Telegram Web Link
📍چگونه مدرسه می‌تواند دوست داشتنی‌تر از این باشد؟

۷ پرسش برای بازآفرینی اعتبار مدرسه

دکتر مرتضی نظری
 

مدرسه علیرغم محبوبیت نوستالژیک و دیرینه خاطره‌ انگیزش، جایگاه اجتماعی گذشته را ندارد و خانواده‌ها به ویژه طبقات متوسط شهری، اعتماد خود را به کارآمدی و اثربخشی مدرسه از دست داده‌اند.
در دو سه دهه اخیر، علیرغم تحولات گسترده در نهاد خانواده و تغییر سبک زندگی نسل نو اما نظام رسمی آموزش و پرورش، واکنش معناداری به این تغییر و تحولات نشان نداده و فاصله میان آنچه شاگردان در مدرسه می‌بینند با آنچه در واقعیت زندگی تجربه می‌کنند، زیاد است.
مدارس همچنان انضباطی، نمره‌محور، رقابتی و به قصد تربیت انسان مطیع اداره می‌شوند. رابطه نظام رسمی آموزشی با معلم و دانش‌آموز، آمرانه و اغلب اداری است تا انسانی.
البته همه مدارس کم توفیق نیستند اما رتبه آموزش و پرورش ایران در ارزیابی‌های جهانی نگران کننده است. از جمله رتبه بسیار پایین مدارس در سواد خواندن و نوشتن و ریاضی و علوم و همچنین وضعیت نگران‌کننده‌تر در شاخص‌های کیفی مانند همکاری و کار تیمی، رفتار اجتماعی مناسب و مهارت‌های زندگی و کارآفرینی.
مطالبه جامعه از نظام رسمی آموزش و پرورش، کیفیت است. با رشد آگاهی‌های عمومی جامعه، خانواده‌ها متوجه زائد بودن بسیاری از دروس و آسیب‌زا بودن برخی روش‌های تربیتی و آموزشی مدرسه شده‌اند.

اما، ما چگونه می‌توانیم به مدرسه یاری برسانیم که توان خودترمیمی و اثربخشی‌اش را بازیابد و برای ذینفعان اصلی‌اش _کودکان و نوجوانان_ دوست‌داشتنی‌تر ظاهر شود؟

از همه علاقه‌مندان و فعالان عرصه آموزش از آنان که در سیاست‌گذاری کلان مدارس ایران نقش دارند گرفته تا معلمان، کارشناسان و کنشگران آموزشی دعوت می‌کنم تا روی ۷ پرسش زیر با هدف کمک به بازیابی اعتبار و جایگاه از دست رفته مدرسه و در یک عبارت "برای دوست داشتنی‌تر شدن مدرسه" تأمل نمایند و دیدگاه خود را با مخاطبان به اشتراک بگذارند:

۱. مدرسه فضایی باشد برای شبیه بزرگسالان شدنِ بچه‌ها یا دوره‌ای برای کشف خود و ابراز وجود؟

۲. آموزش، اول یک فعالیت دوست داشتنی باشد یا یک اجبار قانونی؟

۳. طراحی آموزشی مدرسه، پویشی شاد بر مدار شوق، انتخاب و استعداد کودک و نوجوان باشد یا تکلیفی برای گذراندن دروس از پیش فرض شده؟

۴. کدام ارزش سازنده‌تر است: تربیت شهروند مفید یا سرباز مطیع؟ تربیت حقوق‌بگیران آینده یا مردان و زنان کارآفرین؟
مدرسه، مجالی برای تمرینِ "با هم رسیدن" باشد یا مسابقه‌ای برای "زودتر رسیدن"؟ مأموریت مدرسه کسب مهارت‌های زندگی باشد یا ۱۲ سال رقابت، نمره، نخبگی و برتری؟

۵. مدرسه، فعالیت شورانگیزی بر پایه به رسمیت شناختن دنیای متنوع و متفاوت کودکان و نوجوانان باشد یا برنامه مهندسی شده‌ای بر مبنای غربال و جداسازی بچه‌ها بر پایه طبقه اقتصادی، فرهنگی، ارزشی و بهره هوشی؟

۶. مدرسه و آموزش، فضا و فرصتی برای یادگیری متوازن مهارت‌های نرم در کنار مهارت‌های سخت باشد یا رقابت اضطراب‌آوری برای رشد یک بعد هوش؟

۷. حرفه معلمی و انتخاب مدیر از دبیر تا وزیر باید بر مبنای شایستگی و اصول حرفه‌ای باشد یا بر اساس انتصاب‌‌های سفارشی و دخالت‌های غیرحرفه‌ای خارج از آموزش و پرورش در کار حساس مدرسه؟

◀️ برگرفته از:
http://asriran.com/003oJ8



🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
3👍1
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔷️ پاسخ های خنده دار دانش آموزان به یک سوال:
حس و حالت در روز اول مهر چیه؟

- چه حسی داشته باشم؟ هیچ حسی ندارم
- خوابم میاد میخوام برم خونه
- به مامانم گفتم مدرسه خبری نیس. مجبور شدم بیام
- من واسه مدرسه نیومدم. اومدم فضا رو بررسی کنم دوستامو ببینم و برم


🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
🔶️ اول مهر با همه روزهای سال متفاوت است. نه فقط به خاطر این که بچه ها به مدرسه می روند و آغاز سال تحصیلی است و فراتر از دانش آموزان دانشجویان و حتی سن و سال دارها نیز روانه کلاس درس می شوند.

بیشتر به این خاطر که اول مهر خاطره خیز است. انسان شاید سال های بعد و دانشگاه را هم حتی با جزییات به خاطر نیاورد اما این روز خاص و آغاز دبستان چنان در ذهن می ماند که ته نشین می شود.

همین حالا اگر از مردان و زنانی که دهه هشتم و نهم عمر را سپری می کنند بخواهید خاطره ای از کتاب های درسی وآنچه را که در گذار سال ها به یاد دارند بازگو کنند غالب آنها به شعر «علیمردان خان» ایرج میرزا اشاره می کنند:
 
داشت عباسقلی خان پسری
پسر بی ادب و بی هنری

اسم او بود علیمردان خان
کلفَت خانه ز دستش به امان

هر چه می گفت لَلـه لج می کرد
دهنش را به لَلـه کج می کرد

هرچه می دادند می گفت کم است
مادرش مات که این چه شکم است!

مدرسه اما در دهه های اخیر هویت اصلی خود را از دست داده و به جای کانونی برای «آموزش» و «پرورش» به دورخیزی برای دانشگاه تبدیل شده و دغدغه پدر و مادرها از روز نخست ورود به دانشگاه و یافتن شغل مناسب است و چقدر این سؤال آزارنده است که می خواهی چه کاره شوی و پاسخ ها همه تکراری: دکتر، مهندس و خلبان!

قامت کوچک فرزندان مان را زیر بار کتاب های درسی به انضمام کمک درسی خم کرده ایم که چه شود؟!

این که پیران امروز شعر های دوران کودکی را به خاطر می آورند به این سبب است که مدرسه از زندگی جدا نبود.

آموزش حساب و  کتاب و زبان رسمی و زبان مادری لازم است اما درس زندگی لازم تر.
   
مدرسه جای تربیت است اما تربیت تنها این نیست که به بزرگ‌ترها احترام بگذاریم، کلمات زشت نگوییم، پیش دیگران پای خود را دراز نکنیم، حرف‌شنو باشیم، صبح‌ها به همه سلام كنیم، دست و روی خود را با صابون بشوییم، لباس تمیز بپوشیم، دست در بینی نبریم  در حالی که ساده‌ترین و ضروری‌ترین مسائل زندگی را درمدارس یاد نمی دهند.

این که چگونه نفس بكشیم، چگونه اضطراب را از خود دور کنیم، موفقیت چیست، ازدواج برای حل چه مشکلی است، در مواجهه با مخالف چگونه رفتار كنیم؟

  رضا بابایی در «پارسی انجمن» می نویسد: « در كودكی به ما آموختند كه چموش نباشیم، اما پرسشگری و آزاداندیشی و شيوه‌های نقد را به ما نياموختند»  و این جمله  داگلاس سیسیل نورث- اقتصاددان آمریكایی و برندۀ جايزۀ نوبل اقتصاد در سال ۱۹۹۳- را نقل می کند:

«اگر می‌خواهید بدانید كشوری توسعه می‌یابد یا نه، سراغ صنایع و كارخانه‌های آن كشور نروید. اینها را به‌راحتی می‌توان خرید یا دزدید یا كپی كرد. می‌توان نفت فروخت و همۀ اینها را وارد كرد.

برای اینكه بتوانید آیندۀ كشوری را پیش‌بینی كنید، بروید در دبستان‌ها؛ ببینید آنجا چگونه بچه‌ها را آموزش می‌دهند. مهم نیست چه چیزی آموزش می‌دهند؛ ببینید چگونه آموزش می‌دهند. اگر كودكانشان را پرسشگر، خلاق، صبور، نظم‌پذیر، خطر‌پذیر، اهل گفتگو و تعامل و برخوردار از روحیۀ مشاركت جمعی و همكاری گروهی تربیت می‌كنند، مطمئن باشید كه آن كشور در چند قدمی توسعۀ پایدار و گسترده است.»

  و این سخن را هم از جان راسکین:

«اگر دست من بود، درس طراحی را در همۀ مدارس جهان اجباری می‌کردم تا بچه‌ها قبل از اینکه به نگاه‌های سرسری عادت کنند، درست نگاه کردن به اشیا را بیاموزند. چون کسی که به کلاس‌های طراحی می‌رود تا مجبور شود به طبیعت و پیرامون خود، بهتر و دقیق‌تر نگاه کند، هنرمندتر است از کسی که به طبیعت می‌رود تا در طراحی پیشرفت کند.»

مدرسه جایی نیست که اضطراب فردای نیامده را به دانش آموزان پمپاژ کنیم. اگر اعتماد به نفس و درست نگاه کردن را بیاموزند آینده آنان نیز به نیکی رقم خواهد خورد. مدرسه جای تربیت است. اما تربیت به مفهوم آموختن درس زندگی.

اول مهر بهانه ای است برای بزرگ ترها تا خاطره ها را تازه کنند و زمانی هم برای طرح این پرسش که « کو درس زندگی»؟


🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
👍62
⚠️وقتی مدرسه نابرابری را تثبیت می کند

🖋فردین علیخواه

از بعضی خانواده‌ها سؤال می‌کنم که برای تحصیل فرزندشان چقدر شهریه پرداخت کرده‌اند. با شنیدن پاسخ، بی‌اختیار سوت ممتدی می‌زنم! به زمین نگاه می‌کنم و سرم را به چپ و راست تکان می‌دهم. از کسانی که این مبالغ هنگفت را پرداخت کرده‌اند می‌پرسم که این پول را در ازای دریافت چه خدماتی پرداخت کرده‌اند. می‌گویند: دو زبان خارجی یاد می‌دهند، معلم نقاشی‌شان فلانی است، موسیقی و حرکات موزون یاد می‌دهند، کلاس‌های ورزششان در فلان باشگاه است، از انواع هنرها می‌توانند یکی را انتخاب و فرد شناخته‌شده‌ای در آن هنر به آن‌ها درس بدهد، غذایشان تحت نظر یک متخصص تغذیه است، آن‌ها را به موزه‌ها، گالری‌ها و کتاب‌فروشی‌ها می‌برند، وضعیت پزشکی‌شان مدام چک می‌شود، برنامه‌های مشترک هنری با حضور والدین ترتیب می‌دهند، برایشان کلاس قصه‌گویی و شاهنامه‌خوانی برگزار می‌کنند و ...

بوردیو؛ جامعه‌شناس فرانسوی چند دهه قبل به نقد جدی نظام آموزشی فرانسه پرداخت. او معتقد بود که کارکرد نظام آموزشی آن است که دانش‌آموزان را برای زندگیِ پس از مدرسه یا دانشگاه توانمند کند و به آن‌ها مهارت‌های لازم برای فرهیخته بودن را بیاموزد. منظور او از فرهیختگی، کسب منش‌ها و شیوه‌های درک جهان، و نیز مهارت‌هایی بود که با داشتن آن‌ها افراد احساس نکنند که در مقایسه با سایرین چیزی کم دارند. مثلاً دانش‌آموزان پس از اتمام دوره تحصیل بتوانند به یک زبان خارجی حرف بزنند، وقتی یک تابلوی نقاشی دیدند بگویند که این تابلو در چه سبکی نقاشی شده است، اگر به یک موسیقی گوش کردند بگویند که این موسیقی در چه سبکی است، نام سازهای موسیقی را به‌درستی بدانند، با ایجاد ارتباط اجتماعی و نیز رفتار در موقعیت‌های اجتماعی مختلف نظیر رستوران یا گالری‌های هنری آشنا باشند. درمجموع توانایی درک و تعامل با عرصه اجتماع و هنر را کسب کنند.

از نظر او همه دانش آموزان با توان و قابلیت‌های یکسانی وارد نظام مدرسه نمی‌شوند. برخی از آن‌ها از قبل دارای خانواده فرهیخته‌ای هستند و روشن است که اگر در مدرسه چنین چیزهایی به دانش‌آموزان یاد داده شود توانایی‌ آنان صرفاً تکمیل خواهد شد چون از زمینه‌های قبلی برخوردارند. ولی عده‌ای از دانش آموزان هم هستند که در خانواده اصلاً چنین چیزهایی را نیاموخته‌اند و به تعبیری خانواده فقیری داشته‌اند. وظیفه نظام آموزش‌وپرورش آن است که روی این دانش‌آموزان بیشتر کار کند. به آنان بیشتر آموزش بدهد تا همپای دانش آموزان دسته اول شوند. امری که برخی آنرا تبعیض مثبت می‌دانند. نظام آموزش‌وپرورش باید وضعیت را عادلانه پیش ببرد تا درنهایت دانش‌آموزان با توانایی‌های مشابهی دوره تحصیل را به اتمام برسانند.

نظر بوردیو آن بود که نظام آموزشی فرانسه چنین نیست. درواقع نابرابری موجود در نظام آموزشی باعث می‌شود تا فقرا، با فرهنگ حاکم بر خانواده‌های فقیر وارد مدرسه شده و با همان فرهنگ خارج شوند. خانواده‌هایی که پولدارترند یا به تعبیر بوردیو سرمایه اقتصادی و فرهنگی بیشتری دارند فرزندان خود را به مدارس درجه‌یک می‌فرستند و خانواده‌های کم‌درآمد به مدارس ضعیف تر. نتیجه آنکه وارثان اقتصاد، هنر و سیاست همچنان وارث و مدعی این عرصه می‌مانند و وارثان فقر هم همچنان فقر را به نسل بعد از خود منتقل می‌کنند. نابرابری از طریق مدرسه مدام بازتولید می‌شود. بوردیو این امر را خشونت نمادین می‌داند. یعنی نظام آموزش‌وپرورش به شکل سمبلیک عده‌ای را از گردونه فرهیخته شدن و کسب مهارت‌های اجتماعی لازم برای زندگی امروزی کنار می‌گذارد.

آنچه بوردیو چند دهه قبل در خصوص نظام آموزشی کشور فرانسه گفت ظاهراً به شکلی آشکار در کشور ما در حال وقوع است. متأسفانه در کشوری که در قانون اساسی‌اش بر آموزش رایگان تأکید شده است روزبه‌روز شاهد طبقاتی شدن امر آموزش هستیم. نکته جالب آنکه در مدارس دولتی هم شاهد طبقاتی شدن هستیم و مسئله فقط مدارس خصوصی/دولتی نیست. برخی از مدارس دولتی هم که در مناطق مرفه نشین شهرها قرار دارند با دریافت مستمر هزینه از والدین تلاش می‌کنند خدمات ویژه‌ای به دانش آموزان ارائه دهند. و دراین‌بین آنچه مشهود است آنکه:

مدرسه در ایران به‌تدریج تبدیل به سیستم تثبیت نابرابری‌های اجتماعی می‌شود. ژن‌های مرغوب که در خانواده‌هایی با سرمایه فرهنگی و اقتصادی بالا رشد می‌کنند به مدارس مطلوب می‌روند و می‌شوند وارثان اقتصاد و هنر، و ژن‌های نامرغوب که والدین مرغوبی! ندارند به مدارس ضعیف می‌روند و می‌شوند وارثان فقر!

سخن پایانی: مراقب باشیم. برخی از این مدارس به والدین چنین القاء می کنند که پدر و مادر خوب بودن یعنی کسی که چنین خدمات گران قیمتی را برای فرزندانش فراهم کند.

◀️برگرفته از کانال فردین علیخواه:
@fardinalikhah



‌‌🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
👍1
🔹 آموزش و پرورش مونولوگی

🔶️پائولو فریره بسیار زیبا تصویر منفی آموزش و پرورش مونولوگی را نشان می‌دهد. در این نوع آموزش:

۱.معلم تعلیم می‌دهد و دانش آموزان تعلیم داده می شوند.
۲. معلم همه چیز را می‌داند و دانش‌آموزان هیچ چیز نمی‌دانند.
۳. معلم فکر می‌کند و دانش‌آموزان به خاطر می‌سپارند.
۴. معلم صحبت می‌کند و دانش‌آموزان فروتنانه گوش فرا می دهند.
۵. معلم قاعده وضع می‌کند و دانش‌آموزان فرمان می‌برند.
۶. معلم انتخاب کرده و گزینش خود را تحمیل می‌کند و دانش‌آموزان اجابت می کنند.
۷. معلم اقدام می‌کند و دانش آموزان از روی کار معلم نسخه برداری می کنند.
۸. معلم محتوای برنامه درسی را انتخاب می‌کند و دانش‌آموزان (که با آن‌ها هیچ‌گونه مشورتی نشده است) خود را با برنامه‌های درسی منطبق می سازند.
۹.معلم قدرت دانش را با قدرت حرفه‌ای خویش در هم می آمیزد، قدرتی که با آزادی دانش آموزان منافات دارد.
۱۰. معلم موضوع اصلی در فرایند یادگیری است در حالی که دانش‌آموزان اشیایی بیش نیستند.

◀️ برگرفته از کتاب اصول و مبانی دیالوگ اثر دکترمحمدرضانیستانی


🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
👍4
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
📌وای به نظام آموزشی ما ...

👊وقتی من رفتار حمایتی نسبت به یک انسان دارم یعنی احساس میکنم باهوش و نخبه است و با این پیش فرض باهاش مواجه میشم همین ، باعثِ رخداد اون پیشگویی میشه.

وای به نظام آموزشی ما که راجع به ۹۰ درصد دانش آموزانش فکر میکنه که به اندازه کافی باهوش نیستند(چون استعداد بچه ها با هم فرق میکنه) و وای به مدرسه هایی که برچسب میزنن که این یک نفر نابغه اس و بقیه کلاس معمولی اند یا ضعیف اند.
و چطور این پیشگویی خودانجام میتونه سرنوشت میلیون ها انسان رو کلا تغییر بده؟!
چقدر از ما این زخم های عزت نفس رو داریم؟!

🎯وقتی یک معلم بخشنده نباشه نمیتونه بهترین ها رو در یک انسان پیدا کنه و اونو به نسخه بهتری از خودش تبدیل کنه.

📚کتاب معرفی شده : کتاب "بده و بستان" از آدام گرانت و ترجمه مریم حیدری


🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
👍7
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔴 فیلم نخست: وضع موجود

ما به دانش‌آموزان دانش بی‌فایده می‌آموزیم.
باید نسبت به آینده بازاندیشی کنیم. بیش از یک و نیم میلیارد دانش‌آموز در نظام آموزشی در حال تحصیل هستند و با برنامة درسی‌ای که برای یک یا دو قرن پیش است، دارند برای شغل‌های دیروز و گذشته آموزش می‌بینند.
شصت و پنج درصد دانش‌آموزان شغل‌هایی خواهند داشت که وجود ندارند.
پس موفقت، فقط به بازتولید معلومات مربوط نیست. باید به کاربست ‌های دانش اندیشید و به مهارت‌ها و ...

◀️برگرفته از:
https://www.tg-me.com/TeacherasLLL/1217


🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔵 فیلم دوم: آیندة پیشِ رو

روبات‌ها می‌آیند؛ اما شغل‌هایی که می‌آفرینند بیش از فرصت‌های شغلی‌ایست که از بین می‌برند.
در سال 2025، روبات‌ها و آدم‌ها به یک اندازه در محیط‌های شغلی مشغول خواهند بود.
روبات‌ها در 26 کشور، 85 میلیون فرصت شغلی را از آدمی خواهند گرفت؛ اما 97 میلیون فرصت جدید را ایجاد خواهند کرد.
مهارت‌های 50 درصد نیروی کار باید بازآفرینی شود؛ و به رغم مشکلات مختلف، بیشتر افراد حاضرند برای یادگیری شغلی‌شان هزینه و سرمایه‌گذاری کنند.

◀️برگرفته از:
https://www.tg-me.com/TeacherasLLL/1217

🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🟢 فیلم سوم: راهکار و مسیر مناسب

چه چیزهایی را باید به بچه‌ها آموزش داد؟
مهارت‌های فناورانه بسیار مهم است؛ اما خلاقیت جایگاه ویژه‌ای دارد. مهارت های اجتماعی مانند مشارکت و کار گروهی، تفکر بازتابی و... نیز حایز اهمیت هستند.
تا سال 2030، خلاقیت به اصلی‌ترین ویژگی مورد نیاز برای مشاغل تبدیل خواهد شد.
زیباییِ برنامة درسی خلاق و آموزش خلاق در این است که شما یادگیرندگان را به مهارت‌های قابل انتقال مجهز می‌کنید.
مؤلفه اصلی خلاقیت یافتن فرصت‌هایی برای همکاری است. بنابراین، وقتی وارد یک گفتگو و تبادل آرا و داد و ستد دستاوردها می‌شویم؛ در واقع به بعدی از برنامه درسی پرداخته‌ایم.

◀️برگرفته از:
https://www.tg-me.com/TeacherasLLL/1217


🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
👍1
توران میرهادی:

💠به نظر من، نظام تعلیم و تربیت در حال حاضر مثل مسابقه دو است.

همه دارند می دوند که اول شوند.

چون همه برای اول شدن می دوند.

هیچ چیز را نمی بینند .

فقط این را می بینند که اول شوند .

یعنی یک نظام رقابتی است.

این نظام رقابتی در واقع به نوعی اسارت فکری به وجود می آورد.

این نظام رقابتی هر هدفی را از محتوی خالی می کند.

این روش در دنیای ورزشی، دنیای علم، هنر و همه  جا دیده می شود.

هدف، فردی و شهرت است، و هدف های تصنعی جای هدف های اصلی را گرفته و این هدف های فردی و تصنعی به صورت بند هایی, ذهنیت انسان را به بند کشیده است.


◀️ از کتاب : ""صلح را باید از کودکی آموخت ""




🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
👍3
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
💠کودکان دانشمند

توصیفی کوتاه از فرزانه دختر خردسال،سخنران،دانشمند و باهوش!

◀️
سخنان دانشمند خردسال ارزش چندین بار گوش دادن دارد...


🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
نگاهی به کتاب «استبداد شایستگی» نوشته‌ی مایکل سندل

🔹موفقیتِ تحصیلی، دال مرکزی گفتمان بسیاری از خانواده‌های ایرانی است. این موفقیت به‌ویژه از سال‌های پس از جنگ، نه‌تنها نوید برخورداری مالی بهتر در آینده را می‌دهد، بلکه سویه‌های منزلتی روشنی هم دارد. فردِ تحصیل‌کرده، از آنکه تحصیل نکرده یا به هر دلیلی طرد شده یا بیرون گذاشته شده، واجد کرامت و ارج و قربِ بیشتری خواهد بود. از این رو، نظامِ آموزشی طبقاتی، نه به‌مثابه هماهنگ‌کننده و تعادل‌بخشی به شکاف‌های درآمدی و منزلتی، که خود در خدمت بازتولیدِ جامعه‌ای نابرابر قرار می‌گیرد.

ادامه متن را در سایت مشق ما بخوانید.


🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
👍1
🔹 اخیراً وزیر آموزش‌وپرورش به نکاتی دربارۀ مدارس سمپاد اشاره کرده‌اند. صحرایی اذعان داشته باید برای دانش‌آموزانی که سطح بالایی نسبت به دیگران دارند، فکری شود و همچنین دسترسی دانش‌آموزان به امکانات را تقویت کرد چرا که انقلاب ما برای عدالت بوده و دال مرکزی برنامه‌ریزی آموزشی‌وپرورشی و تربیتی، عدالت آموزشی است. وی خاطرنشان کرد: عدالت آموزشی در تمام معاونت‌های وزارت، موضوع اصلی است.

🔹 این درحالی است که دبیرخانۀ مقابله با فقر و نابرابری آموزشی بر این باور بوده که باید در سیاست گسترش سمپاد تجدید نظر کرد. کشورها نسبت به استعدادهای برتر در دو دسته جای می‌گیرند: برخی از آن‌ها مانند ایران مدارس خاص دارند اما بسیاری از کشورها، دانش‌آموزان تیزهوش را در کنار دانش‌آموزان عادی می‌نشانند و از تفکیک آن‌ها پرهیز می‌کنند. اینکه انتخاب گزینۀ اول در دهه ۱۳۵۰ تا چه اندازه درست بوده است، باید مورد گفتگو قرار گیرد. استدلال طرفداران و مخالفان این دیدگاه در گزارش دبیرخانۀ مقابله با فقر و نابرابری آموزشی انعکاس یافته است که در ادامه می‌خوانید.

ادامه متن را در سایت مشق ما بخوانید.



🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
👍3
🔺مهارت فردی در مدارس فنلاند

🔹به منظور پرورش جامعه‌ای پیشرفته و سرآمد، در آموزش‌ برای كودكان ١٥-٩ سال فنلاند، موارد زیر در نظر گرفته می‌شوند:

١- مهارت درست لباس پوشيدن
٢- مهارت درست راه رفتن
٣- مهارت خوب حرف زدن
٤- مهارت حرف خوب زدن
٥- مهارت منظم بودن
٦- مهارت شعر خواندن
٧- مهارت نقاشی كردن
٨- مهارت نوشتن
٩- مهارت ترانه و دكلمه خواندن
١٠- مهارت بهداشت
١١- مهارت کار تيمی
١٢- مهارت انتقاد كردن
١٣- مهارت جرات ورزی و تمرین شجاعت
١٤- مهارت تشخيص درست از نادرست
١٥- مهارت درست غذا خوردن
١٦- مهارت گره زدن
١٧- مهارت كار با قيچی و برش زدن
١٨- مهارت سعی در خوش خط بودن
١٩- مهارت شستن اشيا
٢٠- مهارت مطالعه
٢١- مهارت مدیریت زمان
٢٢- مهارت كنترل خشم
٢٣- مهارت انتقاد پذیری و تحمل حرف مخالف
٢٤- مهارت پژوهش و تحقيق
٢٥- مهارت تشخيص دوست خوب
٢٦- مهارت بازی كردن
٢٧- مهارت غذا پختن
٢٨- مهارت كار با سوزن
٢٩- مهارت تشكر و سپاسگزاری  كردن
٣٠- مهارت خوب توجه كردن
٣١-مهارت تفكر كردن
٣٢- مهارت تفكر خوب داشتن
٣٣- مهارت دوست خوب پيدا كردن
٣٤- مهارت نگهداری دوست خوب
٣٥- مهارت نگهداری لوازم
٣٦- مهارت انتقاد پذیری و نقد شدن
٣٧- مهارت رازدار بودن
٣٨- مهارت برنامه ريزی كردن
٣٩- مهارت گذشت
٤٠- مهارت صبور بودن
٤١- مهارت حل مساله
٤٢- مهارت نگهداري گياه و گل
٤٣- مهارت دقت به پيرامون
٤٤- مهارت صادق بودن
٤٥- مهارت وفادار بودن
٤٦- مهارت نوشتن
٤٧- مهارت آينده نگری
٤٨- مهارت تلاش كردن
٤٩- مهارت نا اميد نشدن
٥٠- مهارت هدف داشتن
٥١- مهارت كار با ابزار
٥٢- مهارت كار با كامپيوتر
٥٣- مهارت در فضای مجازي و سايبری
٥٤- مهارت در تصوير ذهنی داشتن
٥٥- مهارت احترام گذاشتن
٥٦- مهارت كم مصرف بودن
٥٧- مهارت بهره گيری از اشيا
٥٨- مهارت مشورت گرفتن
٥٩- مهارت مشورت و همفكری كردن
٦٠-... مهارت ١٢ و مهارت ٣١ و مهارت ۳۶

فراگیری و ارتقای این مهارتهای فردی می‌تواند آینده بهتری را برای خودمان و فرزندانمان فراهم آورد و سرآمدی فردی ما را تسهیل نماید.


✍️ مرتضی روغنی


🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
3
#معرفی_کتاب

کتاب "جستجو در راه ها و روش های تربیت" نوشته ارزنده "توران میرهادی" است که به تجربه های جدید در اداره مدرسه ها و محیط های آموزشی می پردازد. در این کتاب تجربه معلمان و چالش های موجود که در راه اداره و راه اندازی مدرسه فرهاد در ایران به عنوان یک نهاد مدرن وجود داشته به تفضیل آورده شده است. مدرسه فرهاد در تاریخ آموزش مدرن ایران بی نظیر است. مهدکودک، دبستان و دبیرستان فرهاد به ترتیب در سال های 1334، 1336 و 1350 تأسیس شدند و تا سال 1359 به فعالیت خود ادامه دادند و توران میرهادی، موسس این مدرسه بوده است. توران میرهادی، معلم، نویسنده و محقق ایرانی بود. او موسس مدرسه فرهاد یک مهدکودک و دبستان مترقی در تهران بود که منشأ بسیاری از ابداعات آموزشی بود. او همچنین یکی از بنیانگذاران شورای کتاب کودک ایران و دایره المعارف جوانان بود...


🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
👍2
◀️هر قدر زمان بیشتر می گذشت و تجربیات بیشتری به دست می آوردم ,بیشتر مچ خودم را می گرفتم و روی اشتباهاتم دقت می کردم .

🔴حس می کردم بعضی کارها که به عنوان معلم یا مدیر مجبور به انجامش هستیم از نظر تعلیم و تربیت نادرست است.

🔶️حال اگر با آسایش خیال می انگاشتم که دستور مافوق را انجام داده ام و این مافوق قاعدتا باید بهتر از من درک کند,دیگر این مساله برایم مطرح نمی شد که آیا درست تصمیم گرفته ام یا خیر .

ولی سالهای کار این عامل کنترل را در ما بوجود آورده بودکه بازتاب هر حرکت و سخن را در نگاه انسانی کوچکتر از خودببینیم و متوجه شویم که وضع تا چه اندازه برای او قانع کننده است و تا چه پایه به نظرش صحیح می رسد.

سالها تجربه به من آموخته بودکه بسیاری از مقررات آموزش و پرورش از جمله شیوه ی تعیین "نمره انضباط" نادرست است. ولی ما می بایست از این مقررات پیروی می کردیم زیرا وقتی دانش آموز می خواست برای ادامه ی تحصیل به مدرسه ی دیگری برود می بایست نمره ی انضباط هم می داشت.

  "" جست و جو در راه ها و روش های تربیت ""



🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
👍2
🌻 هرچه که از دست آفریدگار خارج می‌شود خوب است، هرچیز که به دست آدمی می‌رسد منحط می‌گردد.  بشر زمینی را مجبور می‌سازد محصول زمین دیگری را ببار آورد ، درختی را وادار می کند میوه درخت دیگری را به عمل آورد،اقالیم،  عناصر و فصول را بهم می‌زند و درهم می‌آمیزد،  سگ ، اسب و غلامش را ناقص می‌کند همه چیز را دگرگون می‌سازد، همه چیز را از قیافه می‌اندازد، زشتی و هیولاها را دوست دارد خواستار هیچ چیز بصورت طبیعی نیست و حتی از انسان طبیعی خوشش نمی‌آید برای او باید انسان را مانند یک اسب سیرک تربیت و رام کرد اورا مانند یکی از درختان باغش بدلخواهش پرورش داد .

#امیل_یا_آموزش_پرورش
#ژان_ژاک_روسو

🔰خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔 @kheshtekaj
🔶بگذارید کودکان بپرند، بدوند و فریاد بزنند!

ژان ژاک روسو فیلسوف، نویسنده، نظریه پرداز سیاسی فرانسوی را از بنیانگذارن علم تعلیم و تربیت می‌دانند. روسو عالم کودکی را متفاوت از عالم بزرگسالی می‌داند. همین امر سبب شده است تا او را پیشرو روان شناسی کودک بدانند.

روسو معتقد بود که انسان در دوران بدویت، بیشترین رضایت را از زندگی داشته، اما آن دوران سپری شده است. و از آن جهت بر تربیت از دوران کودکی تاکید می‌کند که معتقد است، «باید تمام چیزی را که هنگام کودکی نداریم و در بزرگ‌سالی به آن احتیاج پیدا می‌کنیم، در این دوران یاد بگیریم.» با اینکه روسو به طبیعت و روند طبیعی جهان اهمیت زیادی می‌داد و معتقد بود: «بهترین نوع تربیت همان است که طبیعت آن را شکل می‌دهد.» با این حال باور داشت با وضعیت کنونی اگر آدمیان فرزندان خود را تربیت نکنند، اوضاع و احوال ما بدتر از اینکه هست خواهد شد؛ زیرا نوع بشر یا باید طبق قوانین طبیعت بزرگ شود یا مطابق قوانین جامعه‌های متمدن تربیت یابد!

📚 روسو نوشته‌های متعددی در حوزه‌ آموزش دارد که هنوز مورد استناد واقع می‌شوند. اگر حوصله کردید می توانید به  این کتاب های  ژان ژاک روسو  نگاهی بیندازید:
-امیل
- اعترافات
-قراردادهای اجتماعی


🔰خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔 @kheshtekaj
گزارش خبرنگار «فرهیختگان»: برخی موسسات برای مهاجرت با دانش‌آموزان قرارداد تضمینی می‌بندند

بخش‌هایی از این گزارش را بخوانید:
🔻اکسپلور اینستاگرام بستر سرگرم‌کننده‌ای است. بالا و پایین می‌کردم که چشمم به یک تبلیغ افتاد. دو دختر با سن و سالی حدود 20 الی 25 ساله، درباره کنکور می‌گفتند. یکی از دخترها حرف خود را با این جمله شروع می‌کند: «این یه بازی دو سر برده...» و دختر دیگر ادامه می‌دهد: «یه فرصت استثنایی برای کنکوری‌های امسال!» از طرحی می‌گویند که کنکوری‌های امسال(1402) می‌توانند با بستن قراردادی که احتمالا پول هنگفتی برای آن دریافت می‌شود، به شرط قبولی داوطلب در رشته‌های پزشکی یا دندان‌پزشکی، نه‌تنها تمام پول قرارداد بلکه یک سکه طلا نیز به‌عنوان هدیه می‌گیرند. گزینه دوم چیست؟ دختر دوم به سمت دوربین قدم بر‌داشته و درباره ‌گزینه دوم می‌گوید: «اگر در کنکور قبول نشدید، نگران نباشید چون موسسه برای شما ویزای تحصیلی گرفته و می‌توانید مهاجرت کنید.»

🔻«اگر هم قبول نشدی زودتر کارها تو انجام بده که کلی تجربه جدید در راهه» این آخرین جمله‌ای است که کلیپ با آن تمام می‌شود. آب گل‌آلود کنکور، حالا موسسات مهاجرتی را هم متوجه گروهی کرده که شاید تا پیش از این چندان گروه هدف محسوب نمی‌شدند.

🔻اسم موسسه را در اینستاگرام سرچ می‌کنم و چندین پیج بالا می‌‌آید. روی اولین صفحه‌‌ای که بالا آمده می‌زنم؛ ویدیویی که از آن گفتم در صفحه پین شده است. در یکی از پست‌ها، درباره بهترین سن مهاجرت که زیر 18 سال است گفته یا پست دیگرش به تاثیر رتبه کنکور بر اپلای اشاره دارد. شماره تماسی در بخش معرفی صفحه گذاشته‌اند تا متقاضیان مهاجرت برای مشاوره تلفنی با آن تماس بگیرند. روی شماره زدم و اولین تماس تلفنی را گرفتم.

🔻زنگ زدم و برای گرفتن وقت حضوری صحبت کردم. شماره همراه را گرفتند و قرار شد تا در واتساپ پیام بدهند. پس از گذشت یک ربع پیام آنها ارسال شد که در آن لینکی ‌برای پرداخت هزینه خودنمایی می‌کرد. روی لینک کلیک کردم، 327 هزار تومان پول مشاوره ابتدایی بود.


◾️20 درصد تخفیف برای پرداخت یکجا
🔻صحبت به هزینه‌های موسسه می‌رسد که خانم «ر‌» می‌گوید: «هزینه قرارداد ما برای روسیه 2هزار دلار است که یک دوم روز عقد قرارداد و یک دوم بعد از اخذ پذیرش کالج پرداخت می‌شود. پیشنهاد من این است که این هزینه را یک‌جا پرداخت کنید که من 20 درصد هم تخفیف برای شما لحاظ کنم. ما لیدر داریم و 600 دلار هم برای ترجمه مدارک می‌گیریم که حدودا‌ 2هزار و 200 دلار می‌شود.»


◾️مشاوره‌های ۱۹۰۰ یورویی آقای وکیل
🔻بعد از موسسه g تمام مدت به دنبال موسسات اینچنینی می‌گشتم که نام یکی از معروف‌ترین و پرسروصدا‌ترین موسسات مهاجرتی به چشمم خورد. به سراغ موسسه مهاجرتی «م» رفتم. صاحب‌امتیاز یا مدیرعامل این موسسه وکیل پایه یک دادگستری است که تنها مجوز کاریابی و پروانه وکالت دارد اما مجوزی از سازمان امور دانشجویان برای فعالیت مهاجرتی به‌ویژه در حوزه دانشجویی دریافت نکرده است.  وقتی که تنها یک جلسه مشاوره در این موسسه 4میلیون‌وخرده‌ای برای شما آب بخورد، قطعا کل پروسه مهاجرت بسیار گران برایتان تمام می‌شود! این قصه سر دراز دارد و پکیج‌های ویژه موسسه اینجا تمام نمی‌شود. مدیرعامل موسسه، دکتر «م» هم برای شما پکیج ویژه‌ای در نظر گرفته است تا با پرداخت 195 میلیون تومان (3900یورو) از مشاوره‌های ویژه او بهره‌مند شوید.

متن کامل گزارش #فاطمه_طاری‌بخش، خبرنگار گروه دانشگاه را در اینستنت ویو بخوانید.



🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
1
#معرفی_کتاب

🔶️این کتاب به این می پردازد که چطور یک کار رو شروع کنم.
🔷️سالانه ۵۰۰ هزار نفر از دانشگاه فارغ التحصیل می شوند اما در بهترین حالت فقط برای ۴۰ هزار نفر شغل هست و بچه ها در این ۱۲ سال مدت تحصیل برای کار در بیرون آماده نمی شوند...

🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
👍1
2025/07/13 22:00:47
Back to Top
HTML Embed Code: