Telegram Web Link
 یک روز آجر و سیمان مملکت را دزدیدند تا امروز هیچ شهروندی با قحطی مسکن و مفهوم دنبال خانه ی ارزان تر بگرد، بیگانه نباشد، و هر مستاجری از این خانه به آن خانه رانده شدن را خوب بلد باشد، حال مستاجران کم درآمد در مناطق خاص شهر یا حاشیه های شهر فشرده شده اند، و اجاره نامه ای که دارند تعیین میکند که در مدارس کدام نقطه شهر اجازه دارند فرزندانشان را ثبت نام کنند، تضاد میان جمعیت فشرده شده و تعداد محدود مدارس هر منطقه، کودکان بیشماری را خیلی زود بیرون مدرسه نگه میدارد،
طبیعتا تضاد فشردگی و ظرفیت مدارس خود معلول است نه علت، ولی پارامتری کاملا موثر است و دیده شده که توصیه برخی مسئولین در همین مورد این است که کودکی که دستش به ظرفیت مدرسه محله اش نرسیده، خانه اش را عوض کند تا از ظرفیت مدارس سایر محله های خلوت تر بهره مند شود، مثال حاکمی که می گفت گرسنگان ناراحت نباشند، اگر نان ندارند، بیسکویت بخورند...
باید از او پرسید بهتر نیست دزدیدن آجر و سیمان را ممنوع کنید؟
یا شاید بهتر است بپرسیم اصلا میدانی واقعیت قصه ی آجر و سیمان چیست؟
#بی_مدرسه
ادامه خواهد داشت...
آمار دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل تا ۶۰۰ هزار نفر اعلام شد

🔹 معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش در ادامه در رابطه با جاماندگان از تحصیل تصریح کرد: بحث جاماندگان از تحصیل یکی از موارد مورد توجه ماست که در دوران کرونا کمی شدت پیدا کرد. برای رسیدگی به این امر همکاران ما در معاونت‌های متوسطه و ابتدایی این افراد را شناسایی کرده‌اند و بالغ بر ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار نفر هستند.
@jamiatdefaa
🔷رشد ۹ میلیون نفری جمعیت زیر خط فقر از سال ۹۲ تا ۹۸

🔹آمارهای رسمی نشان می‌دهد گستره و شدت فقر در دولت قبل به شدت افزایش یافت. در حالی که در ابتدای دولت یازدهم ۲۲.۸ درصد از جامعه زیر خط فقر زندگی می‌کردند طبق آخرین آمار وزارت تعاون، در سال ۱۳۹۸ این رقم به ۳۲ درصد رسید یعنی بیش از ۹ واحد درصد بر جمعیت زیر خط فقر افزوده شد.

🔹در سال ۱۳۹۲ حدود ۱۷.۶ میلیون نفر از مردم زیر خط فقر بودند اما در سال ۱۳۹۸ به ۲۶.۶ میلیون نفر رسید یعنی ۹ میلیون نفر در دولت روحانی زیر خط فقر رفتند.

@jamiatdefaa
🚨 گزارش فرهنگستان علوم از وضعیت آموزشِ کشور

♨️ با وجود بهبود وضعیت دسترسی به آموزش در ایران و افزایش نرخ باسوادی و دسترسی به آموزش ابتدایی، همچنان حدود ۳۰ درصد از جمعیت ۱۸ تا ۲۴ سال، تحصیلات متوسطه دوم ندارند که این میزان بسیار بالاتر از متوسط کشورهای اروپایی (۱۰.۳ درصد) است. مضافا اینکه بر اساس آخرین سرشماری (۱۳۹۵) ۵۶ درصد از جمعیت کشور فاقد تحصیلات کامل متوسطه بوده‌اند.

♨️ بر اساس نتایج آزمون تیمز و پرلز؛ دانش‌آموزان ایرانی از کیفیت مناسب آموزش و یادگیری برخوردار نیستند. مثلا در ریاضیات پایه‌های چهارم و هشتم ۳۲ درصد از دانش آموزان، نمره کمتر از ۴۰۰ (کمترین سطح صلاحیت به عنوان آستانه فقر آموزش) کسب کرده‌اند. این شاخص در سطح بین المللی ۸ درصد است ضمن اینکه از مجموع ۵۸ کشورِ سنجش شده، تعداد ۵۰ کشور در این شاخص، وضعیت بهتری نسبت به ایران دارند.

♨️ میانگین نمرات آزمون‌های نهایی پایه دوازدهم در سال تحصیلی ۹۸-۹۷ حدود ۱۲.۶ بوده است؛ به تعبیر دیگر این میزان در گروه‌های مختلف عبارتند از علوم انسانی ۱۰.۷۵، علوم تجربی ۱۳.۷۷ ، ریاضی-فیزیک ۱۳.۲۸ و معارف ۱۲.۸۵.

♨️ در شاخص جهانی دانش GKI که درصدد برقراری پیوند معنادارتر میان توسعه و دانش است؛ ایران در سال۲۰۲۱ از میان ۱۵۴ کشور، رتبه ۱۰۴ احراز کرد در حالی که در سال ۲۰۲۰ در میان ۱۳۸ کشور در رتبه ۸۰ قرار داشته است.

♨️ سطح تسلط آموزش خارجی با استاندارد CEFR در نظام‌های آموزشی دنیا تعریف می‌شود. زمان اختصاص داده شده به آموزش زبان در ایران که از دوره  متوسطه آغاز می‌شود حدود ۲۹۰ ساعت است. این میزان، تنها برای دستیابی به یکی از نازل‌ترین سطوح استاندارد کافی است اما برای دستیابی به بالاترین سطح تسلط ، میزان آموزش مورد نیاز ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ ساعت است.

♨️ در حال حاضر سهم آموزش وپرورش از تولید ناخالص ملی در ایران ۲.۳ درصد و میانگین جهانی ۴ درصد است. آموزش و پرورش از بودجه عمومی نیز ۱۰.۹ درصد را به خود اختصاص داده است که با میانگین جهانی فاصله معناداری دارد.

♨️ در حال حاضر بیش از ۱۶ درصد مدارس (بالغ بر ۱۸۰۰ مدرسه) غیردولتی هستند که جمعیتی قریب به ۲ میلیون نفر (حدود ۱۳.۵ درصد کل دانش آموزان) را شامل می‌شود. این در حالی است که بیش از ۶۶ درصد دانش‌آموزان مدارس غیردولتی در مدارسی با جمعیت کمتر از ۱۰۰ نفر به تحصیل اشتغال دارند و تقریباً معادل همین درصد از دانش‌آموزان مدارس دولتی در کلاس‌هایی با تراکم بیش از استاندارد (بین ۲۶ تا ۴۲ نفر) تحصیل می‌کنند.

♨️ در ایران، بالغ بر ۱.۳ میلیون نفر بازمانده از تحصیل (یعنی گروه‌های سنی که برابر قانون حق آموزش دارند اما به دلایل مختلف امکان تحصیل نداشته‌اند) وجود دارد که مقایسه آماری سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ نشان می‌دهد که بیشترین میزان، به دوره دوم متوسطه تعلق دارد.

♨️ در آموزش و پرورش نگاه حاکمیتیِ تصدی‌گرایانه، مانع تحول است. برای بازکردن ایجاد توازن در این زمینه علاوه بر اجماع قابل توجه کارشناسان داخلی در این حوزه، تجربه تازه در مدیریت کلان آموزش و پرورشِ بعضی کشورها از جمله امارات عربی متحده، قابل توجه است. در این کشور در سال ۲۰۱۶ وزارتخانه‌های آموزش و پرورش و آموزش عالی ادغام و یکپارچه و سپس طی یک اقدام متهورانه، امرِ سیاستگذاری از اجرا جدا شد تا وزارت آموزش، صرفا به یک نهاد سیاستگذار کوچک نظارتی تبدیل شود. اهداف مشخص این نهاد، عبارتست از نظارت بر اجرای درست برنامه‌ها طبق استانداردهای تعیین شده از طرف وزارت آموزش و پرورش.

♨️ گزارش‌های آماری بانک جهانی از شاخص‌های حکمرانی خوب در بازه زمانی ۱۹۹۶ تا ۲۰۱۷ نشان می‌دهد اختلاف امتیاز این شاخص در ایران نسبت به کشورهای پیشرو مانند نروژ در حدود ۷۵.۲ (از ۱۰۰ واحد) و حتی نسبت به کشورهای در حال توسعه مانند ترکیه ۲۶.۸ است.

📌 در این گزارش پیشنهادهایی هم آمده است:
https://www.isna.ir/news/1401043020455/

#آمار #آموزش_عالی
@jamiatdefaa
پلیس در معنایی عام دستی برای دولت است در راستای برقراری نظم وضع شده توسط همان دولت. روابط و تعاریف میان دولت و پلیس و جامعه بحثی دیرینه و ادامه دار است و امروز رخدادی که وادارمان می کند که این روابط را به شکلی نوین بفهمیم تلاش پلیس برای تطهیر و سانسور نقش دولت در بازتولید بی نظمی ست.
در روند این تطهیر، پلیس مجددا یک دست است و هزینه دهنده ی اصلی، جامعه یا مجرمین هستند، تطهیر دولت نیازمند این است که جامعه یا مجرمین، دشمنانی بزرگ یا اهریمنانی بالفطره باشند، با پیروی از همین منطق است که برای توصیف یک مجرم، تمام زبان های دولتی بسیج میشوند و تعاریفی دلخواه دولت به پلیس و جامعه تحویل می دهند، در این توصیف کودکی دستفروش که سر چهار راه دستگیر میشود وابسته به باند های قاچاق کودک و آدم ربایی معرفی میشود، معترضی خیابانی، نماینده دشمنان تاریخی غربی و شرقی مملکت لقب میگیرد، فردی کیف قاپ یا گوشی قاپ، جلوه ای میشود از تشکیلات مخوف زیرزمینی که قصد ضربه زدن به امنیت و اقتصاد کشور را دارد و طبیعتاً فردی به تعبیر دولت بدحجاب عامل اصلی رواج فحشا در کشور معرفی میشود و کار به جایی می‌رسد که برخی از زبان های دولت او را عامل خشکسالی و رکود اقتصادی کشور میدانند...
پروژه اهریمن سازی از افراد جامعه در خدمت سانسور نقش دولت در بی نظمی های اجتماعی ست و یک منفعت بر معین به نام دولت و عوارضی با دو نمود مشخص دارد،
اول، مجرم پنداری بی حد و مرز افراد جامعه
دوم، ترویج و توجیه خشونت پلیس در مقابل فرد مجرم پنداشته شده
مورد دوم همان رخداد ضد انسانی ست که هر روزه در جامعه ی ما در گروه ها و طبقات و اقشار مختلف با اشکالی متفاوت جریان دارد و در مواقعی از منظر ظاهری به اوج خود می‌رسد و فاجعه ای از جنس قتل رخ میدهد، فاجعه ای که امروز نامش #مهسا_امینی ست که دیروز نام دیگری داشت و فردا نام دیگری به خود خواهد گرفت.
تنها راه پایان دادن به چنین فجایعی این است که بازیگر اصلی یعنی دولت نقش خود در بی نظمی های ناشی از سیاست گذاری های اقتصادی، اجتماعی و ایدیولوژیک خود را بپذیرد و سیاست مجرم پنداری و اهریمن سازی از افراد جامعه و سپردن آن ها به دست پلیس را پایان دهد.
جمعیت دفاع از کودکان کار و خیابان خواهان شهری امن برای کودکان و همه ی شهروندان است و در مقابل چنین رخداد هایی سکوت نخواهد کرد.
#مهسا_امینی #گشت_ارشاد
#جمعیت_دفاع_از_کودکان_کار_و_خیابان
@jamiatdefaa
در طول یک دهه ی منتهی به سال نود و پنج، جمعیت دستگیرشدگان جرایم مختلف در کشور، چهارده درصد جوان تر شده است، به عبارتی سهم جوانان کمتر از بیست و چهار سال و کودکان و نوجوانان کمتر از هجده سال در بزهکاری های ثبت شده در آمار رسمی کشور رشد چشمگیری داشته است...
باید این حقیقت را بیشتر باز کرد که ما چگونه با دستان خودمان کودکان و نوجوانان شهر را از چرخه کودکی و تحصیل دور کردیم و گاه بلافاصله و گاه با گذشت چند سال به چرخه جرم و جزا فرستادیم...
اپیزود دوم مجموعه #بی_مدرسه به این موضوع خواهد پرداخت...
#بی_مدرسه
ادامه خواهد داشت...
#جمعیت_دفاع_از_کودکان_کار_و_خیابان
🌍 روز جهانی صلح

☸️ ظهور و بروز صلح جهانی، مبتنی بر حُسن نیت، مدارا و احترام به حقوق و منافع متقابل دولت‌ها و ملت‌ها در چهارچوب منشور ملل متحد، قوانین و الزامات حقوقی و بین‌المللی و حقوق بشری و نیز اجماع نظر دولت‌ها و کشورها در جهت نهادینه کردنِ صلح جهانی و پرهیز از انحصار طلبی‌ها و افراطی‌خواهی است.

✴️ سازمان ملل متحد روز ۲۱ سپتامبر مصادف با (۳۰ شهریورماه) را روز جهانی صلح اعلام کرده ‌است. این تاریخ در پنجاه‌ و هفتمین اجلاس مجمع عمومی انتخاب شده است. در گذشته و بر اساس قطعنامه ۳۶/۶۷ به تاریخ ۳۰ نوامبر ۱۹۸۱ سومین سه ‌شنبه سپتامبر، روز بازگشایی جلسات عادی مجمع عمومی به عنوان روز جهانی صلح انتخاب شده بود.

✳️ انگیزه‌ مجمع عمومی سازمان ملل از نام‌گذاری این روز به عنوان "روز جهانی صلح" ترویج صلح در میان ملت‌های مختلف جهان بوده است. در اعلامیه این مجمع آمده است: “این روز باید رسما به این عنوان نامیده و جشن گرفته شود. از این روز باید برای مراقبت از ایده‌ صلح و تقویت آن چه در درون کشورها و اقوام مختلف و چه در میان آنها بهره گرفت”.

☸️ سازمان ملل متحد هر ساله برای این روز نامی را در نظر می‌گیرد. از این‌رو سال ۲۰۲2 را با عنوان “به نژادپرستی پایان دهید، صلح را ایجاد کنید” نام‌گذاری کرده است.

✴️ سازمان ملل متحد این روز را با رعایت ۲۴ ساعت عدم خشونت و آتش‌بس به تقویت آرمان‌های صلح اعلام کرده است.

✳️ سازمان ملل اعلام کرده کووید ۱۹ دنیای ما را به تلاطم انداخته و به زور به ما یادآوری کرده است که آنچه در یک قسمت از کره زمین اتفاق می‌افتد می‌تواند مردم را در همه جا تحت تاثیر قرار دهد.

📣 پیام دبیر کل در سال ۲۰۲۲

1️⃣ بنا به گفته آنتونیو گوترش صلح یک پیگیری اصیل و ضروری و تنها راه عملی برای جهانی بهتر و عادلانه تر برای همه مردم است. با این حال، در بسیاری از مکان‌ها، در بسیاری از زمینه‌ها، ما در راه صلح شکست می‌خوریم.

2️⃣ به گفته وی موضوع روز جهانی صلح امسال - «پایان دادن به نژادپرستی. صلح را بساز.» - راه‌های زیادی را به ما یادآوری می‌کند که نژادپرستی قلب و ذهن مردم را مسموم می‌کند و آرامشی را که همه ما به دنبال آن هستیم، از بین می‌برد.

3️⃣ بنا بر گفته دبیرکل نژادپرستی حقوق و حیثیت مردم را سلب می کند. نابرابری‌ها و بی اعتمادی ها را شعله‌ور می‌کند و مردم را از هم دور می‌کند، در زمانی که ما باید به عنوان یک خانواده انسانی دور هم جمع شویم تا دنیای از هم گسیخته خود را ترمیم کنیم.

4️⃣ آنتونیو گوترش گفته است به جای مبارزه با یکدیگر، باید برای شکست دادن دشمنان واقعی خود از جمله نژادپرستی، فقر، نابرابری، درگیری، بحران آب و هوا و همه‌گیری کووید ۱۹ تلاش کنیم.

5️⃣ دبیرکل گفته است ما باید ساختارهایی را که نژادپرستی را حفظ می‌کند، خراب کنیم و جنبش های حقوق بشر را در همه جا بالا ببریم. ما باید با یک فریاد متحد و پایدار برای حقیقت، درک و احترام متقابل، صدای سخنان نفرت انگیز را خفه کنیم.

6️⃣ آنتونیو گوترش در این روز مهم، زمانی برای رعایت ۲۴ ساعت پرهیز از خشونت و آتش بس اعلام کرده و گفته: دوباره فراخوان خود را از همه مردم به انجام فراتر از زمین گذاشتن سلاح‌ها تجدید می‌کنیم. ما از همه میخواهیم که پیوندهای همبستگی را که ما به عنوان انسان مشترک هستیم، دوباره تأیید کنند و به کار ساختن جهانی بهتر و صلح‌آمیز‌تر بپردازند.

@jamiatdefaa
بیانیه‌ی پدیدآورندگان کتاب کودک و نوجوان و فعالان فرهنگی درباره‌ی رخدادهای اخیر:
https://www.tg-me.com/+dvykf-hSIe0yMDc8

این روزها در میان مردم خشمگین و دادخواهی که در اعتراض به کشته‌شدن مهسا (ژینا) امینی، دختر ۲۲ ساله‌ی سقزی، به خیابان آمده‌اند، نوجوانان به‌جان‌آمده‌ای نیز هستند که به امیدِ مشترکِ رقم‌زدن آینده‌ای روشن و عاری از بی‌عدالتی و جبر و سرکوب به اعتراضات پیوسته‌اند.
تاسف‌بار و دردناک این‌که، به‌سیاق گذشته و به‌جای شنیدن اعتراض‌ها و فراهم‌آوردن اسباب رضایت و آرامش معترضان، شماری کشته و زخمی و بسیاری دستگیر شده‌اند. مشاهدات میدانی نیز از حضور نوجوانان زیر ۱۸ سال در واحدهای ویژه‌ی نظامی و انتظامی حکایت دارد.
ما، جمعی از نویسندگان، مترجمان، روزنامه‌نگاران، تصویرگران، ناشران، مروجان کتاب، مربیان و دیگر فعالان فرهنگی و هنریِ حوزه ادبیات‌ کودک‌و‌نوجوان، ضمن همراهیِ قاطع با هموطنان دردمندمان، با صدای بلند اعلام‌ می‌کنیم براساس مفاد پیمان‌نامه‌ی جهانیِ حقوق کودک و همین‌طور قانون حمایت از اطفال و نوجوانانِ ایران، پاسخ هیچ معترضی، به ویژه معترض نوجوان گلوله و جای او در زندان نیست. ما مجدانه خواستار آزادی فوری نوجوانان بازداشت‌شده و پایان‌دادن به سرکوب خونینِ معترضان هستیم. به‌علاوه، به صف کردنِ عده‌ای نوجوان مسلح با پوشش نظامی در برابر مردم معترض، مصداق بارز نقض حقوق کودک و استفاده‌ی ابزاری از آن‌هاست؛ بی‌تردید این شیوه‌ی برخورد با نوجوانان برای آمران عواقبی ناگوار و غیرقابل‌جبران در پی خواهد داشت.
@jamiatdefaa
🌀فشار قیمت‌ها به قشر ضعیف

🔹بررسی‌ها نشان می‌دهد در شهریورماه تورم ماهانه و نقطه‌ای در کم‌درآمدها بیشتر از پردرآمدها بوده است. تورم ماهانه در دهک اول ۱/ ۲درصد و در دهک دهم ۸/ ۱درصد، همچنین تورم نقطه‌ای در دهک اول ۱/ ۶۰درصد و در دهک دهم ۸/ ۴۳درصد بوده است.

🔹به این ترتیب شکاف تورمی دارا و ندار در شهریور ۳/ ۱۶واحد درصد بوده که تغییری با مرداد نکرده است.

🔹در شهریورماه، تورم نقطه به نقطه در دهک اول 1/ 60درصد و در دهک دهم 8/ 43درصد بود. در گروه خوراکی‌ها نیز تورم دهک کم‌درآمد 6/ 81درصد و در دهک پردرآمد 6/ 73درصد گزارش شد.

🔹به این ترتیب در شهریور 1401 نیز همچنان تورم در دهک‌های کم‌درآمد بیشتر از دهک‌های پر‌درآمد بوده و فشار قیمتی بر کم‌درآمدها بیشتر است.

🔹از سوی دیگر، بررسی‌ها نشان می‌دهد شکاف تورمی دارا و ندار در شهریورماه 3/ 16درصد بوده که مشابه مردادماه است./دنیای اقتصاد

@jamiatdefaa
🌎 روز بین‌المللی عدم خشونت

1️⃣ مجمع عمومی سازمان ملل متحد، مورخ ۱۵ ژوئن سال ۲۰۰۷ میلادی، به منظور از بین بردن خشونت و ترویج فرهنگ صلح، دوستی و تفاهم میان دولت‌ها، طی صدور قطعنامه A/RES/61/271، دوم اکتبر مصادف با ( ۱۰ مهرماه) را به نام "روز بین‌المللی عدم خشونت"، نام گذاری کرد.

2️⃣ دوم اکتبر سالروز تولد مهاتما گاندی رهبر استقلال هند است. او در طول زندگیش استفاده از هر نوع ترور و خشونت برای رسیدن به مقاصد را رد می‌کرد. فلسفه بی‌خشونتی گاندی روی بسیاری از جنبش ‌های مقاومت بدون خشونت در سراسر جهان و تا امروز تأثیر گذارده‌ است.

3️⃣ این روز بهانه‌ای است که در آن ترویج فرهنگ عدم خشونت از طریق آموزش و ارتقای آگاهی عمومی صورت گیرد.

4️⃣ این روز همچنین، تمایل جهانیان برای حفظ فرهنگ صلح، تحمل و درک از طریق حذف خشونت را، مورد تأیید قرار می‌دهد.

5️⃣ هر ساله، بسیاری از نهادهای وابسته به سازمان ملل متحد، سازمان‌های غیردولتی، دولت‌ها و نیز  افراد، این روز را از طریق انجام فعالیت‌هایی چون انتشار مقاله، برگزاری سمینار و کنفرانس، برپایی نمایشگاه عکس و راه‌اندازی کمپین‌های خیابانی، گرامی می‌دارند.

#روزجهانی
@jamiatdefaa
چند روز پیش هم روز جهانی آزادی دسترسی به اطلاعات(اینترنت) بود!
منظوری نداریم، یک یاد آوری ساده بود.
🌀صعود تاریخی قیمت غذا در ایران

احسان سلطانی:

🔹بر اساس آمارهای دولتی، قیمت غذا در مرداد ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۳۹۶، بیش از ۷ برابر افزایش یافته، آن هم در شرایطی که حقوق و دستمزدها بین ۳ تا ۵/۵ برابر بالا رفته است. نتیجه شوکهای قیمت ارز و در سوی دیگر حذف ارز ترجیحی همراه با سرکوب دستمزدها منجر به خالی شدن سفره مردم از مواد غذایی لازم شده است.
در تاریخ ایران حتی در زمان قحطی های بزرگ و وقوع جنگ و حتی اشتغال کشور، چهار سال مستمر نرخ تورم بالای مواد غذایی بی سابقه است.

🔹در شرایطی که ارز ترجیحی حذف شده و قرار بود که با حذف ارز ترجیحی قیمت ارز آزاد و نیما کاهش پیدا کند، دولت رسما رالی قیمت دلار را با افزایش ۱۰ درصدی قیمت دلار ظرف مدت ۲۰ روز اخیر آغاز کرده است.

🔹در چارچوب اقتصاد سیاسی ایران و رویکرد و اقدامات دولت و مجلس، روند رشد قیمت مواد غذایی همچنان ادامه خواهد یافت. هم اکنون کنترل نرخ تورم به وقوع نپیوسته است، آن چه در بازار اتفاق افتاده توقف کشش قیمتی و ناتوانی مردم از خرید بیشتر است.

@jamiatdefaa
در باب حق درمان و محرمانگی آن

حق سلامت و درمان از حقوق اساسی تمام افراد جامعه است و دولت به عنوان نماینده ملت در قبال این نیاز دائمی و اصلی جامعه مسوولیت دارد چنانکه در اصل ۲۹ قانون اساسی ایران نیز به ارائه‌ی خدمات درمانی به عنوان حقی همگانی اشاره شده است که هر انسانی حق استفاده از آن را دارد و به هیچوجه  قابل مذاکره و چانه زدن نیست.
به همین خاطر تمام افراد جامعه حق دارند در اسرع وقت درمان و مراقبت مطلوب، موثر و همراه با احترام کامل را بدون توجه به عوامل نژادی، فرهنگی و مذهبی از گروه درمان انتظار داشته باشد.(ماده ۱ منشور حقوق بیمار)
میثاق‌های جهانی از جمله ماده ۱۲ کنوانسیون ژنو نیز بر شمول همه جانبه و بی‌طرفانه بودن خدمات درمانی توسز کادر درمانی و پزشکان اشعار دارند.
نکته قابل توجه اینکه که بر اساس کدهای اخلاقی پیگیری مداخلات احتمالی غیر معمول و غیرعادلانه در امر مراقبت و درمان بیماران نیز بر عهده‌ی پزشکان نهاده شده است.
از سوی دیگر رازداری و محرمانگی در زمان بیماری و دریافت خدمات درمانی نیز از حقوق اولیه انسانی است که جامعه‌ی پزشکی موظف به حفاظت از آن است.
بیماری که به پزشک مراجعه می‌کند در واقع خصوصی‌ ترین مسائل خود را با پزشک به اشتراک می‌گذارد و این اعتماد بالا، مسوولیت پذیری بزرگی در طرف پزشک رابطه را می‌طلبد.چنانکه از نظر کدهای اخلاقی نیز "پزشک نسبت به بیمار خود -به جز استثناهایی مثل دفاع مشروط، بیماری‌های واگیر و ولادت و وفات-  قائل به رعایت وفاداری تام است" و در سوگندنامه‌ی بقراط هم چنین آمده است:
"هر آنچه در رابطه با زندگی مردم و مراقبت از بیماران یا حتی جدا از آن، می‌بینم و یا می‌شنوم را نزد خود نگاه خواهم داشت و چنین چیزهایی را به عنوان یک راز محفوظ خواهم داشت"
در ماده ۶ و ۷ منشور حقوق بیمار نیز به ترتیب بر حفظ حریم شخصی، محرمانه ماندن پرونده پزشکی بیماران و ... در کنار تضمین اطمینان کامل بیمار از رازداری پزشک و دیگر اعضای تیم معالج تاکید گردیده است و در ماده ۷۶ اخلاق حرفه‌ای اعضای نظام پزشکی نیز با تاکید چنین آمده است:
"شاغلان حرف پزشکی و وابسته، موظف‌اند به حق بیمار مبنی بر محرمانه بودن همه اطلاعات وی، اعم از اطلاعات حساس و غیرحساس که به هر شکل، در مراحل مختلف تشخیصی و درمانی، جمع‌آوری می‌شود یا به هر ترتیب در اختیار تیم درمانی قرار می‌گیرد، احترام بگذارند. جز شخص بیمار یا افرادی که از طرف او اجازه داشته باشند، ارائه اطلاعات به هر فرد دیگری، ممنوع است."
این حق تعریف شده برای بیماران چنان اهمیت دارد که نقض آن به هر شکل هم مطابق ماده ۴ آیین نامه انتظامی سازمان نظام پزشکی تخلف محسوب شده و هم بر اساس ماده ۶۴۸ قانون مجازات برای ارتکاب آن مجازات تعیین شده است.
درکنار هم قرار دادن این پایه‌های حقوق بشری، مدنی، اجتماعی، قانونی و‌‌‌‌... به ایجاد ساز و کار  روشن و محکمی از این دو مساله‌ی مهم و در هم پیوسته‌- حق درمان برای همه‌ی انسان‌ها و حفظ محرمانگی اطلاعات بیماران- خواهد انجامید که بسان دستنامه‌ای کاربردی خواهد بود.
حقوقی اولیه که باید به عنوان روال عادی و به صورت روتین در جامعه وجود داشته باشند و اجرا گردند. هرچند رعایت و تحقق این مساله وقتی که احتمال بالایی برای نیاز به خدمات درمانی در شرایط ویژه وجود دارد، اهمیتی مضاعف داشته، بنابراین انتظار می‌رود که در تمامی مراکز درمانی و بیمارستان‌ها شرایط لازم در جهت عمل جامعه‌ی پزشکی به وظایف خود، کاملا فراهم باشد.

بابک خطی
طبیب و فعال اجتماعی

۱۴۰۱/۷/۱۸

https://aftabyazdonline.ir/?newsid=7148
@jamiatdefaa
2025/07/10 11:50:00
Back to Top
HTML Embed Code: