Telegram Web Link
تسلیت؛ به امید و در انتظار پایان رنج و زندان و غربت

برادر عزیزمان علیرضا رجائی، در غربت، در سوگ از دست دادن مادرش بغض در گلو دارد. او در گذشته نیز پدرش را زمانی از دست داد که در زندان بود.  

چه در زندان و چه در غربت، وقتی نمی‌توانی در آخرین بدرقه بهترین عزیزانت شرکت کنی باید متحمل رنجی  مضاعف شوی. 

برای آقای رجایی و همسرش خانم لیاقت و همه بازماندگان آن عزیز سفر کرده آرزوی صبوری  و سلامتی داریم؛ بدان امید که روزی این تیره‌روزی‌هایی که  بهترین فرزندان این سرزمین دچارش شده‌اند، به پایان رسد. 

ئالان توفیقی، احمد پورمندی، احمد علوی، الهه امیرانتظام، بهروز بیات، بهروز خلیق، پرویز مختاری، پروین کهزادی، توران همتی، حسن فرشتیان، حسن یوسفی اشکوری، حسین بحیرایی، حسین علیزاده، حسین کمالی، رحمان لیوانی، رضا بهشتی معز، رضا شیرازی، رضا علیجانی، زهرا قضات، سروش دباغ، سمیه قضات، عبدالعلی بازرگان، عبدالکریم سروش، علی افشاری، علی اکبر موسوی (خوئینی)، علی ایزدی، علی کشتگر، علی کلایی، علیرضا بهتویی، فاطمه حقیقت‌جو، فرزانه بذرپور، فرشین کاظمی نیا، فهیمه ملتی، کاظم علمداری، محمد اولیایی فرد، مرتضی کاظمیان، معصومه شاپوری، مهدی امینی زاده، مهدی جامی، مهدی ممکن، نیره توحیدی، هادی کحال زاده، هژیر عطاری، یاسر میردامادی
👍328
چگونه سوسیال دموکرات شدم | ۲
سروش دباغ

«به اعتقاد من پیشرفت در فلسفه منوط به پاسخ قاطع به پرسش‌ها نیست، بلکه منوط به تعمیق بخشیدن به فهم‌مان از مسائلی است که در تلاش برای یافتن جایگاه ‌مان در جهان به‌ وجود می‌آیند، به شرط این که از این خودآگاهی فراگیری که ما را انسان می‌کند، رنج ببریم.»                                                                                                                                                                            تامس نیگل

ماه گذشته مقالۀ «چگونه سوسیال دموکرات شدم» را به‌دست انتشار سپردم. پس از آن، ملاحظات و نظراتِ همدلانه و ناقدانۀ بسیاری دریافت کردم. سطور پیش رو را ناظر به ابهامات و سوالاتی که نگارش آن مقاله پدید آورده، می نویسم. امیدوارم با این توضیحات، فرایندی که در سلوک فکری- سیاسی خود یک دهۀ اخیر طی کرده و ایستار کنونی ام مشخص‌تر شود. البته، به رغم توضیحاتی که در ادامه می‌آید، همچنان کسانی قانع نخواهند شد و موضع پیشین خود را فرو نخواهند نهاد. در عین حال، صورتبندیِ روشنتر مدعیات و ادله و تقریر محل نزاع، گفتگوی انتقادیِ رهگشاتری را در پی خواهد داشت.


متن کامل در زیتون:

https://www.zeitoons.com/113586
👍13👎21
الواح هویت | ۵
مهدی جامی

آینه هویت
هویت تصویری است که ما از خود می‌بینیم. آینه‌ای است در برابر خود ما. آینه امروز ما و آینه فردای ما. هویت تصویر پویای کودکی و جوانی ما تا پیری است. تصویر این سلوک است. «یک»ی است که در هزاران تصویر تکرار می‌شود و تحول می‌یابد و همان یک نیست و همان یک است. آینه واحدی است که هر روز صبح ما خود تازه‌ای در آن می‌بینیم. رابطه ما با آینه است. رابطه آینه است با آینه‌های دیگر. هر قدر آینه‌ها بیشتر بازتاب‌ها بیشتر. آشنایی‌ها بیشتر و پیوندها انبوه‌تر. متولد که می‌شویم آینه‌مان مادر است. وقتی می‌میریم در آینه‌خانه‌ای می‌میریم که ساخته‌ایم. شناخته‌ایم. پیوند ایجاد کرده‌ایم. آینه‌هایی که روبروی آن توقف کرده‌ایم. آینه‌هایی که از آن گذشته‌ایم. و هر قدر آشناتر شده‌ایم بیگانه‌تر شده‌ایم غریب‌تر شده‌ایم. شده‌ایم همان که باید می‌شده‌ایم. درختی یکتا در باغ. آینه‌ای که دست یاری در آینه‌خانه به دیوار نشانده است. یکی در میان بسیاری. یکی که مثل همه است و مثل هیچکس نیست.

متن کامل در زیتون:

• از این نویسنده و از همین مجموعه تاکنون منتشر شده است:


آینه‌خانه هویتِ ایرانی | سر سخن  آینه‌خانه هویت ایرانی | الواح هویت ۱ آینه‌خانه هویت ایرانی | الواح هویت ۲
آینه‌خانه هویت ایران | الواح هویت ۳
آینه‌خانه هویت ایران | الواح هویت ۴.
.
👍7
عبدالله ناصری: خمینی بهتر بود، خامنه‌ای بدتر!
شباهت‌ها و تفاوت‌های دو ولی‌فقیه در گفت‌وگو با زیتون

زیتون-طاها پارسا: چهل و پنج سال پس از پیروزی انقلاب ۵۷ و  در حالی‌که بسیاری از مخالفان و منتقدان جمهوری اسلامی بر این باورند که رهبر اول و دوم جمهوری اسلامی تفاوت چندانی با هم نداشته و هردو کارنامه‌ی قابل قبولی در زمینه مملکت‌داری و حقوق بشر ندارند. هواداران آقای خامنه‌ای و طیف‌های مشهور به اصولگرا و انقلابی نیز در این موضوع نظری یکسان با مخالفان جمهوری اسلامی دارند و باورشان این است که «خامنه‌ای خمینی دیگر است» با این تفاوت که آن‌‌ها کارنامه هر دو رهبر را قابل دفاع می‌دانند.

در این میان طیفی از فعالان سیاسی که تعداد آن‌ها کم هم نیست، حساب این دو ولی‌فقیه را از هم جدا می‌کنند و معتقدند که این دو رهبر رویکرد متفاوتی داشته و همان‌قدر که اولی و دوران او قابل دفاع است، انتقادات فراوانی به رهبری دوم وارد است. این طیف از فعالان سیاسی که غالبا به جریان اصلاح‌طلب منتسب‌اند و به بازماندگان خانوادگی آیت‌الله خمینی مشهور به «بیت امام» نزدیک‌اند، هر از گاهی سخنان و گوشه‌های از رفتار آیت‌الله خمینی را مستند رفتار و گفتار خود قرار می‌دهند و می‌کوشند از مشروعیت او تکیه‌گاهی برای جریان سیاسی خود بسازند.

گفت‌وگو در داخل ایران در این‌باره دشوار است. عبدالله ناصری، مدیرعامل پیشین خبرگزاری ایرنا و عضو سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، این دشواری را به‌جان خرید و با ‌صراحت همیشگی‌ و کم‌نظیرش به سوالات چالشی من درباره تفاوت‌ها و شباهت‌های این دو رهبر جمهوری اسلامی پاسخ داد. به‌روال همیشگی حضور مصاحبه‌گر در این گفت‌وگو‌های چالشی بیشتر به‌چشم می‌آید. گفتنی است که در زمان طرح سوال‌ها، به‌مناسبت‌های مختلف یاد میرحسین موسوی، «نخست‌وزیر امام» و «رهبر جنبش ۸۸»،  در خاطرم «سبز» می‌شد و آرزو می‌کردم که روزی این گفت‌وگو با همین محورها با او شکل بگیرد.

خواننده‌ی این گفت‌وگو باشید.

https://www.zeitoons.com/113595
👍32👎5
حسین انصاری‌راد: شورای نگهبان منصوب رهبری «خانه‌ی عنکبوت» است

زیتون-حسین انصاری‌راد، نماینده پیشین مجلس، در نامه‌ای سرگشاده به آقای خامنه‌ای،  با اشاره به سخنان اخیر او درباره انتخابات می‌گوید «آن‌چه رهبری  در مقام مدیر و مسئول اول کشور انجام داده در تضاد با سخنان اخیر ایشان است».

رئیس کمیسیون اصل نود در مجلس ششم در این نامه انتقادی که برای انتشار در اختیار زیتون قرار گرفته شورای نگهبان را «بنیاد سست و خانه‌ی عنکبوتی» می‌خواند که با اختیارات تام و مطلق بدون هیچ مستند و پاسخگویی  دیگران متهم می‌کند.

متن کامل  این نامه را در این‌جا می‌توانید  بخوانید ‌. 
👍24
چشم پاسخ از دریچه‌های بسته؟
داریوش محمدپور

بیانیه‌ی مشهور به «روزنه‌گشا» در همین مدت اندکی که از انتشار آن سپری شده، واکنش‌های گسترده‌ای به خود دیده است. این بیانیه – که حتی تلقی «مانیفست» یک طیف سیاسی خاص را می‌شود از آن داشت – از جهات مختلف درخور نقد است، اما به گمان من یک محور مهم در نقد آن را باید در ردیف اول نگاه داشت. و این محور حول این پرسش می‌چرخد: این بیانیه، موضع‌گیری یا مانیفست چه آورده‌ای دارد و برای چه کسی؟ آب به آسیاب چه کسی می‌ریزد؟ مردم مستأصل جان به لب آمده؟ یا نظامی خودکامه و روز به روز بسته‌تر از قبل؟ و کافی است همین پرسش‌ها را خیلی انضمامی و بدون لفاظی،‌ عبارت‌پردازی‌های انتزاعی و صنعت‌گری‌های واژه‌تراشانه بسنجیم.

این بیانیه البته پیشینه‌هایی دارد که با رصد فضای سیاسی به خوبی می‌توان سررشته‌های‌شان را یافت. اما به اختصار می‌کوشم فشرده‌ای را بیاورم که نشان می‌دهد چرا این بیانیه‌ی خاص این واکنش‌ها را به خود دیده (و بیشتر هم خواهد دید).

متن کامل در زیتون:

https://www.zeitoons.com/113652
👍192👎1
راستی «روزنه‌گشایی» ممکن است؟
حسن یوسفی اشکوری

اخیرا حدود صد نفر از فعالان فکری و سیاسی ایران با تنظیم و انتشار بیانیه ای نسبتا مفصل در باره نمایشی به نام «انتخابات» پیش رو اعلام نظر و موضع کرده و دیگران را دعوت به حضور در این مناسک کرده اند؛ بیانیه‌ای که بر اساس محوریت رأی نویسندگان و امضاکنندگان آن به «بیانیه روزنه‌گشا» شهرت یافته است.

اکثر این افراد را می‌شناسم و شماری از آن ها از دوستان خوب من هستند از این رو نه تنها در باره خیرخواهی و مصلحت‌اندیشی ملی آنان تردیدی ندارم بلکه می‌توانم با دیدن نیمه پر لیوان و همدلانه بگویم قصد تک‌تک آنان واقعا روزنه‌گشایی در بازار مکاره سیاست‌ورزی در ساختار حقوقی و حقیقی جمهوری اسلامی واقعا موجود ایران است. اما پرسش اساسی آن است که به راستی در فضای کنونی جمهوری ولایی با زعامت مطلقه آقای خامنه‌ای اندکی، آری اندکی روزنه‌گشایی و اثرگذاری در سرشت حکمرانی و اندکی، فقط اندکی تغییر در احوال مردم ایران ممکن و حتی محتمل است؟

همان‌گونه که من اغلب این دوستان را می شناسم، آنان نیز بی‌تردید مرا می‌شناسند و با نوع تفکر و سوابق فکری و عملکردهای سیاسی من در طول این چهل و پنج سال آشنا هستند. فکر نمی‌کنم کسی مرا به تندروی و احیانا جوّزدگی متهم کند و حتی اگر من نیز استدلال‌های دوستان را معقول می‌یافتم، همان موضع را اعلام می کردم. با این حال تجربه زیسته من در طول این کمتر از نیم قرن به ویژه از چهار سال مجلس اول تا بعد و به طور خاص تجربه دوران اصلاحات و بعدتر به نیکی و به طور مکرر نشان داده است که در فضای حقوقی و نظری جمهوری اسلامی و مزید بر آن فضای نظام ولایی از نوع حکمرانی آقای خامنه‌ای حداقل تا اطلاع ثانوی امکان کمترین بهبود اوضاع به سود مردم وجود ندارد.

متن کامل در زیتون:
https://www.zeitoons.com/113659
👍476😱1🤬1
بیانیه‌ی جمعی از نواندیشان دینی در مورد انتخابات
 در انتخابات فرمایشی شرکت نمی‌کنیم
 
در آستانه‌ی برگزاری «انتخابات» موسوم به "مجلس شورای اسلامی" و "خبرگان رهبری" مناسب دیدیم که نکاتی را از دیدگاه خویش در این باب بیان کنیم.
 
۱- با توجه به همه‌ی شواهد موجود بر این باوریم که "انتخابات" پیش رو فاقد حداقل ارزش‌های سیاسی، اخلاقی و دمکراتیک است و هیچ نسبتی با دمکراسی، حقوق بشر و عدالت اجتماعی ندارد و راهی به عبور از گردنه‌ی استبداد و روزنه‌ای به بهروزی زندگی مردم نمی‌گشاید.
 
بلکه به عکس، مشارکت در چنین انتخاباتی، خواسته یا ناخواسته، در جهت تحکیم و تداوم استبدادی است که دین را بهانه‌ی مطامع حاکمان مستبد کرده و منافع ملی را ویران‌تر و آزادی و کرامت انسانی را بیش از گذشته پایمال کرده است.
 
۲- در فرایند تبلیغات برای «انتخابات» پیش رو، بارها شاهد آن بوده‌ایم که کارگزاران و سردمداران حکومت از صدر تا ذیل، و به ویژه امامان جمعه و جماعت، عدم شرکت در «انتخابات» را به منزله‌ی مخالفت با اسلام و دیانت اعلام کرده‌اند. آشکار است که این چیزی جز دین فروشی برای کسب قدرت نیست و در حکم تکرار تاریخی قرآن بر سر نیزه کردن در جهت حق‌کشی است.
 
ما ضمن تصریح و تکرار مجدد این امر که راه حل بنیادین نجات مردم و مملکت را در جدایی نهاد دین و دولت می‌دانیم، در این مقطع نیز فریبکاری و ریاکاری دین‌فروشانه و کشاندن پای دین به مسئله انتخابات را محکوم می‌کنیم. در یک کلام، ما در انتخابات نمایشی، فرمایشی و دین‌فروشانه شرکت نمی‌کنیم.
 
 
محمدجواد اکبرین
حسن یوسفی اشکوری
عبدالعلی بازرگان
مصطفی دانشگر
سروش دباغ
رضا علیجانی
احمد علوی
رحمان لیوانی
داریوش محمدپور
مهدی ممکن
ژیلا موحد شریعت پناهی
صدیقه وسمقی
عبدالله ناصری طاهری
یاسر میردامادی

https://www.zeitoons.com/113674
👏49👍242👎2
به پس از انتخابات بیاندیشیم
ملیحه محمدی

نه فاجعه، نه حماسه، این فقط یک انتخابات است!

به کجا می رویم؟ کدام عملکرد ها و کدام انگیزه ها موجب وضعیت حاضر است؟ می توان گفت آیا که جامعه ی معمولاً “سیاست زده” ما، اکنون از سیاست زده شده است؟ در دغدغه یافتن پاسخ به این پرسش‌ها این سطور را می نویسم.
در آستانه این انتخابات از منظر کلی با دو گروه از هم میهنان مواجه هستیم. میهن دوستانی که منتقد یا مخالف این نظام هستند، اما سرنگونی و براندازی را نه تنها راهبرد مناسبی برای برون رفت از مشکلات، و جامعه را مجبور به پذیرش هزینه های فروپاشی نمی دانند، بلکه با توجه به موقعیت بسیار ویژه ایران در جهانی که کلان سیاستهای آن با بازیگری قدرتمندان تاکنونی می تواند دستخوش زلزله های بزرگ بشود، فروپاشیده شدن چارچوب هر نظامی را خطرناک می دانند و علاوه بر آن، به دست آوردهای مبارزه مسالمت آمیز مردم طی این دهه ها باور دارند. گروه دوم ایرانیانی هستند که به دلیل هر مشکل شناختی، معصومانه، یا هر شرارتی، خواهان سرنگونی و براندازی به هر قیمت هستند و عمدتاً هم به «دلسوزی» قدرتهای خارجی تا حد قبول زحمت برای حمله نظامی به کشور امیدوار هستند!

متن کامل در زیتون:

https://www.zeitoons.com/113682
👎17👍13
امضاکنندگانی که خود باوری به گشایش روزنه ندارند!

در ابتدا لازم به تاکید است که در این یادداشت، به مسئله انتخابات در ایران بر پایه دوگانه نارسا و ساده‌انگارانه «حق و باطل» یا به لفظ متداول‌تر این روزها «خون‌خواه و خون‌شور» نگاه نمی‌شود. همچنین از اینکه جمعی از دوستداران ایران و حامیان دموکراسی، به دنبال پیدا کردن راهکاری برای خروج کشور از این سیر قهقرایی هستند، پسندیده و درخور تحسین فرض می‌شود، حتی زمانی که راهکار پیشنهاد شده، کارآمد یا منطقی نباشد.
بنابراین نقد مطرح شده در این یادداشت نه به معنای تخطئه امضاکنندگان بیانیه صد و ده امضایی معروف به «روزنه‌گشایی»، که با هدف کمک به حامیان دموکراسی در جهت یافتن راهکاری موثر برای خروج کشور از بن‌بست فعلی است. با این مقدمه، در ادامه نشان داده خواهد شد که حتی عموم امضاکنندگان این بیانیه، به موثر بودن راهکاری که ارائه کرده‌اند باور و اعتمادی ندارند.

متن کامل در زیتون:

https://www.zeitoons.com/113668
👍3
نامه‌ای از دشمن
ابراهیم نبوی


درآمد
: بیش از ۲۵ سال است که طنز مطبوعاتی می‌نویسم و تا سه چهار سال قبل این روال امری دائمی بود. اما برای تمام کردن دائره‌المعارف طنز خودم مجبور شدم سه سالی از کار طنز روزانه دست بردارم و بروم سراغ کار دانشنامه که به نظرم کار اساسی و بنیادینی بود. نوشتن دانشنامه در دوازده جلد دو سه ماه قبل تمام شد و من از همین هفته قبل تصمیم گرفتم مجددا به طنز مطبوعاتی بپردازم. در مورد اینکه از چه فرمی استفاده کنم، خیلی فکر کردم و نهایتا تصمیم گرفتم داستان طنز مطبوعاتی بنویسم. در واقع فرق این داستان‌ها با داستان طنز خالص این است که داستان طنز مطبوعاتی بیشتر به محتوا متکی است تا به فرم و معمولا با مسائل روز هم ارتباط نزدیک دارد. سعی من این است که هر هفته یکی دو داستان طنز برای زیتون بنویسم، اما فعلا به هفته‌ای یک داستان فکر می‌کنم. آرزوی من این است که بتوانم هر دو روز در میان یک داستان نهایتا بنویسم. فعلا که اولین داستان را می‌خوانید تا هفته بعد.

متن کامل در زیتون:

https://www.zeitoons.com/113704
👍202👎2
«انتخاباتِ مجلس» به روایت آیت‌الله منتظری
حسن یوسفی اشکوری

اشاره
: در یادداشت‌های دوران چهار سال مجلس اول، برخی نکات و رخدادها گزارش شده که از جهاتی مهم‌اند و از جمله آن‌ها طرح پیشنهادی در ارتباط با انتخابات مجلس دوم است و می‌پندارم انتشار برخی از آن‌ها در آستانه نمایشی به نام انتخابات مجلس دوازدهم عبرت‌آموز باشد. اینک در قسمت نخست این سلسله یادداشت‌ها، گزارشی از برگزاری سمیناری در قم و پیام آیت‌الله حسینعلی منتظری را بی‌کم و کاست می‌آورم و در قسمت‌های بعدی برخی از یادداشت‌های مفید دیگر را در همین زمینه خواهم آورد. این یادداشت در تاریخ ۲۵ آذر ماه ۱۳۶۲ تحریر شده است. حسن یوسفی اشکوری نماینده مردم تنکابن و رامسر در مجلس اول

متن کامل در زیتون:

https://www.zeitoons.com/113711
👍7👎32
نامه سرگشاده ۱۴ نفر از نو اندیشان دینی ایرانی
به شورای حقوق بشر سازمان ملل
در اعتراض به حکم اعدام‌ یک روحانی اهل سنت
 
 
جناب آقای عمر زنیبر رییس شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد،        
                                                                                             
بنا به اخبار رسیده ماموستا محمد خضرنژاد، روحانی ۴۵ ساله خوشنام، مردمی و اهل‌سنت بوکان، در اقدامی امنیتی و به دور از موازین دادرسی و حقوق بشری، از سوی دادگاه انقلاب به اعدام محکوم شده است.
 
ما ضمن محکومیت این اقدام غیرقانونی و نامشروع، و هشدار نسبت به  آثار مخرب این احکام امنیتی در  وضعیت حقوق بشر ایران، از شما می‌خواهیم در فرصت باقی‌مانده اعتبار و اقتدار خود را به کار گرفته و نسبت به نجات جان یک روحانی اهل‌سنت، که گناهی جز ایستادن در کنار مردم ندارد، و همچنین دیگر محکومانی که در یک دادرسی غیر قانونی و ناعادلانه  محکوم به اعدام شده اند، واکنش مقتضی و مناسب نشان دهید.
 
محمدجواد اکبرین
حسن یوسفی اشکوری
عبدالعلی بازرگان
رضا بهشتی معزّ
سروش دباغ
رضا علیجانی
رحمان لیوانی
علی طهماسبی
احمد علوی
ژیلا موحد شریعت پناهی
صدیقه وسمقی
عبدالله ناصری طاهری
مهدی ممکن
یاسر میردامادی

https://www.zeitoons.com/113727
👏27👍143
«روزنه‌گشایی» یا نگاه ابزاری به‌ مردم؟
مهدی نوربخش

در طول سال‌های گذشته و خصوصا بعد از تخلف و تقلب انتخاباتی در سال‌های ۱۳۸۴ و ۱۳۸۸ در ایران، و با انتخابات سال ۱۴۰۰ که کوشش بر این شد که نظام سیاست را در ایران یکدست کند و در کنار آن خالص سازی صورت گیرد، شرکت در انتخابات در این کشور با سوالات عدیده ای روبرو شده است. بسیاری اکنون به‌ این نتیجه رسیده‌اند که انتخابات در ایران نه آزاد و نه عادلانه بوده است و در حال حاضر با محدودیت‌های بیشتری روبرو شده و اصولا شرکت در آن خیری عاید کشور و مردم نکرده و به ابزاری تبدیل شده است که نظام خودکامه ایران از آن بهره می‌گیرد. در این انتخابات برعکس گذشته و به خاطر تهدیدهای داخلی و خارجی، رهبر جمهوری اسلامی هم راه تهدید را انتخاب کرده و عدم شرکت در انتخابات را مقابله با نظام و اسلام می‌داند.

متن کامل در زیتون:

https://www.zeitoons.com/113731
👍232👎1
وقتی قرار بود نمایندگی مجلس هم برای زنان ممنوع شود!
حسن یوسفی اشکوری

اشاره: در اواخر مجلس اول طرح اصلاح قانون انتخابات مطرح شد. پیش از آن چند تن از نمایندگان غالبا روحانی و از پیروان آیت الله گلپایگانی با ارسال نامه‌ای به آیت‌الله خمینی از وی خواستند که از کاندیدا شدن و نمایندگی بانوان در مجلس به دلیل خلاف شرع بودن ممانعت به عمل آورد. البته خمینی به آنان پاسخ نداد ولی هنگام طرح اصلاح قانون انتخابات پیشنهاد افزودن شرط «مرد» بودن برای نمایندگی ارائه شد و پس از سخنان مخالف و موافق طبق معمول به رأی گذاشته شد اما فقط همان چند نفر بدان رأی دادند. برای ثبت در تاریخ اینک متن کامل نامه یاد شده از یادداشت های روزانه مجلس اول در اینجا منتشر می شود. بد نیست در همین‌جا اشاره شود که گرچه در مجلس اول چند زن نیز نماینده بودند ولی تعدادشان زیاد نبود و با احتمال زیاد فضای خاص مذهبی حاکم بر جامعه و در مجلس نیز اجازه نمی‌داد که همان چند تن نیز چندان اثرگذار باشند. در مجالس بعد نیز همان اندازه اثرگذاری نیز محدود شد. با این همه همان حضور محدود نیز با مشکلات و موانعی مواجه بود. هرچند تمام بانوان نماینده دارای حجاب چادر بودند اما اگر در مواردی زنی برای انجام هر کاری می‌خواست وارد ساختمان مجلس شود، امکان نداشت که بدون چادر (مثلا با مانتو و روسری) وارد شود.
به یا می‌آورم یک‌بار جلسه غیر علنی تشکیل شده بود تا با حضور کارشناسان سازمان برنامه و بودجه نمایندگان بیشتر با متن بودجه ارائه شده آشنا شوند. جلسه تشکیل شد اما با تأخیر غیر معمول جلسه رسمیت یافت و مشغول به کار شد. پس از پرس‌وجو از علت تأخیر متوجه شدیم که دو خانم کارشناس اعزام شده از سازمان برنامه و بودجه با مانتو و روسری بوده و از این رو در ورودی پارلمان مانع ورودشان شده‌اند و آن دو بانو نیز حاضر نبودند با چادر وارد شوند. در هرحال ظاهرا اصرار چندان بوده که آن دو مجبور شدند با چادر به داخل ساختمان و به صحن مجلس بیایند. با این حال آن دو بانو تا پایان جلسه چنان عصبی و حتی خشمگین بودند که کاملا از چهره‌شان پیدا بود؛ عبوس و ناراضی. من و چند تن از دوستان همفکر نیز ناراحت و معترض بودیم ولی کاری از ما بر نمی‌آمد. فقط یادداشتی با امضای چند تن برای آن دو فرستادیم و پوزش خواستیم و اعلام کردیم که چنین امری را توهین می‌شماریم و محکوم می‌کنیم. ضمنا به یکی از دوستان به شوخی گفتم برای آن دو خانم بنویسیم که: ما را هم در غم خود شریک بدانید! دلیلش نیز حالت غم‌زده و در واقع عزادار آن دو بانو بود.

متن کامل در زیتون:

https://www.zeitoons.com/113742
👍26😢3
بی‌عدالتی ساختاری در شرایط ورود به مجلس
چگونه «قانون انتخابات» اکثریت مردم را از مشارکت محروم می‌کند؟

زیتون-میثم بادامچی: در ۲۳ مرداد ۱۴۰۲ محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس اصولگرای یازدهم، در نامه‌ای به ابراهیم رئیسی، فردی که در یک «انتخابات» کاملا غیررقابتی و حذف حریفان به‌واسطه‌ی حمایت شورای نگهبان توانست در سال ۱۴۰۰ بر کرسی ریاست‌جمهوری ایران بنشیند، «قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی» را «با آخرین اصلاحات و الحاقات» ابلاغ کرد.

قانون انتخابات ایران که به این ترتیب زیر نظر قالیباف و رئیسی و اصحاب ایشان تهیه شده، متنی مفصل و ۱۱۵ ماده‌ای (۵۸ صفحه‌ای) است که نقد و بررسی تمام ابعاد آن در مجال کوتاه ممکن نیست. در این نوشتار برآنیم از یک منظر مهم این قانون را نقد و بررسی کنیم: بی‌عدالتی ساختاری در «شرایط انتخاب‌شوندگان»: اینکه این قانون، مانند بسیاری دیگر از «قوانین» جمهوری اسلامی، اهمیت زیادی به نوعی رویه‌گرایی و فرمالیزم (formalism) و لگالیزم (قانون‌گرایی صوری، legalism) که همراه جزییات بیهوده بسیار است در روند برگزاری انتخابات می‌دهد، اما وقتی که به اصل بحث لزوم و اسباب مشارکت مردم انبوه مردم ایران می‌رسیم و از نظر عدالت محتوایی، فرسنگ‌ها فاصله جدی با اصول بدیهی انتخابات در کشورهای دموکراتیک دنیا دارد.

بسیاری از مخالفان انتخابات پیش‌روی مجلس و خبرگان را تحریم خواهند کرد، آن‌هم با وضعیت سرکوب همه‌جانبه و خشنی که علیه مخالفان حجاب اجباری در خیزش «زن، زندگی، آزادی» در پاییز ۱۴۰۱ رخ داد. می‌شود ادعا کرد تنها زمانی بازگرداندن خیل عظیم ایرانیان به صندوق‌ها در یک آینده فرضی ممکن است، که قانون فعلی انتخابات مجلس (و قوانین مرتبط با آن) به کناری نهاده شود و جای خود را با قوانینی (از جمله قانون اساسی‌ای) عادلانه تر و شمول‌پذیرتر و لیبرال‌دموکراتیک بدهد که ایران را واقعا برای همه ایرانیان از عقاید و باورهای گوناگون می‌خواهند و «حکومت قانون» را در معنای دقیق کلمه تاسیس می‌کنند.
 چرا شرایط انتخاب‌شوندگان در قانون انتخابات مجلس کاملا ناعادلانه است؟

متن کامل در زیتون :

https://www.zeitoons.com/113718
👍84👎1
مجلس خبرگان: «انتخابات آزاد» یا سازوکاری برای بیعت با رهبر؟

زیتون- میثم بادامچی:
در وضعیتی که بحران جانشینی رهبر فعلی دیریا زود دامن سیاست ایران را خواهد گرفت، بحث و اندیشه در مورد نهاد موسوم به خبرگان رهبری اهمیت مضاعفی می‌یابد. در گزارش پیشین «قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی» نقد و بررسی شد. در این گزارش به بررسی انتقادی «قانون انتخابات مجلس خبرگان رهبری» می‌پردازیم.

خبرگان با شکل کنونی که فقط از روحانیون فقه‌خوانده تشکیل یافته از سال ۱۳۶۱ در ایران تاسیس شد. بر خلاف دوران زمامداری آقای خامنه‌ای که مجالس خبرگان کاملا وضعیتی فرمایشی دارند و کاملا ذیل مدیریت رهبر عمل می‌کنند، در دهه‌ی اول انقلاب و دوران زمامداری روح‌الله خمینی مجلس خبرگان نهادی بود که درجاتی از استقلال در تصمیم‌گیری در برابر بنیانگذار جمهوری اسلامی داشت. به بیان دیگر آقای خمینی که برخی نواندیشان دینی معتقدند در قیاس با رهبر فعلی کمتر بد بود (مجموعه دلایل عبدالله ناصری در این زمینه را اینجا بخوانید)، استقلال ولومحدودی به نهاد خبرگان رهبری که بسیاری از اعضایش در زمره شاگردان او بودند داده بود. دوره اول مجلس خبرگان دو اقدام بسیار مهم در کارنامه خود دارد: یکی انتخاب حسینعلی منتظری به عنوان قائم‌مقام رهبری در سال ۱۳۶۴؛ امری که البته بعدها با استعفا و یا عزل آیت‌الله منتظری از قائم‌مقامی دقیقا پیش از فوت خمینی ناکام ماند (موضوعی که ابعاد پشت پرده‌ آن هنوز بسیار جا دارد واکاویده شود) و در نتیجه مسیر برای رهبر شدن علی خامنه‌ای، که در توازن رهبر اول میان شرق و غرب گرایشی کاملا به سمت شرق (روسیه و چین) دارد، فراهم شد.

بر این اساس، دومین اقدام مهم خبرگان رهبری اول، اجلاس ۱۴ خرداد ۱۳۶۸ بود که دقیقا پس از درگذشت آیت‌الله خمینی، با مدیریت اکبر هاشمی رفسنجانی و گروهی دیگر، سیدعلی خامنه‌ای رئیس‌جمهور وقت را به عنوان رهبر دوم جمهوری اسلامی برگزید. اتفاقی که با گذشتن ۳۵ سال از زمامداری خامنه‌ای، تبعات آن هرروز بیشتر و بیشتر بر شانه‌های مردم ایران و حرکت‌ دموکراسی‌خواهی کشور و حتی وضعیت منطقه و جهان (مثلا رابطه ایران با اسرائیل، سوریه و عراق و اوکراین…) به‌خوبی احساس می‌شود.

در این میان بد نیست به تصمیمات «مجلس خبرگان قانون اساسی»، پرداخته شود که در پی انتخابات ۱۲ مرداد ۱۳۵۸، با مسئولیت نوشتن قانون اساسی جمهوری اسلامی تاسیس شد و اصل ولایت فقیه را به پیش‌نویس اولیه قانون اساسی وارد کرد.

متن کامل در زیتون:

https://www.zeitoons.com/113777
👍11😱21🔥1
مش قاسم در اوین| داستان کوتاه طنز
ابراهیم نبوی

مشکل این نبود که استاد کمی در مورد روزهای زندان اغراق می‌کرد، مشکل وقتی جدی می‌شد که از من هم انتظار داشت به اندازه خودش اغراق کنم. و دردسر از آنجایی شروع می‌شد که من نمی‌دانستم که حد و اندازه اغراق کردنم باید چقدر باشد؟

استاد میلانی، شش هفت سالی از من بزرگتر است. در واقع من فقط به‌خاطر ارادتم نیست که به او استاد می‌گویم. تقریبا همه آدم‌های نسل من و نسل بعدی به آقای سعیدخان میلانی استاد می‌گفتیم و می‌گوئیم و احتمالا خواهیم گفت. سی سالی بود که با هم رفیق بودیم، بارها در مهمانی‌های مختلف حضور داشتیم و بارها در نشریات مختلف با هم همکاری کرده بودیم. اما مهم‌ترین خاطره مشترک ما همان ۲۴ روز زندانی بود که با هم دستگیر و زندانی شده بودیم.

در این ۲۴ روز یک بار ما را با همدیگر بازجویی کردند و یکبار قدسی همسر من و مریم خانم همسر استاد در یک زمان به ملاقات ما در زندان آمده بودند. و عجیب بود که اجازه داده بودند که ما چهار نفری با هم ملاقات کنیم. چنین چیزی اصلا سابقه نداشت و اگر من خودم در آن ملاقات نبودم و استاد به دیگران می‌گفت که من و عیال و استاد و عیالش همزمان ملاقات کردیم، من این ماجرا را جزو تولیدات و خلاقیت‌های ذهنی او می‌گذاشتم.

متن کامل در زیتون:

https://www.zeitoons.com/113786
👍84👎1
انتخابات مجلس و بی‌حیثیت‌شدنِ امر سیاسی
افشین حکیمیان

حالا درست در همان میدانی که مخوف‌ترین نیروهای‌شان را برای سرکوب مخالفان، به صف کرده بودند تا بتوانند به هر طریقِ ممکن، زهرچشم مخالفان را بگیرند؛ دیوارنگارهای بزرگ نصب کرده‌اند در وصف و تمجید “رأی” همان مردم. درست در همان‌جایی که خودروهای سیاه و وحشت‌ناک‌شان را پارک کرده بودند تا چشم و سر و تن مخالفان را با شات‌گان، ساچمه‌باران کنند؛ حالا پلاکاردهای رنگ‌ووارنگ هوا کرده‌اند در مدح و ثنای “مشارکت در انتخابات” همان مردم. دقیقاً از همه‌ی همان خیابان‌ها و چهارراه‌هایی که نیروهای جورواجور نوپو، ضدشورش و بسیجی و….را کنار هم ردیف کرده بودند تا نمادونمود قدرت سرکوب خود را به رُخ مردمِ عابر بکشانند؛ حالا کلی پوستر و پلاکارد آویزان کرده‌اند تا با بستنِ “قدرت‌نمایی ما” به دُم “انتخابات”، آن قدرت سرکوبِ دیکتاتوری را با زرورق کاذب برگه‌های آرا، از یادها ببرند.

سردارانِ و پاسداران و بسیجیان مؤمن و انقلابی‌شان هم که همان ایام سرکوب جنبش زن، زندگی، آزادی؛ باتوم و سپر به دست و پوشیده در لباس‌های سیاه و لجنی و تکاوری و…سعی کرده بودند که انقلابی بودن خود را با تمامی خشونت و سرکوب علیه مردم، به نمایش بگذارند؛ اینک همان لباسِ لجنی و سیاه و.. را درآورده و به لباس کت‌وشلواری درآمده و به‌جای باتوم و سپر، خودکاری چیزی دست‌شان گرفته و عکسی به فیگورِ “کاندیدای نمایندگی مردم” گرفته‌ بودند. انگاری قرار بود تفنگ‌های‌شان را این‌بار با آرای مردمی پُرش کنند.

امامان جمعه و جماعت‌شان نیز که همان ایام در سرکوب مردم مخالف، خطبه پشتِ خطبه می‌خواندند. حالا هرکدام سعی می‌کردند که روایت‌ها سرهم‌بندی کنند برای انتخابات. از واجب شرعی تلقی کردن انتخابات گرفته تا ذکر روایات و احادیث از امام زمان و اهل بیت راجع به انتخابات، خطبه می‌بافتند.

متن کامل در زیتون:

https://www.zeitoons.com/113797
👍15👎1🤬1
2025/07/13 13:32:45
Back to Top
HTML Embed Code: