Telegram Web Link
⭕️ تخصص در برابر فساد ساختاری

👤‌حسین سلاح‌ورزی در بخشی ازیادداشت خود نوشت:

🔹مدنی‌زاده با سابقه تحصیلی و تجربی برجسته در اقتصاد و اصلاحات ساختاری، گزینه‌ای علمی و پاکدست برای وزارت اقتصاد است، اما واقعیت پیچیده اقتصاد ایران، امکان اثرگذاری او را با تردید روبرو می‌کند.

🔹ساختار رانتی و غیرشفاف اقتصاد ایران، با وجود نهادهای موازی و دولت پنهان، عملاً وزیر را بی‌اختیار کرده و مانع اصلاحات می‌شود؛ مجلس هم احتمالاً حامی او نخواهد بود و تجربه‌های پیشین نشان داده‌اند که تخصص و نیت خیر به تنهایی کافی نیست.

🔹با وجود برنامه‌های علمی مدنی‌زاده، ساختار اقتصادی ایران که منافع گروه‌های خاص را بر مصلحت عمومی ترجیح می‌دهد، مانع موفقیت اوست و احتمالاً حتی امید مردم به تغییر نیز به ناامیدی بدل خواهد شد.

@rasad_tahlil
1👎1🔥1
⭕️ چهره‌ای متفاوت برای اقتصاد ایران در چهار نکته

👤محمدرضا جلائی‌پور در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹مدنی‌زاده از نظر علمی بسیار قوی است و تحصیلات و مدیریت دانشگاهی‌اش شایسته‌سالارانه بوده؛ احتمالاً قوی‌ترین وزیر اقتصاد پس از انقلاب خواهد بود.

🔹وی از لحاظ اخلاقی و مالی سالم و قابل اعتماد است؛ پاک‌دستی‌اش از دوران مدرسه مشهود بوده و بعید است به فساد آلوده شود.

🔹برخلاف بسیاری از مدیران اقتصادی، وابسته به شبکه‌های رانت‌جو نیست و تنها بر پایه صلاحیت خود برای وزارت معرفی شده است.

🔹در میان شبکه‌ای از اقتصاددانان ایرانی تحصیل‌کرده در غرب قرار دارد و حضورش در کابینه، امکان بهره‌گیری دولت از این گروه نخبه را فراهم می‌کند.

@rasad_tahlil
👍2👎2🔥1
⭕️ پوتین و بحران غرور

👤‌احمد زیدآبادی در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹عملیات پهپادی اوکراینی‌ها در عمق خاک روسیه صرف‌نظر از میزان خسارت وارده به جنگنده‌های استراتژیک آن کشور، ضربۀ حیثیتی بزرگی به ولادیمیر پوتین وارد کرده است.

🔹رهبران اقتدارگرا و متفرعنی چون پوتین نسبت به ضربه‌های حیثیتی آسیب‌پذیرند و معمولاً در چنین شرایطی خشم‌شان بر محاسبه‌گری‌شان غلبه می‌کند، به همین دلیل ممکن است برای التیام زخم روانی ناشی از ضربۀ حیثیتی دست به رفتارهای غیرعادی بزنند و اوضاع را از کنترل خارج کنند. از این رو، شاید به نفع اوکراین نباشد که با دامن زدن به جنبه‌های تبلیغاتی حملۀ پهپادی خود، بر ادامۀ تحقیر و تخفیف پوتین اصرار ورزد. جنگ اوکراین به هر حال راه‌حل نظامی ندارد و باید بر سر میز مذاکره فیصله یابد.

🔹 نوع موضعی که ترامپ در بارۀ این حمله خواهد گرفت، تأثیر مهمی بر روند مذاکرات صلح می‌گذارد. ترامپ با همۀ خودپسندی‌اش، گاهی هم از خود پختگی نشان می‌دهد و آن زمانی است که برای آرام کردن رهبران ستیزه‌جو و متفرعن، "شجاعت" و "کاردانی" آنان را می‌ستاید و بدین‌وسیله کودک درون‌شان را نوازش می‌دهد تا احساس بهتری نسبت به همکاری با او پیدا کنند. با پوتین که تاکنون همین رفتار را داشته است!

@rasad_tahlil
👎32
⭕️ ترامپ و دیپلماسی قمارگونه‌اش با ایران

👤‌امیرعلی ابوالفتح در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹سخنان ترامپ درباره نزدیک بودن توافق نباید جدی گرفته شود؛ او سابقه اظهارات تند و متناقض دارد و بارها در هفته‌های اخیر چنین حرف‌هایی را تکرار کرده است.

🔹با وجود دشواری‌های فنی و حقوقی مذاکرات، روند کلی رو به جلو است؛ اظهارات غربی‌ها، از جمله ترامپ، با اهداف تبلیغاتی و اثرگذاری بر فضای مذاکرات بیان می‌شود، نه صرفاً برای تأثیر بر ایران.

🔹بخشی از اظهارات آمریکایی‌ها برای مخاطبان داخلی یا مدیریت رژیم صهیونیستی است؛ تجربه نشان داده نباید به ضرب‌الاجل‌های ترامپ دل بست، چون رفتار او ناپایدار و لحظه‌ای است.

🔹تعیین ضرب‌الاجل و ادعای پیشرفت می‌تواند با هدف مقصر جلوه دادن ایران در صورت شکست مذاکرات انجام شود؛ این رویه‌ای رایج در سیاست تحریمی آمریکا است.

🔹سخنان ترامپ در ریاض نیز با هدف مقصرنمایی ایران بود؛ او شخصیتی خودشیفته و متناقض دارد که در رفتار با متحدان یا مخالفان، گاه تعریف و گاه تحقیر می‌کند.

🔹روحیه قماربازانه ترامپ باعث می‌شود برای گمراه‌سازی طرف مقابل، اظهارات متناقضی بیان کند تا ایران دچار خطای محاسبه شده و از مواضع منطقی‌اش عقب‌نشینی کند.

@rasad_tahlil
🤬2👍1
⭕️ زنگ خطر برای جنوب شرق

👤‌مصطفی منتظر نوشت:

🔹وضعیت امنیتی جنوب شرق ایران به دلیل فعالیت گروه‌های تروریستی در پاکستان و افغانستان ناپایدار است؛ اخیراً ویدیویی منتشر شده که درگیری میان گروه تروریستی BLA و داعش خراسان را نشان می‌دهد.

🔹درگیری BLA و داعش در مناطقی نزدیک مرز ایران نشان می‌دهد داعش خراسان پس از شکست در شمال شرق افغانستان به جنوب غربی این کشور منتقل شده و مجدداً قدرت گرفته است. بیانیه داعش مبنی بر پایان توافق عدم تجاوز با BLA، احتمال هماهنگی‌ این دو گروه توسط بازیگری فرامنطقه‌ای را تقویت می‌کند.

🔹دشمنان تلاش فزاینده‌ای برای بی‌ثبات‌سازی جنوب شرق ایران دارند. با وجود اقدامات امنیتی موفق، تهدید تروریست‌ها در مناطق مرزی همچنان وجود دارد و در صورت گسترش این گروه‌ها، ایران با هزینه‌های امنیتی بالایی مواجه خواهد شد.

🔹ایران و پاکستان همکاری امنیتی خود را افزایش داده‌اند، اما ضعف پاکستان در کنترل برخی گروه‌های تروریستی مشهود است. برای مقابله مؤثر با ناامنی، مشارکت چین و روسیه نیز ضروری است، چرا که ناامنی در منطقه بر پروژه‌های راهبردی آن‌ها تأثیر منفی خواهد گذاشت و گفت‌وگوهای امنیتی مشترک باید شکل گیرد.

🔹رشد سریع گروه‌های تروریستی در مناطق مرزی افغانستان و پاکستان تهدیدی جدی برای ایران است و مقابله با آن نیازمند توسعه همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی است.

@rasad_tahlil
3
⭕️ اعداد شگفت‌انگیز در انتخابات کانون وکلا

👤عباس عبدی نوشت:

🔹ابطال انتخابات در ایران پدیده‌ای تکراری است که می‌تواند در سه مرحله رخ دهد: ردصلاحیت، دخالت در رأی‌گیری و شمارش، یا ابطال نتایج؛ انتخابات کانون وکلای مرکز نیز از این قاعده مستثنی نبوده است.

🔹در مهرماه گذشته، انتخاباتی با حضور چهره‌های معتبر برگزار شد و هیئت‌مدیره‌ای مورد حمایت وکلا انتخاب شد، اما به‌دلیل نارضایتی برخی، کل انتخابات باطل شد.

🔹به‌جای تکرار رأی‌گیری، دستور ثبت‌نام مجدد صادر شد و تعدادی از برگزیدگان قبلی بدون دلیل جدیدی ردصلاحیت شدند، که نشان می‌دهد مشکل از نتیجه انتخابات بوده، نه روند آن.

🔹انتخابات مجدد با ردصلاحیت‌های بیشتر، عدم حضور برخی نامزدهای پیشین و رأی‌گیری آنلاین برگزار شد؛ مشارکت ۷۰٪ افزایش یافت و نتایج به‌شکل غیرمنتظره‌ای متفاوت بود.

🔹با وجود افزایش مشارکت، نبود شفافیت در شمارش آرا و اشکالات فنی سامانه رأی‌گیری باعث بروز ابهام و شگفتی در نتایج شد. افزایش چندبرابری آرای برخی افراد—مثلاً ۵ تا ۷۴ برابر—در مدت کوتاهی بین دو انتخابات، غیرعادی و سوال‌برانگیز است.

🔹نمونه بارز این تغییر عجیب، جهش آرای یک وکیل مرتبط با یک محکوم اقتصادی از ۲۴۷ رأی به ۲۵۵۶ رأی در انتخابات جدید است.

@rasad_tahlil
1🤩1
⭕️ نظرات خیلی از هم دور

👤سلمان کدیور نوشت:

🔹از صحبت‌های آقای سخنگوی وزارت امور خارجه، پیرامون مذاکرات و پیشنهاد مکتوب آمریکا به ایران، برداشت می شود که متن ارائه شده توسط طرف آمریکایی مورد قبول طرف ایرانی نیست و مذاکرات از توافق فاصله زیادی داره. طرفین هنوز به مبنای مذاکره و اصول آن نزدیک نشده اند.

🔹همچنین برداشت میشه که طرف آمریکایی بر غنی سازی صفر در داخل ایران تاکید دارد. در عوض می تواند در کنسرسیوم در منطقه که با پول عربستان ساخته میشه شریک شود.

🔹آمریکایی ها احتمالا گفته اند که ما حق شما را برای غنی سازی به رسمیت می‌شناسیم ولی اجرای این حق و انجام غنی سازی را در داخل ایران فعلا یا برای همیشه باید متوقف کنید.

🔹همچنین حدس می‌زنم نظرات خیلی از هم دور است و پیشنهادات فعلی آمریکا نمی تواند قانع کننده باشد. ایران تا طرف مقابل غنی سازی را نپذیرد مذاکره مستقیم و جدی نخواهد کرد. پس باید فعلا امید به حل و فصل این موضوع در مدت زمان کوتاه نداشت و احتمال قطع مذاکرات را در نظر گرفت. تداوم این خصومت به طبع خیلی از سیاستمداران دو کشور انگار نزدیکتر است.

@rasad_tahlil
1👎1
⭕️ آیا کنسرسیوم هسته‌ای ایران و اعراب مسیر توافق با آمریکا را باز می‌کند؟

👤عرفان علمشاهی در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹 پیشنهاد جدید آمریکا از طریق عمان برای تشکیل کنسرسیوم مشترک میان ایران، آمریکا، عربستان و امارات برای غنی‌سازی اورانیوم، مذاکرات هسته‌ای را وارد مرحله‌ای جدید کرده و پاسخ ایران به این پیشنهاد، می‌تواند مسیر کل مذاکرات را تعیین کند.

🔹پیشینه کنسرسیوم

▫️ تجربه موفق کنسرسیوم آرژانتین-برزیل نشان می‌دهد که کشورهای رقیب منطقه‌ای می‌توانند تحت نهاد نظارتی مشترک، برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز داشته باشند و از رقابت تسلیحاتی فاصله بگیرند.

🔹 ایران در دهه ۱۳۵۰ تجربه شرکت در کنسرسیوم یورودیف را داشته که به دلیل قطع همکاری پس از انقلاب و امتناع فرانسه از تحویل سهم ایران، به تجربه‌ای منفی در وابستگی به غنی‌سازی مشترک تبدیل شد.

🔹 آیا کنسرسیوم میان ایران، اعراب و آمریکا عملی است؟

▫️مقایسه با مدل آرژانتین-برزیل نشان می‌دهد که تشکیل کنسرسیوم مشترک میان ایران، کشورهای عرب و آمریکا دشوار است، زیرا سطح بی‌اعتمادی میان ایران و آمریکا بالا بوده و برخلاف آمریکای جنوبی، احتمال تنش نظامی در خاورمیانه وجود دارد.

🔹حرکت روی خطوط قرمز

▫️ پیشنهاد کنسرسیوم در واقع بر خط قرمز هر دو طرف حرکت می‌کند: آمریکا خواهان توقف غنی‌سازی در ایران است و ایران بر تداوم آن پافشاری دارد. پذیرش کنسرسیوم تنها در صورتی ممکن است که ایران بتواند غنی‌سازی داخلی را حفظ کند.

🔹 ابهامات زیادی در مورد اجرای موفق این کنسرسیوم وجود دارد؛ از جمله بی‌اعتمادی میان طرف‌ها و اختلاف بر سر مکان غنی‌سازی. موفقیت آن به شرط حفظ غنی‌سازی در خاک ایران و پذیرش از سوی کشورهای عربی بستگی دارد.

@rasad_tahlil
⭕️ «بازتنظیم راهبردهای محور مقاومت»

👤‌کانال محلل نوشت:

🔹استراتژی عملیاتی جبهه مقاومت، بر محاصره اراضی اشغالی به وسیله یک حلقه آتش و همزمان تجهیز خود فلسطینی‌ها در غزه و کرانه باختری استوار بود. در این راهبرد عملیاتی، با اتخاذ صبر استراتژیک تلاش می‌شد منتظر ماند تا اتفاقی روی دهد و این حلقه‌ها بتوانند در زمان مناسب وارد عمل شوند.

🔹هدف نهایی بخش اول، ممانعت از عادی‌سازی این غده تحمیلی به پهلوی جهان اسلام بود تا این پادگان استعماری نتواند در سیستم خود را ارگانیک سازد.

🔹اکنون بخش‌های مهمی از این حلقه آتش دچار چالش است اما اکنون مقاومت اسلامی دو راهبرد عملیاتی دیگر در دستور کار دارد تا هدف اصلی محقق شود:

▫️۱- تداوم ممانعت از عادی‌سازی وضعیت در درون اراضی اشغالی به وسیله حملات پراکنده و موثر انصارالله یمن و ناامن‌سازی غلاف غزه توسط حماس و جهاد اسلامی: در واقع هدف این است که وضعیت در جبهه داخلی رژیم به حالت عادی بازنگردد.

▫️۲- بازسازی موثر و جدید حلقه‌های تحت فشار و در راس آن، سوریه و لبنان.


@rasad_tahlil
👍2
⭕️ چرخش ژئوپلیتیکی به نفع ایران

👤‌نواصولگرا نوشت:

🔹شکست ترامپ در متقاعد کردن پوتین برای پایان جنگ اوکراین و عملکرد ضعیف او در سیاست داخلی، فرصتی دوباره برای ایران فراهم کرده تا از شرایط بهره‌برداری کند؛ فرصتی که در گذشته از دست رفته بود.

🔹ترامپ با داخلی‌سازی مسئله جنگ، هزینه سیاسی زیادی پرداخت و همین موضوع پوتین را جسور کرد تا خواسته‌های حداکثری‌اش، شامل تملک مناطق اوکراین و تضمین ناتو نشدن این کشور را مطرح کند.

🔹افزایش تنش لفظی میان ترامپ و مقامات روسیه، نشان از موضع تهاجمی‌تر روسیه دارد که با باور به فروپاشی قریب‌الوقوع ارتش اوکراین، خود را در آستانه پیروزی می‌بیند. اختلاف شدید میان آمریکا و روسیه، فرصتی ویژه برای ایران ایجاد کرده تا از وضعیت نابسامان ترامپ و نیاز استراتژیک روسیه بهره ببرد، از جمله در پروژه‌های کلیدی مانند راه‌آهن اینچه‌برون-گرمسار.

🔹ایران می‌تواند از روسیه امتیازات اقتصادی و نظامی بیشتری مانند ذخیره غلات، فروش ارزی آن‌ها، قراردادهای گازی و تسلیحاتی بگیرد، چرا که روسیه برای خروج از انزوا به ایران نیاز دارد.

🔹تداوم جنگ، امکان بازتنظیم روابط با اروپا و چین را هم فراهم می‌کند؛ به‌ویژه با ایجاد نگرانی در اروپا از همکاری با روسیه و کاهش احتمال توافق آمریکا–چین، می‌توان جایگاه ایران را ارتقا داد.

🔹در صورت مدیریت درست از سوی نهادهای مسئول، این شرایط می‌تواند به تعریف دوباره منافع و جایگاه ایران در سطح منطقه و جهان بینجامد؛ مشروط به داشتن برنامه‌ای اجرایی، واقع‌گرایانه و راهبردی.

@rasad_tahlil
👍42
⭕️ ابهام استراتژیک یا بحران اعتماد؟

👤‌احمد زیدآبادی در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹طی دو روز گذشته، رسانه‌هایی که معمولاً خبرهای آنها در سطح بین‌المللی جدی و معتبر تلقی می‌شود، گزارش‌های ضد و نقیضی را در بارۀ محتوای بستۀ پیشنهادی آمریکا به ایران منتشر کرده‌اند. خبرگزاری رویترز از قول منابع خود، پیشنهاد آمریکا را شامل مخالفت با غنی‌سازی اورانیوم در خاک ایران دانسته، حال آنکه آکسیوس از عقب‌نشینی کاخ‌سفید از موضع علنی خود مبنی بر نفی هرگونه غنی‌سازی توسط جمهوری‌اسلامی خبر داده است.

🔹گزارش باراک راوید در آکسیوس فهم متعارفی از پیشنهاد آمریکا به دست نمی‌دهد و سر و ته آن با هم سازگاری ندارد. در این میان شخص ترامپ هم وسط آمده و موضع قبلی خود در بارۀ مخالفتش با هر گونه غنی‌سازی اورانیوم در خاک ایران را تکرار و تهدید به اقدام نظامی را هم چاشنی آن کرده است.

🔹تکیه بر گزارش رسانه‌ها برای درک آنچه بین ایران و آمریکا می‌گذرد، خالی از احتیاط لازم است و تا زمانی که متن پیشنهاد منتشر نشود، نمی‌توان از محتوای آن اطلاع لازم را به دست آورد. اما چرا مقام‌های رسمی دو کشور به طور مستقیم اطلاعاتی در بارۀ مذاکرات و پیشنهادهای متقابل، به مردم خود ارائه نمی‌کنند؟ آیا این میزان از محرمانگی در این باره موجه است؟

@rasad_tahlil
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🎦 #ویدئو | هوش مصنوعی و خطرهای پنهانش برای امنیت جهانی

@rasad_tahlil
⭕️ «غنی‌سازی یا هیچ»

👤‌سلمان کدیور نوشت:

🔹صحبت‌های آقای سخنگوی وزارت امور خارجه، پیرامون مذاکرات و پیشنهاد مکتوب آمریکا به ایران، برداشت می شود که متن ارائه شده توسط طرف آمریکایی مورد قبول طرف ایرانی نیست و مذاکرات از توافق فاصله زیادی داره. طرفین هنوز به مبنای مذاکره و اصول آن نزدیک نشده اند.

🔹همچنین برداشت میشه که طرف آمریکایی بر غنی سازی صفر در داخل ایران تاکید دارد. در عوض می تواند در کنسرسیوم در منطقه که با پول عربستان ساخته میشه شریک شود.

🔹آمریکایی ها احتمالا گفته اند که ما حق شما را برای غنی سازی به رسمیت می‌شناسیم ولی اجرای این حق و انجام غنی سازی را در داخل ایران فعلا یا برای همیشه باید متوقف کنید.
همچنین حدس می‌زنم نظرات خیلی از هم دور است و پیشنهادات فعلی آمریکا نمی تواند قانع کننده باشد.

🔹ایران تا طرف مقابل غنی سازی را نپذیرد مذاکره مستقیم و جدی نخواهد کرد. پس باید فعلا امید به حل و فصل این موضوع در مدت زمان کوتاه نداشت و احتمال قطع مذاکرات را در نظر گرفت. تداوم این خصومت به طبع خیلی از سیاستمداران دو کشور انگار نزدیکتر است.

@rasad_tahlil
👍1
⭕️ «او آن روز، امروز را می‌دید»

👤‌علیرضا زادبر در بخشی از یادداشت خود نوشت؛

🔹شصت دو سال، در چنین روزی - سیزدهم خرداد و عصر عاشورا - شصت دو سال پیش رژیم اسرائیل تازه تاسیس بود. پانزده سال از جعل آن میگذشت. بسیاری در جهان از پروژه دولت یهود و اینکه قرار است چه بر سر دنیا بیاورند اطلاع نداشتند. جنایات به وسعت امروز آغاز نشده بود. اندک کسانی در دنیا از خطر رژیم مطلع بودند‌.
.
🔹امروز آدمیزاد به علت همین آدمیت از رژیم جعلی متنفر است. از دانشجویان دانشگاه های معتبر آمریکا، تا هنرمندان مشهور، حتی تماشاچیان فینال لیگ قهرمانان اروپا در جشن قهرمانی تیم‌شان نفرت از رژیم را نشان میدهند‌. چون شدت جنایت به حدی است که آدمیزاد نمیتواند ساکت باشد.
.
🔹اما "خمینی بزرگ" شصت دو سال پیش دقیقا در چنین روزی سیزدهم خرداد در آن سخنرانی معروف که پس از آن بازداشت شد، چندین بار اسم رژیم را آورد. پرتکرار. اعلام خطر کرد. آن زمان به خطر رژیم صهیون پی برده بود.

🔹در یک فراز آن سخنرانی میگوید:

▫️اگر ما نگوییم اسرائیل برای اسلام و مسلمین خطرناک است، آیا خطرناک نیست؟ و اصولاً‌ چه ارتباط و تناسبی بین شاه و اسرائیل است که سازمان امنیت می‌گوید از شاه صحبت نکنید؟ از اسرائیل نیز صحبت نکنید؟ آیا به نظر سازمان امنیت شاه اسرائیلی است؟ آیا به نظر سازمان امنیت شاه یهودی است؟!

🔹سیزدهم خرداد ۱۳۴۲ عصر عاشورا
فیضیه بود و او آن زمان، امروز را می‌دید و برخلاف سایرین پیش بینی او که در شناخت درست از جهان ریشه داشت درست از آب درآمد.


@rasad_tahlil
👍4
⭕️ از حضور مردم تا انسجام ملی

👤سمیه متقی در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹عکس‌ها و خاطرات تشییع امام خمینی نشان‌دهنده حضور گسترده مردم است؛ جمعیتی بی‌سابقه که حتی موجب بروز اختلال در مراسم و آسیب به پیکر ایشان شد.

🔹در ۳۶ سال اخیر، حضور مردم در عرصه‌های سیاسی و اجتماعی موضوع توجه سیاستمداران، تحلیلگران و رسانه‌ها بوده و در یک سال گذشته با شعار «وفاق ملی» جهت‌گیری تازه‌ای یافته است. اصطلاحات «ملت» و «وحدت» با شکل‌گیری دولت‌-ملت‌ها در دوران مدرن اهمیت زیادی در ادبیات سیاسی و تحلیل‌های اجتماعی یافته‌اند.

🔹امام خمینی در آثار و سخنان خود بارها از واژه‌های «ملت» و «وحدت» استفاده کرده‌اند؛ به‌ویژه واژه «وحدت» که پیش از انقلاب بیشتر در سطح امت اسلامی و پس از آن در راستای همبستگی ملی به‌کار می‌رفت.

🔹امام خمینی در دوران پیش و پس از انقلاب از مفهوم "ملت" در معنای مدرن آن استفاده می‌کردند. او با تأکید بر نقش مردم در تعیین حکومت، مشروعیت رژیم پهلوی را به‌دلیل نبود رأی ملت رد می‌کرد و در جمهوری اسلامی نیز اهمیت رأی ملت را در عرصه‌های مختلف سیاسی از جمله انتخابات و تغییر دولت‌ها بارها گوشزد کرده است.

🔹امام با رهبری کاریزماتیک خود، طیف‌های مختلف فکری و سیاسی را برای سرنگونی حکومت پهلوی متحد کرد. او وحدت نیروها و گروه‌ها را عامل موفقیت انقلاب می‌دانست و پیش از پیروزی انقلاب بر همکاری، همدلی، و رفع اختلافات برای ساختن کشور تأکید می‌کرد.

🔹پس از انقلاب، امام بر ادامه وحدت میان اقشار مختلف به‌ویژه میان روحانیت و دانشگاهیان تأکید داشت. او اختلاف‌افکنی را به زیان ملت و خواسته دشمن می‌دانست و خواهان تأمل و پرهیز از تفرقه‌انگیزی در شرایط حساس بود.

@rasad_tahlil
👏2
⭕️ هنوز صدای او می‌آید؛ وحدت، رمز پیروزی و فراموش‌شده امروز

👤مهرداد خدیر در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹پزشکیان با شعار «وفاق» و ادبیاتی ساده مشابه فضای انقلاب ۵۷، رئیس‌جمهور شده؛ هرچند مستقیماً از امام حکمی نگرفته، اما در لحن و تأکید بر وحدت، به ادبیات امام نزدیک است.

🔹شعارهایی مثل «همه با هم» و «وحدت کلمه» ساده اما عمیق بودند؛ امام به‌جای خلق گفتمان جدید، از گفتمان‌های قوی دهه ۵۰ علیه شاه استفاده و ابتدا روی نفی سلطنت تمرکز کرد. نیروهای مختلف با هدف مشترک «براندازی شاه» متحد شدند، اما پس از پیروزی اختلافات نمایان شد و به‌مرور واگرایی گسترش یافت؛ تا جایی که در انتخابات ۱۴۰۰ بیشتر نیروها حذف شدند و انتخاب پزشکیان در ۱۴۰۳ مانع ادامه این روند شد.

🔹امام به‌جای تمرکز بر گفتمان خود، گفتمان‌های ضدشاه را متحد کرد و انقلاب را با کمترین هزینه و بیشترین تأثیر به پیروزی رساند. گفتمان باستان‌گرایی در دهه ۵۰ برای مردم بی‌معنا بود و توان نفوذ اجتماعی نداشت؛ برخلاف گفتمان مذهبی و چپ که در مردم ریشه داشتند. توسعه بدون دموکراسی، با حذف نخبگان و سرکوب سیاسی، نارضایتی عمومی را گسترش داد و گفتمان سلطنت را بی‌پشتوانه کرد.

🔹گفتمان چپ با وجود هواداران اندک، در فرهنگ و هنر بسیار اثرگذار بود و حتی در نهادهای رسمی مانند کانون پرورش فکری نفوذ داشت. محوریت علی شریعتی با اسلام انقلابی خود، جرقۀ دوبارۀ انقلاب را زد و با وجود مخالفت حوزه‌ها، امام هیچ‌گاه مستقیماً علیه او موضع نگرفت. امام پس از درگذشت شریعتی هوشمندانه واژه "فقدان" را به‌کار برد، نه "شهادت" یا "درگذشت"، تا از موضع‌گیری صریح خودداری کند.

🔹با وجود نداشتن علاقه به مجاهدین خلق، امام پیش از ۵۴ هم علیه آنان موضع نگرفت و اختلاف نظری با مطهری دراین‌باره دیده می‌شد. روشنفکران سکولار (نماد: مصدق) گفتمان چهارم بودند که امام با وجود نزدیکی نداشتن، از ظرفیت آنان نیز در انقلاب بهره گرفت.

🔹گفتمان ملی‌مذهبی (نماد: بازرگان) نیز برای عبور از بختیار و تشکیل دولت موقت به کار آمد. اسلام‌گرایان بنیادگرا (نماد: نواب صفوی) را هم نه تأیید و نه رد کرد؛ اما از ظرفیت عملیاتی‌شان پس از انقلاب استفاده شد.

🔹اسلام سنتی مهم‌ترین گفتمان بود که امام آن را از بی‌طرف به متحد انقلابی بدل کرد، مخصوصاً با استفاده از ظرفیت محرم و اشتباهات شاه. امام با به‌کارگیری هم‌زمان ۷ گفتمان متنوع در برابر تنها ۲ گفتمان بی‌پایه رژیم، توانست انقلاب را رهبری کند و شاه به‌دلیل ناتوانی در تعامل با گفتمان‌های مخالف، شکست خورد.

@rasad_tahlil
2👎2
⭕️ گره‌گشا یا دام تازه؟

👤‌عبدالرضا فرجی راد در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹سفر وزیر خارجه عمان به تهران و انتقال پیشنهاد آمریکا، تحولی مهم در مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکاست، در حالی که اروپا هم‌زمان فشارهایی از طریق آژانس وارد می‌کند.

🔹پیشنهاد آمریکا احتمالاً درباره طرح کنسرسیوم است که پیش‌تر در مسقط مطرح شد و ایران خواستار دریافت آن به‌صورت مکتوب برای بررسی شده بود.

🔹اطلاعات دقیقی از محل غنی‌سازی در پیشنهاد آمریکا وجود ندارد؛ برخی منابع می‌گویند آمریکا خواهان انجام آن در خارج از ایران است یا در چارچوب کنسرسیوم، ولی خواستار توقف کامل برنامه هسته‌ای ایران شده است.

🔹پیشنهاد عمان ممکن است گره مذاکرات را باز کند، اما هم‌زمان گزارش منفی گروسی به شورای حکام می‌تواند به فعال‌سازی مکانیسم ماشه توسط اروپا منجر شود که اقدامی تنش‌زا و برخلاف اظهارات قبلی اوست.

🔹در حالی‌که پیشنهاد اخیر روزنه‌ای برای توافق ایجاد کرده، اقدامات آژانس و مواضع اروپا می‌توانند شرایط را سخت‌تر کنند و سرنوشت این روند به نحوه تعامل ایران و آمریکا وابسته خواهد بود.

@rasad_tahlil
⭕️ «برجام در آستانه انفجار یا احیا؟»

👤‌حسین نجفی در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹وضعیت فعلی مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا به مرحله‌ای پیچیده و پرتنش رسیده‌ که پیامدهایی ژئوپلیتیکی و اقتصادی دارد. دو طرف با مواضعی متضاد و غیرقابل انعطاف در برابر یکدیگر قرار گرفته‌اند.

🔹مواضع طرفین

▫️آمریکا/غرب: با سیاست «فشار حداکثری»، تحریم‌های گسترده و همراهی با اسرائیل، هدفشان تغییر رفتار یا حتی ساختار سیاسی ایران است.
▫️ایران: غنی‌سازی و دستاوردهای هسته‌ای را خط قرمز خود می‌داند و تحریم‌ها را غیرقانونی می‌خواند.

🔹عوامل بازدارنده جنگ

▫️توان موشکی و پهپادی ایران، واکنش‌های سنگینی در پی هر حمله خواهد داشت.
▫️موقعیت ژئوپلیتیک ایران، به‌ویژه کنترل تنگه هرمز، تهدیدی علیه بازار انرژی جهانی است.
▫️ذخایر اورانیوم ۶۰٪، ایران را به بازیگری با قدرت چانه‌زنی بالا بدل کرده است.

🔹اروپا: میانه‌رو زیر فشار
اروپا خواهان حفظ برجام است، اما وابستگی به آمریکا و نگرانی از خروج ایران از NPT، آن را به موضعی محتاطانه سوق داده است.

🔹نقش چین و روسیه
این دو کشور با حمایت از ایران در برابر سیاست‌های یک‌جانبه آمریکا، خواهان حفظ ثبات و مقابله با تشدید بحران هستند.

🔹ابزارهای فشار متقابل

▫️ایران: افزایش غنی‌سازی، محدود کردن همکاری با آژانس، تهدید به بستن تنگه هرمز و حمایت از متحدان منطقه‌ای.
▫️غرب: تحریم‌های شدید اقتصادی، فشارهای دیپلماتیک و تهدید نظامی (به‌ویژه از سوی اسرائیل).

🔹سناریوهای محتمل

▫️پذیرش حق غنی‌سازی ایران در کوتاه‌مدت بعید اما در بلندمدت محتمل است.
▫️احتمال تداوم وضعیت «نه جنگ، نه صلح» وجود دارد.
▫️حمله نظامی گسترده بعید است؛ اما حمله محدود اسرائیل ممکن است.
▫️چین و روسیه با محکومیت و دیپلماسی فعال در برابر تنش خواهند ایستاد.

🔹در چشم‌انداز بلندمدت، غرب ناگزیر به پذیرش غنی‌سازی صلح‌آمیز ایران تحت نظارت بین‌المللی خواهد شد. توافقی شبیه برجام در شرایط فعلی دور از دسترس است و خطر تشدید بحران یا درگیری محدود وجود دارد، هرچند بازگشت به میز مذاکره پس از دوره‌ای تنش محتمل‌تر به نظر می‌رسد.

@rasad_tahlil
1
⭕️ "دیپلماسی گرفتار در سیاست‌های شخصی ترامپ"

👤‌کوروش احمدی نوشت:

🔹اکسیوس از احتمال پذیرش غنی‌سازی محدود ایران در طرح ویتکاف خبر داده، اما ترامپ بلافاصله مخالفت کامل خود را با هرگونه غنی‌سازی در ایران اعلام کرده است.

🔹ترامپ فردی بی‌ثبات، تأثیرپذیر و بی‌ملاحظه است که سیاست‌های سخت‌گیرانه‌اش تأثیر مستقیمی بر وضعیت اقتصادی آمریکا ندارد؛ بنابراین بدون نگرانی، مواضع متناقض و ناگهانی اتخاذ می‌کند.

🔹تصمیم‌گیری در دولت ترامپ شخصی و بی‌نظم است؛ او با یک توییت سیاست‌ها را تغییر می‌دهد و چون سازوکار کارشناسی در اطرافش وجود ندارد، این بی‌ثباتی به تیم ایرانی نیز منتقل می‌شود.

🔹تیم ترامپ امکان بی‌خیال شدن و کش دادن روند را دارد، اما تیم ایرانی زیر فشار شدید اقتصادی و اجتماعی است؛ حتی با فرض پذیرش غنی‌سازی، اجرای دیگر بندهای توافق به‌سختی ممکن خواهد بود.

🔹نزدیکی انتخابات کنگره فشارهای بیشتری بر روند مذاکرات وارد می‌کند؛ در چنین فضایی، شاید تنها راه‌حل موقت، تعلیق یا فریز کردن وضعیت برای یک تا دو سال باشد.

@rasad_tahlil
2👎2👍1
⭕️ "او قدرت را برای مردم می‌خواست، نه برای خودش"

👤‌کمیل خجسته در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹گاهی چیزی که عادی به‌نظر می‌رسد، با یک تلنگر تبدیل به یک درک عمیق و مهم می‌شود؛ مانند یک اتفاق در کلاس درس هنگام آموزش تاریخ انقلاب.

🔹امام خمینی بلافاصله پس از پیروزی انقلاب، دو اقدام مهم و کلیدی انجام داد که ساده و معمولی نبودند. در کمتر از دو ماه بعد از ورود به ایران، رفراندوم برگزار شد و امام تنها ۱۰ روز پس از پیروزی به قم رفت، زیرا هدفش واقعی‌سازی انتخاب مردم بود نه تثبیت قدرت خود.

🔹با وجود بحران‌های متعدد، امام طی ۱۳ ماه پنج انتخابات اساسی برگزار کرد تا مردم پس از سال‌ها خودشان مسیر آینده را تعیین کنند. برخلاف انقلاب‌های مهم جهان، در ایران قدرت بلافاصله به مردم واگذار شد و رهبر انقلاب از صحنه قدرت کناره گرفت.

🔹امام قدرت‌طلب نبود، بلکه به رأی مردم و استقلال کشور باور داشت، حتی اگر نتیجه با نظر شخصی‌اش متفاوت باشد.

🔹امام را می‌توان با عقل و منطق شناخت و با دیدن صداقت و عملکردش، از دل به او عشق ورزید.

@rasad_tahlil
👍7🤬52
2025/07/08 15:05:42
Back to Top
HTML Embed Code: