Telegram Web Link
ویرایش جدید بوطیقای ارسطو از استاد فتح‌الله‌ مجتبایی

دو شب پیش تلفن کردم تا ضمن احوال‌پرسی به استاد اطلاع دهم که در نمایشگاه کتاب نسخه‌ای از چاپ جدید کتاب بوطیقای ارسطو را که سال ۳۷ به سعی و اهتمام استاد، منتشر شده بود، انتشارات هرمس تجدید چاپ کرده و ما هم کتاب الردّ الجمیل امام محمد غزالی تصحیح دکتر عدلی را چاپ کرده‌ایم، دعوت کردم ایشان نمایشگاه تشریف بیاورند. به دکتر عدلی تلفن کردم و گفتم من تا ساعت ۱۳ خودم را می‌رسانم که متأسفانه سعادت دیدار استاد دست نداد و شرمنده شدم. دوستان عکس گرفتند و فیلم کوتاهی از ایشان.
استاد مجتبایی اکنون در آستانۀ ۹۸ سالگی، به‌رغم کسالت در پا و کمر، همچنان هوش و حواس درخشان دارند و همواره مشوق این ناچیز هستند.
استاد مجتبایی تحصیل کردۀ دانشگاه کلمبیا و هاروارد و سال‌ها رایزن فرهنگی ایران در پاکستان و هند بوده‌اند. روزی خدمتشان رسیدم و داستان گرفتن نسخه‌ای از لغت‌فُرس را تعریف کردند که چگونه با لطایف الحیل این نسخه را از یکی از کتابخانه‌های هند دریافت کردند و بعد با یاری دکتر علی‌اشرف صادقی آن را تصحیح نمودند‌.
ببینید چه نخبگانی رایزن فرهنگی بوده‌اند. مجتبی مینوی و محمدامین ریاحی در ترکیه، مشایخ فریدنی و مجتبایی در هند و حاصل کار آنها هم مشخص است. مینوی هزار میکروفیلم از نوادر و نفایس نسخ خطی فارسی از جمله همین علی‌نامه را به ارمغان آورد که ما چاپ عکسی و حروفی کردیم. دکتر مجتبایی در تاریخ و فرهنگ ایران و هند متخصص بی‌بدیل است‌. سانسکریت را خوب می‌داند و آثار قلمی بسیاری بالغ بر ۲۰۰ کتاب از خود بر جای نهاده است. هرماه بااینکه رنجی در تن دارد، دعوت این ناچیز را قبول و چشم مشتاقان را به حضورش روشن می‌سازد. نسلی که چشم و چراغ ایران و بهشت دنیای امروز ما هستند. سایه‌شان مستدام باد.
#mirasmaktoob

https://www.instagram.com/share/reel/BAN8rczYWq
تصحیح و ترجمۀ «الردّ الجمیل» غزالی منتشر شد

میراث مکتوب- «الردّ الجمیل؛ لإلهیّة عیسی بِصریحِ الإنجیل» (پاسخی درخور به مسئلۀ الوهیت عیسی (ع) با استناد به انجیل) نوشتۀ ابوحامد محمد غزالی (۴۵۰-۵۰۵ق.) با تصحیح و ترجمۀ محمدرضا عدلی از سوی مؤسسۀ پژوهشی میراث مکتوب چاپ و منتشر شد.
الردّ الجمیل رساله‌ای کلامی است که می‌کوشد اعتقادِ مسیحیان به الوهیّت عیسی (ع) را با استناد به متون مسیحی رد کند و توصیفی اسلامی از دین مسیحیت ارائه ‌دهد.
در این کتاب ابتدا مقدمۀ محمدرضا عدلی، پس از آن ترجمۀ فارسی اثر، سپس متن مصحح عربی الردّ الجمیل و در ادامه دو مقاله دربارۀ این کتاب آمده است؛ مقالات «الردّ الجمیل: محتوا و نویسندۀ آن / نوشتۀ ماها الکایزی ـ فریموث» و «جایگاه الردّ الجمیل در میان ردّیه‌های مسلمانان بر مسیحیت / نوشتۀ مارک بومانت».
عدلی در مقدمۀ خود مباحثی را ذیل عناوین الوهیّت عیسی، نسخه‌های خطی الردّ الجمیل و هویت مؤلف آن، و خلاصۀ الردّ الجمیل آورده است.
استدلال‌های اصلی غزالی در الردّ الجمیل از این قرارند:
۱) استناد مسیحیان به معجزات عیسی (ع) برای اثبات الوهیّت او پذیرفتنی نیست، زیرا که نظیر این معجزات به انبیاء دیگر نیز نسبت داده شده است.
۲) در فقراتی از اناجیل بر این موضوع که عیسی (ع) فرستادۀ خداست، تصریح شده، بنابراین اتّکای مسیحیان به ظاهر عبارات اناجیل برای اثبات الوهیّت عیسی (ع) خطاست، زیرا که این عبارات مجاز‌ی‌اند و فهم درست آن‌ها منوط به تأویل است.
۳) رأی سه فرقۀ مهم مسیحی (یعقوبیان، ملکیان و نسطوریان) دربارۀ مفهوم اتّحاد نادرست است. اساساً اتّحادی که عیسی (ع) از آن سخن می‌گوید، برخلاف رأی مسیحیان، به معنی «تجسّد» نیست بلکه این اتّحاد نیز مجازی است و عیسی (ع) آن را به خود منحصر نکرده است. لذا نظیر آنچه که‌ در حدیث «قرب نوافل» آمده به معنی تقرّب است.
۴) سه لقب عیسی در متون مسیحی («خدا»، «پروردگار» و «پسر خدا») دالّ بر منزلت الوهی او نیستند، بلکه نظیر این‌ القاب را به انبیاء و افراد صالح دیگر نیز نسبت داده‌اند.
۵) مراد از «کلمه»، در آغاز انجیل یوحنا، پسر ازلی خدا نیست، بلکه «کلام» یا «پیام» خداوند است. همچنین این سخن عیسی (ع) که گفت: «ابراهیم (ع) مرا دید و مسرور شد …» (یوحنا ۸: ۵۶-۵۸) نیز به حقیقت عیسی (ع) اشاره دارد، نه وجودِ ازلی او.
۶) برداشت مسیحیان از لفظ «کلمه» که در قرآن (۴: ۱۷۱) آمده خطاست.
در پایان کتاب نیز نمایه‌هایی از آیات و احادیث، اشخاص، جای‌ها، کتاب‌ها، اصطلاحات و …، و نیز عبارات کتاب مقدس، و همچنین منابع آمده است.
«الردّ الجمیل؛ لإلهیّة عیسی بِصریحِ الإنجیل» (پاسخی درخور به مسئلۀ الوهیت عیسی (ع) با استناد به انجیل) نوشتۀ ابوحامد محمد غزالی با تصحیح و ترجمۀ محمدرضا عدلی، در ۲۸۹ صفحه و با قیمت ۳۵۰ هزار تومان، از سوی مؤسسۀ پژوهشی میراث مکتوب چاپ و منتشر شده است.

برای مطالعۀ صفحاتی از کتاب «الردّ الجمیل» کلیک کنید.

علاقه‌مندان برای خرید این کتاب می‌توانند از طریق شماره تلفن ۰۲۱۶۶۴۹۰۶۱۲ داخلی ۱۰۵ با دفتر فروش مؤسسۀ پژوهشی میراث مکتوب تماس حاصل کرده و یا به وبگاه فروش mirasmaktoob.net مراجعه کنند.
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
کتاب‌های عامه‌پسند در همه جای دنیا مشتری دارند؛ نباید به تولید کتاب عامه‌پسند خرده گرفت. چیزی که بازار و‌ مشتری دارد باید تولید شود.
نشر‌های شلوغ در نمایشگاه کتاب‌های عامه‌پسند تولید می‌کنند. امروز یک نشر تخصصی و خاص را معرفی می‌کنم.
انتشارات میراث مکتوب یک تنه کار دانشگاه‌ را انجام داده و میراث مکتوب ایران را حفظ کرده است.
@mirasmaktoob

https://www.instagram.com/reel/DJkEjqlMDNQ/?igsh=MXNkN3U2NDNtczdrcg==
حضور آقایان محمدرضا عدلی (مصحح و مترجم کتاب الردّ الجمیل غزالی)، حسن قریبی (مدیر روابط بین‌الملل فرهنگستان زبان و ادب فارسی) و فتح‌الله مجتبایی (عضو پیوستۀ فرهنگستان زبان و ادب فارسی) در غرفهٔ مؤسسهٔ پژوهشی میراث مکتوب در سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران 1404

@mirasmaktoob
.
حضور آقای کامل‌جان رحیم‌اف (عضو هیأت علمی دانشگاه دولتی بخارا – ازبکستان) در غرفهٔ مؤسسهٔ پژوهشی میراث مکتوب در سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران 1404

@mirasmaktoob
.
حضور آقای محمدحسین حکیم (مصحح کتاب دو رساله در عروض فارسی از قرن ششم هجری) در غرفهٔ مؤسسهٔ پژوهشی میراث مکتوب در سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران 1404

@mirasmaktoob
.
حضور آقای اسفندیار معتمدی (مؤلف کتاب‌های درسی و پژوهشگر تاریخ علم) در غرفهٔ مؤسسهٔ پژوهشی میراث مکتوب در سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران 1404

@mirasmaktoob
.
حضور آقای قاسم صافی (استاد پیشین دانشگاه تهران) در غرفهٔ مؤسسهٔ پژوهشی میراث مکتوب در سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران 1404

@mirasmaktoob
.
حضور آقای رضا بیات (مصحح کتاب علی‌نامه) در غرفهٔ مؤسسهٔ پژوهشی میراث مکتوب در سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران 1404

@mirasmaktoob
.
حضور آقای ابوالقاسم اسماعیل‌پور مطلق (استاد فرهنگ و زبان‌های باستانی – دانشگاه شهید بهشتی) در غرفهٔ مؤسسهٔ پژوهشی میراث مکتوب در سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران 1404

@mirasmaktoob
.
حضور آقای رضا نقدی (پژوهشگر پژوهشکده بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی) در غرفهٔ مؤسسهٔ پژوهشی میراث مکتوب در سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران 1404

@mirasmaktoob
.
حضور آقای علیرضا دهقان (کارگردان فیلم مستند سینمایی «ایساتیس» و «اوسیا») در غرفهٔ مؤسسهٔ پژوهشی میراث مکتوب در سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران 1404

@mirasmaktoob
.
حضور آقایان آقایان امید سروی گلپایگانی (مصحح کتاب بهجت افزا)، بهروز ایمانی (مصحح متون کهن) و ایرج فرجی (مدیر کتابخانه فرهنگستان زبان و ادب فارسی) در غرفهٔ مؤسسهٔ پژوهشی میراث مکتوب در سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران 1404

@mirasmaktoob
.
حضور آقای صمد اسماعیل‌زاده (نویسنده كتاب زندگی و مبارزات شهید آیت‌الله قاضی طباطبایی) در غرفهٔ مؤسسهٔ پژوهشی میراث مکتوب در سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران 1404

@mirasmaktoob
.
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
غرفهٔ مؤسسهٔ پژوهشی میراث مکتوب

هفتمین روز نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران
سه‌شنبه 23 اردیبهشت 1404

@mirasmaktoob
.
روحیۀ فرهنگی احمد مسجدجامعی تحسین‌برانگیز است.

https://www.instagram.com/share/p/_eHVnmC3S
روحیۀ فرهنگی احمد مسجدجامعی تحسین‌برانگیز است.

مسجدجامعی از آغاز دست مرا گرفت. سال هفتاد‌ و‌ دو تا اکنون رفیق شفیق است. زمان وزارت ارشاد هزارۀ سوم، مرا به دفتر وزارت فراخواندند. فرمودند: "میراث مکتوب را حیات خلوت مسجدجامعی و اصلاح‌طلبها کرده‌ای! گفتم بهتان است، هیچگاه با چپ و راست اهل سیاست رفاقت و دشمنی نداشته‌ام. او ریالی از ما نگرفته و جز یاری و دلداری، در ایام عسرت کاری نکرده."
بی‌عذر و دلیلی، مأموریت مرا از ارشاد به مؤسسه قطع و کارت ساعت‌زنی برایم صادر کردند، شاید به این امید که از مدیرعاملی و عضویت در هیأت امنا استعفا دهم و فردی از خود را بر مسند میراث بنشانند. چند ماهی به محل کار جدید در ساختمان فجر می‌رفتم و بعد از ساعت چهار به دفتر مؤسسه برمی‌گشتم. تنها مسجدجامعی گاهی زنگ می‌زد و احوالم را می‌پرسید. بااین حال، با فروش مغازۀ کتابفروشی مؤسسه در مجتمع تجاری فروزنده که به هزار زحمت و مشارکت در نشر خریده بودیم، مجبور به فروش آن شدیم تا حقوق و بیمه همکاران را بدهیم و چراغ میراث را روشن نگاه داریم. رفقای هزاره دست‌بردار نبودند، باز فرمودند: مسجدجامعی باید از عضویت هیأت امنای مؤسسه استعفاد دهد تا بودجه میراث را بدهیم و او اول زیر بار این خواسته نمی‌رفت تا مطمئن شود. نامه‌ای نوشت: "اگر بقای میراث مکتوب و تأمین بودجه‌اش را تأمین می‌کنید، می‌روم".
امروز چهارشنبه سه بار به غرفه میراث آمده بود تا مرا ببیند، شرمنده‌اش شدم که درست لحظاتی که به دیدار دوستان دیگر می‌رفتم، توفیق رفیقم نبود. از ساعت ۱۴ که در غرفه نشسته بودم، بی‌وفقه به دیدار دوستانی کامیاب می‌شدم که انتظارش را نداشتم. کسانی که بعضاً در فضاهای مجازی اخبار مؤسسه و نوشته‌های ناقابل بنده را پیگیری می‌کنند.
البته ساعتی قبل پای سخنرانی جناب مسجدجامعی در سرای کتاب نشسته بودم و شاهد بودم که با چه احساس قشنگی دربارۀ مرحوم حشمت‌پور که دوست پنجاه‌ساله‌اش بود، سخن می‌گفت، با نقل خاطراتی که او را منقلب کرد.
به هرحال خواستم با این چند خط، مروری کنم بر دفتر خاطرات با او که رونق نمایشگاه کتاب، میراث اوست و او با حضور در نمایشگاه، به حیات فرهنگی خود ادامه می‌دهد. در ایام قدرت و حشمت، یاور اهل فرهنگ بود، تأسیس خانۀ کتاب و میراث مکتوب و نمایشگاه کتاب و بسیاری مراکز و مؤسسات دیگر، محصول دوران مدیریت او است و همچنان محبوب اهالی فرهنگ و هنر است. اکنون نمایشگاه کتاب بخشی انکارناپذیر از حافظۀ تاریخی ایران پس از انقلاب است.‌ به‌رغم ده‌ها اشکالی که دارد، صدها حسن هم دارد که شاید در جهان کنونی چنین محفل انسی نمونه نداشته باشد.

https://www.instagram.com/share/p/_eHVnmC3S
تدریس منتخبات شاهنامه را جزو پرگرام خود قرار بدهید!

از مقالات وارده:
آقای مدیر جنگل، این خود پُرواضح است که فلاکت‌های حاضرهٔ ما از اثر رخوت و خمودتی است که از دیرگاهی در عنصر ایرانی تولید و خون شهامت و بزرگواری در عروق ما سرد و افسرده گشته و از این رو رفته‌رفته به ذلت و فلاکت خو گرفته و مفاخر تاریخی خود را یک سره فراموش کرده‌ایم.
این است طالبانِ ترقی ایران، از چندی به این طرف در پی ایقاظ و اِنتِباه ایرانیان برآمده و برای بیداری حسِ افتخارجوئی و سیادت‌طلبی ابنای وطن، هرگونه تَشَبُّثات می‌نمایند تا مگر رخوت به قوت و حمودت به التهاب مبدل شود و خون سرد و افسردهٔ ما گرمی و حدت پذیرد. به عقیدهٔ این بنده، بهترین وسیله این کار همانا تأسیس مدرسه نظامی و تدریس اشعار نغز شاهنامه حکیم ابوالقاسم فردوسی است. در مدارس که شاگردان را بر شهامت نژاد و مفاخر تاریخی نیاکان خود مأنوس و آشنا کند. مدیران محترم مدارس را به وسیلهٔ آن جریدهٔ شریفه، بدین نکته متوجه داشته و امیدوارم به نظر دقت و اهمیت بدان نگریسته و تدریس منتخبات شاهنامه را جزو پرگرام خود قرار بدهند.
یک نفر ایرانی

مأخذ: روزنامه جنگل. شماره 20. سال اول. یکشنبه هشتم ربیع‌الاول 1336.
@mirasmaktoob

[میرزا کوچک خان] باشعار فردوسی علاقهٔ خاص داشت بطوریکه در گوراب زرمخ مرکز تأسیسات نظامی جنگل جلسات منظمی برای قرائت شاهنامهٔ فردوسی و تهییج روح سلحشوری افراد ترتیب داده بود. (فخرائی، 1366: 38)

مأخذ: فخرائی، ابراهیم. 1366. سردار جنگل (میرزا کوچک خان). تهران: سازمان انتشارت جاویدان.

@mirasmaktoob
.
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
غرفهٔ مؤسسهٔ پژوهشی میراث مکتوب

هشتمین روز نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران
چهارشنبه 24 اردیبهشت 1404

@mirasmaktoob
.
2025/07/04 06:24:01
Back to Top
HTML Embed Code: