Telegram Web Link
دست‌های ترامپ باز نیست

#سرمقاله #روزنامه_جوان

محمدجواد اخوان

کنش خاص سیاسی و رسانه‌ای دونالد ترامپ، او را در سراسر جهان به موضوع بحث تعداد زیادی از افراد تبدیل کرده است، اما این بدان معنا نیست که به همان اندازه که چشم‌ها به ترامپ و رفتارهایش دوخته‌شده، تصمیمات او هم بتواند نتیجه‌بخش باشد.

واقعیت آن است که ترامپ با شعار «اول امریکا»، شتاب دارد که همزمان چالش‌های عمده پیش روی اول بودن و اول ماندن امریکا را یکجا و در فرصت چهارساله ریاست‌جمهوری خود برطرف کند و این کار چندان هم آسان نیست. از یک‌سو در جنگ تنگاتنگ اقتصادی با رقبا خصوصاً چین قرار دارد که اتفاقاً با توجه به زمینه‌های حرفه شخصی ترامپ، حوزه اقتصاد اولویت بالایی دارد. نزاع تعرفه‌ها هرچند در کوتاه‌مدت ممکن است امتیازاتی را برای صنایع و کسب‌وکار‌های امریکایی فراهم کند، اما در عمل بخش زیادی از توان دیپلماتیک کابینه ترامپ را به خود اختصاص داده و در اقصی‌نقاط عالم دشمنان جدیدی را برای واشینگتن می‌تراشد. از همه اینها گذشته، رقابت بنیادین چین و امریکا برای تصاحب بلندمدت عنوان اقتصاد اول دنیا، چیزی نیست که با چند رفت‌وبرگشت در تصمیم‌گیری به نتیجه نهایی برسد.

در سوی دیگر اقیانوس اطلس، ترامپ با چالش‌های دیگری نیز مواجه است. قدرت‌های اروپایی قلدرمآبی‌های ترامپ را فعلاً تحمل می‌کنند و هر روز گزاره جدیدی را از کاخ‌سفید می‌شنوند. در سال‌های اخیر منطقه اوراسیا شاهد منازعه سنگین امنیتی و نظامی اروپای غربی و روسیه بوده که نمونه بارز آن جنگ اوکراین است. رفتار ترامپ در مواجهه با زلنسکی - به‌عنوان اولین قربانی این منازعه- درس‌های مهمی برای اروپا داشت. هرچند ترامپ به‌سوی عادی‌سازی وضعیت خود با کرملین می‌رود، اما اروپایی‌ها به این سادگی‌ها نمی‌توانند چشم خود را بر تحولات چهار سال اخیر ببندند و نوعی خیانت از سوی دیگر آتلانتیک به‌شدت احساس می‌شود. علاوه بر اینها سطح تخاصم اروپایی‌ها با روسیه فعلاً چنان بالاست که عملاً ترامپ نمی‌تواند روی هیچ‌گونه توافقی که دو طرف آن روسیه و تروئیکای اروپایی باشد، حساب کند.

اوضاع منطقه غرب آسیا نیز به‌ویژه پس از ۷ اکتبر دچار تحولات مهمی شده است. پروژه پیشین ترامپ، یعنی «صلح ابراهیم» - که روی آن حساب ویژه‌ای بازکرده بود و امیدوار بود با آن رضایت شبکه صهیونیسم بین‌الملل را به دست آورد- یک‌شبه بر باد رفت و چشم‌انداز موفقی از احیای روند آن برای عادی‌سازی اشغال و محو فلسطین نیز دیده نمی‌شود. مردم فلسطین و لبنان هرچند زیر ضربات جنایات وحشیانه صهیونیست‌ها رفته‌اند، اما جریان‌های مقاومت شهامت و جسارت اقدامات بزرگ را از خود نشان داده‌اند. جنایات دولت نتانیاهو، بزرگ‌ترین موج نفرت از رژیم صهیونی را در دنیا و به‌ویژه در غرب به راه انداخته و همین موضوع هزینه تصمیمات به سود اسرائیل را برای کاخ‌سفید دوچندان می‌کند. هراندازه هم که ترامپ به دنبال راضی کردن نتانیاهو و حامیان صهیونیستش باشد، موانع بزرگ اجتماعی در داخل و خارج خاک امریکا در برابر خود خواهد دید.

شکل‌گیری اجماع امریکایی در جهان امروز دیگر به آرزویی محال برای سران کاخ‌سفید تبدیل شده است. جمله تاریخی ویلیام برنز، رئیس سابق سیا را نیز حتماً سایر سیاستمداران واشینگتن در ذهن دارند که اعتراف کرد که به لحظه تاریخی عبور از «برتری بلامنازع امریکا» رسیده‌ایم. ترامپ اینها را به‌خوبی می‌داند و می‌داند که امکان تصمیم‌گیری چندجانبه و حتی یکجانبه علیه هیچ رقیبی را ندارد، چه رسد به آنکه طرحی برای ضربه زدن به ایران در ذهن داشته باشد.

او می‌کوشد از توانمندی‌های شخصی خود در ایجاد جو تبلیغاتی فریبنده و جلب‌توجه افکار عمومی حداکثر استفاده را بنماید تا بلکه بتواند دستاورد‌هایی نمایشی در پرونده‌های مهم پیش روی امریکا به دست آورد. اصرار او بر تحقیر سران سایر کشور‌ها نیز به نحوی با همین مسئله مرتبط است که او امیدی به حل بلندمدت و مطمئن چالش‌های امریکا ندارد و صرفاً به دنبال مسکن‌های مقطعی است. او می‌داند که حذف ایران از گردونه اقتدارخواهی شدنی نیست، اما امیدوار است که در فرایندی تبلیغاتی، خود را حل‌کننده چالش امریکا با ایران نشان دهد. آیا او حاضر است که پا را از کنش رسانه‌ای فراتر نهاده و برخلاف میل شبکه صهیونی بین‌الملل، مؤلفه‌های قدرت ملت ایران را به رسمیت بشناسد؟ مروری بر تجربه سال‌های گذشته پاسخ این سؤال را برای ما روشن می‌کند.

💠 @mjakhavan
👍1
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
تکلیف مبارزه‌ی با استکبار پس از مذاکرات چیست؟ خب، مگر مبارزه‌ی با استکبار، تعطیل‌پذیر است؟ مبارزه‌ی با استکبار، مبارزه‌ی با نظام سلطه تعطیل‌پذیر نیست... این جزو کارهای ما است، جزو کارهای اساسی است، جزو مبانی انقلاب است. یعنی اگر مبارزه‌ی با استکبار نباشد، ما اصلاً تابع قرآن نیستیم. مبارزه‌ی با استکبار که تمام نمیشود. در مورد مصادیق استکبار، آمریکا اتمّ مصادیق استکبار است. ما به این مسئولین محترمی که در قضیّه هسته‌ای مذاکره میکنند -که حالا اینها اجازه پیدا کرده‌اند که مسئولین روبه‌رو با هم حرف بزنند؛ البتّه سابقه داشت، در این سطح نه، در سطوح پایین‌تر سابقه داشت؛ در این سطح، اوّلین‌بار بود- گفته‌ایم که فقط در مسئله‌ی هسته‌ای شما حق دارید مذاکره کنید؛ در هیچ مسئله‌ی دیگری حق ندارید مذاکره کنید، و نمیکنند. آن طرف مقابل، گاهی مسائل منطقه و یمن و مانند اینها را پیش میکشد، اینها میگویند ما در این زمینه‌ها با شما صحبتی نداریم و صحبت نمیکنند. مذاکره فقط در زمینه‌ی مسئله‌ی هسته‌ای است، ... مبارزه‌ی با استکبار تعطیل‌پذیر نیست، تکلیفش کاملاً روشن است و خودتان را آماده کنید برای ادامه‌ی مبارزه‌ی با استکبار.

💠 @mjakhavan
👍2
مصائب چسبندگی قیمت‌ها

محمدجواد اخوان

#سرمقاله #روزنامه_جوان

در سال‌های اخیر هر بار که قیمت ارز جهش یافته، موجی از گرانی کالا‌ها را با خود در بازار به همراه داشته است. نکته عجیب ماجرا اینجاست که حتی کالا‌هایی با منشأ کاملاً داخلی نیز وارد مسابقه تورمی می‌شوند و شما مجبورید اجناسی را که هیچ‌گونه ارتباطی با واردات هم ندارد، به قیمت بین‌المللی و با نرخ ارز آزاد و گاه حتی بیشتر از آن بخرید. اما نکته عجیب‌تر آن است که وقتی ارز گران می‌شود، یک‌باره همه کالا‌های موجود در فروشگاه‌ها (که بسیاری‌شان ماه‌ها قبل و با قیمت‌های خریدی بسیار پایین‌تر به فروشنده تحویل شده‌اند) به قیمتی متناسب با نرخ جدید ارز آزاد عرضه می‌شوند. البته هستند کاسبان باانصافی که اجناس قبلی را با قیمت‌های قبلی عرضه می‌کنند، اما متأسفانه اکثریت بازار چنین مشی‌ای ندارند.

وقتی به فروشنده‌ها اعتراض می‌شود که چرا کالایی را که با قیمتی مثلاً نصف قیمت فعلی خریده‌ای، با نرخ‌هایی که ثانیه‌ای تغییر می‌کند، قیمت‌گذاری می‌کنی، پاسخ می‌دهند که ما اگر بخواهیم این محصول را جایگزین کنیم باید مبلغ بیشتری را هزینه کنیم. این استدلال البته از نظر اقتصادی و منطق انصاف کاملاً غلط است. اولاً منطق سرمایه‌گذاری مربوط به پیش از درآمد است و سود عادلانه از سرمایه‌گذاری به دست می‌آید نه از گران‌فروشی؛ به این معنا که فروشنده سود مربوط به فروش کالای الف را که امروز می‌فروشد باید از محل سرمایه‌گذاری روز‌های قبل به دست آورد و سود فروش کالای ب را که فردا می‌فروشد از محل سرمایه‌گذاری امروز. معلوم است کالایی که فردا گران‌تر می‌فروشد، سود بیشتری از نظر ریالی نصیب او خواهد کرد، اما انصاف حکم می‌کند که درصد سود (و نه معادل ریالی آن) از عددی تجاوز نکند.

متأسفانه در سال‌های اخیر با همین توجیه بسیاری از کالا‌هایی که با ارز‌های ترجیحی یا نرخ‌های کمتر تولید یا وارد شده‌اند به‌یک‌باره با قیمت‌های چندبرابر عرضه شدند و فشار زیادی به مصرف‌کنندگانی که بسیاری‌شان حقوق‌بگیران ثابت از قبیل کارمند و کارگر هستند، وارد شد. به همین دلیل است که بسیاری معتقدند بازنده اصلی نوسان ارزی یک دهه اخیر تنها حقوق‌بگیران ثابت هستند و بسیاری از واسطه‌گران و صاحبان مشاغل آزاد از این گرانی تا حدی بهره‌مند شدند.
قسمت تلخ و عجیب‌تر ماجرا البته جایی است که نرخ ارز به سرازیری می‌افتد و کاهشی می‌شود. اینجا لابد انتظار این است که همان‌طور که در کسری از ثانیه همه‌چیز گران شد، لااقل طی چند ساعت یا چند روز این اثر در بازار خود را نشان دهد، اما چنین نمی‌شود، چرا؟ دلیل را «چسبندگی قیمت‌ها «(Prices Stickiness) می‌دانند که در واقع «چسبندگی به سقف» است. همان‌ها که عامل گران کردن کالا‌ها هستند به هزاران بهانه از ارزان کردن آن سر باز می‌زنند. به دلیل جذابیت واسطه‌گری در اقتصاد ایران، قیمت‌ها به سقف چسبندگی دارند و به‌نوعی بسیاری (حتی برخی از آنان که از گرانی متضررند) منتظر گرانی هستند و گاه از آن استقبال هم می‌کنند!

در مقابل چنین رویه غلطی چه باید کرد؟ هم دولت، هم عرضه‌کنندگان و هم مصرف‌کنندگان باید در مقابله با این رویه نقش‌آفرینی کنند. دولت باید نقش نظارتی خود را چه به‌صورت مستقیم و تعزیراتی و چه از طریق اتحادیه‌های صنفی جدی‌تر بگیرد و اجازه ندهد معاش مردم به مسلخ دلالی برود. باید کالا‌های با منشأ داخلی با نرخ‌های متناسب با قدرت خرید مردم ایران به فروش برسند و نرخ‌گذاری بین‌المللی مواداولیه تا زمانی که درآمد مردم عادی به نرخ‌های داخلی است، ظلمی مضاعف است. فروشندگان وعرضه‌کنندگان کالا‌ها نیز باید اولاً انصاف را در نظر بگیرند و ثانیاً بدانند که گرانی یک‌باره کالا‌ها به زیان خود آنها هم هست، چراکه خریداران کالا برخلاف آنها درآمد ثابتی دارند و طبیعتاً خریدشان با گرانی اجناس کم می‌شود و سود فروشنده‌ها هم کمتر!

اما مصرف‌کنندگان نیز باید فعال برخورد کنند! قدیمی‌ها یادشان هست که مثلی بود که گویی سال‌هاست که به فراموشی رفته است: «سزای گران‌فروشی نخریدن است.» بزرگ‌ترین و قدرتمندترین تنظیم‌گر بازار، خریداران هستند. خصوصاً در کالا‌های غیراساسی و لوکس که برای خرید آنها نیاز به تعجیل نیست، می‌توان دست نگه داشت و دلالان و سودجویان را وادار کرد که انصاف پیشه کنند. متأسفانه در سال‌های اخیر گاه مشاهده شده که به‌رغم گرانی یک کالا، تقاضای کاذب برای آن بالا رفته و برای خرید آن صف بسته‌شده که دود این هجوم‌ها در چشم همه مردم خواهد رفت. در بازار باید همه برنده باشند و ظلم به مصرف‌کنندگان نهایی کالا توجیه‌پذیر نیست که حضرت علی (ع) در فرمان خود به مالک می‌فرماید: «البیع بیعاً سمحاً بموازین عدل واسعار لاتجحف بالفریقین من البایع والمبتاع. باید معاملات با شرایط آسان صورت گیرد: با موازین عدل و نرخ‌هایی که نه به فروشنده زیان رساند و نه به خریدار.»

💠 @mjakhavan
👍1
‎دسترسی به صفحات روزنامه جوان

‌‎‌‏‌‎‌‏‌‌‎‌‏‌‌‎‌‏‌‌‎‌‏‌‌‎‌‏🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/4269

‌‌‌‌‌‌🗓️ ‌ ‌‌ ‌‌دو‌شنبه | اول اردیبهشت ١۴٠۴

‌‎‌‏‌‎‌‏‌‌‎‌‏‌‌‎‌‏‌‌‎‌‏‌‌‎‌‏‌‌‎‌‏‌‎‌‏‌‎‌‏‌‎‌‏‌‌‎‌‏‌‌‎‌‏‌‌‎‌‏‌‌‎‌‏‌‌‎‌‏‌‎‌‏📥 دانلود کلیه صفحات به صورت یکجا

🌎 @NewsJavan
1
🕯 #نهج_الامامة / ۱

راهنمایان فطرت و خرد انسانی

📜 #نهج_البلاغه در کلام امام خامنه‌ای (مدظله‌العالی)

🌍 @newsjavan
1
🕯 #نهج_الامامة/ 2

🔰 بعثت جامعه و بشريت

📜 #نهج_البلاغه در کلام امام خامنه‌ای (مدظله‌العالی)

🌍 @newsjavan
‎دسترسی به صفحات روزنامه جوان

‌‎‌‏‌‎‌‏‌‌‎‌‏‌‌‎‌‏‌‌‎‌‏‌‌‎‌‏🔗 Javann.ir/fa/pb/1/1/4271

‌‌‌‌‌‌🗓️ ‌ ‌‌ ‌‌چهار‌شنبه | ٣ اردیبهشت ١۴٠۴

🌎 @NewsJavan
🕯 #نهج_الامامة/ ٣

🔰 نسخه‌ای برای همه دوران‌ها

📜 #نهج_البلاغه در کلام امام خامنه‌ای (مدظله‌العالی)


🌏 @NewsJavan
1
در هر رسانه‌ای از جمله #رسانه_ملی ممکن است خطای سهوی محتوایی رخ دهد که البته باید پیگیری کرد تا از تکرار آن جلوگیری شود. اما انتقام‌گیری سیاسی فرصت‌طلبان از #صداوسيما به بهانه این اشتباهات، پذیرفتنی نیست.
👏1
📥#داده‌_نما |مأموریت شن‌ها

👈 بازخوانی نقشه شکست خورده امریکا برای حمله به تهران در اردیبهشت 1359

📥 PDF DOWNLOAD

✔️http://www.javann.ir/fa/pb/1/1/4256

🌏 @NewsJavan
🕯 #نهج_الامامة/ ۴

🔰 سکوت دانشمندان جائز نیست!

📜 #نهج_البلاغه در کلام امام خامنه‌ای (مدظله‌العالی)


🌏 @NewsJavan
2025/07/08 20:24:04
Back to Top
HTML Embed Code: