Telegram Web Link
دکتر علی المؤمن پژوهشگر برجسته عراقی با پژوهشی مستمر از سال ۲۰۰۳ تاکنون و با اتکا به آمارهای رسمی داخلی، جمعیت اقوام و مذاهب ‎#عراق در سال ۲۰۲۳ را منتشر کرد.
از ۱۹۹۰ تاکنون شیعیان ۰/۵ (نیم درصد) افزایش یافته اند. به همین نسبت جمعیت مسیحیان کاهش یافته است. جمعیت لرها، ترک ها و ایرانی ها نیز به دلایل مختلف از جمله مهاجرت اجباری یا سیاست عرب سازی کم شده است.
از حدود ۲۸/۶۰۰ میلیون جمعیت کل شیعیان عراق، ۱/۱۰۰ میلیون ایرانی هستند. ۱۴/۰۸ میلیون نفر از عراقی ها اهل سنت هستند. (۶۵٪ شیعه ، ۳۲/۵ ٪سنی)
اما در میان عرب های عراق جمعیت شیعیان ۳/۵ برابر سنی هاست. به این معنا که شیعیان عرب ۲۴/۴ میلیون نفر و سنی های عرب ۷ میلیون نفر هستند.
در چارچوب این پژوهش عرب ها ۷۲٪ کردها ۱۴٪ لرها (فیلی ها) ترکمن ها (جمعیت ترکمن های سنی و شیعی تقریبا برابر است)هر کدام ۴٪ ایرانی ها ۲/۵٪ و مسیحیان ۲/۳٪ است.
قرار است به زودی مطالعات و تحلیل ها این پژوهش توسط نویسنده منتشر شود. / قزوینی غرابی
امروز کلنگ اتصال راه آهن ایران و عراق به یکدیگر زده شد.
اتصال خط ریلی ایران به عراق رخداد مهم با نتایج مهم تری است. این اتصال کوتاه ۳۲ کیلومتری برای سال ها در داخل عراق و البته برخی طرف های خارجی مخالفان زیادی داشت و همچنان دارد.
قرار است تا دو سال آینده این اتصال تکمیل و به بهره برداری برسد.
بزرگترین استدلال مخالفان این است که با این اتصال، رونق بنادر عراق و اهمیت آنها به ویژه بندر فاو در ترانزیت کالا به سود بندر امام خمینی فروکش خواهد کرد چرا که هم هزینه ترانزیت کالا و هم زمان جابجایی از طریق قطار و خط آهن شرایط به سود بنادر عراق نخواهد بود و بندر امام خمینی جلودار تجارت دریایی منطقه می گردد.
به همین دلیل بود که حتی وزارت حمل و نقل عراق سابقا و پس از توافق دو طرف برای اتصال، گفته بود که این پروژه فقط برای جابجایی مسافران و زائران است و نه برای ترانزیت کالا.
از سویی دیگر، این رخداد یک دستاورد بزرگ برای ایران به شمار می رود. ایران با این اتصال به راحتی به سوریه و سپس مدیترانه متصل خواهد شد و این یک مسیر ترانزیتی ارزان و سریع و بسیار کوتاه برای تهران است که امکان صادرات کالا به بنادر جهان از طریق مدیترانه را توسعه و تسهیل می کند. با این حال نمیتوان فواید آن را تنها برای عراق دانست. عراق نیز با این اتصال میتواند به گذرگاه مهمی در مسیر تجارت شرق آسیا و آسیای میانه به غرب از طریق مدیترانه بدل شود و بخشی مهم از کالاهای خود را از شرق از طریق همین خط تأمین کند. در این میان، انتقال زائران دو کشور به خصوص زائران ایرانی به عراق در موسم اربعین نیز در این طرح و سرعت، امنیت و ارزانی آن تحصیل حاصل است.
از این منظر، آمریکا نیز تمایلی برای این اتصال ریلی بین سه کشور ایران، عراق و سوریه نداشته است. با این حال در آینده چنانچه این اتصال برقرار شود و مفاهمه های اقتصادی و حمل و نقلی میان سه کشور برقرارشود منجر به منافع اقتصادی برای هر سه طرف خواهد داشت و این چندان به سود واشنگتن نیست.
به هر صورت، کلنگ زنی امروز خط آهن دو کشور توسط نخست وزیر عراق که روزگاری خود از منتقدان و مخالفان اتصال بود نشان داد که هشدار منتقدان اتصال در خصوص آثار منفی آن بر تجارت دریایی عراق یا مبالغه آمیز بوده و یا اینکه طرف عراقی با درنظر گرفتن ملاحظاتی در توافق از جمله نوع کاربری قطارها یا خط ریلی، به سمت اجرایی شدن طرح قدم برداشته است./ سیدرضا قزوینی غرابی
@tahrearcom
ماجرای کرکوک
در نتیجه اصرار بارزانی بر همه پرسی، نیروهای عراقی در ۱۶ اکتبر ۲۰۱۷ وارد کرکوک شدند ونیروهای پیشمرگه دو حزب کردی عقب نشینی کردند و کنترل شهر در اختیار دولت مرکزی قرار گرفت.
اکنون نخست وزیر تصمیم به بازگردانی مقر عملیات مشترک به حرب دمکرات بارزانی کرد. عرب ها و ترکمن ها خشمگین شدند و جاده کرکوک اربیل را بستند. درگیری هایی بین برخی کردهای کرکوک و میلیشیای بارزانی از یک سو و تحصن کنندگان از سوی دیگر رخ داد که منجر به منجر به کشته و زخمی شدن چند نفر شد. کردها مدعی اند که عرب ها و ترکمن هایی که جاده را بسته اند از هواداران و اعضای حشد الشعبی هستند.نخست وزیر فعلا دستور بازگردانی مقر پارتی را به تعویق انداخت.
@tahrearcom
راهپیمایی اربعین از ۱۹۷۶ در عراق ممنوع شد.
اما برخورد بعث با مردم هنوز با سلاح گرم نبود. پلیس با باتوم با عزاداران در خان النص درگیر شد. همان شب استاندار نجف و همراهانش دیگ های غذا را با پاهایشان به زمین پرت کردند و به عزاداران فحاشی کردند.
از سال بعد و در انتفاضه ماه صفر ۱۹۷۷، عزاداران را به رگبار بستند. 30 هزار نفر بازداشت شدند. بسیاری شکنجه، محاکمه و برخی اعدام شدند.
حتی ماشین هایی که به کربلا میرفت بازرسی و اگر غذایی در آن بود مصادره میشد.
اینگونه شد که اربعین گوهری پر ارزش تر و جاودان برای ملت عراق در دوران معاصرش شد که شهادت عزاداران و جنایات حزب بعث و دشمنی آشکار آن با مظاهر عزا و محرم، آن را در ذهن عراقی ها پر اهمیت تر کرد./ سیدرضا قزوینی غرابی
@tahrearcom
آقای صدام حسین هم نامزد انتخابات آتی عراق شد.
البته ایشان مثل آن قبلی تکریتی نیست.
انتخابات شوراهای استانی عراق ۱۰ سال بعد از آخرین برگزاری، در ۱۸ دسامبر برگزار خواهد شد. انحلال این شوراها از خواسته های معترضان ۲۰۱۹ بود که توسط پارلمان محقق شده بود اما بار دیگر با توافق احزاب سیاسی این شوراها قرار است احیا شوند. شوراهای استانی قدرت و اختیارات بسیار گسترده ای دارند و معترضان وجود این مجالس را زمینه ساز گسترش فساد بیشتر در عراق می دانستند./ سیدرضا قزوینی غرابی
@tahrearcom
مروری کوتاه بر دو دهه مواضع آیت الله سیستانی در قبال فلسطین

آیت الله العظمی سیستانی همواره از دو دهه گذشته تاکنون، مواضع قابل توجهی در خصوص فلسطین و حمایت از آن و محکومیت اشغالگران اتخاذ کرده اند.
این مواضع از آن حیث اهمیت دارد که رویکرد و نگاه به مسئله فلسطین در مناطق شیعیان عراق یکدست نبوده است. مرجعیت نجف با اتخاذ چنین رویکردهای محکمی در قبال مسئله فلسطین و توجه دادن به آن از منظر اسلامی و انسانی، در واقع الگویی برای جامعه عراق (شیعه و سنی) در خصوص مسئله فلسطین ترسیم کرد.
به مهم ترین مواضع ایشان اشاره میشود:
۱- صدور بیانیه محکومیت حمله رژیم اشغالگر به اردوگاه فلسطینی جنین در سال ۲۰۰۲
۲- بیانیه محکومیت ترور شیخ احمد یاسین در سال ۲۰۰۴
۳- اعلام حمایت از آوارگان فلسطینی در عراق و ممنوعیت تعرض به آنها در سال ۲۰۰۶
۴- بیانیه محکومیت تحاوز نظامی به غزه در سال ۲۰۰۸
۵- بیانیه محکومیت حمله اسرائیل به جنین در سال ۲۰۱۷
۶- بیانیه محکومیت تصمیم آمریکا در خصوص پذیرش قدس به عنوان پایتخت رژیم در سال ۲۰۱۷
۷- محکومیت تلاش رژیم برای اشغال بخش های دیگری از فلسطین در ۲۰۲۱
۸- تأکید بر حقوق ملت فلسطین و محکومیت اشغالگری در دیدار با پاپ در ۲۰۲۱
۹- بیانیه حمایت از مردم فلسطین و مقاومت آنها در مواجه با رژیم در می ۲۰۲۱
و در نهایت اظهارات احمد عقل سفیر فلسطین در عراق در سال ۲۰۲۱ که گفته بود آیت الله سیستانی مواضع عراقی ها در خصوص فلسطین را یکپارچه کرد نشان دهنده رویکرد الهام بخش ایشان برای جامعه عراق به ویژه شیعیان عراق در خصوص ضرورت نگاه انسانی و اسلامی به مسئله فلسطین است./سیدرضا قزوینی غرابی
@tahrearcom
انسانیت غرب با کفش های خونین کودکان، لگدمال شد.
جریان شیرازی سکوت خود را درباره غزه شکست !!
(الخط الشيرازي يكسر صمته تجاه غزه!!)

(قسمت اول)

🔘 یکی از دوستان فاضلم در بیروت، اخیرا مطلبی را به زبان عربی درباره موضع جریان شیرازی درباره تحولات فلسطین و غزه نوشت و آن را برای من هم ارسال کرد تا پس از برگردان به فارسی، منتشر کنم. آنچه می خوانید، متن این مطلب برگردان شده است.

برخی دوستان و همراهان درباره موضع جریان موسوم به شیرازی از من سؤال کردند. مطلبی را سریع و نسبتا مختصر جهت این دوستان نوشتم. این را هم عرض کنم که توجه اینجانب به جریان شیرازی، به عنوان بخشی از حوزه مطالعاتی قدیمی ام در خصوص جریان های فکری در جهان اسلام به ویژه جریان های بنیادگرا و افراطی است. جریان شیرازی را نیز از این منظر بررسی می کنم و نه از منظر برخی مخالفان یا منتقدان آن، که آن را به عنوان «تشیع انگلیسی» معرفی می کنند.

جریان شیرازی حدود یک هفته پس از عملیات طوفان الاقصی، واکنش های غیر مستقیم و سپس مستقیمی را آغاز کرد.
واکنش های غیر مستقیم آنها توسط خود آقای شیرازی در 20 مهر 1402 و طی یکی سخنرانی در قم آغاز شد. ایشان در سخنرانی خود که در رسانه های مکتوب وابسته به وی هم منتشر شد می گوید: (( هویت اسلام تمایل به صلح و دوری کامل از روش های خشونت آمیز است.. روش های متعددی برای مواجهه با خشونت یا ایستادگی در برابر نیروی ظالم وجود دارد. این روش ها خشن نیستند، مسالمت آمیز هستند. از جمله تظاهرات و اعتراض. اگر ضرورت داشت اشکالی برای استفاده از خشونت نیست و آن دفاع مشروع است. اسلام دین صلح است و دعوت به آتش بس و ترک جنگ می کند حتی اگر دشمن با نیرنگ سعی در ایجاد آن داشته باشد)).
وی در ادامه می گوید: ((سیاست پاسخ به تجاوز، در اسلام موجود است اما در چارچوب دفاع از خود است و نه شروع کردن شراره جنگ. همه جنگ های پیامبر دفاعی بوده است و مسلمانان شروع کننده نبودند. اسلام به کسی تعدی نمی کند. اگر علیه اسلام جنگی به وقوع بپیوندد با کم ترین نیرویی، دشمن را در حد خود متوقف می کند. پس هدف کشتن دشمن یا از بین بردن او نیست. فقط متوقف کردن دشمن است)).
این سخنرانی که یک هفته پس از طوفان الاقصی ایراد شده به طور مشخص به تحولات مربوط به فلسطین و رژیم اشغالگر اشاره دارد. ایشان در سخنرانی خود درباره «هویت صلح طلب اسلام» سخن می گوید. با اینکه نامی از فلسطینی ها نمی برد اما از فحوای سخن مشخص است که طوفان الاقصی را عملیاتی دفاعی نمی داند و مبارزان فلسطینی خودشان شراره جنگ را برافروخته اند. اگر هم برفرض، جنگی علیه آنها به وقوع پیوست فقط باید صهیونیست ها را در حد تجاوزشان متوقف می کردند و حق کشتن آنها را نداشتند! در چارچوب این ادبیات، تاریخ مناسبات فلسطینی ها و مقاومت فلسطین با اسرائیل از روز آغاز عملیات طوفان الاقصی آغاز شده و با این منطق، آری! این فلسطینی ها هستند که به اسرائیلی ها و خانه و کاشانه آنها تجاوز کردند. در این چارچوب باید 75 سال غصب زمین، کشتار، قتل و محرومیت و محاصره را فراموش کنید. چون تاریخ از آنجا شروع نمی شود! و ضرورتی به پرداختن به گذشته وجود ندارد!

سایت شیعه ویوز که از زیرمجموعه های رسانه ای آقای شیرازی است در تاریخ 29 مهر 1402 هم مطلبی را به نقل از ایشان با این عنوان منتشر کرده است که «پیامبر، در دوره حکومت خود هیچ وقت شروع کننده جنگ نبوده است» . از این متن که در ابتدای مطلب منتشر شده از ایشان درج شده می توان فهمید که این موضع هم تأکیدی بر موضع قبلی و به تعبیری مانیفست جریان شیرازی در خصوص تحولات غزه است. تمامی متن منتشر شده درباره این سخنرانی، به این موضوع اختصاص داده شده که در سیره پیامبر و اهل بیت ع، آنها شروع کننده نبوده اند و پیامبر کشتن زنان و کودکان و افراد مسن را حرام کرده بودند. می توان اینگونه فهمید که این بخش از سخنان آقای شیرازی، به طور مشخص اشاره به فیلم ها یا خبرهایی دارد که در ابتدای عملیات طوفان الاقصی در خصوص قتل شهرک نشینان متجاوز و اشغالگر توسط برخی رسانه ها منتشر گردید. با این حال و به رغم این توصیه ها و بیان مواضع و شهادت های تاریخی که ایشان نتوانسته است آنها را به طور منطقی و منسجم به واقعیت ها و زمینه های بروز تحولات اخیر و دلایل خشم مردم فلسطین و مظلومیت مهاجمانه آنها (تعبیری از سید حسن خمینی) ارتباط دهد، تا اینجا نیز ایشان کمترین تمایلی برای حمایت از شهروندان بیگناه غزه و محکومیت متجاوزان  نشان نمی دهد. بلکه برعکس، با برخورد گزینشی با واقعیت ها به دنبال محکوم کردن حق فلسطینی ها در دفع اقدامات ظالمانه  متجاوزان اسرائیلی است. نسل کشی انسان ها – حتی اگر مسلمان هم نباشند -  در بیمارستان المعمدانی هم ظاهرا محلی از اعراب در هیچ یک از سخنرانی های ایشان ندارد...
(ادامه دارد)
@tahrearcom
جریان شیرازی سکوت خود را درباره غزه شکست !!

🔹(قسمت دوم و پایانی)

یک موضع بسیار قابل توجه دیگر که توسط یک مرکز وابسته به آقای شیرازی  منتشر شد را نباید از نظر دور داشت. المجلس الاسلامی العالمی لعلماء الدین - جی آی سی – که مدیریت آن بر عهد شیخ صالح سیبویه نماینده آقای شیرازی در اروپاست در تاریخ 26 مهر 1402 در یک بیانیه کوتاه به نسل کشی صهیونیست ها در بیمارستان المعمدانی غزه واکنش نشان داد که پس از سکوت طولانی مدت آن پس از شروع طوفان الاقصی، نشان می دهد از  سر ناگریزی و برای همراهی با موج جهانی محکومیت ها بوده است. این مرکز، بدون نام بردن از عامل فاجعه، تنها بمباران بیمارستان را محکوم کرده و در یک موضع مشکوک « طرف های نزاع و درگیری» را دعوت به دور کردن غیرنظامیان از جنگ خود کرده است.

از منظر این مرکز که مستندا برخی اعضای آن با شخصیت های صهیونیست و پروژه آبراهام ارتباط دارند، قوای فلسطینی که از خاک و حق خود دفاع می کنند به موازات اسرائیلی ها هستند. – ظالم و مظلوم یکی هستند -  طبیعی است که این مرکز نیز در چارچوب اندیشه های فکری خط شیرازی و رهبر آن حرکت می کند و چنین موضعی بخشی از چارچوب اتخاذ شده توسط آنهاست. اما نگران کننده آنجاست که معاون این مرکز که محمد توحیدی نام دارد در پیج توییتری خود توییت های متعدد علیه مقاومت فلسطین و مردم فلسطین و توییت هایی در حمایت از اسرائیل منتشر کرده است. برخی توییت های وی از جمله مطالب مرتبط با سخنرانی اخیر وی در ماه سپتامبر در واشنگتن در یک اجلاس یهودی، توسط روزنامه صهیونیستی جروزالم پست هم بازنشر داده شده است.

مطلب در این باره زیاد است که پس از این خواهم نوشت. اما آنچه مایه تأسف است رفتار چندلایه جریان شیرازی در خصوص هواداران خود و سایرین است. رسانه های این خط و رهبران آن در ایران، تأکید ویژه بر سنی ستیزی از خود بروز می دهند و در عمل هواداران خود را در ایران نیز به این سمت سوق داده اند و در واقع یک تشیع هویتی و ایدئولوژیک از خود ترسیم کرده اند. عدم حمایت از فلسطین را هم اینگونه به خورد هواداران ساده اندیش خود داده اند. اما این هواداران اطلاع ندارند رویکرد نمایندگان جریان شیرازی در اروپا و آمریکا کاملا متفاوت است. آنها در اروپا و آمریکا در کنار افرادی که در داخل ایران به عنوان دشمن معرفی می شوند یعنی اهل سنت و یهودیان قرار میگیرند، روابط دوستانه علنی و رسانه ای دارند و پروژه های مشترک با عناوین مربوط به صلح جهانی انجام می دهند!

طبیعی است که در چارچوب پروژه های بین المللی مورد هدایت غرب که مراکزی چون مجلس علمائی در آن بازی می کنند، انتقاد از اسرائیل و حمایت از فلسطین جایی ندارد. (پایان)
@tahrearcom
چند اظهارنظر جدید از مقامات صهیونیست درباره حزب الله:

🔹سرهنگ تسویکا حایموویچ فرمانده سابق تشکیلات دفاع هوایی: «برخی گمان می کنند که بعد از سخنرانی نصرالله، شمال (مرز با لبنان) به شرایط عادی بازگشت. شنیدم بسیاری از اینها بعد از سخنرانی مطمئن شدند که نصرالله ما را به راند جدیدی از بازی نخواهد برد. اما اتفاقاتی که در دو روز اخیر رخ داد کاملا عکس ماجرا بود. حزب الله سطح تنش را بالا برده است».

🔸شالوم بن حنان رییس سابق شاباک: « استفاده حزب الله از پهپادها بسیار نگران کننده است. آنها تلاش دارند همه آنچه در سبد دارند را زیر سقف این جنگ مورد استفاده قرار دهند. این منحر به یک معضل داخل اسرائیل شده است».

🔹سرلشکر الیعازر مارون چاینی فرمانده سابق دریاداران:
«نمی توانیم وارد ذهن حزب الله بشویم و بفهمیم دقیقا دنبال چیست. آنچه می بینیم افزایش تدریجی و آهسته سطح تنش است. روشن نیست که اوضاع به کجا می رود. ما شاهد شلیک موشک های برکان با حجم سنگینی از مواد منفجره، البته در برد کوتاه بودیم».

🔸یدیعوت احرونوت: « سرلشکر اوری گوردین فرمانده منطقه شمالی دستور برخورد احتیاط آمیز با سهنان نصرالله را داده است. او دستور داده سطح آماده باش کاهش نیابد و نیروی هوایی در بالاترین درجه آمادگی قرار داشته باشد. قطعا کسی در اسرائیل جرأت ندارد این را بگوید که «نصرالله عقب نشینی کرده است».
@tahrearcom
زلزله سیاسی در عراق:
دادگاه عالی فدرال، حکم برکناری محمد حلبوسی را از پارلمان و همچنین ریاست آن صادر کرد.
#عراق
@tahrearcom
براساس شاخص ‎#گرسنگی در جهان، ‎#عراق با شاخص ۱۳/۸ در وضعیت مطلوبی قرار دارد. عراق از ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۸ در رده کشورهای در ریسک گرسنگی قرار داشت و اکنون جهش چشمگیری داشته است. شاخص ۲۰ تا ۵۰ به تدریج شاخص ریسک گرسنگی و وضعیت بحرانی است. این عدد برای ایران ۷/۷ است.
@tahrearcom
درباره ارادت عراقی ها به سیگار

یکی از اولین نکاتی که توجه گردشگران خارجی که به عراق می روند را جلب می کند علاقه شدید آنها به چای و سیگار است. شاید در وهله اول به نظر برسد که این دو در بسیاری جاهای دیگر هم طرفداران پر و پاقرصی دارد. اما شواهد و آمار نشان می دهد حداقل در سیگار، عراقی ها پرچمداران دود در غرب آسیا هستند. اینکه در مجالس رسمی از جمله یادبود متوفیان، انواع مختلف سیگار داخلی و خارجی در ظرف ها و دیس های پذیرایی توسط صاحبان عزا میان میهمانان و حاضران توزیع میشود شاید در کمتر جایی دیده میشود.
در دهه های گذشته، یهودیان عراقی مانند "نعيم دنكور" (مالک کوکاکولا در عراق پیش از مهاجرت یهودیان) تجارت سیگار در عراق را در اختیار داشتند و بعدها نیز در اسرائیل، تجارت سیگار در دستان تاجران یهودی عراقی تبار افتاد.
براساس جدیدترین آمار، عراق پس از کشورهای ایتالیا، آلمان و اسپانیا چهارمین وارد کننده سیگار در جهان به مقدار یک میلیارد دلار در سال است. تعداد سیگاری های آن هم ۱۵ میلیون نفر (۳۵٪ جمعیت کشور) تخمین زده شده است. آمار ناشی از مرگ و میر به خاطر سیگار در این کشور یک فوتی در هر ۲۰ دقیقه است. در سال 2015 در هر شبانه روز ۵۵ عراقی بابت مصرف سیگار جانشان را از دست می دادند. در مقابل، تنها ۱۰ نفر به دلیل تروریسم و اقدامات خشونت آمیز کشته میشدند!
براساس آمارهای منتشر شده در سال ۲۰۱۷، در حالیکه ۱۵٪ مردم اقلیم کردستان سیگاری بودند این نسبت در سایر مناطق عراق (عرب ها) به ۳۱٪ می رسید.
همچنین به طور روزانه در عراق ۱.۸ میلیون دلار صرف خرید سیگار توسط مردم عراق می شود. با اینکه تعرفه گمرکی واردات سیگار در عراق بیش از ۱۰۰٪ است اما بخش قابل توجهی از سیگار های وارداتی قاچاق هستند./سیدرضا قزوینی غرابی
@tahrearcom
چهارمین دوره انتخابات شوراهای استانی ‎#عراق پس از لغو آن در سال ۲۰۱۹ که ماحصل اعتراضات بود ۲۷ آذر امسال برگزار میشود.
صدر مستعفی، انتخابات را تحریم کرده است.
مشارکت عمومی هم به نظر نمیرسد چندان بالا باشد.
بعید میدانم به ۲۰٪ برسد.
@tahrearcom
با اینکه ‎#عراق در شاخص تروریسم بهبود بسیار قابل توجهی کسب کرده اما براساس شاخص های جهانی «جرایم سازمان یافته»، امسال در رتبه ۸ جهان قرار گرفت. رتبه عراق به نسبت ۲۰۲۱ تغییر نیافته اما وضعیتش اندکی بدتر شده و جایگاه یک غرب آسیا را کسب کرده. قاچاق انسان در رتبه ۱ شاخص ها قرار دارد.
@tahrearcom
انتخابات شوراهای استانی ‎#عراق هم اندکی قبل پایان یافت.
هر چند صدری ها نبودند اما نقشه سیاسی آپدیت شده عراق نسخه ۲۰۲۴ را میتوانیم به زودی مشاهده کنیم.
@tahrearcom
2024/05/15 03:09:07
Back to Top
HTML Embed Code: