Telegram Web Link
🚫 آمریکا سفر به کدام کشورها را به شهروندان خود توصیه نمی‌کند؟

🚧 این نقشه کشورهایی را نشان می‌دهد که وزارت امور خارجۀ ایالات متحده آن‌ها را در سطح چهار (Level 4: Do Not Travel) یعنی «از سفر خودداری کنید» طبقه‌بندی کرده است. هشدار یادشده بدین معناست که دولت ایالات متحده بنابه دلایل مختلفی شهروندان خود را از سفر به این کشورها برحذر می‌دارد.


🔻به کانال بزرگ نقشه‌ها بپیوندید!👇
🌍 @Jaynegareh | جاینگاره
🇦🇿نقشۀ توپوگرافیک جمهوری آذربایجان

«کشور آذربایجان در جنوب رشته‌کوه قفقاز و شمال رودخانۀ ارس و در ساحل غربی دریای خزر واقع شده است. سه رشته‌کوه، قفقاز بزرگ در شمال، قفقاز کوچک در غرب، و کوه‌های تالش در جنوب، سرزمین آذربایجان را احاطه کرده است. این کوه‌ها ۴۰ درصد از مساحت آذربایجان را در بر گرفته است و قلهٔ کوه بازاردوزو (Bazardüzü) با ارتفاع ۴۴۶۶ متر بلندترین نقطۀ آن است. نواحی میانی شامل جلگه‌های آران مرکزی، مغان و میل و سواحل دریای خزر کم‌ارتفاع و پست بوده و ارتفاع در پست‌ترین نقطهٔ این کشور، ۲۸ متر پایین‌تر از سطح دریاهای آزاد است. تنوع زیستی و گیاهی آذربایجان به‌دلیل تنوع آب و هوا بسیار زیاد است؛ به‌گونه‌ای که تنها بیش از ۴۵۰۰ گونه گیاه در کوهستان‌های آذربایجان دیده می‌شود.»


🔻به کانال بزرگ نقشه‌ها بپیوندید!👇
🌍 @Jaynegareh | جاینگاره
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🕌 تحول مسجدالنبی در مدینۀ منوره از ۲۰۰۳ تا ۲۰۲۴

🏗 مسجد رسول الله ﷺ در گذر زمان گسترش‌ها و بازسازی‌های قابل توجهی را پشت سر گذاشته و ظرفیت آن به حدود ۱.۵ میلیون نفر می‌رسد.

🗓 سال ۲۰۰۳: در این سال، مسجدالنبی شاهد بازسازی‌ها و توسعه‌های عمده‌ای بود تا پاسخگوی افزایش تعداد زائران باشد. تا آن زمان افزوده‌های زیادی از جمله کف‌پوش‌های زیبای مرمر و گنبد سبز و صحن‌های گسترده برای مسجد ساخته شد.

🗓 سال ۲۰۲۴: مسجد همچنان شاهد توسعه و نوسازی‌های پیوسته بوده است؛ اکنون با طراحی مدرن‌تر و فضای بزرگ‌تر، امکانات بهبودیافته‌ای برای میلیون‌ها زائر مسلمان در هر سال فراهم شده است. مساحت مسجد اکنون بیش از ۴۰۰٬۰۰۰ متر مربع را در بر می‌گیرد و همچنان بزرگ‌ترین مکان مقدس اسلامی بعد از مسجدالحرام (در مکۀ مکرمه) به شمار می‌رود. هرساله میلیون‌ها مسلمان برای نماز و عبادت به مسجدالنبی مشرف می‌شوند.

🏗 توسعۀ مسجد نشانگر پیشرفت و شکوفایی معماری اسلامی است؛ تلاشی هماهنگ برای فراهم‌سازی فضایی گسترده‌تر و آسان‌تر برای زائران، در عین پاسداری از قداست و معنویت این مکان مقدس.

🔻به کانال بزرگ نقشه‌ها بپیوندید!👇
🌍 @Jaynegareh | جاینگاره
مذاهب غالب مسیحیت در اروپا

🔵 آبی: کاتولیک
🔴 سرخ: پروتستان
🟢 سبز: ارتدکس
🟣 بنفش: انگلیکان

🟡 رنگ زرد نشانگر کشورهایی است که دین مبین اسلام در آن‌ها غالب است.

🔻به کانال بزرگ نقشه‌ها بپیوندید!👇
🌍 @Jaynegareh | جاینگاره
🏴 خاک خلافت اسلامی و حوزۀ نفوذ بابک خرمدین در آن
🔻پایان خون‌فشان یک خونخوار خرمی در دوران عباسیان

برخلاف چهرۀ بزک‌شده و مظلوم‌نمای بابک خرمدین نزد یک عده، جریان التقاطی خرمی‌ها با حملات بی‌رحمانه به مردم شهرها و روستاها مرتکب قتل‌عام بسیاری از مسلمانان عرب و عجم منطقه شدند. اعمال و عقاید زنادقۀ خرمی چنان با باورهای زرتشتی‌ها نیز ناسازگار بود که بسیاری از انجمن‌های ایشان خواستار سرکوب بابک و پیروانش توسط خلفای مسلمانان شدند و از لشکرکشی‌های عباسیان حمایت می‌کردند. گویند شمار کسانی که بابک در پهنای بیست سال بکشت دویست و پنجاه و پنج هزار و پانصد نفر بود. اما همین بابک خونخوار سرانجام خوار و زبون گشت و به‌دست افشین اسروشنی اسیر شد و توسط خلیفۀ عباسی (امام المعتصم بالله) به سزای کارهایش رسید (۲۲۳ق). ابتدا عروس خرمدینان را بر پشت فیلی نشاندند که مردم برای دیدنش گردن می‌کشیدند. سپس او را به کاخ خلافت در سامرا بردند. جلاد بابک به‌فرمان خلیفه، دو دست و دو پای او را قطع کرد و بابک بر زمین افتاد. سپس دستور داد او را ذبح کند و سر بابک مثل گوسفند بریده و شکمش نیز دریده شد. سر پرسودایش را به خراسان فرستادند و بقیۀ جنازه‌اش را در شهر سامرا به چارمیخ کشیدند. به‌دستور معتصم برادر بابک را نیز به بغداد کشاندند و گردنش را زدند و جسدش را به چارمیخ کشیدند. شمار کسانی که توسط بابک اسیر شده بودند، سه هزار و سیصد و نه نفر بود. شمار زنان و کودکان مسلمان که نزد بابک اسیر بودند و نجات یافتند نیز هفت هزار و ششصد تن بودند.*

*. نقل از امام ابن‌اثیر در شرح وقایع سال ۲۲۳ق: الکامل فی التاریخ، طبع دار الكتاب العربي (بيروت: ۲۰۱۲)، ج. ۶ ص. ۳۷-۳۶.


🔻به کانال بزرگ نقشه‌ها بپیوندید!👇
🌍 @Jaynegareh | جاینگاره
🔥بابک لرزید و قیصر خزید؛ اما معتصم خروشید!
🏴 حرکت سپاه اسلام از بغداد تا نبرد در عموریه

بابک خرمدین مقابل افشین عاجز شد و از کثرت جنود خلافت ترسید و برای همین قیصر روم (تئوفیلوس) را تحریک کرد تا برای کاستن آن‌ها با کشاندن تمرکز سپاه اسلام سوی مرزهای روم، بر قلمرو دولت اسلامی بتازد. رومیان با لشکری بزرگ و همراه گروهی از پیروان بابک زندیق به دژها و خانه‌های مسلمانان در زبطره و ملطیه تاختند؛ مردان را کشتند و زنان و کودکان را اسیر کردند. توفیل نصاری مسلمین را مثله می‌کرد و چشمانشان از کاسه درمی‌آورد و گوش و بینی آن‌ها را می‌برید و اموالشان را غارت می‌کرد. وقتی خبر فریادهای یکی از زنانی که اسیر رومیان شده و بانگ «وا معتصماه!» سر داده بود را به خلیفۀ مسلمانان رساندند، امام المعتصم بالله برآشفت و لبیک‌گویان برخاست و سپاهی انبوه بیاراست و سوی روم رهسپار شد. مسلمانان توانستند نیروهای بیزانسی تحت فرمان تئوفیلوس را قاطعانه در انزن شکست دهند و همین پیروزی بزرگ به آنان اجازه داد تا به عمق آناتولی نفوذ کنند و سمت انقره پیشروی نمایند؛ شهری که هنگام رسیدن، آن را خالی از سکنه یافتند. معتصم دستور داد از انقره تا عموریه هیچ روستایی را آباد نگذارند و همه‌جا را ویران کنند و بسوزانند. توفیل نتوانست برای عموریه کمک بفرستد. عموریه شهری بود که چونان چشم مسیحیان و ارزنده‌تر از قسطنطنیه دانسته می‌شد و پیش‌تر نیز هیچ‌یک از خلفا آن را فتح نکرده بود. وقتی سپاهیان اسلام وارد شهر عموریه شدند، مردم بسیاری از رومیان به کلیسای بزرگی که داشتند پناه بردند؛ ولی مسلمانان این کلیسا بسوختند و کار همۀ آن‌ها بساختند. شمشیر مسلمانان، خون رومیان همی می‌ریخت و سربازان از هر سو رومیان را اسیر می‌کردند. معتصم به چادر خود بازگشت و فرمود تا عموریه ویران شود و خوراک آتش گردد.* بدین‌گونه شکست سنگین رومیان توسط عباسیان با فتح عموریه، حیثیت توفیل را بر باد فنا داد.

*. نقل از امام ابن‌اثیر در شرح وقایع سال ۲۲۳ق: الکامل فی التاریخ، طبع دار الكتاب العربي في بيروت (۲۰۱۲)، ج. ۶ ص. ۴۴-۳۷.


🔻به
کانال بزرگ نقشه‌ها بپیوندید!👇
🌍 @Jaynegareh | جاینگاره
🇸🇦 تاریخ پیوستن کشورهای عربی به اتحادیۀ عرب

🔻به کانال بزرگ نقشه‌ها بپیوندید!👇
🌍 @Jaynegareh | جاینگاره
🌿 مصرف ماری‌جوآنا در کدام کشورها مجاز است؟!

☑️ سبز غلیظ: مصرف تفریحی و دارویی مجاز است.
💊 سبز تیره: فقط برای مصارف دارویی مجاز است.
🎯 سبز روشن: فقط در موارد بسیار خاص دارویی مجاز است.

🚫 مخدر ماری‌جوانا، که با نام‌های عامیانه‌ای همچون گُل، علف یا وید (Weed) نیز شناخته می‌شود، ماده‌ای روان‌گردان است که از گیاه شاهدانه (به انگلیسی: Cannabis) به دست می‌آید. این گیاه حاوی ترکیبات فعال است که اثرات روانی آن را ایجاد می‌کند. تمدد اعصاب، سرخوشی، درون‌نگری، خندۀ زیاد و افزایش اشتها از مهم‌ترین آثار ذهنی و جسمی ماری‌جوانا به‌شمار می‌رود که باعث استفادۀ تفریحی از آن شده است (حتی تصورش هم مضحک است!). از عوارض جانبی موقتی مصرف آن می‌توان به کاهش حافظهٔ کوتاه‌مدت، خشکی دهان، سرخی چشم‌ها، اختلال در مهارت‌های حرکتی و گاهی حتی احساس اضطراب و وحشت اشاره کرد. عوارض جانبی بلندمدت در برخی موارد شامل اعتیاد فکری، کاهش قوای ذهنی و مشکلات رفتاری است. مصرف آن توسط زنان باردار نیز بسیار برای جنین خطرناک است.


🔻به کانال بزرگ نقشه‌ها بپیوندید!👇
🌍 @Jaynegareh | جاینگاره
🇵🇸 املا و تلفظ جاینام «فلسطین» در زبان‌های اروپا
✌️ تهجئة فلسطين في اللغات الأوروبية🕊

🔻همچنین بنگرید به نقشۀ پربازدید زیر:
📜 جاینام‌های عربی و اسلامی فلسطین

🔻به کانال بزرگ نقشه‌ها بپیوندید!👇
🌍 @Jaynegareh | جاینگاره
🇦🇺 مقایسۀ مساحت استرالیا و برزیل 🇧🇷

🔻همچنین بنگرید:
🇦🇺 مقایسۀ وسعت استرالیا با برخی کشورهای اروپا

🔻به کانال بزرگ نقشه‌ها بپیوندید!👇
🌍 @Jaynegareh | جاینگاره
🗺 مقایسۀ جمعیت قاره‌های جهان در سال‌های ۱۵۰۰ و ۲۰۲۰ میلادی

📌تذکر: اینک که در سال ۲۰۲۵ هستیم، جمعیت جهان بیش از ۸ میلیارد نفر است.

🔻به کانال بزرگ نقشه‌ها بپیوندید!👇
🌍 @Jaynegareh | جاینگاره
🇲🇦 پادشاهی علوی مراکش در مغرب اسلامی (سال ۱۶۳۱م)

علویان مغرب که نزدیک به چهارصد سال است بر مراکش حکومت می‌کنند، یک سلسلۀ هاشمی از نسل سبط‌النبی حسن مجتبی هستند و نسب به حیدر علی مرتضی (چهارمین خلیفۀ راشدین) می‌رسانند. این خاندان علوی‌تبار، همگی مسلمان اهل سنت و جماعت بوده‌اند که از مکتب فقهی امام مالک‌بن انس (مؤسس فقه مالکی) پیروی می‌کنند. عنوان «امیرالمؤمنین» لقب رایج همۀ پادشاهان ایشان از آغاز تا امروز بوده است.

📜 تاریخچۀ فرمانروایی علویان مراکش: این سلسلۀ علوی‌تبار در قرن هفدهم میلادی به قدرت رسید؛ آغاز این سلطنت با مولایْ شریف‌بن علی بود که در سال ۱۶۳۱ به‌عنوان سلطان منطقۀ تافیلالْت یا تافیلات شناخته شد. پسرش الرشید، که از ۱۶۶۴ تا ۱۶۷۲ حکومت کرد، موفق شد کشور را پس از دوره‌ای طولانی از درگیری‌های منطقه‌ای ناشی از تضعیف سلسلۀ سعدیان متحد و آرام سازد. برادرش اسماعیل، از ۱۶۷۲ تا ۱۷۲۷ سلطنتی متمرکز و مقتدر را برقرار کرد که از طولانی‌ترین دوره‌های حکومت در تاریخ مراکش به شمار می‌رود. پس از مرگ اسماعیل، کشور دچار هرج‌ومرج شد، زیرا پسرانش برای جانشینی با یکدیگر رقابت کردند.

اما در نیمۀ دوم قرن هجدهم، با روی کار آمدن محمدبن عبدالله، نظم دوباره برقرار شد. قرن نوزدهم با نفوذ فزایندۀ اشغالگران اروپایی در کشور همراه بود. علویان تا سال ۱۹۱۲ به‌صورت سلاطین مطلق‌العنان حکومت می‌کردند، اما با برقراری نظام قیمومت فرانسه و اسپانیا بر مراکش، حکومت استعماری، آنان را به سلاطین تشریفاتی تبدیل کرد. پس از بازگشت استقلال در سال ۱۹۵۶، محمد پنجم نقش پیشگامانۀ علویان در رهبری کشور مستقل را از سر گرفت و اندکی بعد، عنوان «ملک» را به‌جای «سلطان» برگزید. پس از او، پسرش حسن دوم و نوه‌اش محمد ششم که پادشاه فعلی مراکش است، حکومت خاندان را با همین عنوان ادامه دادند. ولیعهد کنونی مراکش نیز حسن نام دارد.


🔻به
کانال بزرگ نقشه‌ها بپیوندید!👇
🌍 @Jaynegareh | جاینگاره
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🏳️ نقشۀ متحرک خلافت اسلامی امویان از آغاز تا پایان

👸🏻شاه‌آفرید ساسانی؛ همسر و مادری ایرانی در خاندان امویان

همسر ششمین خلیفۀ اموی (ولیدبن عبدالملک)، دختری از نوادگان یزدگرد سوم (آخرین شاهنشاه ساسانی) بود که شاه‌آفرید نام داشت و فرزند فیروزبن یزدگرد بود. ولید اول از این زن ایرانی صاحب پسری شد که او را یزید نامید. بعدها نیز همین یزید سوم برای مدت نیم‌سال به خلافت نشست. جالب آنکه با این وصلت، یزیدبن ولید خون پادشاهان عربی و پارسی و رومی و ترکی به رگ داشت؛ یعنی پدربزرگ پدریش (عبدالملک‌بن مروان) عرب بود، جد مادریش (پیروز پسر یزدگرد) ایرانی بود، مادربزرگ پدربزرگ مادریش دختر قیصر روم بود، و مادر پدربزرگ مادریش نیز دختر خاقان ترک بود. یزید بدین نسب می‌بالید و دراین‌باره سروده که «من پسر خسرو هستم و پدربزرگم مروان است و قیصر روم و خاقان ترک نیز جدم هستند»:

أنا ابن كسری و أبي مروان
وقيصر جدي وجدي خاقان


مأخذ: الصلابي، علي. ۲۰۰۸. الدولة الأموية: عوامل الازدهار وتداعيات الانهيار. المجلد الثاني. الطبعة الثانية. بيروت: دار المعرفة. ص۵۰۶.


نیز نک:
🏴 خلافت راشدین

🔻به کانال بزرگ نقشه‌ها بپیوندید!👇
🌍 @Jaynegareh | جاینگاره
🕌 قلمرو امپراتوری تیموری گورکانیان هند در زمان شاه جهان

شاه جهان یکم از سال ۱۶۲۸ تا برکناری در ۱۶۵۸ میلادی، پنجمین پادشاه گورکانی هند بود. دوران سی سالۀ حکومتش نقطۀ اوج شکوفایی هنر و معماری در این سلسله به‌شمار می‌رود. این پادشاه بزرگ بناهای زیادی احداث کرد، از جمله قلعۀ سرخ، مسجد شاه جهان، و بنای بی‌نظیر مسجد تاج‌محل که برای یادبود همسر محبوبش ممتازمحل ساخت که یکی از عجایب هفتگانۀ جدید دنیا به‌شمار می‌رود. در سیاست خارجی، شاه جهان لشکرکشی‌هایی تهاجمی به پادشاهی‌های دکن، درگیری با پرتغالی‌ها و جنگ با صفوی‌ها را رهبری کرد. همچنین چندین شورش محلی را سرکوب کرد و با قحطی ویرانگر دکن در سال‌های ۱۶۳۰ تا ۱۶۳۲ مقابله نمود. با بیماری شاه جهان، او پسر بزرگترش داراشکوه را به‌عنوان جانشین خود معرفی کرد. این اقدام باعث جنگ جانشینی میان سه پسرش در سال‌های ۱۶۵۸ تا ۱۶۵۹ شد، که در نهایت اورنگ‌زیب پیروز و ششمین پادشاه گورکانی شد. شاه جهان پس از درگذشت در کنار همسرش به خاک سپرده شد.


🔻همچنین بنگرید:
🔰قلمرو گورکانیان از تأسیس تا سقوط
🔰گورکانیان در زمان سلطان اکبر شاه

🔻به کانال بزرگ نقشه‌ها بپیوندید!👇
🌍 @Jaynegareh | جاینگاره
🧕ممنوعیت حجاب اسلامی در کشورهای مسلمان!

متأسفانه حجاب اسلامی در کشورهای سواحل شرق و غرب دریای خزر (به‌جز روسیه) که دارای جمعیت غالب مسلمان هستند، با ممنوعیت‌ها و محدودیت‌هایی از سوی حکومت‌های سکولار و لائیک مواجه است. این وضعیت در کشور فقیر تاجیکستان توسط رژیم رحمانف تشدید شده است. دیکتاتور تاجیکستان در سال ۲۰۲۴ عملاً حجاب را در اماکن عمومی ممنوع کرده و برای زنانی که آن را می‌پوشند و کسب‌وکارهایی که اجازۀ استفاده از آن را می‌دهند، جریمه‌هایی در نظر گرفته است. در حالت معمول نیز حتی «حجاب تاجیکی» تعریف کرده است. در کشورهایی قزاقستان و آذربایجان، حجاب در مدارس دولتی ممنوع است و نزد نهادهای حکومتی نیز به‌شدت با آن مخالفت می‌شود. در ازبکستان و ترکمنستان همین وضعیت اما به‌شکل نرم‌تری برقرار است. جالب است بدانید که پدیدۀ روسپی‌گری و تن‌فروشی در بیشتر کشورهای پسا‌شوروی وجود دارد و خصوصاً در تاجیکستان که کشوری فقیر و ظاهراً شاد است شیوع دارد. در حقیقت، هدف غایی سکولارها و لائیک‌ها در نابودی دین و عقاید دینی مردم است نه آنچه آزادی و برابری می‌نامند.


🔻به
کانال بزرگ نقشه‌ها بپیوندید!👇
🌍 @Jaynegareh | جاینگاره
🌍 زبان‌های اصلی تجارت و کسب‌وکار در آفریقا

با توجه به این نقشۀ کلی، تأثیر استعمار همچنان در نهادهای فرهنگی، اقتصادی و سیاسی آفریقا احساس می‌شود. همچنین با توجه به وجود زبان‌های متعدد بومی در بیشتر کشورهای آفریقایی، زبان‌های استعماری سابق هنوز در بسیاری از مناطق، به‌ویژه در میان نخبگان، به‌عنوان زبان بالفعل و مشترک مورد استفاده قرار می‌گیرند.


🔻به کانال بزرگ نقشه‌ها بپیوندید!👇
🌍 @Jaynegareh | جاینگاره
🗺نقشه‌های جهان چگونه ذهن ما را دربارۀ اهمیت کشورها شکل می‌دهند؟

🏛پروفسور دونالد هوستون، استاد دانشگاه بیرمنگام انگلستان در گفت‌وگو با خبرگزاری آنادولو اظهارداشت: «نقشه‌هایی که در مدارس، رسانه‌ها و کتاب‌ها استفاده می‌شوند، می‌توانند ذهنیت مردم را دربارۀ اهمیت کشورها و قاره‌ها تغییر دهند.»

👤او با اشاره به نقشۀ معروف «مرکاتور» که در قرن شانزدهم میلادی برای کمک به سفرهای دریایی طراحی شده، تأکید کرد که این نقشه بیشتر به حفظ شکل کشورها توجه دارد تا اندازۀ واقعی آن‌ها. این باعث می‌شود کشورهای نزدیک به قطب‌ها همانند گرینلند بسیار بزرگ‌تر از واقعیت دیده شوند و در مقابل، آفریقا و کشورهای استوایی کوچک‌تر نمایش داده شوند.

👁 هوستون گفت: «این مسئله فقط یک موضوع فنی نیست؛ بلکه می‌تواند بر نگاه ما به جهان تأثیر بگذارد. مثلاً اینکه اروپا در وسط نقشه است، ناخودآگاه این حس را القا می‌کند که مرکز جهان است.»

📐 وی با معرفی نقشۀ جایگزینی به‌نام «پترز» که اندازۀ واقعی کشورها را نشان می‌دهد، توضیح داد: اگرچه این نقشه دقیق‌تر است، اما چون با نقشه‌های رایج تفاوت دارد، مردم آن را نادرست می‌دانند.

📜 پروفسور هوستون همچنین اشاره کرد نقشه‌های دیگری هم در تاریخ وجود داشته‌اند که جهان را از زاویۀ دید متفاوتی نشان می‌دادند و ادامه داد: «برای مثال، دانشمند و جغرافی‌دان مسلمان «الادریسی» در قرن دوازدهم، نقشه‌ای کشید که در آن جنوب بالا قرار داشت و عربستان (سرزمین وحی) در مرکز بود. یا در نقشه‌ای که در قرن هفدهم توسط یک مبلغ ایتالیایی برای چین کشیده شد، چین در مرکز جهان قرار داشت.»

🧭 او گفت: «اینکه شمال بالا باشد یا اروپا در وسط قرار بگیرد، هیچ پایۀ علمی ندارد. این فقط یک قرارداد است که ما به آن عادت کرده‌ایم.»

🌍 هوستون تأکید کرد: «تنها نقشه‌ای که واقعاً شکل زمین را درست نشان می‌دهد، نقشۀ کره‌ای است. بقیۀ نقشه‌ها به‌ناچار واقعیات ارضی را تحریف می‌کنند، و این موضوع باید در آموزش جغرافیا بیشتر مورد توجه قرار بگیرد.»

🔻به کانال بزرگ نقشه‌ها بپیوندید!👇
🌍 @Jaynegareh | جاینگاره
2025/07/13 15:27:08
Back to Top
HTML Embed Code: