Telegram Web Link
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎞 #ویدئو / واکنش رئیس کل بانک مرکزی درباره اثر تصویب یا عدم تصویب FATF بر بازار ارز

📌 همتی، رئیس کل بانک مرکزی: تصویب یا عدم تصویب FATF تاثیری بر بازار پول و ارز ندارد/ به لیست سیاه FATF نمی رویم.

کانال مدرسه اقتصاد نهادگرا
@isiew
🔖روایت یک فروپاشی/ رمزگشایی از فروپاشی رژیم پهلوی به روایت مسئولان کلیدی وقت

🔹 رسول رئیس جعفری که درباره «چرایی سقوط سلسله‌ی پهلوی» در مؤسسه دین و اقتصاد سخن می گفت، پروژه‌ی تاریخ شفاهی هاروارد را مبنای تحلیل خود دانست و گفت: درباره‌ی اتفاقاتی که منجر به سقوط سلسله‌ی پهلوی شد، هم نگرش‌ها متفاوت است و هم کتاب‌های زیادی مثل «اقتصاد سیاسی» دکتر کاتوزیان یا «ایران بین دو انقلاب» آبراهامیان منتشر شده‌اند. یکی از آخرین کتاب‌هایی که چاپ شد کتاب مرحوم صابر بود. و من هفته‌ی پیش کتاب دیگری را دیدم که خاطرات سناتور علی دشتی بود.

🔸وی گفت: البته کاری که من خواستم انجام دهم این بود که بر مبنای منبعی عمل کنم که روی آن بحثی وجود نداشته باشد. خودتان می‌دانید خیلی از کتاب‌هایی که بعداً چه بصورت خاطره و چه بصورت تحلیلی چاپ شدند گروه‌های مختلف می‌گفتند سانسور شده یا حرف‌هایی تقطیع شده اند یا مثل بعضی از کتاب‌هایی که در خیابان می‌بینید جعلی است و اصلاً چنین کتاب‌هایی وجود نداشتند. بنابراین...

📌ادامه مطلب در ⬇️ ⬇️ ⬇️
http://isiew.ir/?p=4743

👈 با مدرسه اقتصاد نهادگرا همراه شوید:
https://www.tg-me.com/isiew
🔖فرشادمومنی: هشدار نسبت به خطر نزول شدید مسئولیت پذیری ساختار قدرت نسبت به امور حاکمیتی

🔹 در سال 1364 که اوج جنگ بود پایین‌ترین میزان تورم تجربه شده در پنجاه ساله‌ی اخیر را داشتیم. پایین‌ترین میزان رشد نقدینگی در پنجاه ساله‌ی اخیر هم به همان دوره مربوط می‌شود. رابطه‌ی مبادله هم تقریباً سه برابر امروز بود که نشان می‌دهد آن زمان چقدر از بنیه‌ی تولیدی کشور مراقبت می‌شد. به دلیل اینکه آن زمان اساس کار درست بود و شوک برون زا فشارهای مقطعی آورده بودند به محض اینکه قطعنامه پذیرفته شد به دلیل اینکه زیر ساخت‌های تولیدگرا وجود داشت در دو سال پی‌درپی اقتصاد ایران رشد دو رقمی تجربه کرد.

🔸 دکتر فرشاد مومنی که درباره دردهای کهنه نظام بودجه ریزی در موسسه دین و اقتصاد سخن می گفت، اعلام کرد: روند بر عهده گرفتن مسئولیت‌های حاکمیتی و مسئولیت‌های بسترساز توسعه از سوی دولت و نسبت‌ها حکایت از این دارد که به حدود یک چهارم مسئولیت پذیری می‌رسد که در دوره‌ی جنگ وجود داشته است. میزان اهتمام...

📌 ادامه مطلب در ⬇️ ⬇️ ⬇️
http://isiew.ir/?p=4747

👈 با مدرسه اقتصاد نهادگرا همراه شوید:
https://www.tg-me.com/isiew
رونمایی ونقد کتاب «اگرنورث ایرانی بود» باحضور:
🔸استاد علی رضاقلی مولف کتاب
🔹دکتر شمس اردکانی از شاگردان داگلاس نورث
🔸دکتر علی عرب مازار یزدی استاد اقتصاد
زمان:5 شنبه اول اسفند ازساعت14الی16
🏛مکان:موسسه مطالعات دین واقتصاد بلوارکشاورز خ شهید برادران مظفر پلاک ۱۲۶

👈منبع:
🆔@Dinoeqtesad

👈 مدرسه اقتصاد نهادگرا همراه شوید:
Https://www.tg-me.com/isiew
🔖رانت به زبان ساده

🔹 مرکز تحقیقات و بررسی‌های اقتصادی اتاق ایران منتشر کرد رانت به زبان ساده چهل و سومین شماره بروشور «اقتصاد به زبان ساده»، با عنوان «رانت» توسط مرکز پژوهش‌های اتاق ایران منتشر شد.

🔸 در این بروشور، ضمن تعریف کلان رانت، انواع و مزایا و معایب آن نیز تشریح شده است. این گزارش با دسته‌بندی رانت به دو نوع بازاری و غیربازاری (دولتی)، تلاش کرده است دلایل ایجاد رانت و اثرات آن بر اقتصاد و رقابت را تشریح کند. بروشورهای «اقتصاد به زبان ساده» به‌منظور آشنایی هرچه بیشتر فعالان اقتصادی با مفاهیم اقتصادی و به‌کارگیری صحیح این موارد در تحلیل‌های اقتصادی محیط کسب‌وکار، در مرکز پژوهش‌های اتاق ایران تهیه و منتشر می‌شود.

🔹 شماره چهل و سوم این بروشور به بحث «رانت» اختصاص یافته است. در اصطلاح اقتصادی، رانت نوعی درآمد مازاد است که با غیررقابتی شدن بازارها ایجاد می‌شود. انحصاری شدن بازارها می‌تواند ناشی از عوامل بازاری مانند نوآوری، کمیابی، صرفه...

📌 ادامه مطلب در ⬇️ ⬇️ ⬇️
http://isiew.ir/?p=4757

👈 با مدرسه اقتصاد نهادگرا همراه شوید:
https://www.tg-me.com/isiew
🔖مير مصطفي عالي نسب در يكصدمين سالروز تولد

🔹 مير مصطفي عالي نسب در زمينه هماهنگ‌سازي رويكردهاي دستگاه محور و فعاليت محور در امور اقتصادي ايران با مصالح كلي توسعه ملي و اهداف اقتصاد كلان تا پاي جان در دفاع از حقوق مردم ايستادگي مي‌كرد...

📌 ادامه مطلب در ⬇️ ⬇️ ⬇️
http://isiew.ir/?p=4740

👈 با مدرسه اقتصاد نهادگرا همراه شوید:
https://www.tg-me.com/isiew
🔖پارادوکس بهره‌وری؛ چرا نمی‌توانیم به حداکثر بهره‌وری برسیم؟

🔹 چه در زندگی شخصی، چه در آموزش و چه در کسب‌وکار، همه ما به دنبال حداکثر کردن بهره‌وری و کارآمدی هستیم.

🔸در پی تحولات تکنولوژی در زمینه داده‌ها و یادگیری ماشینی، ما هر روز به هدف خود نزدیک‌تر شده و به‌سوی بهره‌وری کامل در حال حرکتیم. اما آیا به کمک چنین تکنولوژی‌هایی به هدف خود خواهیم رسید؟ آیا بهره‌وری حداکثری به معنای واقعی کلمه درست است؟

🔹 ادوارد تنر (Edward Tenner)، دارای دکترای تاریخ از دانشگاه پرینستون، به بررسی این سوالات پرداخته است. او بیان می‌کند که بهره‌وری حداکثری نوعی پارادوکس بوده و الگوریتم‌های جدید و حجم داده‌های زیاد پاسخی برای حل این مسئله نیستند. در ادامه، با بررسی‌های تئوری‌های تنر، سعی می‌کنیم تا درک بهتری از این مسئله داشته باشیم.

🔸 چرا بهره‌وری حداکثری یک پارادوکس است؟ بالا بردن بهره‌وری در یک فعالیت مشخص لزوما به نتایج کارآمدتری منجر نمی‌شود. اگر نگاه‌ کلی‌تری به نتایج خود داشته باشیم، می‌توانیم مواردی مانند...

📌 ادامه مطلب در ⬇️ ⬇️ ⬇️
http://isiew.ir/?p=4683

👈 با مدرسه اقتصاد نهادگرا همراه شوید:
https://www.tg-me.com/isiew
💠تغییرات نرخ رشد قیمت مسکن و نرخ رشد اجاره در تهران

👈 با مدرسه اقتصاد نهادگرا همراه شوید:
@isiew
حباب های سفته بازانه صنایع رانتی، عامل جهش نامتعارف بورس

🌀 در دی ۱۳۹۸ نسبت به شهریور ۱۳۹۶، ارزش جاری (بازار) بورس اوراق بهادار تهران، ۳۳۹ درصد و بهای دلار بازار آزاد ۲۳۶ درصد افزایش یافت.
در این دوره ارزش جاری پنج رشته متکی به رانت منابع (معدنی، نفتی، گازی و انرژی) ۴۱۷ درصد و مجموع سایر رشته های بورسی ۲۶۹ درصد بالا رفت.

🌀 در دوره شهریور ۱۳۹۶ تا دی ۱۳۹۸، ارزش بازار (بر اساس بهای دلار بازار آزاد) کل بورس اوراق تهران ۳۱ درصد، پنج رشته متکی به رانت (محصولات شیمیایی، فلزات اساسی، استخراج کانه های فلزی، فرآورده های نفتی و سیمان) ۵۴ درصد و مجموع سایر رشته های بورسی ۱۰ درصد بالا رفت.
در این دوره سهم این پنج رشته از کل ارزش بورس با ۱۸ درصد افزایش به ۵۶ درصد بالغ گردید.

💡️ با مهندسی افکار عمومی و موجه سازی نحله های دلواپس یارانه ها، شوک ارزی و رانتها و معافیت های اعطا شده به صنایع خصولتی-رانتی سودها و منافع کلانی ایجاد می کند که در سفته بازی روی سهام این صنایع منعکس می شود، آن هم در اقتصادی که دچار شدیدترین تحریمها، نااطمینانی بالا، رشد اقتصادی منفی و رکود-تورمی سنگین است.


@isiew
@EconomySoltani
🔖تازه‌ترین آمار از بدهی دولت به نظام بانکی

🔹 بدهی دولت به نظام بانکی با رشد بیش از ۳۲ درصدی در طول یک سال به ۳۵۸ هزار میلیارد تومان رسید.

🔸 بر اساس تازه‌ترین آمار بانک مرکزی از بخش پولی و بانکی کشور، میزان بدهی دولت به بانک مرکزی در آذرماه سال جاری به ۳۵۸ هزار میلیارد تومان رسیده که نسبت به ماه مشابه سال گذشته رشد ۳۲.۷ درصدی را نشان می‌دهد.

🔹 بر پایه این گزارش، میزان بدهی دولت به نظام بانکی کشور در آذرماه سال گذشته حدود ۲۷۰ هزار میلیارد تومان بوده که این آمار حاکی از رشد حدود ۸۸ هزار میلیارد تومانی بدهی دولت به نظام بانکی است. این در حالی است که در همین مدت بدهی شرکت‌ها و موسسات دولتی به نظام بانکی کشور در حدود ۱۰ درصد کاهش یافته است، به طوریکه میزان این بدهی از ۳۳ هزار میلیارد تومان به ۳۰ هزار میلیارد تومان رسیده است.

🔸 آمار بانکی مرکزی از آذرماه سال جاری حاکی از...

📌 ادامه مطلب در ⬇️ ⬇️ ⬇️
http://isiew.ir/?p=4789

👈 با مدرسه اقتصاد نهادگرا همراه شوید:
https://www.tg-me.com/isiew
كشورهاي جهان چه ميزان در تحقيق و توسعه سرمايه گذاري كرده اند:
امريكا 476.5 ميليارد دلار
چين 370 ميليارد دلار
ژاپن 170 ميليارد دلار
آلمان 109 ميليارد دلار
ما در ايران چه ميزان به تحقيق و توسعه اهميت و در آن سرمايه گذاري ميكنيم؟
👈 با مدرسه اقتصاد نهادگرا همراه باشيد
@isiew
🔖ایران جامعه کوتاه مدت!

🔹 نکته اصلی همان کوتاه‌مدت بودن است. يعنی جامعه‌ای که در آن چشم انداز بلندمدتی چه در زندگی کلان و چه در زندگی خرد وجود ندارد. يعنی اينکه هم در چشم انداز جامعه کوتاه مدت است و هم در زندگی فردی. اين ضرب المثل هايی که در ادبيات ما وجود دارد که «شش ماه ديگر کی مرده، کی زنده؟» يا «از اين ستون تا آن ستون فرج است» يا «يک سيب را که بيندازی بالا ده تا چرخ می خورد تا بيايد پايين» همه اينها صحبت از اين می کند که هيچ معلوم نيست چه اتفاقی می افتد.

🔸اين مسئله از نظر تاريخی وجوه گوناگونی دارد. مثلا

📌ادامه مطلب در ⬇️ ⬇️ ⬇️
http://isiew.ir/?p=4795

👈 با مدرسه اقتصاد نهادگرا همراه شوید:
https://www.tg-me.com/isiew
🔻اکونومیست: به جای تلاش برای شکست کرونا، خودمان را آماده کنیم

▫️عکس روی جلد شماره جدید اکونومیست به شیوع جهانی کرونا اختصاص یافته و تیتر « دارد جهانی می‌شود» برای آن انتخاب شده است.
گزارش اکونومیست تلویحا جهان را با خطر هجوم همه جانبه بیماری مواجه می‌داند و به دولت ها توصیه کرده به جای تلاش برای متوقف کردن ویروس، لازم است تا شروع به آماده کردن مردم برای این حمله کنند.
▫️بنابر این گزارش یک حدس قوی این است که ۲۵ تا ۷۰ درصد مردم هر کشور آلوده ممکن است دچار بیماری شوند و تجربه چین پیشنهاد می‌کند که تقریبا ۸۰% به صورت خفیف دچار می‌شوند، ۱۵% بستری می‌شوند و ۵% به مراقبت ویژه نیاز خواهند داشت.
👈با مدرسه اقتصاد نهادگرا همراه باشيد
https://www.tg-me.com/isiew
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎞 دنیا در بُهت کرونا ! در یکی دو هفته اخیر کرونا رشد عجیبی تو ایران، ژاپن، ایتالیا و کره جنوبی داشته است و البته تاثیرات منفی اقتصادی آن در حال ظهور است.
👈با مدرسه اقتصاد نهادگرا همراه باشيد
http://www.tg-me.com/isiew
🔖هزینه هر روز تعطیلی برای اقتصاد کشور

🔹 فعالان اقتصادی معتقدند زمانی که یک تعطیلی غیرمنتظره‌ اتفاق بیفتد و به تعطیلات عادی پیش‌بینی شده اضافه شود، بخشی از فعالیت اقتصادی در کشور مختل خواهد شد.

🔸 از زمان شیوع ویروس کرونا دولت تدابیری همچون تعطیلی مدارس، دانشگاه و مراکز آموزشی در پیش گرفته تا جلوی انتقال بیشتر این ویروس گرفته شود، اما این انتقاد از سوی برخی مطرح می‌شود که دولت باید ادارات، سازمان‌ها و مراکز دولتی را برای مدتی تعطیل می‌کرد تا بتوان شیوع این بیماری را کنترل کرد؛ کاری که چین در ماه‌های گذشته انجام داده است. به اعتقاد آنها، مقابله با شیوع کرونا بدون تعطیلی ادارات امکان‌پذیر نیست.

🔹 آخرین آمارها نشان می‌دهد که میزان محصول ناخالص داخلی به قیمت ثابت سال ۱۳۹۰ در ۹ ماهه اول سال ۱۳۹۸ به حدود ۵۰۰ هزار میلیارد تومان (با نفت) و ۴۳۰ هزار میلیارد میلیارد تومان (بدون نفت) رسیده است. این آمار را بهمن‌ماه امسال جواد حسین‌زاده، رییس مرکز آمار ایران اعلام کرد.

🔸 با توجه به این آمار و با توجه به این‌که در ۲۷۶ روز اول سال ۹۸، تقریبا ۶۰ روز تعطیل بوده است، بنابراین اگر تولید ناخالص داخلی را که خدود ۵۰۰ هزار میلیارد تومان با نفت است را در ۲۱۶ روز کاری تقسیم کنیم، حدود ۲ هزار و ۳۱۴ میلیارد تومان می‌شود که به ازای هر روز تعطیلی، این میزان آسیب متوجه کشور خواهد شد.

📌 ادامه مطلب در ⬇️ ⬇️ ⬇️
http://isiew.ir/?p=4886

👈 با مدرسه اقتصاد نهادگرا همراه شوید:
https://www.tg-me.com/isiew
🔖محمود اولاد: تقاضای سوداگری مسکن! خوب یا بد؟

🔹تقریبا تمام بازارهای ایران به شدت تحت تاثیر رشد بالای نقدینگی و تورم شدید قرار دارند. دولت هم به جای اینکه به ریشه اصلی بپردازد، مدام وارد قیمت گذاریهای تصنعی و تثبیت قیمت میشود. سیاستهایی مانند مالیات بر خانه های خالی که با هدف به اصطلاح عرضه واحدهای خالی و در نتیجه تثبیت یا کاهش قیمت صورت میگیرد. یا تفکیک تقاضا به مصرفی و سوداگرانه! و روشهایی مثل مالیات بر معاملات که مثلا قرار است سوداگری را هدف قرار دهد! در کوتاه مدت شاید مؤثر باشد، در بلندمدت جهش های بسیار سنگین تری در قیمت ایجاد میکند.

🔸 واقعیت این است که در بخش مسکن حداقل میدانیم تقاضای بالقوه بسیار بالایی نهفته است و کمبود داریم. حالا رکود شدید هم باعث شده که ساخت و ساز زیادی هم اتفاق نیفتد. تنها کافی است یک شوکی رخ دهد و بخشی از تقاضاهای بالقوه به تقاضای بالفعل تبدیل شود. در کمبود عرضه به...

📌 ادامه مطلب در ⬇️ ⬇️ ⬇️
http://isiew.ir/?p=4864

👈 با مدرسه اقتصاد نهادگرا همراه شوید:
https://www.tg-me.com/isiew
🔖جبران زیان کرونایی کسب‌وکارها

کسب وکارهای کوچک مشمول سیاست‌های تشویقی می‌شوند. سیاست‌گذار تجاری کشور از بسته پیشنهادی خبر داده که برای جبران زیان کسب وکارهای کوچک از ویروس کرونا طراحی شده است. جزئیات بسته پیشنهادی ستاد «بررسی اثرات ویروس کرونا در تجارت» حاکی است، سیاست‌های تشویقی در بخش «مالیات»، «استمهال وام‌های بانکی» و «بیمه تامین اجتماعی» از سوی متولیان در نظر گرفته شده تا مشاغل خُرد آسیب دیده از کرونا، نابود نشوند. البته این بسته تنها شامل کسب‌وکارهای خُرد نیست و سیاست‌گذار برای آسیب‌دیدگی بخش‌هایی که در تجارت خارجی به دلیل کرونا صدمه دیده‌اند، مشوق‌های مشابهی تعریف کرده است. جبران زیان کرونایی کسب‌وکارها تنها یک روز مانده تا شروع ماه سرنوشت‌ساز برای کسب وکارها، ورود ویروس کرونا به ایران به‌طور رسمی تایید شد. سی ام بهمن امسال روابط عمومی وزارت بهداشت، اولین موارد از کرونای جدید در شهر قم را گزارش داد. شیوع این ویروس در کشور روال عادی بسیاری از کسب وکارها آن...

ادامه مطلب در ⬇️ ⬇️ ⬇️
http://isiew.ir/?p=4882

با مدرسه اقتصاد نهادگرا همراه شوید:
https://www.tg-me.com/isiew
📚 #معرفی_کتاب

▫️اقتصاد نهادگرا؛ مطالعه یک سنت هترودوکس در برابر ارتدکس اقتصادی▫️

🖊 تالیف: دکتر محمود مشهدی احمد

📃 انتشارات دانشگاه امام صادق

@isiew
مدرسه اقتصاد نهادگرا
📚 #معرفی_کتاب ▫️اقتصاد نهادگرا؛ مطالعه یک سنت هترودوکس در برابر ارتدکس اقتصادی▫️ 🖊 تالیف: دکتر محمود مشهدی احمد 📃 انتشارات دانشگاه امام صادق @isiew
📚 #معرفی_کتاب

🔴 یکی از موضوعاتی که همواره ذهن دانشجویان و محققین علم اقتصاد را با توجه به خیل عظیم نظریه ها و اندیشه های موجود در این حوزه از معرفت بشری، به خود معطوف می دارد، این است که سمت و سوی این اندیشه ها عمدتا توسط کدام مبانی فلسفی هدایت می شود؟ آیا می توان یک جریان فکری را غالب بر آنها دانست؟ آیا این جریان رقیبی هم داشته است؟ این کتاب تلاشی است برای پاسخگویی به سوالاتی از این دست.

📌 در واقع این کتاب قصد دارد دو سنت فکری مهم و رقیب در علم اقتصاد را مورد واکاوی و ارزیابی قرار دهد. در یک سوی این ارزیابی اقتصاد مرسوم یا جریان اصلی علم اقتصاد قرار دارد که اصلی ترین نماینده این جریان همان اقتصاد نئوکلاسیک است. در سوی دیگر نیز اقتصاد نهادگرا به عنوان یکی از مهم ترین نحله های فکری هترودوکس اقتصادی قرار دارد.

📌 اقتصاد جریان اصلی مدعی است، مسائل محوری علم اقتصاد عبارتند از تخصیص منابع، تعیین سطوح قیمت و محصول، و بررسی مسئله توزیع درآمد. در مقابل، اقتصاد نهادگرا بر این باور تأکید دارد که در علم اقتصاد اولویت با مسائل مربوط به سازمان و کنترل نظام اقتصادی، یا به‌عبارت دیگر، با نهادها، ساختار و قدرت نظام اقتصادی است. این بینش موجب شده است که سمت‌وسوی اقتصاد نهادگرا متفاوت از اقتصاد جریان ‌اصلی باشد و در نتیجه به دلالت‌های کاملاً متفاوتی نیز دست یابد.

📌 در این کتاب ابتدا به بررسی ظهور و تکامل اقتصاد متعارف و روایت‌های تاریخی موجود در خصوص سیر این نحله فکری پرداخته‌ شده است؛ در ادامه ضمن تتبع و کنکاشی در مبانی روش‌شناختی اقتصاد مرسوم و تأملاتی در چیستی و ماهیت این پارادایم، به بررسی موضوع مهم خاستگاه فلسفی ریاضیات در علم اقتصاد و تبعات به‌کارگیری آن در این علم می پردازد.

📌 به نظر نویسنده کتاب، یکی از دلایل شکل‌گیری نهادگرایی ریشه در کاستی‌ها و نقایص اقتصاد متعارف داشته است، و لذا، یکی دیگر از موضوعاتی که این کتاب به آن پرداخته، ناسازگاری‌های جریان اصلی علم اقتصاد است.

@isiew
◾️ ‏فریبرز رییس‌دانا نویسنده و اقتصاددان برجسته ايران صبح امروز پس از ۶ روز بستری در بیمارستان درگذشت.
◾️مدرسه اقتصاد نهادگرا درگذشت این انسان فرهیخته را به تمام دوستداران فكر و انديشه و جامعه اقتصاددانان ايران تسليت مي گويد

@isiew
2025/07/03 07:02:15
Back to Top
HTML Embed Code: