پروژه محور مقاومت ایران بودند. اتحاد با اسد برای امنیت کریدور زمینی تأمین مالی و تسلیحاتی حزب‌الله حیاتی بود. از دهه ۱۹۸۰، ایران برای جلوگیری از حمله اسرائیل و آمریکا به داخل خاکش و تحت عنوان بخشی از سیاست دفاعی‌ خود، هزینه بسیاری صرف این پروژه نموده است. در حالی که به نظر می‌رسید ایران برخی مواقع دست برتر را دارد، حمله حماس به اسرائیل در ۷اکتبر ۲۰۲۳، زنجیره‌ای از واکنش‌ها را ایجاد کرد که منجر به از هم گسستن پروژه محور مقاومت شد. اما اکنون سه مسیر پیش روی ایران قرار دارد:
 
1️⃣ تهران می‌تواند بازسازی محور مقاومت را در دستور کار  بلندمدت خود قرار دهد و برای ادامه نبرد، بر گروه‌های شیعی مسلح متحد خود در عراق و حوثی‌های یمن فشار بیاورد که خط مقدم نبرد با اسرائیل باشند. این اقدام شانس لبنان و سوریه برای بازسازی پس از جنگ را کاهش خواهد داد. خروجی چنین رویکردی احتمالا برای متحدین باقی‌مانده ایران خونبار خواهد بود و می‌تواند بهانه‌های قوی‌تری جهت حمله مستقیم به داخل ایران به دولت اسرائیل بدهد.
 
2️⃣ رهبران ایران ممکن است به این نتیجه برسند که محور مقاومت دوران خود را طی کرده و دیگر بازدارندگی لازم را ندارد. کنار گذاشتن اسد می‌تواند نشانه‌ای باشد که ایران این واقعیت را پذیرفته است. شورشیان سوریه با سرعتی برق‌آسا به دمشق رسیدند، بدون اینکه ارتشی آماده مقابله باشد. با توجه به ضربات سنگین وارد شده به حزب‌الله، تهران هیچ راه‌حل نظامی برای نجات اسد نمی‌دید. اگر رهبران ایران تصمیم بگیرند از محور مقاومت عقب‌نشینی کنند، قطعاً به طور جدی‌تری در تسلیحات متعارف—به‌ویژه موشک‌ها و پهپادها—سرمایه‌گذاری خواهند کرد تا از حملات نظامی اسرائیل و ایالات متحده جلوگیری کنند.

🔸اگر ایران از محور مقاومت فاصله بگیرد و به جای آن بر قابلیت‌های نظامی داخلی خود تمرکز کند، جهان باید هم فرصت‌ها و هم خطرات احتمالی را پیش‌بینی کند. به عنوان بخشی از یک استراتژی بازدارندگی جدید، ایران ممکن است گام پرهزینه‌ای برداشته و از یک کشور در آستانه هسته‌ای به یک کشور دارای تسلیحات هسته‌ای تبدیل شود. اگر ترامپ چراغ سبزی برای حمله نظامی علیه برنامه هسته‌ای ایران بدهد یا کمپین فشار حداکثری ایالات متحده علیه ایران را، بدون ارائه راه‌حل دیپلماتیک واقعی تشدید کند، افرادی که درون ساختار قدرت ایران خواستار تسلیحاتی شدن برنامه هسته‌ای هستند، قدرت بیشتری خواهند گرفت.

3️⃣با این حال، در همین شرایط از اختلافات منطقه‌ای، رهبران تهران ممکن است از طریق دیپلماسی با پادشاهی‌های عرب خلیج فارس و دولت آینده ترامپ، مسیری تنش‌زدا برای خروج از بحران کنونی در پیش بگیرند. حتی پیش از اینکه  سوریه را از دست بدهد، دولت ایران برای آزمودن امکان دیپلماسی مستقیم با ترامپ کرده سیگنال‌هایی ارسال کرده و روند بهبود روابط خود با ریاض را تسریع بخشیده بود. در لبنان، بعید است که ایران روابط خود با حزب‌الله را قطع کند. با این حال، تهران ممکن است متعهد شود که مانع ایجاد یک چارچوب حکومتی جدید در لبنان نشود، چارچوبی که در آن قدرت سیاسی، اقتصادی و نظامی حزب‌الله به طور قابل توجهی کاهش خواهد یافت.

در نهایت، ناکامی‌های منطقه‌ای ایران دلیل قوی‌تری برای مذاکرات مستقیم با دولت ترامپ فراهم می‌کند، مذاکراتی که محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران را در ازای کاهش تحریم‌های ضروری دنبال کند. در زمانی که مردم ایران در داخل کشور به سختی معیشت خود را تأمین می‌کنند و خواهان پاسخگویی درباره هزینه‌هایی هستند که در منطقه خرج شده است، رهبران ایران باید منافع اقتصادی و سیاسی ملموسی به مردم ارائه دهند. رئیس‌جمهور جدید ایران، مسعود پزشکیان، وعده داده است که بر این اولویت تمرکز کند. مشاور راهبردی او، جواد ظریف، توضیح داده که پویایی‌های جدید منطقه‌ای فرصتی برای ایران فراهم کرده است تا به مردم خود، که منبع اصلی قدرت آن هستند، توجه بیشتری کند./اندیشکده تهران


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴 انديشكده آمريكايى: اردوغان در سوریه با آتش بازى مى‌کند

▪️سنان سی‌دی - کارشناس «بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها»

🔻اینکه گفته شود اردوغان «با آتش بازی می‌کند» شاید گزاف نباشد. اقدامات او باید موجب نگرانی عمیق در دولت جدید ترامپ شود، چرا که اردوغان احتمالاً ترکیه را به‌عنوان راه‌حل مشکلات سوریه معرفی خواهد کرد.

🔻با این حال، اجازه دادن به نفوذ بی‌چون‌وچرای ترکیه در سوریه پس از اسد، خطر بی‌ثباتی بیشتر منطقه را به همراه دارد.

🔻تمرکز شدید اردوغان روی برچیدن منطقه کردی، هدفی داخلی نیز دارد. او با نشان دادن رویکردی سخت‌گیرانه علیه تروریسم، توجه شهروندان ترکیه را از ناکامی‌های اقتصادی دولتش منحرف می‌کند.

🔻اردوغان ممکن است بر این باور باشد که همه کارت‌ها را در اختیار دارد، اما استراتژی تهاجمی او خطرات زیادی را به همراه دارد – نه فقط برای سوریه بلکه برای کل منطقه. نادیده گرفتن این خطرات می تواند به پیامدهای طولانی مدتی منجر شود که دگرگون‌کردن آن غیرممکن باشد./رصد


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🎙شورای آتلانتیک بررسی کرد؛

🔴اما و اگرهای نقش ایران و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در آینده سوریه

🔹در شش سال گذشته، کشورهای خلیج فارس شروع به عادی‌سازی روابط با رژیم بشار اسد در سوریه کرده بودند. برخی از این کشورها حتی سفارت‌های خود را در دمشق، که پس از آغاز جنگ داخلی در سال ۲۰۱۱ بسته شده بودند، دوباره باز کردند. این تصمیم ناشی از هزینه‌های استراتژیکی بود که در حفظ انزوای اسد وجود داشت، به‌ویژه در شرایطی که جایگاه او در قدرت تثبیت شده به نظر می‌رسید و نفوذ ایران در منطقه همچنان در حال گسترش بود.

🔹کشورهای خلیج فارس به‌طور علنی تنش‌های منطقه‌ای و نقش بیشتر کشورهای غیرعرب در سوریه را دلایل عادی‌سازی روابط عنوان کردند. عربستان سعودی آخرین کشوری بود که در سپتامبر ۲۰۲۴ سفارت خود را در دمشق بازگشایی کرد؛ اقدامی که پس از حرکت مشابه امارات متحده عربی و بحرین در دسامبر ۲۰۱۸ صورت گرفت.
این اقدامات به گفته رابرت فورد، سفیر پیشین ایالات متحده در سوریه، ظاهراً برای «کاهش نفوذ ایران» انجام شد. (در مقابل، قطر همچنان موضعی شدیداً انتقادی نسبت به رژیم اسد اتخاذ کرده و از عادی‌سازی روابط خودداری کرد.)

🔹بشار اسد سال گذشته به اتحادیه عرب بازگشت و در یک اجلاس در عربستان شرکت کرد. حتی گزارش شد که سوریه با وساطت امارات در مذاکراتی با ایالات متحده شرکت کرد که هدف آن کاهش تحریم‌های آمریکا در ازای محدود کردن فعالیت های ایران در سوریه بود.

🔹نویسنده این مطلب با اشاره به اینکه با سقوط سریع و غیرمنتظره رژیم اسد و فرار او به مسکو در این ماه، کشورهای خلیج فارس که از اسد حمایت کرده بودند، اکنون در وضعیتی دشوار قرار دارند، می نویسد: همزمان این تغییرات فرصتی بزرگ برای این کشورها فراهم می‌کند تا با همکاری، از نفوذ سیاسی و مالی قابل‌توجهی در آینده سوریه برخوردار شوند و در عین حال خود را با نقش بیش از پیش ترکیه در این کشور تطبیق دهند.

🔹نویسنده این مطلب با طرح این ادعا که «سقوط اسد ضربه‌ای بزرگ به ایران وارد کرده» می نویسد: کشورهای خلیج فارس باید از این لحظه به‌عنوان فرصتی بی‌نظیر برای تقویت نقش عرب‌ها در آینده سوریه بهره‌برداری کنند. با تحت فشار قرار دادن و هدایت رهبری جدید سوریه به سمت تشکیل یک دولت فراگیر، کشورهای خلیج فارس می‌توانند منافع خود را حفظ کرده و خطرات بی‌ثباتی مجدد را که کل منطقه را تهدید می‌کند، به حداقل برسانند.

🔹دولت ترامپ نیز نقش کلیدی در این زمینه خواهد داشت. با توجه به چالش‌های بزرگ و پرهزینه بازسازی پیش روی دولت جدید سوریه، حمایت منطقه‌ای و بین‌المللی برای جلوگیری از فروپاشی مجدد سوریه و بی‌ثباتی منطقه ضروری است.

⬇️متن کامل گزارش :
www.irna.ir/xjSsDY


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🎙صباح زنگنه در گفت‌وگوی تفصیلی با ایرنا:

🔴سخن گفتن از پایان بازیگری و نقش آفرینی ایران در سوریه، خام اندیشی است

✍🏻مصطفی افضل زاده

🔹جمهوری اسلامی ایران در کمک به سوریه چند هدف را دنبال می‌کرد. ایران آمده بود تا مانع از فروپاشی دولت‌ها در منطقه شود. با تهاجم خارجی یا با جریان‌های افراطی مذهبی، عملاً هم نظام‌ها فرو می‌پاشند و هم وحدت و تمامیت سرزمینی در منطقه دچار مشکل می‌شود. همانطور که در حال حاضر دیده می‌شود، با ورود نیروهای افراطی مذهبی مسلح، عملاً اسرائیل به سرزمین‌های بیشتری از سوریه تجاوز کرده و آن را تحت اشغال خود درآورده است.

🔹ایران در سیاست‌هایش تاکید دارد نباید در منطقه، تهاجم خارجی مانند آنچه آمریکا در زمان باراک اوباما و دونالد ترامپ، روسای جمهور پیشین آمریکا انجام داد صورت بگیرد. ایران با این نوع اقدامات از خارج که به منظور تغییر رژیم است مخالف بوده و هست. ایران همچنین با تهاجم‌هایی از قبیل آنچه که اکنون شاهد آن هستیم مانند حمله نیروهایی از ادلب یا تشکیلاتی مانند هیئت تحریر الشام هم مخالف بود.

🔹از طرف دیگر ایران مایل بود مناطق مقدس مذهبی مانند زینبیه یا حرم حضرت رقیه از تعرض مصون بماند. از طرف دیگر به لحاظ سوق الجیشی و روابط تاریخی ایران با سوریه قدیم یا شامات قدیم، دسترسی به مدیترانه هم یکی از اهداف بلند مدت ایران محسوب می‌شود.

🔹لبنان هم یکی از مناطقی است که چه قبل از انقلاب و چه بعد از انقلاب مورد حمایت ایران قرار داشته است. ایرانی ها همواره نسبت به لبنان و مردم آن احساس خویشاوندی و دوستی می‌کنند و همیشه حاضر بودند به لبنان کمک بکنند، به خصوص وقتی که مورد تهاجم قدرت نژادپرست و اشغالگری مثل اسرائیل قرار گرفته باشد.

🔹این مجموعه از اهداف مدنظر ایران بود اما اگر دقت کنیم، بعد مسافت سوریه از ایران و وجود یک کشور دیگر در این میان، تحقق همه این اهداف را در میان مدت دچار مشکل می‌کرد و همینطور هم شد.

🔹نکته مهم بعدی این است که توجه ایران به سوریه، عمدتاً به حمایت‌های سخت افزاری معطوف بوده در حالی که در جهان معاصر آنچه که بیشتر کاربرد و تاثیر دارد و از سرعت و عمق بیشتری برخوردار است قدرت نرم کشورها است. به نظرم در این جهت کم کاری شد و توجه کافی به داشتن قدرت نرم متناسب با قدرت‌های سخت‌افزاری وجود نداشته است./ایرنا

💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴 سید حسن خمینی: دشمنان امید مردم را هدف گرفته‌اند

🔴 اگر امید ما را بکشند، ما مرده‌ایم؛ هر ملتی با امید زنده است

🔴 نباید به دروغ بگوییم وضع خوب است، باید بگوییم از این وضعیت پله‌ای برای حرکت رو به جلو می‌سازیم

🔴 بر اشتباهات نباید چشم بست؛ اشتباه حکومت‌های حزبی در شوروی کمونیستی توجیه اشتباهات خود بود

🔴 امروز مهمترین نقطه هدف در ملت ما امید است/ باید از مجموعه خرد جمعی کشور استفاده کرد

🔴 دنیا پر پیچ و خم است و مواقعی است که انسان باید با فتح بر نفس بر خود مسلط شود/ خدا نکند پرچم بیفتد! آنگاه رفقای دیروز هم سنگ می‌زنند!

🔴 در کار انسانی دو به علاوه دو ممکن است صد شود! کار انسانی نیروهای همدل و همراه می‌خواهد

🔴  یأس آفت فعالیت انسانی است؛ اولین وظیفه فعالیت انسانی یأس زدایی است


♨️یادگار امام در دیدار اعضای شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی، تاکید کرد: امروز مهم ترین نقطه هدف در ملت ما امید است. در طول یک مسیر عصبانیت و ناراحتی هست، اما انسان سریعا باید توانایی خود را باز آفرینی کند‌./ جماران



💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴 بررسی روابط آینده ایران و آمریکا در اندشکده بکر؛
🔺ترامپ برای مذاکره احتمالی با ایران ناچار به «اعتمادسازی» است

🔹اندیشکده آمریکایی «موسسه بکر» در گزارشی با عنوان «فشار حداکثری جدید ترامپ؛ گزینه های آمریکا و واکنش های احتمالی ایران» به بررسی سیاست‌های احتمالی دولت جدید ایالات متحده و پاسخ های احتمالی ایران به این سیاست‌ها پرداخته است.

🔹دونالد ترامپ در سال ۲۰۲۵ به دفترش در کاخ سفید بازمی‌گردد تا با مجموعه‌ای بسیار متفاوت از دینامیک‌ها در خاورمیانه و خلیج فارس که دولت اول او در سال ۲۰۲۰ از آنها غافل شده بود مواجه شود. انتصاب‌ها در دولت دوم او نشان می‌دهد که مقامات کاخ سفید به دنبال تجدید سیاست «فشار حداکثری» که در سال ۲۰۱۸ پس از خروج ایالات متحده از برجام بر ایران تحمیل شد، هستند. حرکتی که جو بایدن در تک‌دوره‌ ریاست جمهوری خود آن را ادامه داد.
🔹طی چهار سال گذشته، از سرگیری روابط میان ایران و شرکای ایالات متحده در منطقه خلیج فارس و رشد فروش نفت ایران به چین، «واقعیت‌های جدیدی» را برای مسئولین جدید کاخ سفید نمایان کرده است. ایران در پنهان‌سازی صادرات نفت خود پیچیده‌تر و موفق‌تر شده است، در حالی که شرکای تجاری تهران در راستای حفظ محموله‌های سوخت که توسط تحریم‌های ایالات متحده به خطر افتاده‌اند، همکاری بیشتری با ایران داشته‌اند. با این حال، موقعیت ایران پس از سقوط بشار اسد در سوریه در دسامبر ۲۰۲۴ و تضعیف حزب‌الله در لبنان، پیچیدگی جدیدی به این دینامیک اضافه می‌کند.
🔹تقویت تحریم‌های ایالات متحده بر صادرات نفت ایران به رهبری ترامپ احتمالاً در اروپا راحت‌تر پذیرفته خواهد شد، اما در منطقه خلیج فارس شاهد استقبال کمتری از این اقدام خواهیم بود. توانایی ایران در مقابله با تحریم‌ها نیز افزایش یافته است. شبکه‌های واسطه به ایران اجازه داده‌اند تا محدودیت‌ها را دور بزند و فروش و انتقال نفت را عمدتاً به خریداران در چین به طور قابل توجهی افزایش دهد. وسعت این شبکه‌های سایه به اندازه‌ای بزرگ است که همکاری بیشتر با مقامات جهانی برای شناسایی نقض‌ها و بستن شکاف‌های موجود را ضروری می‌کند.
🔹از سوی دیگر ایران اعلام کرده است که به فشارهای ایالات متحده با مقاومت حداکثری پاسخ خواهد داد و اکنون از دوران اول دولت ترامپ آمادگی بیشتری برای مقابله با تحریم‌ها دارد. تهران تمایل خود را برای ورود به مذاکرات جدید با واشنگتن ابراز کرده و همزمان در حال بررسی گزینه‌های مختلف برای افزایش هزینه‌های آنچه که به عنوان تلاش ایالات متحده برای تغییر رژیم و افزایش فشار بر این کشور مطرح می‌شود است. اقدامات متقابل ایران می‌تواند باعث تشدید تنش شود که زمان و توجه ایالات متحده را از مسائل دیگر دچار انحراف می‌کند.
🔹به جز (رژیم) اسرائیل تعداد کمی از بازیگران نسبت به جنگ با ایران از خود تمایل نشان می‌دهند، اقدامی که می‌تواند ثبات منطقه‌ای را برهم بزند و سرمایه‌گذاری‌های جاری در تنوع اقتصادی که در شورای همکاری خلیج فارس اولویت دارد را به عقب بیندازد. دولت ترامپ باید هزینه‌های یک درگیری تشدید شده با ایران را با مزایای احتمالی انجام این کار و همچنین هزینه‌های فاصله گرفتن و انحراف منافع ملی ایالات متحده در سایر مسائل را بسنجد.
www.irna.ir/xjSsz2


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴عراقچی: بارها به بشار اسد توصیه کردم که با ترکیه وارد مذاکره شود؛ او موافق نبود

☑️ ما دوستان سوریه بودیم و هنوز هم دوستان مردم سوریه هستیم

☑️ مسائلی بین ما و آمریکا وجود دارد که قابل حل نیست ولی قابل مدیریت است

🔹عباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان در مصاحبه شبکه الغد مصر گفت:

🔸هرکس که دست آمریکا و اسرائیل را در ورای تحولات سوریه نبیند، دچار اشتباه بزرگی شده است

🔸وقتی خود ارتش سوریه عقب نشینی کرد، ما وظیفه‌ای برای خودمان قائل نبودیم که بخواهیم به جای ارتش سوریه دست به اقدامی بزنیم

🔸بارها به دولت سوریه، وزیر خارجه و حتی بشار اسد توصیه کردم که با ترکیه وارد مذاکره شود؛ دولت سوریه و بشار اسد با مذاکره موافق نبود؛ چه با معارضان و چه با دولت سوریه

🔸کمتر از یک هفته قبل از سقوط در دیدار با بشار اسد گفتم که ارتش سوریه فاقد روحیه است و باید روحیه ارتش را بالا ببرد

🔸از مدت ها قبل نصیحت ها را کرده بودیم؛ در مورد نحوه برخورد با مردم، معارضان و با همسایگان. ولی بشار اسد نظر دیگری داشت/ جماران

💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
2025/07/11 23:17:35
Back to Top
HTML Embed Code: