Audio
در مطلب نخست کوشیدم تناقض «اقتدارگرایی» را در مهدی نصیری نشان دهم و درین مطلب، تناقض «خلط هدف و برنامه» و «احاله به امر محال». اساساً مهدی نصیری هیچ‌گاه رسماً و عملاً وارد فاز سیاست‌ورزی به‌معنای تلاش برای ایجاد تحول در مسیر اهداف سیاسی خود و ارائه برنامه نشده است و تنها با ذکر مصائب جمهوری اسلامی و تمجید مواهب و محاسن دوران پهلوی، فضای سیاست‌ورزی را شلوغ کرده است.

مهدی نصیری؛ ذکر مصیبت بی‌خطر
احسان ابراهیمی

این پادکست👆به‌وسیله هوش مصنوعی اجرا شده است. متن اصلی مقاله 👇را می‌توانید در زیتون بخوانید.

https://www.zeitoons.com/115843
Audio
سعید مدنی، برخلاف برخی آکادمیسین‌های در خدمت قدرت، همیشه ترجیح داد در کنار مردم و مسائل واقعی جامعه بایستد: اعتیاد، فقر، روسپی‌گری، خشونت، و اعدام. او آینه‌ای شد در برابر چهره قدرت. اما سرنوشت آینه‌داران در سرزمین آینه‌شکنان، زندان است.

سعید مدنی و بهای گفتن واقعیت

صدرا عبدالهی

این پادکست👆به‌وسیله هوش مصنوعی اجرا شده است. متن اصلی مقاله 👇را می‌توانید در زیتون بخوانید.

https://www.zeitoons.com/115849
☑️نزهت امیرآبادیان ،روزنامه‌نگار، درگذشت

نزهت امیرآبادیان، خبرنگار سیاسی سابق روزنامه شرق درگذشت. او ‌دردوران فعالیت خود، با رسانه‌هایی چون «فرارو»، «هم‌میهن نیوز»، «آسمان» و «آفتاب» و تعدادی از رسانه‌های انلاین همکاری داشت.

زیتون درگذشت او را به خانواده و جامعه مطبوعاتی کشور تسلیت می‌گوید.
Audio
پیشنهاد من این است که بت سازمان ملل و دیگر بت‌هایی که انتظار معجزه از آنان می‌رفت، شکسته شوند و نهادهای بین‌المللی و کارآمد و منطبق با نیازهای قرن بیست‌و‌یکم جای آن‌ها را بگیرند تا شاید به‌طور نسبی پاسخی به وجدان‌های بیدار مردمی و جهانی، از جمله امواج اعتراضی آن در آمریکا و اروپا، باشد.

بت‌های شکسته
حسن یوسفی اشکوری


این پادکست👆به‌وسیله هوش مصنوعی اجرا شده است. متن اصلی مقاله 👇را می‌توانید در زیتون بخوانید.

https://www.zeitoons.com/115855
Audio
به بهانه نخل طلای جعفر پناهی
هنر متعهد، روایت علیه سلطه
صدرا عبدالهی


هنر متعهد، چیزی جز صیانت از کرامت اندیشه در دل شرایط نابرابر نیست. این هنر، تزیینی نیست، سرگرمی نیست، و حتی گاهی زیبا نیست؛ بلکه ضرورتی است تاریخی برای حفظ حق گفتار در جهانی که حقیقت، اغلب، به نفع امنیت و مصلحت سرکوب می‌شود. هنر متعهد، بازنمایی نیست، بلکه افشاگری است؛ نه بازسازی وضع موجود، بلکه دخالت در آن.
پناهی، در این معنا، فقط فیلم‌ساز نیست؛ او یک استراتژی فرهنگی است در دل ساختار انسداد. کسی که از از درون محدودیت، امکان گفت‌وگو خلق کرد. آثارش نه برای تحسین، که برای مواجهه ساخته شده‌اند. مخاطب او تماشاچی نیست؛ هم‌دست است یا پرسش‌شونده.

پادکست توسط هوش مصنوعی اجرا شده. متن کامل را در زیتون می‌توانید بخوانید:

https://www.zeitoons.com/115857
Audio
تابویی بیهوده به اسم غنی‌سازی اورانیوم
میثم بادامچی

برای خروج از بن‌بست می‌توان راه حل به رفراندوم گذاشتن موضوع غنی‌سازی و کل برنامه هسته‌ای را مطرح کرد. قانون اساسی و قوانین داخلی ایران همه‌پرسی از آحاد ملت به نحوی که همه اقشار جامعه با آزادی کامل نظر خود را درباره موضوعی‌ معین به صورت “آری” ویا “نه” اعلام کنند کاملا به رسمیت شناخته است.

پادکست توسط هوش مصنوعی اجرا شده. متن کامل را در زیتون می‌توانید بخوانید:

https://www.zeitoons.com/115865
جدال فقها_ مشروطه و قدرت گفتمان.wav
18.7 MB
نزاع نمایندگان خودخوانده امام غایب در عصر مشروطه
احمد علوی

این پژوهش با بهره‌گیری از نظریه‌های میشل فوکو در باب قدرت، حقیقت و گفتمان، به بررسی نزاع میان فقهای مشروطه‌خواه و مشروعه‌خواه می‌پردازد.

پس از شنیدن پادکست، متن کامل یادداشت را در زیتون می‌توانید بخوانید:

https://www.zeitoons.com/115874
تتلو_اختلال_فرهنگی_در_نظام_ولایت_فقیه.wav
16.6 MB
تتلو؛ شکاف اختلال فرهنگی در نظام ولایت فقیه
احسان ابراهیمی

تتلو، نماد نسلی است که محصول واقعی و عینی سیاست‌ها و ایده‌های فرهنگی و هنری جمهوری اسلامی است. از قضا، صدور حکم اعدام برای وی که به تمام معنا سخیف، نادرست و ضدانسانی است، نشان می‌دهد نظام جمهوری اسلامی و کارگزارانش توان و جرأت روبرو شدن با واقعیت و محصول عینی عملکرد خود را ندارند.

پس از شنیدن پادکست، متن کامل یادداشت را در زیتون می‌توانید بخوانید :

https://www.zeitoons.com/115877
غنی‌سازی اورانیوم و راز بقا.wav
14.7 MB
غنی سازی اورانیوم و راز بقا
محمدرضا سرداری


جمهوری اسلامی روی طناب اورانیوم بند بازی می‌کند تا از جهان تضمینی برای بقای خود بگیرد.
از این رو شانس پذیرش پیشنهاد اخیر آمریکا در صورتی زیاد است که تضمینی هم برای بقا در آن قید شده باشد. اما چه تضمینی آمریکا می‌تواند بدهد که قابل تحقق باشد؟

پس از شنیدن پادکست، متن کامل یادداشت را در زیتون می‌توانید بخوانید:

https://www.zeitoons.com/115871
Audio
شکاف مفهومی در فهم تجاوز: فقه، حقوق، بدن زن و پرونده‌ی ورزشکاران ایرانی
فروغ بهمئی


همین اساس، فقه رایج، رابطه‌ی جنسی را در چارچوبی مالک‌محور تعریف کرده و تمکین زن را تکلیفی شرعی و قانونی قلمداد می‌کند.به باور نویسنده، استقلال بدن زن نه‌فقط یک خواست اجتماعی، بلکه پیش‌شرط شکل‌گیری اخلاق جنسی مدرن و نظام حقوقی عادلانه است. تا زمانی که بدن زن، محل نزاع ایدئولوژیک باشد، نه رضایت معنایی خواهد داشت و نه عدالت.

پس از شنیدن پادکست، متن کامل یادداشت را در زیتون می‌توانید بخوانید:

https://www.zeitoons.com/115891
دفاع تمام قد از ایران


‏ملت شریف ایران

‏روزهای سختی را پشت سر می‌گذاریم. رژیم جنایتکار اسرائیل به سرزمین عزیز ما ایران تجاوز کرده است. مردم بی‌دفاع، دانشمندان و نظامیان کشور به خون غلتیده‌اند. سال‌هاست که دشمنان این سرزمین در کمین‌اند. دشمنی قدرت‌های سلطه‌گر و جنایات رژیم اسرائیل ، با توطئه‌های پی‌درپی، همواره تهدیدی برای ملت‌های مستقل بوده‌اند. اما آن‌چه بر این تهدید افزوده، ضعف مدیریت، استبداد، فساد و نفوذ در داخل است؛ که با تضعیف اعتماد عمومی، سرمایه اجتماعی این ملت را فرسوده است. با این‌همه، اکنون زمان بازنگری در این خطاها و کاستی‌ها نیست؛ چرا که موجودیت ایران در معرض تهدیدی آشکار است.

‏ایران، خانه ماست. خاک ماست. هویت ماست. هر نقد و اختلافی که با حاکمیت داریم، مسئله‌ای درونی است. وقتی پای دشمن بیرونی در میان است، همه ما یک صدا داریم؛ صدای ایستادگی. امروز، ما کنار مدافعان وطن ایستاده‌ایم و ایستادن در کنار متجاوز را خیانت به ایران می‌دانیم. امروز هر سخن و هر سکوت، معنا دارد. آن‌که در برابر دشمن نایستد، در صف ایران نیست. دشمن، فقط با سلاح نمی‌جنگد. دروغ می‌سازد، افکار را هدف می‌گیرد، و روح ملت را نشانه می‌رود. باید هوشیار بود، حقیقت را شناخت، شایعه را خاموش کرد، در کنار آسیب‌دیدگان ایستاد و دل‌ها را به هم نزدیک‌تر کرد. امروز، بیش از همیشه، همبستگی ملی راه عبور از این تاریکی است. ملت ایران پیش از این نیز از آتش گذشته و بارها از خاکستر برخاسته است...

‏ دفاع، حق مسلم و وظیفه تاریخی ماست. همه ما، بی‌هیچ تردیدی، از نیروهای نظامی و اقدامات دفاعی کشور حمایت می‌کنیم. ملت بزرگ ایران، همان مردمی که رنج‌ها را تاب آورده‌اند و در بزنگاه‌ها ایستاده‌اند، شایسته آرامش، احترام و آینده‌ای امن اند.

‏در این مسیر دشوار، همه چشم امید به تدبیر و دوراندیشی تصمیم‌گیران کشوردارند. انتظار عمومی آن است که راه آینده، با تکیه بر عقلانیت، حفظ عزت ملی و پرهیز از واکنش‌های احساسی، ترسیم شود. گزینش میان جنگ یا مذاکره، هر کدام که باشد، اگر با سنجش منافع ملی، مصالح مردم و توان واقعی کشور همراه شود، می‌تواند راه‌گشای امنیت، ثبات و آینده‌ای روشن برای ایران باشد.

‏حاکمان باید قدر این مردم صبور را بدانند. مردم، ستون‌های استوار ایران‌اند. با آن‌ها به زبان کرامت سخن بگویید. منتقدان را نرانید. چاپلوسان، بستر نفوذند؛ اما منتقدان دلسوز، ستون‌های امنیت‌اند. اگر وحدت رمز پیروزی است، حاکمان باید آغاز گر ان باشند. تنوع ملت را بپذیرند و از همه ظرفیت های اجتماعی برای نجات ایران بهره بگیرند. در کنار این، تحکیم دیپلماسی و بهره گیری از ظرفیت گفت و گو با جهان، میتواند راهی هوشمندانه برای تقویت موقعیت ملی و عبور از بحران باشد. ایران چون ققنوسی از دل خاکستر دوباره برخواهد خاست.

عبدالکریم سروش، حسن یوسفی اشکوری، عبدالعلی بازرگان، حمید دباشی، حسین کاجی، محسن کدیور، محمد تقی کروبی، حسین کمالی، داریوش محمدپور، یاسر میردامادی، سروش دباغ، علی قدسی، رضا حاجی، حسن فرشتیان، مسعود ادیب

https://www.zeitoons.com/115914
دفاع از موجودیت و کیان کشور وظیفه همه نیروهای ملّی و مردمی است

بیانیه پانصد تن از فعالان سیاسی، مدنی و اجتماعی در محکومیت تجاوز رژیم نسل‌کش اسراییل

از متن:

باوجود همهٔ نارسایی‌ها در این نکته تردیدی نیست که در این شرایط سرنوشت‌ساز، برنتافتن تجاوز خارجی و تامین همبستگی ملّی و هم‌گراییِ کلیّه نیروهای مردمی و نهادهای مردم‌بنیاد، برای دفاع از کیان، موجودیت و تمامیت کشور و مصالح عمومی مردم، وظیفهٔ اخلاقی همهٔ کنشگران صنفی، مدنی، اجتماعی و سیاسیِ ملّی و مردمی است.
امّا در این میان ضروری است «به کسانی که از تهاجم اسراییل یا هر نیروی بیگانهٔ دیگری به ایران حمایت کرده، تصوّر می‌کنند به یاری قدرت‌های خارجی می‌توانند در این سرزمین بر اریکهٔ قدرت بنشینند، یادآوری کنیم که بدانند ملّت ایران، پس از تحمّل این همه صدمات طی دهه‌ها وپس از کسب تجربیاتی گران‌بها و پربار، برای آیندهٔ ایران به چیزی کمتر از دموکراسی و استقلال و نظام جمهوریِ متّکی به آرای ملّت و حفظ تمامیت ارضی تن نخواهدداد»

https://www.zeitoons.com/115928
Audio
پس از شنیدن پادکست، متن کامل بیانیه‌ها را می‌توانید در زیتون بخوانید:

https://www.zeitoons.com/115924

https://www.zeitoons.com/115924

https://www.zeitoons.com/115914
Audio
موضوع بحث: «آیا حمله نظامی اسرائیل به ایران، حمله‌ای پیش‌دستانه و مشروع بود یا نمونه‌ای از جنگ پیشگیرانه و تجاوزی غیرقانونی؟»

دکتر برومن حمله اسرائیل را پاسخی ضروری به تهدید پیچیده، فوری و متنوع می‌داند.دکتر حکمت‌جو آن را تجاوزی پیشگیرانه و فاقد مشروعیت قانونی و اخلاقی می‌خواند.

در این مناظره، شاهد دو تفسیر متفاوت از مفاد منشور سازمان ملل، معیار “تهدید قریب‌الوقوع” و مسئولیت کشورها در برابر تهدیدات منطقه‌ای بودیم.

این مناظره نه‌تنها شما را با مفاهیم حقوقی این منازعه آشنا می‌کند بلکه به تحلیل رفتارهای ترامپ و اسرائیل در وقایع بعد از ۷ اکتبر و دامی که برای ایران گسترده‌اند کمک می‌کند و نقش بخش‌های «خائن»، «احمق» و «فاسد» حاکمیت ایران را در گسترش این دام افشا می‌کند.

متن اصلی و کامل را از دست ندهید:

https://www.zeitoons.com/115934
بیانیه جمعی از زندانیان قبل و بعد از انقلاب و فعالان سیاسی و مدنی در باره بمباران زندان اوین

زندان اوین مورد حمله نیروی هوایی دولت تجاوزگر اسرائیل قرار گرفت. در حمله به بخشی از زندان، به خصوص سر در و محل ورودی آن، عده ای از سربازان و کارکنان بخش اداری و نیز بعضی مراجعه کنندگان به زندان از خانواده های زندانیان، به شکل دهشتناکی کشته شدند. سازمان عفو بین‌الملل به فاصله کوتاهی پس از حمله اسرائیل، این حمله را «عمیقاً دلهره‌آور» خواند که می‌تواند «مصداق جنایت جنگی» باشد.

بنا به تفسیر برخی توجیه کنندگان حملات اسرائیل، گویا نظامیان اسرائیلی و مشاوران آنها این تصور کودکانه را داشته اند که زندان اوین مثل یک خانه است که اگر در ورودی آن تخریب شود زندانیان می‌توانند از آن فرار کنند!
به دنبال این بمباران و فشار خانواده ها، افکار عمومی و نگرانی همگانی از حال زندانیان، نظام ضد حقوق بشری ولایت فقیه به جای آزادی و یا مرخصی دادن به زندانیان نقشه دیرینه اش برای تعطیلی زندان اوین و پراکندن زندانیان در زندانهای مختلف را به اجرا در آورد.

زندانی که در حال گذراندن مدت حبس خویش است به تدریج از همان فضای محدودی که در اختیار دارد و وسایل ابتدایی که به آن دسترسی دارد، محیطی کوچک و خصوصی برای خویش فراهم میکند، با دیگر هم بندیان ارتباط برقرار می کند و فضای دوستی برای تحمل شرایط سخت زندان تدارک میبیند. برهم زدن این فضا و محیط به بهانه مختلف مثل حمله به آشیانه کوچک پرندگان و بر هم زدن آرامش نسبی آنهاست.
نظام سرکوبگر جمهوری اسلامی که از مدتها پیش در پی تعطیلی زندان اوین به عنوان سندی تاریخی از چند دهه نقض حقوق بشر و به خصوص اعدامهای تابستان خونین ۱۳۶۷ است، اینک فرصت را غنیمت شمرده و احتمالا در پی تعطیلی زندان اوین برآمده است.

بر این اساس ما برخی از زندانیان قبل و بعد از انقلاب، فعالان مدنی و سیاسی، خواهان بازگرداندن کلیه زندانیان به زندان اوین، دادن مرخص به کلیه زندانیان تا برطرف شدن شرایط جنگی و آزادی بی قید و شرط همه زندانیان عقیدتی و سیاسی هستیم.

اسامی امضا کنندگان و متن کامل در زیتون:

https://www.zeitoons.com/115961
Audio
نقش دین و ملیت در ایجاد پایداری ملی
حسن یوسفی اشکوری

متن کامل یادداشت در زیتون:

https://www.zeitoons.com/115971
Audio
ایران و ملت ایران را نباید به هیچ قیمتی معامله کرد
حسین انصاری‌راد

https://www.zeitoons.com/115974

گامی کوچک به سوی مردم بردارید؛ زندانیان سیاسی را آزاد کنید
سید هاشم آقاجری

https://www.zeitoons.com/115948
Audio
وطن: پیش‌فرضی مقدس یا نتیجه‌ای مشروط؟

آیا مفهوم وطن برای همه یکی است؟ آیا وطن احساس و هویت است یا ساخت قدرت؟ آیا در هر شرایطی، تعلق به وطن وظیفه‌ای قطعی است یا تعلق به وطن مشروط به برخورداری از حقوق، برابری، و به رسمیت‌شناختن است؟ به عبارتی دیگر: آیا وطن مفهومی پیشینی و مقدس است که باید در هر شرایطی حفظ شود؟ یا این‌که وطن، یک سازه‌ی سیاسی و اجتماعی است که تنها وقتی واقعی می‌شود که همه در آن دیده شوند؟

متن کامل مناظره را در زیتون بخوانید:

https://www.zeitoons.com/115978
Audio
شکست و پیروزی؛ از واقعیت تا روایت

در غیاب یک پیروزی قطعی و در دوران جنگ‌های محدود و رسانه‌ای‌شده، پیروزی بیشتر یک روایت است تا یک واقعیت. و آن‌که روایت را بهتر بسازد، گاه تأثیرگذارتر از کسی است که خاک را تصرف می‌کند.

متن کامل مناظره را در زیتون بخوانید:

https://www.zeitoons.com/116002
Audio
ایران‌اینترنشنال؛ اتاق خبر یا اتاق پژواک؟

وقتی پس از دیدن رسانه احساس می‌کنی «همه همین‌طور فکر می‌کنند»؛ وقتی فکر می‌کنی صدای مخالف یعنی خیانت یا بی‌سوادی، یعنی در اتاق پژواک قرار داری و نه اتاق خبر! هدف اتاق پژواک تأیید مکرر یک دیدگاه، حذف تعارض و ساختن تصویر ساده‌شده از واقعیت است در حال‌که هدف اتاق خبر افزایش آگاهی و امکان قضاوت مستقل برای مخاطب است.

متن کامل مناظره را در زیتون بخوانید:

https://www.zeitoons.com/116013
2025/07/04 04:29:04
Back to Top
HTML Embed Code: