Telegram Web Link
⁉️ به نظر شما کدام سوی تصویر گویای وضعیت آموزش و پرورش ایران است؟


🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
🔴 فیل سفيد شما چیست؟

◀️ در حکایتی از گذشته معروف است که پادشاه کشوری به پادشاه کشوری دیگر فیل سفیدی هدیه می‌دهد. کسی که هدیه را پذیرفته، هزینه‌های زیادی را صرف نگهداری و خوراک این فیل سفید می‌کند و  نسل‌های بعدی نیز بدون آن که بدانند این فیل سفید به چه درد می‌خورد، هزینه‌های زیادی را برای آن متحمل می‌شوند و اصلا هم دلشان  نمی‌آید آن را کنار بگذارند یا رها کنند، زیرا معتقدند:
"حیف است. تاکنون هزینه زیادی برای آن کرده‌ایم، نمی‌توانیم  رهایش کنیم!"

فیل سفید در مدیریت، استعاره از موضوع یا چیزی است که هزینه زیادی برای آن شده است و هیچ خاصیت مفیدی ندارد! و از آن جهت کنار گذاشته نمی‌شود که صرفاً برای آن هزینه شده است.
در نظر بگیرید کسی وارد دانشگاه شده و متوجه می‌شود استعدادی در آن رشته ندارد، اما آن را رها نمی‌کند، صرفا به خاطر هزینه‌هایی که برای قبولی داده  و زمانی که صرف کرده است. او  می‌داند در آینده نیز ،آن رشته منبع درآمد او نخواهد شد، به آن رشته دانشگاهی و آن مدرک می‌توان فیل سفید آن فرد گفت. در مورد کسب و کار هم همین طور است. شاید محصولی آن قدر ارزش ندارد که برای آن هزینه بیشتر صرف شود.

همه  ما ممکن است در زندگی فیل‌های سفیدی داشته باشیم و بدون آن که خاصیتی داشته باشند، برای آن‌ها هزینه کنیم.

⁉️فیل سفید مدرسه و کلاس درس شما چیست؟ راستی فکر می‌کنید نظام آموزشی ما هم فیل سفید دارد؟ یکی یا بیشتر؟!


🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
کند و کاو در مسائل تربیتی ایران.pdf
1.6 MB
⁉️آیا فکر می کنید مسائل آموزش و پرورش ایران حل شده است؟
📘 کتاب کند و کاو در مسائل تربیتی ایران نوشته صمد بهرنگی را مطالعه بفرمایید.


🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
خشت کج | نقد نظام آموزشی
کند و کاو در مسائل تربیتی ایران.pdf
◀️ در زمان او اوضاع جامعه‌ی معلّمی شاید بدتر از فاجعه بود. آن روزها که غالب معلّمان مشغول به تلاوت تکرار سینمارفتن و ساندویچ‌خوردن و خواندن مجلات هجو و هزل بودند، او از اوّلین کسانی بود که به ناکارآمد‌بودن نظام آموزشی و ساختارهای معیوبش پرداخت. صدای رسای قلم صمد بهرنگی می‌توانست هر معلّم آلوده به رخوت و انفعال را به وجد آورد. او ضبط صوت کلاس درس نبود. معلّمی را محصور در ساعات حضور‌ در مدرسه‌ نمی‌دانست. محصّل‌ را تنها یک محصّل نمی‌دید؛ آدم کاملی می‌دید، با تمام گرفتاری‌ها و درماندگی‌ها که جدا از ترکیب جامعه نبود. بهرنگی از آن‌هایی بود که بی‌تعارف و اغماض می‌شود به او گفت معلّم.
اگر فردی بی‌آنکه از «کندوکاو در مسائل تربیتی ایران» و صمد بهرنگی نامی ببرد، بگوید مسائل آموزش و پرورش ایران را بررسی کرده و شناخته و دنبال تحوّل است، باید به ادّعایش شک کرد.
محال است این کتاب را بخوانید و دودستی بر سرتان نکوبید. شاید هم هیج حسّی نداشته باشید. نمی‌دانم. بگذریم. می‌‌پرسید چرا؟ چون بعد از گذشت دهه‌ها هنوز همان مشکلات و نظام مسائل، وفادار مانده‌‌اند به تربیت‌معلّم و آموزش و پرورش. هنوز سایه‌ی روان‌شناسی مزخرف آمریکایی و جان دیویی‌ها بر سر دانشجویانی که نمی‌دانند قرار است معلّم کدام روستای دورافتاده‌ شوند، سنگینی می‌کند. هنوز آدم‌های از همه‌جا بی‌خبری که روزی معلّمی گیج و گول بوده‌اند و بعدها مدیری شده‌اند و رئیس بخشی و شهرستانی، ناچار مسئول کارگزینی فلان مرکز می‌شوند و در انتخاب و استخدام معلّم‌ها دخالت می‌کند و صدها موردی از این قبیل.
📘 در قسمتی از کتاب آمده: «از دانشسرا که درآمدم و به روستا رفتم، یکباره دریافتم که تمام تعلیمات مربیان دانشسرا کشک‌ بوده. همه‌اش را به باد فراموشی سپردم و فهمیدم که باید خودم برای خودم فوت و فن معلّمی را پیدا کنم و‌ چنین نیز شد.»
معلّم روستاهای آذربایجان در «کندوکاو در مسائل تربیتی ایران» کوشیده است تا تماسی عینی و حسی با مسائل پیدا کند و ما علاقه‌مندان را هم شریک کند.

🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
💠 تغییر زمان بر است. کار بسیار می طلبد. بسیار از خود گذشتگی می خواهد و با اعتقاد بسیار بسیار عمیق پیش می رود. مهم، ادامه تلاش است و تاثیر گذاری بر انسان ها ...


◀️ برگرفته از کتاب توران میرهادی؛ ""استاد برجسته آموزش و پرورش ""
https://instagram.com/touran_mirhadi_khomarlou


🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
🔷️ داگلاس نورث برنده نوبل اقتصاد ميگويد :
اگر ميخواهيد بدانيد كشوری توسعه ميابد يا نه اصلا سراغ فناوری ، كارخانه و ابزاری كه استفاده ميكند نروید، اينها را براحتي ميتوان خريد يا دزديد يا كپي كرد .خيلی راحت ميتوان نفت فروخت وهمه اينها را وارد كرد .
برای ديدن توسعه برويد در دبستانها و پيش دبستانی ها ، ببينيد آنجا چگونه بچه ها را آموزش ميدهند، مهم نيست چه چيزي آموزش ميدهند بلكه ببينيد چگونه آموزش ميدهند.  اگر كودكان شما را پرسشگر ، خلاق ، صبور، نظم پذير ، خطر پذير ، دارای روحيه گفتكو و تعامل و دارای روحيه مشاركت جمعی و همكاری بار آوردند اينها انسانها و شخصيت هایی خواهند شد كه ميتوانند توسعه ايجاد كنند.


🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
#معرفی_کتاب

📘«تربیت برای پرسیدن» درآمدی بر نظریه‌ی تربیتی پرسش‌محور

🖋نامدار ابراهیمی و محمود مهرمحمدی

◀️ آنچه به‌گستردگی درباره‌ی موضوع پرسشگری گفته شده، بر این متمرکز بوده است که معلمان چگونه می‌پرسند و دانش‌آموزان چگونه به آن‌ها پاسخ می‌دهند. چیزی که اغلب در این میان نادیده گرفته می‌شود، پرسشگری دانش‌آموزان است؛ این‌که پرسشگری فی‌نفسه هدفِ تربیتی ارزشمندی است.
ایده‌ای که در این کتاب تبیین شده است ناظر به یک نظریه‌ی تربیتی است که در آن پرسشگری، قابلیت و ظرفیتِ فاخری است که دانش‌آموزان در فرایند تربیت کسب می‌کنند. از منظر این نظریه، تربیت به معنای پرکردن حافظه‌ی کودکان با مجموعه‌ای از معلومات و اطلاعات نیست، بکه بارآوردن افرادی با ذهن پرسشگر و جست‌وجوگر است. پرسیدن ویژگیِ مهم کودکان است. نباید اجازه داد این ویژگی در سایه‌ی رویکرد سنتی حاکم بر مدارس، شفافیت و درخشندگی خود را از دست بدهد، بلکه باید کوشید پرسشگری کودکی به پرسشگری بزرگسالی تحول یابد. اگر کودکان فرصت آموختن پرسشگری را در کودکی از دست بدهند، در بزرگسالی افرادی رام و خالی از پرسش خواهند بود.


🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
یک عمر صبح زود بیدار شدیم...
لباس فرم پوشیدیم
صبحانه خورده و نخورده
خواب و بیدار
خوشحال یا ناراحت
با ذوق یا به زور
راه افتادیم به سمت مدرسه
قرار بود با سواد شویم...


🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔸از پائولو فریره اغلب به عنوان یکی از چهره‌هایی یاد می‌شود که شیوه‌ای انقلابی را در دانش پداگوژی بنیان نهاد. نزد فریره با این درک محوری مواجه می‌شویم که ستمدیدگان (محرومان و سرکوب‌شدگان اقتصادی-اجتماعی) اگرچه از توان درونی فهم و یادگیری برخوردارند، اما تحت فشار ساختارهای طبقاتی و ستم‌ها و محرومیت‌های محیطی، در شرایط معمول امکان چندانی برای شناخت و پرورش قابلیت‌های خود نمی‌یابند؛ یعنی استثمار و سرکوب و ستم نه تنها ساحت فعلیت زندگی‌ ستمدیدگان، بلکه ساحت بالقوه‌گی‌های انسانی آنان را نیز در برمی‌گیرد.
◀️از نظر فریره به طور کلی چیزی تحت عنوان یک فرایند آموزش بیطرفانه وجود ندارد. آموزش یا به عنوان ابزاری که برای تسهیل ادغام نسل‌ها در منطق نظام کنونی مورد استفاده قرار می‌گیرد و انطباق با آن را به همراه می‌آورد عمل می‌کند، یا به «تمرین آزادی» بدل می‌شود، ابزاری که زنان و مردان با آن به‌طور انتقادی با واقعیت مواجه می‌شوند و کشف می‌کنند که چگونه در دگرگونی جهانشان مشارکت کنند.

🔰خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔 @kheshtekaj
نامه های پائلو فریره.pdf
1.9 MB
🔴 پائولو فریره که از او با عنوان نظریه‌پرداز آموزش برای ستمدیدگان یاد می‌شود، در ایجاد بنیان‌های فکری برای آموزش انسان‌های محروم در سراسر جهان نقش بی‌بدیلی داشته است. در متن بالا با دیدگاه‌های این اندیشمند سال‌های میانی قرن بیستم آشنا می‌شوید. ترجمه کار استاد همیشه ماندگار زبان فارسی، زنده‌یاد احمد بیرشک است.


🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
💢انسان ها معمولاً به همان چیزی بدل می شوند که روزانه تمرين و در درون خود انباشته‌ می کنند.

🔹کودکان ژاپنی‌ می‌ آموزند که بیش ترین تلاش‌شان را براي اين كه از پس کار خود برآیند، انجام دهند؛ لذا هر روز به فکر خودسازی و ترقی درونی هستند.

🔹برای همین، نظام آموزش و پرورش ژاپن، غذا‌خوردن دانش آموزان را هم به حال خود رها نکرده است و از یک ساعت زمانی که برای خوردن ناهار برای دانش آموزان قرار داده است، سعی می کند یک درس روزانه برای تمـرین آداب زندگی، تاریخ، قدردانی، بوم‌ شناسی، جامعه‌شناسی و تغذیه استفاده کند.

🔹ژاپنی‌ ها در مدارس خود‌‌ به کودکان یاد می‌ دهند، انسان‌ ها حتی از طریق یک وعدهٔ غـذایی هم می‌ توانند با هـم همکاری، معـاشرت و حتی رقـابت کنند، مهـارت‌ هـای فردی و اجتماعی یاد بگیرند و پیوند های قوی‌تری با هم‌کلاسی‌ها و جامعه ایجاد کنند.


🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
🔆وقتی مدرسه نابرابری را تثبیت می کند

📚 دکتر فردین علیخواه،جامعه شناس


بوردیو؛ جامعه‌شناس فرانسوی چند دهه قبل به نقد جدی نظام آموزشی فرانسه پرداخت. او معتقد بود که کارکرد نظام آموزشی آن است که دانش آموزان را برای زندگی پس از مدرسه یا دانشگاه توانمند کند و به آن‌ها مهارت‌های لازم برای فرهیخته بودن را بیاموزد. منظور او از فرهیختگی، کسب منش‌ها و شیوه‌های درک جهان، و نیز مهارت‌هایی بود که با داشتن آن‌ها افراد احساس نکنند که در مقایسه با سایرین چیزی کم دارند. مثلاً دانش آموزان پس از اتمام دوره تحصیل بتوانند به یک زبان خارجی حرف بزنند، وقتی یک تابلوی نقاشی دیدند بگویند که این تابلو در چه سبکی نقاشی شده است، اگر به یک موسیقی گوش کردند بگویند که این موسیقی در چه سبکی است، نام سازهای موسیقی را به‌درستی بدانند، با مهارت‌های اجتماعی نظیر ایجاد ارتباط اجتماعی و نیز رفتار در موقعیت‌های اجتماعی مختلف نظیر رستوران یا گالری‌های هنری آشنا باشند. درمجموع توانایی رمزگشایی از عرصه اجتماع و هنر را کسب کنند.

از نظر او همه دانش آموزان با توان و قابلیت‌های یکسانی وارد نظام مدرسه نمی‌شوند. برخی از آن‌ها از قبل دارای خانواده فرهیخته‌ای هستند و روشن است که اگر در مدرسه چنین چیزهایی به دانش آموزان یاد داده شود توانایی‌ها آنان صرفاً تکمیل خواهد شد چون از زمینه‌های لازم برخوردارند. ولی عده‌ای از دانش آموزان هم هستند که در خانواده اصلاً چنین چیزهایی را نیاموخته‌اند و به تعبیری خانواده فقیری داشته‌اند. وظیفه نظام آموزش‌وپرورش آن است که روی این دانش آموزان بیشتر کار کند. به آنان بیشتر آموزش بدهد تا همپای دانش آموزان دسته اول شوند. امری که برخی آنرا تبعیض مثبت می‌دانند. نظام آموزش‌وپرورش باید وضعیت را عادلانه پیش ببرد تا درنهایت دانش آموزان با توانایی‌های مشابهی دوره تحصیل را به اتمام برسانند.

نظر بوردیو آن بود که نظام آموزشی فرانسه چنین نیست. درواقع نابرابری موجود در نظام آموزشی باعث می‌شود تا فقرا، با فرهنگ حاکم بر خانواده‌های فقیر وارد و با همان فرهنگ خارج شوند. خانواده‌هایی که پولدارترند یا به تعبیر بوردیو سرمایه اقتصادی و فرهنگی بیشتری دارند فرزندان خود را به مدارس درجه‌یک می‌فرستند و خانواده‌های کم‌درآمد به مدارس ضعیف تر. نتیجه آنکه وارثان اقتصاد، هنر و سیاست همچنان وارث و مدعی این عرصه می‌مانند و وارثان فقر هم همچنان فقر را به نسل بعد از خود منتقل می‌کنند. نابرابری از طریق مدرسه مدام بازتولید می‌شود. بوردیو این امر را خشونت نمادین می‌داند. یعنی نظام آموزش‌و پرورش به شکل سمبلیک عده‌ای را از گردونه فرهیخته شدن و کسب مهارت‌های اجتماعی لازم برای زندگی امروزی کنار می‌گذارد.

آنچه بوردیو چند دهه قبل در خصوص نظام آموزشی کشور فرانسه گفت ظاهراً به شکل زیرپوستی در کشور ما در حال وقوع است. متأسفانه در کشوری که در قانون اساسی‌اش بر آموزش رایگان تأکید شده است روزبه‌روز شاهد طبقاتی شدن امر آموزش هستیم. نکته جالب آنکه در مدارس دولتی هم شاهد طبقاتی شدن هستیم و مسئله فقط مدارس خصوصی/دولتی نیست. برخی از مدارس دولتی هم که در مناطق مرفه نشین شهرها قرار دارند با دریافت مستمر هزینه از والدین تلاش می‌کنند خدمات ویژه‌ای به دانش آموزان ارائه دهند. و دراین‌بین آنچه مشهود است :

مدرسه در ایران به‌تدریج تبدیل به سیستم تثبیت نابرابری‌های اجتماعی می‌شود. ژن‌های مرغوب که در خانواده‌هایی با سرمایه فرهنگی و اقتصادی بالا رشد می‌کنند به مدارس مطلوب می‌روند و می‌شوند وارثان اقتصاد و هنر، و ژن‌های نامرغوب که والدین مرغوبی ندارند به مدارس ضعیف می‌روند و می‌شوند وارثان فقر!


🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
◀️ انیمیشن کوتاه : «آخرین شغل روی زمین»

🔷️ دانشمندان می‌گویند در سی سال آینده ماشین‌ها می‌توانند پنجاه‌درصدِ شغل‌های ما را در دست بگیرند. گویا انقلاب ماشینی‌شدن با سرعتی بیشتر از تصور ما پیش می‌رود و این همان چیزی است که دست‌مایۀ انمیشین کوتاه و تأمل‌برانگیز «آخرین شغلِ روی زمین» شده است.

🔶️ در این انیمیشن ۳ دقیقه‌ای، دختری به نام آلیس، آخرین شغل شناخته‌شده روی زمین را دارد و در تلاش است تا به نقش خودش در دنیا معنا دهد. این انیمیشن توسط استودیو Moth و با همکاری نشریه گاردین تولید شده است.

⁉️حال یک سوال:
آیا با شیوه های تدریس، سنجش، ارزشیابی، و به طور کلی ساز و کارهای آموزشی کنونی می توان کودکان را برای زندگی فردا و شغل های آینده آماده کرد؟؟؟


🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
⁉️ علم یا ثروت؟

شعر تلخند 😊


🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
⁉️بازی‌های آموزشی چه تاثیری بر یادگیری ما دارند؟

📄مطالعات نشان‌ می‌دهند بازی‌های آموزشی می‌توانند سبب تقویت مهارت‌های اجتماعی، افزایش انگیزه و تقویت ذهن شوند.

◀️ در این ویدئو، ضمن بررسی ابعاد مختلف بازی‌های آموزشی، مثال‌هایی از این بازی‌ها بررسی شده و چگونگی تاثیر آن‌ها بر یادگیری اشخاص توضیح داده می‌شود.

🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
#معرفی_کتاب

📚اگر اینشتین مدیر مدرسه بود

🖋 نوشتهٔ توماس آرمسترانگ ترجمهٔ سیده زینت موسوی و شیما طبیب‌زاده و ابوالفضل بختیاری .


🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
خشت کج | نقد نظام آموزشی
#معرفی_کتاب 📚اگر اینشتین مدیر مدرسه بود 🖋 نوشتهٔ توماس آرمسترانگ ترجمهٔ سیده زینت موسوی و شیما طبیب‌زاده و ابوالفضل بختیاری . 🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی 🆔️ @kheshtekaj
◀️درباره کتاب اگر اینشتین مدیر مدرسه بود:

توماس آرمسترانگ به شیوه‌ای بسیار خلاق و جذاب به بررسی جنبه‌های گوناگون علوم تربیتی به‌ویژه روش‌های نوین یاددهی - یادگیری و همچنین مدیریت مدرسه پرداخته است؛ در واقع آرمسترانگ با استناد به نظرات انیشتین و بسیاری از نخبگان و سرآمدان جهان، رهنمودهای بسیار ارزشمند و کاربردی در این باره ارائه می‌کند.

او کتاب را در پاسخ به این سؤال تأمل‌برانگیز نوشته است که اگر سیاست‌گذاری آموزشی را نه به سیاست‌مداران و بوروکرات‌های آموزشی بلکه به متفکران و خلاّقانی چون آلبرت انیشتین، پابلو پیکاسو، مارتین لوتر کینگ، راشل کارسون و... بسپاریم، چه اتفاقی می‌افتد؟ آن‌ها دربارهٔ بهترین راه برای آموزش کودک چه پیشنهادی دارند؟ اگر انیشتین مدارس را مدیریت می‌کرد مدارس چگونه بودند؟

آرمسترانگ به‌عنوان یکی از اندیشمندان حوزهٔ تعلیم‌وتربیت با مرور اندیشه‌های بزرگان علم، اندیشه و دانایی، دوازده ظرفیّت مورد تأکید این متفکران را از جمله عشق به یادگیری، خلاقیّت، کنجکاوی، بازیگوشی، تخیل، شگفتی، تحمّل، احترام به زندگی، قدردانی از زیبایی، ارج نهادن به تنوع، تجلیل از فردیّت، رشد شفقت و چگونگی این قابلیّت‌ها را توضیح می‌دهد. ظرفیّت‌هایی که باید به‌عنوان زیربنای هرگونه تلاش در جهت اصلاح آموزش آیندگان قرار گیرد. او در این کتاب نمونه‌هایی از مدارس و کلاس‌های درس را به‌عنوان شاهد ارائه می‌دهد که در آن ایده‌های آموزشی این نوابغ و متفکران در حال اجراست و اثبات می‌کند که این راهکارها رؤیایی و خیالی نیستند و کاملاً قابلیّت اجرا دارند.


🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
◀️تجارت با کودکی؛ از مدارس تیزهوشان تا مؤسساتی که دکان باز کرده اند...

✏️نظام آموزشی ایران، با تحمیل رقابت های بی رحمانه به کودکان، آنها را از بازی، خلاقیت، کار گروهی و تعامل، شادابی و یادگیری درس های زندگی باز می دارد و آنها را به افرادی تک ساحتی تبدیل می کند که در بهترین فرض، محفوظات بیشتری دارند.

✏️ما، کودکان را پیش از موعد وارد رقابت می کنیم و در رقابت ها، خردشان می کنیم؛ به همین سادگی و به همین بی رحمی! ما بزرگترها، بازی خودمان را می کنیم ولی مهره های این بازی را فرزندان مان قرار داده ایم، گویی، آنها نه انسان که فیل و رخ و قلعه شطرنج هستند؛ به همان سادگی که مهره ها را می زنیم و دور می اندازیم، به بچه هایمان نیز ضربه می زنیم؛ هم وزارت آموزش و پرورش، هم بسیاری از مدارس و مؤسسات و هم شمار زیادی از خانواده ها.

✏️یکی از این جاها، مدارس موسوم به تیزهوشان هستند که رقابت احمقانه ای در مدارس سراسر کشور برای فرستادن دانش آموزان شان به این مدارس جریان دارد. هر ساله، تعداد پرشماری از کودکان ایرانی که در مقطع ابتدایی درس می خوانند، در آزمون های مدارس تیزهوشان شرکت می کنند. سیستم آموزشی اغلب مدارس، به ویژه مدارس غیرانتفاعی، در تمام سال های تحصیل، این گزاره را به ذهن کودکان بی نوا تزریق می کند که تحصیل در مدارس تیزهوشان، موهبت بزرگی است که باید بدان نائل آیند!

✏️از بین آن همه دانش آموزی که نظام آموزشی، ذهن شان را آکنده از آرزوی تیزهوشان کرده است، تنها تعداد کمی پذیرفته می شوند و بقیه، "شکست می خورند"! برای ما بزرگترها ، شاید مهم نباشد ولی برای دختر بچه یا پسر بچه ای که هنوز در حال و هوای کودکی است، یک تجربه وحشتناک رقم می خورد، او پیش خودش فرو می شکند و چون از قبولی در "تیزهوشان" بازمانده، اولین حسی که پیدا می کند، تردید به "هوش" خودش هست!

✏️وادار کردن کودکان به رقابت های زودهنگام، تنها به مدارس تیزهوشان محدود نمی شود. آزمون های ورودی مدارس غیرانتفاعی و آزمون های تستی که با ارائه کارنامه هایی شبیه کارنامه کنکور دانشگاه ها مدام بر کودکان تحمیل می شود و آنها را در استرس و مقایسه دائمی قرار می دهد نیز همانند شبحی بر زندگی کودکان سایه افکنده اند...

🔰خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔 @kheshtekaj
📝📝📝شاگرد اول مدرسه تیزهوشان!


شاگرد اول بودم، پدرم یادم داده بود که من همیشه درس بخوانم، وقتی مهمان می آید زود بیایم سلام کنم و بروم!

آرام آرام مهمانهای ما خیلی کم شدند چون مادرم غیر مستقیم گفته بود حواس مرا پرت می کنند و من درس دارم!

وقتی مدرسه می رفتم، پدرم خودش مرا می رساند. آخه مادرم گفته بود نکنه توی سرویس مدرسه حرف بد یاد بگیرم. پدرم مرا خیلی دوست داشت! وحتی می گفت زنگ تفریح به حیاط نروم! چون ممکن است بچه ها دعوایم کنند! و من نه تنها  زنگ تفریح مدرسه که تمام زنگهای تفریح عمرم را در اتاقی درس خواندم! مایه افتخار پدر بودم! شاگرد اول مدرسه تیزهوشان!

وقتی سر سفره می آمدم باید به فیزیک فکر می کردم چون پدرم می گفت نباید لحظه ها را از دست بدهم!

چقدر دلم می خواست یکبار برف بازی کنم، اما مادر پنجره را بسته بود و می گفت پنجره باز شود من مریض می شوم. من حتی باریدن برف را هم ندیده ام!

من همیشه کفشهایم نو بود چون با آنها فقط از درب مدرسه تا کلاس می رفتم!! من حتی یک جفت کفش در زندگی ام پاره نکردم و مایه افتخار پدرم بودم!

من شاگرد اول تیزهوشان بودم! تمام فرمول های ریاضی و فیزیک را بلد بودم ولی نمی توانستم یک لطیفه تعریف کنم!

و حالا یک پزشکم! چه فرقی دارد تو بگو یک مهندس! پزشکی که تا الان نخندیده است، مهندسی که  شوخی بلد نیست!

من خیلی از حرفهایی که دانش آموزان در مدرسه به هم می زدند را متوجه نمی شدم و وقتی آنها را برای مادرم تعریف می کردم بسیار ناراحت می شد و می گفت از آنها دوری کن آنها بی تربیت هستند.

من نمی دانم چطور باید نان بخرم! من نمی دانم چطور باید کوهنوردی بروم! با اینکه بزرگ شده ام اما می ترسم باکسی حرف بزنم! چون ممکن است حرف بد یاد بگیرم!

من شاگرد اول کلاس بودم! اما الان نمیدانم اگر مثلا مراسم عروسی دعوت شوم چگونه بنشینم، اگر مراسم عزاداری بروم چه بگویم!

همسایه مان برای ما آش نذری آورده بود نمی دانستم چه اصطلاحی بکار ببرم.

یک روز باید بنشینم برای خودم جوک تعریف کنم! یک روز باید یک پفک نمکی را تا آخر بخورم! یک روز می خواهم زیر برف بروم! یک روز می خواهم داد بکشم، جیغ بزنم!

من شاگرد اول کلاس‌ بودم اما از قورباغه می ترسم، از گوسفند می ترسم. مایه افتخار پدر حتی از خود هم می ترسد!

راستی پدرها و مادرهای خوب و مهربان به فکر شاگرد اول های کلاس باشید. آنها را شکنجه سفید نکنید.

📌شکنجهٔ سفید (White torture) چیست؟

نوعی شکنجهٔ روان شناختی مبتنی بر «محرومیت حسی» و «ایزوله کردن» شخص است. شکنجهٔ سفید سبب تخریب «هویت شخصیِ» شکنجه شونده و کاهش زیادی در «محصولات فکریِ» او می‌شود.

📌بسیاری از والدین مخصوصا مادرها غافلند که ناآگاهانه فرزندانشان را، با اجبار کردن آنها در بدست آوردن کسب مقام اول در علم و دانش و مهارت، "شکنجه سفید" می کنند.


🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
#معرفی_کتاب

📘 «یادگیری آن سوی حصار مدرسه : نگاهی به تاریخچه و کاربرد آموزش بی‌ساختار»

🖋 نوشته جینا ریلی و  ترجمه آقای دکتر فرامرز آسنجرانی

◀️ توصیف مختصری از کتاب:  این کتاب نخستین کتابی است که به بررسی تاریخچۀ جنبش آموزش بی­ ساختار، مدرسه در خانه و نیروهای شکل دهندۀ آن از گذشته تاکنون می­ پردازد. از آنجا که تعداد زیادی از خانواده­ ها، آموزش بی­ ساختار و مدرسه در خانه را به عنوان سبک آموزشی فرزندان خود بر می­ گزینند، مطالعۀ این جنبشِ فلسفی و آموزشی،اهمیّتی دوچندان پیدا می­ کند. این کتاب همچنین برآن است تا به بررسی و تبیین مبانی نظری جنبش آموزش بی­ ساختار بپردازد تا بدین ترتیب، علاوه بر ابهام زدایی از آن بر مشروعیت آموزش‌ بی ساختار به عنوان سبکی آموزشی بیافزاید. در این کتاب، جینا رایلی نمایی علمی و کاربردی را از آموزش بی­ ساختار به تصویر می­ کشد؛ تصویری که ریشه در مطالعات علمی و مشاهده خانواده­ هایی دارد که با همه سختی­ ها، به اجرای این رویکرد آموزشی اهتمام می­ ورزند. والدینی که برگزیده­ اند فرزندان خود را به دور از سیستم سنتی مدارس و در فضایی نوین آموزش دهند.

🔰 خشت کج | نقد نظام آموزشی

🆔️ @kheshtekaj
2025/07/07 15:21:04
Back to Top
HTML Embed Code: