Telegram Web Link
📣 فصلنامهٔ مردم‌نامه، شمارهٔ ۲۴ و ۲۵ - بهار و تابستان ۱۴۰۲ منتشر شد.

📜@mardomnameh

📌شمارهٔ جدید مردم‌نامه را از کتابفروشی‌های شهر بخواهید.

📌همچنین می‌توان از طریق وبگاه‌های کتابفروشی اقدام به خرید نسخهٔ کاغذی کرد.

📌نسخه الکترونیکی این شماره نیز به زودی منتشر خواهد شد.

🔴لینک پشتیبانی از مردم‌نامه:👇
🌐
https://mardomnameh.com/supportus/
🔴 می‌توانید هم‌اکنون نسخهٔ کاغذی شماره ۲۴ و ۲۵ مردم‌نامه را پس از مطالعهٔ معرفی این شماره، با ورود به لینک زیر، از وبگاه نشر موغام سفارش دهید‌:👇👇

🔗 yun.ir/ab7ttf
▪️به فرهنگ باشد روان تندرست

▪️ایران سرزمینی کهن با فرهنگ باستانی است. سرزمین نیکی‌ها و مردمان نجیبی که ستایشگر داد و راستی و دوستی و نکوهشگر ظلم و دروغ و دشمنی‌اند. باید تا می توان از ایران گفت و نوشت. چرا که ظرف و محتوای توسعه کشور است. باید زبان فارسی را دوست داشت و در جهت ترویج آن از هیچ اقدامی دریغ نکرد. باید تا حد ممکن فرزندان کشور را با حافظ و سعدی، با فردوسی و مولوی و نظامی آشنا کرد. اگر ایده ایران از جمع معدودی نخبگان خارج شود و در میان مردم و سیاستگذاران شکل خودآگاهانه بگیرد معنای امنیت، مصلحت و منافع ملی شکل خواهد گرفت. حقیقت این است که امروزه ایران مورد غفلت قرار گرفته است و بدون وطن، کشور و ایراندوستی هیچ تحول مهمی رقم نمی‌خورد.

▪️فهرست زیر از کوشاترین و معتبرترین رسانه ها و نهادهای فرهنگیِ مستقل تشکیل شده است که جملگی در گستره‌یِ گسترده‌یِ تاریخ و ادبیات و فرهنگِ زرینِ ایران زمین می‌کوشند.
با پیوستن به این رسانه ها و نهادها به توسعه فرهنگی در جامعه یاری رسانیم.
                     
         ▪️▪️پـــــــایــنده ایــــــــــران▪️▪️


🔲دکتر محمّد‌علی اسلامی‌نُدوشن

🔲کتاب گویا
(لذت مطالعه با چشمان بسته).


🔲زین قند پارسی
(درست بنویسیم، درست بگوییم).


🔲کتابخانه تخصصی ادبیات

🔲بهترین داستان‌های کوتاه جهان

🔲رسانه رسمی استاد فریدون فرح اندوز
(گوینده و مجری رادیو و تلویزیون ملی ایران).


🔲دال‌طال(مخزن درسگفتارهای علوم انسانی)

🔲رازها و نمادها و آموزه‌های شاهنامه

🔲مولانا و باغ سبز عشق

🔲 حافظ // خیام ( صوتی )

🔲قصه‌های شب توکا
(قصه بشنوید و قصه‌گویی کنید).


🔲بنیاد فردوسی خراسان
(كانون شاهنامه فردوسی توس‏).


🔲رمانهای صوتی بهار

🔲مردم‌نامه، فصلنامه مطالعات تاریخ‌ مردم.

🔲خردسرای فردوسی
(آینه‌ای برای پژواک جلوه‌های دانش و فرهنگ ایران زمین).


🔲آرخش، کلبه پژوهش حماسه‌های ایرانی
(رسانه دکتر آرش اکبری مفاخر).


🔲سرو سایـه‌فکن
(رسانه ای برای پاسداشت زبان و ادبیات فارسی).


🔲شاهنامه کودک هما

🔲منابع تاریخ ساسانیان

🔲مطالعات قفقاز

🔲ستیغ
خوانش اشعار حافظ و سعدی و...(رسانه سهیل قاسمی)


🔲زبان شناسی و فراتر از آن (محفلی برای آموختن زبانهای ایرانی).

🔲شاهنامه برای کودکان
(قصه های شاهنامه و خواندن اشعار برای کودکان و نوجوانان).


🔲تاریخ اشکانیان

🔲دژنپشت(نوشته‌های تاریخی محمود فاضلی بیرجندی)

🔲انجمن شاهنامه خوانی آنلاین
(دبی، کانادا، ایران، لندن).


🔲مأدبه‌ی ادبی، شرح کلیله و دمنه و آثار ادبی فارسی
(رسانه دکتر محمّدامین احمدپور).


🔲شرح غزلیات سعدی با امیر اثنی عشری

🔲کانون پژوهش‌های شاهنامه
(معرفی کتاب‌ها و مقالات و یادداشت‌ها پیرامون شاهنامه).


🔲گاهگفـت
(دُرُست‌خوانیِ شعرِ کُهَن).


🔲شرح و بررسی آکادمیک تاریخ اشکانیان

🔲ملی‌گرایی ایرانی/شاهنامه پژوهی

🔲رهسپر کوچه رندان
(بررسی اندیشه حافظ).


🔲تاریخ روایی ایران

🔲اهل تمییز
(معرفی و نقد کتاب، پاسداشت یاد بزرگان)


🔲کتابخانه متون و مطالعات زردشتی

🔲انجمن دوستداران شاهنامه البرز (اشا)


🔲تاریخ، فرهنگ، هنر و ادبیات ایران زمین

🔲سفر به ادبیات (خوانش و شرح گلستان صوتی، معرفی کتاب و...)

🔲تاریخ ترجمه(یادداشتها و جستارها دربارهٔ تاریخ‌نگاری و تاریخ ترجمه در ایران).

🔲تاریخ میانه

🔲کتاب و حکمت

🔲انجمن شاهنامه‌خوانی هما
(خوانش و شرح بیتهای شاهنامه).



⬛️کانال میهمان:

سایه‌سار(یادداشتهای ادبی سایه اقتصادی نیا،  استاد ادبیاتِ دانشگاه جرج تاون).


▪️▪️فـــرِّ ایــــران را می سـتایـیـم.▪️▪️


▪️هماهنگی جهت تبادل:


◼️@Arash_Kamangiiir
دغدغهٔ فاکت و نظریه در مردم‌نامه‌نویسی

عیسی عبدی

گفتگومندی بینارشته‌ای تاریخ با دانش‌های همجوار یکی از مهمترین سازوکارها برای توسعهٔ مرزهای دانش است که می‌توان گفت "مفهوم سیال مردم" یکی از مؤلفه‌‌های اصلی یا دال‌های محوری آن است.

با اینکه مردم‌نامه کوشیده است در عین تنگناهای مختلف؛ نشریه‌ای را با تکیه بر آموزه‌ها، نظریه‌ها و مفاهیم چندرشته‌ای multidisciplinarity و بینارشته‌ای interdisciplinarity و بهره‌گیری از خوانش فاکت‌های تاریخی، پایه‌ریزی و گام‌های روبه‌جلو در جهت توسعهٔ دانش مردم‌نامه‌نویسی بردارد اما مسئله‌هایی وجود دارد که می‌توان به برخی از آنها اشاره کرد:

"مردم" به عنوان یک مفهوم متکثر و سیال،‌ ابژهٔ علوم مختلف مانند انسان‌شناسی ( گرایش‌های مختلف) و مطالعات فرهنگی و جامعه‌شناسی و ... است و صرفاً در قلمرو دانش تاریخ نیست؛ اما تفاوتی که دانش تاریخ با آن علوم دارد گرایش به منابع و فاکت‌های متنوع و نویافته و پرسش‌گری مستمر است بی‌آنکه سراسیمه در جستجوی تعمیم یا روایت‌آوری و مفهوم‌پردازی باشد.

یکی از مورخان که با وی به گفتگو پرداختم جملات کلیدی مطرح کردند که برایم بسیار آموزنده بود. معتقد بودند که تاریخ دنبال سرهم‌کردن یک رشته واژگان و مفاهیم در آسمان نیست؛ بلکه درپی فهم verstehen فاکت‌ها و تجربهٔ عینی مردم در زمین و درون زمینه و واقعیت زندگی است. یافته‌ها "ممکن است" روزی برای تعمیم به کار آید.

مفهوم‌پردازی و روایت‌پردازی در نگاه اول تداعی‌کنندهٔ "بازی زبانی ویتگنشتاین" است. گاهی محقق با فاصله‌گرفتن از "آنچه روی داد" و نزدیک‌ترشدن به آنچه "اکنون روی می دهد" یا با مبناگرفتن پاره‌ای از فاکت‌ها و محدودشدن به آنها، با تاریخ بیگانه می‌شود و با عینک اکنون یا نظریه‌هایی که در زمین‌های دیگر و در بسترهای "برون فرهنگی" شکل گرفته‌اند به واقعیت‌های "درون فرهنگی و بینافرهنگی‌اش" می‌نگرد.

این روند بخصوص در ایران متأثر از "عصر مدرن و  پسامدرن" شتاب بیشتری به خود گرفته است زیرا مفاهیم و نظریه‌هایی که در پیوند با مدرن‌شدن و پسامدرن‌بودن، به وجود آمده‌اند معمولاً بیرون از تجربهٔ تاریخی پیشینی ‌apriori  ما شکل گرفته‌اند.‌ ناهمزمانی و آشفتگی بازنمایی‌ها از این رو، در دورهٔ کنونی که چرخش روایی هم می‌توان بر آن اطلاق نمود بر فهم بسیاری مفاهیم مانند مردم، تأثیر نامطلوبی گذاشته است‌.

برای نمونه یکی از مصداق‌های دوران مدرن در کشور ما، خوانش مردم درون روایت‌های مارکسیستی یا سرمایه‌داری بورژوازی بیرون از تجربه ما بود که مفهوم بومی و درون‌زیست را با آشفتگی بازنمایی مواجه ساخت. با تکیه بر این استدلال سودمند، می‌توان گفت که پرداختن به مردم‌نامه‌نویسی و تاریخ مردم از تهدیدهای یادشده به دور نیست.‌ ما را به این دریافت می‌رساند که تاریخ مردم و مردم‌نامه‌نویسی نیازمند یک وضعیت تعادلی، گفتگویی محتاطانه با نظریه‌ها و مفاهیم است و از طرف دیگر به علت دغدغهٔ نسبی عینیت‌گرایی تاریخی و تاریخ‌گرایی، نیازمند بازخوانی و نقادی روایت‌های سایر دانش‌ها مانند مطالعات فرهنگی و جامعه‌شناسی و انسان‌شناسی و .... است، زیرا "گذشته" همواره در معرض نگاه‌های نظری و مفهومی از سوی رشته‌های مذکور است.

به عبارت بهتر معمولاً رشته‌های پیش‌گفته، به تاریخ‌مندی گرایش دارند اما همیشه دغدغهٔ اصلی آنها نیست، اینجاست که تاریخ پا به عرصه می‌گذارد و از بالا با چشم سراسربین بر این رشته‌ها نظاره‌گر می‌شود و نظریه‌ها و روایت‌های‌شان را در پیشگاه فاکتهای تاریخی ایران مورد خوانش قرار می‌دهد.

با این مقدمه، اهمیت مفهوم‌ مردم و روایت‌های مختلف در پرتو خوانش تاریخی برای ما روشن می شود. مسأله دیگر سیالیت مفهوم مردم است، زیرا از دوران باستان ... و گذار از دوران کشاورزی، صنعتی و فراصنعتی و عصر ارتباطات هوشمند به اکنون، مفهومی از مردم وجود داشته اما دستخوش چرخش‌های متمادی شده است. ورود کد یا قانون به سپهر فرهنگی کشور از یک‌سو و دیگری دگرگونی نسبی برخی مناسبات فرهنگی و اجتماعی که در انتهای طیف تحول،  سر از انسان سیبرنتیک عصر سایبر، در آورده است بسیار مسأله‌آمیز می‌شود. این وضع گویای یک روند تاریخی پی‌درپی است.

در تاریخ ایران،‌ پرداختن به تحولات حیات جمعی مردم با تکیه بر مفاهیم و نظریه‌هایی مانند طبقهٔ متوسط، حافظه جمعی  و ... وقتی موثر و کارآمد است که به صورت‌بندی روایی و برساخت‌گرایی تصنعی فروکاسته نشود بلکه با بازگشت فعالانه به فاکت‌ها و منابع نوشتاری و دیداری گذشته موردخوانش قرار گیرد، بسیاری واقعیت‌ها به شدت روایت‌زده و با بحران بازنمایی‌های درون‌فرهنگی و بینافرهنگی مواجه شده‌اند. نشان‌شناسی فرهنگی ایران نیازمند فاکت‌خوانی و مطالعات تاریخی است. این خوانش‌ها از آن جهت مهم است که با مردم پیوند تنگاتنگ دارد؛ زیرا  مردم را نمی توان بیرون از فرهنگ تاریخی موردمطالعه قرار داد و قس هذا.
📔نوروز؛ از دیروز تا امروز
(دیدار نوروزی اهالی علوم اجتماعی)

سخنرانان:
#دکتر_داریوش_رحمانیان
#دکتر_نعمت_الله_فاضلی
#دکتر_مقصود_فراستخواه
#دکتر_حکمت_الله_ملاصالحی

🔹همراه با:
*بیان خاطرات نوروزی
* اجرای موسیقی سنتی
 
🗓 سه شنبه 28 فروردین 1403 ساعت 17

🏡  سالن فردوسی

🔹برنامه به صورت حضوری برگزار می گردد.

🔹ورود برای عموم آزاد و رایگان است.

💢انجمن جامعه شناسی ایران💢

💢خانه اندیشمندان علوم انسانی💢

🆔
@iranianhht
@iran_sociology
#انجمن_جامعه_شناسی_ایران

با حمایت انجمن جامعه شناسی، از فرهنگ و فرهیختگی حمایت کنید.
📰منصوره اتحادیه یکی از نخستین کسانی است که فرایند نوین را در تاریخ‏‌نگاری ایران آغاز کرد. او آثار متعددی در تاریخ زنان به رشته تحریر درآورد و نشان داد که چگونه زنان در پرده بر روند تحولات اثرگذار بودند. «زنانی که زیر مقنعه کلاهداری کردند»، «حکایت یک زن در زیر و بم روزگار: زندگینامه عزت‌‏السلطنه نظام‌‏مافی (فرمانفرمائیان)»، «زنی در پشت دوربین عکاسی: زندگی‏نامه عزت‏‌الملوک فرمانفرمائیان»، «نیمه پنهان: زنان ایران در آستانه قرن بیستم» و «زن در تاریخ ایران معاصر» تنها شماری از آثار او با موضوع زنان است که در میانه آن‏ها تلاش دارد به زنان هویت تاریخی ببخشد. به نظر اتحادیه اگرچه زنان از روند مطالعات تاریخی حذف شده‏‌اند اما آنان در تاریخ تلاش‌‏های وسیعی هم برای دیده شدن نکرده‌‏اند. تاریخ آنان در خفا شکل گرفته و بر روندهای کلان تأثیر گذاشته است و این آغاز روندی است که در آن تاریخ اندرونی و حرمسرا مهم تلقی می‏‌شود🗞

🔖 3000 کلمه
زمان مطالعه: 15 دقیقه

📮 ادامه مطلب با خرید سیاست‌نامه 29 از طریق لینک گروه مطبوعاتی هم‌میهن

@goftemaann🦉
اوضاع مراکز آرشیوی ایران همچنان بر همین منوال است که استاد موحد شصت سال پیش وصف کرده‌اند. دریغ از اندکی تغییر و بهبودی!!!
اشاراتی دربارۀ محدودیت‌های پژوهش بایگانیک در ایران

دکتر حسن حضرتی با نقل خاطره‎ای از استاد محمدعلی موحد به شرایط نامطلوب حاکم بر اغلب بایگانی‌های اسنادی کشور اشارۀ انتقادی کوتاه کرده‌اند (اینجا). نگارنده در اینجا با اتکا به تجربۀ خصوصی خویش چند نکتۀ دیگر را به فرستۀ تلگرامی ایشان می‎افزاید.

رفتار بسیاری از متولیان بایگانی‎های عمومی در قبال اسناد و شواهد مکتوب و غیر مکتوب ذخیره‎شده در مراکز تحت مدیریت‌شان همچون واکنش ماری حلقه‎زده بر گرد دفینه‎ای است. شمار قابل توجهی از مدیران و کارکنان این مؤسسات به دارایی‎های بایگانیک خود نه به چشم منابع پژوهشی ملی، که بایستی در اختیار محققان و عموم شهروندان قرار گیرد، بلکه به چشم دارایی خاص آن مؤسسه می‎نگرند؛ در واقع، نگاه آنها نه پژوهشی و دانشگاهی بلکه غالباً عتیقه‎شناسانه است. بدتر از آن، حتی بسیاری از کارکنان و مدیران این مراکز، با نگاهی انحصارطلبانه، منابع تحت اختیار خویش را تیول سازمانی و اقطاع بالاستغلال خود دانسته و اولویت پژوهش با استفاده از این امکانات اسنادی و بایگانیک را برای کارمندان و محققان در استخدام رسمی خود قائل‎اند، و تا سرحد امکان با وضع قوانین سخت‎گیرانۀ اداری و مانع‎تراشی‎های متعدد دسترسی محققان را به اسناد و شواهد مکتوب و غیر مکتوب دشوار می‎سازند. مشکل ولی فقط به قوانین آیین‌نامه‎ای وضع‎شده از بالا ختم نمی‎شود؛ بسیاری از موانع موجود بر سر راه مراجعان به این مراکزریشه در سلایق و تمایلات شخصی کارکنان‎شان دارد، چنانکه برخی از متولیان آنها، که دستی بر آتش پژوهش هم دارند، گاه شروط غیر قابل درکی برای محققان بیرونی وضع می‎کنند؛ فی‎المثل با پژوهشگران شرط می‎کنند که تا پیش از انتشار پژوهش فلان مدیر یا محقق سازمان، که با استفاده از اسناد مورد علاقه و نیاز مراجعه‎کننده تهیه‎شده‎اند، اثر خویش را منتشر نکنند یا حتی از آن اسناد بهره نگیرند. یا شرط می‌کنند که ناشر اثر مورد نظر سهم قابل توجهی از نسخه‌های چاپی آن پژوهش را تقدیم سازمان مورد نظر کند!
نکتۀ دیگر اینکه، گذشته از وضعیت فاجعه‎بار نگهداری و مدیریت اسناد و منابع در برخی از این مراکز، همان مدارک موجود و دسته‎بندی شده نیز به درستی در اختیار پژوهشگران قرار نمی‎گیرد. گرچه نسخۀ تصویری بسیاری از این منابع برای محققان کافی است، اما آنجا که پای بررسی‎های شکلی در میان است مشاهدۀ دست دوم از طریق تصاویر اسکن‎شده کفایت نمی‎کند.
ظرفیت منابع مکتوب چاپی و رسمی برای پژوهش در تاریخ معاصر (و البته پیش از آن) محدود است. توسعه و غنی‎سازی پژوهش تاریخی در این حوزه نیازمند بایگانی‎های مدون و باز با دسترسی هر چه راحت‎تر برای محققان است که با صرف کمترین هزینه و وقت بتوانند بیشترین بهرۀ پژوهشی را از شواهد نوشتاری و مادی ببرند، لیکن رفتار صاحبان این مؤسسات بیش از هر چیز باعث دلسردی و یا کشتن ذوق تحقیق در مراجعان پژوهشگر و ابترماندن بسیاری از طرح‎های پژوهشی می‎شود. دسترسی به این بایگانی‎ها در بسیاری از موارد تنها با همان رویۀ معمول آشنابازی و توصیه از مراجع «بالا»تر امکان‎پذیر است و یک محقق خرده‎پای بدون نفوذ به سختی بتواند از این منابع ملی بهره گیرد. در یک کلام، بسیاری از بایگانی‎های ملی و دولتی در کشور بیشتر شبیه به یک اداره هستند تا یک مرکز پژوهشی و از همان رویه‎ها و قواعد دست‎وپاگیر و کارمندسالار دیگر سازمان‎های دولتی تبعیت می‎کنند.
با این همه، نگارنده در برخی از این ادارات با متخصصان و متولیان دلسوز و متعهدی نیز مواجه شده است که مدیون یاری‎های بی‎دریغ آنهاست و بث‎الشکوای فوق شامل حال آنها نمی‎شود.
#یادداشت_روز

🔸سعید مدنی؛ پژوهشگر مرجعی که نباید دربند باشد

سیدحسین سراج‌زاده

دکتر سعید مدنی یکی از پژوهشگران جدی و پرکار درباره مسائل اجتماعی ایران است که آثار علمی او (مقاله و کتاب) در زمره کارهای مرجع برای دانشگاهیان، اهل اندیشه، و کارشناسان و مدیران کشور بوده است. متاسفانه به خاطر محدودیت‌های مغایر با معیارهای آکادمیک در نظام دانشگاهی ایران، او هیچ‌گاه نتوانست به عنوان یک عضو هیات علمی مشغول شود، با آنکه از شایستگی علمی و اخلاق حرفه‌ای بالایی برخوردار بود و برخی از آثار پژوهشی او منحصربفرد و برای اهل علم و پژوهش مرجع هستند.


ادامه این یادداشت را روی وب سایت انجمن جامعه شناسی ایران بخوانید.

@iran_sociology
#انجمن_جامعه_شناسی_ایران
با حمایت انجمن جامعه شناسی از فرهنگ و فرهیختگی حمایت کنید
تاریخ مردم، با مروری بر کتاب مسائل فرهنگی در تاریخ شفاهی

پیمانه صالحی، نویسنده و پژوهشگر تاریخ شفاهی، کارشناس‌ارشد زبان و ادبیات فارسی، ۱۵ فروردین ۱۴۰۳

کتاب «آنها درک می‌کنند: مسائل فرهنگی در تاریخ شفاهی»، تألیف ویلیام اِشنایدر، انسان‌شناس و مورخ تاریخ کارگری، سال ۲۰۰۴ از سوی انتشارات دانشگاه ایالتی یوتا منتشر شد. مؤلف با سفر به آفریقای جنوبی و آلاسکا، با بومیان سیاه‌پوست و سرخ‌پوست مصاحبه کرده است. این کتاب مستندسازی، بازنمایی، حفظ و تفسیر روایت‌های مردم را دربرمی‌گیرد.

اِشنایدر در رویکرد تاریخ از پائین، مقیاس‌های تاریخ را کوچک کرده تا بتواند به تک‌تک افراد و اتفاقات توجه کند. او علاوه‌بر تحلیل روابط اجتماعی و فعالیت‌های روزمرهٔ مردم، به تبیین افکار، باورها و رفتار آنان می‌پردازد. موشکافی روابط خانوادگی و روابط اجتماعیِ بیرون از خانواده نشان داد که مردم عادی عاملیت داشتند و چه‌بسا در تصمیمات، تغییرات و انتصابات ایفای نقش می‌کردند. آنها تحولات تاریخی را مشاهده کرده بودند و به تعبیری همزمان،‌ هم سازنده و هم محصول تاریخ بودند. 

نویسنده بر روی حوادث به ظاهر بی‌اهمیت و بی‌نام‌و‌نشان تمرکز کرده تا بتواند لایه‌های پنهان جوامع را کشف کند. شنیدن جزئیات وقایع از زبان مصاحبه‌شوندگان کمک کرد تا علل بروز حوادث را دریابد. او مصاحبه‌ها را با بهره‌مندی از منابع مرتبط با زندگی خانواده‌ها، موقعیت‌ها و مناسبات زنان و مردان و نیز با کاوش در فرهنگ‌های مختلف تفسیر کرده است. اِشنایدر بر این باور است که تاریخ شفاهی یکی از روش‌های کارآمد در جهت درک فرهنگ‌های مختلف و رمزگشایی از مسائل مرتبط با آن است. او در جریان مصاحبه در زندگی مردم سهیم می‌شود؛ مردمی که قهرمانان واقعی تاریخ هستند. در ضمن در مصاحبه با این سوژه‌های بی‌صدا، روایت‌های شخصی آنان را به اشتراک می‌گذارد و با سازوکارهای علمی به تجارب جمعی تبدیل می‌کند. این عقلانیتِ جمعی برآمده از داستان‌های راویان، نقش تجربه در شکل‌گیری هویت اجتماع را آشکار می‌سازد. همچنین بر این نکته تأکید دارد که لازم است داده‌های حاصل از مصاحبه‌ها در قالب گفتمان و اصطلاحات مصاحبه‌شوندگان توصیف و تحلیل شوند تا نتیجۀ حاصل متأثر از گفتمان مدرن و به عبارتی تحمیل الگوی حال بر گذشته نباشد.

مطالعۀ این کتاب بارقه‌های روشنی در مسیر ثبت‌وضبط مسائل فرهنگی ملل مختلف از روزنهٔ مصاحبه‌های تاریخ شفاهی می‌گشاید.
Forwarded from جریانـ
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
💠 خون است دلم برای ایران
جان و تن من فدای ایران

شعر از زنده‌یاد دکتر #منوچهر_ستوده
محقق، مورخ و ایران‌شناس سرشناس
۲۸ تیرماه ۱۲۹۲ - ۲۰ فروردین ۱۳۹۵

از ایشان حدود ۶۰ کتاب و نزدیک ۳۰۰ مقاله بر جای مانده که مأخذی‌ست برای پژوهشگران #ایران‌شناسی در تمام دنیا.

استاد ستوده در مقدمهٔ مجموعۀ ده جلدی «از آستارا تا اِستارآباد» که حاصل سفرهای تحقیقاتی و پررنج برای شناسایی جغرافیای روستا‌ها، رود‌ها، جای‌ها، نام‌ها و اصطلاحات، گذر‌ها و گریوه‌ها، تاریخ شفاهی، گوسفند‌سراها، آداب، رسوم و فرهنگِ پهنهٔ وسیع آستارا تا استار‌آباد گرگان است، نوشته: «از آستارا تا خلیج حسینقلی در استارباد بیست‌و‌اندی سال طول کشید و تمام کوه و دشت این منطقه را بررسی کردم. البته آن وقت‌ها ماشینی نبود، پیاده یا با قاطر از محلی به محل دیگر می‌رفتم با دو دوربین عکاسی و سایر وسایل به کول.»

🎥 بخش‌هایی از #مستند «خون است دلم برای ایران» ساختهٔ سیدجواد میرهاشمی درباره استاد ستوده به همراه صحبت‌های استاد #محمدرضا_شفیعی_کدکنی درباره ایشان

یادداشت کوتاه میلاد عظیمی درباره بخشی از فیلم

#ایران‌دوستی #هنرایرانی #ایران_فرهنگی
در «جریان» باشید.
@Jaryaann
Forwarded from siavoushan
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
تأملی درباره‌ی روان‌شناسی تاریخی مردم ایران
@sokhanranihaa
@sokhanranihaa
🔊فایل صوتی

سخنرانی دکتر نعمت الله فاضلی در نشست

🔻شب مردم نامه

🔹 21 آذر 1402، موسسه مطالعات دین و اقتصاد

🔹حجم فایل:4.60MB، زمان: 20 دقیقه

ابداع مفهوم مردم نامه برای بررسی تاریخ فرهنگی مردم بسیار اهمیت دارد.

تاریخ فرهنگی یا تاریخ مردم در برابر رویکرد کلاسیک تاریخنگاری شکل گرفت که به تجربه زیسته متکثر انسان ها زبان می بخشد.

🔻این رویکرد ماهیتا انتقادی است، بر امکان های مردم تاکید دارد و به عاملیت انسان ها توجه عمیق و دموکراتیک دارد.

هدف از انتشار مردم نامه معنا بخشیدن به انسان ایرانی و دموکراتیک کردن جامعه ایرانی است.

.
🆔 @sokhanranihaa
🆔 @
🆑کانال سخنرانی ها
🌹
به یاد و یادبود
محمدابراهیم باستانی پاریزی
در دهمین سال درگذشت ایشان


سخنرانان:

ژاله آموزگار
منصوره اتحادیه
سیمین فصیحی
سیّد مصطفی محقق داماد
حسن انوری
داریوش رحمانیان
روزبه زرّین‌کوب
حسن باستانی‌راد
علیرضا پورامید


پنج‌شنبه، ۳۰ فروردین
ساعت ۱۶

کانون زبان پارسی

خیابان ولی‌عصر، سه‌راه زعفرانیه، خیابان عارف‌نسب‌، شماره‌ٔ ۱۲، باغ موقوفات دکتر محمود افشار

همزمان با این مراسم کتاب‌های انتشارات دکتر محمود افشار با ۲۰٪ تخفیف به علاقه‌مندان عرضه می‌شود.

بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار؛ تعمیم زبان فارسی، تحکیم وحدت ملّی و تمامیت ارضی

@AfsharFoundation
شمارهٔ ۲۴ و ۲۵ مردم‌نامه؛ بهار و تابستان ۱۴۰۲ منتشر شده است.

📌 در این شماره می‌خوانید:

🔹 اهواز و مشکل اهواز؛ مروری بر داستان یک شهر | روح‌الله مجتهدزاده

🔹 ردّ پای نفت در سرزمین‌های آفتاب و گل | شیدا صابری

🔹 جنسیت وارونه؛ زن‌پوشی به مثابۀ مقاومت مدنی | اشکان شریعت

🔹 فصاحت و بلاغت و شاهکار نصرالدین نیرنگ‌باز | ژانت آفاری

🔹 از اشارات تاریخی در مطالعات ادبی تا تاریخ‌نگاری ادبی | سیّدعلی کاشفی خوانساری

✔️ با گفتارهایی در تاریخ فرودستان، تاریخ جنسیت، تاریخ ادبیات، گورنگاری تاریخی از: مصطفی سعادت، زهرا حاجی اسماعیلی، محمدعلی علوی‌کیا و ...
خرید حضوری نسخهٔ کاغذی شماره ۲۴ و ۲۵ مردم‌نامه؛ بهار و تابستان ۱۴۰۲

🔹می‌توانید شمارهٔ جدید مردم‌نامه را از کتابفروشی‌های شهر خریداری کنید.

📍شماری از کتابفروشی‌هایی که شمارهٔ جدید مردم‌نامه را عرضه می‌کنند:

📌تهران
✔️شهرکتاب پارک ساعی
✔️شهر کتاب مرکزی
✔️فروشگاه چشمه-کوروش
✔️دیجی‌بوک
✔️کتاب افق رمضانی
✔️توس
✔️چشمه

📌تبریز
✔️دهخدا
✔️حامد
✔️سپهر

📌شیراز
✔️بهار شیراز

📌اصفهان
✔️شهر کتاب اصفهان
✔️پژوهش شاهین‌شهر

📌اهواز
✔️مهام

📌رشت
✔️جنگل

📌بابل
✔️چشمهٔ بابل
✔️کتابسرای بابل
سفارش اینترنتی نسخهٔ کاغذی شماره ۲۴ و ۲۵ مردم‌نامه؛ بهار و تابستان ۱۴۰۲

🔹می‌توانید نسخهٔ کاغذی شمارهٔ جدید مردم‌نامه را از وبگاه‌های اینترنتی فروش کتاب نیز سفارش دهید.

📍شماری از وبگاه‌های اینترنتی فروش کتاب که شمارهٔ جدید مردم‌نامه را عرضه می‌کنند:


🔗 ایسام

🔗 آبان

🔗 ققنوس
نسخهٔ الکترونیکی شمارهٔ ۲۴ و ۲۵ مردم‌نامه، بهار و تابستان ۱۴۰۲

🔹علاقه‌مندان به خواندن کتاب‌های الکترونیکی، می‌توانند نسخهٔ الکترونیکی شمارهٔ جدید مردم‌نامه را از پلتفرم‌های فیدیبو، طاقچه و کتابراه خریداری کنید:


🔗 فیدیبو

🔗 طاقچه

🔗 کتابراه
@sokhanranihaa
@sokhanranihaa
🔊فایل صوتی


گفت‌وگوي احمد غلامي با داریوش رحمانیان و کوروش احمدی
درباره محمد مصدق و سالگرد ملي‌شدن صنعت نفت
تاريخ سياسي جنازه مصدق

در این نوبت از برنامه «برخورد» به مناسبت سالمرگ دکتر مصدق و سالگرد ملی‌شدن صنعت نفت در اسفندماه با کوروش احمدی و داریوش رحمانیان به گفت‌وگو نشسته‌ایم. رحمانیان از «تاریخ جنازه محمد مصدق» می‌گوید و اینكه چهره محمد مصدق در فرهنگ سیاسی ما چنان فرهّ‌مند شده كه فارغ از تمام روایت‌های مختلف در این باره، ذهن ایرانیان را در میدان جنگ روایت‌ها یا جنگ‌های گفتمانی، تحت تأثیر قرار داده است. كورش احمدی نیز با اشاره به بحث غرب‌ستیز بودن مصدق معتقد است این روایت‌ها، وارونه‌خوانی تاریخ است و با تأكید بر اینكه استقلال مفهومی تاریخی است می‌گوید ظرف چند دهه گذشته تأکیدات و افراط‌های زیادی درمورد استقلال شده و متأسفانه به شکلی به انزوا تبدیل شده اما این‌جور تندروی‌ها استقلال نیست.

📺 ویدیو یوتیوب

.
🆔 @sokhanranihaa
🆔 @sharghdaily
🆑کانال سخنرانی ها
🌹
2024/05/12 10:49:59
Back to Top
HTML Embed Code: