Telegram Web Link
جلسه سوم زندگی روزمره در عصر صفوی
عکس از نیما
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
نوبرت الیاس(1990_1897)

تاکنون ابعاد زیادی از جهانی که بشر خلق کرده ناشناخته باقی مانده، گویا آدمی بدون دانش جامعه‌شناسی نمی‌تواند هم خودش را و هم این چیز خارق‌العاده، یعنی این شکل از باهم بودن (جامعه)که درکنار یکدیگر خلق کرده را درک کند. جامعه‌شناسی می‌تواند دانشی تولید کند که برای مشکلات اساسی زیست جمعی ما مفید باشد.

"وظیفه جامعه‌شناسی تنها این نیست که جبرها و الزاماتی که انسانها در جوامع... گرفتار آن هستند را توضیح دهد.... بلکه رهایی بخشی اندیشه از چنین جبرهایی... نیز از وظایف جامعه‌شناسی است...."(کتاب چیستی جامعه‌شناسی).


کلاس جامعه‌شناسی از نگاه جامعه‌شناسان،تیر ۱۴۰۲
#جامعه‌_شناسی

کانال عباس کاظمی
@varijkazemi
چهار جلد از مجموعه سرگذشت اجتماعی اشیا منتشر شد
دبیر مجموعه:عباس کاظمی
نشر اگر

#سرگذشت_اجتماعی
#اشیا
@varijkazemi
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔷پی‌یر بوردیو،جامعه‌شناس فرانسوی

🔸خشونت نمادین چیست؟
خشونت نمادین شیوه نگرش به چیزهاست به نحوی که موجب سلطه یا بازتولید سلطه می‌شود
خشونت نمادین بخش پنهان مانده خشونتی است که بر دیگران به خصوص زنان روا می‌داریم و ممکن است از آن آگاهی نداشته باشیم
از نظربوردیو سلسه مراتب اجتماعی،نابرابری و رنجی که برای ما ایجاد می‌کند بیشتر از طریق خشونت نمادین ممکن می‌شود تا خشونت فیزیکی
او از نوعی سلطه مشروعیت یافته که خودمان نیز در مسیر تقویت آن گام بر میداربم سخن گفته است.
▶️کانال عباس کاظمی
@varijkazemi
پنل‌های همایش. فاینال (1).pdf
205 KB
🆔 @irancsca#انجمن_ایرانی_مطالعات_فرهنگی_و_ارتباطات برگزار می‌کند:

🔻جنبش‌های اجتماعی، رسانه‌ها و فرهنگ


سخنرانی افتتاحیه:(ساعت ۱۳ تا ۱۵)

دبیر همایش: عباس کاظمی
سخنران افتتاحیه: علی ربیعی

🔷پذیرایی

پنل‌های تخصصی:

🔸 جنبش‌ها و مفاهیم و نظریه‌ها(۱۵.۳۰ تا ۱۷)
🔸سیاست فرهنگی و جنبشهای اجتماعی(۱۵.۳۰ تا ۱۷)
🔷پذیرایی
🔸 رسانه‌ها و جنبش‌های اجتماعی (۱۷.۳۰ تا ۱۹)
🔸 تغییرات ارزشی و جنبش‌های اجتماعی(۱۷.۳۰ تا ۱۹)


▶️ورود برای عموم آزاد است


زمان برگزاری: سه‌شنبه ۲۷ تیرماه ۱۴۰۲، ساعت: ۱۳:۰۰ تا ۱۹:۰۰
مکان: میدان توحید، خیابان نصرت‌ غربی، پلاک ۵۶، طبقه اول، موسسه رحمان

لینک حضور مجازی :

https://www.skyroom.online/ch/irancsca/office
نظریه کنش، پی‌یر بوردیو:

🔷نهادهای آموزشی به بازتولید ترکیب طبقات اجتماعی کمک می‌کنند. بلندمرتبه‌ترین مراکز آموزشی، که فارغ‌التحصیلان آن برترین موقعیت‌های اجتماعی را اشغال می‌کنند، هر روز بیش از پیش مورد استفاده انحصاری فرزندان لایه‌های ممتاز جامعه قرار می‌گیرد..این سیستم.... دانش‌آموزان دارنده سرمایه فرهنگی ارثی را از آنانی که فاقد این سرمایه هستند جدا می‌کند، با توجه به اینکه تفاوت استعدادها از تفاوتهای اجتماعی جدایی‌ناپذیر است،این نظام سعی در حفظ تفاوتهای اجتماعی از پیش موجود دارد....
🔸نظام آموزشی با درانداختن یک شکاف میان دانشجویان مدارس عالی برجسته و دانشجویان  دانشکده‌های معمولی،مرزهای اجتماعی‌ای را بنا می‌کند که مشابه همان مرزهایی است که در گذشته اشراف بلندمرتبه را از اعیان میان‌مایه و از مردم کوچه و بازار جدا می‌کرد. ...

❇️نهاد آموزش که می‌شد باور داشت ... نوعی شایسته‌سالاری را پی‌ریزی کند،..از طریق اتصال‌های مخفی میان استعداد تحصیلی و میراث فرهنگی،یک اشرافیت دولتی را تدارک می‌کند، که اقتدار و مشروعیت آن به وسیله عنوان تحصیلی تضمین شده‌است...
نقل قولها از کتاب👆

کانال عباس کاظمی
@varijkazemi
Forwarded from زیر سقف آسمان
♦️معرفی‌ی کتاب ”روایت ایرانی‌ جامعه‌شناسی‌ دین / جلد دوم/ بینش‌ها و نظریه‌ها
۴ مرداد ۱۴۰۲


عنوان: #روایت_ایرانی_جامعه‌شناسی_دین. جلد دوم؛ بینش‌ها و نظریه‌ها نویسنده: #حسن_محدثی_گیلوایی  ناشر: #انتشارات_تيسا  تاریخ چاپ: بهار ۱۴۰۲ نوبت چاپ: اول تعداد صفحه:  ۳۲۶ صفحه قیمت: ۱۴۹۰۰۰ تومان جلد دوم

روایت ایرانی‌ جامعه‌شناسی دین بخشی از بینش‌ها و نظریه‌هایم را دربارۀ دین و پدیده‌های دینی دربر دارد. از سال ۱۳۷۴ تا کنون جامعه‌شناسی دینْ حوزۀ مطالعاتی من بوده است و در این مدت علاوه بر انجام تحقیقاتی تجربی، تلاش‌هایی نظری برای تبیین دین و پدیده‌های دینی انجام داده‌ام و بخشی از آن‌ها در این اثر اکنون مجال انتشار می‌یابد. امیدوارم نتایج تحقیقات تجربی‌ای که شخصاً یا با همکاری دانشجویانم انجام داده‌ام نیز در یک جلد دیگر مجال انتشار پیدا کنند. 

در طی‌ ۲۷ سال گذشته اندیشیدن و مطالعه و پژوهش و نوشتن دربارۀ دین مشغلۀ همیشگی من بوده است. در این سالیان طولانی انبوهی درگیری‌ها و تجربه‌ها و مشکلات را تجربه کرده‌ام، اما برای هر محقق رشتۀ جامعه‌شناسی فهم این‌که پدیده‌های اجتماعی امری زمینه‌مند هستند و در هر زمینه‌ای مختصات ویژه‌ای پیدا می‌کنند، او را به درک ضرورت نظریه‌پردازی واقف می‌کند. نظریه‌پردازی در علم برای هر کسی که به فعالیت علمی جدی اشتغال دارد و از زیست مقلدانه گام فراتر نهاده، امری گریزناپذیر است. علم بدون نظریه تحقق نمی‌یابد.

با این حال، آن‌چه من در این سالیان طولانی انجام داده‌ام نیازمند بررسی و نقد است و امیدوارم با انتشار این اثر مجال آن فراهم شود. نکتۀ دیگر این‌که وقتی در سال ۱۳۷۴ حوزۀ جامعه‌شناسی دین را به‌عنوان حوزۀ مطالعاتی اصلی‌ام برگزیدم، یکی از دلایل چنین انتخابیْ یافتن پاسخی قانع‌کننده برای پرسش‌های دینی‌ام بود. با خوشحالی باید عرض کنم که هم‌پای کوشش‌های دین‌پژوهانه، زیست دین‌دارانۀ من نیز دچار تحولاتی اساسی شده است.

امیدوارم در آینده بتوانم اثر کوچکی دربارۀ زندگی‌نامۀ دینی‌ام نیز منتشر کنم. نوشتن چنین اثری برای من از نظریه‌پردازی دربارۀ دین بسی جذاب‌تر خواهد بود.

http://teesa.ir/Books/Book?id=11579گ


@iteesa
@drmohaddesi

🔹برای تهیه سریع کتاب:
۱. کتاب‌فروشی‌های معتبر سراسر کشور
۲. مراجعه به دایرکت
@iteesa ۳.

🔸تماس با شماره‌های :
۰۲۱-۷۷۶۰۲۸۹۹ ۰۲۱-۷۷۶۲۸۹۵ واتساپ: ۰۹۳۵۲۰۲۰۲۰۱ 
 


#انتشارات_تیسا #کتاب_بخوانیم #جامعه‌شناسی_دین #دین_و_جامعه #بینش‌ها #نظریه‌ها #ضد_دنیوی‌شدن #میشل_فوکو #برایان_ترنر #ارنست_گلنر #برایان_ویلسون #انسان‌شناخت #اقتصاد_دین #جریان‌های_فکری #جامعهُ_دینی #دین_در_ایران #انسان‌شناسی  #روایت_ایرانی #حسن_محدثی
@iteesa


@NewHasanMohaddesi
.
.
شام غریبان دانشگاه

اکنون که این یادداشت را می‌نویسم عصر عاشورا است و داریم به شام غریبان نزدیک می‌شویم. در کودکی‌ام عصر هر عاشورا مادرم یک سینی با هفتاد و دو شمع روشن می‌کرد و من با سینی پر از شمع کنار کوچه می‌نشستم و نوحه شام غریبان را می‌خواندم. در سالهای گذشته نیز گاهی در مسجد محل‌مان روضه شام غریبان می‌خواندم و از غربت حسین (ع) در این زمانه می‌گفتم. اما در سالهای اخیر، در هر شام غریبان که دلم می‌گیرد، چیزی می‌نویسم (که برخی‌ را نیز منتشر کرده‌ام، مثلا این‌جا و این‌جا و این‌جا).

امروز تصمیم گرفتم یادداشت شام غریبانم را درباره دو همکار خوب و مظلومم در دانشگاه اصفهان بنویسم.

دو هفته پیش بدون هیچ گفت‌وگویی و تذکری دو همکار فاضل، جوان و پرتلاشمان در دانشگاه اصفهان (دکتر مهدی مطیع و دکتر محمد سلطانی، استادان دانشکده الهیات و معارف) را صدا زدند و حکمی با عنوان «ابلاغ اتهام» به آنها دادند. استادانی که امید دانشجویان هستند و به گمانم اگر خرده ایمانی در دانشجویان مانده باشد را امثال این گونه استادان عالم و آزاده حفظ کرده‌اند. رونوشت همین «ابلاغ اتهام» را نیز برای امور مالی و گروه آموزشی مربوطه فرستادند تا حقوق و تدریس آنها را معلق کنند.

با این دو همکار تماس گرفتم و تفصیل قضیه را جویا شدم. اتهامات دکتر سلطانی (مولف تفسیر اَفنان) مربوط به پست‌های اینستاگرامی ایشان است که قبلا در دادگاه ويژه روحانیت بررسی و تبرئه شده است. اتهامات دکتر مطیع (مفسر خوش ذوق نهج‌البلاغه) نیز مربوط به گزارش مخدوش و مغرضانه‌ای است که از یکی از کلاس‌های ایشان داده شده است.

برای یک دانشگاهی همیشه ورود به حریم کلاس خط قرمز است. یعنی تا زمانی که حریم کلاس رعایت شده باشد هر فشاری به دانشگاه قابل تحمل خواهد بود؛ اما حریم کلاس که شکسته شود، «حریم آکادمی»‌ شکسته شده است، چرا که دیگر امکان تعامل و هم‌شنوی آزاد و واقعی بین استاد و دانشجو از دست می‌رود. یعنی وقتی فضای کلاس امنیتی شود، رابطه استاد و دانشجو را از وضعیت «علم زنده» به وضعیت «علم مرده» تغییر می‌دهد و فرایند «خلق آگاهی»، که پیش شرط تولید دانش است، متوقف می‌شود.

به همین علت به عنوان وظیفه حرفه‌ای نشستم و در دفاع از آکادمی و با وام‌گیری از نام این دو استاد، یادداشت «دانشگاه مطیع سلطانی» را نوشتم. این یادداشت روضه غم‌انگیزی است که در آن با تحلیل روندها و رویه‌های تازه‌ای که دارد در آموزش‌عالی ایران شکل می‌‌گیرد، شام غریبان یا همان آینده اندوهبار دانشگاه و علم در ایران را پیش‌بینی کرده‌ام.

یادداشت که تمام شد یادم آمد که دانشگاه اصفهان خانه دوم من است؛ من نیز همیشه از لزوم گفت‌وگو دم زده‌ام؛ همچنین من و ریاست دانشگاه نسبت به هم حسن ظنی داریم. پس تصمیم گرفتم نخست مسیر گفت‌وگو را طی کنم تا شاید مشکل این دو همکار با گفت‌وگو و تعامل حل شود. درخواست جلسه کردم و به همراه یازده استاد برجسته از دانشگاه اصفهان در نشستی صمیمی با ریاست محترم دانشگاه و همکارانشان طرح مساله کردیم و تقاضا کردیم که روند رسیدگی، شفاف و طبق قانون باشد، نمایندگان استادان در فرایند رسیدگی حضور داشته باشند و تا روشن شدن نتیجه رسیدگی، از فعالیت دانشگاهی این دو استاد رفع تعلیق شود. رئیس دانشگاه هم نظرشان بر تعامل و حل‌وفصل معقول مساله بود و در گام اول هم از حقوق این دو استاد رفع تعلیق کردند که از ایشان سپاسگزاریم. پس تصمیم گرفتم یادداشت «دانشگاه مطیع سلطانی» را منتشر نکنم تا آسیبی به تعامل مثبتی که شکل‌گرفته است نزنم.

متاسفانه بعد از این جلسه عده‌ای، که احتمالا از روند تعاملی شکل‌گرفته خشنود نیستند، شروع به فضاسازی کردند و اتهاماتی را که طی «احکامی محرمانه» به این استادان ابلاغ شده است، در نشست‌های عمومی و بدون حضور آن دو استاد، با دیگر استادان به اشتراک گذاشتند.

با این حرکت بر این باور آمدم که کسانی دست‌به‌کار شده‌اند تا با فضاسازی و فشار بر مدیریت دانشگاه، فرایند تعاملی شکل گرفته را مخدوش کنند. ما همچنان تعامل‌مان را با مقامات دانشگاه ادامه می‌دهیم و خواستار روند شفاف و قانونی رسیدگی هستیم، اما به گمانم برای خنثی کردن فشارها بر مقامات دانشگاه، نظارت و حمایت تعداد قابل توجهی از دانشگاهیان لازم است.

پیوند زیر مربوط به بیانیه حمایت از این دو استاد و درخواست از ریاست دانشگاه اصفهان برای رفع کامل تعلیق آنهاست. این بیانیه را من و چند صد نفر دیگر از استادان و دانش‌آموختگان دانشگاهی امضا کرده‌‌‌‌ایم:

https://survey.porsline.ir/s/7E891FL4

لطفا آن را امضا کنید و برای دیگر استادان و دانش‌آموختگان نیز بفرستید. بی‌گمان انتظار می‌رود استادان و دانش‌آموختگان دانشگاه اصفهان در این کار پیشتاز باشند.

از حریم آکادمی، این آخرین سنگر تولید خردورزی، دفاع کنیم.

محسن رنانی / عاشورای ۱۴۰۲
.
.
Forwarded from ته‌رنگ
عباس وریج کاظمی
Video
📌#دوره_های_نوجوان_ته_رنگ

کارگاه #چطور_وارد_جامعه_شویم

با عباس کاظمی

کارگاه برای نوجوانان است و محدودیت سنی دارد؛ ۱۳ تا ۱۷ سال.

____

◼️ روزهای برگزاری:

  این کارگاه سه‌شنبه‌ها به‌صورت حضوری برگزار می‌شود.

____

زمان‌ برگزاری:

  ساعت ۱۷ تا ۱۸:۳۰

____

📌 در این کارگاه چهارجلسه‌ای درباره‌ی این صحبت می‌کنیم که دانش جامعه‌شناسی چه کمکی به نوجوانان برای فهم جهان اطراف‌شان می‌کند. تا حالا فکر کرده‌اید که نیروی‌های اجتماعی‌ای که اطراف ما هستند چطور ما و جهان‌مان را شکل می‌دهند؟ جامعه‌شناسی می‌تواند به ما کمک کند بفهمیم که این نیروها و فشارها چگونه عمل می‌کنند، و چطور بر دنیای ما اثر می‌گذارند؟ به همین دلیل فهمیدن جامعه نیازی ضروری برای همه‌ی افراد است.
جامعه‌شناسی نه‌تنها جهان اطراف‌مان را بهتر به ما می‌شناساند، بلکه می‌تواند به ما کمک کند تا بفهمیم فکر و احساسات ما چگونه توسط جامعه شکل می‌گیرد. با فهمیدن این‌که جامعه چگونه روی ما تأثیر می‌گذارد، می‌توانیم تصمیم‌های بهتری برای ورود به جامعه و زیست در آن و همچنین در زندگی خودمان بگیریم. در این دوره ما به چهار سطح از نگاه جامعه‌شناسانه می‌پردازیم، هریک از این موضوع‌ها در یک جلسه به بحث گذاشته می‌شود.


📌 عباس وریج کاظمی، جامعه‌شناس و دانشیار مؤسسه‌ی مطالعات فرهنگی و اجتماعی و مدیر گروه مطالعات فرهنگی در این مؤسسه است. او در حوزه‌های جامعه‌شناسی شهری، نظریه‌های جامعه‌شناسی و جامعه‌شناسی زندگی روزمره در ایران و همچنین تغییرات اجتماعی‌فرهنگی پژوهش کرده و آثار زیادی در قالب کتاب منتشر کرده. آخرین کتاب او «سفر نظریه‌ها» در سال ۱۴۰۱ توسط «نشر اگر» چاپ شده.

____

📍مکان برگزاری:

مؤسسه‌ی فرهنگی‌هنری ته‌رنگ
واقع در خیابان ویلا

____

☎️ برای اطلاعات بیشتر با شماره‌‌ی‌ ۰۹۹۱۲۸۲۰۷۹۷
در تماس باشید.

 📲 همچنین می‌توانید برای برقراری ارتباط با مؤسسه‌ی فرهنگی‌هنری ته‌رنگ روی تلگرام یا در دایرکت پیام بگذارید.

____

https://www.tg-me.com/TahrangInst
عباس کاظمی

گفت‌گو فقط میان موافقان  یا طیف متنوعی از هم مسلکان ممکن است و زبان‌ خود به تنهایی از قدرت و توان گفت‌گوپذیری برخوردار نیست.
🔷در دهه‌ی هشتاد در صفحه وبلاگی‌ام با عنوان جامعه‌شناسی و زندگی روزمره، پستی نوشتم در مورد تاثیر تلویزیون با عنوان "آنچنان را آنچنان‌تر می‌کند"،  حالا باید مجدد بگویم که  همه محافل گفت‌وگویی صرفا مجموعه‌ای از آدمهایی‌اند که کمابیش به هم نزدیک‌اند  و از این رو دست‌کم حرفهای همدیگر را می‌فهمند حتی اگر  موافق نباشند
▶️امروزه، شبکه‌های اجتماعی جدید نیز صرفا از همان "منطق آنچنان‌ساز" تبعیت می‌کند آیا این "زبان شرحه شرحه" شده توان انتقال معنا_آنجا که باید_ را ندارد. 
دیری است که پی‌بردم آنچه ما از حق،عدالت،قانون،آزادی و نظایر آن سخن می‌گوییم گروه مخالف کلا در جهان دیگری به بیانی متفاوت بکار می‌برند. دیواری نامرئی وجود دارد که با منافع و ایدئولوژی مستحکم شده‌است.
❇️ ناامید کننده‌است که اعتراف کنیم زبان مشترکی وجود ندارد،اما حداقل، پی‌می‌بریم که جهان زبانی دیگری نیز وجود دارد هرچند راهی برای گفت‌گو با آنها جز به میانجی ایما و اشاره یا تصویر،  متصور نباشد

@varijkazemi
♦️برساخت اجتماعی‌ی تهران خطرناک

حسن محدثی‌ی گیلوایی

۱۱ مرداد ۱۴۰۲


در درس نظریه‌های جامعه‌شناسی هر گاه که به بحث برساخت‌گرایی‌ی اجتماعی می‌رسیدیم، چشمان دانش‌جویان نشان از دشوارفهمی‌ی این نظریه می‌داد. آن‌وقت مثال‌های متعدد به کمک ما می‌آمد. اکنون هم یک نمونه‌ی جالب اتفاق افتاده که برای این بحث خیلی مناسب است.

من همیشه به این نظریه علاقه‌ی خاصی داشته ام. در رساله‌ی دکتری که در باره‌ی جنبش‌های هزاره‌ای‌‌ی ایران بود، نظریه‌ی برساخت اجتماعی‌ی آخرالزمان در بستر فاجعه‌بار را ساختم.

برساخت اجتماعی‌‌ی تهران خطرناک به‌خوبی می‌تواند به کمک ما برای فهم این نظريه بیاید. برخی افراد چندین دهه یا حتا همه‌ی عمرشان را در تهران زنده‌گی کرده اند اما با تهران خطرناک مواجه نشده اند. در چند روز اخیر اما تهران خطرناک برساخت شده است.

در تاکسی شاهد بودم که زنی تمام چهره‌ی خود را به‌نحو نامتعارفی پوشانده بود تا نور به پوست‌اش اصابت نکند. امروز ناخودآگاه احساس می‌کردیم که آفتاب خطرناک است. خورشیدی که همیشه دوست‌اش داشتیم، امروز نگران‌کننده بود. رسانه‌ها چند روز متوالی پمپاژ کرده بودند که اشعه‌ی فرابنفش نور خطرناک است. من در تاکسی ناخودآگاه می‌خواستم تمام سر و صورت خور را در کلاه‌ام فرو کنم!

رسانه‌ها در چند روز متوالی از گرمای خطرناک تهران (گرمای حدود ۴۰ درجه) سخن گفته بودند و ما امروز بسیار احساس گرما می‌کردیم. خوزستانی‌ها این روزها حسابی به ما خندیدند و پرسیدند چرا گرمای بالای پنجاه درجه‌ی خوزستان در تمام این سال‌ها خطرناک نبوده است. از صبح در شبکه‌های اجتماعی به‌طور مکرر خواندم که چه کاسه‌ای زیر نیم کاسه است. شایعه شد که تعطیلی به‌خاطر مشکل برق است.

با همه‌ی تردیدها، در این چند روز به کمک رسانه‌ها تهران خطرناک برساخت شد. در سال‌های گذشته تهران همیشه به خاطر زلزله‌ی احتمالی خطرناک تلقی می‌شد، اما عملا کسی به چیز اش (مثلا به مویش) نگرفت و چنین خطری را به‌حساب نیاورد.

این بار اما داستان خیلی فرق می‌کرد. برساخت اجتماعی بر اساس دو ساز و کار اقناع‌ و اعمال قدرت کار می‌کند و تحقق می‌یابد. رسانه‌ها با پمپاژ خطرناک بودن تهران در طی‌ی چند روز متوالی، ایفای کارکرد اقناع را به‌عهده گرفتند. اعلام تعطیلی‌ی دو روز نیز اعمال قدرت را برای این برساخت اجتماعی نمایان ساخت.

اما برساخت اجتماعی‌ی موفق واقعیت، برساختی است که برای همه مسلم گرفته شود. باید دید که چند درصد از مردم این برساخت اجتماعی‌ی واقعیت (تهران خطرناک) را مسلم گرفته اند و خود را از نور و هوای تهران دور نگه داشتند یا با ترس و لرز در سطح شهر رفت و آمد کرده اند. خبرگزاری‌ی تسنیم احتمال تعطیلی‌ی شنبه را هم داد؛ یعنی این‌که تهران ممکن است هم‌چنان خطرناک بماند.

من که امروز کلاه و ماسک خود ام را جدی گرفتم. واقعا داشتم باور می‌کردم که تهران خطرناک است، اما این شبکه‌های اجتماعی‌ی پدرسوخته نگذاشتند کاملا باور اش بکنم. در هر حال، سفر ام را به تهران لغو نکردم. حالا روشن شد برساخت اجتماعی‌ی واقعیت یعنی چه؟

ولی از همه‌ی این حرف‌ها گذشته، تهران جای زنده‌گی نیست.


https://www.farsnews.ir/news/14020508000275/


https://www.tasnimnews.com/fa/news/1402/05/11/2934944/

کانال تلگرامی دکتر محدثی

@NewHasanMohaddesi


آکادمی علوم اجتماعی سپنتا
https://www.tg-me.com/sepantasocialscience
همکاران دانشگاهی بخوانند

🔶 در ماه‌های اخیر در برخی دانشگاه‌های کشور بصورت کلی و #دانشگاه_اصفهان بصورت خاص، شاهد اقداماتی هستیم که نگرانی‌های جدی درخصوص امنیت شغلی اساتید کشور ایجاد کرده است.

🔶 در گام اول همکاران دانشگاهی خود را به مطالعه دقیق یک قانون و یک آیین‌نامه دعوت می‌نمایم:
۱. مقررات انتظامی هیأت علمی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی و تحقیقاتی کشور مصوب سال ۱۳۶۴
۲. آیین‌نامه اجرایی قانون‌مقررات انتظامی هیأت علمی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی و تحقیقاتی کشور مصوب سال ۱۳۶۵.
بخشی از مشکلات ما اساتید، ریشه در عدم اطلاع از حقوق خویش دارد و متأسفانه درصد بسیار کمی از اساتید این دو مقرره را با دقت مطالعه کرده‌اند.

🔶 متأسفانه حراست در برخی دانشگاه‌ها با تجاوز از حدود قانونی، تصور کرده‌اند مالک دانشگاه و دانشجو و اساتید هستند و دستور منع ورود و منع تدریس صادر می‌کنند. برخی این اقدام را مستند به مصوبات شاک (شورای امنیت کشور) می‌کنند؛ پیش از این مفصل به اثبات رسید که شاک هیچ حق قانونی ندارد و‌ وزیر کشور در ابلاغ برخی مصوبات مرتکب جرم شده است.

🔶 با مراجعه به قانون و آیین‌نامه فوق‌الذکر ملاحظه می‌شود که هیچ نهادی غیر از هیأت بدوی حق صدور حکم ندارد و این حکم منوط به رسیدگی است و رسیدگی، آیین شکلی خاص دارد یعنی باید ابتدا هیأت بدوی، محققی را در موضوع تعیین کند و نتیجه تحقیق باید بصورت رسمی به استاد ارائه شود و استاد بعد از اطلاع از محتوای گزارش، با رعایت مواد مندرج در قانون آیین دادرسی مدنی، لایحه دفاعیه آماده و تحویل هیأت می‌دهد و سپس هیأت بدوی اقدام‌ به صدور حکم می‌کند.

🔶 پیش از صدور حکم، هیچ نهادی نمی‌تواند هیچگونه محدودیتی در تدریس استاد ایجاد نماید به همین علت در موضوع دو همکار محترم دانشگاه اصفهان آقایان #دکتر_مهدی_مطیع و #دکتر_محمد_سلطانی، حذف تدریس ایشان برای ترم آینده هیچ وجاهت قانونی ندارد بلکه می‌توان گفت این اقدام جرم بوده و موضوع مواد ۵۷۰ و ۵۷۶ قانون مجازات اسلامی (بخش تعزیرات) تحقق پیدا کرده است.

🔶 چند توصیه به همکاران دانشگاهی:
🔺قانون و آیین‌نامه را با دقت مطالعه فرمایید.
🔺هیچ اشتباه ناکرده‌ای را نپذیرید و اقرار نکنید؛ فریب این وعده را نخورید که حالا قبول و عذرخواهی کن ما هم کمک می‌کنیم. اگر می‌خواستند کمک کنند پرونده نمی‌ساختند.
🔺برای پاسخگویی به هیچ نهادی مراجعه نکنید؛ هیچ شخصی در دانشگاه بخصوص حراست، حق استنطاق شما را ندارد.
🔺سکوت اساتید کشور منشأ ترک‌تازی بیشتر پرونده‌سازان است. سکوت نکنیم و به قدرت بیان و قلم ایمان داشته باشیم.

محسن برهانی
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران

https://www.tg-me.com/m_borhani57
@DrNematallahFazeli

📝جامعه شناس قهرمان

🔻نعمت الله فاضلی، 11 مرداد 1402

چارلز رایت میلز از برجسته ترین جامعه شناسان نقاد جهان و قهرمان راستین جامعه شناسی است که تاثیرات عمیقی بر جامعه شناسی و جامعه آمریکا گذاشت.  ۴۶ سال عمر کرد اما نقشی جاودان بر جای نهاد.

🔻با کتاب "بینش جامعه شناسی" اش شهره آفاق شد، اما چندین اثر بزرگ دیگر هم نوشت که بجز کتاب "یقه سپیدان" او اغلب کارهای بزرگش به فارسی ترجمه شده اند.

🔻پراگماتیست بود و علم را برای اهداف عملی و اصلاح جامعه می خواست.

جامعه ما نیازمند اندیشمندان و جامعه شناسانی چون اوست.

🔻حسین ادیبی کتاب کم حجم و خواندنی "سی رایت میلز؛ جامعه شناس عدالت خواه"(۱۳۸۸) را نوشته و زندگی و اندیشه اش را به فارسی زبانان معرفی کرده است.

🔻میلز همسو با پارادایم کارکردگرایی ساختاری غالب در دانشگاه های ایران نیست، از اینرو اندیشه هایش به نحو جدی در دانشگاه ها مطرح نمی شود. ادیبی به درستی نشان می دهد میلز نه مارکسیست است نه لیبرالیست. همین موجب حاشیه ای شدن او در میان روشنفکران ما هم شده است.

🔻فضای دپارتمان های علوم اجتماعی ایران در احاطه کامل شکل مبتذلی از تجربه گرایی محافظه کار و کاسبکار است. این فضا اجازه نمی دهد اندیشمندانی مثل میلز مطرح شوند.

🔻در دانشگاه های ما حتی اندیشمندان انتقادی مانند پی یر بوردیو یا استوارت هال هم که مطرح می شوند، روح اندیشه شان ابتر و مثله می شود و در قالب ایده هایی بی بو و خاصیت در آورده می شوند، نه آن بوردیو و هال نقاد و روشنفکر، بل بوردیو و هال تهی از سویه های انتقادی اش.

🔻خواندن کتاب "بینش جامعه شناسی" که عبدالمعبود انصاری ترجمه کرده و همچنین کتاب ادیبی درباره میلز را توصیه می کنم.

استاد حمید عضدانلو در پیامی تلگرامی در گروه فرزین شکوه خلاصه ای از اندیشه میلز را می نویسد که تقدیم تان می کنم.

🔻به طور خلاصه به چند نکتهء مهم در اندیشه های میلز می‌توان اشاره کرد.

🔻۱) معرفی مفهوم «پندار» یا «تخیل جامعه‌شناختی»: تلفیق تجربه‌های شخصی با ساختارهای اجتماعی گسترده‌تر و بافت تاریخی مربوط به آن.

🔻۲)  معرفی مفهوم «نخبگان قدرت» (power elite): نزد او، در آمریکا، گروه کوچکی از رهبران سیاسی، اقتصادی و نظامی، نهادهای اصلی را کنترل می‌کنند، سیاست‌های عمومی را شکل می‌دهند و بر جهت‌گیری جامعه اثر می‌گذارند.

🔻۳) نقش روشنفکران: روشنفکران به عنوان متفکران انتقادی باید با جامعه درگیر شوند و ساختارهای قدرت مستقر را به چالش کشند. روشنفکران باید از دانش و نفوذ خود برای حمایت از تغییرات اجتماعی و عدالت استفاده کنند.

🔻۴) نقد اثرات غیر انسانی نهادهای مدرن بر افراد.

🔻۵) بررسی پیامدهای اجتماعی جامعه توده‌ای (mass society)  دوران پس از جنگ جهانی دوم و تاثیر رسانه‌های جمعی، فرهنگ مصرف و استانداردسازی بر استقلال فردی و تفکر انتقادی.

🔻۶) تاکید بر آزادی انسان در شکل دادن به جامعه. شرکت فعالانه افراد در زندگی سیاسی و اجتماعی و به چالش کشیدن نیروهایی که استقلال شخصی را محدود می‌کنند.

🔻۷) نقد رویکرد اثبات‌گرایی در جامعه‌شناسی و تاکید بر رویکردی کیفی و انسان‌گرایانه.

https://www.tg-me.com/sepantasocialscience
دوره های آکادمی علوم اجتماعی سپنتا ( سهروردی شمالی- نرسیده به مطهری)  برای ماه شهریور عبارتند از:

1- نقد زندگی روزمره در ایران معاصر (1)/  عباس کاظمی/ از 6 شهریور/4 جلسه/دوشنبه ها/ 18 تا 19:30

2- جامعه‌شناسی‌ وجودی: شرحی بر آرای جک دی. داگلاس/  حسن محدثی/ از 7 شهریور/ 4 جلسه /سه شنبه ها/ 18 تا 19:30

3- درس گفتارهایی در جامعه شناسی سلبریتی ها/ فردین علیخواه/ از 4 شهریور/ 4 جلسه / شنبه ها / 18 تا 19:30

4- دورتی اسمیت، جنسیت و روابط قدرت در جامعه/  شیوا علینقیان/ از 7 شهریور/ 4 جلسه / سه شنبه ها / 16 تا 17:30

5- گرامشی در زمانه فقدان سوژه جمعی / محمد رضا کلاهی/ از 11 شهریور/ 4 جلسه / شنبه ها / 16 تا 17:30

6-ایران پسا انقلابی با لنز دلوز/  حامد طاهری کیا/ از 6 شهریور/ 4 جلسه / دوشنبه ها / 16 تا 17:30


👇برای شرکت در دوره‌ها و اطلاع از شرایط ثبت‌نام به شماره تلگرامی زیر پیام دهید
09126270530

یا لینک تلگرامی زیر 👇

@nahal_4720

📢درس‌گفتارهای نظری سپنتا تکرار نمی‌شود و فقط برای یکبار ارائه می‌شود

https://www.tg-me.com/sepantasocialscience

👏از اینکه این پست را در گروهها و صفحه خود به اشتراک می‌گذارید ممنونیم
2025/07/05 10:20:53
Back to Top
HTML Embed Code: