Telegram Web Link
🔴 وزارت خارجه: مذاکره با آمریکا تامین کننده منافع ملی ایران نخواهد بود/ به هرگونه تعرض به امنیت ملی پاسخ می دهیم

🔸وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در واکنش به یادداشت امنیت ملی رئیس‌جمهور آمریکا و فشار علیه ایران در گزاره برگی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران در عین پایبندی به سه اصل عزت حکمت و مصلحت در سیاست خارجی خود معتقد است مذاکره با آمریکایی که امروز به صراحت نسخه اعمال فشار همه جانبه علیه ملت ایران را دستور کار خود قرار داده و صراحتا ایران را به اقدام نظامی تهدید میکند تأمین کننده منافع ملی ایران نخواهد بود.


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
گروسی: برای دستیابی به توافق هسته‌ای جدید با ایران باید سریع اقدام کرد

🔹مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با اشاره به پیشرفت‌های هسته‌ای ایران و ضرورت تسریع در روند دیپلماسی، تأکید کرد که برای رسیدن به توافق هسته‌ای جدید با تهران باید سریع اقدام کرد.

🔹 رافائل گروسی روز جمعه در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ در گفت‌وگو با خبرگزاری رویترز ادعا کرد: «فکر می‌کنم زمان در حال از دست رفتن است، اما این به این معنا نیست که نمی‌توان سریع عمل کرد. آژانس حضور دارد و تمام اطلاعات و عناصر لازم را در اختیار دارد، اما زمانی که صحبت از سیاست‌گذاری به میان می‌آید، این موضوع به کشورهای عضو بستگی دارد.»

🔹تاکنون نتوانسته با دولت جدید آمریکا درباره مساله ایران مشورت‌های سیاسی انجام دهد و احتمالاً ارائه گزارش جامع درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران را به بعد از ماه مارس موکول خواهد کرد، چراکه این گزارش ارزش افزوده‌ای نسبت به گزارش‌های قبلی نخواهد داشت.

💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
ادعای سی‌ان‌ان: عربستان درصدد میانجی‌گری بین آمریکا و ایران است

🔹به گزارش سی‌ان‌ان، ریاض امیدوار است بتواند از روابط نزدیک خود با رئیس‌جمهور آمریکا برای ایجاد پُل دیپلماتیک میان تهران و واشنگتن به‌منظور برقراری توافق هسته‌ای استفاده کند.


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴 رایزنی تخت روانچی با مسعود بارزانی

🔸معاون سیاسی وزیر خارجه که در جریان سفر به عراق به منطقه اقلیم کردستان نیز سفر کرده است، با رهبر حزب دموکرات کردستان عراق دیدار و رایزنی کرد./ایسنا

💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴 چین و پرونده هسته‌ای ایران در دوران ترامپ
✍️ ابراهیم رحیم‌پور / معاون پیشین وزیر امور خارجه

🔹 چین علاقمند است که مسیر سیاسی-اقتصادی که دنبال می‌کند، خدشه‌دار نشود. در این مسیر بیش از هر چیز برای چینی‌ها، منافع و مصالح چین اهمیت دارد. به همین دلیل پکن آمادگی دارد تا در هر شکلی از مذاکرات و گفتگوهای بین‌المللی مشارکت کند.

🔹 اگر پرونده ایران برای ترامپ چنان حائز اهمیت باشد که حاضر شود سیاست‌های خود را در قبال چین تغییر دهد، آنگاه به نظر می‌رسد که چینی‌ها هم از ایران عذرخواهی کنند و خرید نفت خود را از ایران متوقف کنند. اما من تردید دارم که آمریکا حاضر باشد چنین امتیازی به چین بدهد. نکته اینجاست که اولویت پرونده چین در سیاست خارجی آمریکا بسیار بالاتر و جدی‌تر از پرونده ایران است. خرید نفت ایران توسط چین، شاید مساله دهم و بیستم در اختلاف‌های پکن و واشنگتن باشد.

🔹 روسیه و چین، هر چند نتایج مذاکرات منتهی به برجام را پذیرفتند، اما در نهایت با بی‌میلی پای برجام امضا گذاشتند، چرا که به قول مشهور یک کارشناس روس «ایرانی که روابط نزدیکی با غرب داشته‌باشد، از یک ایران دارای بمب هسته‌ای برای روسیه خطرناک‌تر است.»

🔹 چینی‌ها خیلی صبور و محتاط هستند و چندان عجله‌ای ندارند که نتیجه پرونده‌ای که خودشان مستقیم درگیر آن نیستند، مشخص شود. در واقع پرونده هسته‌ای ایران برای چینی‌ها اولویت بسیار جدی محسوب نمی‌شود.

🔹  باید توجه داشت که سیاست خارجی چین یک شباهت با ایران دارد و آن هم نگرانی از یکجانبه‌گرایی آمریکا و جهان تک‌قطبی است. چینی‌ها ایران را در این چارچوب به عنوان یک سرمایه و دارایی می‌بینند و علاقمند هستند که ایران در معادلات قدرت جهانی حضور داشته‌باشد.

https://hammihanonline.ir/fa/tiny/news-32562


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴 سی‌ان‌ان می‌گوید #عربستان سعودی آماده میانجیگری میان دولت #ترامپ و #ایران است

پادشاهی عربستان نگران است که ایران ممکن است تمایل بیشتری برای دستیابی به سلاح هسته‌ای داشته باشد؛ #عربستان سعودی امیدوار است از روابط نزدیک خود #دونالد_ترامپ برای ایجاد پل دیپلماتیک استفاده کند.
▫️مشخص نیست که آیا عربستان سعودی پیشنهاد رسمی ارائه کرده است یا خیر


https://edition.cnn.com/2025/02/16/middleeast/saudi-arabia-trump-iran-nuclear-deal-intl/index.html


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
⭕️ سایه ترامپ بر نگاه به شرق
🔶 آیا چین در مقابل فشار واشنگتن برای قطع مراودات تجاری با ایران مقاومت خواهد کرد؟
✍️ شهاب شهسواری

🔹 اما امروز نقش چین برای ایران از هر زمان دیگری با ارزش‌تر شده‌است، وابستگی کامل درآمدهای ارزی ایران به رعایت نشدن تحریم‌های آمریکا توسط چین، باعث شده‌است که نقش چین در اقتصاد ایران به یک نقش حیاتی و غیرقابل جایگزین تبدیل شود.

🔹 تردیدی وجود ندارد که دولت ترامپ تمام تلاش خود را به کار خواهد برد تا در مقابل مراودات تهران و پکن مانع ایجاد کند، چراکه واشنگتن هر دو طرف را به عنوان دولت متخاصم تعریف می‌کند. مشخص نیست چین تا چه اندازه در مقابل فشارهای احتمالی دولت آمریکا مقاومت کند، اما آنچه مشخص است برای پکن تسلیم در مقابل فشار آمریکا در مورد ایران می‌تواند به مسئله‌ای حیثیتی تبدیل شود. در واقع رابطه با ایران برای چین بخشی از تعریف مفهومی نظام جهانی چندقطبی است که در آن آمریکا تعیین‌کننده روابط خارجی دیگر کشورها نیست.

🔹 به نظر می‌رسد که ایران، روسیه و چین بار دیگر بتوانند راه‌هایی برای فرار از فشارهای دولت آمریکا پیدا کنند، مگر اینکه اتفاق غیرمنتظره و عجیبی رخ دهد و آمریکا و چین بتوانند به یک توافق جامع دست پیدا کنند که در قالب آن خرید نفت ایران توسط چین متوقف شود.

https://hammihanonline.ir/fa/tiny/news-32563


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔺گرانیگاه دیپلماسی جهانی!

عربستان دیروز میزبان گفتگوی آمریکا و روسیه بود. چشم‌انداز این مذاکرات تقریبا روشن است که به احتمال زیاد فراتر از مساله پایان جنگ اوکراین روابط روسیه و آمریکای ترامپ را وارد مرحله تازه‌ای خواهد کرد. اما به دور از نتایج این گفتگوها و آینده روابط آمریکا و روسیه، میزبانی عربستان و دلالت‌های آن در سپهر ژئوپلیتیک منطقه و سیاست بین‌الملل رخدادی پراهمیت و قابل تامل است.

سال‌هاست که حوزه عربی خلیج فارس به مرکز ثقل دیپلماسی جهانی تبدیل و تقریبا مقصد شمال و جنوب جهانی شده است؛ تا جایی که می‌توان گفت که هیچ منطقه‌ای در جهان شاهد این حجم ترافیک فشرده رهبران و مقامات دنیا نیست. عمان که میانجی دیرینه میان ایران و آمریکاست؛ اما قطر فعال‌ترین بازیگر در این دو دهه در «دیپلماسی وساطت» بوده است و به قطبی جهانی در این نوع دیپلماسی تبدیل شده است؛ از توافق میان طرف‌های لبنانی در سال 2008 و صلح دارفور گرفته تا توافق میان آمریکا و طالبان و اخیرا هم میان حماس و اسرائیل.

اما در این میان، پرونده مذاکرات و میانجیگری میان دو قدرت جهانی آمریکا و روسیه به «برادر بزرگ» شیخ‌نشینان خلیج فارس یعنی عربستان رسیده است. همین خود بیانگر ورد کشورهای عربی خلیج فارس به عصر جدیدی است. قبلا نیز گفته شده است که عربستان در حال تبدیل شدن به دروازه سیاست خاورمیانه آمریکاست.

اما جزیره العرب که زمانی جز صحرای پهناور و لم یرزعی نبود، چطور شد که امروز به گرانیگاه دیپلماسی جهانی، هاب اقتصادی منطقه و مطمح نظر شرق و غرب و شمال و جنوب دنیا تبدیل شده است و کشورهای باستانی و تاریخی همچون مصر، ترکیه و ایران حسرت آن را می‌خورند. پاسخ به این پرسش از حوصله یک متن تلگرامی خارج است؛ اما اشتباه است اگر تصور شود عامل آن صرفا وجود نفت است. خیلی از کشورها نفت دارند اما بیش از آن که برای آن‌ها «طلای سیاه» باشد، «بلای سیاه» بوده است.

واقعیت این است که این کشورها با وجود ساختارهای سنتی و قبیله‌‌ای خود زودتر اهمیت مولفه اقتصاد و پول را در دنیای مدرن درک کردند. البته این درک هم شرط لازم است اما کافی نیست؛ چه بسا چنین درکی مثلا در مصر هم از گذشته وجود داشته است؛ اما در سایه دهه‌ها بحران حکمرانی، نبود اراده و حکمرانی اقتصادی، ناپایداری مستمر سیاسی و اجتماعی و بحران تصمیم‌گیری برگردانی عملی نداشته است.

در واقع شش عامل باعث شده است که شیخ‌نشین‌ها به قطبی اقتصادی و دیپلماتیک در جهان تبدیل شوند؛ نخست این که در این کشورها خبری از بحران‌ها و دعواهای پیچیده سیاسی و اجتماعی نیست و با وجود نظام‌های موروثی غیر دموکراتیک و اقتدارگرا اما جزو باثبات‌ترین کشورهای جهان هستند.

وجود چنین نظام‌هایی نیز لزوما به معنای این نیست که مردم در نقطه مقابل آن‌ها قرار دارند و مخالف هستند، بلکه بر خلاف برخی تصورها جمع‌بندی نگارنده از مطالعات چند دهه‌ای درباره این کشورها این است که غالب مردم این شیخ‌نشین‌ها نیز همین سیستم‌های حکومتی را می‌پسندند و چه بسا انتخابی کردن آن را عامل بی‌ثباتی و هرج و مرج می‌دانند. البته این نافی وجود نارضایتی نسبت به برخی مواضع سیاست خارجی حکومت‌های خود به ویژه در مساله عادی‌سازی روابط با اسرائیل نیست.

عامل دوم اما عدم تعدد مراکز قدرت و پیچیده نبودن سیستم تصمیم‌گیری در این کشورها و سهولت آن است. در واقع حکمرانی متمرکز و چابکی دارند که امر تصمیم‌گیری در آن سهل و آسان است و از تورم دست و پا گیر نهاد و قوانین و غیره هم خبری نیست. سرعت تصمیم‌گیری در آن‌ها بسیار بالاست و با همان سرعت هم اجرا می‌شود؛ بدون این که فاصله‌ای میان اراده، تصمیم و اجرا حائل و مانع شود.

عامل سوم حکمرانی اقتصادی معطوف به بین‌المللی کردن اقتصاد است که در نتیجه آن نفت دیگر نقمت نیست، بلکه نعمت است. امروز هم اتفاقا این کشورها با تنوع بخشی به منابع خود دیگر نیاز چندانی به درآمدهای نفتی ندارند.

عامل چهارم هم انباشت پول و سرمایه در این کشورهاست که در نتیجه عوامل پیشگفته رخ داده و باعث شده است که مقصد رهبران کشورهای مختلف برای جذب این سرمایه‌ها شوند و به نوعی همه در پی تقویت روابط با آن‌ها را برآیند. در کنار آن هم همین ثروت عظیم نفوذی قابل توجه برای آن‌ها در کانون‌های قدرت در دنیا خلق کرده است.

عامل پنجم نیز راهبرد بهره‌مندی از مغزها، تخصص‌ها و مشاوران خبره خارجی در حوزه‌های مختلف است. این در حالی است که کشوری مانند ایران و مصر با فرار مغزهای داخلی مواجه هستند.

عامل ششم نیز تقریبا وجود سیاست خارجی متوازن و نوعی موازنه میان شرق و غرب است. این در حالی است که اساسا این شیخ‌نشین‌ها متحد آمریکا هستند. با این حال در یک دهه اخیر به شکل قابل توجهی روابطی راهبردی با چین و روسیه نیز برقرار کرده‌اند. ناگفته هم نماند که چنین موازنه‌ای ملزوم و مفروض حکمرانی اقتصادی است.
#صابر_گل_عنبر

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴 رویای ۳۰ ساله
🔶آیا نخست‌‏وزیر اسرائیل می‌‏تواند ترامپ را برای حمله نظامی به ایران متقاعد کند؟

✍️ شهاب شهسواری

🔹 بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل در نشست مشترک خبری با مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا خطاب به رسانه‌ها گفت: «با حمایت ترامپ کار را تمام می‌کنیم. اسرائیل و آمریکا، دوشادوش یکدیگر در مقابل تهدید ایران هستند.» به نظر می‌رسد که بنیامین نتانیاهو امیدوار است با آغاز دوره جدید ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ و در پی تحولات ۱۶ ماه گذشته خاورمیانه، پس از سه دهه عاقبت به آرزوی خود برای کشاندن پای آمریکا به جنگی علیه ایران نزدیک شود.

🔹 ۳۳ سال پیش نتانیاهو که در آن دوران نماینده کنست اسرائیل بود، هشدار داده‌بود که ۳ تا ۵ سال دیگر ایران به سلاح هسته‌ای دست پیدا می‌کند. اکنون سه دهه از ضرب‌الاجل نتانیاهو گذشته‌است، او نه‌تنها از حرف خود عقب‌نشینی نکرده‌است، بلکه بارها و بارها این تاریخ را به روز کرده و این ادعای خود را تکرار کرده‌است.

🔹 بنیامین نتانیاهو، به عنوان نماینده کنست اسرائیل، از جمله افرادی بود که در مقابل کنگره آمریکا حاضر شد و از حمله به عراق حمایت کرد اما حمایت نتانیاهو از حمله به عراق هم در چارچوب رویای او برای تغییر نظام در ایران بود.

🔹 سال ۲۰۱۲ نتانیاهو گفت که ایران فقط چند ماه با ساخت سلاح هسته‌ای فاصله دارد. سخنرانی مشهور نتانیاهو درحالی‌که تصویر یک بمب کارتونی در دست دارد، همان سال در مقابل مجمع عمومی سازمان ملل متحد انجام شد.

🔹 جان هافمن، پژوهشگر اندیشکده موسسه کاتو می‌نویسد:‌«چنین جنگی به‌هیچ‌وجه در چارچوب منافع آمریکا نیست. این جنگ تعهد و گرفتاری آمریکا را در منطقه به شکل قابل توجهی افزایش می‌دهد، درحالی‌که خاورمیانه دیگر یک جبهه کانونی در منافع آمریکا تلقی نمی‌شود. ایالات متحده همین حالا هم به شکل قابل توجهی گرفتار حمایت از اوکراین در مقابله با روسیه شده‌است. در عین حال آمریکا تلاش می‌کند که چین را در منطقه اقیانوس‌های هند و آرام مهار کند. بدهی عمومی دولت آمریکا به ۳۴ هزار میلیارد دلار رسیده‌است و سالانه در دوران صلح ۱۵۰۰ میلیارد دلار کسری بودجه تجربه می‌کند. اگر آمریکا بخواهد همزمان با اهدافش در اروپا و اقیانوس‌های هند و آرام وارد جنگی با ایران هم بشود، به فرو رفتن در بحران ناگزیر می‌شود.»

🔹 یک لابی‌گر در واشنگتن به شرط پنهان ماندن نامش به پولیتیکو گفته‌است: «ترامپ همچنان چندان از نتانیاهو خوشش نمی‌آید. نتانیاهو هنوز در جایگاهی نیست که هر چه می‌خواهد از ترامپ بگیرد. ترامپ به او چک سفید امضا نخواهد داد. فکر می‌کنم که ناامید شود و مجبور شود رویکردش را تغیر دهد، چراکه ترامپ به همان اندازه که می‌خواهد جنگ در اوکراین تمام شود، می‌خواهد جنگ در خاورمیانه هم کاملاً پایان پیدا کند.»

https://hammihanonline.ir/fa/tiny/news-32682


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴زنگ خطر برای ایران / پشت پرده توافق روسیه و آمریکا در خصوص اوکراین چیست؟

✍️ امیرحسین عسکری
پژوهشگر در حوزه بریتانیا و آتلانتیک

تقریبا می‌توان به وضوح تشخیص داد که در مذاکرات میان روسیه و آمریکا طیف متنوعی از موضوعات قرار داشته‌اند که بدون توافق در خصوص دیگر موضوعات، امکان توافق بر سر موضوع دیگر وجود ندارد.

با این وضعیت قطعا مسکو و واشنگتن قبل از توافق بر سر اوکراین بر سر سایر موضوعات از جمله ایران نیز به توافق رسیده‌اند. اما این توافق چه چیزی می‌تواند باشد؟

از یکسو شواهد تاریخی نشان می‌دهند هر گاه روابط روسیه و غرب بهبود یافته و این دو به یکدیگر نزدیک شده‌اند، ایران با تهدید موجودیتی روبرو شده است   و از سوی دیگر هر گاه روابط غرب و روسیه تیره شده، مسکو از ایران به عنوان یک کارت بازی استفاده کرده است. بنابراین از نظر تاریخی و الگوی روابط روسیه و غرب و نیز رویکرد روسیه در قبال ایران باید منتظر تهدیدات اساسی و بنیادینی علیه ایران بود.

از سوی دیگر، دولت ایالات متحده در حال حاضر رویکرد تند و تک خطی را در قبال ایران در پیش گرفته است و مسکو نیز قرار است با چنین دولتی تعامل کند. بنابراین، می‌توان سناریوی تهدید علیه ایران را بسیار نزدیک دانست.

تنها برگ برنده ایران در حال حاضر به حاشیه راندن اروپایی‌ها از مذاکرات پیرامون اوکراین است. اروپایی‌های ناراضی و دلسرد شده از واشنگتن ممکن است به ایران به عنوان وزنه‌ای برای حفظ موازنه نگاه کنند و ایران نیز باید این نگاه و این زاویه دید را در اروپایی‌ها تقویت کند.


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
جزئیات تحریم های جدید آمریکا علیه صنعت نفت ایران

🔹️طبق بیانیه این وزارت خزانه داری آمریکا، «دلالان نفت» در امارات متحده عربی، هنگ کنگ، اپراتورها و مدیران نفتکش در هند و جمهوری خلق چین (PRC)، «حمید بورد» رئیس شرکت ملی نفت ایران و شرکت پایانه‌های نفتی ایران توسط آمریکا تحریم شده‌اند.

🔺اسکات بسنت وزیر خزانه‌داری آمریکا نیز در اظهاراتی ضدایرانی ادعا کرد:
🔹️ ایران برای تسهیل فروش نفت و تأمین مالی فعالیت‌های بی ثبات کننده خود، به شبکه پنهانی از کشتی‌ها و دلالان متکی است. ایالات متحده از تمام ابزارهای موجود خود برای هدف قرار دادن تمام جنبه های زنجیره تامین نفت ایران استفاده خواهد کرد و هرکسی که با نفت ایران معامله کند، خود را در معرض خطر تحریم های قابل توجهی قرار می دهد.

💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴ماموریت فشرده سرگئی لاوروف در تهران

✍️سارا معصومی

🔹سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه امروز امروز برای نخستین بار از زمان آغاز به کار دولت چهاردهم مهمان سیدعباس عراقچی، وزیر خارجه ایران خواهد بود. هرچند رفت و آمد میان مقام های ایران و روسیه امری طبیعی به نظر می‌ رسد اما شاید شرایط ویژه منطقه ای و بین المللی و البته وضعیت منحصر به فردی که تهران و مسکو هر کدام از جنبه های مختلف در حال تجربه آن هستند، این پرسش را پررنگ می‌کند که چه انگیزه ای دیپلمات ۷۴ ساله روس را در این روزهای پرکار برای مسکو، به تهران کشانده است؟

🔹وزیر خارجه روسیه در قالب یک به اصطلاح تور منطقه ای و پس از حضور در ریاض و آنکارا به تهران می‌ آید. سر نخ اصلی این معادله شاید در ریاض باشد؛ میزبان نخستین دیدار رسمی وزرای خارجه فدراسیون روسیه و ایالات متحده آمریکا در دولت دوم دونالد ترامپ.

🔹هرچند که روسیه به شکل سنتی و در باور عمومی نقش میانجی و واسطه میان تهران و واشنگتن را برعهده نداشته اما در یک بازه زمانی از همزمانی دولت سیزدهم در ایران و حضور جو بایدن در کاخ سفید، مسکو تا حدودی این نقش را در کنار سایر کانال های مذاکره غیر مستقیم میان ایران و آمریکا برعهده داشت.

🔹بسیاری از کارشناسان احتمال اینکه لاوروف حامل پیام ویژه ای برای ایران از سوی دولت جدید آمریکا باشد را ناچیز می‌دانند اما آنچه که می تواند مانع از ورود پرونده هسته ای ایران به مرحله بحرانی در بازه زمانی کوتاه مدت شود الزاما پیام رسانی مستقیم نیست، بلکه لاوروف می تواند برآورد خود از رویکرد احتمالی دولت ترامپ در قبال ایران و سناریوهای محتمل را به طرف ایرانی منتقل کرده و نقشه راه مطلوب و مدنظر ایران را هم دریافت و به همین سبک به اطلاع طرف امریکایی برساند.

🔹در حوزه مذاکرات برای احیای برجام و معکوس شدن ساعت شنی که می‌تواند این پرونده را تا اکتبر ۲۰۲۵ به ایستگاه بازگشت تحریم های شورای امنیت علیه ایران و واکنش تند و تیز تهران برساند، موضع روسیه قابل توجه است. روسیه از مخالفان خارج شدن برنامه هسته ای ایران از چارچوب تحت نظارت آژانس بین المللی انرژِی اتمی است و همزمان که نماینده روسیه در این نهاد نظارتی هسته ای دائما بر اشتباه بودن ادعاهای غرب در خصوص غیر صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران تاکید می کند اما مسکو از پررنگ شدن بحث ها درباره تغییر دکترین هسته ای در ایران و خروج این کشور از ان پی تی هم حمایت نمی کند. لذا به نظر می رسد یکی از پیام های لاوروف به عراقچی در مدت زمان حضور در تهران می تواند این موضوع باشد.

🔹گزارش های رسیده حاکی از آن است که مساله آینده سوریه یکی از مهم ترین موضوعات روی میز رایزنی های مسکو و آنکارا در دیدار روز یکشنبه و دوشنبه لاوروف با هاکان فیدان در ترکیه بوده است.

🔹دولت موقت در سوریه به سرپرستی احمد الشرع اخیرا از مواضع تند و تیز اولیه علیه تهران فاصله گرفته و باید دید که نسخه پیشنهادی لاوروف به عراقچی برای عادی سازی رابطه تهران و دمشق چیست و البته چه پیش شرط های احتمالی را در خود جا داده است.

🔹سرگئی لاوروف در جامه نماینده دیپلماتیک کرملین در حالی تور منطقه ای خود را آغاز کرده که به نظر می رسد حضور دونالد ترامپ در کاخ سفید شکاف عظیمی در جبهه منسجم اروپا و آمریکا علیه روسیه پس از آغاز جنگ اوکراین ایجاد کرده و همین وضعیت بر اعتماد به نفس مسکو برای بازگشت مقتدرانه به صحنه معادلات منطقه ای و فرامنطقه ای افزوده است.

🔹باید دید که نقشه راه جمهوری اسلامی ایران برای بازی هوشمندانه در زمین پیش رو و در راستای تامین منافع ملی خود چیست؟
https://irna.ir/xjSYdD


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔺ادعای آژانس در مورد وضعیت تولید اورانیوم ایران

🔸خبرگزاری آسوشیتدپرس با استناد به گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مدعی شد که ایران ۲۷۴.۸ کیلوگرم اورانیوم غنی شده تا ۶۰ درصد دارد. این یک افزایش ۹۲.۵ کیلوگرمی از زمان آخرین گزارش آژانس در ماه نوامبر است.
🔸بر اساس آنچه این خبرگزاری از گزارش آژانس استخراج کرده است: افزایش قابل توجه تولید و انباشت اورانیوم با غنای بالا توسط ایران، (باعث) نگرانی جدی است.


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔺فراخوان اوجالان؛ آغاز مسیری دشوار!

عبدالله اوجالان دوشنبه گذشته در زندان امرلی، پیامی تحت عنوان «فراخوانی برای صلح و جامعه دموکراتیک» نوشت که پنجشنبه احمد تورک شهردار سابق ماردین (عزل شده توسط دولت) آن را در نشستی خبری قرائت کرد.

پیام اوجالان را می‌توان محصول دو عامل دانست؛ نخست بازنگری خود او در افکار و اندیشه‌هایش و مانیفست پ.ک.ک که البته اتفاق جدیدی نیست و دو فراخوان قبلی اوجالان در سال‌های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۵ موید این مدعاست. اما عامل دوم هم گفتگوهای مستمر میان او و دستگاه اطلاعاتی ترکیه به ویژه در یک سال اخیر است.

اما پیام اوجالان از دو منظر یکی محتوا و دیگری بسترهای داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی با دو نامه یک دهه  قبل متفاوت است. دو فراخوان‌ قبلی دعوت به توقف عملیات‌ها علیه ترکیه بود، اما تصریحی بر بر زمین گذاشتن سلاح نداشت. اما پیام جدید اوجالان هم خواستار خداحافظی همیشگی با سلاح و هم انحلال پ.ک.ک و ورود به یک فرایند سیاسی شده است.

رهبر حزب کارگران کردستان ترکیه در پیام جدید خود تلاش کرده است که ماحصل بازاندیشی خود در این دو دهه و اندی را در چارچوبی نظری و در قالب یک مانفیست و نقشه راه جدید برای حل مساله کردی در ترکیه با بازنمایی تاریخی و عوامل شکل‌گیری این حزب ارائه دهد. از این جهت این پیام هر چند غیر مستقیم دولت و حاکمیت و ملت ترکیه را نیز خطاب قرار می‌دهد؛ اما مخاطب اصلی آن خود پ.ک.ک است.

اوجالان هر چند از اعضای حزب خواسته است که سلاح خود را زمین گذاشته و حزب را منحل کنند، اما فراخوانش در این باره به معنای اعتراف به اشتباه بودن حمل آن از ابتدای کار نیست؛ بلکه حتی آن را به نوعی برای برهه‌ای در واکنش به انکار واقعیت کردها در ترکیه و در سایه محدودیت‌های گسترده موجه هم می‌داند؛ اما بر این باور است که پ.ک.ک با فروپاشی «سوسیالیسم واقعا موجود» در دهه نود و کاهش انکار هویت کردها در ترکیه و غیره باید با کنار گذاشتن کار نظامی و انحلال خود با تئوری، برنامه، راهبرد و تاکتیک قبلی خود خداحافظی کند و مسیر کار سیاسی را با تشکیلات و برنامه و راهبردی جدید آغاز کند.

سپس هدف از کار سیاسی را ساخت یک جامعه و نظام سیاسی دموکراتیک اعلام می‌کند و اینجا مخالفت خود را با راهکارهایی چون دولت-ملت جداگانه، فدرالیسم، خودمختاری اداری و راهکارهای فرهنگی‌محور ابراز می‌دارد.

واقعیت هم این است که آنچه پیشران اصلی دولت ترکیه و اوجالان به سمت صلح و آشتی بوده نوعی بن‌بست است که دو طرف واقف هستند. هر دو طرف به این جمع بندی رسیده‌اند که این مواجهه مسلحانه فراز و نشیب دارد؛ اما پایانی و برنده‌ای ندارد و یک وضعیت فرسایشی بی‌حاصلی را برای آن‌ها رقم زده است.

در این میان دولت ترکیه با درک شرایط نوین منطقه و بین‌الملل و نگرانی نسبت به عقب ماندن از چرخه توسعه در سایه دورخیز کشورهای عربی خلیج فارس و چالش تداوم حکمرانی عدالت و توسعه در آینده، مساله کُردی و وجود پ.ک.ک را مهم‌ترین چالش و مانع فراروی خود در این زمینه می‌داند. کما این که اردوغان به دنبال اصلاحاتی داخلی از جمله اصلاح قانون اساسی است که بدون حمایت حدودا 60 نماینده کُرد عضو حزب «برابری و دموکراسی خلق‌ها» میسر نیست. البته خود کردها هم از بخشی از این اصلاحات منتفع می‌شوند.

اما اکنون پرسش کانونی این است که سرنوشت فراخوان اوجالان چه می‌شود؟
آیا فرماندهان و اعضای پ.ک.ک به ندای رهبر حزب سلاح خود را بر زمین می‌گذارند و آن را منحل می‌کنند؟
فعلا پاسخ روشنی نمی‌توان داد و برای داوری هم زود است. پیام اوجالان با وجود اهمیت و تاریخی بودن آن اما سرآغاز یک راه بسیار دشوار در مسیر صلح در ترکیه است که با چالش‌های پیچیده و فراوانی در دو عرصه داخلی و خارجی مواجه است. اما از واکنش هواداران پ.ک.ک در ترکیه پیداست که فراخوان رهبر این حزب موافقان و مخالفان خود را دارد و همین خود در سایه عوامل منطقه‌ای و بین‌المللی می‌تواند مانعی در رسیدن رهبران و اعضای آن به یک جمع‌بندی واحد باشد و باعث انقسام و دو دستگی شود. مخالفان معتقدند که هنوز روشن نیست که دولت ترکیه در مقابل بر زمین گذاشتن سلاح و انحلال پ.ک.ک چه امتیازاتی می‌دهد و دست به چه اصلاحاتی می‌زند.

در این زمینه اما به نظر می‌رسد که دولت ترکیه نظاره‌گر وضعیت و سبک سنگین کردن آن است. پلان بعدی می‌تواند آزادی اوجالان در آینده و سخنرانی او در پارلمان باشد که تحرکات ایشان با توجه به جایگاه خاصی که دارد، می‌تواند نوعی پویایی به سپهر سیاست کُردی در ترکیه در جهت پیشبرد مانیفست جدیدش ببخشد و در مقابل مخالفان آن را در منگنه و وضعیت سختی قرار ‌دهد.
فعلا باید منتظر آزادی احتمالی اوجالان و آثار آن در جهت پیشبرد فراخوان و اهدافش ماند.
#صابر_گل_عنبری

💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴 بررسی اطلاعات منتشر شده از جدیدترین گزارش مدیرکل آژانس اتمی در مورد ایران

🚨  آیا رافائل گروسی در حال بسترسازی برای فعال‌سازی مکانیسم ماشه است؟

🔸نکته قابل توجه در این گزارش و گزارش های پیشین رافائل گروسی این است که سابقه همکاری ایران با آژانس کمتر مورد توجه این نهاد فنی و کشورهای اروپایی قرار گرفته و هیچ وقت در گزارشها و بیانیه های کشورها برجسته نشده است.

🔸از سوی دیگر در موارد زیادی مطالبی که عموماً منفی هستند در هر دو گزارش پادمانی و برجامی نقل میشود که این اقدامی غیر حرفه ای است.

🔸در گزارش جدید مدیرکل آژانس در بحث مربوط به مسائل حل نشده به چهار مورد اشاره شده در حالی که تنها موضوع دو مکان باقیمانده و دو مکان دیگر حل و فصل شده است.

🔸در رابطه با دو مکان مورد بحث، موضوع آلودگی مطرح است که اهمیت اشاعه ای ندارد و نباید بر توانایی آژانس در ارائه تضمین از ماهیت صلح آمیز برنامه هسته ای ایران تأثیر گذار باشد. در واقع می توان گفت که موضوع مواد با غنای بالا مطرح نیست و انحرافی در کار نبوده و این آلودگی همیشه میتواند وجود داشته باشد.

🔻 حسن بهشتی‌پور کارشناس مسائل هسته‌ای در پاسخ به این سؤال که آیا این قطعنامه‌ها و رویکرد شورای حکام می‌تواند پیش‌زمینه‌ای برای فعال‌سازی مکانیسم ماشه باشد، گفت: بله، باید این‌گونه بگوییم که این قطعنامه‌ها زمینه‌ساز توجیه استفاده سه کشور اروپایی از مکانیسم ماشه است.

🔻چرا که ایران تمامی فعالیت‌های خود را تحت نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی انجام می‌دهد و اگر به برخی تعهدات عمل نکرده، همه این موارد در پاسخ به عدم اجرای تعهدات طرف مقابل، به‌ویژه خروج یکجانبه ایالات متحده از برجام در سال ۲۰۱۸ است.

🔻پیش از آن، ۱۵ گزارش مدیرکل آژانس، علی‌رغم فشارهای آمریکا، بر التزام ایران صحه گذاشته است. از آن سال به بعد، ایران به تدریج تعهدات برجامی خود را کاهش داده است. بنابراین، استفاده از مکانیسم ماشه و ترتیبات حل اختلاف در چارچوب برجام بهانه‌ای می‌طلبد که به نظر می‌رسد آنچه در شورای حکام شاهد آن هستیم، همین روند را دنبال می‌کند. به همین دلیل، این قطعنامه‌ها از اهمیت بالایی برخوردارند و باید بسیار جدی گرفته شوند.

🔻بازگشت قطعنامه‌های پیشین نه تنها تحریم‌های سازمان ملل را مجدداً علیه کشورمان اعمال خواهد کرد، بلکه به تحریم‌های یکجانبه آمریکا، که با تکیه بر هژمونی مالی خود اعمال شده، نیز مشروعیت می‌دهد.

🔻 همچنین، بازگشت به ذیل فصل هفتم منشور سازمان ملل، ایران را بار دیگر به عنوان «تهدیدی برای صلح و امنیت جهانی» مطرح می‌کند، که این وضعیت قابل مقایسه با شرایط فعالی تحریم‌های آمریکا نیست./ ایرنا


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
🔴امکان یا امتناع میانجیگری عربستان میان تهران و واشنگتن

#تحلیل_کوتاه

🔹گزارش CNN از تمایل عربستان برای میانجیگری میان ایران و آمریکا، تحلیل‌ها و گمانه‌زنی‌های مختلفی از امکان و احتمال چنین رویدادی را به میان آورده است. این موضوع بویژه با میانجیگری ریاض میان آمریکا و روسیه بر سر اوکراین و همچنین نشست مشترک رهبران عرب درباره جنگ غزه که روز جمعه ۲۱ فوریه در عربستان برگزار شد، می‌تواند روند میانجیگری پادشاهی سعودی را به تنش ایران و آمریکا هم مرتبط سازد.

🔸این شبکه آمریکایی ۱۴ فوریه در گزارشی با اشاره به تمایل عربستان برای میانجیگری میان ایران و آمریکا نوشت: ریاض منافع و نگرانی‌های همزمانی برای پرداختن به این مسئله دارد. پادشاهی سعودی نگران است پس از تضعیف متحدان منطقه‌ای ایران که برای مدت‌ها به عنوان عامل بازدارنده تلقی می‌شدند، تهران در راه دستیابی به تسلیحات هسته‌ای گام بردارد. عربستان امیدوار است بتواند از روابط نزدیک خود با دونالد ترامپ برای ایجاد پل دیپلماتیک میان ایران و آمریکا استفاده کند.

🔸البته در گزارش سی‌ان‌ان مشخص نشده است که آیا عربستان سعودی در این زمینه پیشنهاد رسمی ارائه کرده است یا خیر، اما اقدامات ریاض در راستای تقویت روابط با ایران را می‌توان تضمینی برای گذاشتن یک صندلی جدید بر سر میز مذاکره دید.

🔸اما آنچه می تواند این میانجیگری را عملی سازد، میزبانی عربستان از دو طرح صلح بزرگ در سطح منطقه‌ای و جهانی یعنی صلح غزه با حضور رهبران عرب و بویژه صلح اوکراین میان روسای جمهور آمریکا و روسیه در ریاض است. موفقیت این میانجیگری شانس عربستان به‌عنوان بازیگر اقتصادی به‌تازگی بی‌طرف در منازعه ایران و آمریکا را افزایش می‌دهد.

🔸عربستان در سیاست خارجی جدید خود به دنبال تنوع بخشیدن به متحدان در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی است و برای دستیابی به آن انعطاف پذیری و عمل‌گرایی را در زمان‌هایی که لازم باشد به کار خواهد گرفت. همچنین نگرانی‌های ریاض از افزایش سطح تهدیدات در منازعه ایران و آمریکا می تواند یکی از انگیزه‌های جدی ریاض برای میانجیگری در این کشمکش بزرگ باشد.

🔸از این زاویه می توان احتمال میانجیگری عربستان را حول دو محور اصلی تبیین کرد:

💢ادراک تهدید از منازعه ایران و آمریکا

🔸پروژه اقتصادی عربستان تحت عنوان چشم انداز ۲۰۳۰ را باید نقشه راه سیاست خارجی ریاض در برهم کنش منطقه ای مورد ارزیابی قرار داد. این تغییر اولویت باعث تغییر چشم انداز خاورمیانه‌ای پادشاهی شده و در نتیجه نسبت معناداری با مقوله امنیت و ثبات در غرب آسیا دارد. تصاعد تنش میان ایران و آمریکا و از کنترل خارج شدن آن به شکل سناریوی حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران و متقابلا پاسخ ایران می‌تواند فضای پر از عدم قطعیتی را متوجه منطقه و در راس آنها عربستان و شورای همکاری خلیج فارس کند. این مسئله بخصوص با توجه به سطح پیشرفته برنامه هسته‌ای ایران و در چشم انداز قرار نداشتن مذاکرات و توافق میان تهران و واشنگتن، می‌تواند انگیزه‌های ریاض برای میانجیگری را تشدید کند. بویژه که اعلام تمایل به میانجی‌گری میان ترامپ و ایران راهی است تا سعودی به طور ضمنی نشان دهد همراه سیاست فشار حداکثری علیه تهران نیست.

💢جایگاه‌یابی در صلح سازی

🔸دومین انگیزه ریاض از احتمال میانجیگری میان ایران و آمریکا به مقوله صلح‌سازی و جایگاه‌یابی در فرآیندهای دیپلماسی منطقه ای مرتبط است. فراتر رفتن از محدودیت‌های سنتی قدرت می‌تواند از مسیر چانه زنی در شکاف‌ها و کشمکش‌های بین‌المللی میسر شود و برای یک کشور اعتبار و پرستیژ بین‌المللی به همراه آورد. تصویری که کشورها تلاش می‌کنند با ایجاد مدل های نرم‌افزاری؛ ضمن بهبود تصویر جهانی از خود، زمینه ارتقای سایز قدرت در مقوله قدرت نرم را فراهم آورند.

در این روند، میانجیگری در قبال بحران‌های منطقه ای با اثرات فرامنطقه ای و بین‌المللی همانند سودان، اوکراین، غزه و ایران می‌تواند به جایابی و جایگاه‌یابی ریاض در مقوله صلح‌سازی کمک کند و عربستان را به کانون دیپلماسی منطقه‌ای تبدیل کند. این فرمول همچنین می‌تواند نقش سنتی عمان و نقش در حال تقویت قطر را نیز تحت شعاع قرار دهد و به حفظ برتری هژمونیک عربستان بر شبه جزیره عربی هم کمک کند. مولفه‌ای که ریاض سال‌ها تلاش می‌کرد از طریق اعمال زور و ایفای نقش برادر بزرگتر آن را به پیش ببرد.


💠 کانال  پایش راهبردی ایران 💠


پایش را به دیگران معرفی کنید.

👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW
2025/07/09 19:14:35
Back to Top
HTML Embed Code: