Telegram Web Link
در "گفتگوهایی با سایه‌ام" داوری در باب مقوله "پایان فلسفه" بحث مستوفایی ارائه می‌کند. نظر داوری درباره "پایان فلسفه" چیست؟

فلسفه به معنای مابعدالطبیعه در آثار سقراط و افلاطون و ارسطو ظهور کرده بود و در فلسفه‌های هگل و مارکس و نیچه به پایان رسید. فلسفه طرحی برای انتظامِ جهان بود و هیچگاه صرفاً یک علم نظری محض نبود. طرح‌های فلسفی در روم با سیاست و در اروپای مسیحی و ایران با دین نسبتی پیدا کرد و مسیر خود را پیمود و در دوران جدید هم فلسفه حول سوژه دکارتی که مظهر علم و اراده‌ی خاص دنیای جدید بود قوام یافت و از طریق طراحی قدرت به زندگی انسان جدید وارد شد. اما این طراحی با هگل به پایان رسید و فیلسوفی همچون هوسرل می‌گفت که با اتمام فلسفه شاید اروپا نابود شود و اکنون حدود یکصد سال است که فلسفه بیشتر در کار نقد وضع دانش و سیاست و فرهنگ جهانی است که تکلیف آن را "تکنیک" معین می‌کند، نه تدبیر و تامل. فلسفه، در خوانش داوری، به معنای مابعدالطبیعه و نظمی که جهان و انسان باید از آن تبعیت کنند اتمام یافته اما فلسفه به معنای تفکر پایان ندارد. اما سوال اینجاست که اگر طرح فلسفی اتمام یافته است این سخن به چه معناست؟‌ پاسخ داوری این است که ما در جهانی زندگی می‌کنیم که از پشتوانه خرد سامان‌بخش فلسفه دیگر برخوردار نیست و پیامد این فقدان برای بشریت این است که ما در جهانی می‌زییم که تحت سیطره "حکومت حماقت" قرار گرفته است. اما نکته اینجاست که این "حماقت" مراتب دارد و بی‌خردی در همه جای جهان یکسان نیست. پایان فلسفه در قرائت رضا داوری اردکانی مبتنی بر یک فلسفه تاریخ انتقادی است که بی‌التفات به آن نمی‌توان "منظومه فکری" او را درک کرد.

سیدجواد میری



#منظومه_فکری_داوری




@seyedjavadmiri
تاریخ اجتماعی ایران و "شخصیتهای هیبریدی"

اخیراً کتابی نوشتم با عنوان "نگاهی به سرگذشت تخیل جامعه‌شناختی در ایران" که امیدوارم توسط انتشارات پژوهشگاه به زودی چاپ شود. در این کتاب به نکته‌ای اشاره کرده بودم و آن تاثیر "شخصیت‌های هیبریدی" در تاریخ معاصر فکری ایران است. سپس به ناصرالدین شاه قاجار و فهم او از زبان-فرهنگ فرانسوی و جهان مدرن نیز اشاراتی کردم که البته مبتنی بر حدس و گمان و قرائنی به این نتیجه رسیده بودم. اما جالب است که وقتی در حال مطالعه کتاب "گفتگوهایی با سایه‌ام" نوشته دکتر داوری بودم به فردی برخوردم که در تاریخ دوران قاجار نقشی در ساحت فکر و اندیشه مدرن در ایران داشته است که پیشتر از محمد علی فروغی در باب دکارت و فلسفه جدید مباحثی را مطرح کرده بود. نام این فرد "ریشار ژول" بوده که در ایران به ریشار خان و سپس با نام میرزا رضا خان معروف می‌گردد. او از مدرسین دارالفنون هم بوده است. ریشار متولد ۱۸۱۶ در فرانسه است و در سال ۱۸۴۸ یعنی مصادف با سلطنت ناصرالدین شاه به ایران میآید. اما نکته جالب توجه درباره ریشار خان این است که او در تهران در منزل خانمی فرانسوی سکنی می‌گزیند که در تاریخ با نام "مادام عباس" شناخته شده است. مطالب جسته و گریخته‌ای درباره مادام حاجی عباس اینجا و آنجا یافت می‌شود و یکی از آنها مقاله عباس اقبال آشتیانی است. البته اجازه دهید به جزئیات این مسئله در کتابی که در دست نوشتن دارم بپردازم اما در اینجا به ارتباط مادام حاجی عباس که همسر "حاجی عباس شیرازی" بوده است و مهدعلیا مادر ناصرالدین شاه بپردازم. مهدعلیا ناصر و دخترش را تحت تربیت مادام قرار می‌دهد و او به زبان فرانسوی و ادبیات فرانسه و جهان آن روز این دو فرزند محمد شاه قاجار را آشنا می‌کند. نکته دیگر فرزند ریشار خان با نام یوسف ریشار است که پس از مرگ پدرش در سال ۱۸۹۱ جای او را در تدریس در دارالفنون می‌گیرد. از شواهد و مستندات اینگونه برمیآید که ریشار همسر ایرانی می‌گیرد و نامش را به میرزا رضا تغییر می‌دهد. یوسف ریشار در ۱۲۸۵ هجری قمری در تهران به دنیا میآید و در سال ۱۳۵۴ قمری که معادل ۱۹۳۵ میلادی (یعنی ۱۳۱۴ شمسی) دارفانی وداع می‌گوید. مادام حاجی عباس هم در ۱۲۹۵ هجری قمری در سن نود سالگی در تهران وفات می‌کند یعنی ۱۵۰ سال پیش که معادل ۱۸۷۴ میلادی است. این سه شخصیت در کنار حاجی عباس شیرازی که برای یاد گرفتن مُد لباس به فرانسه رفته بود و در همین سفر مادام را به عقد خود درآورده است حاوی نکات جالبی در تاریخ اجتماعی ایران است که هنوز هیچ کتابی در باب آنها نگاشته نشده است.


سیدجواد میری


برای اطلاعات بیشتر به منبع ذیل رجوع کنید:

فاطمه قاضیها،ژول ریشار فرانسوی از اولین معلمهای دارالفنون، گنجینه دارالفنون ،شماره اول و دوم، بهار و تابستان ۱۳۹۷ صص۸۱-۹۶


@seyedjavadmiri
Forwarded from mobini
📚کتاب «ایده علوم انسانی ؛ تاملاتی بر تجربه ایران معاصر» رونمایی می‌شود

🔻سخنرانان:
- دکتر مصطفی تقوی
-دکتر سید جواد میری
-دکتر مالک شجاعی جشوقانی

زمان: پنج شنبه 27 اردیبهشت- ساعت 12:30
مکان: نمایشگاه بین المللی کتاب تهران - سالن گوشه نقد

📌متن خبر::
https://www.isba.ir/Default/NewsDetails/5885

سازمان ترویج مطالعه و نشر جهاد دانشگاهی
.
مدرسه مطالعات هویت باشگاه اندیشه برگزار می‌کند:

سلسله نشست‌های کتابِ هویت/ ۲

ایران؛ برساخت یا حقیقتی ازلی؟
با محوریت کتاب «گسست و تداوم»

با حضورِ

سیدجواد میری
نویسندهٔ کتاب
و
میثم قهوه‌چیان
دبیر مدرسهٔ مطالعات هویت

پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
ساعت ۱۹

خیابان وصال، کوچه نایبی، پلاک ۲۳
پخش‌ زنده از اینستاگرام

📝دربارهٔ نشست:

میری در کتاب «تداوم و گسست» از چیستی هویت ایرانی می‌پرسد همچنین می‌پرسد این پرسش چرا دوباره مطرح شده است. او در این کتاب به نقد گسست در تاریخ می‌پردازد. از نظر او، یک هویت ایرانی ذاتی و جدا از تحولات تاریخی وجود ندارد و هویت ملی در تاریخ ساخته می‌شود. همچنین میری با اعتقاد به وجود هویت متکثر ایرانی تلاش می‌کند ملی‌گرایی را با انسان‌گرایی آشتی دهد. ممکن است برخی بر آن باشند که ملی‌گرایی و انسان‌گرایی متعارض نیست اما نیم‌نگاهی به نادیده‌انگاری حقوق انسانی از سوی ملی‌گرایان نشان‌دهنده چالش این دو در عمل است. ما در این نشست به نقد و بررسی کتاب «تداوم و گسست» نوشته سیدجواد میری خواهیم پرداخت.

#مطالعات_هویت #کتاب_هویت #ایران #سیدجواد_میری #باشگاه_اندیشه
@howiatschool
@bashgahandishe
با ترور دیروز نخست‌وزیر اسلواکی ما شاهد تشدید دوقطبی‌ها در اروپا هستیم که ریشه در تحولات جهانی و تقابل روسیه و آمریکا و پیامدهای این تقابل بر روی آرایش نیروهای سیاسی و اجتماعی در اروپا و همچنین رشد و تعمیق جریانهای ناسیونالیستی راستی افراطی در اروپا ... به نظرم ما تدریجاً شاهد حضور و ظهور جریانهای راستی و گفتمانهای دیگرستیز آنها در اروپا و سطح جهان خواهیم بود و این هم از پیامدهای "جنگ سرد پساجدید" در جهان پیش رو می‌باشد.


سیدجواد میری

به گزارش یورونیوز توجه کنید:


💢ترور رابرت فیچو؛ چگونه اسلواکی به یکی از دو قطبی‌ترین کشورهای اروپا تبدیل شد؟

طی چند سال اخیر موجی از دو قطبی‌سازی‌ها، کشورهای سراسر اروپا را فراگرفته است. تقابل جناح‌های افراطی چپ و راست چنان بر صحنه سیاسی کشورها سایه انداخته که باعث شده تا میانه‌روها به حاشیه رانده شوند.

در این میان اسلواکی نیز از این قاعده استثناء نبوده است؛ به نحوی که به نظر می‌رسد اسلواکی در مقایسه با سایر کشورهای اروپایی درجه بالاتری از دو قطبی سیاسی را تجربه می‌کند و شکاف بین‌ لیبرال‌های طرفدار اتحادیه اروپا و ملی‌گرایان نزدیک به روسیه به سطحی بی‌سابقه رسیده است.

بیشتر بخوانید: https://tinyurl.com/mupdvw2k

@euronewspe


@seyedjavadmiri
Audio
.
مدرسه مطالعات هویت باشگاه اندیشه برگزار می‌کند:

سلسله نشست‌های کتابِ هویت/ ۲

ایران؛ برساخت یا حقیقتی ازلی؟
با محوریت کتاب «گسست و تداوم»

با حضورِ

سیدجواد میری
نویسندهٔ کتاب
و
میثم قهوه‌چیان
دبیر مدرسهٔ مطالعات هویت

پنجشنبه ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
ساعت ۱۹ الی ۲۰



#مطالعات_هویت #کتاب_هویت #ایران #سیدجواد_میری #باشگاه_اندیشه
@howiatschool
@bashgahandishe


@seyedjavadmiri
هویت اسلامی در ایران و نقش امام رضا و شاه اسماعیل و آیت‌الله خمینی در تکوین روایت اسلامگرایانه از امر جمعی


اگر هندسه هویت ایرانی را سه ضلعی ببینیم که یک ضلع آن "امر باستانی" و ضلع دوم آن "امر اسلامی" و ضلع سوم آن "امر جدید" باشد آنگاه سخن از سه روایت در بستر معاصر در باب "امر جمعی ایرانیان" قابل بحث خواهد بود.

اما اینجا شاید پرسشی قابل طرح باشد و آن این است که روایت دینی از هویت ایرانی که مبنای خوانش اسلامگرایانه از امر جمعی قرار گرفته است مبتنی بر چه مولفه‌هایی می‌تواند باشد؟

در خوانش من روایت اسلامگرایانه از هویت جمعی سه محور بنیادین دارد؛ ۱) امام علی بن موسی الرضا، ۲) شاه اسماعیل صفوی و ۳) آیت‌الله خمینی. به سخن دیگر، ما با سه مفهوم "امام" و "شاه-صوفی" و "ولی-فقیه" روبرو هستیم که در تکوین هویت جمعی ایرانیان در روایت اسلامگرایانه از امر جمعی تاثیرات بنیادین داشته است.

حال پرسش اینجاست که این روایت تا چه پایه ظرفیت شمولیت دارد و در رقابت با دو کلان‌روایت دیگر چه امکان‌ها و چه محدودیت‌هایی دارد؟


سیدجواد میری



@seyedjavadmiri
شهادت ۲۹ اردیبهشت ۱۳۶۳
جزایر مجنون


@seyedjavadmiri
Audio
گفتگوی سیدجواد میری با روزنامه "وطن امروز"

هویت جمعی ایرانیان و "امام رضا"

در این مصاحبه به سه نقطه عطف اشاره شده است: ۱) ورود امام رضا به ایران؛ ۲) ظهور شاه اسماعیل در ایران و ۳) ورود آیت‌الله خمینی به ایران و سپس به سه زبان عربی و ترکی و فارسی در قوام و دوام و شکلگیری هویت "مِلَّةَ" در ایران اشاره شده است و پس از آن به سه کتاب "احادیث امام رضا" و کتاب "دیوان شاه اسماعیل" و کتاب "درسگفتارهای ولایت فقیه آیت‌الله خمینی" به زبانهای عربی و ترکی و فارسی در تکوین گفتمان اسلامگرایی اشاره شده است.

سیدجواد میری
شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳

@seyedjavadmiri
حلقه مطالعاتی دین و جامعه
بازخوانی کتاب قرآن و جامعه
بحث و گفت‌وگوی آزاد علمی در مورد مقدمه کتاب «قرآن و جامعه» اثر: فرامرز رفیع‌پور
جلسه اول
معصومه نعمتی
زینه عرفت‌پور
سیدجواد میری
محمدعلی فتح‌الهی
یعقوب توکلی
سیدمحمدرحیم ربانی‌زاده
سیدمحمدتقی موحد ابطحی
هادی رهنما
یکشنبه، 30 اردیبهشت‌ماه 403
پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
سالن اندیشه
حضور برای علاقه‌مندان آزاد است
پیوند ورود برخط(آنلاین) به نشست:
https://webinar.ihcs.ac.ir/b/ihc-mr2-cbd-cdk

🍀🍀
@ihcss
من من گفتن را زیبنده نمی‌دانم ولی مجبورم این را بگویم که نخستین باری که در باب "تُراث حِکمی" شاه اسماعیل در بستر معاصر سخن به میان آمد در کتاب من بود که گامی کوچک برای شناسایی این عارف و حکیمِ حاکم بزرگ و مظلوم تاریخ تشیع در ایران سخن گفتم. پیش از گفتارم حتی بسیاری از ادباء و مورخین "دیوان" او را در ایران انکار می‌کردند.

سیدجواد میری
#شاه_اسماعیل_خطائی

@seyedjavadmiri
البته خیلی خوشحالم قبل از اینکه کتابم چاپ شود سیل عظیمی از منکرین صف‌آرایی کردند و می‌گویند برای شاه اسماعیل "تُراث" نتراشیم. این را نشان قوت گفتمانی خویش می‌دانم که حتی قبل از چاپ مفاهیم روی جلد مورد نقد و هجمه قرار گرفته‌اند.

سیدجواد میری
#شاه_اسماعیل_خطائی

@seyedjavadmiri
خیلی باید عوام باشی در دانشگاه که مدعی شوی شاه اسماعیل اصلاً "دیوان اشعار" نداشته و خطائی تخلص شاعر یا شعرایی در آناتولی بوده است. پنج نسخه در جهان به مُهر شاه اسماعیل و شاه تهماسب وجود دارد و آنوقت تو مدعی شوی سخن از "تُراث" تاریخ‌تراشی است.

سیدجواد میری
#شاه_اسماعیل_خطائی

@seyedjavadmiri
سام میرزا پسر شاه اسماعیل در کتاب "تحفه سامی" می‌گوید پدرم به سه زبان ترکی و فارسی و عربی شعر می‌سرود و دو دیوان به ترکی و فارسی دارد. منکر بدیهیات را با ادله نمی‌توان قانع کرد.
سیدجواد میری
#شاه_اسماعیل_خطائی

@seyedjavadmiri
استاد فیروز منصوری در این کتاب گفته شاه اسماعیل نه شاعر بوده و نه دیوانی داسته است. اما واقعیت اینست که این عارف و حکیم هم شاعر بوده و هم دیوان دارد.

سیدجواد میری
#شاه_اسماعیل_خطائی

@seyedjavadmiri
شاه اسماعیل خودش به ترکی شعر سروده و پدرش و پدربزرگش به ترکی سخن می‌گفتند و از سادات بودند و به امامزاده حمزه می‌رسد که از اولاد امام موسی کاظم بوده آنوقت می‌گویند از شنگال بوده است!!! مثل اینست که بگوییم صلاح الدین ایوبی اجدادش پرتقالی بودند!!!

سیدجواد میری
#شاه_اسماعیل_خطائی

@seyedjavadmiri
از این طرف هم با متعصبینی روبرو هستم که "خطایی" را زوری می‌خواهند "ختایی" کنند تا بحثهای قومی و نژادی خودشان را به تُراث حِکمی شاه اسماعیل حُقنه کنند. خطایی مفهومی سلوکی است و اشارت به سیر در مراتب وجود به قصد وصول به کمال عارف را دارد. اِفهم!!!

سیدجواد میری
#شاه_اسماعیل_خطائی

@seyedjavadmiri
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
در این کلیپ کوتاه با اسم واقعی بنیامین نتانیاهو و دیگر روسای دولت اسرائیل و اینکه از کدام کشور آمده‌اند آشنا می‌شوید.



@seyedjavadmiri
🌀فرهنگسرای اندیشه و موسسه حامی با همکاری خانه اندیشه‌ورزان برگزار می‌کنند:

💠 علوم انسانی و مسایل جامعه ایرانی


علوم اجتماعی آکادمیک برای فهم جامعه‌ی ایرانی چه کرده است؟

👤دکتر سید جواد میری

استاد پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

👤دکتر مقصود فراستخواه

استاد موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی

🔹دبیر نشست: دکتر مالک شجاعی


🗓دوشنبه، ۷ خرداد ۱۴۰۳
ساعت ۱۷

📌مکان: فرهنگسرای اندیشه، سالن اجتماعات
@haameeorg
@khane_andishevarzan
آیا در چارچوب آراء و افکار داوری می‌توان سخن از "دغدغه‌های حِکمی" به میان آورد؟


سیدجواد میری



@seyedjavadmiri
2024/05/20 05:26:53
Back to Top
HTML Embed Code: