Telegram Web Link
Forwarded from S.A Mahmoudi
📗اَلسدیرمَک‌اینتایر، فیلسوف ارسطوییِ جماعت‌گرا

◾️درگذشت چهرۀ برجسته و نام‌آور بریتانیایی در فلسفۀ اخلاق و فلسفۀ سیاسی

✍️ سید علی محمودی

🔻 اَلسدیرمَک‌اینتایر (1929- 2025) فیلسوف نو-ارسطویی معاصر بریتانیایی در ۲۱ ماه می ۲۰۲۵  (31 اردیبهشت 1404 خورشیدی) درگذشت. او از چهره‌های اصلی نحلۀ فلسفی جماعت‌گرایی (Communitarianism) است. اهمیت او به‌دلیل پژوهش‌ها و نوآوری‌هایش در فلسفۀ اخلاق و فلسفۀ سیاسی است. کتابِ درپی فضیلت او بیش از ۱۷۰ بار در جهان‌انگلیسی‌زبان تجدید چاپ شده ‌است. شماری از آثار او به زبان فارسی برگردانده شده که رسالۀ درپی فضیلت در رأس آن‌ها قراردارد.

🔻مک‌اینتایر همراه با دیگر چهره‌های جماعت‌گرا همانند چارلز تیلور و مایکل سَندل، در نقد آثار جان رالز فیلسوف برجستۀ سیاسی و اخلاق آمریکایی کوشیدند. این نقدها بر نظریه‌های رالز تأثیر مثبت گذاشت و سبب شد که در لیبرالیسم سیاسی قرائتی نوین از نظریۀ عدالت در فلسفۀ سیاسی عرضه کند. مک‌اینتایر در بازخوانی و بازاندیشی در فلسفۀ ارسطو اهتمام بسیارکرد و همانند او اخلاق را شالودۀ فلسفۀ سیاسی به شمار آورد.

🔻او به عنوان فیلسوفی بزرگ در جهان معاصر شناخته می‌شود و پیشینۀ تدریس در دانشگاه‌های منچستر، آکسفورد، پرینستون، براندی، بوستون، دوک و نتردام داشته‌است. مک‌اینتایر مدتی ریاست بخش شرقی «انجمن فلسفی آمریکا» را عهده دار بوده است. نظریات او با نقدهای ستبر فلسفی مواجه شده که موضوع «اولویت خیر بر حق» (در برابر «اولویت حق بر خیر») در قلمرو فلسفۀ اخلاق و فلسفۀ سیاسی از مهم‌ترین آن‌هاست.

🆔
@Drmahmoudi7
Audio
تیمسار منوچهر هاشمی (رئیس اداره ضد جاسوسی #ساواک) : من بدون اغراق می‌گویم، دستگاه ضدجاسوسی ما جزو یکی از سازمان‌ های خوب دنیا بود. الان هم نود درصد آن کادر مشغول است، خدمت می‌کند در ایران. یکی دو مرتبه با ارتش عراق درگیری داشتیم و از طرح های ما مطلع بودند، همه‌اش اعلی‌حضرت می گفتند که عراقی‌ها از طرح های ما باخبرند. [دستور پیگیری می دادند] نمی‌دانستند از کجاست. بعد از دستگیری مقربی، معلوم شد که این می‌داد به روس‌ها، روس‌ها در اختیار عراقی‌ها می‌گذاشتند. خانم آموزگار، یک خدمتکار داشت برای روس‌ها کار می‌کرد. سه تا معاون نخست وزیر داشتیم که برای روس ها کار می کردند. وزیر داشتیم که با روس‌ها کار می‌کرد. از خودِ روس‌ها مأمور گرفته بودیم، در رده‌های خوب روس‌ها مأمور داشتیم. در رده‌های بالایشان مأمور داشتیم که دو دفعه کادرشان را عوض کردند در ایران. حالا حساب بکنید این روس‌ها در آینده توی این مملکت چقدر باید کار بشود تا شناخته بشود و چه بدبختی‌هایی که نسل بعدی خواهد داشت، اگر یک روزی مملکت مستقلی داشته باشیم چه بدبختی‌هایی خواهد بود.

۱۷ فوریه ۱۹۸۵ - تاریخ شفاهی #هاروارد


#فرهیختگان راهی به رهایی
Audio
"اداره من تقریباً عوامل اصلی‌اش به کارشان ادامه دادند و الان هم مشغول هستند. جز رئیس‌شان. معاون وزارت کردند، بعد خواست از مملکت فرار کند، گرفتند زندانی کردند. بقیه‌اش مشغول کار هستند. من فکر می‌کنم که هرچی راجع به روس‌ها در ایران است، آنها انجام می‌دهند."

تیمسار منوچهر هاشمی - رئیس اداره ضد جاسوسی #ساواک - تاریخ شفاهی #هاروارد - ۱۷ فوریه ۱۹۸۵.


#فرهیختگان راهی به رهایی
📚 #معرفی_کتاب

🔺اقلیت‌های شیعه در دنیای امروز: مهاجرت، فراملی‌گرایی و چندجانشینی

🔺 Shi'a Minorities in the Contemporary World: Migration, Transnationalism and Multilocality

👈🏻 ویراستاران: Oliver Scharbrodt and Yafa Shanneik
👈🏻 ناشر:  Edinburgh University Press
👈🏻 سال انتشار : (2020)
👈🏻شابک: 9781474430395

معرفی ناشر

امواج مهاجرت‌های جهانی در سده بیستم، باعث شکل‌گیری جوامع دور از وطن (دیاسپورا) و اقلیت‌های مسلمان در اروپا، آمریکای شمالی و دیگر اکناف عالم شده است. اگرچه حجم فزاینده‌ای از پژوهش‌ها به اقلیت‌های مسلمان در بسترهای گوناگون منطقه‌ای پرداخته‌ است، تجربه‌های ویژه اقلیت‌های مسلمان شیعه در گستره جهان، کمتر کانون توجه بوده است.

اثر حاضر، چشم‌اندازهای تطبیقی بدیعی را در خصوص اقلیت‌های شیعه خارج از «کانون جهان اسلام» (خاورمیانه، شمال آفریقا، آسیای مرکزی و جنوبی) پیش روی خواننده می‌نهد. این مجموعه شامل آثاری است که به بررسی جوامع اقلیت شیعه در اروپا، آمریکای شمالی و جنوبی، آفریقای مادون صحرا، و شرق آسیا می‌پردازد؛ جوامعی که مشخصاً در پی مهاجرت از خاورمیانه و جنوب آسیا در سده‌های بیستم و بیست‌ویکم شکل گرفته‌اند. شیعیان، به عنوان «اقلیتی در دل اقلیتی دیگر»، با این چالش مضاعف دست‌و‌پنجه نرم می‌کنند که هم هویت اسلامی و هم هویت ویژه شیعی خود را در عرصه فعالیت‌ها و آیین‌های جمعی، و نیز در چشم‌انداز نگاه عمومی و کسب مقبولیت اجتماعی، پاس بدارند.


📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی

@Islamicstudies
🔴 اعتصاب کامیون‌داران؛ امتداد مقاومت مدنی

✍️ عزیز قاسم‌زاده

▫️کامیون‌داران امروز، هفتم خرداد، وارد هفتمین روز اعتصاب خود شده‌اند. اتحادیه تشکل‌های کامیون‌داران و رانندگان سراسری ایران در اطلاعیه ششم خود، تعداد شهرهای اعتصاب‌کننده را ۱۳۰ شهر اعلام کرده است. در عین حال، این نهاد صنفی خبر داده که یازده نفر در کرمانشاه، از جمله شهاب دارابی، کامیون‌داری که در فضای مجازی اخبار حمایتی از تجمعات کامیون‌داران منتشر می‌کرد، دستگیر شده است. اتحادیه تشکل‌های کامیون‌داران و رانندگان در واکنش به این دستگیری‌ها، خواستار آزادی فوری بازداشت‌شدگان شده و گفته: «سرکوب، دستگیری و تهدید، پاسخی به مطالبات مشروع نیست، بلکه نشانه‌ای از استیصال در برابر موج خروشان عدالت‌خواهی است.»

▫️این در حالی است که مجموعه حاکمیت، به‌ویژه وزیر راه که متولی رسمی در حوزه مسائل رانندگان است، تا کنون با بی‌اعتنایی و سکوت از کنار این اعتصاب گذشته است. چندی پیش، سندی از افشای هزینه یک میلیارد تومانی ۶ نفر از اعضای خانواده او که به کیش سفر کرده بودند، توسط صابرین نیوز منتشر شد. به‌رغم انتشار این سند، هیچ نهادی وزیر را مورد پرسش قرار نداده و علیه او پرونده‌ای هم تشکیل نشده است. اما سرعت دستگیری و پرونده‌سازی علیه مطالبه‌گران حوزه‌های گوناگون، همواره با شتاب فزاینده بوده است.

▫️فرودستان به تنگ‌آمده در شکاف طبقاتی گسترده، اینک چنان در حال له‌شدن هستند که نمی‌توان از یاد برد که حاکمان در ابتدای انقلاب، خود را حکومت مستضعفان و پابرهنگان می‌نامیدند. اما امروز در این شکاف گسترده، بیشتر از همه این فرودستان و اقشار ضعیف جامعه هستند که از امکانات آموزشی گرفته تا رفاهیات و امکانات بهداشتی و پزشکی محروم هستند. حتی اگر کار به زندان و محرومیت‌های دیگر بکشد، این بی‌پناهان بی‌صدا و بی‌رسانه بیشتر ظلم می‌بینند.

▫️اعتصاب کامیون‌داران اعتراض به سازوکارهای ناروایی است که فراهم‌کردن یک معیشت معمولی و حداقلی را برای آن‌ها دشوار و سخت کرده است. حمایت از آن‌ها و پژواک اعتراض آن‌ها شدن، یک وظیفه اخلاقی است و منتی بر سر آن‌ها نیست.

@Kaleme
🔴 مهدی فراحی‌شاندیز کجاست؟

ابراز نگرانی ۲۰ کنش‌گر سیاسی و مدنی از وضعیت نامعلوم مهدی فراحی‌شاندیز


مهدی فراحی‌شاندیز که از ۱۱ اردیبهشت در تجمع معلمان بنا بر گفته شاهدان عینی با خشونت و ضرب و شتم دستگیر شده، تا کنون هیچ تماسی با خانواده و وکیل خود نداشته است.

او پیش از این ده سال از عمر خود را به طور پیوسته در زندان سپری کرده است. ما امضا کنندگان این بیانیه‌ی حمایتی، ضمن ابراز نگرانی شدید از شرایط نگهداری و بی‌خبری از مهدی فراحی شاندیز، خواهان آزادی فوری انسانی هستیم که طی سالهای اخیر بی آنکه صدایی داشته باشد، شرافتمندانه برای آرمان‌های انسانی و عدالت‌طلبانه ایستاده و مقاومت کرده است.

✍️ هاشم آقاجری، مژگان ایلانلو، شاپور احسانی‌راد، اسماعیل بخشی، علیرضا بهشتی، محمود دردکشان، علیرضا رجایی، حسین رزاق، کیوان صمیمی، جعفر عظیم‌زاده، مسعود فرهیخته، عزیز قاسم‌زاده، مطهره گونه‌ای، عبدالله مومنی، فخری محتشمی‌پور، نرگس محمدی، پروین محمدی، عبدالله ناصری، علی نجاتی و صدیقه وسمقی


@Kaleme
Forwarded from فرهیختگان
ارتحال معروفترین کاتب قرآن، از مفاخر کورد سوریە

شیخ عثمان طه، خطاط نامدار قرآن کریم، روز دوشنبه ۵ خرداد ۱۴۰۴ در مدینه منوره دار فانی را وداع گفت و به رحمت خدا پیوست

«عثمان طه» نامی آشنا برای میلیون‌ها مسلمان در سراسر جهان است؛ نامی که سال‌ها بر جلد قرآن‌ها دیده‌ایم و آیات الهی را با خط دل‌نشین او تلاوت کرده‌ایم، بی‌آنکه چهره و زندگی‌اش را بشناسیم.
شیخ عثمان حسین طه در سال ۱۹۳۴ میلادی (۱۳۱۳ شمسی) در شهر عفرین، از شهرهای کوردستانِ سوریه، به دنیا آمد. او اهل سنّت و کُوردتبار بود و از برجسته‌ترین خوشنویسان قرآن در جهان اسلام به شمار می‌رفت.
در دانشگاه دمشق در رشته‌ی شریعت تحصیل کرد و خوشنویسی را نزد استادان برجسته‌ای از سوریه و عراق آموخت. نخستین قرآن کامل را در سال ۱۹۷۰ کتابت کرد.
در دهه‌ی ۱۹۸۰، با دعوت مجمع ملک فهد برای چاپ قرآن کریم به عربستان رفت و در مدینه منوره ساکن شد. او در این سال‌ها، بارها قرآن کریم را با قرائات مختلف و با دقت و هنری بی‌نظیر کتابت کرد.
خط عثمان طه، به‌خاطر زیبایی، وضوح و انسجام، به یکی از پرکاربردترین و محبوب‌ترین خطوط چاپ قرآن تبدیل شد.

محمدهادی جامی


#فرهیختگان راهی به رهایی
🔴 ادای احترام به میرحسین موسوی و مصطفی عالی‌نسب در شب بزرگداشت فرشاد مؤمنی

گزیده‌ای از سخنرانی محمدرضا واعظ مهدوی، استاد دانشگاه و رئیس انجمن علمی اقتصاد سلامت ایران


🔺آقای مهندس موسوی یکی از سمبل‌ها و نمونه‌های مبارزه با نابرابری اجتماعی هستند. مهندس عالی‌نسب که محور تفکر اقتصادی ایشان بود، درد نابرابری‌های اجتماعی را درک می‌کرد. آقای موسوی در همین مکان، پشت همین تریبون گفتند: «افتخار اقتصاد جنگ را به نام من نوشتند، اما من شهادت می‌دهم که این افتخار برای عالی نسب است و راهنمایی‌های مهندس عالی‌نسب بود که به من این امکان را داد تا در شرایطی که رژیم عراق ۸۰ میلیارد دلار ذخیره ارزی داشت و ۸۰ تا ۱۰۰ میلیارد دلار هم از کشورهای عربی کمک گرفت و جنگ را با ۶۰ میلیارد دلار بدهی تمام کرد، اقتصاد ایران بتواند جنگ را چنان مدیریت کند که، با وجود خلبان فرانسوی که با هواپیمای سوپراِتاندارد و موشک‌های اگزوس دهانه خلیج فارس و تنگه هرمز را بسته بود و ما هیچ‌گونه امکان صادرات و درآمد ارزی در سه سال پایانی جنگ نداشتیم، ولی ما توانستیم روی پای خود بایستیم.

🔺دولت آقای موسوی توانست این ذخایر را چنان مدیریت کند که دچار بحران نشویم. از ۷ میلیارد دلار درآمد ، به ۳ میلیارد دلار رسیدیم. مهندس عالی‌نسب گاهی صحبت می‌کردند و در جواب آنها که می گفتند تامین پنیر به صورت دولتی واجب نیست، می‌گفتند: شما بچه پولدارها پنیر را با صبحانه تان می خورید، اما برای کارگر پنیر قوت روزانه‌ست؛ نان، پنیر و انگور ناهار کارگر است… در زمان جنگ، کشور با سه میلیارد دلار برای کالاهای اساسی، سه میلیارد دلار برای جنگ و ۴۰۰ میلیون دلار برای دارو اداره می‌شد. حال چگونه است که امروزما با منابع ۶۵ میلیارد دلاری، نمیتوانیم کشور را اداره کنیم!؟ این‌ها مربوط به زمان ناصرالدین‌شاه نیست که بگوییم گذشته‌ دور است.

📎منبع و متن کامل

@kaleme
Forwarded from Aaa Bbb
چرا حاکمیت ولایی رسمیت اعتصاب کامیونداران و رانندگان را به رسمیت نمی شمارد و با نمایندگان آنها گفتگو نمی کند؟

احمد علوی



عدم به‌رسمیت‌شناختن اعتصاب کامیون‌داران و رانندگان توسط حاکمیت ولایی در ایران و امتناع از گفت‌وگو با نمایندگان آن‌ها را می‌توان از چند منظر بررسی کرد. این موضوع ریشه در ساختار سیاسی، اقتصادی و اجتماعی نظام جمهوری اسلامی و رویکرد آن به اعتراضات صنفی و مدنی دارد. در زیر به دلایل احتمالی این مسئله اشاره می‌کنم:

نگرانی از سیاسی‌شدن اعتراضات صنفی

حاکمیت ایران اغلب اعتراضات صنفی، از جمله اعتصاب کامیون‌داران، را به‌عنوان تهدیدی بالقوه برای ثبات سیاسی خود تلقی می‌کند. تجربه اعتصابات گسترده کامیون‌داران در سال‌های ۱۳۹۷، ۱۴۰۱ و ۱۴۰۴ نشان می‌دهد که این حرکت‌ها می‌توانند به سرعت گسترش یابند و به دلیل تأثیرگذاری بر زنجیره تأمین کالا، توجه عمومی و حتی حمایت بین‌المللی را جلب کنند. برخی مقامات و رسانه‌های حکومتی، مانند سایت "البرزبان"، این اعتراضات را به "معاندین" و "ضدانقلاب" نسبت داده و ادعا کرده‌اند که رسانه‌های خارجی در تحریک رانندگان نقش دارند. این دیدگاه باعث می‌شود حاکمیت به جای به‌رسمیت‌شناختن مطالبات صنفی، اعتصابات را به‌عنوان اقدامی سیاسی و مخل امنیت ملی سرکوب کند.

سرکوب به‌جای گفت‌وگو

رویکرد امنیتی حاکمیت به اعتراضات، از جمله اعتصاب کامیون‌داران، باعث شده که به جای مذاکره، از ابزارهای سرکوب مانند بازداشت، تهدید قضایی، و حتی استفاده از نیروی انتظامی بهره ببرد. برای مثال، در اعتصابات سال ۱۴۰۴، گزارش‌هایی از حمله نیروی انتظامی با اسپری فلفل و بازداشت رانندگان معترض منتشر شد. همچنین، مقامات قضایی در استان‌هایی مانند فارس و قزوین، معترضان را به ایجاد ناامنی متهم کرده و تهدید به برخورد قانونی کردند. این رویکرد نشان‌دهنده اولویت حفظ کنترل بر پذیرش مطالبات و گفت‌وگو است.

عدم به‌رسمیت‌شناختن تشکل‌های مستقل

حاکمیت ایران به‌طور کلی از به‌رسمیت‌شناختن اتحادیه‌ها و تشکل‌های مستقل صنفی خودداری می‌کند. اتحادیه حمل‌ونقل آمریکا و کانادا و سندیکای رانندگان دانمارک در سال ۱۳۹۷ از عدم اجازه تشکیل اتحادیه‌های مستقل توسط کامیون‌داران در ایران انتقاد کردند و خواستار رعایت حقوق بین‌المللی در زمینه تشکل‌یابی شدند. فقدان تشکل‌های مستقل باعث می‌شود که نمایندگان واقعی رانندگان امکان مذاکره رسمی با دولت را نداشته باشند و حاکمیت ترجیح دهد با تشکل‌های وابسته یا همسو تعامل کند.

مشکلات اقتصادی و سوءمدیریت

اعتصابات کامیون‌داران عمدتاً ریشه در مشکلات اقتصادی مانند افزایش هزینه‌های بیمه (از ۱.۳۵ میلیون به ۳.۳ میلیون تومان در ماه)، کاهش سهمیه سوخت (از ۳۰۰۰ به ۵۰۰ لیتر)، گرانی لوازم یدکی، و پایین ماندن نرخ کرایه حمل‌ونقل دارد. این مشکلات به سوءمدیریت اقتصادی و سیاست‌های کلان نظام، از جمله کاهش یارانه‌ها و افزایش هزینه‌ها، نسبت داده می‌شود. حاکمیت ممکن است از مذاکره مستقیم با نمایندگان اعتصاب‌کنندگان اجتناب کند، زیرا این امر می‌تواند به اذعان به ناکارآمدی سیاست‌های اقتصادی منجر شود.

تجربه تاریخی و ترس از گسترش اعتراضات

اعتصابات کامیون‌داران در سال‌های گذشته، به‌ویژه در سال ۱۳۹۷، نشان داد که این حرکت‌ها می‌توانند به سرعت به سایر اقشار، مانند رانندگان اتوبوس و مینی‌بوس، سرایت کنند و حتی به اعتراضات ضدحکومتی تبدیل شوند. این تجربه باعث شده که حاکمیت به جای گفت‌وگو، با وعده‌های موقت (مانند افزایش ۲۰ درصدی کرایه یا بررسی سهمیه سوخت) و یا سرکوب، سعی در مهار سریع اعتصابات داشته باشد.

تلاش برای کم اهمیت جلوه‌دادن اعتصابات

مقامات حکومتی، مانند رئیس سازمان راهداری، اغلب سعی می‌کنند اعتصابات را کم اهمیت جلوه دهند و آن‌ها را به "التهابات" یا "تحریک رسانه‌های معاند" نسبت دهند. این استراتژی به حاکمیت اجازه می‌دهد که از به‌رسمیت‌شناختن اعتصاب به‌عنوان یک حرکت مشروع صنفی خودداری کرده و به جای آن، رانندگان را به همکاری با وعده‌های آتی ترغیب کند.

نتیجه‌گیری

عدم به‌رسمیت‌شناختن اعتصاب کامیون‌داران و امتناع از گفت‌وگو با نمایندگان آن‌ها نتیجه ترکیبی از رویکرد امنیتی حاکمیت، ، ترس از سیاسی‌شدن مطالبات، و ناتوانی در پاسخگویی به مشکلات اقتصادی است. حاکمیت به جای مذاکره مستقیم، اغلب به سرکوب، وعده‌های موقت، یا تعامل با تشکل‌های همسو روی می‌آورد تا از گسترش اعتراضات و به چالش کشیده شدن اقتدار خود جلوگیری کند. با این حال، تداوم این رویکرد می‌تواند نارضایتی‌ها را تشدید کرده و به اعتراضات گسترده‌تر منجر شود، همان‌طور که در بیانیه‌های اتحادیه تشکل‌های کامیون‌داران به "صدای رسای یک ملت" اشاره شده است.
Forwarded from سهام نیوز
رضا خندان در گفت‌وگویی که با دشواری بسیار از درون زندان انجام شده، از شکنجه، بازجویی‌های تحقیرآمیز، نگهداری در سرمای شدید بدون وسایل گرمایشی، قطع مکرر تماس‌های تلفنی، نگهداری زندانیان سیاسی در شرایطی نابرابر با زندانیان عادی، شیوع گسترده مواد مخدر و آلودگی بندها به ساس خبر داده است.

@Sahamnewsorg
سهام در WhatsApp
📣 #معرفی_مقاله #اختصاصی

🔺حلقه‌های علمی و انتقال دانش: «شیخ بهایی» و حلقه علمی سیارش در ایران عصر صفوی 🔺

🔺Scholarly Circles and the Transmission of Knowledge: Bahāʾ al-Dı̄n al-ʿĀmilı̄ (d. 1030/1621) and His Mobile Scholarly Circle in Safavid Iran🔺

✍🏻 Mahdieh Tavakol

مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی:
انتقال دانش و سازوکارهای آن، به‌ویژه در بستر فرهنگ و تمدن اسلامی، همواره موضوعی جذاب و پردامنه برای پژوهشگران بوده است. فراتر از نهادهای رسمی همچون مدارس و نظامیه‌ها، شیوه‌های غیررسمی و پویای آموزش، مبتنی بر رابطه‌ی استاد و شاگرد و حلقه‌های علمی، نقشی بنیادین در تولید، حفظ و گسترش علوم در ادوار مختلف ایفا کرده است. عصر صفوی در ایران، با ویژگی‌های منحصربه‌فرد مذهبی، سیاسی و اجتماعی خود، عرصه‌ای پویا برای ظهور و تداوم چنین الگوهایی از انتقال دانش بود.

مهدیه توکل (دانشگاه آزاد، برلین) در مقاله‌ای با عنوان «حلقه‌های علمی و انتقال دانش: بهاءالدین العاملی (م. ۱۰۳۰/۱۶۲۱) و حلقه علمی سیارش در ایران عصر صفوی» دریچه‌ای نو به فهم یکی از این شیوه‌های پویای انتقال دانش می‌گشاید. توکل با تمرکز بر زندگی پرتحرک شیخ بهایی و ارتباط تنگاتنگ او با دربار شاه عباس اول، نشان می‌دهد که حلقه‌ی علمی پیرامون این عالم دینی، نه در چارچوب یک مدرسه‌ی ثابت، بلکه در قالب یک «مدرسه‌ی سیار» عمل می‌کرده است. این مدرسه‌ی سیار، که همگام با سفرهای متعدد شیخ در مقام مشاور شاه و شیخ‌الاسلام پایتخت از شهری به شهر دیگر جابجا می‌شد، نقشی اساسی در گسترش میراث فکری شیعه و پرورش شاگردان در نقاط مختلف امپراتوری صفوی داشت. نویسنده‌ی مقاله با تکیه بر شواهد دقیق مستخرج از نسخه‌های خطی، از جمله اجازات، بلاغات، قرائات و یادداشت‌های شخصی شاگردان، به بازسازی این «جغرافیای دانش» متحرک می‌پردازد.

برای مطالعه‌ی مروری بر این مقاله اینجا کلیک کنید.

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی

@islamicstudiesظ
🔴 بنی‌آدم اعضای یک پیکرند…

بیانیه ٢٣٤ نفر از دانشگاهیان، فعالان سیاسی، فرهنگی و مدنی دموکراسی‌خواه و صلح‌طلب ایرانی در محکومیت اقدامات اسرائیل در نوار غزه


▫️نسل‌کشی در نوار غزه به سطح فجیع‌تری رسیده است. از ٧ اکتبر ٢٠٢٣ تاکنون بیش از ٥٤ هزار نفر در واکنش تلافی‌جویانه کور و انتقام‌گیری دولت اسرائیل کشته و بیش از هفت هزار نفر نیز مفقود شده‌اند. اکثر کشته‌شدگان غیرنظامی و بیش از ١٤ هزار نفر از آنها کودکند. از ١٨ مارس سال جاری که آتش‌بس اخیر توسط دولت اسرائیل نقض شد تا امروز بیش از چهار هزار نفر کشته شده‌اند. الان در پی حملات بی‌رحمانه ارتش اسرائیل و تصرف نزدیک به هشتاد درصد باریکه غزه و جلوگیری عامدانه و هدفمند انتقال غذا و دارو به این منطقه بلازده، بیش از دو میلیون نفر از ساکنان این باریکه با محرومیت غذایی و دارویی شدید مواجه‌اند و بسیاری از آن‌ها برای زنده ماندن به کمک‌های بشردوستانه وابسته شده‌اند.

▫️شوربختانه در برابر بزرگترین تراژدی قرن بیست‌ویکم قدرت‌های جهانی یا منفعلانه نظاره‌گر مانده‌اند یا همچون دولت‌های آمریکا، آلمان، فرانسه و بریتانیا با ارسال گسترده تسلیحات یاریگر جنایت‌های توقف‌ناپذیر اسرائیل شده‌اند. اعتراضات برخی از دولت‌های اروپایی نیز کم‌اثرتر از آن است که تاثیری بازدارنده بر تهاجمات دولت اسرائیل داشته باشد.

▫️ما جمعی از اساتید دانشگاه و فعالان سیاسی، فرهنگی و مدنی دموکراسی‌خواه و صلح‌طلب ایرانی که نگران رقابت‌های هژمونی‌طلبانه و درگیری‌های فرقه‌ای در منطقه‌یم، ضمن مخالفت با سیاست‌ها و اقدامات جمهوری اسلامی در منازعه اسرائیل-فلسطین و حمایت از صلح پایدار و راه‌حل عادلانه برای این منازعه تاریخی و دفاع از حقوق مردم غزه و استیفای حق سرزمینی مسلوب از فلسطینی‌ها، خواستار توقف فوری جنایت‌های ارتش اسرائیل و خروج بی‌‌قیدوشرط آن از نوار غزه‌ایم. دولت نتانیاهو به دلیل نسل‌کشی، نقض قوانین جهانی و موازین انسانی باید در دادگاهی بین‌المللی محاکمه شود. حاکمان اسرائیل برای ارضای حس انتقام‌جویی خود به شیوه همیشگی این دولت، در ازای هر اسرائیلی کشته شده در ٧ اکتبر، تا کنون ٤٥ فلسطینی کشته‌اند. البته در این فجایع شوم قدرت‌طلبی داخلی نتانیاهو و متحدانش نیز، علی‌رغم مخالفت‌های گسترده شهروندان معترض اسرائیلی، اثرگذار بوده است.

▫️به باور ما باید هرچه زودتر این خشونت‌های متوقف شود. اقدام گروه‌های افراطی فلسطینی و از جمله ارتکاب خشونت‌ ناموجه و کشتار و اسارت غیرنظامی‌ها در عملیات «طوفان الاقصی» محکوم است، اما ۷ اکتبر نقطه آغاز این منازعه نیست، و داوری در این مورد باید با توجه به اشغال نظامی فلسطین، غصب سرزمین و کشتار فلسطینی‌ها، آواره‌سازی گسترده و تبعیض‌های متعدد علیه آنها در طول ٧٧ سال گذشته و نقض مستمر و متعدد قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل توسط اسرائیل انجام شود.

▫️به نظر ما باید حتی‌المقدور و از موضعی اصولی، در اعتراض به جنایت‌های اسرائیل و دفاع از حقوق مردم فلسطین، مانند دیگر ملتهای تحت سرکوب، ستم، تبعیض و محرومیت کوشید و با مصادره این موضع توسط اصحاب قدرت مخالفت کرد. دفاع از فلسطین، در بنیاد خود ربطی به جمهوری اسلامی، که خود بخشی از مشکل است، ندارد. ما مفتخریم که سعدی شاعر پرآوازه ایرانی هشت قرن پیش سروده است که «بنی‌آدم اعضای یک پیکرند که در آفرینش ز یک گوهرند.»

📎متن کامل و امضاها
@kaleme
🔴 آقای بهشتی برگشت؛
آزاد از بند، پابرجا در اندیشه

سید علیرضا بهشتی شیرازی، فعال سیاسی، و از چهره‌های شناخته‌شده حوزه نشر و روشنفکری، امروز و دقایقی پیش از زندان اوین آزاد شد. علیرضا بهشتی در فروردین‌ماه ۱۴۰۳ برای اجرای حکم دو سال حبس به اتهام «اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت کشور» به زندان اوین منتقل شده بود؛ اتهامی که عمدتاً ناشی از شرکت و سخنرانی‌اش در نشست مجازی «گفت‌وگو برای نجات ایران» بود. علیرضا بهشتی، از چهره‌های برجسته فکری و سیاسی دهه‌های گذشته است که پیش از این نیز در جریان جنبش سبز در سال ۱۳۸۸ بازداشت و زندانی شده بود. او در سال‌های اخیر بیشتر به فعالیت‌های فرهنگی، ترجمه و نشر از طریق انتشارات «روزنه» مشغول بود.

✍️ مهدی محمودیان
@Kaleme
Forwarded from خاطرات و روزنوشت ها (عيسي سحرخيز)
فتنه قاسمیه

رضا بهشتی‌معز

داستان شیخ ایرانی مُحرک در مراسم حج امسال و سپس دستگیری او از سوی نیروهای سعودی، یک فرم دارد و یک محتوا.
ساده‌ترین بخش ماجرا همین فرم و صورت خبری و رسانه‌ایست که بلند است اما بخش محتوایی آن تحلیل و تاریخچه جدا دارد. از تاریخچه که بگذریم بخش تحلیلی آن چندسویه است و مراد من اینجا البته اشارتی مختصر به سویه حقوقی مفصل آن است.

کوتاه آنکه یک شهروند سرشناس و بدنام ایرانی جرمی مسلم و مضر به منافع و حیثیت ملی در خاک بیگانه مرتکب و سپس دستگیر شده است. رییس دستگاه دیپلماسی میهمان (عراقچی) اعلام موضع همدلانه با کشور میزبان کرده و همین شبهاتی را موجب شده است.
برخی از این شبهات همچون "دفاع از حقوق اتباع" بظاهر وارد است اما نفس تفکیک دو حوزه حقوق کنسولی از حقوق دیپلماتیک هم کافی و رسا نیست و حتی اشکالات مبنایی در حقوق بین‌الملل برمی‌انگیزد که من حوصله بحث آن را اینجا ندارم.

اما نکته‌ای که بلافاصله نظر من را جلب کرد مسئله حاکمیت دوگانه در ایران است که در این غائله قاسمیه بروشنی خودنمایی می‌کند.
اینکه حاکمیت عربستان با این شیخ ایرانی چه می‌کند، بسته به خیلی چیزها دارد اما طرف ایرانی یک‌بار برای همیشه باید بتواند تکلیف دوگانه حقوق دیپلماتیک و حقوق کنسولی را بسود مردم ایران حل کند و منافع ملی و حیثیت شهروندان ایرانی در سراسر جهان را بر منافع خاص حاکمیت فرقه‌ای مقدم سازد.

سالهاست که دستگاه دیپلماسی برعکس عمل می‌کند اما هزینه‌های این گزینش ناصواب را مردم می‌پردازند، همان مردمی که بدون نسبت عاطفی با حاکمیت، در پهنه جهان بی‌پناهند!

من خوب می‌دانم که این وزیرخارجه و حتی رییس دولت از حل آن دوگانه نظری تاب‌سوز و عملی خانمان برباد ده عاجزند اما هوشیار باشند که مردم با کمری شکسته همچنان تاوان شلنگ‌اندازی و ماجراجویی برخورداران زورمند حاکمیت دوگانه را می‌دهند.

امیدوارم آقای هدایتی سفیر باتجربه ما در عربستان این نگرانی‌ها را جدی بگیرد و بخاطر شلتاق جماعتی هوچی از منافع مردم ایران که با منافع حاکمیتِ ماجراجو یکی نیست، بسادگی نگذرد و به معدلی آبرومند از جمع حقوق کنسولی و دیپلماتیک برسد که خشنودی مردم در آنست.
🔴🔴🔴⭕️⭕️🔴🔴🔴

گروه تاریخ و تمدن ملل اسلامی در دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران، اقدام به ایجاد رشته «تاریخ و تمدن اسلامی در شبه قاره هند» کرده است که پس از تصویب در دانشگاه تهران و شورای تحول علوم انسانی، به تایید و تصویب شورای گسترش وزارت علوم نیز رسیده و از مهرماه ۱۴۰۴ در مقطع کارشناسی ارشد، دانشجو می پذیرد. این رشته در دفترچه انتخاب رشته سازمان سنجش نیز با کد تاریخ فرهنگ و تمدن ملل اسلامی درج خواهد شد.

✈️ @naqshine
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
کارگران جنسی؛ قربانیان اقتصاد فاسد

روح‌الله رحیم‌پور

بخش اول
صدای تق‌تق کفش‌های پاشنه‌بلندی که سکوت کافه را به‌هم می‌ریزد، توجهم را جلب می‌کند. چهرهٔ زیبا و ظاهر آراسته‌اش پشت قلیانی که چاق کرده پنهان نمی‌شود. کم‌کم سر و کلهٔ دختران دیگر هم پیدا می‌شود و وقتی باهم شروع به صحبت می‌کنند تازه می‌فهمم که همه ایرانی هستند…

حکایت کارگران جنسی ایرانی در کشورهای حوزهٔ خلیج فارس ماجرای جدیدی نیست که خیلی‌ها از آن بی‌خبر باشند. اینجا در عمان هم در به‌روی همان پاشنهٔ قدیمی می‌چرخد البته با محدودیت‌های کمتر نسبت به امارات و قطر و …

آمار و اطلاعات دقیقی از تعداد این زنان در عمان وجود ندارد اما بر اساس گزارش‌های میدانی می‌توان ادعا کرد که تعداد کارگران جنسی ایرانی ساکن در مسقط اگر از دبی بیشتر نباشد کمتر از آنجا هم نیست.
گزارش حاضر مجموعه‌ای از مشاهده‌ها، گفت‌وگوها و بررسی‌های شخصی و میدانی من پیرامون این موضوع در مسقط پایتخت عمان است. برای تنظیم این مطلب، با تعداد زیادی از افراد هر دو سوی عرضه و تقاضای خدمات جنسی، ناظران محلی، مدیران هتل‌ها و کافه‌ها و صرافی‌ها و حتی برخی از مأموران پلیس گفت‌وگو کردم و برای تدقیق بیشتر هم سراغ یکی از هتل‌های معروف مسقط رفتم و به‌عنوان «نمونه» مورد بررسی قرار دادم.

در مسقط حداقل شش هتل بزرگ و معروف وجود دارند که از حیث حضور زنان ایرانی شهرت زیادی دارند و در هر کدام‌شان بیش از چهل دختر ایرانی، ساکن و مشغول کارگری جنسی هستند. هتلی که برای مطالعه انتخاب کردم یکی از همین‌ها بود اما به لحاظ نرخ‌های خدمات جنسی از پایین‌ترین سطح میان این هتل‌ها برخوردار بود.
یادآوری می‌کنم هر ریال عمان تقریباً ۲۱۵هزار تومان است.
در ضمن همهٔ کسانی‌که با آن‌ها در این مورد صحبت کردم با شناخت و آگاهی نسبت به شغل من حاضر به گفت‌وگو شدند.

در این‌که دختران ایرانی جذاب هستند، دلبری بلدند و زیبایی‌های ویژه‌ای دارند تردید ندارم اما به‌عنوان یک ایرانی از نگاه‌های خیره و هیز مردانی با ملیت‌های گوناگون به این دختران رنج می‌بردم. «مرزوق» که یک تاجر تحصیل‌کردهٔ لبنانی ساکن مسقط بود، به‌محض اینکه فهمید ایرانی هستم این جمله را گفت: «دختران ایرانی بی‌نظیرند…» پرسیدم از چه نظر؟ پاسخ داد: «من اینجا سه زن دارم اما به ندرت پیش می‌آید هنگامی‌که با آن‌ها هم‌بستر می‌شوم به دختران ایرانی که با من سکس داشته‌اند، فکر نکنم».

در مدتی‌ که مشغول مطالعه روی این هتل بودم(تقریبا سه هفته) تعداد ۴۵ زن ایرانی را شمردم که در هما‌نجا اقامت داشتند و کار می‌کردند. هر شب بابت هزینهٔ اقامت و غذا هم مبلغ ۵۰ ریال عمانی به هتل پرداخت می‌‌کردند. البته نرخ اتاق‌های هتل بسیار پایین‌تر است اما از کارگران جنسی چندبرابر می‌گیرند.
غیر از ایرانی‌ها، کارگران جنسی مراکشی و عراقی هم آنجا بودند که جمعشان به پنج نفر می‌رسید.

یک حساب سرانگشتی نشان می‌دهد که حضور کارگران جنسی در آن محدودهٔ زمانی و با آن تعداد، هر شب حداقل ۲۵۰۰ ریال عمان(تقریباً معادل ۵۵۰میلیون تومان) نصیب آن هتل می‌کرد.

در بین این زنان با تیپ‌ها و شخصیت‌های مختلفی مواجه شدم؛ از ورزشکار و نقاش و مهندس نرم‌افزار تا دانشجوی سابق پزشکی و فارغ‌التحصیل ادبیات و آرایشگر و خیاط. اما همهٔ آن‌ها در یک چیز اشتراک داشتند: نیازهای عمیق مادی و مشکلات فراوان اقتصادی در ایران!
«ز» که ۳۵ سال داشت از بیماری مشترک خواهر و مادرش و هزینه‌های سرسام‌آور درمان‌شان می‌گفت، «ف» که ۳۹ ساله بود از ورشکستگی پدرش و پیامدهای آن می‌گفت، «م» که ۲۴ سال بیشتر نداشت مشغول جمع کردن پول برای برادرش بود که برای رهایی از اعدام نیاز داشت، «س» دختر ۳۰ساله‌ای که خیلی هم جاافتاده به نظر می‌رسید می‌گفت:«در تهران هر کجا که کار کردم یا از سوی صاحب‌کار مورد سو استفاده جنسی قرار گرفتم یا حداقل برای ادامهٔ همکاری چنین درخواستی حتماً مطرح بود…»

با یکی از مأموران پلیس که با لباس شخصی و مرتباً به کافهٔ پایین هتل تردد داشت، صمیمی‌تر شدم. آن‌ها همهٔ اماکن اقامتی مسقط را که در آن‌ها خدمات جنسی ارائه می‌شود، به‌صورت دائم تحت نظر دارند. پرسیدم چرا مثل امارات و قطر، اینجا به کارگران جنسی سخت نمی‌گیرند؟ پاسخ داد:«اینگونه اقدامات معمولاً نیازمند همکاری‌های کنسولی‌ست و بر خلاف کشورهایی مثل مراکش، هند و عراق، ما هیچ‌وقت درخواست همکاری یا پیشنهادی از سوی سفارت جمهوری اسلامی در این زمینه نداشته‌ایم!!!» گفتم شاید اصلا اطلاعی ندارند. چند روز بعد در همان کافه مردی را نشانم داد و گفت: «کارمند سفارت شماست.»

👇👇👇
کارگران جنسی؛ قربانیان اقتصاد فاسد

✍️روح‌الله‌رحیم‌پور

بخش دوم و پایانی
به‌صورت میانگین درآمد روزانهٔ این کارگران جنسی حدود ۱۵۰ریال بود که یک‌سوم آن خرج اسکان و خوراکشان می‌شد. از صد ریال باقیمانده حداقل ۸۰ریال را برای انتقال به ایران در اختیار صراف معتمدشان می‌گذاشتند.(این ارقام به‌صورت میانگین است). اگر بتوانند ۲۵ روز در ماه کار کنند تقریباً می‌توانند مبلغ ۲۰۰۰ریال برای انتقال به ایران جمع کنند. این عدد برای مجموع ۴۵ نفر در یک‌ماه ۹۰هزار ریال عمانی معادل حدود ۲۰میلیارد تومان می‌شود.
حالا اگر این رقم را ضربدر در ۶ بکنیم که تعداد هتل‌های شناخته شده برای کارگران جنسی ایرانی هستند، در یک سال به رقمی بالغ بر یک‌هزار و چهارصد میلیارد تومان خواهیم رسید.

این رقم معادل ۳درصد از کل یارانه‌های نقدی ایرانیان در یک‌سال، ۲۵درصد از بودجهٔ وزارت خارجه، ۲۰درصد از بودجهٔ وزارت دادگستری، ۳۰درصد از بودجه سازمان ملی استاندارد، دو برابر بودجهٔ سازمان هواشناسی، سه‌برابر بودجهٔ مرکز آمار ایران و پنج‌برابر بودجهٔ شورای‌عالی امنیت ملی در سال ۱۴۰۴ است که فقط در شش هتل در یک شهر (مسقط) و توسط تقریباً ۲۵۰ کارگر جنسی ایرانی تحصیل می‌شود.

پشت چهر‌ه‌های خندان و در ورای نقاب آرایش‌های خاص‌شان، نگرانی و رنجوری موج می‌زد. حداقل هیچ‌کدام از آن‌هایی که امکان هم‌صحبتی داشتم از کاری که به اجبار روزگار به آن تن داده بودند، رضایت نداشتند.
نگرانی از محیطی که در آن از بیمه و کارت بهداشت و حمایت خانواده و حقوق قانونی خبری‌ نیست و آن‌ها به‌عنوان سرویس‌دهندگان خدمات جنسی همواره نگران ابتلا به بیماری‌های مقاربتی هستند.
اضطراب لو رفتن‌شان نزد و خانواده و دوستان از یک‌طرف و استرس تأمین مخارجی که برای آن از کشور خارج شده‌اند نیز وضعیت نابسامان روحی برای‌شان به‌بار آورده است.
این زنان در حالی از وطن خود مهاجرت کرده و تن به کارگری جنسی در سرزمینی دیگر داده‌اند که نرخ برابری پول‌های این دو کشور بیش از «دو میلیون واحد» تفاوت دارد.

من در عمان به هیچ نشانه‌ای مبنی بر وجود باندهای قاچاق جنسی و کارفرمایان و پیمانکاران سکس، از آن نوع که دربارهٔ شهرهایی مثل دبی گفته می‌شود، بر نخوردم که البته شاید وجود داشته باشند و من نیافته باشم اما به جرأت می‌توان اظهار داشت که تعداد کارگران جنسی ایرانی در کشورهای حوزهٔ خلیج فارس به سرعت در حال افزایش است.
با خیلی‌ها که این مطلب را می‌خوانند هم‌نظرم که حکومت جمهوری اسلامی باید کلاهش را بالاتر بگذارد و عمیق‌تر بیاندیشد. این را هم با تأکید می‌گویم که راه‌حل این‌گونه از  مشکلات، نه در ضرب و زور حکومتی و رفتارهای زن‌ستیزانه است و نه در ایجاد محدودیت‌های کوچک و بزرگ برای زنان ایرانی در داخل و خارج کشور.
بحران در حکمرانی‌ست و این پدیده‌ها محصول نامطلوب‌ترین حکمرانی تاریخ ایران است که تجلی آن را در اقتصاد مافیایی، زیرزمینی، رانتی و فاسد کشور می‌توان دید و بحران معیشت را در چشم‌های میلیون‌ها ایرانی فقیر اما ثروتمند از نفت و گاز و جنگل‌ها و معادن و… نظاره کرد. 

من در این مطالعهٔ میدانی نه به دنبال ارزش‌داوری و قضاوت اخلاقی برای افراد عرضه‌کننده یا تقاضامند خدمات جنسی و نه در پی کشف و افشای شبکه‌های قاچاق انسانی و جنسی و پولشویی و مافیایی بودم و هستم و صرفاً مشاهده‌های خودم را به رشتهٔ تحریر درآوردم اما در تمام این مدت پرسشی ذهنم را به‌شدت درگیر کرده است:
با نگاهی ساده به ارقامی که در بالا و فقط در مورد شش هتل در شهر مسقط ارائه کردم و با علم بر افزایش چند برابری آن به‌واسطهٔ این‌که این شغل توسط بسیاری دیگر از زنان و دختران ایرانی در کشورهایی مثل امارات، قطر، ترکیه، گرجستان و … نیز پی گرفته می‌شود، چرا باید حاکمان جمهوری اسلامی از این مسأله ناراحت یا ناراضی باشند؟
@Sahamnewsorg
Forwarded from صبح ما
◾️👌🏿سیدحسن خمینی: وقتی مسأله این می‌شود که کدام اجتهاد باید حکومت کند، پاسخ این است همان اجتهادی که مردم به آن رأی می‌دهند


◾️◾️یک وقت مذاکره می‌کنید تا این مذاکره پایان دشمنی باشد، گاهی هم مذاکره برای آتش‌بس است

▪️👈🏿در مسائل سیاست خارجی، وقتی فردی را می‌فرستید تا در صحنه تصمیم بگیرد، باید به او اعتماد کنید
.

◾️🎤حجت‌الاسلام والمسلمین سیدحسن خمینی به روزنامه ایران گفت: یافتن پاسخ‌های جدید به مسائل جدید، نیازمند این است که خود امام(ره) را یک مکتب بدانیم و سپس اینطور در نظر بگیریم که روزگار و عصر ما سؤال جدیدی را طرح کرده است و ما به دنبال پاسخ‌های از پیش داده شده نیستیم. در این صورت، بر اساس ساختار و اندیشه یا مکتب و مبانی تفکر امام(ره) جواب روز را برای این پرسش جدید پیدا کنیم. اینجاست که افراد مختلف ممکن است براساس مکتب و اندیشه امام(ره) اجتهادهای مختلفی کنند.

🔸آدم‌های متفاوتی اجتهاد می‌کنند، اما مسأله این است که شما می‌خواهید دنبال کدام اجتهاد بروید؟ شما با اندیشه و عقل خود میان این اجتهادها انتخاب می‌کنید و همان را هم دنبال می‌کنید. اما وقتی مسأله این می‌شود که کدام اجتهاد باید حکومت کند، پاسخ این است که همان اجتهادی که مردم به آن رأی می‌دهند.

یعنی نباید جلوی قرائت‌های مختلف و اجتهادهای مختلف را بگیرید، اما باید همه این اجتهادها و قرائت‌ها به جامعه عرضه شوند و به هر کدام از آنها که مردم رأی دادند، به همان اجتهاد عمل شود.
به عبارت دیگر رأی مردم ملاک اطاعت است، اما ملاک حقیقت نیست.

◾️👈🏿فرض کنید امروز مردم بگویند زمین دور خورشید نمی‌گردد و این خورشید است که به دور زمین می‌گردد. خب، این تلقی در اصل واقعیت تغییری ایجاد نمی‌کند. اما می‌تواند ملاک اطاعت باشد. سؤال این است که شما می‌خواهید زندگی را بر چه مبنایی قرار دهید؟ می‌خواهید بدانید که رأی اکثریت چیست و مبنای زندگی را بر همان اساس بگذارید. علت هم این است که دنبال کردن رأی اکثریت کم‌هزینه‌تر است. اصلاً معلوم نیست که اقلیت خطا نکند و اکثریت خطا کند، یا حتی ممکن است میزان خطا یا درستی اکثریت و اقلیت یکسان و برابر باشد. مسأله صرفاً این است که پیروی از رأی اکثریت هم کم‌هزینه‌تر است و هم اینکه میل به سکون شکل نمی‌گیرد؛ به این معنی که مقاومت اجتماعی جلو نمی‌آید و همین امر اطاعت اکثریت را کم‌هزینه‌تر می‌کند.

◾️🟤نمی‌خواهیم این را بگوییم که هر چه که اکثریت می‌گوید هیچ ایرادی ندارد و درست است. مسأله این نیست، بلکه مسأله کم هزینه‌تر بودن و وجود نداشتن مقاومت در برابر مسیر حرکت جامعه است. ببینید! همین حالا تمام نظام‌های سیاسی دنیا برای اکثریت حدودی تعیین می‌کنند. کما اینکه لیبرال دموکراسی یعنی دموکراسی در قالب ارزش‌های لیبرال قرار دارد و این یعنی ارزش‌های لیبرال، در این نظام‌ها ارزش‌های حداکثری است. به این معنی که اگر جامعه هم رأی بدهد، ممکن است فردی از دادگاه اجازه بگیرد تا قانون مصوب اکثریت را لغو کند. یا در سوسیال دموکراسی‌ها یا همان «دولت‌های رفاه» هم مسأله همین است. بنابراین، ممکن است شما از دموکراسی دینی هم صحبت کنید؛ یعنی دموکراسی در قالب و چهارچوب دینی.

◾️🟢به این ترتیب، اینکه با نحله‌های مختلفی روبرو هستیم که در مکتب و تفکر امام(ره) اجتهاد می‌کنند، یک واقعیت است. اما در مورد اینکه گفته شود یک گروه حق دارند چنین کاری را بکنند و گروه دیگری حق ندارند، باید گفت، کسی منتظر ننشسته تا به او گفته شود حق دارد یا ندارد! کما اینکه او هم نمی‌تواند جلوی دیگری را برای اجتهاد بگیرد. همه اینها درحال تفکر و پژوهش هستند و چیزی می‌نویسند.

https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1670114


@sobhemagroup
Forwarded from فرهیختگان
محسن امین زاده: : دخالت نهادهای خارج از وزارت خارجه باعث حذف تدریجی دیپلمات‌های کارآمد شد/ عقب‌ماندگی زیرساختی مانع رقابت در ترانزیت است/ساختارهای گزینش سیاسی آسیب‌زا بوده‌اند/ حامیان تحول باید روشنگری و شفاف‌سازی کنند/ چین از دهه ۷۰ میلادی با همکاری، نه دشمنی، قدرت شد

✍🏻امتداد-گروه خبر: سه شنبه ۶ خرداد محسن امین زاده معاون وزارت امورخارجه در دولت اصلاحات در جلسه‌ی دفتر سیاسی انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه با موضوع آسیب شناسی دستگاه دیپلماسی در ج.ا ایران به ایراد سخنرانی پرداخت:

🔹ایران امروز نیازمند اقتدار اقتصادی است. برخی گمان می‌کردند که با اتکا به قدرت متحدان منطقه‌ای، یا با تکیه بر دانش و توان تسلیحاتی، می‌توان نوعی بازدارندگی مؤثر در برابر تهدیدات بین‌المللی به‌ویژه از سوی آمریکا و اسرائیل ایجاد کرد.اما این تصوربسیار خوش‌بینانه و دور از واقعیت بود.

🔹اصرار بر خودکفایی مطلق، تولید داخلی بدون پشتوانه، و مقاومت اقتصادی از طریق دور زدن تحریم‌ها، نیز از ابتدا اشتباه بود. این مسیری بود که بارها نسبت به آن هشدار داده شد، اما شنیده نشد. در نتیجه، ساختارهایی شکل گرفت که نه تنها ناکارآمد بودند، بلکه گروهی از آن منتفع شدند؛ به اصطلاح، کاسبان تحریم

🔹
برای مثال، شنیده‌ام که برخی کشتی‌های وابسته به نزدیکان مسئولان (مثل پسران آقای شمخانی)، که پیش‌تر در مسیر دور زدن تحریم‌ها فعال بودند، اکنون مسیر خود را تغییر داده‌اند و به سمت پروژه‌هایی دیگر رفته‌اند. این خود نشانه‌ای از تحولی در ساختار اقتصادی و سیاسی کشور است؛ یعنی بخشی از سیستم متوجه شده که ادامه آن روند، دیگر ممکن یا مفید نیست

🔹ما حتی در حوزه‌های امنیتی، از جمله ضدجاسوسی، شکست خوردیم. متأسفانه دشمن، به‌ویژه اسرائیل، توانست عملیاتی انجام دهد که فراتر از انتظار بود. با اینکه ما دارای ساختارهای اطلاعاتی گسترده و شدیداً کنترل‌گر هستیم. اما وقتی در برابر دشمن قرار گرفتیم، تقریباً در همه پروژه‌های عملیاتی، شکست خوردیم.

🔹برخی در داخل کشور نمی‌خواهند حتی کوچک‌ترین تحولی که می‌تواند بخشی از تحریم‌ها را نرم‌تر کند، محقق شود. آن‌ها می‌خواهند ساختار اقتصادی کشور همچنان در قالب “اقتصاد تحریمی” باقی بماند

🔹موقعیت جغرافیایی ایران یک مزیت منحصربه‌فرد است. اگر ایران بتواند به نقطه اتصال پروازهای آسیا و اروپا تبدیل شود، می‌توانیم دست‌کم ۵۰ دقیقه در زمان پرواز صرفه‌جویی کنیم؛ رقمی که معادل میلیاردها دلار صرفه‌جویی اقتصادی و زیست‌محیطی است. این مزیت نسبت به مسیرهایی مانند دبی و قطر کاملاً رقابتی است، اما ما خودمان مسیر را بستیم.

🔹فرودگاه امام خمینی قرار بود در دهه ۸۰ به هاب منطقه تبدیل شود. قرارداد همکاری با شرکت خارجی بسته شده بود، اما به‌دلیل نبود هماهنگی سیاسی و امنیتی، پروژه متوقف شد؛ حتی با اقدامات تنش‌زا مثل بستن راه شرکت خارجی با تیربار

🔹در دوران گذشته، شیوه‌های گزینش و ارزیابی نیروها در دانشگاه‌ها و دستگاه‌هایی مثل وزارت خارجه، بعضاً تحت مدیریت آقای جلیلی، به‌صورت عجیبی صورت می‌گرفت. انتخاب‌هایی انجام می‌شد که معیارهای تخصصی و علمی در آن‌ها نادیده گرفته می‌شد. بسیاری از پذیرفته‌شدگان حتی دیپلم خود را در مناطق روستایی گرفته بودند و فاقد تجربه و توانمندی حرفه‌ای بودند. اما چون با ملاحظات خاص ارزشی و سیاسی تطابق داشتند، مزیت پیدا می‌کردند و وارد بدنه‌ی تصمیم‌گیری کشور می‌شدند

🔹ما همه درباره حفظ امنیت ملی و تأمین اقتدار ملی صحبت می‌کنیم. ما که نمی‌گوییم دنبال تضعیف اقتدار ملی برویم؛ می‌گوییم کشوری که قدرت نظامی داشته باشد ولی قدرت اقتصادی نداشته باشد، اقتدار ملی ندارد. اقتدار نظامی بدون اقتدار اقتصادی معنا ندارد.

🔹حامیان تحول چه باید بکنند؟ همین تلاشی که واقعاً حتی توصیه می‌شود، این است که حرکت‌های مثبتی که انجام می‌شود را همراهی کنند. تلاش افکار عمومی باید این باشد که ابعاد این اقدامات را تبیین و شفاف‌سازی کرده و حاکمیت را تشویق کنند که مسیر درست را برود. هر جا مسیر درست را می‌رود، باید تشویق شود و هر جا خطا می‌کند، نقد شود.

🔹این وضعیت شبیه دهه ۷۰ میلادی در جمهوری خلق چین است. آن کشور نیز دچار فقر شدیدی بود، که بخش بزرگی از آن ناشی از بی‌تدبیری در حکمرانی بود. اما نهایتاً به این جمع‌بندی رسید که باید تغییر کند و از همان‌جا بود که مسیر اصلاحات را حتی از طریق گشایش در روابط با آمریکا آغاز کرد.

🔹فکر می‌کنید چینی‌ها چطور چینی شدند؟ همه چیز یک‌باره و با معجزه نبود. از دهه ۷۰ به بعد، بسیاری از تکنولوژی‌شان را از آمریکایی‌ها گرفتند، برخی را حتی دزدیدند. با اروپایی‌ها همکاری کردند، با آمریکایی‌ها قرارداد بستند. تصمیم گرفتند مسیرشان را عوض کنند و گفتند هرکس می‌تواند با آمریکا کار کند، بیاید اینجا سرمایه‌گذاری کند.

🔸متن کامل



#فرهیختگان راهی به رهایی
یکی از ستون های جنبش سبز
است

✍️:عبدالله ناصری

خیلی ساده بگویم حلقه اول
یاران مهندس موسوی خیلی صادق،
مقاوم، بی‌ادعا و مظلوم هستند و
صد البته راسخ. عزیزانی مثل امیرارجمند ، بهزادیان نژاد، دو علی
رضا بهشتی(اصفهانی و شیرازی)، اکبرین، مؤمنی و … .
یکی از این نجبای باشرف علیرضا
بهشتی شیرازی است، میانمرد عیاری
که اهل هیاهو نیست و از هیچ فریاد
آزادی‌خواهی دریغ ندارد. حتی زندان مکرر که میبرندش غوغا نمی کند.
خوشبختانه دو روز پیش از آخرین حبس‌اش رها شد، ولی این مرتبه با
غم مضاعف، چون امنیتی ها نشر
فاخر روزنه را پلمپ کرده‌اند. اتفاقا در نمایشگاه کتاب، “تاریخ خیال” ژاک لوگوف را که روزنه چاپ کرده خریدم و خواندم.
چه کار سترگی!
با خوانش آن خواننده به خوبی
درمی‌یابدکه علی خامنه‌ای چگونه قدیس شد و یا نماینده موعود با
اختیارات تام الهی!
با شناخت عمیقی که از وزیر فرزانه دکتر سید عباس صالحی دارم متوقع
هستم که نشر روزنه دفع پلمپ شود.
در همین کلمات از خداوند عادل خواهانم بهشتی شیرازی آخرین
زندان را تجربه کرده و زوج رهبری
جنبش سبز آزاد باشند.
2025/07/13 10:10:55
Back to Top
HTML Embed Code: