Telegram Web Link
⭕️ پاسخ ایران به پیشنهاد آمریکا تا فردا ارسال می‌شود

👤 تسنیم نوشت:

🔹ایران طی دو روز آینده رسما به پیشنهاد آمریکا برای توافق با ایران پاسخ خواهد داد و این پاسخ به صورت مکتوب و از مجاری دیپلماتیک خواهد بود.

🔹شنیده شده ایران در پاسخ به آمریکا، پیشنهادی را برای توافق مطرح خواهد کرد که در آن ضمن حفظ اصل غنی سازی در خاک ایران، اقداماتی از سوی ایران برای رفع نگرانی‌ها و ادعاهای آمریکا در ازای رفع موثر تحریم‌‌ها مطرح خواهد کرد.

🔹ایران همچنین آمادگی خود را برای برگزاری دور بعدی مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا در صورت حفظ خطوط قرمز ایران، اعلام خواهد کرد.

@rasad_tahlil
⭕️توافق ایده آل از منظر"آتلانتیک"

👤اندیشکده شورای آتلانتیک نوشت:


🔹توافق ایده‌آل آن است که نه‌تنها حق غنی‌سازی در خاک ایران به طور کامل ملغی گردد، بلکه سانتریفیوژهای نسل جدید را نیز کنار بگذارد. ولی با علم به مخالف ایران با این گزینه، آلترناتیوهای دیگری هست. گزینه اول، غنی‌سازی غیرنظامی در سطح ۳.۶۷ درصد بدون سانتریفیوژهای نسل جدید که می‌تواند غنای اورانیوم را به سطح ساخت بمب ارتقا دهد و در کنار بازرسی‌های سخت‌گیرانه آژانس؛ گزینه دوم، غنی‌سازی غیرنظامی در سطح ۳.۶۷ درصد با وجود سانتریفیوژهای نسل جدید ولی با نظارت‌های کامل آژانس و گزینه نهایی، یک توافق موقت که تا بازه زمانی محدودی به ایران اجازه غنی‌سازی غیرنظامی بدهد و سانتریفیوژها نیز در ایران بماند ولی انبار شود.

@rasad_tahlil
⭕️ «مرزهای قانون در برابر مرزهای جمعیت»

👤آرش ملکی در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹لس‌آنجلس به‌عنوان دومین شهر بزرگ آمریکا، شاهد اعتراضاتی است که برخلاف موارد معمول، توسط مهاجران غیرقانونی و نه شهروندان آمریکایی، علیه اجرای قانون شکل گرفته است.

🔹اجرای قانون، یکی از نشانه‌های مشروعیت و حاکمیت هر دولت است؛ بنابراین اعتراض به آن از سوی افراد غیرشهروند، به‌منزله انکار حق بنیادین حاکمیت تلقی می‌شود. ترامپ نیز به‌عنوان رئیس‌جمهور قانونی آمریکا، حق تصمیم‌گیری درباره حضور اتباع بیگانه را دارد.

🔹ترامپ در ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵ با صدور فرمان اجرایی ۱۴۱۵۹، دستور بازداشت و اخراج میلیون‌ها مهاجر غیرقانونی را صادر کرد که در دوره بایدن از مرز جنوبی وارد آمریکا شده بودند.

🔹در چهار ماه گذشته، این فرمان اجرا شده و هزاران مهاجر غیرقانونی، که بسیاری سابقه کیفری دارند، اخراج شده‌اند. اکنون حدود یک میلیون مهاجر غیرقانونی در لس‌آنجلس به این روند معترضند و برخی اعتراض‌ها به خشونت کشیده شده است.

🔹رسانه‌هایی در ایران با نادیده گرفتن واقعیت، مهاجران غیرقانونی معترض را «شهروند آمریکا» معرفی کرده‌اند، در حالی که اگر این افراد شهروند بودند، اصلاً چنین بحرانی ایجاد نمی‌شد.

🔹پلیس آمریکا در برخورد با این اعتراض‌ها از خشونت حداقلی استفاده کرده و تعداد مجروحان بسیار محدود بوده؛ نشان از رعایت اصول حقوق بشردوستانه نظیر تناسب، ضرورت، و عدم استفاده از تسلیحات کشنده دارد.

🔹مقایسه رفتار پلیس آمریکا با برخوردهای مشابه در اعتراضات ۱۳۹۸ و ۱۴۰۱ ایران می‌تواند تأمل‌برانگیز باشد، به‌ویژه وقتی که معترضان آمریکایی حتی شهروند کشور میزبان هم نیستند.

🔹تمرکز بالای اتباع بیگانه در یک منطقه می‌تواند پیامدهای امنیتی داشته باشد. وضعیت لس‌آنجلس باید هشداری برای ایران در خصوص تمرکز مهاجران افغان در محله‌هایی خاص باشد و لزوم سیاست مهاجرتی دقیق را گوشزد می‌کند.

@rasad_tahlil
⭕️ «شکست یک شعار»

👤مسعود براتی در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹جریان‌های حامی پزشکیان وعده داده بودند که با پیروزی او، روابط خارجی بهبود می‌یابد و تحریم‌ها و تهدیدات کاهش می‌یابد؛ اکنون پس از گذشت یک سال، امکان ارزیابی این ادعا وجود دارد.

🔹در دوره ریاست‌جمهوری پزشکیان، شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی یک قطعنامه علیه ایران صادر کرده و احتمال صدور قطعنامه دوم نیز وجود دارد.

🔹از آغاز دولت پزشکیان تاکنون حدود ۳۰ مرحله تحریم جدید از سوی آمریکا علیه ایران اعمال شده که بخشی از آن مربوط به دوره مذاکرات غیرمستقیم اخیر است.

🔹در یک سال گذشته، ۴۷۳ مورد تحریم علیه افراد، نهادها و کشتی‌های مرتبط با ایران اعمال شده که میانگین آن ۱.۴ مورد در روز است؛ بخشی از این تحریم‌ها با وجود شعار مذاکره‌محور بودن دولت پزشکیان اعمال شده‌اند.

🔹در دوره پزشکیان، ۳ قطعنامه حقوق بشری علیه ایران صادر شد که دیپلماسی دولت موفق به جلوگیری از آن‌ها نشد.

🔹در این دوره، اسرائیل هم هنیه را در تهران ترور کرد و هم برای نخستین‌بار به‌طور رسمی ایران را هدف حمله نظامی قرار داد؛ مجموعه این رویدادها ناکارآمدی وعده‌های جریان غرب‌گرا را آشکار می‌سازد.

@rasad_tahlil
⭕️ «یک تصویر، یک جنازه، و ده‌ها سؤال بی‌پاسخ»

👤‌محمد صرفی در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹انتشار فیلم دلخراش جسد الهه حسین‌نژاد در بیابان‌های اطراف تهران، واکنش‌های گسترده‌ای را برانگیخته و بحث جدی درباره مسئولیت رسانه‌ای را به میان آورده است. این در حالی‌ست که رسانه‌های معتبر جهانی در انتشار تصاویر قربانیان، به‌ویژه اجساد، تابع پروتکل‌های سختگیرانه‌ای هستند: از ضرورت توجیه انتشار و هشدار به مخاطب، تا سانسور هویت، رضایت خانواده، و رعایت حساسیت‌های فرهنگی و قانونی و این یعنی اخلاق رسانه‌ای نادیده گرفته می‌شود!

🔹رسانه‌هایی چون رویترز، آسوشیتدپرس، AFP، سی‌ان‌ان، الجزیره و نیویورک‌تایمز تنها در موارد ضروری و با حفظ کرامت انسانی، چنین تصاویری را منتشر می‌کنند. اما در مورد اخیر این اصول کاملاً نادیده گرفته شده‌اند.

🔹سؤال‌های جدی پیش‌روی افکار عمومی است:

▫️این فیلم چگونه منتشر شده و مسئولیت آن با کیست؟

▫️آیا اساساً ضرورتی برای انتشار چنین تصویر خشنی وجود داشته؟

▫️آيا خانواده قربانی مطلع و رضایت‌مند بوده‌اند؟

▫️منتشرکنندگان چه تأثیری بر روان خانواده و بینندگان گذاشته‌اند؟ با رسانه‌های بی‌هویت یا قانون‌گریزی که این خطوط قرمز را می‌شکنند، چه باید کرد؟

🔹پاسخ به این پرسش‌ها، نه فقط وظیفه نهادهای نظارتی، بلکه آزمون جدی اخلاق حرفه‌ای در رسانه‌های امروز ایران است.

@rasad_tahlil
⭕️ مدنی‌زاده، میانه تخصص و اتهام

👤‌علی محمدی در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹تاکنون هیچ سند معتبری درباره ارتباط سید علی مدنی‌زاده با رژیم صهیونیستی یا مراکز فکری غرب منتشر نشده است. اتهامات مطرح‌شده بیشتر بر پایه تحصیل وی در آمریکا، تولد فرزندش در آن کشور و دریافت بورسیه از دانشگاه شیکاگو است که بیشتر رنگ و بوی سیاسی دارد تا مستند امنیتی. رسانه‌های خارجی نیز اشاره‌ای به وابستگی فکری یا سیاسی او به غرب نکرده‌اند. بنابراین، این قبیل ادعاها فاقد پشتوانه اطلاعاتی معتبر بوده و بیشتر در بستر سیاست زدگی، افراط های تفکری، و رقابت‌های جریانی شکل گرفته است.

🔹در عین حال بدیهی است دانشگاه شیکاگو یکی از مراکز مهم تفکر نئولیبرال است که با اقتصاد اسلامی تفاوت‌های بنیادی دارد. اما صرف آشنایی با دیدگاه‌های این مکتب، به‌ویژه نظرات اقتصاددانانی مانند فریدمن، دلیلی بر وابستگی فکری یا سیاسی فرد محسوب نمی‌شود. تجربه نیز نشان داده که بسیاری از نخبگان ایرانی تحصیل‌کرده در غرب توانسته‌اند از آموخته‌های خود برای تقویت اقتصاد بومی و عدالت‌محور استفاده کنند. در نتیجه، حذف یک چهره علمی به صرف سابقه تحصیل در غرب، می‌تواند ناشی از نگاه افراطی امنیت‌محور به مقوله تخصص باشد.

🔹در نهایت، تشخیص صلاحیت مدنی‌زاده بر عهده مجلس شورای اسلامی است که با همکاری نهادهای اطلاعاتی و امنیتی، باید به‌طور دقیق، برنامه‌ها، تعهد ملی، و توان بومی‌سازی الگوهای اقتصادی او را بررسی کند. مجلس باید از فضای هیجانی و سیاسی دوری کرده و تصمیمی آگاهانه و مبتنی بر دانش و بصیرت انقلابی بگیرد. اگر در عمل نشانه‌هایی از گرایش به الگوهای اقتصادی غربی دیده شود، همان مجلس اختیار استیضاح را دارد. آن‌چه اهمیت دارد، پرهیز از ساده‌سازی موضوع، چه در قالب تجلیل بی‌دلیل و چه در هیاهوی اتهام‌زنی بی‌اساس است.

@rasad_tahlil
⭕️ «بازگشت به الگوی ارتش لحد در غزه»

👤‌سیدنیما موسوی در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹پس از شکست طرح کوچ اجباری ساکنان غزه و نیز عدم همراهی نتانیاهو با اداره غزه بدست محمود عباس، حال نتانیاهو قصد دارد تا با تکرار سناریوی ارتش "آنتوان لحد" در جنوب لبنان، یاسر ابوشباب و گروه موسوم به "نیروهای مردمی" را سامان دهد. گروهی که حدود ۳۰۰ عضو دارد و با مدل حکمرانی احمدالشرع در ادلب، حکومت محلی در رفح را ایجاد کرده‌است. مرکز اصلی حکومت او منطقه تل‌ضراب بعنوان مرتفع‌ترین ناحیه رفح در غرب این منطقه است که اشراف جغرافیایی بر منطقه دارد و دیگری منطقه الجنینه در شرق رفح و در نزدیکی گذرگاه کرم‌شالوم می‌باشد.

🔹وی پیشتر بعنوان قاچاقچی در زندانهای حماس بود. ولی نقطه جالب زیست وی تعلق وی به قبیله بزرگ "ترابین" است؛ قبیله بادیه‌نشین ترابین از زمان امپراتوری نبطی‌ها ساکنان قدیمی بیابان نقب و صحرای سینا بوده‌اند؛ در این میان تشکیلات خودگردان هم اگر چه با پروژه ابوشباب همسو نیست ولی از شکلگیری ارتش مزدور برای موازنه با حماس در غزه استقبال میکند. ازینرو بدنه فرماندهان گروه او افسران امنیتی تشکیلات خودگردان زیردست "ماجد فرج" هستند‌ و شخص ابوشباب از طریق محمود الهباش با محمودعباس ارتباط دارد.

@rasad_tahlil
⭕️ حتی یک روایت رسانه‌ای نداریم؟!

👤علیرضا کمیلی در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹خبر بسیار مهم و شگفت انگیز دستیابی ایران به اسناد هسته ای رژیم و قراردادها و پروژه های مرتبط با این حوزه، بار دیگر در کمال تعجب، بدون طراحی رسانه ای و بدون ذره ای برخورد حرفه ای با پدیده عملیات روانی و مدیریت رسانه، منتشر شد به نحوی که حتی در اصل صحت آن تشکیک شد چرا که کسی باور نمی‌کند دستاورد به این مهمی به یک گفتگوی ساده با وزیر اطلاعات ختم شده باشد!

🔹حال چرا این خبر مهم بود؟ چون در شرایط کنونی که چند روز دیگر، ممکن است پرونده ایران را به شورای حکام ببرند و قطعنامه هایی علیه ما صادر کنند، افشای این مسأله که اروپایی ها در پروژه نظامی هسته ای رژیم دخیل هستند یک بمب مهم رسانه ای و روانی است.

🔹پس این دستاورد علاوه بر اینکه یک تحقیر امنیتی برای رژیم مدعی و مغرور صهیونیستی است، آثار سیاسی بین المللی هم می تواند در پی داشته باشد که متاسفانه بار دیگر بدون هیچ طراحی رسانه ای منتشر شد!

🔹واقعا در کشور اتاق فکر رسانه، تیم علمیات روانی و... نداریم؟ آیا جا ندارد که شورای عالی امنیت ملی و وزارت اطلاعات و صدا و سیما و... دست از این مدل کارهای پراکنده ضعیف بردارند و تیم های حرفه ای را برای این مدل اخبار به خط کنند؟ آیا اقلا از نوع اعلام خبر نتانیاهو و ترامپ در اتفاقات مشابه هم نمی توان درس گرفت؟!

@rasad_tahlil
⭕️ یک پیروزی بزرگ را نادیده گرفتیم!

👤‌مهران کریمی در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹پیروزی بزرگ ایران اسلامی و شاهکار دستگاه امنیتی کشور در جنگ اطلاعاتی با رژیم جنایتکار صهیونی را دیدیم؟ اصلا در محاسبات و نوع نگاه سیاسی‌مان به تحولات و محیط پیرامونی تأثیری داشته است؟

🔹چطور می‌شود وقتی خبر جاسوسی فلان عنصر در حزب‌الله لبنان را که اساسا از کادرهای حزب‌الله هم نبوده رسانه‌ای می‌شود هزاران کنش و واکنش و روایت و تحلیل مطرح می‌شود اما این پیروزی حماسی و اعجاب‌انگیز و عظیم را اصلا نمی‌بینیم و درباره‌اش روایت و تحلیل و تولیدمحتوا نمی‌کنیم؟ چقدر در فضای مجازی به این خبر ضریب دادیم؟ چقدر آن را بازنشر دادیم؟

🔹ندیدن ظرفیت‌ها، نقاط قوت، دستاوردها پیروزی‌ها و مولفه‌های قدرت از مهم‌ترین دلایل و زمینه‌های خطای محاسباتی و ناتوانی در نقش‌آفرینی مثبت در جهاد تبیین و جنگ روایتها است.

@rasad_tahlil
⭕️ انگار اراده‌ای برای صلح وجود ندارد

👤‌علیرضا تقوی‌نیا در بخشی از یادداشت خود نوشت:
🔹ایران اعلام کرده تنها در صورت نابودی کامل سلاح‌های هسته‌ای اسرائیل و تعهد به ایجاد خاورمیانه عاری از سلاح هسته‌ای، غنی‌سازی اورانیوم را به سطح ۳.۶۷٪ محدود می‌کند.

🔹پیشنهاد ایران منطقی است اما احتمالاً توسط آمریکا رد می‌شود. ایران خلع سلاح هسته‌ای اسرائیل را پیش‌شرط کاهش غنی‌سازی معرفی کرده و به‌نوعی آن را پاسخ متوازن به تهدیدات اتمی اسرائیل می‌داند. غرب به‌دلیل نقش راهبردی اسرائیل در منطقه، پیشنهاد ایران را رد می‌کند، چون اسرائیل برای بقای خود به سلاح اتمی متکی است.

🔹ترامپ احتمالاً به ایران حمله نظامی نخواهد کرد، اما با همکاری اروپا فشارهای ترکیبی اقتصادی، امنیتی و سیاسی از جمله تحریم‌های نفتی و ترور شخصیت‌ها را اجرا می‌کند؛ همزمان اروپا نیز مکانیسم ماشه را فعال می‌سازد.

🔹ایران نیز اقدامات متقابل خواهد داشت، از جمله خروج از NPT و توسعه برنامه هسته‌ای بدون نظارت بین‌المللی، در کنار پاسخ‌های میدانی در دریاها و مناطق پیرامونی.

🔹اسرائیل باید تصمیم بگیرد که آیا خطر حمله به ایران را می‌پذیرد و موجودیت خود را به خطر می‌اندازد یا شرایط تحمیل‌شده را ناخواسته می‌پذیرد.

@rasad_tahlil
⭕️ انتخابات یا آشوب؟

👤‌سید‌مهدی طالبی در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹اعتراضات مهاجرتی از لس‌آنجلس آغاز شد و با اعزام ۲۰۰۰ سرباز توسط ترامپ، به دیگر شهرها گسترش یافت.

🔹چهره‌های دموکرات علیه واکنش ترامپ صف‌بندی کرده‌اند؛ اعتراضات رنگ سیاسی گرفته است.

🔹اعزام گارد ملی نشان‌دهنده حرکت کشور به‌سمت اقتدارگرایی است.

🔹ترامپ با ناامن‌سازی کالیفرنیا، قصد ضربه به پایگاه رأی دموکرات‌ها را دارد.

🔹ترامپ با تهدید اقتصادی، ماسک را عقب راند؛ نشانه‌ای از شدت‌عمل بی‌سابقه او.

🔹لس‌آنجلس کانون اعتراضات شده؛ ادامه ناآرامی می‌تواند به بحران سراسری منجر شود.

🔹کامالا هریس با وجود شکست قبلی، همچنان مهم‌ترین چهره دموکرات‌هاست و حضور فعال او نشان‌دهنده خلأ رهبری در حزب است.

🔹ترامپ با دامن زدن به تنش بین دولت مرکزی و ایالت‌ها، در پی تکرار فضای جنگ داخلی برای توجیه سرکوب است.

🔹ترامپ در داخل هم مانند سیاست خارجی از «وحشت‌افکنی» برای سرکوب رقبا استفاده می‌کند؛ دموکرات‌ها به مقابله با آن فرا می‌خوانند.

🔹دموکرات‌ها معتقدند سرکوب مهاجران، برای منحرف کردن توجه مردم از لایحه‌ای مخرب در کنگره است که تبعات اقتصادی سنگینی دارد.

🔹تحولات مهاجرتی بُعد فرهنگی و مذهبی نیز یافته و با واکنش منفی مکزیک و پاپ کاتولیک‌ها علیه سیاست‌های ترامپ همراه شده است.

@rasad_tahlil
⭕️دموکراتیک یا غیر دموکراتیک

👤رحمان قهرمانپور نوشت:



🔹مکزیک در اقدامی منحصر بفرد انتخابات برای انتخاب قضات با رای مردم را برگزار کرد. مشارکت در این انتخابات 13 درصد بود و حدود 30 درصد از رای دهندگان هم رای باطله داده بودند که نشان دهنده استقبال بسیار کم مردم از این انتخابات است. بعبارتی نزدیک به 90 درصد مردم در این انتخابات شرکت نکردند. هر چند تحریم انتخابات توسط احزاب اپوزیسیون در کاهش مشارکت موثر بود اما گزارش های منتشره نشان می دهد تقلب و خرید رای به نفع حزب حاکم مورنا قابل توجه بوده است. اغلب نامزد های مورد حمایت این حزب رای آوردند و این بدان معناست که این بار هم قوه قضاییه مکزیک مستقل نخواهد بود. به بیان دیگر از نفوذ مافیا بر قضات کاسته شده اما نفوذ سیاسی دولت در آنها بیشتر شده است. سیاسی کردن قوه قضاییه اصل تفکیک قوا در دموکراسی را به شدت تضعیف می کند. لذا انتقادات از این انتخابات در حال افزایش است. منتقدان می گویند این کار یک عقب گرد در دموکراسی 25 ساله مکزیک است و آن را به سمت اقتدارگرایی انتخاباتی می برد و نه تحکیم دموکراسی .به تعبیری شاید بتوان گفت اکنون هر سه قوه در اختیار حزب حاکم مورنا است و حرف خانم شین باوم درباره کامل بودن دموکراسی مکزیک درست نیست.

@rasad_tahlil
⭕️ «انقلاب، خط قرمز خانوادگی ندارد»

👤‌علی ملکی در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹رویکرد انقلابی اصیل، محدود به ساختار قدرت نیست، بلکه در وفاداری به عدالت و برخورد بدون تبعیض با متخلفان تعریف می‌شود. در شرایط اجتماعی و اقتصادی ملتهب، عدالت‌خواهی فراگیر می‌تواند شکاف‌ها را ترمیم و سرمایه اجتماعی را بازسازی کند.

🔹قوه قضائیه نشان داده که در مواجهه با فساد، حتی وابستگان مسئولان بلندپایه را نیز مستثنی نمی‌کند. این رفتار، پیام وحدت‌آمیزی از حاکمیت قانون می‌دهد و با تداوم شفافیت و اطلاع‌رسانی، می‌تواند اعتماد عمومی و پیوند با مردم را تقویت کند.

🔹پرونده فرزند کاظم صدیقی، مانند نمونه‌های پیشین، فرصتی برای اثبات بی‌طرفی و قاطعیت قوه قضائیه در برابر فساد است. واکنش مثبت جریان‌های مختلف نشان می‌دهد عدالت‌خواهی غیرجناحی می‌تواند سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی را تقویت کند.

🔹بازداشت‌شدگان (فرزند یا فرزندان صدیقی) ابهام ایجاد کرده و اعتماد به اخبار رسمی را کاهش می‌دهد. این وضعیت اهمیت رسانه‌های مسئول و شفاف را در اطلاع‌رسانی و جلوگیری از دوقطبی‌سازی قضایی برجسته می‌کند.

🔹برادران روحانی و معاون اولش به‌دلیل فساد مالی محاکمه شدند. حسین فریدون به‌خاطر ارتباط با بدهکاران بانکی و سوءاستفاده از نفوذ خود محکوم شد. مهدی جهانگیری نیز به‌جرم قاچاق ارز و کسب مال نامشروع به زندان و جریمه محکوم گردید.

🔹فرزندان معاون اول قوه قضائیه به‌دلیل تشکیل شبکه‌ای برای نفوذ در پرونده‌های اقتصادی و دریافت رشوه‌های کلان بازداشت شدند. محمد مصدق پس از ۱۷۰ روز از سمت خود استعفا داد تا از شائبه حمایت یا دخالت در پرونده دوری کند.

@rasad_tahlil
⭕️ اروپا، اینستکس و نتیجه ساده‌انگاری دیپلماتیک

👤‌علی ملکی نوشت:

🔹محمدجواد ظریف گفته بود اشتباه بود که از اروپا انتظار داشتند اینستکس را راه بیندازد چون اروپا حوزه رقابت خود را مشخص نکرده بود و اروپا در عمل به برجام پایبند نبود چون شرکت‌هایش ایران را ترک کردند.

🔹ظریف اعتراف کرده که اروپا به تعهدات برجام و اینستکس پایبند نبوده، در حالی که پیش‌تر گفته بود آمریکا چاره‌ای جز پایبندی به برجام ندارد، اما در نهایت آمریکا خارج شد و اروپا تحریم‌ها را اجرا کرد و اینستکس بی‌اثر ماند.

🔹اروپا که به تعهداتش عمل نکرده، حالا تهدید به فعال کردن مکانیسم ماشه علیه ایران کرده و ظریف به اشتباه خود در پذیرش سازوکارهایی مانند اینستکس اعتراف کرده که بی‌نتیجه بودند و شرکت‌های اروپایی با آمریکا همراه شدند.

🔹ظریف بارها مسیر اشتباه را ادامه داده و در نهایت به اشتباهات خود اعتراف کرده؛ این رفتار در حالی است که انتقادها به رویکرد او قبلا مطرح شده بودند اما شنیده نشدند و کشور هزینه‌های زیادی داده است.

🔹ظریف در گفت‌وگویی در سال ۱۳۹۹ گفت میدان (عملیات نظامی) هیچ‌گاه به کاهش تحریم‌ها کمک نکرده و دیپلماسی همیشه در خدمت میدان بوده، اما این اظهارات واکنش منفی گسترده‌ای داشت و رهبر انقلاب آن را تضعیف هماهنگی نهادها دانست؛ پس از انتقادات، ظریف در ۱۴۰۲ عقب‌نشینی کرد و گفت هماهنگی میدان و دیپلماسی موجب موفقیت است که نشان‌دهنده ناپختگی موضع اولیه‌اش بود.

🔹برخی جریان‌ها ظریف را بیش از حد بزرگ‌نمایی کرده و او را با امیرکبیر یا ایلان ماسک مقایسه کرده‌اند، اما این مقایسه‌ها به جای ارتقاء شأن ظریف، او را تقلیل می‌دهد چون او ایده‌های شکست‌خورده داشته، مسئولیت‌هایش را به خوبی انجام نداده و در نهایت مواضعش را پس گرفته است؛ همچنین ظریف در مسئولیت‌های قبلی عملکرد قابل توجهی نداشته و رفتارش باعث ایجاد دوگانگی و التهاب سیاسی شده است.

🔹ظریف در مذاکرات برجام انکار کرد که واژه «تعلیق» (Suspend) در متن آمده، در حالی که این واژه چهار بار در متن انگلیسی بود. پس از شش سال، در مهر ۱۴۰۰ اعتراف کرد که تیم مذاکره‌کننده بدون هماهنگی با او پذیرفت «تعلیق» وارد متن شود، به دلیل فشار اروپا و ضعف مدیریت مذاکرات. این اشتباه باعث شد تحریم‌ها به‌سرعت بازگردند و بندهای تعلیق عملاً برای ایران هیچ سودی نداشتند.

@rasad_tahlil
⭕️از بی‌دقتی است یا....؟

👤احمد زید آبادی نوشت:

🔹آکسیوس: "مقام آمریکایی گفت؛ ما انتظار نداریم که هفته جاری شاهد پیشرفت قابل توجهی باشیم اما پیشرفت‌هایی حاصل شده و ما بیشتر از آن چه که فکر می‌کردیم به یک توافق نزدیک شده‌ایم."
🔹این عبارت را آکسیوس به نقل از مقام آمریکایی در مورد مذاکرات مربوط به اعلام آتش‌بس در جنگ غزه نقل کرده است، اما رسانه‌های داخلی ایران آن را مربوط به مذاکرات ایران و آمریکا دانسته‌اند! این خطا ناشی از بی‌دقتی است یا غلبه یافتن علایق به فکت‌ها؟

@rasad_tahlil
⭕️ هت‌تریک عدالت اژه‌ای؛ سه گام قاطع قوه قضاییه

👤جعفر یوسفی در بخشی از یادداشت خود نوشت:‌

🔹در حالی که افکار عمومی زیر شدیدترین عملیات روانی رسانه‌های معاند و دشمنان ایران قرار دارد،عملیاتی که هدف اصلی‌اش القای فساد ساختاری درنظام جمهوری اسلامی است، غلامحسین محسنی‌اژه‌ای، رئیس قوه قضاییه، بی‌اعتنا به ملاحظات محفلی و مصلحت‌سنجی‌های مرسوم، مسیر اجرای عدالت را با صراحت و شجاعت طی کرد. سه اقدام پیاپی و بی‌تعارف او نشان داد عدالت، اگر اراده‌ای در کار باشد، می‌تواند از سایه‌روشن‌های قدرت عبور کند و به جایگاه اصلی‌اش در متن ساختار نظام بازگردد.

🔹نخستین گام مهم، ورود بی‌تعارف به پرونده فساد مالی شرکت چای دبش بود، شرکتی که به واسطه‌ روابط پشت‌پرده با بخشی از بدنه دولت، از رانت‌های خاص بهره‌مند شده بود.

🔹گام دوم، اما شاید از منظر نهادی اهمیت دوچندانی داشت، برکناری محمد مصدق، مشاور رئیس و معاون اول رئیس قوه قضاییه، آن هم به دلیل تخلفات فرزندش.

🔹و سومین ضربه از این "هت‌تریک عدالت"، همان است که این روزها تیتر رسانه‌ها شده یعنی برخورد قاطع با بستگان آیت‌ا... صدیقی، امام جمعه موقت تهران، شخصیتی که سال‌ها درصفوف نخست نمازجمعه وتریبون‌های رسمی نظام حضور داشته است. اما این جایگاه معنوی وسیاسی نیزمانع از اجرای قانون نشد.این اقدام قضایی، اگرچه پرهزینه به‌نظر می‌رسید، اما درمیدان اعتماد عمومی، سودی بلندمدت و بنیادین برای نظام در پی خواهد داشت.

🔹اگر قوه قضاییه بتواند این مسیر را با همین صراحت، استمرار ببخشد، قطعا بخشی از بحران اعتماد عمومی حل خواهد شد.

@rasad_tahlil
⭕️ چرا آمریکا هیچ حرفی از رفع تحریم‌ها در برابر محدودیت غنی‌سازی نمی‌زند؟

👤 روزنامه شرق نوشت:

🔹مقامات آمریکایی در اظهارات علنی خود نیز تاکنون مطلبی راجع به تحریم‌ها و چگونگی رفع آنها مطرح نکرده‌اند. در مقابل، بر پایه برخی اشارات آنها می‌توان این احتمال را داد که آنها در قبال دریافت امتیاز در حوزه غنی‌سازی تنها مابازایی امنیتی در حد رفع تهدیدهای نظامی آمریکا و جلوگیری از اقدامات نظامی و عملیات تروریستی اسرائیل علیه ایران و حداکثر سختگیری‌نکردن در صدور نفت ایران مانند آن تفاهم نانوشته‌ای که در اردیبهشت ۴۰۱ در عمان حاصل شد، در نظر دارند.

@rasad_tahlil
⭕️ تصورات خوش‌بینانه، بدون سنجش واقعی

👤سعید فتحی سارانی در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹برنامه وزیر اقتصادی پیشنهادی با عنوان «رشد عدالت‌محور» منتشر شده اما فاقد پیش‌بینی عملکرد وزارتخانه در دوره مسئولیت است، بنابراین نمی‌توان بر اساس آن عملکرد وزیر را ارزیابی کرد.

🔹برنامه دارای نواقص فراوان و ابهامات مهمی است که بدون رفع آن‌ها نمی‌توان درباره تحقق برنامه نظر قطعی داد. طرح‌های عمرانی و زیرساختی برنامه به منابع مالی نیاز دارند، اما نه هزینه‌ها برآورد شده و نه منابع مشخص تأمین مالی تعیین شده‌اند. صرفا به صورت کلی به بازار سرمایه و پول اشاره شده اما جزئیات و دلایل تحقق آن در دوره جدید مشخص نیست.

🔹بسیاری از مسائل اقتصادی کلیدی و چالشی کشور در برنامه بی‌پاسخ مانده و رویکرد وزیر پیشنهادی نسبت به موضوعاتی مثل کنترل ترازنامه، نرخ بهره، تأمین مالی طرح جهش مسکن، نرخ ارز ترجیحی، اختلاف قیمت ارز، سیاست قیمت انرژی، فشار بر بانک‌ها و افزایش دستمزد مشخص نیست؛ همچنین در آسیب‌شناسی و اهداف حوزه‌های ارز و حکمرانی ریال نیز کاستی وجود دارد.

🔹برنامه قابل اتکا باید موانع اصلی تحقق اهداف را شناسایی و راه‌حل‌های رفع آن‌ها را بیان کند، مثلا در تأمین مالی طرح‌های توسعه‌ای که مهم‌ترین مانع است، باید اقدامات مشخصی ارائه شود. برنامه وزیر پیشنهادی حتی به مهم‌ترین موانع مانند نبود اراده برای برخورد با اشخاص تحت نظارت اشاره نکرده است.

🔹در برخی مباحث رویکرد برنامه ساده‌انگارانه و نادرست است، مثلا در موضوع فساد گفته شده ریشه فساد خشکاندن اقتصاد دستوری است که این دیدگاه با واقعیت‌های اجرایی کشور همخوانی ندارد. فساد بیشتر به علت نبود دستورات لازم دولت است و کیفیت مداخله دولت مهم‌تر از کمیت آن است؛ گاهی عدم مداخله دولت موجب فساد و کاهش رفاه می‌شود.

🔹در مدیریت انتظارات، برنامه فقط به جملات کلی مانند «پرهیز از تصمیمات غافلگیرانه» و «شفافیت» اکتفا کرده در حالی که بی‌ثباتی قیمت دارایی‌ها (ارز و طلا) مهم‌ترین عامل بی‌ثباتی انتظارات است. تکیه صرف بر نظریه پولی برای توضیح تغییرات اقتصادی هم رویکرد اشتباهی است.

🔹بهتر است اهداف برنامه به صورت کمی و قابل اندازه‌گیری تعیین شوند تا بتوان عملکرد وزیر را ارزیابی کرد؛ در حال حاضر فقط در بخش مالیات هدف کمی «افزایش یک درصدی نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی» مطرح شده و در دیگر بخش‌ها این امکان وجود داشته اما استفاده نشده است.

@rasad_tahlil
⭕️ «ایران با افشای اسناد محرمانه اسرائیل؛ بازی اطلاعاتی را به نفع خود تغییر می‌دهد»

👤‌مهدی جهان تیغی در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹مهم‌ترین سؤال درباره جزئیات نفوذ گسترده اطلاعاتی ایران به اسرائیل و انتقال حجم زیادی از اسناد به تهران است.

🔹ایران در سال‌های اخیر ضربات اطلاعاتی مهمی به اسرائیل زده اما به دلایل امنیتی و سیاسی علنی نکرده؛ هدف از افشای این اخبار، به‌روزرسانی محاسبات اسرائیل و آمریکا و همچنین رسواسازی رژیم صهیونیستی در منطقه و جهان است.

🔹ایران اسنادی بسیار سری و فراتر از حملات سایبری معمول به دست آورده که ترکیبی از اطلاعات قدیمی و جدید مراکز حیاتی اسرائیل است؛ این اسناد به دلیل محرمانگی، در فضای مجازی منتشر نشده‌اند.

🔹اقدام اطلاعاتی اخیر ایران با اقدامات اسرائیل قابل مقایسه نیست؛ ایران با منابع محدودتر و محیط کوچک‌تر موفق به دسترسی به اطلاعات حساس و افزایش بازدارندگی خود شده است؛ این اطلاعات شامل حوزه‌های نظامی، امنیتی، هسته‌ای و زیرساختی است.

🔹ایران با افشای اطلاعات هسته‌ای خود، موازنه اطلاعاتی را به نفع خود تغییر داده و این دستاورد به دیپلماسی کمک کرده تا در مذاکرات با غرب از این برگه برتری استفاده کند.

@rasad_tahlil
⭕️ «چالش‌های پیش روی ایران در نشست شورای حکام آژانس»

👤‌عبدالرضا فرجی‌راد در بخشی از یادداشت خود نوشت:

🔹شورای حکام آژانس انرژی اتمی باید درباره گزارش منفی و یک‌طرفه گروسی درباره ایران قضاوت کند و احتمالاً قطعنامه‌ای صادر خواهد شد که ایران را متخلف معرفی کرده و اجازه ارسال گزارش به شورای امنیت سازمان ملل داده می‌شود.

🔹حساسیت آژانس بر دو سایت ورامین و تورقوزآباد است و تغییر موضع گروسی بدون هماهنگی با اروپا و آمریکا نیست؛ سوال مهم این است که آیا قطعنامه صادره به شورای امنیت فرستاده خواهد شد یا خیر.

🔹موضوع غنی‌سازی ایران دوباره در مذاکرات آمریکا مطرح شده، در حالی که اختلافات داخلی و فشار گروه‌های طرفدار اسرائیل در آمریکا باعث شده سیاست تأکید بر غنی‌سازی صفر ادامه یابد؛ هنوز امیدهایی برای رسیدن به راه‌حل بدون تنش وجود دارد.

@rasad_tahlil
2025/07/06 12:38:56
Back to Top
HTML Embed Code: