Telegram Web Link
رابطه کم‌خونی فقر آهن و تشنج ناشی از تب:

غربالگری کم‌خونی فقر آهن در کودکان خردسال با سابقه تشنج ناشی از تب


– مطالعات متعددی ارتباطی میان تشنج ناشی از تب و کم‌خونی فقر آهن یا (Iron Deficiency Anemia) نشان داده‌اند. هرچند تاکنون رابطه‌ علت و معلولی بین کم‌خونی فقر آهن و بروز تشنج ناشی از تب به اثبات نرسیده است، اما سطح فریتین سرم ( شاخص‌ ذخایر آهن بدن) در کودکانی که دچار تشنج ناشی از تب می‌شوند، به طور قابل‌توجهی پایین‌تر از کودکانی است که فقط تب دارند.

بر همین اساس، غربالگری از نظر کم‌خونی فقر آهن در کودکان خردسالی که سابقه تشنج ناشی از تب دارند، ممکن است توصیه‌ شود.
#کم‌خونی_فقر_آهن
#تشنج_ناشی_از_تب
تهیه‌شده توسط: کانال مطالعات تخصصی طب کودکان
با نظارت دکتر منصور شیخ‌الاسلام
لینک کانال: https://www.tg-me.com/pediatricarticles
يافته هاي مرحله به مرحله آزمايشگاهي پيدايش آنمي فقر آهن:

بالانس منفي آهن اولين پديده سير يك بيمار به طرف آنمي فقر آهن است .هنگامي كه شخصي دچار بالانس منفي آهن شود.
( حاملگي ،خونريزي ،رشد سريع در دوران نو جواني ،عدم دريافت آهن كافي در رژيم غذائي ) .

اولين مشخصه آزمايشگاهي كه بيمار پيدا مي كند كاهش فريتين سرم به زير 20 نانو گرم در ميلي ليتر است.مقدار فريتين نماينده ذخيره آهن بدن است و هنگامي كه مقدار آن به زير 15 نانو گرم در ميلي ليتر برسد نشان دهنده عدم وجود ذخائر آهن در مغز استخوان مي باشد.

تا زماني كه ذخيره آهن در مغز استخوان وجود دارد و ميتواند براي خونسازي مورد استفاده قرار گيرد؛مقدار آهن سرم ،TIBC و پروتو پورفيرين گلبول هاي قرمز، شاخص هاي گلبول هاي قرمز و مرفولوژي گلبول هاي قرمز طبيعي است ولي با از دست رفتن ذخيره آهن بدن ،آهن سرم شروع به پائين آمدن مي كند و پروتوپورفيرين گلبول هاي قرمز و TIBC افزايش مي يابد.

تا هنگامي كه مقدار آهن سرم در محدوده طبيعي باشد اختلالي در سنتز هموگلوبين ايجاد نمي شود ولي موقعي كه اشباع ترانسفرين به 15 تا 20 در صد كاهش يابد سنتز هموگلوبين مختل مي شود .اين مرحله،خونسازي همراه با كمبود آهن ميباشد و آهن سرم به زير 50 ميكروگرم در صد و TIBC بالاي 380 ميكروگرم در صد وفريتين سرم زير 15 نانوگرم در ميلي ليتر است وگلبول هاي قرمز ميكروسيتيك شروع به پيدايش مي كنند.

مرحله نهائي ،پيدايش آنمي فقر آهن ووقتي است كه مقدار آهن سرم زير 30 ميكروگرم در صد ،TIBC بالاي 400 ميكروگرم در صد و اشباع ترانسفرين زير 10 در صد شده ودر لام محيطي گلبول هاي قرمز به صورت هيپو كروميك وميكروسيتيك ديده مي شوند.

با پيدايش گلبول هاي قرمز ميكروسيتيك RDW(Red cell distribution width) افزايش مي يابد.
وقتي آهن كافي براي سنتز هموگلوبين موجود
نبود موجب  تجمع پره كورسورهاي heme شده و مقدار (free erythrocyte protoporphyrin ) FEPافزايش مي يابد .افزايش FEP مخصوص كمبود آهن نبوده ودر مسموميت با سرب ،آنمي هموليتيك مزمن ،آنمي همراه با بيماري مزمن و تعدادي از پورفيري ها نيز ديده مي شود.


زینک پروتوپورفیرین گلبول قرمز (Zinc Protoporphyrin یا ZPP) (واحد: میکرومول بر مول هم)
سن ≤ ۵ سال: بیشتر از ۷۰
کودکان بالای ۵ سال: بیشتر از ۸۰
کودکان بالای ۵ سال با گلبول‌های قرمز شسته‌شده: بیشتر از ۴۰
ZPP را می‌توان مستقیماً از یک قطره خون با دستگاه هماتوفلورومتر قابل حمل اندازه‌گیری کرد.
این تست، ابزاری مفید برای غربالگری در بررسی‌های میدانی است، به‌ویژه در کودکان، زیرا در آن‌ها کم‌خونی ناشی از کمبود آهن (بدون پیچیدگی‌های دیگر) علت اصلی کم‌خونی است.
مسمومیت با سرب نیز می‌تواند سطح ZPP را افزایش دهد، به‌ویژه در محیط‌های شهری یا صنعتی.(نلسن)

ممكن است تعداد رتيكولوسيت ها نرمال بوده يا كمي افزايش نشان دهد ولي با محاسبه شمارش مطلق رتيكولوسيت ها، نشانه پاسخ ناكافي در مقايسه با درجه آنمي موجود است.

هنگامي كه كمبود آهن و كمبود  فولات همزمان در بيماري وجود داشته باشد در اسمير لام محيطي مجموعه اي از گلبول هاي قرمز ماكروسيتيك وميكروسيتيك ديده مي شوندوتوام شدن اينها ميتواند باعث نرمال شدن MCV بشود.

تعداد پلاكت ها افزايش يافته وترومبوسيتوز گاهي تا 600000يا 1000000 و به ندرت ترومبو سيتوپني ديده مي شود.تعداد لكوسيت ها ومگاكاريوسيت ها طبيعي است.
.
با رنگ آميزي Prussian blue هموسيدرين در مغز استخوان قابل نشان دادن نيست و در يك سوم بيماران وجود خون مخفي را مي توان در مدفوع نشان داد.

تشخيص افتراقي: با انجام الكتروفورز هموگلوبين واندازه گيري هموگلوبين A2 وهموگلوبين  F ميتوان به احتمال وجود بتا تالاسمي يا هموگلوبين C ياD به عنوان اتيولوژي آنمي ميكروسيتيك پي برد .

مسموميت مزمن با سرب مي تواند ميكروسيتوز خفيف ايجاد كند .

رنگ آميزي مغز استخوان با perls stain براي تشخيص آنمي سيدروبلاستيك با نشان دادن ringed sideroblast سودمند است .

هر وقت به تالاسمي مينور مشكوك هستيد علاوه بر الكتروفورز هموگلوبين كه در خواست ميكنيد، اندازه گيري هموگلوبين A2 به روش كروما توگرافي ستوني را هم درخواست كنيد زيرا بهتر از الكتروفورز هموگلوبين مقدار هموگلوبين A2 را مشخص ميكند.

اگر آنمي ميكروسيتيك هيپوكروميك با سابقه فاميلي در بيماري وجود داشته باشد و هموگلوبين A2 و F او نرمال بود والكتروفورز هموگلوبين طبيعي داشت و به درمان با آهن جواب نمي داد به آلفاتالاسمي trait فكر مي كنيم.
#آنمی
تهیه شده توسط :
کانال مطالعات تخصصی طب کودکان
با نظارت دکتر منصور شیخ الاسلام
https://www.tg-me.com/pediatricarticles
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
لنفادنوپاتی (بزرگی غدد لنفاوی):
در کودکان مبتلا به لنفادنوپاتی محیطی، علائم بالینی نگران‌کننده شامل موارد زیر است:

علائم سیستمیک مانند تب بیش از یک هفته، تعریق شبانه، یا کاهش وزن (بیش از ۱۰ درصد از وزن بدن)

غدد لنفاوی سوپراکلاویکولار (در ناحیه پایین گردن)

لنفادنوپاتی منتشر (بزرگی غدد لنفاوی در چندین ناحیه بدن)

غدد لنفاوی ثابت و بدون درد در غیاب سایر علائم

غدد لنفاوی بزرگ‌تر از ۱ سانتی‌متر که در دوره نوزادی ظاهر شده‌اند

غدد لنفاوی بزرگ‌تر از ۲ سانتی‌متر که نسبت به حالت اولیه بزرگ‌تر شده‌اند یا پس از دو هفته درمان آنتی‌بیوتیکی بهبود نیافته‌اند

عکس قفسه سینه غیرطبیعی به‌ویژه وجود توده در ناحیه مدیاستن یا بزرگی غدد لنفاوی در ناف ریه

آزمایش خون (CBC) غیرطبیعی مانند وجود لنفوبلاست یا کاهش تعداد سلول‌ها در بیش از یک رده سلولی

افزایش آنزیم LDH (که ممکن است نشانه‌ی فعالیت بیماری بدخیم باشد)
نبود علائم عفونی در نواحی گوش، بینی و گلو
بالا بودن مداوم یا افزایشی ESR/CRP (نشانگر التهاب) با وجود دریافت درمان آنتی‌بیوتیکی
#لنفادنوپاتی

تهیه شده توسط: کانال مطالعات تخصصی طب کودکان
با نظارت دکتر منصور شیخ‌الاسلام
https://www.tg-me.com/pediatricarticles
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
آب آلیبور (Eau d’Alibour یا آب دالیبور)
یک داروی قدیمی است که فقط با نسخه پزشک قابل تهیه می‌باشد. این محلول دارای خواص ضدباکتری، ضدالتهاب و کمک‌کننده به ترمیم زخم است و ممکن است در برخی شرایط خاص مفید باشد، اما باید با احتیاط استفاده شود.
اثربخشی:
سولفات روی (زینک سولفات) دارای اثرات ضدویروسی و قابض (جمع‌کننده بافت‌ها) است.
سولفات‌های مس و روی می‌توانند التهاب را در بیماری‌هایی مانند اگزما، درماتیت آتوپیک و عفونت‌های سطحی پوستی کاهش دهند.
کافور موجود در این محلول خاصیت ضدخارش دارد.
توجه: از این محلول نباید در چشم استفاده شود.
#آب_الیبور
تهیه شده توسط :
کانال مطالعات تخصصی طب کودکان
با نظارت دکتر منصور شیخ الاسلام
https://www.tg-me.com/pediatricarticles
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
در موارد ابتلا به اسهال حاد، کودکان به‌ویژه نوزادان، نسبت به بزرگسالان بیشتر مستعد کم‌آبی هستند، زیرا نیاز پایه‌ای آن‌ها به مایعات و الکترولیت‌ها به ازای هر کیلوگرم وزن بدن بیشتر است و همچنین برای تأمین این نیازها به دیگران وابسته‌اند . کم‌آبی بدن باید به‌سرعت ارزیابی شده و بر اساس درجه کم‌آبی و نیاز روزانه تخمینی، طی ۴ تا ۶ ساعت اصلاح شود.

در صورت وجود استفراغ، می‌توان مقادیر کم محلول خوراکی جبران کم‌آبی (ORS) را با قطره‌چکان، قاشق چای‌خوری یا سرنگ به کودک داد. این کار با حجم بسیار کم، مثلاً ۵ میلی‌لیتر در هر بار، آغاز می‌شود و به‌تدریج با تحمل کودک، حجم مصرفی افزایش می‌یابد.

محلول استاندارد جهانی فعلی ، محلول ORS کم‌اسمولالیتی سازمان جهانی بهداشت (WHO) است که حاوی ۷۵ میلی‌اکی‌والان سدیم، ۶۴ میلی‌اکی‌والان کلر، ۲۰ میلی‌اکی‌والان پتاسیم و ۷۵ میلی‌مول گلوکز در هر لیتر است و اسمولاریته کل آن ۲۴۵ میلی‌اسمول در لیتر می‌باشد. این محلول از مایعات خانگی مؤثرتر است.

نوشابه‌ها، آب‌میوه‌ها، چای و سایر مایعات خانگی برای درمان یا نگهداری در کم‌آبی مناسب نیستند، زیرا غلظت گلوکز و اسمولاریته بالایی دارند و میزان سدیم آن‌ها پایین است.

محدودیت‌های استفاده از ORS شامل شوک، کاهش سطح هوشیاری، فلج روده (ایلیوس)،انواژیناسیون، عدم تحمل کربوهیدرات (نادر)، استفراغ شدید و دفع مدفوع زیاد (بیش از ۱۰ میلی‌لیتر به‌ازای هر کیلوگرم در ساعت) می‌باشند.

تعداد کمی از کودکان، مانند آن‌هایی که دچار کم‌آبی شدید هستند یا نمی‌توانند مایعات را از راه دهان تحمل کنند، نیاز به درمان اولیه با تزریق وریدی دارند، اما در بیشتر موارد، جبران کم‌آبی از راه دهان روش ارجح برای تأمین مایعات و جایگزینی مایعات از دست رفته.
Nelson 2024
#اسهال
تهیه شده توسط :
کانال مطالعات تخصصی طب کودکان
با نظارت دکتر منصور شیخ الاسلام
https://www.tg-me.com/pediatricarticles
مقاومت آنتی‌بیوتیکی در گونه‌های مختلف شیگلا و در مناطق جغرافیایی مختلف متفاوت است.
در حال حاضر، در بیشتر کشورهای توسعه‌یافته و کم‌منبع، سویه‌های شیگلا اغلب نسبت به آمپی‌سیلین و تری‌متوپریم-سولفامتوکسازول (TMP-SMX) مقاوم هستند. بنابراین، این داروها نباید برای درمان تجربی شیگلوز مشکوک استفاده شوند، مگر اینکه مشخص باشد سویه مورد نظر نسبت به آن‌ها حساس است .

درمان تجربی در کودکان مبتلا به اسهال خونی باید بر اساس داده‌های منطقه‌ای و نیز سابقه سفر بین‌المللی انجام شود.

سفریاکسون (با دوز ۵۰–۱۰۰ میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در ۲۴ ساعت، به‌صورت یک نوبت در روز وریدی یا عضلانی) می‌تواند به عنوان درمان تجربی به‌ویژه برای نوزادان کوچک مورد استفاده قرار گیرد.

سفیکسیم، یک سفالوسپورین خوراکی نسل سوم (با دوز ۸ میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در ۲۴ ساعت، تقسیم‌شده هر ۱۲ تا ۲۴ ساعت)، ممکن است مورد بررسی قرار گیرد، هرچند که شکست درمان در عفونت‌های ناشی از S. sonnei در بزرگسالان گزارش شده است.

سفالوسپورین‌های خوراکی نسل اول و دوم، با وجود حساسیت در آزمایشگاه، به عنوان داروهای جایگزین مناسب نیستند.

آزیترومایسین (با دوز ۱۲ میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم در روز اول، و سپس ۶ میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم برای چهار روز بعد) به‌عنوان یک داروی جایگزین مؤثر برای درمان شیگلوز اثبات شده است.

سیپروفلوکساسین (با دوز ۲۰–۳۰ میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم در ۲۴ ساعت، تقسیم‌شده در دو دوز) داروی انتخابی توصیه‌شده توسط سازمان جهانی بهداشت (WHO) برای تمامی بیماران مبتلا به اسهال خونی است، بدون در نظر گرفتن سن.

توجه داشته باشید که از سال ۲۰۱۵، مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌های آمریکا (CDC) افزایش مقاومت و کاهش حساسیت نسبت به سیپروفلوکساسین و آزیترومایسین را در ایالات متحده ردیابی کرده است.
همچنین توصیه می‌شود مکمل زینک هم‌زمان با درمان آنتی‌بیوتیکی تجویز شود.
Nelson 2024
#شیگلوز
تهیه شده توسط :
کانال مطالعات تخصصی طب کودکان
با نظارت دکتر منصور شیخ الاسلام
https://www.tg-me.com/pediatricarticles
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
در مناطق جغرافیائی گوناگون حساسیت آنتی بیوتیکی شیگلا فرق میکند. اغلب آنها به آمپی سیلین و کوتریموکسازول مقاوم شده اند.در آماری از امریکا مقاومت به نالی دیکسیک اسید 2% وسیپروفلوکساسین 0.5 در صد بوده .در چین مقاومت شیگلا سونئی به سفتریاکسون حدود 13% و در آسیا و افریقا مقاومت به نالیدیکسیک اسید در حال افزایش است.

داروهای مطرح برای درمان شیگلوزیس آزیترومایسین (روز اول 12 میلی پر کیجی  وسپس 6 میلی گرم پرکیجی بمدت 4 روزدیگر). سفتریاکسون 50 میلی گرم پر کیجی در 24 ساعت(به خصوص برای کودکان کم سن).سفیکسیم در کودکان 8 میلیگرم پر کیجی در 24 ساعت .

سییپروفلوکساسین 20-30 میلی گرم پر کیجی در 24 ساعت منقسم به 2 دوز(در مواردی که مقاومت به سایر داروها در بیمار زیر 18 سال وجود داشته باشد وفقط مجبور به استفاده از آن باشیم)پیشنهاد میشوند.

یکی از مکانیسم های مقاومت شیگلادر مقابل سفالوسپورین های نسل سوم از طریق اعمال بتالاکتاماز با طیف وسیع است ودر مواردی که شیگلوزیس مقاوم به داروهای متعدد داریم میتوان استفاده از مروپنم با دوز 120 میلی گرم پر کیجی در 24 ساعت را مد نظر داشت.

درمان بیمارانی که ظن قوی به شیگلوزیس را داریم باید بعد از گرفتن اسمیر و کشت مدفوع بطور امپریک و زود شروع کرد.ومنتظر جواب کشت فرصت را هدر نداد.چون شیگلا در محیط کشت مشکل گاهی رشد میکند .اگر بیمار به درمان امپریک خوب جواب داده بود حتی اگر کشت مدفوع منفی شد دوره کامل درمان 5 روزه را در کودک ادامه میدهیم.واگر پاسخ به درمان داده نشده بود با توجه به نتیجه کشت درمان را برقرار میکنیم.
#شیگلوز
تهیه شده توسط :
کانال مطالعات تخصصی طب کودکان
با نظارت دکتر منصور شیخ الاسلام
https://www.tg-me.com/pediatricarticles
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
عفونت ادراری ناشی از استافیلوکوکوس اورئوس (Staphylococcus aureus UTI):

استافیلوکک اورئوس یکی از پاتوژن‌های مهم انسانی است که طیف وسیعی از عفونت‌های بالینی را ایجاد می‌کند. این باکتری عامل اصلی عفونت‌های خونی، اندوکاردیت عفونی، و همچنین عفونت‌های استخوان و مفاصل، پوست و بافت نرم، پلور و ریه، و عفونت‌های مرتبط با ابزارهای پزشکی است.

اگرچه S. aureus تنها مسئول ۰.۵ تا ۶ درصد از عفونت‌های ادراری (UTI) است
، اما عدم درمان این عفونت می‌تواند منجر به شرایط خطرناک و تهدیدکننده حیات شود. یافتن این باکتری در نمونه ادرار باید با دقت بررسی شود تا وجود احتمالی باکتریمی ناشی از منشأ دیگر (مانند اندوکاردیت) رد گردد.
با این حال، در برخی بیماران، S. aureus می‌تواند موجب کلونیزاسیون و عفونت صعودی در دستگاه ادراری شود. این حالت معمولاً در بیمارانی دیده می‌شود که از ابزارهای مرتبط با دستگاه ادراری استفاده می‌کنند یا دارای سوند ادراری هستند.

اگرچه بیشتر موارد باکتریوری ناشی از S. aureus بدون علامت هستند، اما در صورت بروز علائم، تب شایع‌ترین نشانه است. سایر علائم شامل هماچوری ، تغییر وضعیت ذهنی، دیزوری، درد سوپراپوبیک، و در موارد کمتر، درد پهلو می‌باشند.


عفونت ادراری ناشی از S. aureus مقاوم به متی‌سیلین (MRSA) اغلب با استفاده اخیر از آنتی‌بیوتیک‌ها و کاتتریزاسیون ادراری مرتبط است و معمولاً منجر به اقامت طولانی‌تر در مراکز درمانی می‌شود.

با توجه به ارتباط قوی سوندهای ادراری با عفونت، محدود کردن استفاده از کاتتر ادراری به موارد ضروری و برداشتن آن در اولین فرصت ممکن از اهمیت زیادی برخوردار است.

بیمارانی که دچار عفونت ادراری ناشی از S. aureus در اثر کاتتر شده‌اند، پس از رد کردن وجود باکتریمی، باید به مدت ۱۰ تا ۱۴ روز با آنتی‌بیوتیک مناسب، براساس نتایج کشت و حساسیت دارویی، درمان شوند. همچنین باید کاتتر برداشته یا تعویض شود.
#عفونت_ادراری
#uti
تهیه شده توسط: کانال مطالعات تخصصی طب کودکان
با نظارت دکتر منصور شیخ الاسلام
https://www.tg-me.com/pediatricarticles
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
Cranberry juice
 — Cranberry products (eg, juice or tablets) may be helpful in preventing symptomatic UTIs in children. We prescribe 5 mL/kg per day with a maximum of 1 cup per day. In a meta-analysis that included five studies with 504 children, cranberry products reduced the incidence of recurrent UTI compared with placebo (15 versus 34 percent;
relative risk 0.46, 95% CI 0.32-0.68) .

The potential benefit of cranberry juice should be balanced against the possibility of excessive intake contributing to dental caries, diarrhea, and obesity. Use of cranberry tablets, capsules, or powder may be preferable.
اپتودیت
#عفونت_ادراری
#UTI
تهیه شده توسط :
کانال مطالعات تخصصی طب کودکان
با نظارت دکتر منصور شیخ الاسلام
https://www.tg-me.com/pediatricarticles
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
2025/07/07 16:07:40
Back to Top
HTML Embed Code: