Telegram Web Link
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎥 فیلمی از حرم امام رضا(ع) در دهه 1320 از ارشیو فیلم روسیه.

میلاد امام رضا(ع)مبارک
                                       
در حضرت شه چه گفت باید لبیک
اینجا نه سلام رسم باشد نه علیک
این وادی قدس است نگهدار ادب
این عرش مقدس است فاخلع نعلیک

@oralhistoryiran
👍9😡3👎2🤔1
هشدار به جامعه‌ی علمی: نسبت تعداد کتاب‌ها و مقالات حاوی عبارت جعلی خلیج ع.ر.ب.ی در مقابل خلیج فارس به طور نگران‌کننده‌ای افزایش یافته است: در سال ۱۹۹۱ به ازای هر ۱۰۰ مقاله حاوی خلیج فارس، تنها ۱۱ مقاله حاوی خلیج ع.ر.ب.ی منتشر شد. اکنون این نسبت به بالای ۴۰ رسیده است./علی شریفی زارچی
👍7
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
⚽️ تاریخ شفاهی ورزش
خاطرات امیدوار از باشگاه گلکار تا تأسیس باشگاه ابومسلم

پیشکسوت ورزش خراسان با اشاره به تأسیس باشگاه های ورزشی در اواخر دهه چهل شمسی به جام تخت جمشید و بیان خاطراتش از تأسیس باشگاه ابومسلم خراسان پرداخت.

⚽️ @oralhistoryiran
👍31
آیین زن شاهی یا ورف چال


مراسم سنتی و ملی "ورف چال" یا "برف چال" که نمادهای یک سنت حسنه و کم‌نظیر با بیش از پانصد سال قدمت در کشور است همه ساله در اردیبهشت ماه در روستای زیبای "اسک" بخش لاریجان در فاصله 85 کیلومتری شهرستان آمل در مسیر جاده هراز واقع شده است، برگزار می گردد.
در دوران قدیم به منظور تامین آب دام ها و حتی انسان به درایت عالم بزرگوار سید حسن ولی، چاله ای عمیق در دامنه کوه دماوند حفرشد تا با پرشدن برفهای دامنه های قله، مشکل کم آبی تابستان که گریبانگیر مردم منطقه می‌شد را برطرف کند. این مراسم همه ساله و قبل از ذوب شدن آخرین برف های زمستانی با شکوه خاصی و با حضور چند هزار نفری مردم منطقه برگزار می شود و دوستدارانی از سراسر کشور برای تماشای این مراسم به روستای اسک می آیند.
تاریخ اجرای این مراسم از قبل توسط بزرگان محل به عموم اطلاع داده می شود تا در این روز تمام  مردان روستای اسک در مراسم ورف چال حضور داشته باشند. در روز مراسم مردان اسک صبح زود با در دست داشتن ناهار، میوه و چای از روستا بیرون می آیند و امور و زمام روستا را موقتاً به زن های روستا میدهند تا مراسم زن سالاری را با برنامه هایی همچون عروس و داماد و شاه و وزیر است را برگزار کنند
زنان روستا برای تحقق بخشیدن به هدف خویش از میان خود زنی (حامی) را بر می گزینند تا وی به نظام حکومتی که به طور موقت در روستا ایجاد شده سروسامان بدهد، حکومت زنان را در قدیم مادر شاهی هم می گفتند. در این روز ورود هر مردی به داخل روستا جلوگیری می شود در صورتی که مردی به تذکرات و اخطارهای زنان توجهی نکند و داخل روستا شود به شدت با چوب دستی زنان روستا تنبیه می شود. مردان روستا پس از رسیدن به محل ورف چال با رفتن به سمت مناطق پوشیده از برف و آوردن قطعه های بزرگی از برف و ریختن در چاهی مورد نظر که عمق و ارتفاعی زیاد هم دارد بخشی از مراسم خود را برگزار کرده باشند. پس از پرشدن چاه از برف و پوشاندن در چاه، در پذیرایی گروهی در اطراف چاه با غذایی با خود آورده بودند، شرکت می کنند، نماز جماعت می خوانند و پس از یک روز شاد و خاطره انگیز به روستا برمی گردند.


🆔 @oralhistoryiran
👍8👏4
😱7👍1
دورنمای مقبره فردوسی که در شهر طوس واقع است


این بنا مشهور به قبر فردوسی طوسی است

عکاس مخصوص اعلیحضرت شاهنشاهی... خانه زاد عبدالله قاجار دارالخلافه ناصری ۱۳۱۱قمری
./منبع کاخ موزه گلستان/برگرفته از صفحه اینستاگرام فاطمه قاضیها


پ.ن: این تصویر هارونیه است.

@oralhistoryiran
6👍21
🔺بهکده راجی
دهکده‌ای سبز و خرم و نوبنیاد در خراسان شمالی که برای 1500نفر از جذامیان پاک شده و درمان شده ایران در سال 1356 ساخته شد
.

عنوان «راجی» برای این منطقه، به پاس خدمات دکتر عبدالحسین راجی (1282-1351) به بهکده گذاشته شد. این روستا بعد از تحولات سال1357، به «بهکده‌ی رضوی» تغییر نام داد


@oralhistoryiran
👍21🤔1
قدرت‌الله روشنی زعفرانلو از دانشمندان و مترجمان و خراسان‌شناسان ايران درگذشت.

او در سال ۱۳۱۲ در روستای پرتان اسفراين متولد شد. پدرش، محمدابراهيم‌خان روشنی زعفرانلو در آغاز دورۀ پهلوی حاكم قوچان و شيروان بود و مادرش بی‌بی قمر نام داشت‌. مرحوم روشنی زعفرانلو فارغ‌التحصیل رشتۀ زبان انگلیسی از دانشگاه تهران بود و پس از پایان تحصیلات در ادارۀ انتشارات و روابط فرهنگی همان دانشگاه مشغول به کار شد.
روشنی در کنار کار اداری به دو فعالیت عمدۀ پژوهشی دست زد که منشأ خدمات علمی و فرهنگی ارزشمندی شد؛ یکی ترجمه و دیگری تحقیق دربارۀ زادگاهش اسفراین و خراسان که او را به خراسان‌شناسی نامور مبدّل ساخت
از آثار این پژوهشگر می‌توان به امیرکبیر و دارالفنون، مجموعۀ اسناد و مدارک فرّخ‌خان امین‌الدوله، مخزن‌ الوقایع: شرح مأموریت و مسافرت فرّخ‌خان امین‌الدوله (با همکاری شادروان کریم اصفهانیان)، ترجمۀ سفرنامۀ آمبروسیو کنتارینی و ترجمۀ سفرنامۀ خراسان و سیستان: سفرنامۀ کلنل ییت به ایران و افغانستان (با همکاری مهرداد رهبر) اشاره کرد.
روحشان شاد و یادش گرامی باد.

@oralhistoryiran
4👍4
1_18725652274.pdf
2.5 MB
صدرالاطباء و میراث خاندان شاملو (تبار شناسی و خدمات پزشکی)
نویسنده: غلامرضا آذری خاکستر

مطالعه تبارشناسی خاندان‌های قدیمی و تأمل در فعالیت‌های اجتماعی آنان حاکی از آن است که برخی از مشاغل در خانواده‌های قدیمی، موروثی و حتی تا چند نسل تداوم داشته است، به‌طوری‌که بخشی از هویت تاریخی آن خاندان تلقی می‌شود. بررسی تاریخ خاندان‌های اثرگذار در شهر مشهد نشان می‌دهد که مشاغل موروثی و حتی هنری یا مذهبی در بین برخی از خانواده‌های مرتبط با حرم مطهر امام رضا(ع) تا چندین نسل تداوم داشته است....

خاندان شاملو ازجمله خانواده‌های قدیمی شهر مشهد محسوب می‌شوند که تبارشناسی آنان بیانگر وجود پزشک در سه نسل یعنی از میرزا غلامعلی صدرالاطباء تا نوادگانش است. هدف این پژوهش بررسی تاریخ خاندان شاملو و تداوم شغل پزشکی در بین این خانواده است. تلاش می‌شود با مطالعات اسناد خاندانی و تاریخ شفاهی ضمن پرداختن به تاریخ خانوادگی، روایت‌های پزشکی و میراث خاندانی آنان مورد واکاوی قرار گیرد.
🌐پژوهشنامه مطالعات اسنادی و آرشیوی. سال سوم. شماره ۱. بهار و تابستان ۱۴۰۳
https://docs.aqr-libjournal.ir/article_216874.html



🆔 @oralhistoryiran
👍1👏1👌1🤪1
سرقت نسخ خطی وارزشمند موزه شاه نعمت الله ولی / سه نفر در این رابطه بازداشت شده اند

🔹دادستان عمومی و انقلاب ماهان از سرقت چند نسخه قرآن خطی و چند سکه تاریخی از موزه شاه نعمت الله ولی خبر داد و گفت: این رخداد روز پنجشنبه 25 اردیبشهت ماه اتفاق افتاده و دستورات قضائی لازم به منظور شناسایی و دستگیری عامل یا عاملان آن نیز صادر شده است
👍3🤔1
ماجرای کشف اسکلت ۳ هزار ساله در بابل

سرپرست کاوش‌های منطقه تاریخی بندپی بابل می‌گوید در سال‌های ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ در کاوش‌های باستان‌شناسی منطقه، ۶ اسکلت از گورستانی تاریخی در قلب جنگل‌های هیرکانی کشف شد. این اسکلت‌ها که به عصر آهن (۳۰۰۰ سال پیش) تعلق دارند، در تپه قلعه‌بن یافت شده‌اند.

این یافته‌ها نشان‌دهندۀ وجود تمدن و شهرنشینی در بابل باستان است. این آثار هم‌اکنون در موزۀ گنجینه بابل به نمایش درآمده‌اند.

به دلیل توقف کاوش‌ها، بخشی از این آثار باستانی غارت شده است!/جماران

@oralhistoryiran
6👍2
تاریخ شفاهی "ایران"
ijme-v14n1p363-fa.pdf
آنفلوآنزای اسپانیایی در مشهد

مرگبارترین اپیدمی تاریخ؟!

بر اساس مقاله آنفلوآنزای اسپانیایی در مشهد، از سال 1297 تا 1299 هجری شمسی، به قلم آقایان سید علیرضا گلشنی و غلامرضا آذری خاکستر
.

ویدیوی کامل را در کانال یوتیوب تاریخ واقعی یا Realhistorii در لینک زیر ببینید.
👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇

https://youtu.be/gz_TDZoCr1Q?si=yeBR1tdWTSL8j6sR
4👍3
خاندان پزشکان

غلامرضا آذری خاکستر
روزنامه شهرآرا
۷خرداد۱۴۰۴، صفحه تاریخ و هویت



https://shahraranews.ir/fa/publication/content/16285/427228
👍52👎1👌1
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
۹۱ سال از تاسیس دانشگاه تهران می گذرد....

بخش‌هایی از مستندِ «داستان دانشگاه»



@oralhistoryiran
8👍4
تشییع جنازه و خاکسپاری ناصرالدین شاه

ناصرالدین میرزا فرزند محمد شاه قاجار در
12 اردیبهشت 1275 توسط میرزا رضای کرمانی ترور شد.
برخی قتل ناصرالدین شاه را به سید جمال الدین اسدآبادی نسبت می دهند، برخی قتل شاه را توطئه دولت انگلیس و عثمانی می‌دانند و برخی معتقدند که صدراعظم وقت یعنی علی اصغر خان امین السلطان در این قضیه نقش داشته است.
بعد از ترور ناصرالدین شاه، امین السلطان تلاش بسیاری کرد تا خبر این ترور پخش نشود و تهران آرام بماند؛ وی به محض مطلع شدن از ترور شاه ترتیبی داد تا جسد ناصرالدین شاه را مخفیانه از صحن بیرون ببرند و در کالسکه سلطنتی بنشانند. در بازگشت به کاخ گلستان خودش نیز در کنار جسد برجای نشسته شاه نشست و جسم بی‌جان او را به حرکت درآورد تا برای جمعیت دست تکان دهد.
گفته می‌شود کلمات آخر وی پیش از مرگ این بود که
"اگر زنده بمانم جور دیگری بر شما حکومت می کنم

". پس از مرگ ناصرالدین شاه مقرر می‌شود تا روز بعد و رسیدن مظفرالدین شاه به پایتخت صبر کنند و پس از آن پیکر شاه را پس از تشییع در امامزاده عبدالعظیم حسنی(ع) به خاک می سپارند.

🆔 @oralhistoryiran
👍7🤔1
🔴 صدور قطعنامه علیه ایران در نشست شورای حکام

شورای حکام قطعنامه علیه ایران را در نشست شورای حکام تصویب کرد.

آرای موافق: (۱۹)
آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، اسپانیا، آرژانتین، استرالیا، بلژیک، اکوادور، اوکراین، کانادا، گرجستان، ژاپن، کره جنوبی، مراکش، ایتالیا، لوگزامبورگ، هلند، کلمبیا


آرای مخالف: (۳)
روسیه، چین، بورکینافاسو

🔹آرای ممتنع: (۱۱)
آفریقای جنوبی، هند، پاکستان، مصر، اندونزی، برزیل، غنا، تایلند، الجزایر، ارمنستان، بنگلادش.

پاراگوئه و ونزوئلا از حق رأی برخوردار نبودند./ جهان دیپلماسی
👌2
2025/07/10 07:08:59
Back to Top
HTML Embed Code: