Telegram Web Link
🔴 میدل ایست آی مدعی شد:گروه‌های عراقی از دستور ایران برای ورود به سوریه سر باز زده‌اند/ الفیاض به اسد گفته که گروه‌های عراقی آمادگی جنگ نیابتی را ندارند

🔸️وب‌سایت انگلیسی میدل ایست آی در مطلبی مدعی شده که ایران به گروه‌های مسلح عراقی دستور داده نیروهای خود را به سوریه اعزام کنند اما آن‌ها با این توضیح که درگیری در سوریه یک دام برای فریبشان است از این کار خودداری کرده‌اند.

🔸️این وب‌سایت در ادامه آورده که السودانی، فالح الفیاض را به صورت پنهانی نزد بشار اسد و رجب طیب اردوغان فرستاده تا دیدگاه‌های آن دو‌ را نزدیک کند اما رئیس جمهوری سوریه به هیچ وجه کوتاه نیامده است.

🔸️به ادعای وب‌سایت انگلیسی، اسد از الفیاض درخواست کرده که گروه‌های مسلح عراقی را به کمکش بفرستد اما الفیاض از این کار سر باز زده و اظهار کرده که گروه‌های عراقی برای جنگ نیابتی از طرف اسد آمادگی ندارند.

🔸️میدل ایست آی همچنین گفته که رهبران چارچوب هماهنگی و فرماندهان گروه‌های مسلح عراقی بر سر کمک به اسد از نظر سیاسی، دیپلماتیک، اطلاعاتی و انسانی توافق کرده‌اند اما برای او نیروی رزمی نفرستاده‌اند.



💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴 آژانس اتمی استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفته «آی‌آر۶» در فردو را راستی آزمایی کرد

🔻 «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارشی برای اعضای شورای حکام اعلام کرد که ایران فرآیند گازدهی به سانتریفیوژهای پیشرفته موسوم به «آی‌آر۶» در تأسیسات هسته‌ای فردو را آغاز کرده است.

🔻در این گزارش محرمانه که فرازهایی از آن به رسانه‌های غربی درز کرده، آمده است که ایران دوم دسامبر (۱۲ آذر) به آژانس اطلاع داده است که قصد دارد به دو آبشار از سانتریفیوژ آی‌آر۶ که اورانیوم تا غنای ۶۰ درصد تولید می‌کند، اورانیوم غنی‌شده تا خلوص ۲۰ درصد تزریق کند؛ اقدامی که بر اساس این گزارش، ظرفیت غنی‌سازی تا خلوص ۶۰ درصد در ایران را به بیش از ۳۴ کیلوگرم در ماه افزایش خواهد داد. نرخ تولید ماهانه اورانیوم ۶۰ درصد در ایران در گزارش پیشین آژانس، ۴.۷ کیلوگرم بود.

🔻مدیرکل آژانس اتمی اعلام کرد که بازرسان این سازمان در ۵ دسامبر (۱۵ آذر) تزریق اورانیوم تا خلوص ۲۰ درصد به دو آبشار سانتریفیوژ آی‌آر۶ با هدف تولید اورانیوم تا غنای ۶۰ درصد را راستی‌آزمایی کردند. در همان روز، بازرسان آژانس اتمی همچنین تزریق اورانیوم ۵ درصدی به ۸ آبشار سانتریفیوژ آی‌آر۶ را راستی‌آزمایی کرده‌اند.

🔻گروسی از ایران درخواست کرده که دسترسی‌های بیشتری را به بازرسان آژانس ارائه کند تا این سازمان بتواند از نظر فنی تضمین‌های معتبری را درباره عدم سوء استفاده و انحراف مواد هسته‌ای در ایران ارائه کند./رصد


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴الجزیره به نقل از منابع ایرانی و ترک اعلام کرد:

🔹وزرای خارجه قطر، مصر، عربستان، اردن و عراق + سه کشور عضو «روند آستانه» ایران، روسیه و ترکیه نشست چندجانبه و مشترک درباره تحولات سوریه در دوحه برگزار می‌کنند. / جهان دیپلماسی

💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔺دمشق در آستانه سقوط؟!

مخالفان در سوریه امروز با پیش‌روی چشمگیر در جنوب و سیطره بر درعا و سویدا و مناطق مهم دیگری و دور زدن حمص تقریبا به 10 کیلومتری دروازه جنوبی دمشق رسیده و از شمال، جنوب و تقریبا شرق در حال تنگ کردن حلقه محاصره پایتخت سوریه هستند. منابعی نیز از ورود نیروهای مخالفان به شهر حمص خبر می‌دهند.

در همین حال با تداوم پیشروی گروه‌های مسلح نیز خبر می‌رسد که در مناطقی  مانند معضمه‌الشام در حومه دمشق معترضان به خیابان آمده و دست به تظاهرات علیه دولت سوریه زده‌اند. همچنین بنا به اعلام دولت عراق، 2 هزار نیروی نظامی ارتش سوریه با تجهیزات نظامی خود به اراضی عراقی فرار کرده‌اند.

آنچه امروز نیز این پیش‌روی‌ها را تسهیل کرد، فروپاشی گسترده‌تر خطوط دفاعی ارتش سوریه و فرار نیروهای آن در محورهای مختلف است.

در حالی که دمشق در آستانه سقوط قرار گرفته است امروز نشست وزرای خارجه عضو فرایند آستانه در دوحه برگزار شد و سه کشور درباره گفتگو میان دولت سوریه و مخالفان به توافق رسیدند؛ گفتگویی که یک طرف آن در حال سقوط است و طرف دیگر نیز تمام توان خود را تا سرنگونی نظام سوریه بر میدان گذاشته و بسیار بعید است که در این شرایط با گفتگو موافقت کند؛ مادامی که به این شکل سوار بر اسب مراد خود شده و برای حذف طرف رسمی می‌تازد.

اگر هم فرضا گفتگویی شکل بگیرد، بستگی به میزان مقاومت دمشق دارد؛ به نحوی که تصرف آن به امری زمان‌بر تبدیل شود؛ اما در سایه وضعیت ارتش سوریه و تسلیم و فرار تعداد زیادی از عناصر آن و ... بعید است که نظام سوریه در دمشق هم بتواند برای مدت زمان زیادی در برابر حملات مخالفان دوام بیاورد.

اما با سقوط دمشق و نظام سوریه، دیگر کلیت مسار آستانه سالبه به انتفاء موضوع خواهد بود و موضوعیت خود را از دست می‌دهد. کما این که چون ایران در صورت سقوط نظام حاکم، دیگر متحدی در میدان سوریه ندارد، اگر هم در آینده گفتگویی درباره سوریه و آینده نظام سیاسی آن تشکیل شود، به عنوان زیاد آن گفتگو در فرمت دیگری و بین‌المللی خواهد بود و بعید است که تهران فرصت حضور فعالی در آن داشته باشد.

آنچه در این میان قابل توجه و تامل است، پیوست‌های مهم مهاجمان است؛ چه رسانه‌ای چه اقتصادی چه اداری و مدیریتی و غیره. ابعاد پیوست رسانه‌ا‌ی در دو بعد داخلی و خارجی تقریبا در این چند روز روشن شده است، اما در دیگر پیوست‌های اقتصادی و مدیریتی نیز به عنوان مثال پس از سیطره بر شهر و منطقه‌ای تیمی برای مدیریت آن مستقر می‌شود و با فراخواندن همان کارکنان قبلی تلاش می‌کند که خدمات اساسی بهبود پیدا کند. در این راستا نیز در شهرهای حلب و حماه به دنبال حل بحران برق هستند.

همین خود نشان می‌دهد که حمله شروع شده از 27 نوامبر گذشته تاکنون با برنامه‌ریزی کامل و جامعی صورت گرفته و چنین برنامه‌ریزی نیز از توان این گروه‌ها خارج است و همین پیوست‌ها حداقل بیانگر نقش گسترده ترکیه در طرح‌ریزی  است.

اکنون باید دید در دمشق چه اتفاقی می‌افتد و بعد از سقوط احتمالی، پرسش کانونی درباره آینده سوریه و تاثیر آن بر نظم خاورمیانه با توجه به ابعاد منطقه‌ای آن ‌خواهد بود.
با این حال این پرسش همچنان مطرح خواهد بود که پشت تحولات کنونی سوریه چه زد و بندی و میان چه طرف‌هایی صورت گرفته است.
#صابر_گل_عنبری

💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🖋سوریه و اوکراین؛
🔴 رقابت‌های ژئوپلیتیک قدرت‌های بزرگ و چالش‌های منطقه‌ای


اندیشکده تهران

تحولات اخیر در سوریه و اوکراین، صحنه‌ای پیچیده از رقابت‌های ژئوپلیتیک را رقم زده که در آن، بازیگران جهانی و منطقه‌ای به دنبال تثبیت جایگاه خود و تغییر معادلات قدرت هستند. گسترش نفوذ بازیگران خارجی در سوریه و اقدامات تحریک‌آمیز در اوکراین، به وضوح تلاش‌های غرب برای گشودن جبهه‌های جدید تقابلی علیه بازیگران مخالف نظم غرب محور را نشان می‌دهد. 

♦️سوریه؛ زمین تقابل قدرت‌ها

سوریه از سال ۲۰۱۱ همچنان به‌عنوان یکی از مهم‌ترین کانون‌های تضاد منافع میان قدرت‌های جهانی و منطقه‌ای باقی مانده است. گزارش‌های اخیر درباره نقش افسران اطلاعاتی اوکراینی در ادلب و پشتیبانی آن‌ها از گروه‌های مسلح  به خوبی نشان دهنده نقش غرب در بحران سوریه در امتداد رقابت‌‌های جهانی قدرت است.

♦️حضور اوکراین در سوریه؛ اهداف و پیامدها


حضور نظامی و اطلاعاتی اوکراین در سوریه، که با حمایت ترکیه و همراهی گروه‌هایی همچون هیأت تحریر الشام همراه شده، نه‌تنها باعث پیچیدگی بیشتر بحران در این کشور شده، بلکه به‌وضوح بخشی از راهبرد غرب برای تضعیف دولت سوریه و هم‌پیمانانش است. شباهت روش‌های جنگی به‌کاررفته در ادلب با تاکتیک‌های ارتش اوکراین در نبرد با روسیه، شاهدی بر این هم‌گرایی عملیاتی است.

در این چارچوب، تلاش برای گسترش تنش در مرزهای سوریه را باید بخشی از سیاست کلان غرب برای افزایش هزینه‌های محور مقاومت در منطقه دانست. بازیگرانی که خواهان حفظ حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه هستند، با چنین اقداماتی در مقابل چالشی دوگانه مواجه شده‌اند: از یک سو، ضرورت مقابله با تهدیدات مستقیم نظامی، و از سوی دیگر، مدیریت پیامدهای سیاسی و اقتصادی این بحران. 

اوکراین:
صحنه‌ای دیگر برای فشار ژئوپلیتیک


♦️بحران اوکراین همچنان یکی از جدی‌ترین چالش‌های ژئوپلیتیک برای مسکو و دیگر دولت‌های مخالف نظم غرب‌محور است. در حالی که واشنگتن با تغییر دولت خود به‌دنبال ارائه ظاهری از کاهش تنش‌ها در این پرونده است، شواهد حاکی از آن است که سیاست کلان ایالات متحده در قبال اوکراین، همچنان بر محور تقابل با روسیه و حامیانش استوار است.

♦️سیاست آمریکا:
مدیریت بحران یا تقویت تقابل؟


واشنگتن با اتخاذ رویکردی دوگانه، از یک سو فشار بر دولت اوکراین برای ورود به مذاکرات را مطرح می‌کند، و از سوی دیگر، حمایت لجستیکی و نظامی خود از کی‌یف را به‌عنوان ابزاری برای افزایش هزینه‌های مسکو ادامه می‌دهد. این سیاست دوگانه، به‌ویژه در شرایطی که غرب با چالش‌های اقتصادی داخلی مواجه است، تلاشی برای مدیریت بحران بدون تغییر در اهداف کلان خود محسوب می‌شود. 

♦️پیوند سوریه و اوکراین در معادلات قدرت


بحران‌های سوریه و اوکراین، اگرچه در ظاهر دو موضوع مستقل به نظر می‌رسند، اما در عمل به‌عنوان جبهه‌هایی مکمل در معادلات ژئوپلیتیک قدرت‌های بزرگ عمل می‌کنند. حضور نظامی و اطلاعاتی بازیگران غربی در سوریه و حمایت از گروه‌های مسلح، تلاشی آشکار برای گشودن جبهه‌ای دیگر در برابر مسکو است. در همین راستا، نقش دولت‌های مستقل در مقاومت برابر این سیاست‌ها، نقشی کلیدی در حفظ توازن قدرت به شمار می‌رود. 


♦️چشم‌انداز و چالش‌های پیش رو

تلاش غرب برای گسترش دامنه بحران‌های نیابتی، هزینه‌های سیاسی و امنیتی قابل‌توجهی را بر دولت‌های مستقل تحمیل می‌کند. مدیریت این هزینه‌ها و هم‌زمان بهره‌برداری از فرصت‌ها، نیازمند راهبردی دقیق و هماهنگ است. با وجود چنین چالش‌هایی، تشدید رقابت‌های قدرت‌‌های جهانی و تمرکز قدرت‌ها بر جبهه‌های خاص، فضای بیشتری برای دولت‌های منطقه‌ای ایجاد می‌کند تا با تقویت ائتلاف‌های محلی، نقش خود را در معادلات منطقه‌ای ارتقا دهند.

تلاقی بحران‌های سوریه و اوکراین در نگاه استراتژیک قدرت‌های بزرگ، تحولی مهم در معادلات ژئوپلیتیک جهانی است. در این میان، کشورهایی که به دنبال حفظ حاکمیت و تقویت نقش منطقه‌ای خود هستند، باید با درک ابعاد این تحولات، به اتخاذ راهبردهایی هوشمندانه بپردازند.

♦️نتیجه‌گیری:
راهبردی فراتر از تقابل‌های جاری


تحولات سوریه و اوکراین نشان‌دهنده ورود به مرحله‌ای جدید از رقابت‌های ژئوپلیتیک است که در آن، قدرت‌های بزرگ به دنبال بازتعریف نظم جهانی و تثبیت جایگاه خود هستند. عبور از چالشهای این روند نیازمند اتکا به اصول استقلال‌طلبانه و مقاومت در برابر فشارهای خارجی و اتخاذ سیاست‌‌های هوشمندانه در چارچوب افزایش آمادگی داخلی، بهره گیری از دیپلماسی فعال و تقویت همکاری های چندجانبه برای ایفای نقش فعال در معادلات است.


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
♦️لحظه ورود احمد الشرع جولانی رئیس اداره عملیات نظامی مخالفین سوری به دمشق

🔹نیروهای اداره عملیات نظامی مخالفین سوری لحظاتی پیش از ادلب به شهر دمشق رسیدند.
🔹این کاروان شامل ده ها خودروی حامل نیروهای حفظ امنیت برای کنترل شهر دمشق و بانک و موسسات عمومی می باشد.
🔹احمد الشرع اولین سخنرانی خود را در مسجد اموی شهر دمشق برگزار می کند.


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔺درسی دیگر از «متحد روسی»!

تحولات کنونی سوریه درس‌های راهبردی و متعددی برای همه طرف‌ها و بازیگران منطقه و ملت‌های آن و علی‌الخصوص برخی بازیگران دارد؛ از اهمیت پشتوانه مردمی در بزنگاه‌های تاریخی گرفته تا شناخت دقیق‌تر متحد روسي.

از شروع بحران سوریه، روسیه به عنوان یک قدرت جهانی از نظام حاکم بر این کشور در مقابل معترضان و مخالفان حمایت کرد و به متحدی کلیدی تبدیل شد.

اما اکنون در این حمله و بزنگاه، روسیه پشت متحد سوری خود را خالی کرد. علت اتخاذ این سیاست هم در خوشبینانه‌ترین حالت مشغولیت این کشور به جنگ اوکراین و ضعیف شدن آن است. اما واقعیت این است که این مشغولیت و ضعف هر چقدر هم باشد، به اندازه‌ای نبود که روسیه را فاقد هر گونه اقدام موثری برای حمایت از دولت سوریه کند و چند بمباران هم جز برای خالی نماندن عریضه نبود.

اینجا احتمال بدبینانه این است که روسیه چه با ترکیه چه با ترامپ یا هر دو و بازیگران دیگری ساخت و پاخت کرده است. به فرض صحت این فرضیه، باید منتظر ماند و دید که مسکو در قبال خالی کردن پشت دمشق چه چیزی گرفته است. به هر حال، روسیه اگر هم بده بستانی کرده باشد، منافع خود را ترجیح داده است.
البته این تنها مختص روسیه نیست و آمریکا هم در مواردی مانند افغانستان چنین رفتاری با متحدان خود داشته است.

در این خصوص نیز لاوروف در نشست دیروز وزرای خارجه 8 کشور در دوحه پیرامون اوضاع سوریه قبل از فروپاشی نظام این کشور شرکت نکرد و معاون خود را فرستاد. همین اقدام روسیه، سفر اسد به مسکو  قبل از شروع حمله مخالفان، اظهارات لاوروف بعد از سقوط اسد و تداوم فعالیت سفارتخانه آن نیز ابهامات درباره نقش آن را بیشتر می‌کند.

اما در کل اگر هم هیچ تبانی در کار نباشد، رویکرد روسیه بار دیگر نشان داد که این کشور متحد روزهای سخت با هیچ طرفی نیست و تا زمانی دوست است که منافعش تامین شود و اگر پای منافعی فراتر از آن در میان باشد یا منافعش در خطر بیفتد، با همین سرعت عقب می‌کشد.

اکنون این پرسش مطرح است که اساسا برنامه و راهبرد اصلی روسیه در این سال‌‎ها در سوریه چه بود؟ صرفا حضور در شرق دریای مدیترانه و لاذقیه؟ یا ماموریت دیگری هم داشته است و آن هم ایجاد چتری حمایتی برای اسرائیل در سوریه که در این 13 سال بحران، آسمان این کشور را به آن واگذار کرده بود و دقیقا از این حملات در سوریه بود که ادراک اسرائیل درباره ایران رفته‌رفته تغییر کرد.

اکنون باید دید روسیه در آینده سوریه چه نقشی خواهد داشت؟ آیا در همان لاذقیه خواهد ماند؟ در روزها، هفته‌ها و ماه‌های آتی می‌توان تا حدودی به پاسخی برای پرسش‌ها رسید.
#صابر_گل_عنبری

💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴 رویترز: رویکرد ایران و روسیه نسبت به تحولات سوریه واقع گرایانه بود

♨️ایران و روسیه که زمانی متحدان سرسخت بشار اسد، رهبر سرنگون شده سوریه بودند، روز یکشنبه پس از سرنگونی رژیم او توسط رهبران شورشیان، به نظر می رسید که در مسیر دیپلماتیک خوبی قدم بردارند.

♨️رویترز با این مقدمه می نویسد: در حالی که مسکو یکشنبه اعلام کرد که اسد از ریاست جمهوری استعفا داده و سوریه را ترک کرده، اما نگفت که آیا او به روسیه پناهنده شده است یا خیر، و همچنین به آینده پایگاه های نظامی روسیه در این کشور اشاره نکرد.

♨️در همین حال، تهران که سال ها برای حمایت از اسد در بحبوحه جنگ خونین داخلی هزینه پرداخت کرد،  گفت که تنها سوری ها می توانند مسیر آینده کشور را تعیین کنند../ جماران


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴 سرنگونی اسد؛ برندگان و بازندگان

#تحلیل_کوتاه

🔹در تحولی سریع، نظام سیاسی سوریه به رهبری بشار اسد توسط گروه‌های معارض از جمله گروه تروریستی هيئت تحریر الشام سرنگون شد و ۶۱ سال حکمرانی ‏نظام بعثی سوریه به پایان رسید. این رویداد تاثیراتی ژرف بر نظم منطقه‌ای و منافع بازیگران مختلف خواهد داشت.‏

🔸در رابطه با آینده سیاسی سوریه دو سناریوی گذار مسالمت‌آمیز به یک نظام جدید و  لیبیایی و سودانیزه شدن  قابل تصور است. ‏در صورتی که معارضین بر سیاق شعارها و رفتار ملایم کنونی خود حرکت کنند می‌توان به گذار مسالمت‌آمیز ‏امیدوار بود. اما معارضین ‏متشکل از طیف‌های متعدد و متکثری هستند که صرفاً در مسیر حذف دشمن متحد شده و به محض از میان رفتن ‏دشمن مشترک و در موعد ترسیم آینده اختلافات آن‌ها بروز خواهد کرد و مشخص نیست این اختلافات چقدر ‏سازش‌پذیر باشد. حتی اگر هیچ اختلافی میان خود معارضین وجود نداشته باشد تعارضات آنها با کردها و رویکرد ترکیه در این رابطه به ‏تنهایی مانعی بزرگ در مسیر پایه‌گذاری یک نظم مورد توافق است و می‌تواند سوریه را مانند لیبی و سودان سال‌های متمادی در ‏بحران سیاسی و امنیتی نگه دارد. عامل مهم دیگر منافع متضاد خیل کثیر بازیگرانی خارجی است که به انحا مختلف تلاش خواهند کرد بهره خود از موقعیت سوریه را افزایش دهند. 

🔸‏ به لحاظ تاثیرات منطقه‌ای، سرنگونی نظام حاکم در سوریه به‌عنوان یک عضو مهم محور مقاومت، ضربه‌ای بزرگ به این محور است و نفوذ ژئوپلیتیک ایران در منطقه را به شدت تضعیف می‌کند. ‏از بین رفتن خط لجستیک زمینی حزب‌الله، ‏تضعیف اهرم‌های بازیگری ایران در مسئله فلسطین و تقویت سازش در منطقه، احتمال سریز ناامنی به عراق و سپس ایران و تضعیف پشتوانه دیپلماسی ایران از جمله مهمترین پیامدها برای ایران و مقاومت است.

🔸سوریه تنها مسیر زمینی تامین و انتقال تسلیحات به ‏حزب‌الله بوده است و قطع این مسیر یک چالش راهبردی برای حزب‌الله ایجاد می‌کند و حتی در کوتاه‌مدت ‏اسرائیل ممکن است قطع این مسیر را فرصتی برای تضعیف بیشتر حزب‌الله ببیند.‏ سقوط دولت سوریه همچنین عراق را هم از منظر اقلیم کردی و هم از منظر چشمداشت گروه‌های افراطی به مناطق سنی‌نشین این کشور  و ‏احتمال فعال شدن هسته‌های خفته تروریستی داعش با تهدید مواجه خواهد نمود.

🔸وضعیت سوریه می‌تواند طیف متعددی از کشورهای عربی دیگر را متاثر سازد. جریان اخوان المسلمین در سوریه ‏متوقف نخواهند ماند.  دو کشور اردن و مصر زمینه مستعدتری برای کنشگری این جریان دارند اما برخی دیگر از ‏کشورهای شمال آفریقا و حاشیه خلیج فارس نیز ممکن است از عواقب این رویداد بی‌نصیب نمانند.‏

🔸در مقابل علی‌رغم این که سرمایه‌گذاری چندین ساله و هنگفت ترکیه روی گروه‌های تروریستی و معارض در سوریه به ‏نظر می‌رسید تلف شده است این کشور اکنون به یکباره در نقش مهم‌ترین برنده بحران سوریه ظاهر شده است. ‏ترکیه می‌تواند امیدوار باشد بحران پناهندگان سوری در ترکیه را حل کند؛ کنترل موثرتری روی کردها اعمال ‏کند و بازیگری خود در مسئله فلسطین و همچنین جریان‌های همسو در منطقه را تقویت کند. البته همه اینها در ‏صورتی است که سوریه وارد فرایند لیبیایی شدن نشود.‏

🔸 رژیم صهیونیستی طبیعتا در کوتاه‌مدت باتوجه به تضعیف محور مقاومت یکی از برندگان این رویداد محسوب ‏می‌شود. این رژیم اگرچه نگران فعالیت‌های گروه‌های جهادی در مرزهای خود، به قدرت رسیدن جریان‌های ‏اسلامگرا و تاثیر آن در رویکرد آتی سوریه در مسئله فلسطین و جولان اشغالی است اما  با چشم‌انداز تعارضات ‏در سوریه امیدوار است با بازیگری در سمت کردی، روابط با ترکیه و بهره‌گیری از نفوذ ایالات متحده پیامدهای ‏منفی برای خود را کنترل کند.‏

🔸 در حالی که روشن است سقوط اسد نفوذ روسیه در منطقه را به شدت کاهش می‌دهد در مورد ایالات متحده از ‏یک سو تضعیف روسیه و ایران یک منفعت راهبردی برای این کشور است اما از سوی دیگر  با توجه به نگاه ‏متفاوت این کشور با ترکیه در مسئله کردها، ابهام در نوع بازیگری آتی معارضین و چشم‌انداز تشدید بی‌ثباتی‌ها ‏در منطقه مشخص نیست تاثیر آن بر منافع ایالات به چه سمتی حرکت می‌کند.‏

به هر حال سرنگونی نظام سیاسی سوریه یک دگرگونی عظیم در ژئوپلیتیک منطقه ایجاد کرده است. در حالی که انتظار نمی‌رود وضعیت سیاسی در این کشور به زودی به ثبات نسبی برسد اما می‌توان انتظار داشت به زودی از طرح‌های ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک جدیدی مبتنی بر وضعیت جدید منطقه رونمایی شود.

💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴 الجمهوریه: سرنوشت بشار اسد در نشست وزرای خارجه ۸ کشور در دوحه رقم خورد

🔴 ایران و روسیه به ترکیه اطلاع دادند آماده تسهیل انتقال سیاسی در سوریه هستند


♨️یک منبع سوری به الجمهوریه خبر داد که سرنوشت بشار اسد در 7 دسامبر در دوحه و در جریان دیدارهای وزرای خارجه سه کشور عضو «روند آستانه» با همتاهای آنها از کشورهای عربی منطقه رقم خورده است.

👈در این دیدار روسیه و ایران آمادگی خود را برای تسهیل انتقال سیاسی در سوریه به آنکارا اعلام کردند. سپس اصول اساسی این فرآیند با هماهنگی عربستان سعودی، مصر، عراق، اردن و قطر که هفت نکته کلیدی را پوشش می‌دهد، ترسیم شد :

انتقال منظم و آرام قدرت

تأمین امنیت و حفظ مصونیت اماکن دیپلماتیک (به شمول اماکن مذهبی که درخواست ایران بود)


حفظ و عدم تخریب نهادها و اماکن دولتی

جلوگیری از انتقام جویی و درگیری های داخلی

حفظ امنیت تسلیحات استراتژیک و شیمیایی

تأمین امنیت تأسیسات نظامی روسیه

اجرای قطعنامه 2245 شورای امنیت سازمان ملل متحد برای پروسه انتقال قدرت سیاسی

👈 آنکارا این شرایط را به اتاق عملیات نظامی شورشیان منتقل کرد که تحت شرایط زیر با آنها موافقت شد:

📍بشار اسد باید فورا سوریه را ترک کند.

📍نخست وزیر فعلی باید با صدور بیانیه ای رسما انتقال قدرت را اعلام کند.

📍ارتش باید به نیروهای خود اطلاع دهد که رژیم اسد سقوط کرده است.

🔸مسکو به بشار اسد در مورد این توافقنامه اطلاع داد؛ در حالی که گیر پدرسن، فرستاده سازمان ملل متحد در امور سوریه بیانیه مشترکی با کشورهای شرکت کننده در نشست فوق صادر کرد. الجمهوریه این موضوع را با یک منبع آگاه دیگر در دوحه که از روند این نشست گسترده آگاه بود در میان گذاشته و او نیز این روند را  تأیید کرد./ جماران


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴 بنزین در سال ۱۴۰۴ گران می‌شود؟

سنگدوینی، نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس در گفت‌وگو با نورنیوز:

🔹ماده ۱ قانون هدفمندی یارانه‌ها این اجازه را به دولت داده است که در مورد نرخ فرآورده‌های نفتی تصمیم بگیرد.

🔹طبق قانون دولت باید نرخ فرآورده‌های نفتی را طوری افزایش دهد که به قیمت آن در کشورهای حوزه خلیج فارس برسد.

🔹در لایحه بودجه ۱۴۰۴ در رابطه با افزایش قیمت بنزین هیچ تصمیمی گرفته نشده است.

🔹باتوجه به شرایط سخت اقتصادی دهک‌های پایین جامعه و کارمندان دولت نباید هر نوع کسری منابع خود را از جیب مردم تامین کند و همه فشار را روی دوش مردم بیندازد.

🔹مگر مشکل کشور فقط قیمت بنزین است؟ روزانه ۲۵ تا ۳۰ میلیون لیتر بنزین قاچاق می‌شود چرا دولت از قاچاق سوخت برای رفع کمبود بنزین جلوگیری نمی‌کند؟

💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔺«فاتحانِ جدیدِ» دمشق!

روسای دستگاه اطلاعاتی ترکیه و قطر و یک گروه مستشاری به دمشق سفر کرده‌اند. این سفر مشترک لحظه احیای بلوکی را به تصویر می‌کشد که با کودتا در «بهار عربی» به محاق رفت.

کالن در فیلم از مسجد اموی بازدید می‌کند که اردوغان در ۲۰۱۲ گفت در آن نماز خواهد خواند؛ اما اوضاع بر وفق مراد پیش نرفت وبه دیدار با اسد رضایت داد که او نپذیرفت.

اما ترکیه از ۷ سال پیش در حال آموزش «فنون حکمرانی» به مخالفان در ادلب بود که پیشروی ارتش سوریه و متحدانش در ۲۰۱۹ پشت دروازه‌هایش متوقف شد و به نوعی هم روسیه تحت الزامات دوستی با آنکارا تمایلی به ادامه کار نداشت.

مخالفان از ۲۰۱۷ «دولت نجات» را تشکیل دادند و محمد بشیر از ژانویه گذشته رئیس آن شد.

در حالی که اسد سرمست از پیروزی موقت و بازگشت به اتحادیه عرب، هیچ گامی در راه اصلاح و کاهش فشار استبداد برنداشت و دمشق غرق بحران اقتصادی بود، دولت ادلب با کمک ترکیه پروژه‌های اقتصادی اجرا کرد و مسلحین نیز مجهزتر شدند. ترکیه آنچه را در ادلب کاشت امروز در دمشق درو می‌کند؛ اما این «فتح» تا کی ادامه می‌یابد؟ آیا نفوذ نرم اقتصادی ضامن آن خواهد بود؟
#صابر_گل_عنبری


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴 اتحادیه اروپا، واکنش مشروع ایران به قطعنامه غیرسازنده شورای حکام را «تنش‌زا» توصیف کرد

🔸 سخنگوی اتحادیه اروپا، واکنش مشروع جمهوری اسلامی ایران به قطعنامه غیرسازنده شورای حکام علیه برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای کشورمان را «تنش‌زا» توصیف کرد و خواستار توقف تولید اورانیوم غنی‌شده با خلوص ۶۰ درصد در ایران شد./ ایرنا


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴 سوریه در آزمون سخت گذار

سید عباس عراقچی - وزیر امور خارجه ایران

تردیدي روا نیست كه با توجه به شرايطي كه شامات و فلسطين در آن قرار گرفته‌اند، جهان اسلام به شدت نگران آیندۀ منطقۀ غرب آسیا باشد.

مردمان ساکن این جغرافیا که برای قرون متمادی نقشی اساسی در تعیین سرنوشت سیاسی جهان اسلام داشته و دارند، چند دهه‌اي است به دلیل نادیده ‌انگاشته‌شدن حقوق حاکمیتی‌شان، متحمل لطمه‌هاي سنگین در نتيجة انتقال بحران یهودیت ـ مسیحیت اروپا پس از جنگ جهانی دوم هستند.

در تمام سال‌های مأموریتم به عنوان يك دیپلمات، بحران فلسطين همواره در محور گفتگوها قرار داشت. من همواره با این استدلال همکاران اروپایی روبه‌رو بودم که مردم آلمان به دلیل فجایع حکومت نازی‌ها عليه يهوديان، خود را سرافکنده و مسؤول می‌دانند.

این سخن درستی است؛ چراكه رفتار وحشيانه حاكم بر آن دورۀ تاریک از تاریخ اروپا، جراحت عمیقی بر پيكر مردم آن قاره و زخم‌های چرکین بسیاری بر پیکر سایر کشورهای جهان گذاشت. میهن من ايران نیز به‌رغم بي‌طرفي، اشغال شد و مردم سرزمينم بر اثر عوارض آن جنگ بزرگ، متحمل خسارات جبران‌ناپذیری از ناحیۀ آن اشغالگري شدند.

در گفتگوهاي دیپلماتیک، وقتی طرف‌های مقابل از سرافکندگی و پذیرش مسؤولیت خود در اين خصوص سخن می‌گفتند، پرسشي برایم ايجاد مي‌شد كه مستقيما با اوضاع امروزمان مرتبط است: چه كسي مسؤول ننگ و شرمساري جنايات اسرائيل است؛ رژيمي که سرزمین فلسطینی‌ها را اشغال و قطعنامه‌های بین‌المللی را همواره نقض كرده، تمامیت ارضی و حاکمیت ملی همسایگان فلسطين اشغالی را مورد تعرض قرار داده و با استمرار ایجاد محدودیت‌های بسیار براي مردم و ممانعت در مسیر ارسال کمک‌های بشردوستانه، اقدام به حملات هوایی عليه غيرنظاميان مي‌كند!

اشاره به نمونه اخير از اين جنايات و رقم زدن هولوکاست وحشتناك بیمارستان شهداي الاقصی در 14 اکتبر 2024 كه الگوی مدرن نسل‌کشی نازي‌ها در اردوگاه غزه است، براي بيان اين ننگ و سرافكندگي كافي است.

شرایط اين‌روزها و گسترده‌شدن دایرۀ جنایات وحشی‌گرانه اسرائیل و امتداديافتن آن به سوریه، پرسشي جديد به سؤال قبلي‌ام مي‌افزايد: چه کسی مسؤول تجاوز اسرائیل به خاك کشوری است که در بطن خود با شرايط سخت برافتادن حكومتي و زايش دولتي ديگر دست به گريبان است!؟ ابراز تأسف و اعلام نگرانی، ساده‌ترین واژگان و گاه بی‌معناترین کلماتی است که در ادبیات بسیاری از کشورهای مسؤول در تغییر سرنوشت مردم غرب آسیا به‌کار برده می‌شود.

اکنون برای بیش از هفتاد و پنج سال است که مقاومت تنها راهکار پيش‌روي فرزندان این منطقه در برابر تجاوزهاي آشکار رژیم صهیونیستی و در مقابل حمایت‌های علنی کشورهای مسؤولیت‌گریز از فجایع موجود است. مقاومت در اندیشه پدران و مادران شکل گرفت و در بازوان توانای فرزندان مقاومت به شكل‌هاي گوناگون به‌کار گرفته شد.

شكل مقاومت در تمام این دوران مبتني بر اقتضای زمان، توان و امکانات بود ولي فرهنگی ساخت که نمونۀ آن سه‌گانه اطفال الحجاره نزار قبانی شاعر سوریه‌اي است. درست است كه قباني این روزهای غزه را ندید اما در افق ذهن خود آن را به دقت ترسیم کرد: 

اي دانش‌آموزان غزه
به ما بياموزيد
اندكي از آنچه مي‌دانيد 
كه ما از ياد برده‌ايم
به ما بياموزيد...

هم‌اوست که تصویری از همبستگي شیعه و سنی و تشکیل جبهۀ مشترک میان مردم سوریه، عراق، لبنان، ایران و دیگر کشورهای منطقه ارائه كرد که در زمان تجاوزهاي داعش، به الگويي نجات‌بخش براي جهان اسلام تبديل شد:

جنوب ناميدمت
اي آنكه عباي حسين (ع) را بر تن كرده‌اي
و خورشيد كربلا بر تاركت مي‌درخشد
اي درخت‌ شكوفايي كه قرباني‌شدن را پيشه خود ساخته‌اي
و شورش زميني تو با انقلاب آسماني پيوند يافته است
اي بدني كه از خاك گوهرخيزش
هم گندم مي‌رويد و هم پيامبران سربرمي‌آورند
جنوب ناميدمت
اي مهتاب اندوهي كه شبانگاه از چشمان فاطمه مي‌تراود 
اي كشتي كارآزموده در مقاومت 
اي غوك رودخانه‌اي كه تمام شب سوره مقاومت را تلاوت مي‌كني
جنوب ناميدمت...

این ادبيات، نشان از پایداری و ایستادگی مردم شامات در برابر رژیم صهیونیستی است؛ همانطور كه نشانگر مودت و همدلی آنان با حزب‌الله است که از جنگ 33 روزه به اين سو، سرعت و شدت بی‌سابقه‌اي به خود گرفت. همچنين، بيانگر احساساتي است كه وارداتي نبوده يا ابزاري نيست كه از سوي جمهوري اسلامي ايران به‌كار گرفته شده باشد.

💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
ترامپ قبل از فشار حداکثری، نیازمند یک استراتژی در مورد ایران است

📝ریچارد نفیو
◾️مؤسسۀ واشنگتن

#تهران_ریویو

🔸فشار حداکثری هیچوقت به‌عنوان یک مسئله حقوقی از میان نرفت. دولت بایدن تحریم‌های موجود را حفظ کرد و و آنها را در برخی جهات همچون تحریم‌های جدید علیه افراد و بسط دامنه دستور اجرایی ۱۳۹۰۲ رئیس جمهور ترامپ گسترش داد تا مجموعه وسیع‌تری از تجارت نفت را هدف قرار دهد. از این منظر، تحریم‌های آمریکا علیه ایران هیچوقت به گستردگی امروز نبوده‌اند. در همین حال، ترکیبی از دور زدن تحریم‌ها و ضعف اجرایی آمریکا رژیم [ایران] را قادر ساخت تا صادرات نفت و ذخایر ارزی خود را در چند سال اخیر افزایش دهد. دولت بایدن هیچوقت توضیح نداده است که چرا چنین شده است.

🔹دو عامل اصلی می‌تواند به توضیح رویکرد بایدن کمک کند و بر رویکرد ترامپ نیز اثر بگذارد:
1️⃣ تشدید تحریم نفت علیه ایران با خواست آمریکا برای تقویت تحریم‌ها علیه روسیه و افزایش تحریم‌ها علیه ونزوئلا در تضاد است. دولت بایدن این نگرانی خود را پنهان نکرده است که محدودیت بین‌المللی مضاعف بر عرضه نفت بوسیله حذف نفت ایران از بازار، خطری برای اقتصاد جهانی خواهد بود.
2️⃣ افزایش تحریم‌ها این خطر را دارد که رژیم را به سمت تشدید فعالیت‌های هسته‌ای تحریک کند. طبق گزارشات، در طول مذاکرات با عمان در یکسال گذشته مقامات ایران و آمریکا به این تفاهم رسیده‌اند که گام‌هایی برای اجتناب از تصاعد تنش بردارند که شامل محدود کردن تحریم‌ها نیز می‌شود. 

💢نقشه ترامپ

🔹به استثنای تغییر رژیم، فشار حداکثری می‌تواند در خدمت دو هدف باشد: توافق جدید با ایران یا سیاست مهار. فشار آمریکا برای رسیدن به هر دو هدف قابل‌استفاده است؛ اما کارآمدی واقعی‌اش وابسته به چگونگی اجرا و حمایت بین‌المللی از آن است، خصوصاً اگر یک موضع اجرایی قاطعانه، باعث ایجاد بحران در بازار نفت بشود. تیم ترامپ همچنین نیاز دارند که در نظر بگیرد چگونه به اقدام تلافی‌جویانه ایران که احتمالا شامل حمله به اهداف آمریکایی و ظرفیت‌های تولید نفت در منطقه خواهد بود، پاسخ بدهد.

🔹ترامپ احتمالاً تمایل کمتری خواهد داشت تا توافق جدیدی که دولتش برای آن مذاکره کرده است را پاره کند و این می‌تواند برای تهران قانع کننده باشد. افزون بر این، موقعیت راهبردی کنونی تهران می‌تواند برای مذاکره مطلوب‌تر هم باشد, چراکه برنامه هسته‎‌ای رژیم از زمان خروج ترامپ از برجام در ۲۰۱۸ به یک نقطه عطف فنی بسیار مهم رسیده است. این پیشرفت‌ها را به سختی می‌توان از طریق مذاکرات وارونه کرد و این بر اعتماد به نفس تهران برای حفظ موضع خود در مذاکرات آینده می‌افزاید. با این حال، رسیدن به یک توافق به دلایل زیر بسیار دشوار است.

1️⃣ از اوایل ۲۰۱۳، تهران تأکید کرده است که در مورد مسائل غیرهسته‌ای مذاکره نخواهد کرد و این موضع را حتی در زمان فشار حداکثری دولت نخست ترامپ حفظ کرد.
2️⃣ هر توافقی که باعث گسترش فعالیت‌های منطقه‌ای ایران شود مناقشه‌برانگیز است و به سختی می‌توان تأیید کرد.
3️⃣ بعید است کمپین فشار حداکثری پیش از آنکه تهران قادر به عبور از آستانه سلاح هسته‌ای شود، اهرم قابل توجهی باشد.

🔹این موانع ممکن است تیم ترامپ را به سمت رویکرد مهار از طریق فشار تحریم بکشاند که شاید با تداوم حمایت آمریکا از اسرائیل برای حمله به ایران و پروکسی‌هایش همراه شود. این کمپین تحریمی می‌تواند بر کاهش قابلیت‌ها و تمایلات تهران برای پشتیبانی و احیای حزب‌الله و حماس تمرکز کند. البته راهبرد مهار نیز معماهایی را برمی‌انگیزد: ۱. این راهبرد توانایی ایران برای رسیدن به گریز هسته‌ای را محدود نمی‌کند ۲. این امر فاقد یک انگیزه کلیدی خواهد بود که از نسخه قبلی سیاست فشار حداکثری حمایت می‌کرد: دستیابی به یک توافق جدید با ایران.

در حال حاضر با کنار گذاشته شدن تغییر رژیم از اولویت‌ها، دولت جدید باید توضیح دهد چه هدف نهایی‌ای را در قبال ایران دنبال می‌کند و برای این سیاست حمایت بین‌المللی ایجاد کند. استراتژی‌های مبتنی بر تحریم تنها زمانی کارآمد هستند که در حمایت از یک سیاست باشند، نه جایگزین آن. دولت ترامپ باید پیش از آن‌که درباره احیای تحریم‌ها صحبت کند، ابتدا بررسی کند که تحریم‌ها در کجای استراتژی ایالات متحده در خاورمیانه جای می‌گیرند.
اندیشکده تهران


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴 سقوط دولت اسد؛ تغییر ژئوپلیتیک خاورمیانه و چالش‌های پیش رو


🔹روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی درباره اوضاع خاورمیانه و سقوط دولت بشار اسد نوشت: سقوط حکومت بشار اسد، تحولی ژرف در معادلات سیاسی خاورمیانه رقم زده که می‌تواند آینده منطقه را دستخوش تغییرات اساسی کند. این روند غافلگیرکننده، مقامات آمریکایی را که همچنان بر توان مقاومت اسد باور داشتند، شگفت‌زده کرده است.

🔹شورش علیه حکومت بشار اسد توازن قدرت در سوریه را به چالش کشیده و ایران و روسیه را با خطر جدی مواجه کرده است. ایران اینک با دو گزینه دشوار روبروست: مذاکره با ایالات متحده یا دستیابی به سلاح هسته‌ای برای بقا. روسیه نیز در آستانه از دست دادن پایگاه دریایی راهبردی خود در مدیترانه قرار گرفته است.

🔹نیروهای آمریکایی هم‌اکنون در سوریه برای مواضع استراتژیک عملیات می‌کنند و حضور نظامی خود را حفظ کرده‌اند. آینده سوریه به این بستگی دارد که گروه‌های شورشی می‌توانند از تبدیل کشور به یک دولت ناکام جلوگیری کنند و قدرت‌های بین‌المللی، به‌ویژه آمریکا و ایران، چه واکنشی به این تحولات نشان خواهند داد.. متن اصلی مقاله

🔗 لینک منبع
With Assad Gone, a Brutal Dictatorship Ends. But the New Risks Are Huge.

The overthrow of the Assad government could mean Russia’s bases in Syria are closed and Iran’s pathway to Hezbollah is cut off. Now Iran, newly vulnerable, will have to decide between negotiation and the bomb.

By David E. Sanger

For years, the American strategic map of the Middle East was dominated by Iran at the center of power of a “Shia crescent,” with Syria as the funnel..

🔗 لینک متن کامل در نیویور‌ک‌تایمز



💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴تازه ترین ادعای الجولانی: آنچه که در سوریه رخ داد، پیروزی علیه طرح خطرناک ایران در منطقه بود

⬇️ابو محمد الجولانی، رهبر  گروه «هیئت تحریر الشام»  که نام آن هنوز در لیست گروه های تروریستی شورای امنیت سازمان ملل متحد است در تازه ترین سخنرانی درباره وضعیت جاری در روابط خارجی سوریه با کشورهای منطقه و فرامنطقه گفت:

🔺ما می‌توانستیم به پایگاه‌های روسیه در سوریه حمله کنیم اما به روس‌ها فرصتی برای بازنگری در روابطشان با مردم سوریه دادیم.

🔺ما با سفارت‌خانه‌های غربی در تماس هستیم و با انگلیس برای بازگرداندن نمایندگی‌اش در دمشق در حال گفت‌وگو هستیم.

🔺اهداف ما مشخص است و طرح‌های ما برای ساختن و توسعه سوریه آماده است.

🔺ما درصدد ورود به جنگ با اسرائیل نیستیم. H

🔺آنچه که در سوریه رخ داد، پیروزی علیه طرح خطرناک ایران در منطقه بود.  بعد از خروج ایرانی‌ها، استدلالی برای هیچ مداخله خارجی در حال حاضر در سوریه وجود ندارد. اسرائیل حضور ایران را به عنوان بهانه‌ ورود به سوریه عنوان می‌کند.

🔺لازم نیست که دولت با ذهنیت «انقلاب» سوریه رهبری شود. سوریه نیازمند قانون و دولت نهاد محور است. ما طرح‌هایی برای حل تمامی بحران‌های سوریه داریم و ما در مرحله جمع آوریb اطلاعات هستیم.

🔺آنچه که در سوریه رخ داد یک مسئله تصادفی نبود و ما از سال‌ها قبل برای آن آماده شده بودیم.
ما وارد شهرهای خود و نه تهران شده‌ایم و مشکلی با مردم ایران وجود ندارد./ جهان دیپلماسی
💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW gh
🔴سناریوی سوریه و نگرانی‌های عراق

بهاء الخزعلی


بشار اسد، به نظر می‌رسد با توافقی بین‌المللی از قدرت کنار رفته است. شواهدی که در این راستا وجود دارد، نشان‌دهنده یک توافق جهانی برای پایان دادن به نقش او در سوریه است. اسد، که با تکیه بر روسیه و رها کردن محور مقاومت اشتباه محاسباتی کرده بود، تصور می‌کرد سیاست بی‌طرفی موقعیت او را تضمین می‌کند. اما وقایع اخیر نشان می‌دهد که ایالات متحده و رژیم صهیونیستی از طریق تهدید و تطمیع تلاش کرده‌اند پیوند محور مقاومت را بشکنند. برخی از نشانه‌های این رویکرد عبارتند از:

عدم حمایت سوریه از مقاومت: پس از عملیات «طوفان الاقصی» و جنگ لبنان، اسد سکوت اختیار کرد.

ضعف عملکرد روسیه: عقب‌نشینی نیروهای روسیه در مقابل حملات گروه‌های تروریستی نشان از وجود توافقاتی برای تسهیل این عملیات دارد.

تصریحات وزارت خارجه روسیه: تضمین‌هایی از سوی هیئت تحریر الشام مبنی بر عدم آسیب به منافع روسیه دریافت شد.

تجمع گروه‌های مسلح نزدیک مناطق تحت نفوذ ترکیه، روسیه و آمریکا: این تجمع بدون اطلاع این کشورها، که ماه‌ها زمان آماده‌سازی نیاز دارد، انجام شد.


اهداف بازیگران اصلی

1. ایالات متحده آمریکا:

تضمین امنیت رژیم صهیونیستی.

ادامه جریان نفت.



2. روسیه:

دستیابی به آب‌های گرم.

کنترل میادین گازی ساحل سوریه برای فشار بر اتحادیه اروپا در موضوع اوکراین.



3. رژیم صهیونیستی:

قطع خطوط حمایت از حزب‌الله در سوریه.

گسترش فضای جغرافیایی امنیتی و کاهش نفوذ ایران.

تقسیم کشورهای عربی به دولت‌های کوچک.



4. ترکیه:

پیگیری رویای ضمیمه‌سازی حلب، ادلب، موصل و کرکوک.

گسترش نفوذ به نام امپراتوری عثمانی.

صدور مشکلات داخلی به خارج از کشور.




توافق و اقدامات

ترکیه: وظیفه اجرای طرح شامل آموزش و تجهیز گروه‌های تروریستی.

روسیه و آمریکا: حفاظت از میادین نفت و گاز.

رژیم صهیونیستی: درگیری با حزب‌الله برای ایجاد فرصت تکمیل طرح.


نگرانی عراق

ترکیه به تقلید از آمریکا، با ایجاد بحران و بهره‌برداری از آن، به دنبال گسترش نفوذ خود است. برخی اقدامات و شواهد نگران‌کننده برای عراق شامل:

1. انتقال کردهای غیرسوری به عراق: بر اساس توافق بین «قسد» و «هیئت تحریر الشام».


2. تحویل زندانیان داعش: که می‌تواند به تشکیل جبهه‌ای جدید در عراق منجر شود.


3. مطالبه برخی سیاستمداران عراقی برای بی‌طرفی در حمایت از سوریه.


4. ادعای ایجاد اقلیم سنی توسط برخی گروه‌های سیاسی در عراق.


5. انتقال تسلیحات آمریکایی از اسرائیل به آذربایجان: که ممکن است برای تحریک داخلی در ایران استفاده شود.



جمع‌بندی

به نظر می‌رسد توافق بین بازیگران بین‌المللی برای پیاده‌سازی سناریوی سوریه در عراق در حال شکل‌گیری است. هدف از این سناریو، ضربه زدن به نفوذ ایران و تقویت نفوذ ترکیه، آمریکا و رژیم صهیونیستی در منطقه است. در این میان، نیاز به هوشیاری و وحدت در عراق برای مقابله با این تهدیدات ضروری است/مطالعات عراق.


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴 تصمیم هوشمندانه تهران در حفظ نظارت پادمانی آژانس بر برنامه هسته‌ای

✍️سارا معصومی

🔹تشدید تنش فنی و حفظ فضای سیاسی برای تعامل میان جمهوری اسلامی ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی به دو خط موازی تبدیل شده که همزمان با یکدیگر حرکت می کنند.

🔹براساس آخرین قطعنامه مصوب در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی (چهارمین قطعنامه‌ بعد از برجام و دومین قطعنامه در سال‌جاری) به تاریخ اول آذرماه، رافائل گروسی مدیرکل آژانس باید تا پیش از نشست دوره ای بعدی شورای حکام،که قریب به سه ماه زمان در اختیار او قرار می دهد، گزارشی جامع درباره برنامه هسته ای ایران و چند و چون همکاری های با آژانس ارائه دهد. اقدامی که به نظر می رسد زمینه سازی برای برنامه ای باشد که تروئیکای اروپایی به منظور فعالسازی سازوکار موسوم به اسنپ بک در پاییز ۱۴۰۴ به آن نیاز دارند.

🔹با صدور قطعنامه، اقدام واکنشی ایران نیز انجام شد و افزایش ظرفیت غنی‌سازی ۶۰ درصدی در آخرین گزارش مدیرکل آژانس مورد تایید قرار گرفت. در بخش هایی از این گزارش آمده است که «ایران فعالیت‌های خود در حوزه غنی‌سازی اورانیوم را به شدت افزایش داده و قصد دارد ظرفیت تولید اورانیوم با غنای ۶۰ درصدی خود را از ۴.۷ کیلوگرم در ماه به بالغ بر ۳۴ کیلوگرم برساند.»

🔹اکنون به نظر می رسد که پس از تشدید تنش میان ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی دو طرف در حالی که احساس می کنند کنش و واکنش صورت گرفته آنها را در موقعیت برابری برای فرصت دادن به مذاکره قرار داده، در مسیر مدیریت تنش حرکت می کنند. نکته قابل توجه در واکنش های چند سال اخیر ایران به نقض عهدهای طرف مقابل در برجام، هوشمندی در حفظ نظارت های آژانس بر برنامه هسته ای ایران طبق تعهدات پادمانی بوده است.

🔹در چارچوب ادامه اجرای این سیاست از جانب تهران بود که شبکه «سی جی تی‌ ان» از انتشار گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای کشورهای عضو خبر داد. طبق این خبر، در گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفته شده «از ۹ تا ۱۱ دسامبر، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران درباره لزوم افزایش دفعات و شدت اقدامات پادمانی در فردو و تاسیسات ذخیره مواد هسته‌ای در اصفهان گفت‌وگو کردند.ایران با درخواست آژانس برای افزایش دفعات و اقدامات پادمانی در فردو موافقت کرد و در حال تسهیل اجرای این رویکرد است.»

🔹ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی پس از ساعتها مذاکره فشرده در مسیر رسیدن به راه حلی مرضی الطرفین به فرمولی به منظور افزایش «نظارت پادمانی» آژانس بر عملکرد ایران در تاسیسات هسته ای فردو دست یافتند که تامین کننده نظرات و حساسیت های تهران بوده و همزمان رضایت آژانس بین المللی انرژی اتمی را هم جلب کرده است.

🔹شنیده های ایرنا حاکی از آن است که در روند اجرایی شدن این سازوکار بیش از آنکه تغییری در کیفیت کار بازرسان آژانس صورت بگیرد سخن از تغییر در کمیت ها و تعداد بازرسی ها خواهد بود و هسته تفاهم محدود اخیر صورت گرفته میان ایران و آژانس متمرکز بر وظایف و مسئولیت های ایران در حوزه پادمانی است.

🔹افزایش فعالیت های هسته ای ایران در حوزه غنی سازی ۶۰ درصد به شکل طبیعی افزایش بازرسی و نظارت آژانس را می طلبد و البته عکس این حالت نیز مصداق دارد و چنانچه در آینده نزدیک براساس تفاهم یا تصمیم جدید از سوی سازمان انرژی اتمی ایران، سطح برنامه هسته ای ایران در فردو کاهش پیدا کند سطح نظارت ها نیز به تناسب کاهش صورت گرفته، تغییر خواهد کرد.

🔹از منظر نگاه بین المللی نیز مسئله شکل گرفتن تفاهم موردی اخیر میان ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی در شرایطی که خاطره صدور قطعنامه از سوی شورای حکام و تعیین یک ضرب الاجل زمانی برای انتشار گزارش جامع از برنامه هسته ای ایران، پررنگ است می تواند مهم و تا حدودی امیدوار کننده در مسیر مدیریت تنش باشد.

🔹ناگفته پیدا است که اقدام تروئیکای اروپایی و ایالات متحده در پیشبرد قطعنامه اخیر علیه ایران در شورای حکام، ریشه در مصلحت سنجی ها و ابزار فشارسازی به منظور استفاده در ماه های پیش رو چه در تعامل با دولت جدید آمریکا و چه در پرونده احیای برجام یا توافقی مشابه آن دارد. در چنین شرایطی اقدام هوشمندانه تهران در رسیدن به سازوکار اجرایی مشترک با آژانس می تواند آرامش را در حوزه نظارت بر برنامه هسته ای ایران تا رسیدن به توافقی جامع تر برقرار کند.


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔺شورایعالی امنیت ملی ابلاغ قانون عفاف و حجاب را متوقف کرد

اکبر رنجبرزاده، نماینده مردم اسدآباد در مجلس:
🔸عضو هیات رئیسه نیستم اما می دانم که شورای عالی امنیت ملی فعلاً مانع شده و متوقف شده است.
🔸از آنجایی که این شورا بالاترین رکن تصمیم گیر درباره مسائل امنیتی کشور است، تصمیم گرفتند این اتفاق بیافتد و همه تابع مسیر و چارچوب های قانونی در کشور هستیم./خبرآنلاین

💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
2025/07/11 19:06:11
Back to Top
HTML Embed Code: